Forum za ljubitelje ptica
 
PrijemGalerijaRegistruj sePristupi
Pravila foruma
1. Zabranjeno je vredjanje po bilo kom osnovu
2. Zabranjeno je slati privatne poruke i poruke na forumu u vidu spamova i reklamiranja
3. Zabranjeno je postavljati autorske tekstove a da ne ostavite i link odakle je preuzet
4. Lazno predstavljanje i koriscenje tudjih identiteta kao i dupli nalozi
5. Koristiti vulgarne izraze
6. Krsenje privatnosti tj postavljati podatke trecih lica bez njihove dozvole
7. Mogucnost slanja privatnih poruka dobijate posle 20te poruke na forumu
8. Oglasavanje na forumu je strogo zabranjeno, osim u delu predvidjenom za to (za oglasavanje morate da ispunite uslov od 20 poruka na forumu a onda se javite administratoru foruma)
www.sekcija-pticara.rs
Od skora smo postali oficijelni forum sajta sekcije pticara Subotice pa sve ujedno pozivam da posete sajt
http://www.sof.rs/
Zvaničan sajt SOF-a

Delite | 
 

 O hibridima kanarinca za radoznale

Ići dole 
AutorPoruka
Zika
Sumadinac
Sumadinac
avatar

Broj poruka : 1122
Datum upisa : 20.12.2009
Lokacija : Kragujevac

PočaljiNaslov: O hibridima kanarinca za radoznale   Uto Jan 26, 2010 10:17 pm

Ukrastanjem dve razlicite vrste,u ovom slucaju divljeg muzjaka autohtonih vrsta;stajn cajzle,cajzlana,kringlova,stiglica ili aniflana sa kanarinkom-dobijeni bastardi su veoma zanimljivi,narocito u pogledu pevanja.
Ukrstanje kanarinca sa zenkom jedne od pomenutih vrsta malo je poznata oblast kako u praksi,tako i u ornitoloskoj literaturi,koja je siromasna i nedovoljno naucno zasnovana.
Za dosadasnje rezuktate postignute u praksi,moze se slobodno reci da su nastali slucajno,nista nije dirigovano.Uostalom,na dobijanje bastarda gledalo se i gleda se kao na prolaznu razonodu,kojom se bave samo neki odgajivaci,zadovoljavajuci se slucajno postignutim rezultatima.
Posto se primerci dobijeni bastardiranjem kanarinca sa nekim pticama pevacicama(stajn cajzla,cajzlan,kringlov,stiglic ili aniflan)-osim prilicno privlacnog pevanja,koje je pre interesantno nego ocaravajuce(kakvo je slavujevo)-nicim drugim ne odlikuju.lako je zakljuciti da takva ukrstanja nisu korisna.Ovaj zakljucak potvrdjuje i to sto takvi bastardi nemaju lepu boju perja,niti izuzetan izgled.Oni su,po pravilu,sterilni,kako muzjaci tako i zenke,a odnos polova je skoro 1:1.Zbog svega ovoga muski bastardi dobri pevaci imaju visoku cenu.
Ipak,za ljubitelje neobicnog,za one koji imaju strpljenja,vremena i prostora,dobijanje bastarda kanarinaca je prijatno i interesantno zanimanje.U ovoj temi opisacu odomacene vrste koje se koriste za dobijanje bastarda,njihove karakteristike u pogledu sposobnosti za bastardiranje,njihovo odrzavanje,kao i gajenje i vaspitavanje,ucenje pevanju ptica dobijenih ukrstanjem.
Pre nego sto navedem vrste po redu kojim se najlakse ostvaruje sparivanje,iznecu neka osnovna merila za izbor muzjaka radi dobijanja bastarda i za pripremu parova za sparivanje.
Uslovi koje treba da ispunjava muzjak namenjen za dobijanje bastarda;Na temelju mnogobrojnih posmatranja i podataka iz literature,pri ukrstanju radi dobijanja bastarda,koriste se,i to iskljucivodivlji muzjak jedne od autohtonih vrsta i kanarinka.Nisu zapazeni hibridi muskog odomacenog kanarinca i zenke neke divlje vrste(odnosno nekanarinke).
Kao zanimljivost,literatura(G.Smit,1947.W.Barth)pominje bastarde nastale ukrstanjem batokljuna s kanarinkom.Medjutim,u datom slucaju muzjak potice od roditelja(oba-muzjak i zenka batokljun)koji su izlezeni u zatocenistvu.
Pomenuo sam ovaj slucaj kako bi sto vise istakao da je jedno od glavnih merila divljeg muzjaka da bude sto pitomiji.Bastardi dobijeni ukrstanjem kanarinke sa muzjacima raznih vrsta veoma su pitomi.
Prirodno pored ove osobine,divlji muzjak treba da je potpuno zdrav,dovoljno bodar,ne suvise star i gajen u odlicnim uslovima higijene i ishrane.
Drugo vazno merilo pri izboru muzjaka za dobijanje bastarda jeste da im je pevanje odlicno,bez ikakvih mana,karakteristicno za datu vrstu.
Ako su ispunjeni trazeni uslovi u pogledu muzjakai ako se koriste provereno pitome kanarinke,koje su dobre nosilje i majke,uspeh je skoro siguran...................
Literatura;Google
sobne ptice,Radu,deleanu,Nolit beograd
Nazad na vrh Ići dole
Zika
Sumadinac
Sumadinac
avatar

Broj poruka : 1122
Datum upisa : 20.12.2009
Lokacija : Kragujevac

PočaljiNaslov: Re: O hibridima kanarinca za radoznale   Uto Jan 26, 2010 10:28 pm

Novo bice dobijeno ukrstanjem
Nazad na vrh Ići dole
Rale

avatar

Broj poruka : 320
Datum upisa : 26.12.2009
Godina : 43
Lokacija : Backa Palanka Vojvodina

PočaljiNaslov: Re: O hibridima kanarinca za radoznale   Sre Jan 27, 2010 9:59 am

Interesuje me dali je neko radio bastardiranje sa kanarincima stasa, najvise me zanima kako izgledaju bastardi od kovrdzavih kanarinaca???
Ima li mozda neko neku sliku od ovakih bastarda ako postoje Question Question
Nazad na vrh Ići dole
Zika
Sumadinac
Sumadinac
avatar

Broj poruka : 1122
Datum upisa : 20.12.2009
Lokacija : Kragujevac

PočaljiNaslov: Re: O hibridima kanarinca za radoznale   Pet Jan 29, 2010 1:15 pm

Priprema parova za priplod;
Posto se odredi vrsta za dobijanje bastarda,sledi nabavka priplodnih primeraka i njihova priprema za sparivanje.Nabave se 2-3 muzjaka,prvenstveno od ptica uhvacenih ujesen,za prolecno sparivanje,ili od ptica uhvacenih u prolece za sparivanje iduce godine.Ovi poslednji daju najbolje rezultate,posle godinu dana zatocenistva postanu prilicno pitomi.U pocetku,cim se ptice uhvate i razvrstaju u pogledu pevanja,u manjim kavezima drzi se po jedan muzjak,jer se tako lakse naviknu na hranu i pripitome.Zatim se unesu u veci kavez zajedno sa kanarinkama,izabranim za dobijanje bastarda.Ovde se drze od jeseni do proleca,ili od proleca do sledece godine,u zavisnosti od godisnjeg doba kad su uhvaceni muzjaci.Za to vreme partneri se postepeno navikavaju kako na onog ko se o njima brine,tako i jedni na druge.
Ako im se u tom periodu obezbede stalna cistoca i racionalna ishrana,krajem februara i pocetkom marta opaza se izvesna zblizenost medju parovima.To se ispoljava na taj nacin sto partneri stoje jedno pored drugog,zagledaju se,slede se.Kanarinka podje da jede,muzjak je sledi;ide da pije vodu,on stoji na ivici pojilice pored nje..Sada dolazi vreme kada treba im treba posvetiti punu paznju,stalno motriti na njih.
Pripremaju se gnezda.Hrana treba da je bogata semenkama konoplje,salate ili klicama repice,barenim jajima,mineralnim solima,isto kao i pri sparivanju kanarinaca.Sada je odlucujuci trenutak da se pripremi uspeh.U prostoriju u kojoj s e drzi taj veci kavez ili letilica donesu se 1-2 kanarinca dobri pevaci.To,po pravilu,treba uciniti krajem marta.Ako su ptice dobro negovane,pocinje da se ispokljava nagon za sparivanjem.Pazljivo se posmatra,ali ne treba stajati isuvise blizu kaveza.Kad pevaju kanarinci specijalno doneti u tu prostoriju,vidimo kako kanarinke traze partnera.Divlji muzjaci pocinju da gaze kanarinke.U tom trenutku u kavez se unesu gnezda.Kanarinke ih odabiraju i pocinju da prave gnezdo.
Pri odabiranju gnezda i njegovom oblaganju,moze se dogoditi da izmedju kanarinki izbije svadja,a ponekad i tuca.Ako ovo potraje,treba izneti svadjalicu.Tako se izbegavaju nezgode koje kasnije mogu da nastupe(cupanje niti iz susednog gnezda,razbijanje jaja ili cak ranjavanje pa i unistavanje pilica).To se dogadja i medju muzjacima.U tom slucaju,posto je gazio kanarinku,doticnog muzjaka valja izneti iz kaveza.
D r u g i n a c i n;cim se ustanovi naklonost izmedju partnera,parovi se odvoje ili u obicne kaveze-gnezda ili u letilice.Ako za vreme lezanja na jajima stiglic uznemirava kanarinku ili kvari gnezdo,treba ga izneti iz kaveza.Uopste uzev,postupa se kao i pri sparivanju kanarinca i kanarinke.Jaja se uzimaju svakog dana,cim ih kanarinke snesu.Kada se skupe 3-4 jaja stave se u gnezdo.Inkubacija traje 13 dana.Dok su ptici u gnezdu,kanarinki se daje hrana kako je to uobicajeno i prilikom odgoja ptica kanarincica.Poznato je o navikama kanarinaca da su to ptice koje se ne osecaju dobro ako su same.Medjutim,u vreme sparivanja kanarinke sa muzjakom druge vrste,kao sto su stiglic i aniflan,bolje je dase oartneri sto redje srecu.Ostale vrste,stajn cajzla,cajzlan i kringlov su ravnodusnije,pa s njima nema teskoca.I jedna mala napomena za pocetnike sve pomenute vrste divlljih ptica sa kojima se vrsi bastardiranje koriste kanarinsku mesavinu hrane sa nesto vecim procentom konoplje.Kad se gaje samo za pevanje,razmere kaveza u kome se drzi po jedan primerak iznose;30x15x20 santimetara................ Very Happy
Nazad na vrh Ići dole
Zika
Sumadinac
Sumadinac
avatar

Broj poruka : 1122
Datum upisa : 20.12.2009
Lokacija : Kragujevac

PočaljiNaslov: Re: O hibridima kanarinca za radoznale   Pet Jan 29, 2010 1:51 pm

Nazad na vrh Ići dole
Zika
Sumadinac
Sumadinac
avatar

Broj poruka : 1122
Datum upisa : 20.12.2009
Lokacija : Kragujevac

PočaljiNaslov: Re: O hibridima kanarinca za radoznale   Uto Feb 02, 2010 11:11 pm

Nacin sparivanja radi dobijanja bastarda;Kao i pri sparivanju kianarinaca,i radi dobijanja bastarda se za sparivanje koriste,u istim uslovima,cetiri nacina;sparivanje u vecoj prostoriji volijeri,sparivanje u velikom kavezu i sparivanje u kavezu-gnezdu,stim sto ovo sparivanje ima dve varijante,prva varijanta;kad su kanarinka i muzjak stalno zajedno,sacinjavaju par,i druga varijanta;kad se muzjak,u toku istog dana,redom premesta iz jednog kaveza-gnezda u drugi.Ovde necu ponavljati sto je vec ranije receno o razmnozavanju kanarinacavec cemo se pozabaviti neki m osobenostima u pogledu sklonosti vrsta za bastardiranje.Pocetnicima preporucujem nacin sparivanja u kavezu-gnezdu sa muzjakom u paru,ili koriscenje muzjaka sa vise zenki tokom istog dana.Ovaj nacin omogucava lakse nadgledanje i evidenciju o ponasanju ptica.
Ipak da bi se obezbedio uspeh,sparivanje u vecem kavezu ili volijeri ima znatne prednosti.Ako neki od muzjaka nece da gazi,ostali ce oploditi kanarinke koje se tu nalaze.Isto tako,postoje vise mogucnosti da dodje do spontane privlacnosti medju parovima.Primenom drugog nacina do sada su u praksi postignuti veci i bolji rezultati bastardiranja kako u pogledu povecanog broja bastarda tako i nihove povecane bodrosti u poredjenju sa sparivanjem u kavezu-gnezdu.Imajuci mogucnosti da vise lete,i priplodni primerci i bastardi su bodriji,roditelji su duze sposobni za razmnozavanje i manje izlozeni gojenju.
Hranjenje bastarda;Dok su u gnezdu i dok ih hrani kanarinka,hrana ptica bastarda ne predstavlja poseban problem.Jedino sto se u hranu dodaje manja kolicina mravljih larvi kad je kanarinka na to naviknuta.U svemu ostalom hrana je ista kai i pri sparivanju kanarinca i kanarinke.Izvesni problemi ishrane pojavljuju se jednovremeno sa osamostaljenjem.Osim uobicajene hrane koja se daje bastardima,bareno i isitnjeno kokosje jaje i mesavina semenki,sada je preporucljivo da se bastardi naviknu da jedu sto manje mravljih larvi i crvica.Prepirucljivo je da se za hranjenje bastarda koriste klice repice.Te klice se prilicno lako dobijaju na sledeci nacin;seme repice dobro se natopi u vodi i tako drzi od veceri do jutra,kada se ocedi od vode i rasturi pio pokvasenom dzaku rastegnutom na drvenom ramu.Repica seizlozi svetlosti i toploti,tako da za kratko vreme isklija.Medjutim,treba voditi racuna da se priprema samo kolicina potrebna za 1-2 dana,jer su klice repice,ako fermentisu ili se ubudjave,stetne za ptice.Kad bastardi zamene perje ptica,daje im se,kao i odraslima,mesavina semenki,zelenis, i 2-3 puta nedeljnobarena i isitnjena kokosija jaja.
Vaspitanje muskih bastarda;Nacini vaspitanja bastarda u pogledu pevanja sustinski se ne razlikuju od vaspitanja muskih ptica kanarinaca.Preporucljivo je da ocevi bastarda sto bolje izvode svoju karakteristicnu pesmu i da se u blizini ptica nalaze jos neki muzjaci divljih ptica.Na taj nacin ce nauciti kako pevanje svog oca tako i delove arija ostalih muzjaka iz okruzenja.....
L i t e r a t u r a; G o o g l e
Sobne ptice,Deleanu,Radu,Nolit Beograd
Nazad na vrh Ići dole
Zika
Sumadinac
Sumadinac
avatar

Broj poruka : 1122
Datum upisa : 20.12.2009
Lokacija : Kragujevac

PočaljiNaslov: Re: O hibridima kanarinca za radoznale   Uto Feb 02, 2010 11:21 pm

jedan lep primerak
Nazad na vrh Ići dole
Zika
Sumadinac
Sumadinac
avatar

Broj poruka : 1122
Datum upisa : 20.12.2009
Lokacija : Kragujevac

PočaljiNaslov: Re: O hibridima kanarinca za radoznale   Uto Feb 02, 2010 11:30 pm

neki vole nacin na koji ova zivuljka peva
Nazad na vrh Ići dole
sasaznas

avatar

Broj poruka : 105
Datum upisa : 27.12.2009
Godina : 47
Lokacija : Bijeljina RS BiH

PočaljiNaslov: Re: O hibridima kanarinca za radoznale   Sre Feb 03, 2010 8:41 pm

odlican bastard
Nazad na vrh Ići dole
Danijel

avatar

Broj poruka : 939
Datum upisa : 29.12.2009
Godina : 37
Lokacija : Srbija-Vranje

PočaljiNaslov: Re: O hibridima kanarinca za radoznale   Uto Feb 09, 2010 1:09 pm

Rale ::
Interesuje me dali je neko radio bastardiranje sa kanarincima stasa, najvise me zanima kako izgledaju bastardi od kovrdzavih kanarinaca???
Ima li mozda neko neku sliku od ovakih bastarda ako postoje Question Question
Rale, kod nas u Srbiji neverujem da neko bastardira s kovrdzavim kanarincima ali u svetu takvih bastarda sigurno ima, a video sam bastarda kod mog prijatelja s cubom. To je bastard dobijen od stiglice, a na internetu sam nasao sliku bastarda od verduna x gloster kanarinac

Nazad na vrh Ići dole
Rale

avatar

Broj poruka : 320
Datum upisa : 26.12.2009
Godina : 43
Lokacija : Backa Palanka Vojvodina

PočaljiNaslov: Re: O hibridima kanarinca za radoznale   Uto Feb 09, 2010 2:23 pm

Simpaticna pticica...imam jednu zenku glostera viska mogo bi probati bas ovu kombinaciju sa zelentarkom...negde sam procitao da su glosteri odlicne dadilje a isto sam cuo i za zelentarke pa nesto razmisljam da bi to bila jako dobra kombinacija...mislim sto se tice dadilja
Nazad na vrh Ići dole
Danijel

avatar

Broj poruka : 939
Datum upisa : 29.12.2009
Godina : 37
Lokacija : Srbija-Vranje

PočaljiNaslov: Re: O hibridima kanarinca za radoznale   Uto Feb 09, 2010 2:46 pm

I meni licno se dopada ova konbinacija, uostalom vidis i sam kakve lepe ptice mozes da dobijes pa zasto da neprobas. Ja bi licno pokusao. Pozdrav....
Nazad na vrh Ići dole
dr.nenad86
ministar bez fotelje
avatar

Broj poruka : 2501
Datum upisa : 21.12.2009
Godina : 32
Lokacija : Niš

PočaljiNaslov: Re: O hibridima kanarinca za radoznale   Uto Feb 09, 2010 3:30 pm

Slabo su odgajivaci preferirali ovu kombinaciju jer se cubasti bastardi do prosle godine nisu ocenjivali i nisu bili u konkurenciji, meni licno su oni lepi, zanimljivi i jednako vredni kako i bastardi bez cube, sada imaju svoju grupu u kojoj se ocenjuju i mislim da ce ih biti bar malo vise na izlozbama kod nas.....

Pozdrav cheers
Nazad na vrh Ići dole
Rale

avatar

Broj poruka : 320
Datum upisa : 26.12.2009
Godina : 43
Lokacija : Backa Palanka Vojvodina

PočaljiNaslov: Re: O hibridima kanarinca za radoznale   Pet Mar 12, 2010 5:12 pm

zanivljiva kombinacija
Konopljarka i Cubasti Kanarinac
Nazad na vrh Ići dole
dr.nenad86
ministar bez fotelje
avatar

Broj poruka : 2501
Datum upisa : 21.12.2009
Godina : 32
Lokacija : Niš

PočaljiNaslov: Re: O hibridima kanarinca za radoznale   Pet Mar 12, 2010 5:14 pm

Lepo lepo.......

Pozdrav cheers
Nazad na vrh Ići dole
zugel

avatar

Broj poruka : 2
Datum upisa : 15.06.2015

PočaljiNaslov: Re: O hibridima kanarinca za radoznale   Pon Jun 15, 2015 4:51 pm

pozdrav,imam pitanje:dali je poznato nekom ukrstanje zenke pevajuceg papagaja i neke od navedenih vrsta divljih ptica?
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: O hibridima kanarinca za radoznale   

Nazad na vrh Ići dole
 
O hibridima kanarinca za radoznale
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Avikultura :: Ptice :: Bastardiranje-
Skoči na: