Forum za ljubitelje ptica
 
PrijemGalerijaRegistruj sePristupi
Pravila foruma
1. Zabranjeno je vredjanje po bilo kom osnovu
2. Zabranjeno je slati privatne poruke i poruke na forumu u vidu spamova i reklamiranja
3. Zabranjeno je postavljati autorske tekstove a da ne ostavite i link odakle je preuzet
4. Lazno predstavljanje i koriscenje tudjih identiteta kao i dupli nalozi
5. Koristiti vulgarne izraze
6. Krsenje privatnosti tj postavljati podatke trecih lica bez njihove dozvole
7. Mogucnost slanja privatnih poruka dobijate posle 20te poruke na forumu
8. Oglasavanje na forumu je strogo zabranjeno, osim u delu predvidjenom za to (za oglasavanje morate da ispunite uslov od 20 poruka na forumu a onda se javite administratoru foruma)
www.sekcija-pticara.rs
Od skora smo postali oficijelni forum sajta sekcije pticara Subotice pa sve ujedno pozivam da posete sajt
http://www.sof.rs/
Zvaničan sajt SOF-a

Delite | 
 

 Razmnožavanje štiglića desetogodišnje iskustvo 1999-2009

Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
AutorPoruka
Marjan

avatar

Broj poruka : 1557
Datum upisa : 25.02.2011
Godina : 40
Lokacija : Pirot, R. Srbija.

PočaljiNaslov: Razmnožavanje štiglića desetogodišnje iskustvo 1999-2009   Sub Jun 04, 2011 10:59 pm

Štiglice sam počeo da čuvam iz hobija jos kao dete.Povratkom iz vojske 1999. god.svoj hobi sam polako uobličavao u pravcu gajenja i razmnožavanja štiglica, u kućnim uslovima.Sada posedujem 6. generaciju štiglica izvedenu u svojim volijerama.
Svojim dugogodišnjim i strpljivim radom kao i stvaranju odgovarajućih uslova: adekvatnim smeštajem,ishranom,higijenom,preventivom i lečenju(po potrebi), velikoj selekciji i odabirom mladih kao i starih štiglica ; došao sam do zaključka da i mi u Srbiji možemo da dostignemo evropski nivo u gajenju divljih ptica i stvaranju novih mutacija. Od celokupne ptičje faune Evrope svu pažnju sam usmerio na odgoj štiglica.Gajenim pticama obezbeđujem sve ono što je potrebno za pravilno jesenje mitarenje i prolećno razmnožavanje.
Sve ptice su prstenovane saveznim prstenovima.

SMEŠTAJ

PRVA prostorija je dimenzije 6*3*2.3 m. Smeštene su tri volijere dimenzija 2*1*2.3 m.Prostorija je suva,dobro osvetljena dnevnom svetlošću,ali radi još boljeg osvetljenja montirao sam kao dodatno osvetlenje GRO-LUX neonke.Kao pomoćno noćno svetlo koristim neonku male snage koja je upaljena noću a služi za orjentaciju uplašenih ptica(noćno svetlo najviše ima uticaja u toku razmnožavanja,da bi uplašena ženka po napuštanju gnezda mogla ponovo da se vrati mladima u gnezdu) .Provetravanje odgaivačnice vršim svakodnevno , jer štiglice ne vole zagušljive prostorije . U odgaivačnici temperatura se kreće od 1 do 15 ºC (septembar-mart) a u fazi razmnožavanja (april-avgust)od 15 do 27 ºC.Vlažnost vazduha kreće se od 55 do 75 procenta zavisno od godišnjeg doba.
U volijerama sam napravio što prirodnije uslove i oplemenio ih prirodnim granama i plastičnim jelkama . Prirodne grane su najpre osušene , skinuta im je kora, dezinfikovane, pa tek onda postavljene. Plastične jelke montiram početkom marta na zadnjem delu volijera a u njih postavim gnezdo (obično kanarinsko obloženo belom čojom).Prednju žičanu stranu prekrivam zelenom mrežom (koja se koristi protiv komaraca) nasuprot jelki.Na taj način ptice dobijaju osećaj sigurnosti i mira koji je potreban ženki na ležanju i othranjivanju mladih . Jelke skidam po završetku razmnožavanja. Dno volijere pokrivam rečnim peskom fragmentacije 3 cm. Na žičanom delu volijere se nalaze nekoliko hranilica iz razloga što hranu dajem u posebnim smešama .Jedna hranilica je zadužena za minerale (KALCI LUX pomešan sa GRIT i KORAL firme VERSELA LAGA), a ostale za smešu hrane.Pored hranilica obavezno mesto je za sipinu kost, parče ćumura i parče maltera. Pojilica je okačena na žičani deo i služi za piće i kupanje. Vodu menjam svakodnevno.
DRUGA prostorija je dimenzija 5*2*3 m. Smeštene su 4 mini volijere tipa kaveza dimenzija 1.6*0.4*0.5 m. Po potrebi mogu se deliti na više dela žičanom pregradnom što omogućava odvajanje mužjaka prilikom parenja ako za to ima potrebe. Mini volijere sadrže spoljne hranilice,pojilice i unutrašnja kupatila. Na dno volijere su napravljeni podmetači sa podnim rešetkama koje sprečavaju pticu da dođe u kontakt sa izmetom.
Podne rešetke koristim po odvajanju mladih od roditelja pa sve do završetka mitarenja i u slučaju bolesti ptica..Sve ostalo je isto kao u prvoj prostoriji stim što temperatura nikad nepada ispod 10 stepeni.


ISHRAHA


ZRNASTA HRANA

Štiglice hranim u toku mirovanja mešavinom zrnevlja (moja receptura). Sastav semena : -niger 30%
-perila 12%
-konoplja 11%
-ljušteni suncokret 11%
-uljana repica 10%
-svetlo seme 10%
-lan 7%
-ljušteni ovas 5%
-proso 4 %

Dopunska zrnasta hrana:

-vild sid (30 vrsta korovskih biljaka i trava) -bar klas
-mak -bosiljak
-susam -češljuga
-cikorija -čičak
-salata -maslačak

Zrnasta hrana u fazi razmnožavanja:

Koristim semensku smešu BLATNER za štiglice, proizvođača VERSELA LAGA.
Sastav semena:konoplja,suncokret,lan,crna i bela perila,niger,ljušteni ovas,crvena repica,uljana repica,četri vrste čička,susam,mak,seme trava,korovsko seme,cikorija,maslačak i seme salate.

MEKA HRANA U SEZONI RAZMNOŽAVANJA

Koristim gotovu jajčanu hranu ORLUX EGGFOOD DRY za divlje ptice (sastav –dehidrirana jaja ,keks ,minerali ,vitamini ,sušeni insekti ,mravlja jaja ,specijalni životinjski proteini).Meku hranu omekšavam tvrdo kuvanim prepeličijim jajetom .
Priprema: na 50 gr. meke hrane dodajem 2 prepeličja jaja.Jaja kuvam 15 minuta a potom ih narendam i pomešam sa mekom hranom.Sačekam 5 minuta da meka hrana upije svu vodu iz jaja. Tako pripremljena hrana nabubri i znatno poveća volumen a ptice je rado prihvataju.
Meku hranu počinjem da dajem početkom marta svaki drugi dan do završetka nošenja jaja. Potom pravim pauzu sve do izleganja poslednjeg ptića .Kada mladi napune 2 dana ubacujem meku hranu u malim količinama ,tako da odnos meke hrane i semena bude 1:2.U slučajevima dobijanja retke stolice u meku hranu ubacujem preparate iz programa PREMIUM HEALTH LINE (BIO-DIGEST i PROBI ZYME 2 gr. na 50 gr. meke hrane).
Ove preparate nikako ne mešati sa vodom!
Sastav : BIO-DIGESTA:dekstroza,pulpa jabuka i agruma ,minerali,fruktooligosaharidi,saharoza
PROBI-ZYME:emzimi varenja kod ptica,probiotici

MEKA HRANA U FAZI MITARENJA I MIROVANJA

Sastav :FRUTTI PATEE (-višebojna hrana za povećanje kondicije i dodatne energije obogaćena sušenim voćem ).
Kada mlade odvojim od roditelja na uzrastu od 30 dana njihova ishrana se sastoji od izlomljenog semena (moja smeša),meke jajčane hrane prvih 5 dana, a potom je zamenjujem mekom hranom FRUTTI PATEE.Uz dodatak multi vitamina MUTA-VIT ( preparat se daje 3 dana u nedelji rastvoren u vodi za pice).Kad se daje preparat sklanja se voda za kupanje. MUTA-VIT dajem sve do završetka mitarenmja.
Posle mitarenja jednom nedeljno dajem preparat OMNI-VIT takođe u vodu za piće.


NEDOZRELO SEME I INSEKTI


Tokom usiljavanja i odgoja mladih štiglica u ishranu ubacujem seme maslačka i čička u polu-zrelom stanju.jer takvo zrnevlje ima veliku količinu minerala i vitamina u sebi koje je potrebno za nošenje jaja i othranu mladih.Tu su nezamenljive zelene biljne vaši i mravlja jaja koja su bogata proteinima i belančevinama.Oni su neophodni za rast i otpornost mladih štiglica.Zelene biljne vaši sakupljam sa pupoljaka ruža u svom vrtu.Treba voditi raćuna da nisu zatrovane nekim pesticidima što može biti fatalno za ptice u volijerama.Mravlja jaja koja koristim su iz programa VERSELA LAGA.VOĆE,POVRĆE I ZELENIŠ

Dajem ga samo u fazi mirovanja i mitarenja.Jer moje iskustvo je pokazalo da ne treba dodavati voće,povrće i zeleniš parovima na ležanju i odgajanju mladih.Konzumiranjem istih uz meku hranu štiglice dobiju ubrzano varenje, a samim tim povećanje gasova pa ptičiji stomak biva naduven.Time ptica stiče lažnu sitost koja se loše odražava na dalje hranenje mladih od strane ženke pa čak pojavu proliva koji je vrlo opasan za stare i mlade štiglice. Time mladi dobijaju manju količinu hrane.
Mladi štiglići imaju vrlo osetljiv digistivni trakt pa samim tim hrana koja izaziva gasove ne odgovara njihovom metabolizmu .Sa ovom tvrdnjom sigurno se neće složiti mnogi odgajivači ptica, ali moje iskustvo potvrđuje te činjenice.Takvo iskustvo imam zadnjih nekoliko godina u kojima sam bez ikakvih problema odgajao ptice i od 3 para stiglica izlegao do 20 mladih štiglića. Voće povrće i zeleniš koje dajem su:jabuka,smokva,orah,crvenapaprika,šargarepa,krastavac,list spanaća,maslačka,cikorije i mišljakinje.HIGIJENA

U mojoj odgajivačnici obraćam pažnju na higijenu,jer je vrlo bitna za njihov razvoj i napredak. Pod higijenom podrazumevam svakodnevne,nedeljne,mesečne,polugodišnje i godišnje obaveze.

Svakodnevne:
Zamena vode za piće i kupanje uz pranje poilica i kupatila.
Provera zdravstvenog stanja svih štiglica,pravovremeno otkrivanje bolesne ptice i adekvatno zbrinjavanje u tkz. ptičiju bolnicu o kojoj ću kasnije reći nešto više.
Provetravanje odgajivačnice.
Hranjenje ptica ispravnom (zdravom)hranom
Nedeljne:
Zamena peska.
Pranje stajalica.
Čišćenje odgajivačnice.
Provera semena u skladištu.
Mesečne:
Pranje hranilica.
Dezinfekcija volijera avi-sanom.
Zamena gnezda po izletanju mladih(sezona razmnožavanja).
Polu-godišnja:
Zaštita ptica od parazita nanošenjem pulmomectine (srestvo protiv ptičijih krpelja, pipa perojeda).Način primene:pipetom se nanosi jedna kap pulmomectine na vrat ptice,nakon četri nedelje ponoviti, a potom sledećih šest meseca naneti još jednu kap.Tako pticu zaštićujemo od dosadnih i vrlo opasnih malih parazita.
Godišnja:
Detaljna dezinfekcija odgajivačnice(krečenje zidova).
Pranje mini-volijera i opreme vrelom vodom ili nekim dezinfikcionim srestvom.


PREVENTIVA I LEČENJE MLADIH I STARIH ŠTIGLICA

Kada je u pitanju preventiva najviše obraćam pažnju na: ispravnost svih vrsta hrana,smeštaj ptica,svakodnevna zamena vode za piće i kupanje,ne nagomilavanje ptica u volijerama(ne više od 2 ptice na jednu mini volijeru dimenzija 80*40*50 cm.).Samim tim sprečavam mogućnost brzog prljanja volijera i pojavu bolesti.
Pri donošenje novih ptica uvek obraćam pažnju na njihovo zdravstveno stanje, da li poseduju vaši ili bilo kakvu bolest.Zbog toga nove donete ptice prvenstveno borave u karantinu dve nedelje. Tek po isteku tog vremena ako ptica ne pokazuje nikakve znakove bolesti premeštam u odgajivačnicu.Za osvežavanje ”krvi” koristim isključivo ptice od proverenih odgajivača koji ih takođe legu u volijerama.Ptice nabavljam isključivo dok su mlade jer imam vremena da ih prilagodim mom načinu odgoja .

LEČENJE


I pored svakodnevne higijene dolazi do pojave bolesti na pojedinačnim jedinkama.Svaku primećenu bolest vrlo brzo treba identifikovati i što pre sanirati. Male ptice poput štiglica su vrlo sklone obolevanju od salmonele i kokcidioze koje ako ne lečimo gubimo pticu u 100% slučajeva.Prvi simptomi pojave bolesti su: neveselost,suženje oka,podutost ,a ne retko i proliv, jako isturena grudna kost .Odmah takvu pticu odvajam u ptičju bolnicu i dajem lek esb 30% ili neki drugi kokcidiotik.
Ptičija bolnica se sastoji od : kutije napravljene od iverice dimenzije 30*25*80 cm.prednja strana je od stakla,a na zadnjem delu se nalazi ventilacioni otvor.Na krovu se nalazi sijalica zelene boje 40 w koja služi za zagrevanje.U kutiju montiram običan kavez sa rešetaskim dnom jer je lakše održavanje.Dodajem hranu bogatu mastima i vitaminima jer vitamini uz antibiotik daju mnogo bolje rezultate u lečenju i daljem ozdravljenju.Prilikom pripreme leka i njegovog rastvaranja u vodi, voda mora pre toga da proključa .Tim činom neutrališe se hlor iz vode.Hlađenjem vode i dodavanjem antibiotika esb 30% pripremljen je lek za obolelu pticu.Odnos leka i vode je 1 g esb 30% na 1 litar vode.Ptice ovako pripremljen lek uzimaju 5 dana.Zatim dajem multavitamin OMNI-VIT četri dana uz meku hranu pomešanu sa BIO-DIGEST i PROBI-ZYME 2g na 50 g meke hrane.Dodavanjem ovih preparata neutrališem štetno delovanje leka na korisnu crevnu floru kloja ima značajnu ulogu u stvaranju imuniteta.Po završetku lečenja obraćam pažnju na ishranu . Pticu smeštam u mini volijeru na toplom mestu (sobna temperatura)da može da se kupa uz obavezni rešetkasti pod.Ne treba davati pticama lekove u pogledu preventive.Takvi lekovi umanjuju imunitet ptice .
Zdravlje ptica održavam pravilnom ishranom ,higijenom i odgovarajućim smeštajem.


ODABIR MLADIH I STARIH ŠTIGLICA ZA REPRODUKCIJU


Po završetku mitarenja vršim odabir mladih za razmnožavanje naredne godine . Pridržavam se stroge selekcije pa štiglica mora da ispuni sve potrebne moje zahteve po pitanju izgleda, strukture pera, prilagođenosti na kavez, pesme i naravno poreklo roditelja.Moje iskustvo je pokazalo da je najbolje pariti ženke u prvoj godini dok mužjake treba sačekati da sazre bar najmanje dve a neke i tri godine .Mlad mužjak prilikom sparivanja u potpunosti menja svoje ponašanje.Postaje agresivniji prema ženki , a radi ponovnog sparivanja često razbija jaja i uništava tek izlegle mlade ptiće.Takav mužjak koji je pravio probleme u prvoj godini, sazrevanjem već u drugoj i trćoj god. postaje smireniji pa čak i pomaže ženki oko hranjenja mladih nakon njihovog izletanja iz gnezda.

ČUVANJE MATIČNOG JATA TOKOM MITARENJA I MIROVANJA

Po završetka razmnožavanja krajem avgusta počinje i prvo mitarenje kod mladih štiglica a potom kod starih.Odvajam stare ptice po polu i smeštam ih u velike volijere gde će imati mogućnost letenja , svakodnevnog kupanja i što lakšeg odbacivanja pera.Tako prolaze lakše kroz fazu mitarenja.Hranim ih zrnastom hranom (moja receptura) stim što ubacujem i nedozrelo seme čička i obavezno krastavac jer sadrži jedinjenja pogodna za mitarenje.
U tom perijodu higijenu održavam na visokom nivou jer su tad štiglići vrlo osetljivi.Preventivno za imunitet dodajem u vodu multivitamin MUTA-VIT , 3 dana u nedelji i meku hranu FRUTTI PATEE.Od zeleniša list cikorije,maslačka,crvene cvekle i mišljakinje i voće jabuku i smokvu kada ne dajem preparate.
U toku mirovanja hranim ih pomenutom mešavinom semena uz dodatak specijalne dopunske zrnaste hrane 30 vrsta korovskih biljaka i trava,cikorije, čička, češljuge i salate.Jednom nedeljno dodajem OMNI-VIT, kao i predhodno pomenute zahteve što se tiče smeštaja ,higijene i preventive.

SPARIVANJE ŠTIGLICA

Početkom marta razdvajam parove po volijerama po principu jedan par jedna volijera.Parove formiram tako da ptice fenotipski izgledaju slično.Štiglice koje uparujem su zdrave,potpuno izmitarene a mužjak treba biti stariji od dve godine dok ženka može biti jednogodišnja.Hranim ih u početku zrnastom hranom (moja receptura) da bi postepeno prešo na blatner.Meku hranu u tom perijodu dajem svaki drugi dan uz dodavanje multivitamina FERTI- VIT svaki drugi dan u vodi za piće.Posle otprilike nekoliko nedelja štiglice budu usiljene i zainteresovane za pravljenje gnezda.Gnezdo je obično kanarinsko obloženo belom čojom.Gnezdo montiram iza jelke gde ga ženka brzo pronalazi i počinje sa izgradnjom.Gnezdo izgradi za tri do četri dana.Za izgradnju gnezda od materjala dodajem : fatu,juta trakice,kudeljin konac ,zečiju dlaku i suvu travu.Dok gradi gnezdo ženka se pari.Po završetku gnezda počinje sa nošenjem jaja. Ženka snese od 4 do 6 jaja.Na jajima počinje da leži nakon snešenog trećeg jajeta.Dok leži na jajima ishrana se sastoji samo od zrnaste hrane i minerala uz uvek čistu vodu za piće i kupanje. Za to vreme mužjak ne učestvuje u ležanju već svojom pesmom uveseljava ženku dok ona neumorno leži na jajima.U tom periodu može se desiti da mužjak pravi probleme o kojima sam već napomenuo u predhodnom tekstu.Onda odvajam mužjaka žičanom pregradom da bi imao vizuelni kontakt sa ženkom jer u većini slučajeva mužjak se toliko veže za ženku i može da ugine ako nema kontakt sa njom. Na taj način mužjak nemože da pravi pomenute probleme. Nakon proteklih trinaest dana mladi se izlegnu .Prva dva dana njihova ishrana se sastoji od zrnaste hrane, biljnih vaši, mravljih jaja i sve to u malim količinama kao i nedozrelo seme čička.Potom dodajem meku hranu(spremljenu na način koji sam opisao) ujtro i uveče da ne prelazi jednu trećinu sveukupne hrane.Brižnim hranjenjem od strane ženke mladi brzo napreduju. Na uzrastu od šest dana kontrolišem gnezdo i vršim prstenovanje saveznim prstenom 2,7 mm koje ima ulogu u dobijanju pedigrea i izlaganju štiglica na izložbe ptica.Oko petnaestog dana mladi polako napustaju gnezdo ali i dalje svu hranu dobijaju od ženke sa izuzetkom da ih i mužjak hrani.To je period kada treba vratiti mužjaka ako je bio odvojen .Čest slučaj je da dvadeseti dan ženka počinje sa ponovnim parenjem i pripremom novog gnezda.Za sve to vreme ujedno i hrani mlade.Kada mladi napune 25 dana počinju da uzimaju meku hranu i izgnječeno zrnevlje uz dodatak biljnih vaši ,ali ih ženka idalje dohranjuje.Mlade odvajam na 30 dana jer ženka je u tom periodu već počela sa nošenjem druge ture jaja.
U toku godine štiglići mogu da imaju dva do tri legla .Mlade odvajam po polovima. Ženke smeštam u volijere gde će se mitariti i pripremati za zimu a pojedine mužjake koje odaberem školujem pesmom.Pesma je jedinstvena i može se čuti u Pirotu u čijoj su okolini divlji štiglići pevali sve do početka devedesetih kada su usled prekomernog lova nestali.Ali upornim radom nekoliko odgajivača (čuvača) pesma je prenošena sa starih na mlade štiglice i u skorije vreme snimljena i sačuvana za dalji rad.
Na kraju bih dodao da je štiglica nesumnjivo jedna od najlepših ptica sa najraznovrsnijom i meni najlepšom pesmom.Njihov odgoj je dosta težak i komplikovan, ali je u tome i čar njihovog odgajanja.Pored predivne pesme zavidno mestio na lestvici lepote ima i njihov izgled.Predivne boje njihovog perija daju nam velike mogućnosti za stvaranja novih kao i zadržavanje već postojećih mutacija.Navedene mutacije su veoma popularne u Evropi gde su i nastale dugogodišnjim i upornim radom njihovih odgajivača.Želeo bih da ovim tekstom apelujem na sve odgajivače da zaštitimo ptice u prirodi i postignemo uspehe inostranih odgajivača u odgoju i stvaranju novih mutacija.
Autor.Marjan Stanijev iz Pirota.Tekst je napisan oktobra2008 a objavljen 2009 u Avifauni br20.
(bilten sudijske organizacije pri SOF-u). Ovo je moj poklon svim članovima ovog foruma ,Kao primer kako doći do ptica iz sopstvenog odgoja ,koje će biti budućnost to jest legalne ptice u našim volijerama.

_________________
Pravda je spora ali dostižna.Poslednji izmenio Marjan dana Pet Nov 08, 2013 7:53 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Marjan

avatar

Broj poruka : 1557
Datum upisa : 25.02.2011
Godina : 40
Lokacija : Pirot, R. Srbija.

PočaljiNaslov: Re: Razmnožavanje štiglića desetogodišnje iskustvo 1999-2009   Sub Jun 04, 2011 11:25 pm


_________________
Pravda je spora ali dostižna.Poslednji izmenio Marjan dana Pet Nov 08, 2013 7:55 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Marjan

avatar

Broj poruka : 1557
Datum upisa : 25.02.2011
Godina : 40
Lokacija : Pirot, R. Srbija.

PočaljiNaslov: Re: Razmnožavanje štiglića desetogodišnje iskustvo 1999-2009   Sub Jun 04, 2011 11:36 pm

_________________
Pravda je spora ali dostižna.

Nazad na vrh Ići dole
Marjan

avatar

Broj poruka : 1557
Datum upisa : 25.02.2011
Godina : 40
Lokacija : Pirot, R. Srbija.

PočaljiNaslov: Re: Razmnožavanje štiglića desetogodišnje iskustvo 1999-2009   Sub Jun 04, 2011 11:58 pm

Ovaj objavljeni materjal(slike i tekstovi),nastali su kao plod dugotrajnog rada.Stvaranjem odgovarajućih uslova(smeštaj,ishrana,preventiva....),tim činom dobijeni su primerci ptice iz sopstvenog odgoja koje su i prikazane.Pa zato zabranjujem dalje presnimavanje,kopiranje i prikazivanje u svim vidovima SAOPŠTAVANJA javnosti .Svaki tekst ili slika može da se objavi samo uz moje odobrenje i to isključivo uz dobijanje pismene dozvole koju JA-Marjan Stanijev iz Pirota, kao AUTOR izdajem.

_________________
Pravda je spora ali dostižna.

Nazad na vrh Ići dole
batinic

avatar

Broj poruka : 78
Datum upisa : 13.04.2012
Godina : 34
Lokacija : Skopje -Makedonija

PočaljiNaslov: Re: Razmnožavanje štiglića desetogodišnje iskustvo 1999-2009   Uto Sep 04, 2012 4:52 pm

zanima me marjane jel bolje unutrasno gnezdo zamaskirano ili i spoljasno isto lepo zamaskiranosa vestackim zelenilon je ok posto ja planiram da okacim spoljasna gnezda radi bolje kontrole i neuznemiravanje para
Nazad na vrh Ići dole
Marjan

avatar

Broj poruka : 1557
Datum upisa : 25.02.2011
Godina : 40
Lokacija : Pirot, R. Srbija.

PočaljiNaslov: Re: Razmnožavanje štiglića desetogodišnje iskustvo 1999-2009   Uto Sep 04, 2012 5:24 pm

batinic ::
zanima me marjane jel bolje unutrasno gnezdo zamaskirano ili i spoljasno isto lepo zamaskiranosa vestackim zelenilon je ok posto ja planiram da okacim spoljasna gnezda radi bolje kontrole i neuznemiravanje para

Bolje je spoljašnje, iz razloga koje si naveo.

Tada kad sam ih držao stepen znanja mi nije bio na sadašnjem nivou Embarassed .

Zato preporučujem spoljašnje gnezdo.

_________________
Pravda je spora ali dostižna.

Nazad na vrh Ići dole
batinic

avatar

Broj poruka : 78
Datum upisa : 13.04.2012
Godina : 34
Lokacija : Skopje -Makedonija

PočaljiNaslov: Re: Razmnožavanje štiglića desetogodišnje iskustvo 1999-2009   Uto Sep 04, 2012 5:34 pm

hvala na odgovoru i bice jos puno pitanaj vezano za pocetnico razmnozavanje
Nazad na vrh Ići dole
gocke

avatar

Broj poruka : 200
Datum upisa : 01.03.2010
Lokacija : stokholm

PočaljiNaslov: Re: Razmnožavanje štiglića desetogodišnje iskustvo 1999-2009   Sub Okt 13, 2012 3:46 pm

Procitao sam ceo Vas tekst, i veoma mi je drago da sa njim imate uspeha.. Naravno svako ima svoje iskustvo i neke tajne ili da kazemo foru za uzgoj,, ali Vas se razlikuje poprilicno od svih onih koje sam do danas upoznao. Vidim ne koristite preventivu nesto puno,mislim po osamostaljenju mladih, nakon mitarenja pre parenja.. nikakvi tetraciklini kod izleganja mladih, zrnasta hrana prvih dana zivota..Sve mi je to novo i nepoznato,,a i veoma cudno kada kazete da imate malo gubitaka u priplodu..
U svakom slucaju lepo je da se i tako lagano mogu odgajati..
BravoNazad na vrh Ići dole
cica

avatar

Broj poruka : 34
Datum upisa : 17.12.2012
Godina : 42
Lokacija : leskovac

PočaljiNaslov: Re: Razmnožavanje štiglića desetogodišnje iskustvo 1999-2009   Sre Feb 13, 2013 4:33 pm

cao hteo bi nesto da pitam imam dva stiglica u jedan kavez 60x30x35 musko i zensko primetio sam da se ljube ili pipkaju kljunovima sta to znaci i ako hice da se pare sta treba da radim , jos nesto oni su isti kavez ali pregradjeni treba li da im dajem jajcanu hranu ili samo daih sastavim.
Nazad na vrh Ići dole
Marjan

avatar

Broj poruka : 1557
Datum upisa : 25.02.2011
Godina : 40
Lokacija : Pirot, R. Srbija.

PočaljiNaslov: Re: Razmnožavanje štiglića desetogodišnje iskustvo 1999-2009   Sre Feb 13, 2013 5:57 pm

cica ::
cao hteo bi nesto da pitam imam dva stiglica u jedan kavez 60x30x35 musko i zensko primetio sam da se ljube ili pipkaju kljunovima sta to znaci i ako hice da se pare sta treba da radim , jos nesto oni su isti kavez ali pregradjeni treba li da im dajem jajcanu hranu ili samo daih sastavim.

Dimenzije kaveza 60x30x35 koje si naveo su male za parenje kao i držanje dva štiglića!

Dimenzije kaveza za parenje štiglića su minimum 100 cm x 40 cmx 40 cm. ili veći. Kao i volijere!

To što se ljube i pipkaju kljunovima ne mora ništa da znači.

Jer jajčana hrana, insekati, nedozrelo seme, naklijalo seme i dodavanjem vitamina u ishranu štiglićima u periodu pripreme za parenje posle mitarenja (septembar- oktobar) je sastavni deo ishrane štiglića koje spremamo za prolećno razmnožavanje. Bez takve ishrane, teško da možeš pripremiti štigliće za parenje.

_________________
Pravda je spora ali dostižna.

Nazad na vrh Ići dole
žako

avatar

Broj poruka : 701
Datum upisa : 07.04.2011
Godina : 50
Lokacija : Osijek,HR

PočaljiNaslov: Re: Razmnožavanje štiglića desetogodišnje iskustvo 1999-2009   Čet Feb 14, 2013 1:50 pm

Kada krenuti s klijavim sjemenjem i vitaminom E za pripremu češljugara i žutarica za uzgoj koji će biti u volijeri otvorenog i zatvorenog tipa?
Nazad na vrh Ići dole
Marjan

avatar

Broj poruka : 1557
Datum upisa : 25.02.2011
Godina : 40
Lokacija : Pirot, R. Srbija.

PočaljiNaslov: Re: Razmnožavanje štiglića desetogodišnje iskustvo 1999-2009   Čet Feb 14, 2013 2:02 pm

Moj način je:

1 mart je početak pripreme za razmnožavanje.

Tad odvajam parove!

Ishrana: Zrnasta hrana je cardelino premijum + cardinal obe mešavine su iz manitoba program.

Jajčanu hranu mešam sa naklijalim semenom.

Tri dana u nedelji dodajem FERTI- VIT. Sve do nošenja prvih jaja.

Opširnije u temi o uzgoju žutarica!

_________________
Pravda je spora ali dostižna.

Nazad na vrh Ići dole
cica

avatar

Broj poruka : 34
Datum upisa : 17.12.2012
Godina : 42
Lokacija : leskovac

PočaljiNaslov: Re: Razmnožavanje štiglića desetogodišnje iskustvo 1999-2009   Sub Feb 23, 2013 10:28 pm

hvala marjane
Nazad na vrh Ići dole
Pash031

avatar

Broj poruka : 58
Datum upisa : 17.01.2012
Godina : 52
Lokacija : Čepin/Hrvatska

PočaljiNaslov: Re: Razmnožavanje štiglića desetogodišnje iskustvo 1999-2009   Sub Feb 23, 2013 10:39 pm

hvala na ovome Marjane, to su male tajne koje mnogi kriju, a ključne su za neki uspjeh,,
Nazad na vrh Ići dole
žako

avatar

Broj poruka : 701
Datum upisa : 07.04.2011
Godina : 50
Lokacija : Osijek,HR

PočaljiNaslov: Re: Razmnožavanje štiglića desetogodišnje iskustvo 1999-2009   Sre Mar 06, 2013 11:12 pm

Hajdemo Marjane...............hoćemo daljnje pute.
Kod mojih štigljana su kljnovi još crni samo na vrhu.
Što dalje?
Nazad na vrh Ići dole
Marjan

avatar

Broj poruka : 1557
Datum upisa : 25.02.2011
Godina : 40
Lokacija : Pirot, R. Srbija.

PočaljiNaslov: Re: Razmnožavanje štiglića desetogodišnje iskustvo 1999-2009   Čet Mar 07, 2013 12:35 pm

Naslov kaže da nisam više konpetentan sa davanjem komentara,, Razmnožavanje štiglića desetogodišnje iskustvo 1999-2009,,.

Prošlo je dosta vremena, usavršio se uzgoj a ja nisam u tom svetu uzgoja štiglića- češljugara.

Tu su novi, bolji, konpetentniji uzgajivači štiglića od mene, koji mogu dati bolji odgovor i savet od mene.

Ako želiš da postaneš uzgajivač po meri Evropskih dostignuća i zahteva. Pravilo glasi, jedan par štiglića jedna volijera, mini volijerta ili kavez minimalnih dimenzija 90 x 40 x 40- Kavez 90 x 40 x 40 važi za ptice iz zapadnoevropskog uzgoja.

Sve ostalo zaboravi...........

_________________
Pravda je spora ali dostižna.

Nazad na vrh Ići dole
gocke

avatar

Broj poruka : 200
Datum upisa : 01.03.2010
Lokacija : stokholm

PočaljiNaslov: Re: Razmnožavanje štiglića desetogodišnje iskustvo 1999-2009   Čet Mar 07, 2013 4:00 pm

Marjan Pirot ::
Naslov kaže da nisam više konpetentan sa davanjem komentara,, Razmnožavanje štiglića desetogodišnje iskustvo 1999-2009,,.

Prošlo je dosta vremena, usavršio se uzgoj a ja nisam u tom svetu uzgoja štiglića- češljugara.

Tu su novi, bolji, konpetentniji uzgajivači štiglića od mene, koji mogu dati bolji odgovor i savet od mene.

Ako želiš da postaneš uzgajivač po meri Evropskih dostignuća i zahteva. Pravilo glasi, jedan par štiglića jedna volijera, mini volijerta ili kavez minimalnih dimenzija 90 x 40 x 40- Kavez 90 x 40 x 40 važi za ptice iz zapadnoevropskog uzgoja.

Sve ostalo zaboravi...........

Upravo tako jedan par jedan kavez. Pocinjes ih siliti od 1 marta i tad odvoj muzjake posebno svako u svoj kavez. Stiglici su teritorijalni i na taj nacin muzjaci osecaju kao da zauzimaju teritoriju. Daj im kvalitetnu semensku mesavinu ima dosta vrsta raznih proizvodjaca specijalno za stiglice. Jajcanu i klijalo seme svakodnevno sto se tice klijavog semena bez preterivanja, u to pomesaj bredmax i ulje psenicnih klica, mada ima i ulja specijalno za parenje. 1 aprila stavis zenke kod muzijaka ali sa pregradom na pola tako da se vide ali nemaju kontakta. Tada ima pocnes davati u jajcanu svakodnevno ferti-vit ili preparat neke druge firme koja pospesuje nagon za parenjem. Nakon 7-8 dana spojis ptice i polovinom meseca dodas gnezda, a zatim nakon 2-3 dana im stavis i materijal za pravnjenje. To je to ukratko onda se nadamo najboljem. Moj ti je savet da nakon poleganja petog jajeta pregradis muzijaka jer se ne retko desava da polomi jaja. Vrati ga nakon sto su mladi napunili 6 dana ali obavezno ga posmatraj prvo vreme jer desava se da izbaci mlade. Dobro je ako imas kanarinke spremne da u slucaju nekog problema posluze kao dadilje.
Nazad na vrh Ići dole
dinoBroj poruka : 69
Datum upisa : 07.05.2010
Lokacija : podgorica

PočaljiNaslov: Re: Razmnožavanje štiglića desetogodišnje iskustvo 1999-2009   Čet Mar 07, 2013 11:54 pm

Pozzz gocke ovaj tvoj tekst iznad ce mi mnogo pomoci , ali me jedno zanima posto su moji stiglici upareni , od 1. dana su zajedno ljube se i jos dosta stvari rade koje nagovjestavaju da su upareni , uglavno bas se super slazu znaci. Jedan par koji trenutno imam je u poseban kavez poceo sam sa pripremom , pa me zanima da li ima potrebe da ih odvajam ili se mogu spremati dok su zajedno, na drugom sajtu su mi reki da ih ne odvajam kad se vec tako vole. Pa je sustina pitanja je li lakse ako su odvojeni pa ih spojim u aprilu, ili ako su stalno zajedno, mislim da li to uopste ima veze?
Nazad na vrh Ići dole
Bogdanik

avatar

Broj poruka : 691
Datum upisa : 28.12.2009
Godina : 30
Lokacija : Leskovac

PočaljiNaslov: Re: Razmnožavanje štiglića desetogodišnje iskustvo 1999-2009   Pet Mar 08, 2013 12:14 am

Zbog tvog (ne)iskustva je bolje da ih ne odvajas i da ih zajedno drzis. Cinjenica je da ce u oba slucaja muzjak biti presiljen, a takodje odvajanje verovatno ukljucuje hvatanje u ruke i stres za obe ptice. Ostavi ih zajedno, pa neka bude sta bude, gledaj da ih sto manje uznemiravas, moj savet.
Nazad na vrh Ići dole
gocke

avatar

Broj poruka : 200
Datum upisa : 01.03.2010
Lokacija : stokholm

PočaljiNaslov: Re: Razmnožavanje štiglića desetogodišnje iskustvo 1999-2009   Pet Mar 08, 2013 9:34 am

ja svoje drzim u kavezu i lako ih pregradim resetkom bez hvatanja. Ako su ti stajali citavu godinu zajedno onda ih ostavi pa sta bude. Moj ti je predlog da od sledece sezone odvojis ptice po polovima vec u novembru, mada opet kazem svako treba pronaci neki svoj nacin pripreme i onda se drzati toga..naravno ako je uspesan
Nazad na vrh Ići dole
cica

avatar

Broj poruka : 34
Datum upisa : 17.12.2012
Godina : 42
Lokacija : leskovac

PočaljiNaslov: Re: Razmnožavanje štiglića desetogodišnje iskustvo 1999-2009   Ned Jun 16, 2013 10:58 pm

cao marijane zenka vec napravila gnezdo i ima neka jaja pa ce vidimo na dalje idem po tvoju recepturu nadam se da ce da bude  postavicu i slike .

jaja nisu oplodjena ali mi je bitno da zenka hoce da lezi da muzijak ne lomi jaja vec 13 dana sva jaja su na kup i svo vreme su bili zajedno, malo kasnije cemo pokusati opet samo da usilim dobro muzijaka
Nazad na vrh Ići dole
bigiBroj poruka : 5
Datum upisa : 11.07.2013

PočaljiNaslov: Re: Razmnožavanje štiglića desetogodišnje iskustvo 1999-2009   Čet Jul 11, 2013 7:17 pm

cestitam druze reci mi kako si uspeo a uparis stiglice to kod mene nikako da uspe muzijaci usiljeni hoce da gaze ali nikako da pripremim zenke za parenje ima li neka fora sa pripremom zenki stiglica?
Nazad na vrh Ići dole
cica

avatar

Broj poruka : 34
Datum upisa : 17.12.2012
Godina : 42
Lokacija : leskovac

PočaljiNaslov: Re: Razmnožavanje štiglića desetogodišnje iskustvo 1999-2009   Sre Jul 17, 2013 10:42 pm

cao prosli put jaja nisu bila oplodjena pa sam ih izbacio sad zenka opet snela jaja dal su oplodjena ili ne jos nisam gledao ako nisu neznam kako da uspem da usilim dobro muzijaka.a sto se tice usiljavanja dajem im gotovu jajcanu hranu uz dodatkom kuvanog jajeta , i to jedna supena kasika gotove jajcane hrane i jedno jaje i to je to pojacanu semensku hranu i maslacak list i cvet . ali imam problem sa muzijakom nikako da ga usilim dobro. kad ubacim drugog muzijaka samo se biju i nista vise . ako neko zna neka mi kaze sta da radim .hvala unapred
Nazad na vrh Ići dole
Bogdanik

avatar

Broj poruka : 691
Datum upisa : 28.12.2009
Godina : 30
Lokacija : Leskovac

PočaljiNaslov: Re: Razmnožavanje štiglića desetogodišnje iskustvo 1999-2009   Čet Jul 18, 2013 9:12 am

Sad je svakako kasno za nesto novo da se uradi. Obicno je problem da se usili zenka, muzjak se usili od samog semena ako u njemu ima konoplje i od od toplog vremena. Obicno se daje neki vitamin sae vitaminom. Drugo vajde od cveta maslacka nema nikakve, jer se daje maslacak kad je pred otvaranjem onih padobranaca, jednostavno kada uzmes zrnce maslacka da unutar njega ima srz.
Nazad na vrh Ići dole
cica

avatar

Broj poruka : 34
Datum upisa : 17.12.2012
Godina : 42
Lokacija : leskovac

PočaljiNaslov: Re: Razmnožavanje štiglića desetogodišnje iskustvo 1999-2009   Pet Jul 19, 2013 3:51 pm

isto su siljeni zasto nece da se u sili.smem li da promenim muzijaka
nece li da se biju da se prihvate ili tako nesto
i jos nesto moze li kanarinac i stiglica (da se razumemo muzijak kanarinac i zenka stiglica) to hocu da znam hvala
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Razmnožavanje štiglića desetogodišnje iskustvo 1999-2009   

Nazad na vrh Ići dole
 
Razmnožavanje štiglića desetogodišnje iskustvo 1999-2009
Nazad na vrh 
Strana 1 od 2Idi na stranu : 1, 2  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Avikultura :: Ptice :: Avifauna Evrope :: Ptice pevacice :: Stiglic (Carduelis carduelis)-
Skoči na: