Forum za ljubitelje ptica
 
PrijemGalerijaRegistruj sePristupi
Pravila foruma
1. Zabranjeno je vredjanje po bilo kom osnovu
2. Zabranjeno je slati privatne poruke i poruke na forumu u vidu spamova i reklamiranja
3. Zabranjeno je postavljati autorske tekstove a da ne ostavite i link odakle je preuzet
4. Lazno predstavljanje i koriscenje tudjih identiteta kao i dupli nalozi
5. Koristiti vulgarne izraze
6. Krsenje privatnosti tj postavljati podatke trecih lica bez njihove dozvole
7. Mogucnost slanja privatnih poruka dobijate posle 20te poruke na forumu
8. Oglasavanje na forumu je strogo zabranjeno, osim u delu predvidjenom za to (za oglasavanje morate da ispunite uslov od 20 poruka na forumu a onda se javite administratoru foruma)
www.sekcija-pticara.rs
Od skora smo postali oficijelni forum sajta sekcije pticara Subotice pa sve ujedno pozivam da posete sajt
http://www.sof.rs/
Zvaničan sajt SOF-a

Delite | 
 

 SAVETI ZA DOMESTIFIKACIJU

Ići dole 
AutorPoruka
Dax BG

avatar

Broj poruka : 62
Datum upisa : 04.03.2010
Godina : 48
Lokacija : Beograd, Srbija

PočaljiNaslov: SAVETI ZA DOMESTIFIKACIJU   Pet Mar 05, 2010 4:52 pm

Evo potrudiću se da što opširnije napišem, kako bi trebalo pristupiti radu sa matičnim pticama. Pošto su želje jedno a mogućnosti drugo, daću savete za sve i onima koji imaju fantstične uslove i onima sa nešto lošijim. Najbolje je pristupiti problemu domestifikacije u vanjskim volijerama, ali ako već nemamo mogućnosti za tako nešto, treba ići sledećim redosledom...
Kod štiglica je najvažniji period u godini mitarenje ili zamena perja, koji se ne izmitari kako treba-slobodno zaboravite na njega i reprodukciju za tu godinu. Isto, bitna stavka je položaj volijere, potrebno je istu (pardon, poželjno) postaviti tako da većim delom bude okrenuta na istočnu stranu, tj. da je uvek okupa jutarnje sunce i zimi i leti. posmatrajte gnezda štiglica u prirodi pa ćete i sami doći do istog zaključka. U periodu mitarenja je poželjno staviti sve ptice u zajedničku volijeru koja ima dovoljno prostora i obezbediti im svakodnevno zeleniš i kupanje, a starije jedinke koje su već uslovno rečeno "radile" kod nas će nam poslužiti kao "vodiči" za "novajlije" i novi način ishrane koji je na snazi u našoj odgajivačnici.
Kada se izmitare, vremenom će sami formirati parove i onda možemo pratiti kasnija dešavanja. Posle mitarenja, dajemo im otprilike svakih 10-ak dana klijalo seme, jajčanu smešu i ostalo čime ćemo ih hraniti u toku perioda gnežđenja i podizanja mladih. Na vreme ih treba navikavati i postepeno, inače gubici će biti neminovnost.
Nazad na vrh Ići dole
Dax BG

avatar

Broj poruka : 62
Datum upisa : 04.03.2010
Godina : 48
Lokacija : Beograd, Srbija

PočaljiNaslov: Re: SAVETI ZA DOMESTIFIKACIJU   Pet Mar 05, 2010 5:51 pm

Kavezni uzgoj bi trebalo podeliti u dve grupe:
1-kavez
2-polica (vitrina ili stalaža)
Kod kaveznog uzgoja je često nedostatak životnog prostora za nas, pa tako automatski i za naše ljubimce. Trebamo im pre svega obezbediti adekvatan prostor barem za zamenu perja(mitar), a oko mesec dana posle toga počinjemo sa premeštajem u prostoriju u kojoj ćemo gajiti naše nove ljubimce (uz jednu dozu sreće koja je kod ovakvog uzgoja potrebna). Razdvajamo već formirane parove (ako ih imamo) u manje kaveze i stavljamo po parovima jedno pored drugog, a ako nemamo onda ih mi određujemo po našem "ključu". To je otprilike period kraj novembra i tako stoje do kraja marta, a ako su se privikli jedno na drugo dotad je počelo karakteristično "zavrtanje" i "ljubljenje". Posle dolazi na red spajanje, koje je najteži deo "posla". Spajanje se MORA izvršiti u istoj prostoriji, tako da cemo doneti kavez koji smo predvideli za parenje i postaviti isti na mesto na kom su se nalazile jedinke koje spajamo. Onda sledi samo još crkva (da se zapali sveća za zdravlje i sreću) i nastavljamo sa pripremanjem tj. zadnjom fazom usiljavanja.
Nazad na vrh Ići dole
Dax BG

