Pravila foruma | 1. Zabranjeno je vredjanje po bilo kom osnovu
2. Zabranjeno je slati privatne poruke i poruke na forumu u vidu spamova i reklamiranja
3. Zabranjeno je postavljati autorske tekstove a da ne ostavite i link odakle je preuzet
4. Lazno predstavljanje i koriscenje tudjih identiteta kao i dupli nalozi
5. Koristiti vulgarne izraze
6. Krsenje privatnosti tj postavljati podatke trecih lica bez njihove dozvole
7. Mogucnost slanja privatnih poruka dobijate posle 20te poruke na forumu
8. Oglasavanje na forumu je strogo zabranjeno, osim u delu predvidjenom za to (za oglasavanje morate da ispunite uslov od 20 poruka na forumu a onda se javite administratoru foruma) |
Sekcija pticara Subotica | Od skora smo postali oficijelni forum sajta sekcije pticara Subotice pa sve ujedno pozivam da posete sajt |
|
| Recesivno beli kanarinac | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
ticar
Broj poruka : 432 Datum upisa : 31.12.2009 Godina : 40 Lokacija : Zadar,hr
| Naslov: Re: Recesivno beli kanarinac Sre Apr 18, 2012 1:49 pm | |
| - ticar ::
- srxa ::
- Ticar, to i nije neki razlog, kada uzmemo u obzir da je ono belo bas iz razloga nedostatka LIPOHROMA.Da preformulisem pitanje. Zasto se kanarinac bez lipohroma ubraja u lipohrom ptice?
pa da, ali i svi lipokromi imaju bijelo podperje,. bijeli recesivni je u biti bezbojna ptica ali .... zaboravi nadodati i to da je bijela ptica nastala u jatu lipokromaca,tj žutih ptica,zato je nazivaju lipokrom. | |
| | | pero
Broj poruka : 163 Datum upisa : 20.04.2010 Godina : 71 Lokacija : Darda, Hrvatska
| Naslov: Re: Recesivno beli kanarinac Sre Apr 18, 2012 6:38 pm | |
| Za dr.nenad86, propusti sam odgovor, greškom (pod 4) pero :: [color=red]Maloprije sam bio na pastel mutaciji, a govorilo se o liporom pastelu i kombimaciji sa recesivnim itd.... To me inspiriralo pa si postavljam neka pitanja: Može li bijeli recesivni sa žutom ženkom dati lipokrom pastelu? Može li bijeli recesivni sa žutom ženkom dati u potomstvu dati lipokrompasteldominantnobijelu pticu? Može li rec bijeli sa lip.žutom ženkom dati naranđasto potomstvo? Može li rec.bijela ženka sa lipokrom žutim mužjakom dati između ostalog i dominantno bijelog ?or=blue]Uh pero, zbunjujemo ljude ovom visom matematikom, tj. samo pitanjima. Mora im se pored pitanja dati i odgovor.
Ja mislim da ne . Odgovor je da.
| |
| | | dr.nenad86 ministar bez fotelje
Broj poruka : 2501 Datum upisa : 21.12.2009 Godina : 38 Lokacija : Niš
| Naslov: Re: Recesivno beli kanarinac Sre Apr 18, 2012 6:50 pm | |
| Pozdrav pero, hvala sto si se ukljucio aktivno u ovoj temi, ajd objasni meni i ostatku odgajivaca kako moze iz para: recesivno bela zenka sa lipohrom zutim muzijakom dati dominantno belog ???? Pozdrav | |
| | | srxa
Broj poruka : 161 Datum upisa : 27.10.2011 Godina : 47 Lokacija : Novi Sad
| Naslov: Re: Recesivno beli kanarinac Sre Apr 18, 2012 7:07 pm | |
| | |
| Naslov: Re: Recesivno beli kanarinac Sre Apr 18, 2012 7:12 pm | |
| Xmmm, ja do sada jos nisam cuo da je neko u svetu dobio od recesivno belog i zutog kanarinca dominantno belog.... U teoriji stoji da recesivni moze nositi dominatnog, ali samo u teoriji, nista vise od toga. Pozdrav | |
| | | pero
Broj poruka : 163 Datum upisa : 20.04.2010 Godina : 71 Lokacija : Darda, Hrvatska
| Naslov: Re: Recesivno beli kanarinac Sre Apr 18, 2012 7:18 pm | |
| Prebrz si na okidaču, ali ako si tu, pošto ne znam postaviti šemu samo mi odgovori na slied pitanja: 1. Jedno od ispitnih pitanja za budućeg suca glasi otprilike: Može li recesivna osobina sadržavati dominanno svojstvo? 2. Zna se da recesivna ptica ima kategoriju (samo što je sa sigurnošću ne možemo odrediti - ne idemo na što ukazuje na A,B ili C). Ako je za ovo odgovor DA, onda ćemo se posvetiti recesivnom intenzivcu. Dakle A kategoriji, koja je heterozigotna ili A-B. A-A je letal. A gen je dominantan, a B recesivan. 3. I dominantno bijeli je heterozigot (heteros-različit). Bijeli homozigot je letal. Hoću reći da nasljeđuje kao i A kategorija. Misliš li da parenjem dominantno bijelo sa recesivnim nećeš dobiti dominantnu pticu?.... Molio bi da oni koji se žele uključiti naglsase odgovor ili raspravu za 1.,2. i- ili 3 i brzo ćemo doći do istine (nije bitno tko je u pravu). | |
| | | srxa
| Naslov: Re: Recesivno beli kanarinac Sre Apr 18, 2012 7:21 pm | |
| - dr.nenad86 ::
- Xmmm, ja do sada jos nisam cuo da je neko u svetu dobio od recesivno belog i zutog kanarinca dominantno belog.... U teoriji stoji da recesivni moze nositi dominatnog, ali samo u teoriji, nista vise od toga.
Evo, u vezi sa ovim odgovorom, a takdje i sa mojim pitanjem...da li mislite da, bar teoretski, postoji beli kanarinac koji parenjem sa melaninskom pticom ne daje sareno potomstvo? | |
| | | ticar
| Naslov: Re: Recesivno beli kanarinac Sre Apr 18, 2012 7:25 pm | |
| - srxa ::
- dr.nenad86 ::
- Xmmm, ja do sada jos nisam cuo da je neko u svetu dobio od recesivno belog i zutog kanarinca dominantno belog.... U teoriji stoji da recesivni moze nositi dominatnog, ali samo u teoriji, nista vise od toga.
Evo, u vezi sa ovim odgovorom, a takdje i sa mojim pitanjem...da li mislite da, bar teoretski, postoji beli kanarinac koji parenjem sa melaninskom pticom ne daje sareno potomstvo? POSTOJI. | |
| | | pero
| Naslov: Re: Recesivno beli kanarinac Sre Apr 18, 2012 7:28 pm | |
| Da, to je lipokrom melaniko. | |
| | | srxa
| Naslov: Re: Recesivno beli kanarinac Sre Apr 18, 2012 7:30 pm | |
| - pero ::
- Da, to je lipokrom melaniko.
Odlicno, pero, a zasto LIPOKROM melaniko? | |
| Naslov: Re: Recesivno beli kanarinac Sre Apr 18, 2012 7:31 pm | |
| Postoji, ali teoretski i prakrticno, crni satine u beloj boji muzijak x crni normal, dobijamo Zenke crne satinete Muzijake normale crne nosioce satine mutacije Pozdrav | |
| Naslov: Re: Recesivno beli kanarinac Sre Apr 18, 2012 7:32 pm | |
- pero ::
Odlicno, pero, a zasto LIPOKROM melaniko? Ima negde na forumu vec taj termin gde sam objasnio sta Taslijani zovu tim imenom, i koje su to tice. a naveo i neki primer.... Pozdrav | |
| | | srxa
| Naslov: Re: Recesivno beli kanarinac Sre Apr 18, 2012 7:36 pm | |
| Da, ali ako je beli recesivni zasto je lipohrom kad ga nema? | |
| | | pero
| Naslov: Re: Recesivno beli kanarinac Sre Apr 18, 2012 7:37 pm | |
- pero ::
Odlicno, pero, a zasto LIPOKROM melaniko? Zato što je bijeli, a nisi tekao da mora biti lipkromac. | |
| | | pero
| Naslov: Re: Recesivno beli kanarinac Sre Apr 18, 2012 7:46 pm | |
- Da, ali ako je beli recesivni zasto je lipohrom kad ga nema?
Recesivna ptica je bez lipokroma. Tj. recesivac ( bez melanina, oči nisu bitne) i liporkomac se slažu u toliko što ne daju šareno potomstvo. Tičar je dobro rekao da imaju bijelo potperje oba ( to im je zajedničko). Rec. bijelog i npr. žutog doživljavammo samo kao različite boje (hoću reći da neše oko ne vidi kako se nasljeđuje) pa su stavljeni u isti koš. | |
| | | ticar
| Naslov: Re: Recesivno beli kanarinac Čet Apr 19, 2012 3:06 am | |
| - dr.nenad86 ::
- Postoji, ali teoretski i prakrticno,
crni satine u beloj boji muzijak x crni normal, dobijamo Zenke crne satinete Muzijake normale crne nosioce satine mutacije
Pozdrav sve to stoji ali mene zanima na koji način ćeš dobiti tog crnog satineta u bijeloj boji. | |
| | | pero
| Naslov: Re: Recesivno beli kanarinac Čet Apr 19, 2012 8:08 am | |
| Nepratiš. Imaš dva moja potava na prethodnoj str. (br.6). Tu je odgovor što se tiče bijele boje . Mutacija s kojom radiš je satine (smeđe serije) i normal (crne seerije). Ako su odgovarajućeg varijeteta (boje)roditelji u 2. generaciji dobiješ recesivnog ili dominantno bijelog lipokrom melaniko, odnosno satinea crne serije a bijelog varijeteta.
| |
| Naslov: Re: Recesivno beli kanarinac Čet Apr 19, 2012 6:42 pm | |
| - ticar ::
- dr.nenad86 ::
- Postoji, ali teoretski i prakrticno,
crni satine u beloj boji muzijak x crni normal, dobijamo Zenke crne satinete Muzijake normale crne nosioce satine mutacije
Pozdrav sve to stoji ali mene zanima na koji način ćeš dobiti tog crnog satineta u bijeloj boji. Na forumu je vec sve napisano , koliko se secam ( jos prosle godine u ovo vreme) ne zelim da se ponavljam, a i cika pero je vec napisao. Pozdrav | |
| | | pero
| Naslov: Re: Recesivno beli kanarinac Pon Maj 27, 2013 7:50 pm | |
| Evo nešto iz prakse. BraneOS je od recesivno-bijelog talijana i lipokrom pastel žute belgijanke dobio u prvom leglu tri potomka i to: - recesivno bijelog - dominantno bijelog (mislim da su mu ogledalca na krilima lipokrom pastel žuta) i - lipokrom postel žutog. Ovo je primjer iz prakse. Iz ova tri ptića možemo otkriti dosta o genotipu roditelja. I to; - da je recesivac nositelj dominantno bijelog i bar jedan X kromosom nosi lipokrom pastel faktor. - da majka u sebi nosi recesivno bijeli varijetet ili boju, koja nije lipokromska. Lipokrom pastel žuti mladunac može biti i muško i žensko, a isto važi i za dominantno bijelog Ovdje je jedino problem kako objasniti da recesivno bijeli kanarinac u genotipu može imati dominantno bijelog. Mogu li lipokromaši riješiti ovu enigmu? | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Recesivno beli kanarinac | |
| |
| | | | Recesivno beli kanarinac | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 41 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 41 Gosta :: 2 Provajderi
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 314 dana Sre Nov 20, 2024 10:51 pm
|
Zadnje teme | » POMOC KOD KATARINAPet Okt 21, 2022 10:28 pm od Kaludjerica » Kucica za gnezdo nasih ljubimaca Pet Okt 21, 2022 10:09 pm od Kaludjerica » Kragujevacki visokoletacSre Jan 27, 2021 10:37 pm od marconi » Zebraste zebe (Taeniopygia guttata )Pon Jul 27, 2020 5:00 pm od ZQKY » БЕРЗА, ПАНЧЕВО 25.02.2018.Sre Feb 12, 2020 9:52 pm od sasad » Malino kanarinciPet Maj 31, 2019 12:27 pm od Laza» Malino kanarinci - ocenjivanjePet Maj 31, 2019 12:22 pm od Laza» Tigrica - Cudna nanosnicaČet Maj 30, 2019 3:28 pm od Laza» Tigrica (Melopsittacus undulatus)Uto Maj 14, 2019 5:14 pm od TatjanaS |
|