Avikultura
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Forum za ljubitelje ptica

PrijemGalerijaLatest imagesRegistruj sePristupi
Pravila foruma
1. Zabranjeno je vredjanje po bilo kom osnovu
2. Zabranjeno je slati privatne poruke i poruke na forumu u vidu spamova i reklamiranja
3. Zabranjeno je postavljati autorske tekstove a da ne ostavite i link odakle je preuzet
4. Lazno predstavljanje i koriscenje tudjih identiteta kao i dupli nalozi
5. Koristiti vulgarne izraze
6. Krsenje privatnosti tj postavljati podatke trecih lica bez njihove dozvole
7. Mogucnost slanja privatnih poruka dobijate posle 20te poruke na forumu
8. Oglasavanje na forumu je strogo zabranjeno, osim u delu predvidjenom za to (za oglasavanje morate da ispunite uslov od 20 poruka na forumu a onda se javite administratoru foruma)
Sekcija pticara Subotica
Od skora smo postali oficijelni forum sajta sekcije pticara Subotice pa sve ujedno pozivam da posete sajt

Veliki aleksandar (Psittacula eupatria)

Ići dole 
+8
momoks
Rea
rade
Nemanja
MILAN
Vasa
mime30
Zika
12 posters
AutorPoruka
Zika
Sumadinac
Sumadinac
Zika

Broj poruka : 1122
Datum upisa : 20.12.2009

Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Empty
PočaljiNaslov: Veliki aleksandar (Psittacula eupatria)   Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Icon_minitimePet Mar 05, 2010 11:06 am

Veliki Aleksandar

Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) 19414593
jedan lep par Aleksandara
Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Paraleksandara

Papagaj,veliki Aleksandar,njegova prirodna stanista su;VijetnamKambodz,Laos,severni i zapadni Tajland,Sri Lanka,Indija.Nastanjuje suve i vlazne sume od 800 metara do 1600 metara nv;mangrovi,poljoprivredna zemljista i ptostrana zemljista sa drvecem a ima ga i u urbanim sredinama,parkovima i vrtovima.Zivi u velikim i malim grupama van sezone parenja,okupljaju se uvece u veca jata-povremenio vise od hiljadu ptica-na grupi drveca ili odeljku sume;strahovito skreci u zoru,u malim grupama leti do mesta ishrane,oprezan je i stidljivbrzim i direktnim letomcwesto leti visoko i sa sporom i ritmickom lupom krila.Duzina ove ptice je oko 50 santimetara.Slika prikazuje muzjaka sa crnim i ruzicastim okovratnikom.Vidi se tamnija pruga od kljuna do ociju,sto nema kod zenke.Za ovu vrstu je tipicna smedje crvena mrlja na ramenu i to kod oba pola.Zenke su manje.Mladi su svi po izletanju iz gnezda kao i zenka jednobojni tek sa godinu ipo dana pojavljuje se crveno smedje perje na ramenu,tako da je veoma tesko skoro nemoguce razlikovati pol kod mladih ptica.U trecoj godini ptice su ppotpuno "ofarbane".
Velicina pojedinih vrsta je razlicita,zavisno od prostora zivljenja,po jednom indijskom prirucniku veliki su 48cm a u drugoj literaturi 58cm.Tako da postoje razliciti podaci a kod nas su obicno dugacki oko 50 cm.Na juznom delu Sri Lanke mogu se videti samo mali Aleksandri dok veliki prvenstveno zive na severu ostrva.Najradije se zadrzavaju u ravnicama,Druge vrste koje zive sve do podnozja Himalaja,krova sveta,mogu se videti i na visinama od 2000 metara.Poznato je da je jos u proslom veku uhvacena jedna plava mutacija i otpremljena za Englesku.Slicno se desilo i sa jednom zutom mutacijom.Ove velike ptice ne smeju se drzati u drvenim kavezima jer njihovi kljunovi izazivaju mnogo ljutnje kod odgajivaca.Inace,to su veoma elegantne ptice.Uzgajanje nije tesko kada su dostigle trecu godinu ziviota,one su tada potpuno spremne za parenje.Drze se u velikim metalnim kavezima od najmanje dva metra sirine -duzina volijere treba da je 5-6 metara,tako da tokom parenja ili letenja ne dodje do ostecenja njihovog predivnog perja na repu.Sezona parenja ovih ptica je od novembra do aprila,gnezde se u velikom drvecu,velikim pukotinama zidina ili pod nastresnicom,preferira trule palme i meko drvece gde pravi supljine.Koristi stare rupe detlica koje prosiruje.Gnezdo oblaze trulim sastavom drveta.
Zenka polaze od 2-4 jaja.Lezanje na jajima traje cetiri nedelje a sa sedam nedelja mlade ptice napustaju gnezdo.Interesantno je da tokom udvaranja muzjak bude pored zenke,glavu okrece od jedne strane ka drugoj, i krila drzi podignuta.Mladi su nezavisni posle 21-og dana.
Spektar hrane je veo,ma sirok,mogu im se davati sve vrste semenki,orah,od voca;grozdje,jabuke,kruske,banane,osim toga daje im se i zeleniklo kao i sveze grancice vrbe i bagrema.Podesna je i mesavina semena suncokreta,safranike,heljde,raznog prosa,semena hrane za kanarince,zobi,konoplje,mala kolicina kikirikija,zelenis;maslacak,cvece,misjakinja;i povrce;celer,sipak,poluosusen kukuruz,sargarepa,slatka paprika,krastavac,hrana od jaja i biskvit za uzgoj.
U zarobljenistvu zivi i do 50 godina tako da je druzenje sa ovom pticom skoro za ceo ljudski zivot.....
literatura;Google
Wikimedia
link papagaji,info
Nazad na vrh Ići dole
Zika
Sumadinac
Sumadinac
Zika

Broj poruka : 1122
Datum upisa : 20.12.2009

PočaljiNaslov: Re: Veliki aleksandar (Psittacula eupatria)   Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Icon_minitimePet Mar 05, 2010 11:09 am

Nazad na vrh Ići dole
mime30

mime30

Broj poruka : 445
Datum upisa : 10.04.2010

PočaljiNaslov: Re: Veliki aleksandar (Psittacula eupatria)   Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Icon_minitimeČet Jun 10, 2010 1:29 pm

Ovo su dva mužijaka malog aleksandra........
Nazad na vrh Ići dole
Vasa
YA HABIBI YA AEINI
Vasa

Broj poruka : 1395
Datum upisa : 28.03.2010
Godina : 39

PočaljiNaslov: Re: Veliki aleksandar (Psittacula eupatria)   Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Icon_minitimeČet Okt 21, 2010 4:01 pm

Evo da predstavim mog novog "prijatelja"

Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Picture002ed

Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Picture001bz

Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Picture004ua

Nazad na vrh Ići dole
Vasa
YA HABIBI YA AEINI
Vasa

PočaljiNaslov: Re: Veliki aleksandar (Psittacula eupatria)   Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Icon_minitimeČet Okt 21, 2010 4:05 pm

Papagaj ima 3 godine, rucno je hranjen i zna nekoliko reci.
Mene sad interesuje da li je muzjak ili zenka, odgajivac mi je rekao da je muzjak i da tek treba sad da dobije crnu ogrlicu,mada on ima 3 godine mislim da bi trebao vec da pokaze pol.
Ko zna neka mi odgovori da li je m ili z???

Veoma je miran ali ima jednu gadnu narav, ima svojih sat vremena ujutru kada je mnogo glasan...

pozdrav cheers
Nazad na vrh Ići dole
mime30

mime30

Broj poruka : 445
Datum upisa : 10.04.2010

PočaljiNaslov: Re: Veliki aleksandar (Psittacula eupatria)   Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Icon_minitimeČet Okt 21, 2010 6:56 pm

Mom mužijaku je na proleće treća god.pre nesec-dva je dobio ogrlicu,pa sad...Malo je zeznuto vizuelno pogoditi pol kada je ptica sama..Možda da sačekaš da nauči još koju reč pa se sam oda..
Pozdrav
Nazad na vrh Ići dole
MILAN

MILAN

Broj poruka : 320
Datum upisa : 26.08.2010
Godina : 33

PočaljiNaslov: Re: Veliki aleksandar (Psittacula eupatria)   Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Icon_minitimeČet Okt 21, 2010 8:21 pm

Vaso, ima jedan fazon kojeg verovatno znas....sa tim "fazonom" mozes na brzi način da odredis pol kod Vel. ili malog Aleksandra...a to je : Na vratu na mestu gde raste "kragna" kod muzjaka isčupaš malo perja 3-4 pera, i o onda normalno na tom mestu raste novo perje, e sad ako bude isto (iste boje) onda je zenka, a ako se pojavi crno perje (kragna) znači muzjak.....Ja ne drzim Aleksandre i nisam ovo gore navedeno nikad radio, ali sam za to čuo, pa eto ako oćes probaj.....Pozz Very Happy
Nazad na vrh Ići dole
Vasa
YA HABIBI YA AEINI
Vasa

PočaljiNaslov: Re: Veliki aleksandar (Psittacula eupatria)   Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Icon_minitimePet Okt 22, 2010 4:03 pm

MILAN ::
Vaso, ima jedan fazon kojeg verovatno znas....sa tim "fazonom" mozes na brzi način da odredis pol kod Vel. ili malog Aleksandra...a to je : Na vratu na mestu gde raste "kragna" kod muzjaka isčupaš malo perja 3-4 pera, i o onda normalno na tom mestu raste novo perje, e sad ako bude isto (iste boje) onda je zenka, a ako se pojavi crno perje (kragna) znači muzjak.....Ja ne drzim Aleksandre i nisam ovo gore navedeno nikad radio, ali sam za to čuo, pa eto ako oćes probaj.....Pozz Very Happy

Hvala za savet, mozda cu pokusati tako da odredim pol
Nazad na vrh Ići dole
Nemanja

Broj poruka : 20
Datum upisa : 08.04.2010
Godina : 31

PočaljiNaslov: Re: Veliki aleksandar (Psittacula eupatria)   Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Icon_minitimePet Okt 22, 2010 11:23 pm

Vasa jako je lep aleksander.Ja mislim ako do tri godine mu nije izbila ogrlica onda je definitivno zenka.Samo u kavez mu stavi drvene grane da ima sa cim da se zanima a i bolje je za njihove noge. Smile
Nazad na vrh Ići dole
Vasa
YA HABIBI YA AEINI
Vasa

PočaljiNaslov: Re: Veliki aleksandar (Psittacula eupatria)   Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Icon_minitimeSub Okt 23, 2010 3:28 pm

To sam i uradio danas i napravio sam mu ljuljasku od debelog konopca i drveta, kad sam uzeo kavez u kavezu su bilo dve metalne sipke na kojima je stajao , zbog toga sam i stavio drvene precke.

pozdrav
Nazad na vrh Ići dole
rade

rade

Broj poruka : 175
Datum upisa : 07.01.2011

PočaljiNaslov: Re: Veliki aleksandar (Psittacula eupatria)   Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Icon_minitimeSre Jun 01, 2011 8:33 pm

Vaso da li si utvrdio kog je pola aleksandar,ako je jos kod tebe? Bas me zanima jer rece da mu je treca godina. Very Happy
Nazad na vrh Ići dole
Rea

Rea

Broj poruka : 760
Datum upisa : 31.10.2010
Godina : 50

PočaljiNaslov: Re: Veliki aleksandar (Psittacula eupatria)   Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Icon_minitimeSre Jun 01, 2011 9:54 pm

Vaso Vaso lepo ja rece ti ces u papagajdzije haha cheers Ono sto ti je napisao Milance je istina doduse ja to nisam nkada radila ali sam naucila od starijih iskusnih kolega . Neki to rade radi sebe kako bi znali koju pticu da ostavljaju za dalje razmnozavanje a neki da varaju musterije , pa sad izvoli .
Nazad na vrh Ići dole
momoks

momoks

Broj poruka : 191
Datum upisa : 22.04.2010
Godina : 56

PočaljiNaslov: Re: Veliki aleksandar (Psittacula eupatria)   Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Icon_minitimeSre Jun 01, 2011 10:23 pm

Nisam sto posto siguran ali bi trebalo da je muzjak, mozda niste znali ali se kod njih gleda i ona braon fleka na krilu. Kod muzjaka je duza i izrazitija dok je kod zenke duplo manja.
Nazad na vrh Ići dole
rade

rade

Broj poruka : 175
Datum upisa : 07.01.2011

PočaljiNaslov: Re: Veliki aleksandar (Psittacula eupatria)   Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Icon_minitimeSre Jun 01, 2011 10:38 pm

A pa svaka cast Momo ,ovo prvi put cujem...ali covek se uci dok je ziv ,pogotovo na pticama. Very Happy
Nazad na vrh Ići dole
Miljan90

Broj poruka : 1
Datum upisa : 20.10.2011
Godina : 34

PočaljiNaslov: Re: Veliki aleksandar (Psittacula eupatria)   Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Icon_minitimeČet Okt 20, 2011 5:58 pm

Cao svima.......ja sam se danas uclanio i nov sam.... Pozdrav i hvala unapred.

Poslednji izmenio Luckyboy dana Čet Okt 20, 2011 7:50 pm, izmenjeno ukupno 1 puta (Razlog : Procitaj pravila foruma)
Nazad na vrh Ići dole
ZARKOTEKICA

ZARKOTEKICA

Broj poruka : 148
Datum upisa : 04.03.2013

PočaljiNaslov: Re: Veliki aleksandar (Psittacula eupatria)   Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Icon_minitimeNed Mar 10, 2013 9:54 am

pozz interesuje me koliki kavez treba za velikog aleksandra i ako imate neke kaveze kao predlog jer bi ga sam pravio
Nazad na vrh Ići dole
ZARKOTEKICA

ZARKOTEKICA

PočaljiNaslov: Re: Veliki aleksandar (Psittacula eupatria)   Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Icon_minitimeUto Apr 02, 2013 3:52 pm

Doslo je vreme da se i ja predstavim sa svojim novim vlasnikom -ja sam veliki kraljevski aleksandar, zovem se Koko, imam 8 meseci i rucno sam odhranjen,
sa novim vlasnikom mi je bas lepo.Imam imalu vlasnicu koja ima 3 godine i mnogo voli da se igra samnom a ja joj to dopustam-KOKO Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) 34324
Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Dscn7402d
Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Dscn7406t
Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Dscn7421y
Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Dscn7423f
Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Dscn7435
Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Dscn7443tg

Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Dscn7444hVeliki aleksandar (Psittacula eupatria) Dscn7445s
Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Dscn7432

Nazad na vrh Ići dole
ZARKOTEKICA

ZARKOTEKICA

PočaljiNaslov: Re: Veliki aleksandar (Psittacula eupatria)   Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Icon_minitimeČet Apr 11, 2013 3:46 pm

danas moj koko ide kod novog vlasnika van srbije
Nazad na vrh Ići dole
momoks

momoks

Broj poruka : 191
Datum upisa : 22.04.2010
Godina : 56

PočaljiNaslov: Re: Veliki aleksandar (Psittacula eupatria)   Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Icon_minitimePet Apr 12, 2013 1:45 am

Ja volim V.Aleksandre i pratio sam zadnje tvoje postove ali mi nije malo jasno sta si hteo da kazes. Molim pojasnjenje.
Nazad na vrh Ići dole
ZARKOTEKICA

ZARKOTEKICA

PočaljiNaslov: Re: Veliki aleksandar (Psittacula eupatria)   Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Icon_minitimePet Apr 12, 2013 5:04 am

odjednom je prestao da se mazi i poceo da gicka
Nazad na vrh Ići dole
silvestre 70

Broj poruka : 2
Datum upisa : 05.08.2012
Godina : 54

PočaljiNaslov: Re: Veliki aleksandar (Psittacula eupatria)   Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Icon_minitimeSre Avg 14, 2013 11:53 am

cao svima!Imam velikog aleksandra ime mu je Roky ali imam i jedan problem kupljen je kao rucno hranjena ptica ali se dosta tvrdoglavo ponasa.Dok je u kavezu da da se mazi ali van kaveza ne dozvoljava da mu se previse priblizimo.Pomozite ako znate sta da radim?
Nazad na vrh Ići dole
ZARKOTEKICA

ZARKOTEKICA

PočaljiNaslov: Re: Veliki aleksandar (Psittacula eupatria)   Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Icon_minitimeSre Avg 14, 2013 1:08 pm

slobodno mu prilazi nece te ujesti samo te testira,ja sam mog prodao iz tog razloga
Nazad na vrh Ići dole
predin

predin

Broj poruka : 141
Datum upisa : 07.02.2012
Godina : 49

PočaljiNaslov: Re: Veliki aleksandar (Psittacula eupatria)   Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Icon_minitimeČet Sep 19, 2013 10:41 pm

ZARKOTEKICA ::
slobodno mu prilazi nece te ujesti samo te testira,ja sam mog prodao iz tog razloga
Zato sto te testirao ili ???
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Veliki aleksandar (Psittacula eupatria)   Veliki aleksandar (Psittacula eupatria) Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole

Veliki aleksandar (Psittacula eupatria)
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Bradati Aleksandar (Psittacula alexandri)
» Mali aleksandar(Psittacula krameri)
» veliki Aleksandar-savet,pomoc
» Mali aleksandar
» Braonouhi ili mali Aleksandar

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Avikultura :: Ptice :: Papagaji :: Veliki papagaji-
Skoči na: