Pravila foruma | 1. Zabranjeno je vredjanje po bilo kom osnovu
2. Zabranjeno je slati privatne poruke i poruke na forumu u vidu spamova i reklamiranja
3. Zabranjeno je postavljati autorske tekstove a da ne ostavite i link odakle je preuzet
4. Lazno predstavljanje i koriscenje tudjih identiteta kao i dupli nalozi
5. Koristiti vulgarne izraze
6. Krsenje privatnosti tj postavljati podatke trecih lica bez njihove dozvole
7. Mogucnost slanja privatnih poruka dobijate posle 20te poruke na forumu
8. Oglasavanje na forumu je strogo zabranjeno, osim u delu predvidjenom za to (za oglasavanje morate da ispunite uslov od 20 poruka na forumu a onda se javite administratoru foruma) |
Sekcija pticara Subotica | Od skora smo postali oficijelni forum sajta sekcije pticara Subotice pa sve ujedno pozivam da posete sajt |
|
| Pastel mutacija | |
|
+8Luckyboy braneOS golubx srxa VlatkoSK pero ticar dr.nenad86 12 posters | |
Autor | Poruka |
---|
srxa
Broj poruka : 161 Datum upisa : 27.10.2011 Godina : 47 Lokacija : Novi Sad
| Naslov: Re: Pastel mutacija Pon Feb 20, 2012 1:23 am | |
| Vlatko, K-faktor zavisi od nivoa karotiniranosti ptice. ista ptica moze pre i posle mitarenja da ima razlicit K-Faktor. A mi ovde pricamo o genetskim predispozicijama ptice. A ako stvarno ne razumes ovo sto ti pisem, stvarno mi je zao, ali ticar je u pravu. Nikada ti neces poloziti za sudiju. U ovoj temi imas dve slike ptica sto sam ja izveo. Verovao ili ne, to su prve ptice sto sam izveo u zivotu, a to je bilo pre 2 meseca.A sve sto radim volim da radim tako da znam kako nesto radi, a ne sta to radi. Vise me interesuje da znam zasto se nesto desava na genetskom planu kada uparim dva kanarinca nego sta cu dobiti. Izvini, ne zelim da zvuci uvredljivo, ali probaj malo da razmisljas o onome o cemu pricas. | |
| | | srxa
| Naslov: Re: Pastel mutacija Pon Feb 20, 2012 1:27 am | |
| Jos nesto. Tvoja tvrdnja je da parenjem lipohrom belog recesivnog sa lipohrom pastel zenkom dobijamo sve pastele. Hoces da kazes da nema sanse da se dobije normal? Sve tvoje tvrdnje ovde idu u prilog tome. Bas me interesuje da li je neko dobio normal pticu iz ove kombinacije.... | |
| | | srxa
| Naslov: Re: Pastel mutacija Pon Feb 20, 2012 2:02 am | |
| - pero ::
- braneOS : Naslov: Re: Pastel mutacija Danas u 2:29 am
Znaci, ako beli recesivni ne moze biti nosioc boje, ne znaci da ne moze biti nosioc pastel faktora. upotpunosti se slazem sa ovom tvrdnjom..srxa.. U to doba noći i ja bi se s tobom složio..........., a kako sada razmišljaš? Pero, da ti ja odgovorim na ovo. I dalje tvrdim da beli recesivni ne moze biti nosioc boje. Zasto? Vrlo jednostavno. I sam si to napisao, a i ja negde ranije u temi. Beli recesivni kanarinac je nastao mutacijom nekih gena, koje opet nemaju veze direktno sa bojom nego sa sposobnoscu masnih celija da farbaju perje raznim elementima iz ishrane. Znaci, on je u biti vec ili zut ili crven, pa samim tim nije nosioc. | |
| | | ticar
Broj poruka : 432 Datum upisa : 31.12.2009 Godina : 40 Lokacija : Zadar,hr
| Naslov: Re: Pastel mutacija Pon Feb 20, 2012 3:53 am | |
| - braneOS ::
- zasto se u jatu brzo sire pastel ptice?isto kao klamidija u jatu zato sto je spolno vezana...bjeli recesivni koji je nastao od zutih ptica parenjem sa pastelom zutom..mora povratiti pticu kao sto si reko od recesivnog bijelog x neintenzivnog mozes dobiti intenzivni podmladak...tako moras dobiti i pastel pticu..parenjem recesivno x pastel..masa ljudi uzimaju te kombinacije pocevsi od vrhunskih belgijskih pticara desirea, gilberta...pa i neki iz naseg drustva koji upravo koriste metode krvnog srodstva...e sad je pitanje o kakvim pticama je rijec i koliko su te ptice genetski jake.teorija tvoja pije vodu ali praksa je nesto drugo sve ovisi o genu...koliko je taj recesivni genetski jaka ptica ili obrnuto pastel..cinjenica je jedna pastel ptica je nuzno zlo a neki je predstavljaju drugacije zato pastele se uzimaju od provjerenih ljudi a ne ono de mi posudi bobo pastelu:))
brane pričaš nebuloze.kakvo krvno srodstvo,i kakvo širenje pastela ko klamidija, ajd ti nama reci kad parenjem dvi žute tice u gnjezdu dobiješ pastela na koji si je način dobio. | |
| | | ticar
| Naslov: Re: Pastel mutacija Pon Feb 20, 2012 3:56 am | |
| - srxa ::
- pero ::
Znaci, ako beli recesivni ne moze biti nosioc boje, ne znaci da ne moze biti nosioc pastel faktora. upotpunosti se slazem sa ovom tvrdnjom..srxa.. U to doba noći i ja bi se s tobom složio..........., a kako sada razmišljaš? Pero, da ti ja odgovorim na ovo. I dalje tvrdim da beli recesivni ne moze biti nosioc boje. Zasto? Vrlo jednostavno. I sam si to napisao, a i ja negde ranije u temi. Beli recesivni kanarinac je nastao mutacijom nekih gena, koje opet nemaju veze direktno sa bojom nego sa sposobnoscu masnih celija da farbaju perje raznim elementima iz ishrane. Znaci, on je u biti vec ili zut ili crven, pa samim tim nije nosioc. je srxa to sam i ja napisao par postova prije da on može biti i žut i crven i mozaičan.tj nevidi mu se boja,ali ako pastel nije mutacija nego boja može biti i pastelni. npr.dobro čitaj. bijeli recesivni x pastel ženka-dobijemo sve normale muške nosioce pastela i recesive.i normal ženke. drugu godinu pariš normala nosioca pastela i nosioca recesive x bijeli recesivni. dobijaš pola normal pola bijeli recesivni,neke ženke će biti bijele neke normal a neke pastel. muški će biti neki bijeli neki normali,ali i neki će biti nosioci pastela.a zašto to nebi bio i neko od bijelih kanarinaca. PERO - za ovu šemu me odma prijavi za polaganje ispita-hahahahah | |
| | | braneOS
Broj poruka : 201 Datum upisa : 22.12.2010 Godina : 38 Lokacija : osijek
| Naslov: Re: Pastel mutacija Pon Feb 20, 2012 4:21 am | |
| od te dvije zute ptice jedna je nastala od pastel ptice..je srxa to sam i ja napisao par postova prije da on može biti i žut i crven i mozaičan.nemože biti nosioc boje ali bi mogao biti nosioc pastele...o cemu da pricamo kad si napisao da bijeli recesivni moze biti nosioc pastele...jasan je naslov (pastel mutacija)govorimo o pastel pticama a ne o boji!ustanovilo se da recesivna ptica nosi u sebi crveno zuto...poceli ste sa recesivnim moje konacan odgovor je da preko recesivnog mozes dobit pastel ptice..kroz dvije generacije ako treba..i za kraj preko recesivnog moze se doci do nosioca..i nemojte pisat malo jedno malo drugo jel se vrtite u krug..gubite vrijeme.. | |
| | | srxa
| Naslov: Re: Pastel mutacija Pon Feb 20, 2012 12:34 pm | |
| Ticar, ja sam napisao da beli recesivni ne moze biti nosioc boje, ali ne da ne moze biti nosioc pastela. Bas iz razloga sto smatram da pastel kod kanarinaca nije boja, nego faktor.Ni belo kod kanarinaca nije boja. To su neobojeni kanarinci. Ja bih kod kanarinaca samo zutu i crvenu nazvao bojom, i na njih utice jedna grupa gena. Na pastel faktor druga. Na fenotipski belu boju treca grupa ili nemogucnost bojenja perja. Da se razumemo, pricam samo o lipohromskoj obojenosti. Ajde da budem sarkastican, kada bi neko uzgojio kanarinca bez levog krila i uspeo da to prenese na potomstvo, dokazao bi da je to mutacija. I onda bi to preneo po nekoj semi naslednosti na bilo kog kanarinca. Isto tako mislim da funkcionise pastel faktor. Takodje, od ove dve boje sto sam naveo, i za sto smatram da su jedine prave boje lipohroma kod kanarinaca za sada, naslednost je uvek ista. Zasto? Nikada se ne ispoljava recesivno. Uvek se vidi u prvoj generaciji. | |
| | | ticar
| Naslov: Re: Pastel mutacija Pon Feb 20, 2012 2:22 pm | |
| - braneOS ::
- od te dvije zute ptice jedna je nastala od pastel ptice..je srxa to sam i ja napisao par postova prije da on može biti i žut i crven i mozaičan.nemože biti nosioc boje ali bi mogao biti nosioc pastele...o cemu da pricamo kad si napisao da bijeli recesivni moze biti nosioc pastele...jasan je naslov (pastel mutacija)govorimo o pastel pticama a ne o boji!ustanovilo se da recesivna ptica nosi u sebi crveno zuto...poceli ste sa recesivnim moje konacan odgovor je da preko recesivnog mozes dobit pastel ptice..kroz dvije generacije ako treba..i za kraj preko recesivnog moze se doci do nosioca..i nemojte pisat malo jedno malo drugo jel se vrtite u krug..gubite vrijeme..
brane opet pišeš nebuloze.od dvije žute tice pastela možeš dobiti samo ako je muški nosioc,a ne ako je jedna od njih nastala od pastela.i to ti samo ženke mogu izaći u pastelu. i pastel kod lipokroma nije mutacija.ako neznaš bolje ništa ne piši. nego reci ti nama na koji sam način ja dobio sad u gnjezdu bijelu pticu od dvi žute. | |
| | | VlatkoSK
Broj poruka : 155 Datum upisa : 03.10.2011 Godina : 42 Lokacija : Skopje Makedonija
| Naslov: Re: Pastel mutacija Pon Feb 20, 2012 8:53 pm | |
- Vlatko, K-faktor zavisi od nivoa karotiniranosti ptice. ista ptica moze pre i posle mitarenja da ima razlicit K-Faktor. A mi ovde pricamo o genetskim predispozicijama ptice. A ako stvarno ne razumes ovo sto ti pisem, stvarno mi je zao, ali ticar je u pravu. Nikada ti neces poloziti za sudiju. U ovoj temi imas dve slike ptica sto sam ja izveo. Verovao ili ne, to su prve ptice sto sam izveo u zivotu, a to je bilo pre 2 meseca.A sve sto radim volim da radim tako da znam kako nesto radi, a ne sta to radi. Vise me interesuje da znam zasto se nesto desava na genetskom planu kada uparim dva kanarinca nego sta cu dobiti. Izvini, ne zelim da zvuci uvredljivo, ali probaj malo da razmisljas o onome o cemu pricas.
Ti meni pricas kako ja nikada necu da polozim za sudiju a ti prve dva kanarinaca si izveo pre dva meseca :-))) Nema rezon pricati dalje. | |
| | | VlatkoSK
Broj poruka : 155 Datum upisa : 03.10.2011 Godina : 42 Lokacija : Skopje Makedonija
| Naslov: Re: Pastel mutacija Pon Feb 20, 2012 8:55 pm | |
- Jos nesto. Tvoja tvrdnja je da parenjem lipohrom belog recesivnog sa lipohrom pastel zenkom dobijamo sve pastele. Hoces da kazes da nema sanse da se dobije normal? Sve tvoje tvrdnje ovde idu u prilog tome. Bas me interesuje da li je neko dobio normal pticu iz ove kombinacije....
Sta ti je to NORMAL? Kod lipohromca NEPOSTOJI NORMAL. :-))) | |
| | | VlatkoSK
| Naslov: Re: Pastel mutacija Pon Feb 20, 2012 8:58 pm | |
| - ticar ::
- srxa ::
- pero ::
Znaci, ako beli recesivni ne moze biti nosioc boje, ne znaci da ne moze biti nosioc pastel faktora. upotpunosti se slazem sa ovom tvrdnjom..srxa.. U to doba noći i ja bi se s tobom složio..........., a kako sada razmišljaš? Pero, da ti ja odgovorim na ovo. I dalje tvrdim da beli recesivni ne moze biti nosioc boje. Zasto? Vrlo jednostavno. I sam si to napisao, a i ja negde ranije u temi. Beli recesivni kanarinac je nastao mutacijom nekih gena, koje opet nemaju veze direktno sa bojom nego sa sposobnoscu masnih celija da farbaju perje raznim elementima iz ishrane. Znaci, on je u biti vec ili zut ili crven, pa samim tim nije nosioc. je srxa to sam i ja napisao par postova prije da on može biti i žut i crven i mozaičan.tj nevidi mu se boja,ali ako pastel nije mutacija nego boja može biti i pastelni.
npr.dobro čitaj. bijeli recesivni x pastel ženka-dobijemo sve normale muške nosioce pastela i recesive.i normal ženke. drugu godinu pariš normala nosioca pastela i nosioca recesive x bijeli recesivni. dobijaš pola normal pola bijeli recesivni,neke ženke će biti bijele neke normal a neke pastel. muški će biti neki bijeli neki normali,ali i neki će biti nosioci pastela.a zašto to nebi bio i neko od bijelih kanarinaca.
PERO - za ovu šemu me odma prijavi za polaganje ispita-hahahahah
Sta lupetas Ticar, i sam si rekao da pastel crvena je boja. Kako moze onda x brli recesivni da se promeni boja i da stane CRVENA? Prijavi se na casove da naucis nesto hahaha :-) | |
| | | VlatkoSK
| Naslov: Re: Pastel mutacija Pon Feb 20, 2012 9:02 pm | |
- Ticar, ja sam napisao da beli recesivni ne moze biti nosioc boje, ali ne da ne moze biti nosioc pastela. Bas iz razloga sto smatram da pastel kod kanarinaca nije boja, nego faktor.Ni belo kod kanarinaca nije boja. To su neobojeni kanarinci. Ja bih kod kanarinaca samo zutu i crvenu nazvao bojom, i na njih utice jedna grupa gena. Na pastel faktor druga. Na fenotipski belu boju treca grupa ili nemogucnost bojenja perja. Da se razumemo, pricam samo o lipohromskoj obojenosti. Ajde da budem sarkastican, kada bi neko uzgojio kanarinca bez levog krila i uspeo da to prenese na potomstvo, dokazao bi da je to mutacija. I onda bi to preneo po nekoj semi naslednosti na bilo kog kanarinca. Isto tako mislim da funkcionise pastel faktor. Takodje, od ove dve boje sto sam naveo, i za sto smatram da su jedine prave boje lipohroma kod kanarinaca za sada, naslednost je uvek ista. Zasto? Nikada se ne ispoljava recesivno. Uvek se vidi u prvoj generaciji.
Kako ovo? Ticar, ja sam napisao da beli recesivni ne moze biti nosioc boje, ali ne da ne moze biti nosioc pastelaPa PASTEL JE BOJA. Ja bih kod kanarinaca samo zutu i crvenu nazvao bojomNema sto ti da nazivas po COM i pastel je boja. | |
| | | pero
Broj poruka : 163 Datum upisa : 20.04.2010 Godina : 71 Lokacija : Darda, Hrvatska
| Naslov: Re: Pastel mutacija Pon Feb 20, 2012 9:44 pm | |
| VlatkoSK : Tu gresis Pero, naprotiv kod lipohromaca pastel je boja a nasleduje se polno vezano. Vlatko, već sam ti rekao da pišem direktno. tebi preporućujem da pročitaš, ali pažljivo sve ono što sam na forumu pisao. Uvijek pokušavam tvoj tekst pogledati sa svijetle strane. I reći ću točno LIPOKROM PASTEL JE BOJA, ali samo na ocjenskoj listi i u razgovoru. Genetski gledano LIPOKROM PASTEL NIJE BOJA. Evo jedan primjer koji potkrepljuje moju misao, ali u tvom stilu; Uparimo lipokrom pastel crvenu pticu sa lipokrom pastel žutom pticom i dobijemo muškog čiji je jedan x LP.crveni, a drugi x LP žuti. I njegovo žensko potomstvo bi naslijedilo LP žuti ili LPcrveni gen. E pa sad se postavlja pitanje drži li ovo vodu. Ne drži jer se crvena i žuta nasljeđuju intermedijalno jre nisu vezane uz x kromosom. Zato tvrdin da je LP faktor. Ovo za sve nevjerne Tome Jewdan mali test križanja. Rec. bijelog lipokroma, kako je Tičar rekao, nastao kombinacije dva žuta lipokromca, uparimo sa lipokrom crvenim. I tu nema mnogo nejasnoća za pripravnika. Volio bi čuti i ostale da mi kažu kakav odgovor očekujem od VlatkaSK?
t
| |
| | | srxa
| Naslov: Re: Pastel mutacija Pon Feb 20, 2012 11:20 pm | |
| Kako ovo? Ticar, ja sam napisao da beli recesivni ne moze biti nosioc boje, ali ne da ne moze biti nosioc pastela Pa PASTEL JE BOJA. Ja bih kod kanarinaca samo zutu i crvenu nazvao bojom Nema sto ti da nazivas po COM i pastel je boja.[/quote]
To i jeste tvoj problem, Vlatko. Po COM je to boja, i ti automatski prestajes da koristis svoj mozak. A lepo ti je pero odgovorio. Ocenjuje se kao boja. Ne nasledjuje se kao boja. Ali ti uopste ne pokusavas da razumes sta sam ti ja napisao. A to sto sam pre dva meseca izveo prve ptice ne znaci da ne znam da saberem dva i dva. Kada bi pazljivije citao moje postove mozda bi i shvatio sta sam hteo da kazem.I nisi mi odgovorio na pitanje, po obicaju se pravis da ne razumes. Pod normal sam mislio na normalno obojenu pticu, ne pastel. Da li i dalje stojis iza tvrdnje da uparivanjem belog recesivnog sa lipohrom pastel zenkom, dobijamo bas sve mlade pastel?
| |
| | | srxa
| Naslov: Re: Pastel mutacija Pon Feb 20, 2012 11:26 pm | |
| Dr.Nenade, bilo bi zgodno da se i ti oglasis po ovom pitanju. | |
| | | srxa
| Naslov: Re: Pastel mutacija Uto Feb 21, 2012 3:06 am | |
- VlatkoSK : Tu gresis Pero, naprotiv kod lipohromaca pastel je boja a nasleduje se polno vezano. Vlatko, već sam ti rekao da pišem direktno.
tebi preporućujem da pročitaš, ali pažljivo sve ono što sam na forumu pisao. Uvijek pokušavam tvoj tekst pogledati sa svijetle strane. I reći ću točno LIPOKROM PASTEL JE BOJA, ali samo na ocjenskoj listi i u razgovoru. Genetski gledano LIPOKROM PASTEL NIJE BOJA. Evo jedan primjer koji potkrepljuje moju misao, ali u tvom stilu; Uparimo lipokrom pastel crvenu pticu sa lipokrom pastel žutom pticom i dobijemo muškog čiji je jedan x LP.crveni, a drugi x LP žuti. I njegovo žensko potomstvo bi naslijedilo LP žuti ili LPcrveni gen. E pa sad se postavlja pitanje drži li ovo vodu. Ne drži jer se crvena i žuta nasljeđuju intermedijalno jre nisu vezane uz x kromosom. Zato tvrdin da je LP faktor. Ovo za sve nevjerne Tome Jewdan mali test križanja. Rec. bijelog lipokroma, kako je Tičar rekao, nastao kombinacije dva žuta lipokromca, uparimo sa lipokrom crvenim. I tu nema mnogo nejasnoća za pripravnika. Volio bi čuti i ostale da mi kažu kakav odgovor očekujem od VlatkaSK?
Pero, posto si mi najpriblizniji po razmisljanju, pokusacu da jednom za svagda razjasnimo neke pojmove mutacije kod kanarinaca.Ovde cu se bazirati samo na lipohrom.Posto pripravnik za sudiju ne razlikuje genotip od fenotipa kanarinca,nadam se da ce ovaj tekst i za njega biti poucan. Kanarinci lipohromsku obojenost dobijaju od karotenoida iz hrane. Osnovna lipohromska obojenost kod kanarinca je zuta. Svi znamo kako je crveni faktor ubacen u genotip kanarinca. I to preko zutog. I crveni kanarinac je u osnovi zut, samo ima sposobnost fiksiranja crvenih karotenoida,ali njegove masne celije i dalje fiksiraju u pera i zutu boju,pa stoga za kvalitetno obojene crvene kanarince vestacki dodajemo karotenoide, sto za zute nije slucaj.Njima je dovoljna i normalna ishrana, bez "hemije". I to su JEDINE DVE BOJE lipohroma kod kanarinaca. I obe se nasledjuju dominantno. E pa sad se postavlja pitanje drži li ovo vodu. Ne drži jer se crvena i žuta nasljeđuju intermedijalno jre nisu vezane uz x kromosom. Zato tvrdin da je LP faktor.Intermedijalno moze da nastane samo ako su obe osobine dominantne, pa samo ako intermedijalno tumacis i kao dominantno, slazem se sa tobom oko ovoga. E sada, kada smo utvrdili sta je BOJA lipohroma kod kanarinaca, da predjemo na mutacije. Jedina postojeca mutacija boje lipohroma kod kanarinaca je da je nema uopste. Dobijamo providna pera kod kanarinaca zato sto su lipo-celije izgubile mogucnost fiksiranja karotenoida u perje.Da. Dobro sam napisao. Providna. Pogledajte pero izbliza, pod jakom lupom ili mikroskopom.Videcete da sam u pravu.Znaci-beli kanarinac je "prazan"kanarinac. Sada prelazimo na druge mutacije koje UTICU NA BOJU, i iz tog razloga se zovu faktor. Ove mutacije nemaju konkretno veze sa samom bojom, nego sa strukturom perja kod kanarinca. Tada opticki dobijamo drugu nijansu. Kod intenzivne ptice pero je kompletno obojeno i u svakom svom delu pravilnog oblika. Kod neintenizvne ptice, sami zavrsetci svake "dlacice", na peru su kao osteceni. I dobijamo injasti izgled ptice. KOD PASTEL MUTACIJE OVAJ DEO PERA JE NEOFARBAN, PROVIDAN, a ostatak pera je normalno ofarban. Iz tog razloga dobijamo vizuelno svetlijeg iliti lipohrom pastel kanarinca, a takodje iz tog razloga je i LIPOHROM PASTEL FAKTOR koji utice na obojenost ptice, ali ne i boja. Kakav ce ti odgovor VlatkoSK dati na tvoje pitanje, ne znam, verovatno pogresan. Meni jos nije odgovorio da li stoji iza tvrdnje da ce parenjem belog recesivnog i lipohrom pastel zenke dobiti sve lipohrom pastele. Ja mu se stvarno izvinjavam sto sam prve ptice izveo pre dva meseca. ( Sta li ce biti od mene za dve godine.... ) Ostalima se izvinjavam ako im je ovaj tekst predugacak ili smatraju da nije za ovu temu. Stvarno sam imao potrebu da iznesem ovakvo shvatanje lipohroma kod kanarinaca uzimajuzi u obzir prethodne tekstove. | |
| | | ticar
| Naslov: Re: Pastel mutacija Uto Feb 21, 2012 4:02 am | |
|
Rec. bijelog lipokroma, kako je Tičar rekao, nastao kombinacije dva žuta lipokromca, uparimo sa lipokrom crvenim. I tu nema mnogo nejasnoća za pripravnika. Volio bi čuti i ostale da mi kažu kakav odgovor očekujem od VlatkaSK?
[/quote]
očekuješ točan odgovor ali ga vjerojatno nećeš dobiti
| |
| | | pero
Broj poruka : 163 Datum upisa : 20.04.2010 Godina : 71 Lokacija : Darda, Hrvatska
| Naslov: Re: Pastel mutacija Uto Feb 21, 2012 1:57 pm | |
| Uglavnom se slažem sa onim što si napisao. Boja recesivnog je onakva kako ju naše oko registrira, bijela. Ali da si pažljivije pratio, Tičar je napisao da se recesivci uzgajaju prako crvenjih liporomaca. E, pa kad se pročešlja literaturu vidimo da jetra recesicva ne može da preradi provitamin A, odnosno beta katoten i to ima logike. Ide u prilog Tičaru i praksi odgajivača najbjelijih recesivaca. Opet to znači da postoji mogućnost i da nešto procuri, a to su onda manje atraktivni recesivci i automatski dobiju maju ocjenu za boju. To se može uočiti na izložbama gdje ima puno recesivaca kao u Splitu na Državnom (oko 100 kom). Na ovaj problem mi je ukazao novopečeni sudac, rekavši da je izgubio bjelinu. Konstatacija da je osnovna lipkromska obojenost kod kanarinaca žuta – možda se i ne bi složio. Njegovi pra preci su je posjedovali. Štošta se tu ubacuvalo. Nekad je plodnost sa venecuelskim čiškom bila 10% i to kod muškog dijela, a sada se to popelo na 50%. Dakle promijenio se genom kanarinca. Puno se radi sa jarelijima i negritima. Koji nisu serinusi. Konačno iz istog razloga su dozvoljene sve kombinacije bastarda sa kanarincem boje. Kao npr. Sa serinus serinusom, žutaricim (koja je vrlo bliska divljem kanarincu). Znamo da se inače ne priznaju basardi unutar iste vrste. Što se tiče onih završetaka pera (obojenih ili neobojenih), tu govoriš o kategoriji. Kod B i C ima neobojeni zona. Kod C ili mozaika se kaže da treba imati velike kredno bijele zone. Ove mutacije nemaju konkretno veze sa samom bojom, nego sa strukturom perja kod kanarinca. Da, lipokrom pastel se koristi i za popravak strukture perja u jatu. Ako se dobro radi pero prekriva pero i bude dobro priljubljeno uz tijelo. Ne bi ulazio kako utiče na strukturu boje, ali ju slabi. Stručnjaci kažu da ju ptitaji oko 50%. Ako nekad uzmem lipokromce 80% jata će činiti LP sa savršenom strukturom pera.
| |
| | | pero
| Naslov: Re: Pastel mutacija Uto Feb 21, 2012 2:09 pm | |
| | |
| | | VlatkoSK
| Naslov: Re: Pastel mutacija Uto Feb 21, 2012 10:15 pm | |
- VlatkoSK : Tu gresis Pero, naprotiv kod lipohromaca pastel je boja a nasleduje se polno vezano. Vlatko, već sam ti rekao da pišem direktno.
tebi preporućujem da pročitaš, ali pažljivo sve ono što sam na forumu pisao. Uvijek pokušavam tvoj tekst pogledati sa svijetle strane. I reći ću točno LIPOKROM PASTEL JE BOJA, ali samo na ocjenskoj listi i u razgovoru. Genetski gledano LIPOKROM PASTEL NIJE BOJA. Evo jedan primjer koji potkrepljuje moju misao, ali u tvom stilu; Uparimo lipokrom pastel crvenu pticu sa lipokrom pastel žutom pticom i dobijemo muškog čiji je jedan x LP.crveni, a drugi x LP žuti. I njegovo žensko potomstvo bi naslijedilo LP žuti ili LPcrveni gen. E pa sad se postavlja pitanje drži li ovo vodu. Ne drži jer se crvena i žuta nasljeđuju intermedijalno jre nisu vezane uz x kromosom. Zato tvrdin da je LP faktor. Ovo za sve nevjerne Tome Jewdan mali test križanja. Rec. bijelog lipokroma, kako je Tičar rekao, nastao kombinacije dva žuta lipokromca, uparimo sa lipokrom crvenim. I tu nema mnogo nejasnoća za pripravnika. Volio bi čuti i ostale da mi kažu kakav odgovor očekujem od VlatkaSK?
Tako je Pero, do pola si u ptavu. Evo ti jedan ja primer da ti kazem. Kazes da Pastel nije boja tako? I kad uparis pastel zuti sa pastel crveni dobijas pastel narandzasti. Pa ako nije boja kako mozes da dobijes narandzastu? To ti je isto kas uparis crveni x zuti dobijas narandzaste. A crveni x beli sve crvene, zuti x beli sve su zute, epa tako kad uparis pastel x beli dobijas pastele. Ove vase teorije nema sanse da su tocne zasto?? Zato sto za neki dan slikacu mlado izvedeno od zenka lip crvena x muzjak beli recesivni i videcete svi da je pastel crveno. Onda nemamo vise osnove da pricamo dalje. Da se ne nategamo vise ko je u pravu kako sto kazu kod nas "koza laze rog nelaze". Pozzzz
t
| |
| | | srxa
| Naslov: Re: Pastel mutacija Uto Feb 21, 2012 10:22 pm | |
| Ove vase teorije nema sanse da su tocne zasto?? Zato sto za neki dan slikacu mlado izvedeno od zenka lip crvena x muzjak beli recesivni i videcete svi da je pastel crveno. Onda nemamo vise osnove da pricamo dalje. Da se ne nategamo vise ko je u pravu kako sto kazu kod nas "koza laze rog nelaze". Pozzzz
Vlatko, nema samo tvoja koza rogove.............. | |
| | | VlatkoSK
| Naslov: Re: Pastel mutacija Uto Feb 21, 2012 10:59 pm | |
- Ove vase teorije nema sanse da su tocne zasto?? Zato sto za neki dan slikacu mlado izvedeno od zenka lip crvena x muzjak beli recesivni i videcete svi da je pastel crveno. Onda nemamo vise osnove da pricamo dalje. Da se ne nategamo vise ko je u pravu kako sto kazu kod nas "koza laze rog nelaze". Pozzzz
Vlatko, nema samo tvoja koza rogove.............. Dobro nek bude kako kazes, ali kad poglednes slike videcemo sta ces onda da kazes. | |
| | | pero
| Naslov: Re: Pastel mutacija Uto Feb 21, 2012 11:45 pm | |
| VlatkoSK - fotografija nije potvrda tvoje teorije. Na osnovu toga što pričaš mogu tvrditi da recesivca ne poznaješ, bar što se tiće njegovog genotipa.O tome ti je nekoliko ljudi dalo sličan komentar ali za tebe neprihvatljiv ili ih nisi pročitao. Na osnovu mladih dobit će se potvrda onoga što su ti kolege na forumu tvrdile. Tako ćeš kompletirati sliku genotipa od recesivca. Uporište traži u snazi argumenata i stručnoj literaturi.
| |
| | | ticar
| Naslov: Re: Pastel mutacija Sre Feb 22, 2012 3:02 am | |
| Sta lupetas Ticar, i sam si rekao da pastel crvena je boja. Kako moze onda x brli recesivni da se promeni boja i da stane CRVENA? Prijavi se na casove da naucis nesto hahaha :-) [/quote]
ne lupetam ja nego ti neznaš čitati. reko sam da je boja ali boja koja se nasljeđuje spolno vezano.pa jel tebi išta znaći kad se kaže nasljeđuje se SPOLNO VEZANO.
mene zanima što po tebi se dobije parenjem crvenog kanarinca i crvene pastel ženke.ako odgovoriš što izađe od takvog parenja napiši i zašto izađe to što izađe.
a što se tiće slike neznam što ćekaš,mogu i ja reći da mi je od dva žuta izašao crveni mozaik i otići kod kolege i slikati.prošlo je par dana. | |
| | | srxa
| Naslov: Re: Pastel mutacija Sre Feb 22, 2012 11:09 am | |
| - ticar ::
- Sta lupetas Ticar, i sam si rekao da pastel crvena je boja. Kako moze onda x brli recesivni da se promeni boja i da stane CRVENA? Prijavi se na casove da naucis nesto hahaha :-)
ne lupetam ja nego ti neznaš čitati. reko sam da je boja ali boja koja se nasljeđuje spolno vezano.pa jel tebi išta znaći kad se kaže nasljeđuje se SPOLNO VEZANO. mene zanima što po tebi se dobije parenjem crvenog kanarinca i crvene pastel ženke.ako odgovoriš što izađe od takvog parenja napiši i zašto izađe to što izađe. a što se tiće slike neznam što ćekaš,mogu i ja reći da mi je od dva žuta izašao crveni mozaik i otići kod kolege i slikati.prošlo je par dana.[/quote] Ticar, pastel nije zasebna boja nego faktor. Kod lipohroma boja se nasledjuje iskljucivo dominantno. Procitaj malo i ti postove od ranije pa ces videti objasnjenja zasto je faktor, a ne boja. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Pastel mutacija | |
| |
| | | | Pastel mutacija | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 31 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 31 Gosta :: 2 Provajderi
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 314 dana Sre Nov 20, 2024 10:51 pm
|
Zadnje teme | » POMOC KOD KATARINAPet Okt 21, 2022 10:28 pm od Kaludjerica » Kucica za gnezdo nasih ljubimaca Pet Okt 21, 2022 10:09 pm od Kaludjerica » Kragujevacki visokoletacSre Jan 27, 2021 10:37 pm od marconi » Zebraste zebe (Taeniopygia guttata )Pon Jul 27, 2020 5:00 pm od ZQKY » БЕРЗА, ПАНЧЕВО 25.02.2018.Sre Feb 12, 2020 9:52 pm od sasad » Malino kanarinciPet Maj 31, 2019 12:27 pm od Laza» Malino kanarinci - ocenjivanjePet Maj 31, 2019 12:22 pm od Laza» Tigrica - Cudna nanosnicaČet Maj 30, 2019 3:28 pm od Laza» Tigrica (Melopsittacus undulatus)Uto Maj 14, 2019 5:14 pm od TatjanaS |
|