avatar

Broj poruka : 62
Datum upisa : 04.03.2010
Godina : 48
Lokacija : Beograd, Srbija

PočaljiNaslov: Re: SAVETI ZA DOMESTIFIKACIJU   Pet Mar 05, 2010 6:05 pm

Kod uzgoja u stalaži, parovi se mogu odvojiti nešto kasnije (kraj decembra, januar) jer imaju više prostora za igru, druženje i jurnjavu. Isto tako imamo pregradu kojom možemo odvojiti jedinke u zasebne jedinice ako primetimo neke promene u ponašanju. Do marta (lično iskustvo) 5 dana razdvojeni pa dan spojeni, a od marta svake nedelje se povecava za dan i do početka maja žičana pregrada se vadi potpuno. Za usiljavanje se treba naoružati sa mnogo strpljenja, jer naši ljubimci su jako plahoviti, nepredvidvidivi do ludila, i mnogo mušičavi, te nam znaju priređivati svakakve ludorije i glavobolje. Lično mi se dogodilo sa jednom mladom ženkom u prvoj sezoni gnežđenja da je radila od početka fantastično (kavez), bila mirna, jela sve, savila gnezdo po "školski" i svakog jutra (čuvena švajcarka) u 07:10 izađe iz gnezda da bi snela jaje na patos. Obložio sam dno kaveza penastim sunđerom posle drugog gnezda i "uhvatio" 3 jaja (čitava) iz trećeg gnezda, podbacio pod nju i gle čuda: sva jaja puna i othranila ih je bez problema. Pa sad budi pametan scratch
Nazad na vrh Ići dole
Dax BG

avatar

Broj poruka : 62
Datum upisa : 04.03.2010
Godina : 48
Lokacija : Beograd, Srbija

PočaljiNaslov: Re: SAVETI ZA DOMESTIFIKACIJU   Uto Mar 09, 2010 3:51 pm

U obe varijante koje su opisane gore, treba pristupiti pripremi mužjaka mnogo ranije nego ženke. Kako ćete ga spremiti i čime, to ostavljam svakome na volju jer svako od nas ima neku svoju malu tajnu. Kada se naš "momak" raspuca, izazove kod ženke "zečji efekat" stalnom jurnjavom i ganjanjem, pjevanjem i ona uz malo jajčane smeše i uglavičenog maslačka i klijalog semena je spremna za 10-ak dana.
Ukoliko je nešto još potrebno dodati, biće mi više nego drago da to napišem, samo recite šta vas zanima.
Nazad na vrh Ići dole
Dax BG

avatar

Broj poruka : 62
Datum upisa : 04.03.2010
Godina : 48
Lokacija : Beograd, Srbija

PočaljiNaslov: Re: SAVETI ZA DOMESTIFIKACIJU   Sub Mar 13, 2010 1:02 pm

Evo da počnemo korak po korak.
1) Nabavka ptice
-poželjno je ženke nabaviti u početku odgojene u kavezu, a ukoliko nismo u mogućnosti, onda je poželjno da su što mlađe-bez boje. Dobro bi bilo da se zna poreklo jer se tako može lakše predvideti šta će proizići iz zadate kombinacije. Pod obavezno ih odmah obeležiti raznobojnim prstenjem i voditi evidenciju. Ukoliko imamo mogućnosti smestiti ih u vanjsku volijeru i davati svakodnevno korov kojim se hrane, zeleniš, vodu za kupanje. Sa njima je poželjno smestiti i stariju pticu "vodiča" koji je naviknut na režim ishrane kod nas i naučena je na naše prisustvo. Jedan lični trik koji sam kupio davno od jednog starog odgajivača. U svojoj odgajivačnici već dosta dugo koristim plavi mantil, kakvi su nosili bravari po firmama ranije. Uvek kada hranim ptice i dolazim kod njih nosim ga, tako da se lakše privikavaju na moje prisustvo. Jesu li ptice daltonisti ili ne, ništa još nije definitivno dokazano.
Nazad na vrh Ići dole
Dax BG

avatar

Broj poruka : 62
Datum upisa : 04.03.2010
Godina : 48
Lokacija : Beograd, Srbija

PočaljiNaslov: Re: SAVETI ZA DOMESTIFIKACIJU   Sub Mar 13, 2010 1:12 pm

Uglavnom, mnogo brže se priviknu na naše prisustvo i verovali ili ne, imao sam priliku da mlade koji su kod mene 6 nedelja (doneseni iz prirode), ušavši u volijeru gde su bili, držao sam u ruci češljugu na koju su počeli da sleću i da je kljucaju posle svega dva minuta provedena sa njima.
Od hrane tada dajem:
-mešavinu koju sam spremam: 50% svetlo seme, 8% lan, 5% ljušteni ovas, 5% seme salate (PAŽLJIVO GDE GA NABAVLJATE), 5% crvena repica, 7% perila, 5% konoplja, 5% muhar, 5% suncokret ptičar (sitni, pažljivo s nabavkom ima svega na tržištu) i ostatak 5% blatnerov mix za štiglice.
Nazad na vrh Ići dole
Dax BG

avatar

Broj poruka : 62
Datum upisa : 04.03.2010
Godina : 48
Lokacija : Beograd, Srbija

PočaljiNaslov: Re: SAVETI ZA DOMESTIFIKACIJU   Sub Mar 13, 2010 1:26 pm

Dajem od korova sve poznato što jedu, a svakodnevno uglavičen maslačak i njegove listove, krastavac da brže promene perje i list ibične domaće cvekle (sitan i tamnocrven) za prirodnu crvenu boju. Radio sam i sa karotinima, ali ovo mi se pokazalo dosad najbolje. Kada se počnu otvarati na tujama male šišarkice, dajem i njih, a rado ih jedu. Kao dodatak redovnoj ishrani dajem dok menjaju perje jednom sedmično u ramaku od po cca tri dana, ORLUX-ov mix (suva jajčana smeša) sa jednim tvrdo kuvanim jajetom od japanske prepelice i jednu kafenu kašičicu suvih pšeničnih klica uz to, te klijali niger i klijao suncokret u ograničenim količinama (tek da se naviknu). Da razjasnim, jednu nedelju suncokret a druge niger. Trudim se držati ako mogu razdvojeno ženke od mužjaka u tom periodu. Ukoliko je sve urađeno kako sam opisao, do najdalje kraja oktobra ćemo imati sve ptice zategnute "kao struna" i možemo pristupiti odvajanju u kaveze.
Nazad na vrh Ići dole
Dax BG

avatar

Broj poruka : 62
Datum upisa : 04.03.2010
Godina : 48
Lokacija : Beograd, Srbija

PočaljiNaslov: Re: SAVETI ZA DOMESTIFIKACIJU   Sub Mar 13, 2010 1:40 pm

Ovo se radi u dve faze i veoma je bolan proces za naše ljubimce. Prvo odvajam ženke (oko nedelju dana pre) i poredam ih u kavezima na patos prostorije u kojoj držimo ptice. Kaveze koje koristim su najčešće "dalmatinke", a može jako dobro poslužiti i tzv. "Akanov" ili pevački kavez. Kavezi stoje na patosu jedan uz drugi, tako da sve ptice vide jedne druge. trudim se prva dva dana da ih ne uznemiravam. Peti dan ih razmaknem po 20 cm jedne od drugih, a sedmog dana donosim mužjake i popunjavam praznine između kaveza. Onda ih držim tako sedam dana zajedno i onda ih odvajam pregradama par po par. Posle još sedam dana, dižem ih na police ili kačim na mesta gde ćemo pristupiti leženju, tj. staviti kaveze za parenje kada dođe vreme za to. Ovo sve radim postepeno, jer znate i sami koliko puta vam se desilo da se samo odjednom ptice "izbiju", a onda zbogom reprodukcijo. Proveren način za jednostavnije privikavanje na okolinu i odgajivača.
Nazad na vrh Ići dole
Dax BG

avatar

Broj poruka : 62
Datum upisa : 04.03.2010
Godina : 48
Lokacija : Beograd, Srbija

PočaljiNaslov: Re: SAVETI ZA DOMESTIFIKACIJU   Sub Mar 13, 2010 1:50 pm

Kada smo ih navikli na naše prisustvo i jedno na drugo, počinjemo sa laganim pripremama. Jednom nedeljno mužjaku dajemo ili jajčani koktel ili klijalo seme, a ženki na dve nedelje. Sve do kraja februaram kada ih odvajamo u kaveze (poželjno sa pregradom). Posle dve nedelje, (sredina marta) prvi put vadim pregradu na jedan dan i to ponovim još jednom posle sedam dana. Od početka aprila, pregradu izvlačim dva puta nedeljno (budimo im čežnju) a u periodu kada vratimo pregradu inteziviramo pripremu mužjaka, a ženku pripremamo intenzivno tek kada njemu gotovo potpuno izbeli kljun. Sledeći tok koji sam opisao, pregrada se potpuno izvlači sredinom maja i oni u narednih mesec dana (nekad pre a nekada ne) ukoliko smo imali malo sreće počinju da svijaju gnezdo. moje iskustvo govori da je najbolje ponuditi im dva gnezda, jedno vanjsko i jedno unutrašnje, neka izaberu sami. Pristalica sam veštačkog lišća (može se naći po pristupačnoj ceni kod kineza), malo ih zakamuflirajte i tada ne puštajte nikog kod ptica.
Nazad na vrh Ići dole
Dax BG

avatar

Broj poruka : 62
Datum upisa : 04.03.2010
Godina : 48
Lokacija : Beograd, Srbija

PočaljiNaslov: Re: SAVETI ZA DOMESTIFIKACIJU   Sub Mar 13, 2010 2:10 pm

Kad smo već imali sreću i dobili jaja od našeg para, poželjno je (kao kod kanarinca) zameniti ih dana za danom sa mućkovima koje imamo od ranije ili sa plastičnim pologom (ima da se nabavi) tako da možemo imati koliko-toliko kontrolu nad izleganjem mladih. Kod ishrane prvog dana im majka daje sve što im je potrebno za život (ptičje mleko), a od drugog im dajem uglavičen maslačak i biljne uši, a od trećeg dodajem i mravlja jaja. Bocka je pisao o pupama crva brašnara i neki od kolega su to probali pa bih po njihovim saznanjima preporučio svima. Od četvrtog dana počinjemsa davanjem jajčane hrane, a prstenovanju pristupam tek šestog dana iako je promer alkice za faunu 2,7 mm. Tada se već i otac uključio u ishranu i mladi napreduju mnogo brže. Ukoliko nas je strah ( a donekle je i opravdan) kako će nam ženka hraniti mlade, savet svima je da ženke bastarda ne tretiraju kao "kokoške" već im pristupe sa istim entuzijazmom kao samim štiglicima, pokušaju da ih upare sa nekim od lepotana, verujte na reč odlične su dadilje. Otprilike 12-13-og dana nastaju problemčići, jer majka već pravi pripreme za novo gnezdo i sada dolazi do izražaja ono drugo koje smo postavili zajedno kad i prvo. Samo se potrudite i ponudite dovoljno materijala, ostaće mladi čitavi. Savet je da pu prvoj godini ne idete sa više od dva gnezda po paru, sasvim je dovoljno.
Nazad na vrh Ići dole
milos0205

avatar

Broj poruka : 253
Datum upisa : 01.01.2010
Godina : 51
Lokacija : Beograd

PočaljiNaslov: Re: SAVETI ZA DOMESTIFIKACIJU   Sub Mar 13, 2010 5:51 pm

Dalibore svaka cast na tekstu, odavno nisam video ovako detaljan opis pripreme parenja kod stiglica. Ako se i 50% pridrzavamo ovde navedenog uspeh je na pomolu, mislim da je ovo jedan u najmanju ruku nesebican gest napisati ovako detaljno svoje iskustvo. Ko ne bi pozeleo da posle ovakvog teksta pokusa sa parenjem stiglica. Pozdrav
Nazad na vrh Ići dole
Dax BG

avatar

Broj poruka : 62
Datum upisa : 04.03.2010
Godina : 48
Lokacija : Beograd, Srbija

PočaljiNaslov: Re: SAVETI ZA DOMESTIFIKACIJU   Sub Mar 13, 2010 9:23 pm

Hvala, Milose.
Nazad na vrh Ići dole
BOCKA

avatar

Broj poruka : 106
Datum upisa : 02.01.2010
Lokacija : SKOPJE, MAKEDONIJA

PočaljiNaslov: Re: SAVETI ZA DOMESTIFIKACIJU   Sub Mar 13, 2010 10:04 pm

Potpuno se slažem sa Milošem, ali ja odmah znam da nemogu i da hoču sve ovo da ispunim.
Dalibore teorija ti je besprekorna, daj pokaži nam neke slike od tvojih ptica kako bi imali kompletan utisak.
Pozdrav Bocka
Nazad na vrh Ići dole
milannish

avatar

Broj poruka : 248
Datum upisa : 23.12.2009
Godina : 38
Lokacija : Niš

PočaljiNaslov: Re: SAVETI ZA DOMESTIFIKACIJU   Sub Mar 13, 2010 11:52 pm

Dax svaka cast za text!!!!!
Nazad na vrh Ići dole
gocke

avatar

Broj poruka : 200
Datum upisa : 01.03.2010
Lokacija : stokholm

PočaljiNaslov: Re: SAVETI ZA DOMESTIFIKACIJU   Ned Mar 14, 2010 11:20 am

Dax BG ::
Kada smo ih navikli na naše prisustvo i jedno na drugo, počinjemo sa laganim pripremama. Jednom nedeljno mužjaku dajemo ili jajčani koktel ili klijalo seme, a ženki na dve nedelje. Sve do kraja februaram kada ih odvajamo u kaveze (poželjno sa pregradom). Posle dve nedelje, (sredina marta) prvi put vadim pregradu na jedan dan i to ponovim još jednom posle sedam dana. Od početka aprila, pregradu izvlačim dva puta nedeljno (budimo im čežnju) a u periodu kada vratimo pregradu inteziviramo pripremu mužjaka, a ženku pripremamo intenzivno tek kada njemu gotovo potpuno izbeli kljun. Sledeći tok koji sam opisao, pregrada se potpuno izvlači sredinom maja i oni u narednih mesec dana (nekad pre a nekada ne) ukoliko smo imali malo sreće počinju da svijaju gnezdo. moje iskustvo govori da je najbolje ponuditi im dva gnezda, jedno vanjsko i jedno unutrašnje, neka izaberu sami. Pristalica sam veštačkog lišća (može se naći po pristupačnoj ceni kod kineza), malo ih zakamuflirajte i tada ne puštajte nikog kod ptica.

sve je ovo ok, svako ima svoj metod samo da je uspesan. Nego ne rece nam cime ih ubacujes u formu... i da jos nesto mi nije jasno, zasto prvo silih muzijaka, posto je uvek teze zenku spremiti.
Nazad na vrh Ići dole
Dax BG

avatar

Broj poruka : 62
Datum upisa : 04.03.2010
Godina : 48
Lokacija : Beograd, Srbija

PočaljiNaslov: Re: SAVETI ZA DOMESTIFIKACIJU   Ned Mar 14, 2010 6:06 pm

Zavisi od podvrste Gocke. Nominalis je drugačiji za pripremu od Balkanike i njega više sa klijalim suncokretom i repicom, a ovog drugog sa čičkom i nigerom. Kod obe podvrste koristim za pripremu celo vreme uglavičen maslačak, i suvi koktel na bazi mlevenog lešnika, badema, pšeničnih klica, spiruline, meda i polenovog praha. Dodajem i mravlja jaja, kao i suvu jajčanu hranu sa dodatkom rendanog jajeta od japanske prepelice, larve poljskog moljskog moljca.
Nazad na vrh Ići dole
Dax BG

avatar

Broj poruka : 62
Datum upisa : 04.03.2010
Godina : 48
Lokacija : Beograd, Srbija

PočaljiNaslov: Re: SAVETI ZA DOMESTIFIKACIJU   Ned Mar 14, 2010 6:12 pm

Ah da, ženku je po mom mišljenju uvek lakše spremiti, kao kanarinku. Ako je imala kvalitetnu promenu perja i celu sezonu u "ravnoj" liniji bez pomeranja, stresa itd. Produži dan, pojačaj hranu i temperaturu i eto je. Valjda si video do sada, mužjak peva, juri je, gazi, ulazi u gnezdo, a ona ništa. Onda samo kada si gotovo već odustao, za jedno poslepodne je svila gnezdo, i ujutro snela prvo jaje, zar ne?
Mužjaka spremam prvog jer sam mnogo puta imao prvo gnezdo prazna jaja. Shocked
Nazad na vrh Ići dole
Dax BG

avatar

Broj poruka : 62
Datum upisa : 04.03.2010
Godina : 48
Lokacija : Beograd, Srbija

PočaljiNaslov: Re: SAVETI ZA DOMESTIFIKACIJU   Pon Mar 15, 2010 4:38 pm

Uglavičen maslačak je neophodan cele sezone za štiglice pošto ga rado jedu. Verujem da su neki od vas već probali da ga zamrzavaju i imaju ga preko cele godine za svoje ptice, ali razočarenje je bilo veliko kada ga izvadite i on posle sat dva pocrni, a ptice ga izbegavaju. Rešenje postoji, kada izvadite iz zamrzivača kesicu sa maslačkom, prebacite je u frižider u donju fioku gde je temperatura +4C (sanduče za povrće). Biće potrebno oko 10-12h da se odledi, ali će biti zelen kao sa livade.
Nazad na vrh Ići dole
gocke

avatar

Broj poruka : 200
Datum upisa : 01.03.2010
Lokacija : stokholm

PočaljiNaslov: Re: SAVETI ZA DOMESTIFIKACIJU   Pon Mar 15, 2010 4:51 pm

Dax BG ::
Ah da, ženku je po mom mišljenju uvek lakše spremiti, kao kanarinku. Ako je imala kvalitetnu promenu perja i celu sezonu u "ravnoj" liniji bez pomeranja, stresa itd. Produži dan, pojačaj hranu i temperaturu i eto je. Valjda si video do sada, mužjak peva, juri je, gazi, ulazi u gnezdo, a ona ništa. Onda samo kada si gotovo već odustao, za jedno poslepodne je svila gnezdo, i ujutro snela prvo jaje, zar ne?
Mužjaka spremam prvog jer sam mnogo puta imao prvo gnezdo prazna jaja. Shocked

ok,, to sto si napisao ja se nikada ne bi slozio a jos manje tako spremao svoje ptice, ali pozdravljam sve sto je napisano jer vidim imas dosta uspeha, a to je najvaznije. Jednostavno nikada nisam cuo da postoje razlicite metode sa usiljavanje stiglica raznih podvrsta, a isto tako znam da gotova smesa za klijanje specijalno radjena za stiglice ne sadrzi nit suncokret ni repicu. Sto se tice mojih stiglica spajam ih u aprilu po parovima dotle su razdvojeni po polovima u letilici, izuzetak je kod nekih mutacija gde ih spajam ranije...primer satinet da bi se ptice privikle na odredjenu boju... ali kao sto sam rekao nije vazan prilaz kako pticu usiliti, vec rezultat tj dosta mladih
Nazad na vrh Ići dole
Dax BG

avatar

Broj poruka : 62
Datum upisa : 04.03.2010
Godina : 48
Lokacija : Beograd, Srbija

PočaljiNaslov: Re: SAVETI ZA DOMESTIFIKACIJU   Pon Mar 15, 2010 5:00 pm

Ja uživaim svaki put kada odem "preko" u specijalizovane prodavnice i vidim šta sve ima da se nabavi za rad sa pticama. Ovde je situacija drugačija i još će se raditi dosta uz pomoć štapa i kanapa.
Nazad na vrh Ići dole
SrdjanKG

avatar

Broj poruka : 442
Datum upisa : 18.02.2010
Godina : 47
Lokacija : Resnik,KG - SRB 10 2

PočaljiNaslov: Re: SAVETI ZA DOMESTIFIKACIJU   Pon Mar 15, 2010 5:06 pm

Potpuno se slazem sa Gocketom,svi mi imamo neke svoje nacine gajenja,pripreme i svega ostalog vezano za odgoj (nevezano za to koje su to ptice,tj vrsta u pitanju)! Svako ima nesto svoje!! Al nebitno kako,bitan je rezultat - tj. zdrave maticne ptice i dosta odgajenih mladih!!!
Nazad na vrh Ići dole
Dax BG

avatar

Broj poruka : 62
Datum upisa : 04.03.2010
Godina : 48
Lokacija : Beograd, Srbija

PočaljiNaslov: Re: SAVETI ZA DOMESTIFIKACIJU   Uto Mar 16, 2010 4:52 pm

Dodao bih još nešto, najbolji put da usilite na prirodan način štiglica je sada. Maslačak je počeo već stidljivo da se pojavljuje, ko je spremio čičkovog semena neka ga isklija sada i larve poljskog moljca koje najradije sada uzimaju (nalaze se u glavi česljuge-žesle, sivkaste, rozikaste , zelenkaste boje-liče na male crviće) eto prirodnog načina i onda dolazi uskoro uglavičen maslačak, pa biljne uši...
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: SAVETI ZA DOMESTIFIKACIJU   

Nazad na vrh Ići dole
 
SAVETI ZA DOMESTIFIKACIJU
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Avikultura :: Ptice :: Avifauna Evrope :: Ptice pevacice :: Stiglic (Carduelis carduelis)-
Skoči na: