Avikultura
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Forum za ljubitelje ptica
 
PrijemGalerijaLatest imagesRegistruj sePristupi
Pravila foruma
1. Zabranjeno je vredjanje po bilo kom osnovu
2. Zabranjeno je slati privatne poruke i poruke na forumu u vidu spamova i reklamiranja
3. Zabranjeno je postavljati autorske tekstove a da ne ostavite i link odakle je preuzet
4. Lazno predstavljanje i koriscenje tudjih identiteta kao i dupli nalozi
5. Koristiti vulgarne izraze
6. Krsenje privatnosti tj postavljati podatke trecih lica bez njihove dozvole
7. Mogucnost slanja privatnih poruka dobijate posle 20te poruke na forumu
8. Oglasavanje na forumu je strogo zabranjeno, osim u delu predvidjenom za to (za oglasavanje morate da ispunite uslov od 20 poruka na forumu a onda se javite administratoru foruma)
Sekcija pticara Subotica
Od skora smo postali oficijelni forum sajta sekcije pticara Subotice pa sve ujedno pozivam da posete sajt

 

 Engleski Tipleri

Ići dole 
4 posters
Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
AutorPoruka
toma_vranjanac
Broj poruka : 66
Datum upisa : 19.08.2011
Godina : 53
Lokacija : Svajcarska-Velika plana

Engleski Tipleri Empty
PočaljiNaslov: Engleski Tipleri   Engleski Tipleri Icon_minitimePet Sep 02, 2011 5:39 pm

Engleski tipleri, golubovi letači


1. Izgled i osobine
Golub – letač ima tijelo osrednje veličine. Glava mu je prirodno oblikovana /okruglasta/. Kljun je osrednje veličine sa nešto izraženom bradavicom na kljunu. Perje mu se može okarakterizirati kao izvanredno. Boja očiju varira od svijetlo-biseraste do promjenjive crvenkasto-žute, što je obično uvjetovano bojom perja ili građom tijela. Visine je osrednje. Nokti su mu ravni /tabani/. Za ove golubove boja ne igra nikakvu ulogu, jer se javljaju u svim bojama. Ukratko rečeno, golubovi rase Tippler jesu oni golubovi koji posjeduju sve potrebne osobine za izvođenje što dužega leta tj. što veću izdržljivost u dužini trajanja leta. Raznovrsnost porijekla takvih golubova kao rasne vrste ne može biti lako ocjenjena. Za ocjenu je potreban veliki stručnjak.

2. Takmičenje golubova letača
Tipleri lete visoko prije svega lete istrajno. Zato su ljubitelji golubarstva iskoristili te osobine u svrhu takmičenja – izdržljivosti golubova u što dužem trajanju leta. Članovi udruženja tipler-sporta imaju takmičarski pravilnik o načinu i vremenu polijetanja u sezoni letenja /posebno termini za seniore a posebno za juniore/. Obično se pušta od tri do dvadeset golubova u prisustvu komisije – suca iz redova kluba ili/i saveza. Start počinje od mjesta boravka vlasnika tj. iz golubinjaka vlasnika. Određena komisija zasjeda preko cijelog dana i protokolarno upisuje sve pojedinosti i zapažanja u toku leta. Jato puštenih tiplera diže se čas uvis do jedva vidljive visine ili horizonta koje ljudsko oko može pratiti, tako da uvijek postoji mogućnost kontrole leta. Pobjeđuje onaj takmičar čiji golubovi tipleri ispune normative letenja u najdužem trajanju. Zapisnik o dužini leta izdaje sudac ili komisija. Za ovaj vid takmičenja nisu potrebna velika materijalna sredstva s obzirom na to da se može takmičiti i sa tri goluba.

3. Povjest o nastanku tiplera
Golubovi letači uglavnom potječu iz orijentalnih zemalja /azijskih/ ali do sadašnjeg stupnja razvoja, pravi golubarski sport razvio se tek u Engleskoj i tu se usavršio. Za službenu godinu njegovog nastanka uzima se 1840. g., a nastaje ukrštanjem Tümlera ne prevrtača i Almond letača sa crno i crveno tigrastim letačem. Daljnjim radom se poboljšava sa Cumulet visokoletačem. Tako nastaju četri soja; Mančester, Lester, Šefildski i Meklsfildski soj. Englezi 1891. godine osnivaju prvo udruženje Tiplera i donose (usvajaju) standard izložbenog “Show Tippler”. Golubovi za izložbu javljaju se u bojama maka , boja čokolade ili boje bakra u četiri varijante ( jednobojni, svijetlo-tigrasti, tamno-tigrasti i bradara vrsta ). Godine 1912. Osniva se Nacionalna tiplerska unija (NTU) Engleske, okupivši sve provjerene uzgajivače i natjecatelje te organiziraju čuveno natjecanje u dužini leta koje traje i danas a pod nazivom “Long day” (dugi dan). Poslije toga slijedi razdoblje blistavih rezultata leta u vremenskom trajanju. Nakon mnoštva neslužbenih rezultata u trajanju od 17, 18, i 19 sati leta slijede i službeni verificirani rezultati.


Sada postoji samo jedan tip letećeg tiplera sa nešto različitim karakterom leta (viši i niži let). Tako danas svjetski rekord u dužini leta iznosi 22 sata i 5 minuta kojeg drži Harry Shannon iz Sjeverne Irske.

4. Ponašanje tiplera-letača
Golub leteći-tipler se brzo prilagođava svuda brzo. Pista polijetanja mu nije svako mjesto već izdignuto da dobro vidi i upamti svoj bliži i dalji okoliš u protivnom ga je teško pripitomiti u smislu spuštanja na trijem a da ne sleti na druga krovišta što u treningu može biti dovoljan razlog da se škartira kao neposluh bez obzira na let jer će grešku načiniti na dan takmičenja ako se toleriraju ovakvi postupci. Zato se savjetuje izgradnja trijemova za let maladih a dakako i starih ptica sa visokih dominantnih točaka zgrade ili kuće na kojem je smješten letački trijem a što je u prirodi ovog goluba. Kod tiplera vrijedi pravilo selekcije i pravilnog odabira, dakle samo poslušni tipleri mogu ići u dalju takmičarsku proceduru i treba upamtiti ”Nikad se neće loši ili iskvareni tipleri (popraviti) naučiti od dobrih već obrnuto dobri će se iskvariti uz loše”. Po mogućnosti golubove treba odvajati na grupe mlade u skupni boks a stare u pojedinačne boksove i to sve u odjeljaku za trening koji je spojen na letački trijem. Boksovi moraju biti 35x35x35 cm, uz električno svijetlo zbog noćne ishrane tj. treninga.

5. Uzgoj tiplera
Najbolje je leći četri para dobrih prvoklasnih golubova. Na taj način sigurno se dolazi do dobrog plemena Međutim, nema nikakvog propisa o tome kako se najbolje gaje. Mlade golubove treba trenirati za let i priključivati ih kasnije istrajnijim golubovima.
Mladim golubovima treba dati hranu ujutro da se dobro nahrane i to mješovitu hranu. Uz mlade prilikom ishrane treba staviti uvijek dropera koji će im kasnije služiti kao vodič u letu (bijeli paunaš).
Preko dana treba mlade staviti na otvoreni prostor na trijemu radi privikavanja. Na taj način oni bolje upoznaju okolinu.
Uvečer se svi vraćaju sa golubom predvodnikom – droperom i nahrane se. To traje oko dvije nedjelje. Zatim se prelazi na ishranu sa ječmom.
Kada mladi dostignu starost sedam tjedana treba da smo došli u takav stadij da im možemo davati hranu samo uvečer a pola sata nakon ishrane dati im vodu. Nakon napajanja sud sa vodom skloniti. To ima za cilj da golubovi nauče da će cijeli dan biti bez hrane i vode /do navečer/. Zatim se trebaju naviknuti da uvijek dobivaju hranu kada je na vidiku golub-mamac “droper”. To je jako bitno radi postizanja uspjeha na takmičenju. Zatim jedan dan treba da ostanu golubovi bez hrane.
Potom se počinje sa navikama mladih golubova. Treba ih puštati jednog po jednog iz kaveza, uvijek gladne. Možda im treba baciti malo sitne hrane da potrče. Ako pokuša poletjeti morate izbaciti dropera koji će povratiti poletjelog tiplera na trijem natrag. Tako se postupak ponavlja sa svakim mladim pojedinačno, slijedećeg dana se isto ponavlja. Kada procijenimo da su mladi dobro upoznali okolinu tek ih onda treba pustiti na zajednički let i to po tri tiplera najviše odjedanput. Sve mlade treba staviti u ožičeni kavez, neki puštaju sve mlade tiplere odjedanput podizanjem startnog preklopa za polet. Ipak neki mladi ostaje tu na poklopcu i stoji, čim se malo zamahne maramom oni polete. Tu se pojavljuje gužva; jedni polijeću, drugi slijeću itd.
Deset mladih golubova tada čini deset jata. Dozvoljava im se let od nekoliko minuta oko trijema. Zatim se daje hrana i to uz prisustvo dropera. Čim se oni pojave mladi tipleri slijeću i privikavaju se. Dešava se da neki predvečer i zanoće ukoliko se ne spuste uz osvijetljeni trijem tada smo ga izgubili za dalji trening.
Dalje hraniti golubove jednom dnevno uvečer, pa zatim im dati vodu.

6. Treniranje mladih golubova tiplera
Poslije već spomenutih vježbi mladi se puštaju još jednom dnevno zajedno sa drugim jatom. Poslije tri-četiri zajednička leta oni se već sami naviknu. Na početku let treba trajati oko 15 minuta. Za svaki let treba im dati dropera. Ako se puštaju sami mogu se prebrzo vratiti pa u tom slučaju sa njima se starta i droper. Kad golubovi već lete u jatima to treba obavljati svaki drugi dan, svaki treći ili svaki četvrti zavisi od raspoloživog vremena uzgajivača. Postupno se let povećava na dva sata leta. Mlade treba uvijek puštati predveče na let Pri kasnijim letovima oni to isto trebaju učiniti. Time se uče na orijentaciju prema suncu. Ako let traje tri sata, let treba otpočeti četiri sata prije dolaženja mraka. Na taj način oni imaju jedan sat vremena uvježbavanja sa droperom zato što mladi baš ne reagiraju tako dobro kao stari golubovi.
Hrana se još uvijek daje jednom dnevno-uvečer dobro se nahrane ječmom. U dane treninga treba mlade puštati da lete tri sata gladni, zatim ih zatvoriti u kavez i tu držati još jedan sat. Tek onda se počinje sa ishranom uz dropera. U tim danima treninga uz redovnu porciju ječma daje im se jedna žličica kanarinskog sjemena. Prvo dati kanarinsko sjeme onda ječam (ne skupa). Ovaj trening traje 14 dana. Poslije toga perioda golubovi su stari otprilike 10 tjedana.
Još za vrijeme treninga u letenju, počinje se sa selekcijom golubova .Treba izabrati one mlade koji su se tijekom leta držali u sastavu jata, za svo vrijeme, moraju letjeti u uskoj formaciji, te moraju biti mirni i odmah reagirati na svog vodiča-dropera. Za potrebe takmičenja u letu treba jato reducirati na broj od 3 - 5 golubova. Tri goluba ne čine toliko grešaka kao 10 golubova. Tako odabrane letače možemo staviti u boksove da bismo ih mogli bolje promatrati i hraniti.

7. Priprema za takmičarski let
Kad mladi dostignu starost od 10 nedjelja i kada su besprijekorno izvršili zahtjeve treninga od 14 dana i izdržali dijetu ishrane sa ječmom mogu se planirati za pripremu takmičarskog leta. Specijalna priprema za tu svrhu sastoji se u tome da se počne sa promjenom ishrane tako da se slaba kondicija prouzrokovana davanjem ječma ponovo dovede do najviše točke spremnosti i snage. Da bi se to odrazilo bez posljedica za golubove u hranu se dodaje karlsbaderova sol (gorka sol) . Stavljajući je u vodu ustanovit ćemo da li su se mladi privikli na drugu vrstu hrane. Četiri dana prije takmičenja još se jednom golubovi puštaju da lete oko 7 sati. Često se golubovi prejedu tako da se letom dovedu u dobru formu. To je pogrešan rad. Tipleri dođu u dobru formu već za tri dana . Treba ih redoslijedno hraniti da budu u punoj formi za dan takmičenja. Dešava se da golubovi jedan dan prije takmičenja neće ništa jesti.
U tom slučaju daje im se hrana koju oni podnose Na hrani nesmije ležati uzrok. Na dan takmičenja golubovi se puštaju rano ujutro. U slučaju zore (mraka) treba se potpomoći mahanjem marame da bi poletjeli. Ako u toku leta dođe do nevremena ili grabljivica napadne leteći tim treba odmah izbaciti dropera i prekinuti let. Idealno je kada pred večer pustite dropera i jato prekine let. Čim se primijeti da golubovi žele sletjeti treba im to odmah dozvoliti.

8. Takmičarski let starih tiplera
U osnovi primjene za let starih tiplera ne razlikuje se mnogo od pripreme mladih. Ipak se za let treba pripremiti samo mužjake ili samo ženke. Za stare golubove dovoljna je priprema šest tjedana prije takmičenja. Pošto su stari golubovi iskusni oni će letjeti duže od tri sata sa prehranom od ječma. Oni mogu letjeti dva puta tjedno po 5 sati. U jesen uz jato starih zadržava se par mladih i to najboljih koji su bili pripremljeni za let a ne za uzgoj. Preporuča se držanje starih golubova za takmičenje u posebnim boksovima još od siječnja mjeseca.

9. Plan ishrane za stare i mlade tiplere
Golubovi neka lete dva puta tjedno uz hranjenje ječmom.
Mladi tipleri; let tri sata. Stari tipleri; pet sati. Poslije toga dolazi specijalna ishrana nedjelju dana prije takmičenja, tako sam ja osobno hranio svoje golubove koji su letjeli na takmičenjima.

1. dan: Uveče; dvije žličice ječma, 1 australijskog graška i za pola sata voda.
2. dan: Let-mladi 3 sata, stari 5 sati.
Uveče; dvije žličice ječma i jedana austral. graška poslije voda.
3. dan: Uveče; svakom po jedna žličica pšenice i jedna ausralskog graška
4. dan: Uveče; svakom po jednu žličicu pšenice, 1 bijeli sitni kukuruz, 1
kanarinsko sijeme, voda.
5. dan: Let mladi, pet sati stari sedam sati.
Uveče; dvije žličice australijskog graška, jedna žličica pšenice, voda.
6. dan: Uveče; svakom jedna žličica bijelog kukuruza, 1 australijski grašak,
1 žličica kanarinsko sjeme i voda sa grožđanim šećerom.
7. dan: Uveče; svakom jedna žličica prosa , 1 australski grašak, 1 pšenica
poslije voda sa grožđanim šećerom ili CARMINE.
8…dan: U podne; svakom 6 zrna bijelog kukuruza i australskog graška.
ľ hrane neka bude sitno sjeme /konoplja, proso, kanarinsko sjeme/ i
na kraju voda.
Uveče; ˝ proso, ˝ kanarinčeva, MUM ili CARMINE ili BIO CARNI voda.


Na dan polijetanja, dati vodu sa MUM preparatom i pustiti na let. Prehrana za golubove od 1-8 podrazumijeva se porcija dana za svakog goluba pojedinačno cca 22 grama. Večernja hrana daje se golubovima jednom dnevno oko 22 sata uvečer. Prvog i drugog dana pripreme može se u vodu dodati gorka sol: doziranje 1 žličica na ľ litre vode, mada neki golubari tvrde da je to nepotrebno pa čak i štetno, doziranje grožđanog šećera 2 velike žlice na dvije litre vode.

Tekst je uzet sa neta pozdrav svim odgajivacima sportskim pticama


Nazad na vrh Ići dole
toma_vranjanac
Broj poruka : 66
Datum upisa : 19.08.2011
Godina : 53
Lokacija : Svajcarska-Velika plana

Engleski Tipleri Empty
PočaljiNaslov: Re: Engleski Tipleri   Engleski Tipleri Icon_minitimePet Sep 02, 2011 8:28 pm

h
ttp://imageshack.us/photo/my-images/27/dscn3492v.jpg/


https://2img.net/r/ihimg/photo/my-images/834/foto306q.jpg/

https://2img.net/r/ihimg/photo/my-images/718/dscn3588n.jpg/

Evo za pcetak ovde u CH sam kao kod svoje kuce jedino veliki su problemi sa sokolima i jastrebima koji su vrlo agresivni.
Nazad na vrh Ići dole
toma_vranjanac
Broj poruka : 66
Datum upisa : 19.08.2011
Godina : 53
Lokacija : Svajcarska-Velika plana

Engleski Tipleri Empty
PočaljiNaslov: Re: Engleski Tipleri   Engleski Tipleri Icon_minitimePon Sep 05, 2011 8:06 amhttps://2img.net/r/ihimg/photo/my-images/571/05092011591.jpg/

https://2img.net/r/ihimg/photo/my-images/153/05092011594.jpg/


Danas trenig poceo u 06:15 polosem vremenu kisan dan uslovi teski ali oni rade svoj posao ha ha
Nazad na vrh Ići dole
toma_vranjanac
Broj poruka : 66
Datum upisa : 19.08.2011
Godina : 53
Lokacija : Svajcarska-Velika plana

Engleski Tipleri Empty
PočaljiNaslov: Re: Engleski Tipleri   Engleski Tipleri Icon_minitimeSub Sep 10, 2011 8:12 am

https://2img.net/r/ihimg/photo/my-images/189/10092011607.jpg/
Od ovog para ocekujem puno jako je poreklo zenka je orginal NTU a muzjak je DFU provereni golubovi .Tiplerasi sve manje uzgajaju ovu Lowat liniju zato sto idu strahovito visoko a znamo da sve vise i vise ima grabljivica i jaka strujanja.Uzgajaju se nisko letaci takozvani spartaci oni imaju veliku sansu da prezive i znatno manja su gubljenja golubova.Veliki pozdrav svim golubarima u Otadzbini a i naravno u Dijaspori zelim vam dobar i dug let ziveli.
Nazad na vrh Ići dole
Sale77-Nis

Sale77-Nis


Broj poruka : 939
Datum upisa : 28.12.2009
Godina : 45
Lokacija : Nis -Srbija

Engleski Tipleri Empty
PočaljiNaslov: Re: Engleski Tipleri   Engleski Tipleri Icon_minitimeSub Sep 10, 2011 8:18 am

Zdravo Tomo interesuje me da te pitam dali drzis golubove u Svajcarskoj ili kod nas i jos jedno pitanje dali si pustao na let taj par ili makar jednog koliko dugo su u pogubljenju i koliki im je prosek leta ako si ih terao naravno.
pozdrav od Saleta!
Nazad na vrh Ići dole
toma_vranjanac
Broj poruka : 66
Datum upisa : 19.08.2011
Godina : 53
Lokacija : Svajcarska-Velika plana

Engleski Tipleri Empty
PočaljiNaslov: Re: Engleski Tipleri   Engleski Tipleri Icon_minitimeSub Sep 10, 2011 9:39 am

Pozdrav Sale hvala bogu da si se ti javio ovde na forumu jel da je potrajalo jos neko vreme mislio da se odjavim jer sam video da se slabo ljudi javljaju na temu golubovi .Mozda je samo privremeno jer sam ja aktivan na Tekiru golubarski forum tamo ima svega i svacega od dobrog druzenja pa do prepucavanja ali sada to nije vazno.ja sam vec 22 godine u Svajcarskoj a sa golubovima sam poceo da golubarim tek zadnje 4 godine .Nisam imao uslove da ih drzim kad sam kucu napravio pre sest godina odmah posle nakon dve godine sam poceo da ih uzgajam.Imam SVL a od prosle godine sam poceo sa Tiplerima.Na zalost uspeo sam da nabavim jedan par izzvornih Lowata u pregovoru sam sa jednim prijateljem iz Engleske da mi nabavi jos koji par od ove linije.Cetri mlada sam izlego jednog muzjaka sam ostavio u priplodu jer mi je na prvi let leteo sest sati a verovatno bi i vise ali ga je sokol oborio.Tipler je cudo od golubova nikad se nezna sta ti moze pruziti.Za sada imam i nesto niskoletaca koji mi u proseku lete od 6 do osam sati bez boksiranja jatno i hranjenje svi zajedno.Ovde u CH je tesko golubariti klima nije idejalna puno grabljevica i neraumevanja Svajcaraca za nas hobi.Ovde leteti sa visokletacima pet do sest sati je veliki uspeh kao kod nas dvocifreno.Ja godisnje izvedem preko 80 piladi i na kraju godine ostanu mi nekoliko.Ne bi hteo vise da te gnjavim budimi pozdravljen svako dobro ti zelim i naravno dobar i dugi let.
Nazad na vrh Ići dole
Sale77-Nis

Sale77-Nis


Broj poruka : 939
Datum upisa : 28.12.2009
Godina : 45
Lokacija : Nis -Srbija

Engleski Tipleri Empty
PočaljiNaslov: Re: Engleski Tipleri   Engleski Tipleri Icon_minitimeSub Sep 10, 2011 12:39 pm

Hvala Tomo pitao sam te yato jer sam vido na slikama da ti je kuca odah pored onog brda ili planine sta vec nije ni bitno i stekao sam utisak da je tesko trenirati golubove u onom okruzenju gde je divljina i ja tebi yelim dobar let i ja dugo cuvam golubove ali niske standard letace ukrasne ali i oni mogu da polete sat dva ali bez kojekakvih hrana nego na standardnu yato samo guraj i dobrom selikcijom ces da uspes ali ni to nije merilo cuvaj ya svoju dusu ma kakvi bili i koliko leteli!!!!!!!!!!
Nazad na vrh Ići dole
toma_vranjanac
Broj poruka : 66
Datum upisa : 19.08.2011
Godina : 53
Lokacija : Svajcarska-Velika plana

Engleski Tipleri Empty
PočaljiNaslov: Re: Engleski Tipleri   Engleski Tipleri Icon_minitimeSub Sep 10, 2011 12:57 pm

Sale nije bre brdo nego planina ja sam na 600m nadmorske visine ako mene su planine preko 1700metara velike su oscilacije klime duvaju jaki vetrovi i vlazna je klima.U julu su bile temperature i do 13 stepeni sa puno kise.I ja sam pokusao sa niske golubove ali sam odustao nemaju sanse ovde da prezive.
Nazad na vrh Ići dole
Sale77-Nis

Sale77-Nis


Broj poruka : 939
Datum upisa : 28.12.2009
Godina : 45
Lokacija : Nis -Srbija

Engleski Tipleri Empty
PočaljiNaslov: Re: Engleski Tipleri   Engleski Tipleri Icon_minitimeSub Sep 10, 2011 2:46 pm

U pa to je veoma nezgodna klima za sve pernate zivotinje ne samo za golubove tebi je engleski tipler prava rasa za to podnevlje brz i prgav letac koji mze da odoli toj klimi a i grabljivicama kod tebe je sigurno puno sa jastrebovima i sokolovima jer su ti te planine pored kuce kad budes bio kod nas javi mi se da se upoznamo i da te upoznam sa retkim pravim golubarima koji cuvaju golubove na pravi nacin i takmice se na pravi nacin i nema zajebancije cuvaju golubove od poznatog golubara Cetka iz Smedereva!!
Nazad na vrh Ići dole
toma_vranjanac
Broj poruka : 66
Datum upisa : 19.08.2011
Godina : 53
Lokacija : Svajcarska-Velika plana

Engleski Tipleri Empty
PočaljiNaslov: Re: Engleski Tipleri   Engleski Tipleri Icon_minitimeSub Sep 10, 2011 6:59 pm

bice i toga znam da je tesko doci do pravih ptice nece niko da ti proda ili pokloni kvalitetne ptice ako nemas poznanstva bar ja tako mislim ili mozda gresim
Nazad na vrh Ići dole
toma_vranjanac
Broj poruka : 66
Datum upisa : 19.08.2011
Godina : 53
Lokacija : Svajcarska-Velika plana

Engleski Tipleri Empty
PočaljiNaslov: Re: Engleski Tipleri   Engleski Tipleri Icon_minitimeČet Sep 15, 2011 7:42 am

https://2img.net/r/ihimg/photo/my-images/8/01092011574.jpg/
https://2img.net/r/ihimg/photo/my-images/710/01092011575.jpg/


https://2img.net/r/ihimg/photo/my-images/402/01092011576.jpg/

Nazad na vrh Ići dole
toma_vranjanac
Broj poruka : 66
Datum upisa : 19.08.2011
Godina : 53
Lokacija : Svajcarska-Velika plana

Engleski Tipleri Empty
PočaljiNaslov: Re: Engleski Tipleri   Engleski Tipleri Icon_minitimeČet Sep 15, 2011 1:30 pm

https://2img.net/r/ihimg/photo/my-images/840/23082011535.jpg/Danasnji trenig bez kobca
Nazad na vrh Ići dole
marconi

marconi


Broj poruka : 163
Datum upisa : 23.05.2010
Godina : 48
Lokacija : Jagodina Srbija

Engleski Tipleri Empty
PočaljiNaslov: Re: Engleski Tipleri   Engleski Tipleri Icon_minitimeČet Sep 15, 2011 2:47 pm

Lepo Tomo,lepo...odlicna slika za desktop na kompu Very Happy
Nazad na vrh Ići dole
toma_vranjanac
Broj poruka : 66
Datum upisa : 19.08.2011
Godina : 53
Lokacija : Svajcarska-Velika plana

Engleski Tipleri Empty
PočaljiNaslov: Re: Engleski Tipleri   Engleski Tipleri Icon_minitimeČet Sep 22, 2011 5:19 am


https://2img.net/r/ihimg/photo/my-images/856/21092011680.jpg/

Plan za sledecu godinu da uparim
Nazad na vrh Ići dole
toma_vranjanac
Broj poruka : 66
Datum upisa : 19.08.2011
Godina : 53
Lokacija : Svajcarska-Velika plana

Engleski Tipleri Empty
PočaljiNaslov: Re: Engleski Tipleri   Engleski Tipleri Icon_minitimeNed Sep 25, 2011 10:25 pm


https://2img.net/r/ihimg/photo/my-images/708/21092011676.jpg/

https://2img.net/r/ihimg/photo/my-images/708/21092011676.jpg/

Na prvoj slici zenka Kohol zenka muzjak Kohol-Sanon

Na deugoj slici zenka Hjuz muzjak cisti Sanon
Nazad na vrh Ići dole
toma_vranjanac
Broj poruka : 66
Datum upisa : 19.08.2011
Godina : 53
Lokacija : Svajcarska-Velika plana

Engleski Tipleri Empty
PočaljiNaslov: Re: Engleski Tipleri   Engleski Tipleri Icon_minitimeSub Okt 08, 2011 8:45 pm

https://2img.net/r/ihimg/photo/my-images/522/08102011728.jpg/https://2img.net/r/ihimg/photo/my-images/841/08102011726.jpg/

https://2img.net/r/ihimg/photo/my-images/683/08102011727.jpg/


Danas oko nule sneg sa kisom a oni lete bez problema pozdrav svima .
Nazad na vrh Ići dole
toma_vranjanac
Broj poruka : 66
Datum upisa : 19.08.2011
Godina : 53
Lokacija : Svajcarska-Velika plana

Engleski Tipleri Empty
PočaljiNaslov: Re: Engleski Tipleri   Engleski Tipleri Icon_minitimePon Okt 10, 2011 12:43 pm


https://2img.net/r/ihimg/photo/my-images/52/09102011733.jpg/

https://2img.net/r/ihimg/photo/my-images/11/09102011734.jpg/

Raj za golubove
Nazad na vrh Ići dole
toma_vranjanac
Broj poruka : 66
Datum upisa : 19.08.2011
Godina : 53
Lokacija : Svajcarska-Velika plana

Engleski Tipleri Empty
PočaljiNaslov: Re: Engleski Tipleri   Engleski Tipleri Icon_minitimePet Okt 21, 2011 10:30 pm

https://2img.net/r/ihimg/photo/my-images/810/19102011813.jpg/

https://2img.net/r/ihimg/photo/my-images/20/19102011820.jpg/


Camplin Tipleri kao juniori su leteli 18+Nazad na vrh Ići dole
toma_vranjanac
Broj poruka : 66
Datum upisa : 19.08.2011
Godina : 53
Lokacija : Svajcarska-Velika plana

Engleski Tipleri Empty
PočaljiNaslov: Re: Engleski Tipleri   Engleski Tipleri Icon_minitimeUto Okt 25, 2011 5:24 pm


https://2img.net/r/ihimg/photo/my-images/263/thumb11191251.jpg/

https://2img.net/r/ihimg/photo/my-images/4/thumb10905411.jpg/

https://2img.net/r/ihimg/photo/my-images/542/thumb10905421.jpg/

https://2img.net/r/ihimg/photo/my-images/190/thumb10905431.jpg/

Evo nesto jos neke moje priplodne ptice pozdrav svima
Nazad na vrh Ići dole
toma_vranjanac
Broj poruka : 66
Datum upisa : 19.08.2011
Godina : 53
Lokacija : Svajcarska-Velika plana

Engleski Tipleri Empty
PočaljiNaslov: Re: Engleski Tipleri   Engleski Tipleri Icon_minitimePet Nov 04, 2011 10:54 pm

https://2img.net/r/ihimg/photo/my-images/254/04112011906.jpg/


https://2img.net/r/ihimg/photo/my-images/525/04112011902.jpg/


Pozdrav svima ljubitelja sportskih ptica po prvi put dresura mojih mladih Lowwata sa Droperom
Nazad na vrh Ići dole
toma_vranjanac
Broj poruka : 66
Datum upisa : 19.08.2011
Godina : 53
Lokacija : Svajcarska-Velika plana

Engleski Tipleri Empty
PočaljiNaslov: Re: Engleski Tipleri   Engleski Tipleri Icon_minitimePet Nov 11, 2011 12:39 pm

Dresura buducih teraca

Engleski Tipleri Dscn4103n
Engleski Tipleri Dscn4100u
Engleski Tipleri Dscn4102m
Nazad na vrh Ići dole
toma_vranjanac
Broj poruka : 66
Datum upisa : 19.08.2011
Godina : 53
Lokacija : Svajcarska-Velika plana

Engleski Tipleri Empty
PočaljiNaslov: Re: Engleski Tipleri   Engleski Tipleri Icon_minitimeČet Nov 17, 2011 10:54 pm

Mladi od zenke Hjuz linije a od otac cis Senon koji ima zvanicni let 18+

Engleski Tipleri 16112011960
Engleski Tipleri 16112011959
Engleski Tipleri 15112011954
Nazad na vrh Ići dole
toma_vranjanac
Broj poruka : 66
Datum upisa : 19.08.2011
Godina : 53
Lokacija : Svajcarska-Velika plana

Engleski Tipleri Empty
PočaljiNaslov: Re: Engleski Tipleri   Engleski Tipleri Icon_minitimeSub Nov 19, 2011 5:09 pm

Pozdrav svima ljubtelja sportskih ptica mislim da ce ovi da me dobro slusati lol!

Engleski Tipleri 19112011972
Engleski Tipleri 19112011971
Engleski Tipleri 19112011970
Engleski Tipleri 19112011965
Engleski Tipleri 19112011964
Engleski Tipleri 19112011963
Nazad na vrh Ići dole
toma_vranjanac
Broj poruka : 66
Datum upisa : 19.08.2011
Godina : 53
Lokacija : Svajcarska-Velika plana

Engleski Tipleri Empty
PočaljiNaslov: Re: Engleski Tipleri   Engleski Tipleri Icon_minitimeSub Nov 19, 2011 8:24 pm

Engleski Tipleri Dscn3543p.th

Nazad na vrh Ići dole
toma_vranjanac
Broj poruka : 66
Datum upisa : 19.08.2011
Godina : 53
Lokacija : Svajcarska-Velika plana

Engleski Tipleri Empty
PočaljiNaslov: Re: Engleski Tipleri   Engleski Tipleri Icon_minitimeSub Nov 19, 2011 8:39 pm

Engleski Tipleri Dscn3543c
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

Engleski Tipleri Empty
PočaljiNaslov: Re: Engleski Tipleri   Engleski Tipleri Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole
 
Engleski Tipleri
Nazad na vrh 
Strana 1 od 2Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
 Similar topics
-
» Engleski karijer
» Engleski moderni borac patuljasti...

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Avikultura :: Ptice :: Golubovi :: Letači-
Skoči na: