Avikultura
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Forum za ljubitelje ptica

PrijemGalerijaLatest imagesRegistruj sePristupi
Pravila foruma
1. Zabranjeno je vredjanje po bilo kom osnovu
2. Zabranjeno je slati privatne poruke i poruke na forumu u vidu spamova i reklamiranja
3. Zabranjeno je postavljati autorske tekstove a da ne ostavite i link odakle je preuzet
4. Lazno predstavljanje i koriscenje tudjih identiteta kao i dupli nalozi
5. Koristiti vulgarne izraze
6. Krsenje privatnosti tj postavljati podatke trecih lica bez njihove dozvole
7. Mogucnost slanja privatnih poruka dobijate posle 20te poruke na forumu
8. Oglasavanje na forumu je strogo zabranjeno, osim u delu predvidjenom za to (za oglasavanje morate da ispunite uslov od 20 poruka na forumu a onda se javite administratoru foruma)
Sekcija pticara Subotica
Od skora smo postali oficijelni forum sajta sekcije pticara Subotice pa sve ujedno pozivam da posete sajt

Recesivno beli kanarinac

Ići dole 
+4
pero
dr.nenad86
ticar
Vasa
8 posters
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3
AutorPoruka
ticar

ticar

Broj poruka : 432
Datum upisa : 31.12.2009
Godina : 40

Recesivno beli kanarinac - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Recesivno beli kanarinac   Recesivno beli kanarinac - Page 3 Icon_minitimeSre Apr 18, 2012 1:49 pm

ticar ::
srxa ::
Ticar, to i nije neki razlog, kada uzmemo u obzir da je ono belo bas iz razloga nedostatka LIPOHROMA.Da preformulisem pitanje. Zasto se kanarinac bez lipohroma ubraja u lipohrom ptice?

pa da, ali i svi lipokromi imaju bijelo podperje,.
bijeli recesivni je u biti bezbojna ptica ali ....

zaboravi nadodati i to da je bijela ptica nastala u jatu lipokromaca,tj žutih ptica,zato je nazivaju lipokrom.
Nazad na vrh Ići dole
pero

pero

Broj poruka : 163
Datum upisa : 20.04.2010
Godina : 71

PočaljiNaslov: Re: Recesivno beli kanarinac   Recesivno beli kanarinac - Page 3 Icon_minitimeSre Apr 18, 2012 6:38 pm

Za dr.nenad86, propusti sam odgovor, greškom (pod 4)
pero ::
[color=red]Maloprije sam bio na pastel mutaciji, a govorilo se o liporom pastelu i kombimaciji sa recesivnim itd.... To me inspiriralo pa si postavljam neka pitanja:
Može li bijeli recesivni sa žutom ženkom dati lipokrom pastelu?
Može li bijeli recesivni sa žutom ženkom dati u potomstvu dati lipokrompasteldominantnobijelu pticu?
Može li rec bijeli sa lip.žutom ženkom dati naranđasto potomstvo?
Može li rec.bijela ženka sa lipokrom žutim mužjakom dati između ostalog i dominantno bijelog ?or=blue]Uh pero, zbunjujemo ljude ovom visom matematikom, tj. samo pitanjima. Mora im se pored pitanja dati i odgovor.

Ja mislim da ne .

Odgovor je da.

Nazad na vrh Ići dole
dr.nenad86
ministar bez fotelje
dr.nenad86

Broj poruka : 2501
Datum upisa : 21.12.2009
Godina : 38

PočaljiNaslov: Re: Recesivno beli kanarinac   Recesivno beli kanarinac - Page 3 Icon_minitimeSre Apr 18, 2012 6:50 pm

Pozdrav pero, hvala sto si se ukljucio aktivno u ovoj temi,
ajd objasni meni i ostatku odgajivaca kako moze iz para:
recesivno bela zenka sa lipohrom zutim muzijakom dati dominantno belog ????

Pozdrav cheers
Nazad na vrh Ići dole
srxa

Broj poruka : 161
Datum upisa : 27.10.2011
Godina : 47

PočaljiNaslov: Re: Recesivno beli kanarinac   Recesivno beli kanarinac - Page 3 Icon_minitimeSre Apr 18, 2012 7:07 pm

dr.nenad86 ::
Pozdrav pero, hvala sto si se ukljucio aktivno u ovoj temi,
ajd objasni meni i ostatku odgajivaca kako moze iz para:
recesivno bela zenka sa lipohrom zutim muzijakom dati dominantno belog ????

Pozdrav cheers

Evo da probam ja. Moze dati dominantno belog bas iz razloga iz kog moze dati i narandzastog. Ako je kod tih kanarinaca nasledjivanje recesivno, ne znaci da fenotipska manifestacija istog nije dominantna u odnosu na druge, tj. posto je recesivni beli u sustini prazan kanarinac, ne znaci da u biti nije dominantno beli ili crveni. Ako se kojim slucajem desi da se to manifestuje, onda se manifestuje po zakonima nasledjivanja tih boja.

bounce bounce cheers cheers

i dalje stoji pitanje, a zasto je recesivac uopste lipohromski?
Nazad na vrh Ići dole
dr.nenad86
ministar bez fotelje
dr.nenad86

PočaljiNaslov: Re: Recesivno beli kanarinac   Recesivno beli kanarinac - Page 3 Icon_minitimeSre Apr 18, 2012 7:12 pm

Xmmm, ja do sada jos nisam cuo da je neko u svetu dobio od recesivno belog i zutog kanarinca dominantno belog.... U teoriji stoji da recesivni moze nositi dominatnog, ali samo u teoriji, nista vise od toga.

Pozdrav cheers
Nazad na vrh Ići dole
pero

pero

PočaljiNaslov: Re: Recesivno beli kanarinac   Recesivno beli kanarinac - Page 3 Icon_minitimeSre Apr 18, 2012 7:18 pm

Prebrz si na okidaču, ali ako si tu, pošto ne znam postaviti šemu samo mi odgovori na slied pitanja:
1. Jedno od ispitnih pitanja za budućeg suca glasi otprilike: Može li recesivna osobina sadržavati dominanno svojstvo?
2. Zna se da recesivna ptica ima kategoriju (samo što je sa sigurnošću ne možemo odrediti - ne idemo na što ukazuje na A,B ili C).
Ako je za ovo odgovor DA, onda ćemo se posvetiti recesivnom intenzivcu. Dakle A kategoriji, koja je heterozigotna ili A-B. A-A je letal. A gen je dominantan, a B recesivan.
3. I dominantno bijeli je heterozigot (heteros-različit). Bijeli homozigot je letal. Hoću reći da nasljeđuje kao i A kategorija.
Misliš li da parenjem dominantno bijelo sa recesivnim nećeš dobiti dominantnu pticu?....
Molio bi da oni koji se žele uključiti naglsase odgovor ili raspravu za 1.,2. i- ili 3 i brzo ćemo doći do istine (nije bitno tko je u pravu).
Nazad na vrh Ići dole
srxa

PočaljiNaslov: Re: Recesivno beli kanarinac   Recesivno beli kanarinac - Page 3 Icon_minitimeSre Apr 18, 2012 7:21 pm

Xmmm, ja do sada jos nisam cuo da je neko u svetu dobio od recesivno belog i zutog kanarinca dominantno belog.... U teoriji stoji da recesivni moze nositi dominatnog, ali samo u teoriji, nista vise od toga.

Evo, u vezi sa ovim odgovorom, a takdje i sa mojim pitanjem...da li mislite da, bar teoretski, postoji beli kanarinac koji parenjem sa melaninskom pticom ne daje sareno potomstvo?
Nazad na vrh Ići dole
ticar

ticar

PočaljiNaslov: Re: Recesivno beli kanarinac   Recesivno beli kanarinac - Page 3 Icon_minitimeSre Apr 18, 2012 7:25 pm

Evo, u vezi sa ovim odgovorom, a takdje i sa mojim pitanjem...da li mislite da, bar teoretski, postoji beli kanarinac koji parenjem sa melaninskom pticom ne daje sareno potomstvo?

POSTOJI.
Nazad na vrh Ići dole
pero

pero

PočaljiNaslov: Re: Recesivno beli kanarinac   Recesivno beli kanarinac - Page 3 Icon_minitimeSre Apr 18, 2012 7:28 pm

Da, to je lipokrom melaniko.
Nazad na vrh Ići dole
srxa

PočaljiNaslov: Re: Recesivno beli kanarinac   Recesivno beli kanarinac - Page 3 Icon_minitimeSre Apr 18, 2012 7:30 pm

Odlicno, pero, a zasto LIPOKROM melaniko?
Nazad na vrh Ići dole
dr.nenad86
ministar bez fotelje
dr.nenad86

PočaljiNaslov: Re: Recesivno beli kanarinac   Recesivno beli kanarinac - Page 3 Icon_minitimeSre Apr 18, 2012 7:31 pm

Postoji, ali teoretski i prakrticno,
crni satine u beloj boji muzijak x crni normal, dobijamo
Zenke crne satinete
Muzijake normale crne nosioce satine mutacije

Pozdrav cheers
Nazad na vrh Ići dole
dr.nenad86
ministar bez fotelje
dr.nenad86

PočaljiNaslov: Re: Recesivno beli kanarinac   Recesivno beli kanarinac - Page 3 Icon_minitimeSre Apr 18, 2012 7:32 pm

Ima negde na forumu vec taj termin gde sam objasnio sta Taslijani zovu tim imenom, i koje su to tice. a naveo i neki primer.... Cool

Pozdrav cheers
Nazad na vrh Ići dole
srxa

PočaljiNaslov: Re: Recesivno beli kanarinac   Recesivno beli kanarinac - Page 3 Icon_minitimeSre Apr 18, 2012 7:36 pm

Da, ali ako je beli recesivni zasto je lipohrom kad ga nema?
Nazad na vrh Ići dole
pero

pero

PočaljiNaslov: Re: Recesivno beli kanarinac   Recesivno beli kanarinac - Page 3 Icon_minitimeSre Apr 18, 2012 7:37 pm

Zato što je bijeli, a nisi tekao da mora biti lipkromac.
Nazad na vrh Ići dole
pero

pero

PočaljiNaslov: Re: Recesivno beli kanarinac   Recesivno beli kanarinac - Page 3 Icon_minitimeSre Apr 18, 2012 7:46 pm

Da, ali ako je beli recesivni zasto je lipohrom kad ga nema?
Recesivna ptica je bez lipokroma. Tj. recesivac ( bez melanina, oči nisu bitne) i liporkomac se slažu u toliko što ne daju šareno potomstvo. Tičar je dobro rekao da imaju bijelo potperje oba ( to im je zajedničko). Rec. bijelog i npr. žutog doživljavammo samo kao različite boje (hoću reći da neše oko ne vidi kako se nasljeđuje) pa su stavljeni u isti koš.
Nazad na vrh Ići dole
ticar

ticar

PočaljiNaslov: Re: Recesivno beli kanarinac   Recesivno beli kanarinac - Page 3 Icon_minitimeČet Apr 19, 2012 3:06 am

Zenke crne satinete

Pozdrav cheers

sve to stoji ali mene zanima na koji način ćeš dobiti tog crnog satineta u bijeloj boji.
Nazad na vrh Ići dole
pero

pero

PočaljiNaslov: Re: Recesivno beli kanarinac   Recesivno beli kanarinac - Page 3 Icon_minitimeČet Apr 19, 2012 8:08 am

Nepratiš. Imaš dva moja potava na prethodnoj str. (br.6). Tu je odgovor što se tiče bijele boje . Mutacija s kojom radiš je satine (smeđe serije) i normal (crne seerije). Ako su odgovarajućeg varijeteta (boje)roditelji u 2. generaciji dobiješ recesivnog ili dominantno bijelog lipokrom melaniko, odnosno satinea crne serije a bijelog varijeteta.
Nazad na vrh Ići dole
dr.nenad86
ministar bez fotelje
dr.nenad86

PočaljiNaslov: Re: Recesivno beli kanarinac   Recesivno beli kanarinac - Page 3 Icon_minitimeČet Apr 19, 2012 6:42 pm

ticar ::
Zenke crne satinete

Pozdrav cheers

sve to stoji ali mene zanima na koji način ćeš dobiti tog crnog satineta u bijeloj boji.

Na forumu je vec sve napisano , koliko se secam ( jos prosle godine u ovo vreme) ne zelim da se ponavljam, a i cika pero je vec napisao.

Pozdrav cheers
Nazad na vrh Ići dole
pero

pero

PočaljiNaslov: Re: Recesivno beli kanarinac   Recesivno beli kanarinac - Page 3 Icon_minitimePon Maj 27, 2013 7:50 pm

Evo nešto iz prakse. BraneOS je od recesivno-bijelog talijana i lipokrom pastel žute belgijanke dobio u prvom leglu tri potomka i to:
- recesivno bijelog
- dominantno bijelog (mislim da su mu ogledalca na krilima lipokrom pastel žuta) i
- lipokrom postel žutog.
Ovo je primjer iz prakse. Iz ova tri ptića možemo otkriti dosta o genotipu roditelja. I to;
- da je recesivac nositelj dominantno bijelog i bar jedan X kromosom nosi lipokrom pastel faktor.
- da majka u sebi nosi recesivno bijeli varijetet ili boju, koja nije lipokromska.
Lipokrom pastel žuti mladunac može biti i muško i žensko, a isto važi i za dominantno bijelog
Ovdje je jedino problem kako objasniti da recesivno bijeli kanarinac u genotipu može imati dominantno bijelog.
Mogu li lipokromaši riješiti ovu enigmu?
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Recesivno beli kanarinac   Recesivno beli kanarinac - Page 3 Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole

Recesivno beli kanarinac
Nazad na vrh 
Strana 3 od 3Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3
 Similar topics
-
» Dominantno beli kanarinac
» Kanarinci boje - albino recesivno bijeli
» Šantekler beli
» Teksaške bele prepelice (teksaški beli gigant)
» border kanarinac

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Avikultura :: Ptice :: Kanarinci :: Kanarinci boje-
Skoči na: