Avikultura
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Forum za ljubitelje ptica

PrijemGalerijaLatest imagesRegistruj sePristupi
Pravila foruma
1. Zabranjeno je vredjanje po bilo kom osnovu
2. Zabranjeno je slati privatne poruke i poruke na forumu u vidu spamova i reklamiranja
3. Zabranjeno je postavljati autorske tekstove a da ne ostavite i link odakle je preuzet
4. Lazno predstavljanje i koriscenje tudjih identiteta kao i dupli nalozi
5. Koristiti vulgarne izraze
6. Krsenje privatnosti tj postavljati podatke trecih lica bez njihove dozvole
7. Mogucnost slanja privatnih poruka dobijate posle 20te poruke na forumu
8. Oglasavanje na forumu je strogo zabranjeno, osim u delu predvidjenom za to (za oglasavanje morate da ispunite uslov od 20 poruka na forumu a onda se javite administratoru foruma)
Sekcija pticara Subotica
Od skora smo postali oficijelni forum sajta sekcije pticara Subotice pa sve ujedno pozivam da posete sajt

Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m?

Ići dole 
+12
Laza
dr.nenad86
jigor
Stankovic
zoran ptice pjevice
sasko
milannish
Danijel
mica vasic
Rale
Bogdanik
dragan_kg
16 posters
Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
AutorPoruka
dragan_kg

Broj poruka : 1
Datum upisa : 04.06.2011

Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m? Empty
PočaljiNaslov: Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m?   Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m? Icon_minitimeSub Jun 04, 2011 8:16 pm

Nazad na vrh Ići dole
Bogdanik

Bogdanik

Broj poruka : 691
Datum upisa : 28.12.2009
Godina : 36

PočaljiNaslov: Re: Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m?   Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m? Icon_minitimeSub Jun 04, 2011 8:25 pm

Mozes pokusati sa 2 zenke i jednim muzjakom, ali su sanse veoma male. Najsigurnije je jedan par jedna volijera.
Nazad na vrh Ići dole
Rale

Rale

Broj poruka : 320
Datum upisa : 26.12.2009
Godina : 50

PočaljiNaslov: Re: Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m?   Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m? Icon_minitimeSub Jun 04, 2011 9:05 pm

Mozes samo gledaqj da pogodis slicne parove da postavavis dovoljan broj gnezda i dovoljno materijala
Nazad na vrh Ići dole
mica vasic

mica vasic

Broj poruka : 86
Datum upisa : 18.12.2010
Godina : 53

PočaljiNaslov: Re: Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m?   Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m? Icon_minitimeSub Jun 04, 2011 9:44 pm

.

Poslednji izmenio mica vasic dana Uto Dec 24, 2013 6:20 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Danijel

Danijel

Broj poruka : 939
Datum upisa : 29.12.2009
Godina : 43

PočaljiNaslov: Re: Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m?   Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m? Icon_minitimeSub Jun 04, 2011 10:23 pm

Ja sam u volijeri duzine 4m,visine 2.2m i sirine 1.5m pustio tri para pa se umalo muzjaci nisu poubijali. Maknuo sam jedan par pa se tuca i dalje nastavila jer su zenke htele da leze u isto gnezdo i pored toga sto je bilo postavljeno 4-5 korpica,a i muzjaci su se i dalje tukli ko ludi. Tek kad sam odvoio i te parove doslo je do uspeha,jedna zenka hrani 4 mlada,a druga je sad zavrsila gnezdo. Samo da napomenem da je jedan od ova dva para pre dve godine kod naseg forumasa Bobana radio i odhranio mlade sa ukupno devet ptica u istoj volijeri koja je bila mnogo mngo manjih dimenzija. Pravilo je da nema pravila ali je po meni najbolje da se parovi odvoje svako u svom zasebnom boksu i uspeh je zagarantovan. Pozdrav.
Nazad na vrh Ići dole
milannish

milannish

Broj poruka : 248
Datum upisa : 23.12.2009
Godina : 44

PočaljiNaslov: Re: Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m?   Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m? Icon_minitimeNed Jun 05, 2011 1:03 am

Slzem se sa Danijelom "Pravilo je da nema pravila" ali mislim da je to ipak mali prostor za vise parova jedne vrste. Kod mene u spoljasnjoj volijeri slicnih dimenzija (3.5x1.6 i visine 1.7) trenutno lezi jedna stiglica na 4 jaja - neplanirano skroz; inace u njoj ima jos jedan par stiglica, cajzli, konopljara, stancera, krstokluna, grmusa i jedna sumska seva i naravno vecito su muzjaci stiglica u sukobu.
pozdrav!
Nazad na vrh Ići dole
sasko

Broj poruka : 16
Datum upisa : 13.12.2010

PočaljiNaslov: Re: Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m?   Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m? Icon_minitimeSub Jul 09, 2011 11:21 pm

U jednoj volieri moguče je upariti više parova stiglica.
Preduslova ima više, veličina voliere, više gnjezda od parova u volieru, starost štiglica i najbitnii faktor je da ptice naviknu na ulaz i rad u volieru sa strane vlasnika tokom cele godine.
Da bi podmladak ostao zdrav i živ najbitnija je preventiva i hrana za odgoj mladih stiglica.
Nazad na vrh Ići dole
zoran ptice pjevice

zoran ptice pjevice

Broj poruka : 58
Datum upisa : 05.03.2010
Godina : 54

PočaljiNaslov: Re: Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m?   Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m? Icon_minitimeČet Sep 29, 2011 11:27 am

Jedan interesantan snimak koji potvrdjuje da je ipak moguce parenje vise parova u volijeri.

https://youtu.be/8FrES0Bj6GU
Nazad na vrh Ići dole
Stankovic

Broj poruka : 52
Datum upisa : 19.07.2011
Godina : 34

PočaljiNaslov: Re: Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m?   Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m? Icon_minitimeČet Sep 29, 2011 3:09 pm

Ja nebi brinuo da li moguce, nego pitaj kako je najbolje. Stiglice su isto kao Kanarinci, Zelentari, Konopljarke itd veoma teritorijalne, zato najuspesnije je jedan par u volijeri. A jeste moguce ako ti je voliera malo veca 10 x 10 m a i to nije im dosta. Kao i dve zenke sa jednim muzjakon i to je moguce ali dali ce svako da uspe ja to nebi reko. A kao sto vidim vecina pticara imaju volijeru 2 x 2m ili manju i napune je pticama a onda se pitaju zasto im se ptice ne mnoze.
Nazad na vrh Ići dole
zoran ptice pjevice

zoran ptice pjevice

PočaljiNaslov: Re: Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m?   Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m? Icon_minitimeČet Sep 29, 2011 3:59 pm

Pa hvala ti na objasnjenju, sad mi je jasno kako je najbolje... Laughing
Nazad na vrh Ići dole
sasko

Broj poruka : 16
Datum upisa : 13.12.2010

PočaljiNaslov: Re: Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m?   Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m? Icon_minitimeČet Sep 29, 2011 9:42 pm

Da je moguče odgajati više parova u jednoj volieri evo primere :

Nazad na vrh Ići dole
Stankovic

PočaljiNaslov: Re: Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m?   Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m? Icon_minitimePet Sep 30, 2011 11:03 am

sasko ::

Ti izgleda nemozes ili neces da shvatis da pocetnicima a i naprednijim uzgajivacima ptica nebi treblo nesto da znaci to "dali je moguce" nego kako je najbolje.
Ajde da im solimo pamet i da pricamo da je moguce! jocolor Ali meni netreba video da gledam i da vidim kako je to moguce, ja sam ovo sve naucio i to me je bogami kostalo a sada ako neko hoce da im veruje da je moguce, samo slobodno! Evil or Very Mad
Nazad na vrh Ići dole
jigor

jigor

Broj poruka : 48
Datum upisa : 14.06.2010
Godina : 49

PočaljiNaslov: Re: Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m?   Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m? Icon_minitimePet Sep 30, 2011 2:36 pm

Stankovic ::

Ti izgleda nemozes ili neces da shvatis da pocetnicima a i naprednijim uzgajivacima ptica nebi treblo nesto da znaci to "dali je moguce" nego kako je najbolje.
Ajde da im solimo pamet i da pricamo da je moguce! jocolor Ali meni netreba video da gledam i da vidim kako je to moguce, ja sam ovo sve naucio i to me je bogami kostalo a sada ako neko hoce da im veruje da je moguce, samo slobodno! Evil or Very Mad

Pošto sam kažeš da si sve naučio a i voliš da repliciraš, prvo nauči da se ne možeš i ne treba pišu odvojeno. A baš bih voleo, da pošto si sve naučio, postaviš snimke tvojih ptica pa da ih komentarišemo.
Malo si premlad da tako nastupaš.
Nazad na vrh Ići dole
Stankovic

PočaljiNaslov: Re: Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m?   Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m? Icon_minitimePet Sep 30, 2011 3:48 pm

[quote="jigor"][quote="Stankovic"]

Pošto sam kažeš da si sve naučio a i voliš da repliciraš, prvo nauči da se ne možeš i ne treba pišu odvojeno. A baš bih voleo, da pošto si sve naučio, postaviš snimke tvojih ptica pa da ih komentarišemo.
Malo si premlad da tako nastupaš.

Evo brate samo kazimi sta hoces, kako se sta pise ja ostavljam za stomateloge! scratch

[url=Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m? Stiglice12maj ]

[url=Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m? Stiglice47maj10 ]

[url=Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m? Stiglice114maj10 ]

[url=Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m? Stiglice124sept11 ]
Nazad na vrh Ići dole
zoran ptice pjevice

zoran ptice pjevice

PočaljiNaslov: Re: Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m?   Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m? Icon_minitimePet Sep 30, 2011 3:58 pm

Zaista lijepe ptice! Dali su tvoje nebitno...I ova ruka je nekako stara za tvoje godine!!!Mozda si ti slikao a tvoj deda ih drzao u rukama... Rolling Eyes
Nazad na vrh Ići dole
dr.nenad86
ministar bez fotelje
dr.nenad86

Broj poruka : 2501
Datum upisa : 21.12.2009
Godina : 38

PočaljiNaslov: Re: Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m?   Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m? Icon_minitimePet Sep 30, 2011 4:03 pm

Sto se tice ruke ja sam najkompetentniji da dam misljenje tj. sud.

Posto vidim prisustvo starackih pega, ova ruka nije ispod 60 ljeta.

A ptice cije su to stvarno ne bih znao.........

Pozdrav cheers
Nazad na vrh Ići dole
Stankovic

PočaljiNaslov: Re: Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m?   Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m? Icon_minitimePet Sep 30, 2011 4:15 pm

zoran ptice pjevice ::
Zaista lijepe ptice! Dali su tvoje nebitno...I ova ruka je nekako stara za tvoje godine!!!Mozda si ti slikao a tvoj deda ih drzao u rukama... Rolling Eyes

Vidis opet nagadjas, da ti znas koliko maca je mazila ova ruka sve su me izujedale! Laughing
A dali su moje to nemogu da ti dokazem confused
Nazad na vrh Ići dole
zoran ptice pjevice

zoran ptice pjevice

PočaljiNaslov: Re: Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m?   Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m? Icon_minitimePet Sep 30, 2011 6:23 pm

Otkad se Stankovic (zajebant) javio tema je izgubila smisao, a po meni je vrlo interesantna. Pratim dosta foruma, u svima sam sve vise manje aktivan upravo zbog ovakvih likova. Cim postavis ili napises nesto interesantno, sto ce pomoci mnogim odgajivacima odmah se javi neki bombas koji zakuva situaciji koja eskalira do tih granica da moraju reagovati moderatori.
Evo, necu vise pisati da ne bude vise replika, neka moja bude zadnja i da nastavimo pisati normalno ako je to ikako moguce. Pozdrav svima
Nazad na vrh Ići dole
dr.nenad86
ministar bez fotelje
dr.nenad86

Broj poruka : 2501
Datum upisa : 21.12.2009
Godina : 38

PočaljiNaslov: Re: Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m?   Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m? Icon_minitimePet Sep 30, 2011 6:45 pm

U ovako ozbiljnim temama se mora ozbiljno pisati, a provakotori ce biti sankcinisani koji podgrevaju ozbiljnu temu i sprdaju se s odgajivacima...

Pozdrav cheers
Nazad na vrh Ići dole
jigor

jigor

PočaljiNaslov: Re: Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m?   Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m? Icon_minitimeSub Okt 01, 2011 12:21 am

Ajde da se okanem pravopisa, ali jos samo par ispravki za Stankovića; Takođe se i reči da li;ne bi ; kaži mi pišu odvojeno Shocked
Vraćam se na temu:
Veličina volijere tj. prostora utiče u svemu na ponašanje ptice. Od toga kako će se ponašati u zatvorenom prostoru, kako će uzimati hranu, da li će i kako pevati, pa i do toga da li će ući u proces reprodukcije.
Proces domestifikacije, kome svi težimo je jedan dug i veoma naporan posao na kome svi zajednički radimo i po mom mišljenju i dinamika kojom se odvija je zadovoljavajuća. Međutim, ne znači da svaki štiglić koji na nozi ima prsten je i u poodmakloj fazi domestifikacije. Jedan odgajivač je napravio letilicu velikih dimenzija, zasadio biljke unutra, pustio ptice i traži gnezda po tom ograđenom prostoru kako bi ih alkirao. Ali te ptice nisu ni u čemu drugačije od onih kada bi naišli na gnezdo u prirodi i alkirali mlade.
Domestifikacija je otišla korak dalje kada u parilici standardnih dimenzija par štiglića izvede i othrani svoje mlade. To je jako teško i zahteva puno truda. Ja sam ove godine u 2 navrata imao ženku koja leži na po 4 jajeta, ali su oba puta bila prazna. Ali i to je veći napredak nego u letilici 2x2m ili ne znam većih dimenzija izvesti mlade.
Tako da zaključim, ako težimo pripitomljavanju-domestifikaciji, onda isključivo bi trebalo ići na to da se štiglići pare na način i u uslovima kao što to rade i npr. kanarinci, koji su ovu fazu prošli pre mnogo, mnogo godina.
Nazad na vrh Ići dole
Bogdanik

Bogdanik

PočaljiNaslov: Re: Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m?   Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m? Icon_minitimeSub Okt 01, 2011 1:06 am

U tvom slucaju igore je bio problem do tebe jer nisi zasilio muzjaka pa nije ni skakao, nema veze sa prostorom u kome ih paris. Ako je za tebe domestifikovan stiglic onaj koji stoji na sipki dok se ti gledas u njega udaljen 20 cm i on ne mrda, onda si ti pomesao domestifikaciju sa distrofijom misica krila. Domestifikacija treba da izgleda kao domestifikovAN kanarinac, sve osobine koje imaju pri parenju, parenje na skok, motanje gnezda po hranilicaMA Smile itd. Mladi stiglici se brzo naviknu na prisustvo coveka, ako je prisutan, i na velicinu prostora u kome se drze. I potpuno mirna ptica moze da ima sezonu u kojoj se pari. Nemoj mi ispravljati pravopis, jer ja ne pisem ono sto govorim, jer da pisem niko ne bi razmeo, dijalekat.
Pozdrav
lol!
Nazad na vrh Ići dole
Stankovic

PočaljiNaslov: Re: Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m?   Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m? Icon_minitimeSub Okt 01, 2011 5:15 am

Dali ja moram da se slazem sa svakim ko sta napise? Ja sam samo pokusao da mu objasnim da nevalja da se cuvaju dva para ili vise Stiglica,Cajzla itd u jednoj volijeri i da to nije prodaktivno a on hoce da tvrdi da je moguce! E i ja kazem da jeste moguce!? Idea Ali nebi hteo da neko shvati da ako je moguce da je to lako!
A kako ja da dokazem da su sve ove ptice koje sam postavio na forumu moje, dali trebam da ih slikam ispred koputera? A kolko iskustva imam i koliko generacija uzgajivaca ptica ima u mojoj familiji to nemoram da vam objasnjavam! Samo da kazem da kad sam slikao te ptice ruku sam dobro ogrebao na neko zbunje i zato je malo otekla a kome to smeta??

Igore kako ja pisem ili kolko gresim to nikome nije bitno u ovom forumu, samo nadam se da nije tolko lose pa da mora neko da mi ispravlja greske. A sta si ti postigo Jigore gde su tvoje slike? Izgleda da nisi uspeo da mnozis divlje ptice pa si postao specijalista za krizance sa Kanarincima.
Opet da kazem, ja nemoram da se slazem sa svakim ko sta napise a ni tvojom interpretacijom domestikovanja ptica, mada ja volim Kanarince ja tako reci obozavam divlje ptice u svojim prirodnim bojama a meni a nadam se i nekim drugim forumasima nebi bilo isto da su te ptice domestikovane (mutacija) jer divlji Kanarinci isgledaju slicni kao Zelentari a ovo sto mi zovemo Kanarinci pitaj boga sta ima u njima. Ja volim prirodu i ptice prirodne boje kao sto su u divljini. E sada valda ima neko u ovom forumu koji misli isto a ako nema to meni nije bitno i ja se sigorno nebi druzio sa takvim ljudima.
Nazad na vrh Ići dole
Laza

Laza

Broj poruka : 1208
Datum upisa : 20.12.2009
Godina : 37

PočaljiNaslov: Re: Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m?   Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m? Icon_minitimeSub Okt 01, 2011 11:13 am

Stankovicu oladi se i iskuliraj ovu temu, ako nemas nista pametno da dodas vezano za ovu temu zaobidji je.
Nazad na vrh Ići dole
jigor

jigor

PočaljiNaslov: Re: Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m?   Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m? Icon_minitimeSub Okt 01, 2011 9:51 pm

Re: Bogdanik
Nemoj mi ispravljati pravopis, jer ja ne pisem ono sto govorim, jer da pisem niko ne bi razmeo, dijalekat.
Pozdrav

Druze ni jedna rec u mom postu se nije odnosila na tebe, nisi pazljivo pratio diskusiju.

Pozdrav!!!
Nazad na vrh Ići dole
Bogdanik

Bogdanik

PočaljiNaslov: Re: Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m?   Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m? Icon_minitimeSub Okt 01, 2011 11:50 pm

Znam, to je bilo preventive radi Very Happy.
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m?   Dali se mogu pariti vise parova stiglica u volijeri 3m x 1,8m? Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh 
Strana 1 od 2Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
 Similar topics
-
» dali 2 muške personate mogu praviti gnezdo
» neoplogjena jaja kod mladih parova
» Bolest stiglica
» Biljke u volijeri
» Legalna Nabavka Stiglica?

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Avikultura :: Ptice :: Avifauna Evrope :: Ptice pevacice :: Stiglic (Carduelis carduelis)-
Skoči na: