Forum za ljubitelje ptica
 
PrijemGalerijaRegistruj sePristupi
Pravila foruma
1. Zabranjeno je vredjanje po bilo kom osnovu
2. Zabranjeno je slati privatne poruke i poruke na forumu u vidu spamova i reklamiranja
3. Zabranjeno je postavljati autorske tekstove a da ne ostavite i link odakle je preuzet
4. Lazno predstavljanje i koriscenje tudjih identiteta kao i dupli nalozi
5. Koristiti vulgarne izraze
6. Krsenje privatnosti tj postavljati podatke trecih lica bez njihove dozvole
7. Mogucnost slanja privatnih poruka dobijate posle 20te poruke na forumu
8. Oglasavanje na forumu je strogo zabranjeno, osim u delu predvidjenom za to (za oglasavanje morate da ispunite uslov od 20 poruka na forumu a onda se javite administratoru foruma)
www.sekcija-pticara.rs
Od skora smo postali oficijelni forum sajta sekcije pticara Subotice pa sve ujedno pozivam da posete sajt
http://www.sof.rs/
Zvaničan sajt SOF-a

Delite | 
 

  Odgoj ptica

Ići dole 
AutorPoruka
Marjan

avatar

Broj poruka : 1557
Datum upisa : 25.02.2011
Godina : 40
Lokacija : Pirot, R. Srbija.

PočaljiNaslov: Odgoj ptica   Ned Maj 22, 2011 11:19 pm

USLOVI-DRŽANJA VOLIJERE
Prostorija je dimenzija 5m.dužina*2m.širina*3m.visina . Smeštene su 4 mini volijere tipa kaveza dimenzija 1.6*0.4*0.5 m. Po potrebi mogu se deliti na više dela žičanom pregradnom što omogućava odvajanje mužjaka prilikom parenja ako za to ima potrebe. Mini volijere sadrže spoljne hranilice,pojilice i unutrašnja kupatila. Na dno volijere su napravljeni podmetači sa podnim rešetkama koje sprečavaju pticu da dođe u kontakt sa izmetom.
Podne rešetke koristim po odvajanju mladih od roditelja pa sve do završetka mitarenja i u slučaju bolesti ptica. Temperatura u prostoriji kreće se u fazi mirovanja (septembar-mart)od 10 do 15 a u fazi razmnožavanja (april-avgust)od 15 do 27 ºC.Vlažnost vazduha kreće se od 55 do 75 procenta zavisno od godišnjeg doba.Provetravanje odgaivačnice vršim svakodnevno , jer ptice ne vole zagušljive prostorije .


OSVETLJENJE
Prostorija je suva,dobro osvetljena dnevnom svetlošću,ali radi još boljeg osvetljenja montirao sam kao dodatno osvetlenje GRO-LUX neonke.Kao pomoćno noćno svetlo koristim neonku male snage koja je upaljena noću a služi za orjentaciju uplašenih ptica(noćno svetlo najviše ima uticaja u toku razmnožavanja,da bi uplašena ženka po napuštanju gnezda mogla ponovo da se vrati mladima u gnezdu) .
ISHRANA I NAPAJANJE
Glavna smeša semena:CARDELINO premijum,proizvođač MANITOBA Italija .I BLATNER za divlje ptice , proizvođača VERSELA LAGA Belgija. Dopunska zrnasta hrana:

-vild sid (30 vrsta korovskih biljaka i trava) -bar klas
-mak -bosiljak
-susam -češljuga
-cikorija -čičak
-salata -maslačak

Zrnasta hrana u fazi razmnožavanja:

Koristim semensku smešu BLATNER , proizvođača VERSELA LAGA.
Sastav semena:konoplja,suncokret,lan,crna i bela perila,niger,ljušteni ovas,crvena repica,uljana repica,četri vrste čička,susam,mak,seme trava,korovsko seme,cikorija,maslačak i seme salate.

MEKA HRANA U SEZONI RAZMNOŽAVANJA

Koristim gotovu jajčanu hranu ORLUX EGGFOOD DRY za divlje ptice (sastav –dehidrirana jaja ,keks ,minerali ,vitamini ,sušeni insekti ,mravlja jaja ,specijalni životinjski proteini).Meku hranu omekšavam tvrdo kuvanim prepeličijim jajetom .
Priprema: na 50 gr. meke hrane dodajem 2 prepeličja jaja.Jaja kuvam 15 minuta a potom ih narendam i pomešam sa mekom hranom.Sačekam 5 minuta da meka hrana upije svu vodu iz jaja. Tako pripremljena hrana nabubri i znatno poveća volumen a ptice je rado prihvataju.
Meku hranu počinjem da dajem početkom marta svaki drugi dan do završetka nošenja jaja. Potom pravim pauzu sve do izleganja poslednjeg ptića .Kada mladi napune 2 dana ubacujem meku hranu u malim količinama ,tako da odnos meke hrane i semena bude 1:2.U slučajevima dobijanja retke stolice u meku hranu ubacujem preparate iz programa PREMIUM HEALTH LINE (BIO-DIGEST i PROBI ZYME 2 gr. na 50 gr. meke hrane).
Ove preparate nikako ne mešati sa vodom!
Sastav : BIO-DIGESTA:dekstroza,pulpa jabuka i agruma ,minerali,fruktooligosaharidi,saharoza
PROBI-ZYME:emzimi varenja kod ptica,probiotici

MEKA HRANA U FAZI MITARENJA I MIROVANJA

Sastav :FRUTTI PATEE (-višebojna hrana za povećanje kondicije i dodatne energije obogaćena sušenim voćem ).
Kada mlade odvojim od roditelja na uzrastu od 30 dana njihova ishrana se sastoji od izlomljenog semena (moja smeša),meke jajčane hrane prvih 5 dana, a potom je zamenjujem mekom hranom FRUTTI PATEE.Uz dodatak multi vitamina MUTA-VIT ( preparat se daje 3 dana u nedelji rastvoren u vodi za pice).Kad se daje preparat sklanja se voda za kupanje. MUTA-VIT dajem sve do završetka mitarenmja.
Posle mitarenja jednom nedeljno dajem preparat OMNI-VIT takođe u vodu za piće.


NEDOZRELO SEME


Tokom usiljavanja i odgoja mladih PTICA u ishranu ubacujem seme maslačka i čička u polu-zrelom stanju.jer takvo zrnevlje ima veliku količinu minerala i vitamina u sebi koje je potrebno za nošenje jaja i othranu mladih.


VOĆE,POVRĆE I ZELENIŠ

Dajem ga samo u fazi mirovanja i mitarenja.Jer moje iskustvo je pokazalo da ne treba dodavati voće,povrće i zeleniš parovima na ležanju i odgajanju mladih.Konzumiranjem istih uz meku hranu PTICE dobiju ubrzano varenje, a samim tim povećanje gasova pa ptičiji stomak biva naduven.Time ptica stiče lažnu sitost koja se loše odražava na dalje hranenje mladih od strane ženke pa čak pojavu proliva koji je vrlo opasan za stare i mlade ptice. Time mladi dobijaju manju količinu hrane.
Mlade ptice imaju vrlo osetljiv digistivni trakt pa samim tim hrana koja izaziva gasove ne odgovara njihovom metabolizmu . Voće povrće i zeleniš koje dajem su:jabuka,smokva,orah,crvenapaprika,šargarepa,krastavac,list spanaća,maslačka,cikorije i mišljakinje.
BOLESTI I POVREDE
HIGIJENA

U mojoj odgajivačnici obraćam pažnju na higijenu,jer je vrlo bitna za njihov razvoj i napredak. Pod higijenom podrazumevam svakodnevne,nedeljne,mesečne,polugodišnje i godišnje obaveze.

Svakodnevne:
Zamena vode za piće i kupanje uz pranje poilica i kupatila.
Provera zdravstvenog stanja svih ptica,pravovremeno otkrivanje bolesne ptice i adekvatno zbrinjavanje u tkz. ptičiju bolnicu o kojoj ću kasnije reći nešto više.
Provetravanje odgajivačnice.
Hranjenje ptica ispravnom (zdravom)hranom
Nedeljne:
Zamena peska.
Pranje stajalica.
Čišćenje odgajivačnice.
Provera semena u skladištu.
Mesečne:
Pranje hranilica.
Dezinfekcija volijera avi-sanom.
Zamena gnezda po izletanju mladih(sezona razmnožavanja).
Polu-godišnja:
Zaštita ptica od parazita nanošenjem pulmomectine (srestvo protiv ptičijih krpelja, pipa perojeda).Način primene:pipetom se nanosi jedna kap pulmomectine na vrat ptice,nakon četri nedelje ponoviti, a potom sledećih šest meseca naneti još jednu kap.Tako pticu zaštićujemo od dosadnih i vrlo opasnih malih parazita.
Godišnja:
Detaljna dezinfekcija odgajivačnice(krečenje zidova).
Pranje mini-volijera i opreme vrelom vodom ili nekim dezinfikcionim srestvom.


PREVENTIVA I LEČENJE MLADIH I STARIH PTICA

Kada je u pitanju preventiva najviše obraćam pažnju na: ispravnost svih vrsta hrana,smeštaj ptica,svakodnevna zamena vode za piće i kupanje,ne nagomilavanje ptica u MINI volijerama(ne više od 2 ptice na jednu mini volijeru dimenzija 80*40*50 cm.).Samim tim sprečavam mogućnost brzog prljanja volijera i pojavu bolesti.
Pri donošenje novih ptica uvek obraćam pažnju na njihovo zdravstveno stanje, da li poseduju vaši ili bilo kakvu bolest.Zbog toga nove donete ptice prvenstveno borave u karantinu dve nedelje. Tek po isteku tog vremena ako ptica ne pokazuje nikakve znakove bolesti premeštam u odgajivačnicu.Za osvežavanje ”krvi” koristim isključivo ptice od proverenih odgajivača koji ih takođe legu u volijerama.Ptice nabavljam isključivo dok su mlade jer imam vremena da ih prilagodim mom načinu odgoja .


LEČENJE


I pored svakodnevne higijene dolazi do pojave bolesti na pojedinačnim jedinkama.Svaku primećenu bolest vrlo brzo treba identifikovati i što pre sanirati. Male ptice su vrlo sklone obolevanju od salmonele i kokcidioze koje ako ne lečimo gubimo pticu u 100% slučajeva.Prvi simptomi pojave bolesti su: neveselost,suženje oka,podutost ,a ne retko i proliv, jako isturena grudna kost .Odmah takvu pticu odvajam u ptičju bolnicu i dajem lek esb 30% ili neki drugi kokcidiotik.
Ptičija bolnica se sastoji od : kutije napravljene od iverice dimenzije 30*25*80 cm.prednja strana je od stakla,a na zadnjem delu se nalazi ventilacioni otvor.Na krovu se nalazi sijalica zelene boje 40 w koja služi za zagrevanje.U kutiju montiram običan kavez sa rešetaskim dnom jer je lakše održavanje.Dodajem hranu bogatu mastima i vitaminima jer vitamini uz antibiotik daju mnogo bolje rezultate u lečenju i daljem ozdravljenju.Prilikom pripreme leka i njegovog rastvaranja u vodi, voda mora pre toga da proključa .Tim činom neutrališe se hlor iz vode.Hlađenjem vode i dodavanjem antibiotika esb 30% pripremljen je lek za obolelu pticu.Odnos leka i vode je 1 g esb 30% na 1 litar vode.Ptice ovako pripremljen lek uzimaju 5 dana.Zatim dajem multavitamin OMNI-VIT četri dana uz meku hranu pomešanu sa BIO-DIGEST i PROBI-ZYME 2g na 50 g meke hrane.Dodavanjem ovih preparata neutrališem štetno delovanje leka na korisnu crevnu floru kloja ima značajnu ulogu u stvaranju imuniteta.Po završetku lečenja obraćam pažnju na ishranu . Pticu smeštam u mini volijeru na toplom mestu (sobna temperatura)da može da se kupa uz obavezni rešetkasti pod.Ne treba davati pticama lekove u pogledu preventive.Takvi lekovi umanjuju imunitet ptice .
Zdravlje ptica održavam pravilnom ishranom ,higijenom i odgovarajućim smeštajem.
Ovo je moje iskustvo,uslovi držanja i sistem rada koje sam stekao zadnjih DVADESETPET GODINA U DRUŽENJU SA PTICAMA.
Autor,Marjan Stanijev iz Pirota.

_________________
Pravda je spora ali dostižna.

Nazad na vrh Ići dole
Aleksa

avatar

Broj poruka : 207
Datum upisa : 22.03.2010
Godina : 42
Lokacija : Beograd

PočaljiNaslov: Re: Odgoj ptica   Pon Maj 23, 2011 1:04 am

da li povecavas osvetljenje iz dana u dan (ili nekim drugim tempom) i na koliko sati najduze ti je podeseno osvetljenje?
Nazad na vrh Ići dole
Marjan

avatar

Broj poruka : 1557
Datum upisa : 25.02.2011
Godina : 40
Lokacija : Pirot, R. Srbija.

PočaljiNaslov: Re: Odgoj ptica   Pon Maj 23, 2011 1:22 am

Pridržavam se režimu osvetljenja godišnjim dobima .Tako na primer zimi dan traje od 6 i 30 do 16 h. a u fazi razmnožavanja i leti od 5 I 30 do 20h.Sa zimskog na prolećno osvetljenje prelazim postepeno ,svaki dan produžavam za tri minuta ili nedeljno za dvadesetak. Tako da od početka decembra do početka marta pređem sa zimsko na prolećno osvetljenje.Samim tim činom ptice lakše ulaze u nagon za parenje.

_________________
Pravda je spora ali dostižna.

Nazad na vrh Ići dole
milos0205

avatar

Broj poruka : 253
Datum upisa : 01.01.2010
Godina : 51
Lokacija : Beograd

PočaljiNaslov: Re: Odgoj ptica   Pon Maj 23, 2011 8:21 am

Ovakav tekst bi svi odgajivaci koji se bave ozbiljnim odgojem trebali da napisu i podele iskustvo, Marjane svaka cast cheers
Nazad na vrh Ići dole
Bogdanik

avatar

Broj poruka : 691
Datum upisa : 28.12.2009
Godina : 30
Lokacija : Leskovac

PočaljiNaslov: Re: Odgoj ptica   Pon Maj 23, 2011 2:10 pm

Jel imas simulator zora/sumrak , i jel imas timer koji sam smanjuje dan za po 3 minuta ili sam rucno to radis?
Po pravilniku o drzanje zivotinja_u_zatocenistvu, minimum za dve ptice je kavez povrsine 0.8m2 , ovi tvoji su za parenje su malo manji !
Pozdrav
Nazad na vrh Ići dole
Marjan

avatar

Broj poruka : 1557
Datum upisa : 25.02.2011
Godina : 40
Lokacija : Pirot, R. Srbija.

PočaljiNaslov: Re: Odgoj ptica   Pon Maj 23, 2011 3:45 pm

Ručno to radim ,jer se je pokazalo u mojoj praksi najefikasnije.Pošto sam vezan poslom za kuću, skoro sam uvek tu kada trba.Kavezi ,,ovi tvoji su za parenje su malo manji !,,-Pogledaj na stranu 49 u avi-faunu dimenzije za jednu pzicu pevačicu do 15 cm-0,8*0,4*0,4m.Izgleda da si pogrešio.

_________________
Pravda je spora ali dostižna.

Nazad na vrh Ići dole
Bogdanik

avatar

Broj poruka : 691
Datum upisa : 28.12.2009
Godina : 30
Lokacija : Leskovac

PočaljiNaslov: Re: Odgoj ptica   Pon Maj 23, 2011 6:44 pm

To je tacno sto si napisao, ali takodje malo bolje pogledaj da je mera prve dimeznije m2 (metar kvadratni), dok za ostale dimenzije širina/dužina m (metar dužni). Konkretno ako je širina kaveza 0.4 m, da bi površina osnove bila 0.8 m2, dužina bi morala da bude 2 m. Prolistaj opet pravilnik da ne budes u zabludi, pa pitaj Kulića za tumacenje!
Pozdrav iz Leskovca.
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Odgoj ptica   

Nazad na vrh Ići dole
 
Odgoj ptica
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Avikultura :: Ptice :: Avifauna Evrope :: Ptice pevacice :: Stiglic (Carduelis carduelis)-
Skoči na: