Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Forum za ljubitelje ptica
Pravila foruma
1. Zabranjeno je vredjanje po bilo kom osnovu
2. Zabranjeno je slati privatne poruke i poruke na forumu u vidu spamova i reklamiranja
3. Zabranjeno je postavljati autorske tekstove a da ne ostavite i link odakle je preuzet
4. Lazno predstavljanje i koriscenje tudjih identiteta kao i dupli nalozi
5. Koristiti vulgarne izraze
6. Krsenje privatnosti tj postavljati podatke trecih lica bez njihove dozvole
7. Mogucnost slanja privatnih poruka dobijate posle 20te poruke na forumu
8. Oglasavanje na forumu je strogo zabranjeno, osim u delu predvidjenom za to (za oglasavanje morate da ispunite uslov od 20 poruka na forumu a onda se javite administratoru foruma)
Sekcija pticara Subotica
Od skora smo postali oficijelni forum sajta sekcije pticara Subotice pa sve ujedno pozivam da posete sajt
pitanje za goran092 ! ja sam se isto upustila u avanturu lecenja od cupanja zakoa,pa me interesuje kako napredujes?? dali je na slici(par zakoa) gornji muzjak,a dole zenka?? mnogo bi mi to pomoglo! hvala! pozdrav!
goran092
Broj poruka : 93 Datum upisa : 24.04.2010 Godina : 55 Lokacija : Свилајнац
Naslov: Re: Africki sivi papagaj-Zako(Psittacus erithacus) Ned Sep 12, 2010 11:34 am
Da na slici je gore muzjak a dole je zenka. Inace ove godine kod Joske su lepo radili Zakoi cak je jedan par izvodio dva puta mlade.Ja ocekujem moje da prorade sledece godine,jer je jedan par ove godine bio u kucici,parili su se vise puta ali je verovatno procena njihova da nisu u stanju da ocuvaju mlade,sobzirom da obnavljaju perje jer su uzeti sa isecenim letnim perima.
Caba-Su
Broj poruka : 18 Datum upisa : 26.05.2010 Godina : 51 Lokacija : Subotica
Kod zako-a se tesko proverava pol ptice, mada ima razlike. Ja nisam znao ali kada sam ih kupovao covek mi je pokazao tu razliku! Kod muzjaka je ispod krila boja perja iste boje a kod zenke je uocljiva svetlija traka perja ispod krila. Muzjaci su i veci a i boje perja su tamnija na ledjima od zenki. Mada je najsigurnije poslati uzorak krvi da se ustanovi pol. Mislim da je analiza oko 20 Eur-a.
goran092
Ma nije toliko problem odrediti pol kod Zakoa ako imate vise ptica.Inace u BG analiza DNK uzetih pera ptica je 3300dinara. Ovih dana sam kontaktirao jednu profesorku na Veterinarskom fakultetu uskoro ce poceti da rade analizu.Nesto su vec radili. Trebalo bi ovih dana da radim Plavocele i Zutocele Amazonce kod nje pa kad uradim javicu.
Caba-Su
Uzgred sutra cu uzeti uzorke mojih Amazonaca i vec u sredu saljem u BG na Veterinarskom fakultetu,pa cu javiti da li su rezultati ok i dali oni mogu to da rade,jer mi je profesorka rekla da oni rade metodom gel trake,dok je sekvencioniranje skuplja,ali stoprocentno sigurna metoda.
Caba-Su
Imam jedan par zakoa za koje mislim da su muzjaci, izvadio sam ih iz volijera i stavio u kavez. Malopre ulazim kod njih i vidim da se ljube! Ili su oni homoseksualci ili sam ja lud! Kod druga dva para se cisto vidi koji je muzjak koji je zenka a kod ovog jednog ne mogu tacno da utvrdim! Moracu ipak da posaljem na DNK.
goran092
Evo samo da se nadovezem jer vidim da pricate o DNK analizi pa cu samo rec da nije istina da je u Zagrebu 15e vec vam je 160 ili 167 kn sto je oko 25e. Najbolje vam se isplati skupit 5 ptica i poslat u neku drugu drzavu jer cete puno jeftinije proc (analiza perija je skuplja nego analiza krvi). Ja tako radim sam svojim pticama i nasao sam labaratori koji mi najvise odgovara i tamo stalno saljem. A najbolji nacin je da si kupite DNK home kit (ja svoj cekam da stigne) i radite analizu sami sebi doma... Pozdrav
Caba-Su
da li neko moze opisati nacin udvaranja zakoa i kako odrediti kad staviti kucicu ! moji zakoi su unutra pa mi svi savetuju da stavim kucice,ali ja smatram da je rano,jer su iz divljine,dosta su skloni da cupkaju perje! inace odnedavni se bavim papigama i dosad sam svud pogodila parove po izgledu,ali sam iscitala milion stranih sajtova i slika pogledala ! hvala unapred za odgovor !
ipapige
Broj poruka : 77 Datum upisa : 02.08.2010 Lokacija : Virovitica
da li neko moze opisati nacin udvaranja zakoa i kako odrediti kad staviti kucicu ! moji zakoi su unutra pa mi svi savetuju da stavim kucice,ali ja smatram da je rano,jer su iz divljine,dosta su skloni da cupkaju perje! inace odnedavni se bavim papigama i dosad sam svud pogodila parove po izgledu,ali sam iscitala milion stranih sajtova i slika pogledala ! hvala unapred za odgovor !
Kad se muzijak udvara zenki kako si ti to rekla vidjet ces to bez brige kod njih se to posebno vidi. Ako su ti ptice unutra gdje je temperatura vise nego vani kucicu mozes odma staviti jer si zenka prvo pravi gnijezdo a tek onda se pari s muzijakom i ako je sve u redu nese jaja i ima mlade. Jer njim u prirodi je sada sezona parenja (za nekih mjesec dana pocinje). No posto su ptice iz divljne (nadam se da nisu s farma) one traze kucicu da se sakriju u nju. Tako ako je unutra pogodna temperatura slobodno stavi kucicu i ako imas sve uvijete naravno. A to sto si pogodila parove po izgledu to ne mora znaciti da je tako, jer Zakoe trebas dobro znati da mozes pogodit gledajuci ih, ne salju uzgaivaci bezveze perije ili krv na DNA analizu a pogotovo za Zakoe. Znam par ljudi koju su drzali po 5 godine Zakoe i stalno cekaju jaja ili mlade a nikak da docekaju i kad su napokon poslali na analzu imali su sta za vidjeti (svi su imali po 2 muzijaka)... Pogledaj si jos malo o svemu tom i posavjetuj se s netkim drugim nece ti stetiti to nikako.
ipapige
Broj poruka : 77 Datum upisa : 02.08.2010 Lokacija : Virovitica
pitanje za goran092 ! ja sam se isto upustila u avanturu lecenja od cupanja zakoa,pa me interesuje kako napredujes?? dali je na slici(par zakoa) gornji muzjak,a dole zenka?? mnogo bi mi to pomoglo! hvala! pozdrav!
Na ovo pitanje bi se nadovezao samo kratko i nadam se da ce biti od pomoci. Ako se cupaju znaci da su dvije stvari: PBFD (Psittacine Beak and Feather Disease) za sto se moze napraviti test i sa sigurnoscu znat jel je to u pitanj ili je na psihickoj bazi, kod Kakadua i Ara je to dosta cesta pojava ali i kod samih Zakoa nije cudno (sto je puno gore i teze lijeciti), a druga stvar s kozni nametnici ili nametnici na periju. S prvom stvari se nisam susreo (na svu srecu) ali sa drugom jesam i uspjesno sam ju rijesavao kod nekoliko vrsta ptica i to kupanjem cijele ptice u bioloskom jodu (ja sam postupak ponovio 2 puta) i svaki put sa 100%tnim uspjehom pa probajte i vi nadam se da cete uspjeti... Pozdrav
anamarija77
Broj poruka : 13 Datum upisa : 25.05.2010 Godina : 47 Lokacija : sombor
hvala na savetima ipapige! na svu srecu nemaju nikakvu bolest,posto je PBFD,virusno oboljenje i kod te bolesti su ptice skroz gole,a ni parazite ne gaje! proucicu kako sliku da postavim,pa se moze videti! cupaju se kad stranci dodju,odnosno,kad neko naglo prilaze kavezu!to znaci od stresa! taj deo ,veruj mi ,sam dobro proucila! zakoi mi se nalaze u trpezariji gde im je temperatura oko 20C! hvala ipak na tekstu! neko mi je rekao da vise naglavacke i tako neke ludorije rade u vreme udvaranja!