Avikultura
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Forum za ljubitelje ptica

PrijemGalerijaLatest imagesRegistruj sePristupi
Pravila foruma
1. Zabranjeno je vredjanje po bilo kom osnovu
2. Zabranjeno je slati privatne poruke i poruke na forumu u vidu spamova i reklamiranja
3. Zabranjeno je postavljati autorske tekstove a da ne ostavite i link odakle je preuzet
4. Lazno predstavljanje i koriscenje tudjih identiteta kao i dupli nalozi
5. Koristiti vulgarne izraze
6. Krsenje privatnosti tj postavljati podatke trecih lica bez njihove dozvole
7. Mogucnost slanja privatnih poruka dobijate posle 20te poruke na forumu
8. Oglasavanje na forumu je strogo zabranjeno, osim u delu predvidjenom za to (za oglasavanje morate da ispunite uslov od 20 poruka na forumu a onda se javite administratoru foruma)
Sekcija pticara Subotica
Od skora smo postali oficijelni forum sajta sekcije pticara Subotice pa sve ujedno pozivam da posete sajt

Pastel mutacija

Ići dole 
+8
Luckyboy
braneOS
golubx
srxa
VlatkoSK
pero
ticar
dr.nenad86
12 posters
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Sledeći
AutorPoruka
VlatkoSK

VlatkoSK

Broj poruka : 155
Datum upisa : 03.10.2011
Godina : 42

Pastel mutacija - Page 7 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pastel mutacija   Pastel mutacija - Page 7 Icon_minitimeSub Feb 25, 2012 9:23 pm

srxa ::
Veca je verovatnoca da ce dobiti Slavujare, ili ce ih bar tako moci prodati.Wink

pod belog recesivnog sa zenku od avatara podrzaumem belog recesivnog ahata a ne lipohromca. Mozda vi imate slavujare pa zato mozete da parite lipohromce sa melanince. Za vas nepostojim a DOCICE MACA NA VRATANCA kad tat. A ti Srxa izvedi koju pticu pa onda kazuj sto kako a ne dva komada. Dva kanarinca sam imao na 15godina hahahah i ti mi nesto pricas. Pozzz i tebi Ticar sampione(samo neznam gde). Najbolje ptice imas ali samo za sebe. Znajte vi genetiku samo pocnite i da u praksu da je koristite.

Poslednji izmenio VlatkoSK dana Ned Feb 26, 2012 1:08 am, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
VlatkoSK

VlatkoSK

PočaljiNaslov: Re: Pastel mutacija   Pastel mutacija - Page 7 Icon_minitimeSub Feb 25, 2012 9:29 pm

pero ::
Vlatko možeš me kontaktirati preko mentora.

Nisam razumeo?
Nazad na vrh Ići dole
golubx

Broj poruka : 9
Datum upisa : 20.11.2010

PočaljiNaslov: Re: Pastel mutacija   Pastel mutacija - Page 7 Icon_minitimeNed Feb 26, 2012 12:55 am

Parenjem lipohrom bojenog nosioca lipohrom pastela i nosioca belog recesivnog x beli recesivni dobija se 50% belih recesivnih i 50% lipohrom bojenih nosioca recesivnih, bilo mužjaka bilo ženki. Sto se tiče lipohrom pastela 25% mužjaka će biti samo beli recesivni ili bojeni nosioci recesivnog, dok će 25% mužjaka biti beli recesivni nosioci lipohrom pastela ili bojeni nosioci i recesivno belog i lipohrom pastela. Ženke će biti 25% bojene nosioci recesivno bele, a 25% recesivno bele lipohrom pastelne ili lipohrom pastel bojene nosioci recesivne.
Nazad na vrh Ići dole
srxa

Broj poruka : 161
Datum upisa : 27.10.2011
Godina : 47

PočaljiNaslov: Re: Pastel mutacija   Pastel mutacija - Page 7 Icon_minitimeNed Feb 26, 2012 2:43 am

VlatkoSK ::
Veca je verovatnoca da ce dobiti Slavujare, ili ce ih bar tako moci prodati.Wink

Kolko ste GLUPI oboje, pod belog recesivnog sa zenku od avatara podrzaumem belog recesivnog ahata a ne lipohromca. Mozda vi imate slavujare pa zato mozete da parite lipohromce sa melanince. Sram vas bilo vi niste pticari vi ste ludaci. Za vas nepostojim a DOCICE MACA NA VRATANCA kad tat. A ti Srxa izvedi koju pticu pa onda kazuj sto kako a ne dva komada. Dva kanarinca sam imao na 15godina hahahah i ti mi nesto pricas. Pozzz i tebi Ticar sampione(samo neznam gde). Najbolje ptice imas ali samo za sebe. Znajte vi genetiku samo pocnite i da u praksu da je koristite.

VlatkoSK, moje pitanje je bilo vise nego jasno. Sta dobijes kada uparis LIPOHROM belog recesivnog sa zenkom sa Ticarevog avatara, i uopste nemas nikakva prava da se ljutis na komentare posle tvog odgovora. A sve i da progutam da si mislio na melanin(bilo koja serija-bilo koja mutacija) belog recesivnog muzijaka, to znaci dve stvari. Prva je da ne citas dobro i pazljivo sto ti mi ovde pisemo, a druga je da i dalje NEMAS POJMA sto se tice kanarinaca boje i njihovog genotipa i naslednih osobina. Drugi put ti u ovoj temi provlacim pitanje u vezi mozaika, bas iz razloga sto je i mozaicnost FAKTOR kod kanarinaca, koji se nasledjuje dominantno,sto znaci da se u odnosu na normalno obojene ptice nasledjuje i intermedijalno, ako ti uopste razumes o cemu ovde pricam. A posto je belo(neobojeno) RECESIVNA osobina, kao sto si i sam naveo, u F1 generaciji mozes dobiti iskljucivo MOZAIKE, i muzijake i zenke, a ja cu cak da dodam da bi sa Ticarevom zenkom to bili mozaici iz zenske linije.

Vlatko, toplo ti preporucujem da probas malo da savladas ovo gradivo, da pazljivije citas sta ti drugi ljudi pisu i bar razmislis o tome, a ne da tvrdoglavo teras svoje, jel inace batali brate kanarince i idi u molere pa mesaj boje kako hoces.
Nazad na vrh Ići dole
ticar

ticar

Broj poruka : 432
Datum upisa : 31.12.2009
Godina : 40

PočaljiNaslov: Re: Pastel mutacija   Pastel mutacija - Page 7 Icon_minitimeNed Feb 26, 2012 3:50 am

Vlatko ja sam ti odmah rekao da ako neznaš da ne pišeš ništa.
ahat žuti mozaik sa ahat bijeli recesivni dobijaju se svi ahati žuti mozaici nosioci bijelog recesivnog.bilo to sa ahat ženkom žuti mozaik ili sa ahat muškim žuti mozaik.
a gdje si ti našao žute u toj kombinaciji to mi nije jasno.

a što se tiče mene kao šampiona ja znam di sam šampion.

prvenstvo Dalmacije 4 ptice 4 medalje.pogledaj pod žuti neintenzivni i pod ahat žuti mozaik

http://ptice-mihovil.com/pdf/katalog-SI-2011.pdf

međunarodno otvoreno prvenstvo Rijeka 4 ptice 3 medalje
pogledaj pod žuti neintenzivni i ahat žuti mozaik.

http://cesljugar-rijeka.hr/images/Dokumenti/IZLOZBE_2011/cesljugar_2011/katalog%20nagra%26%23273%3Benih.pdf

Poslednji put izmenio ticar dana Ned Feb 26, 2012 3:56 am, izmenio ukupno 2 puta
Nazad na vrh Ići dole
srxa

PočaljiNaslov: Re: Pastel mutacija   Pastel mutacija - Page 7 Icon_minitimeNed Feb 26, 2012 3:51 am

A dalje, Vlatko, sto se tice moga iskustva mogu ti reci da sam posle ona dva mladunca izveo jos oko 20-ak mladih, da imam nasadjeno jos 6 gnezda sa 26 jaja u njima, da sam danas nasadio CARDUELIS CARDUELIS MAJOR (ako znas sta je to Smile ) na 5 jaja(ocekujem i neke mutacije), i da sam sa namerom pravio slicnu kombinaciju onoj za koju sam te pitao. Isti dan kada sam izveo ona dva zuta izveo sam i 4 mlada iz kombinacije lipohrom beli recesivni(isti otac kao kod zutih) x izabel crvena mozaik. Muzijaka iz te kombinacije nameravam dogodine da parim sa zenkom carduelis majora u izabel mutaciji, nosioca witkopfa. Da nemas slucajno ideju sta cu dobiti?
Nazad na vrh Ići dole
Luckyboy
General
General
Luckyboy

Broj poruka : 1626
Datum upisa : 20.12.2009

PočaljiNaslov: Re: Pastel mutacija   Pastel mutacija - Page 7 Icon_minitimeNed Feb 26, 2012 4:57 pm

@VlatkoSK javno upozorenje,nemoj vređati niti omaložavati ljude sa kojima imaš debatu Exclamation
Nazad na vrh Ići dole
VlatkoSK

VlatkoSK

PočaljiNaslov: Re: Pastel mutacija   Pastel mutacija - Page 7 Icon_minitimeNed Feb 26, 2012 5:34 pm

Ja pojma nemam ne razumem se od kanarince. Kad uparis muzjak beli recesivni x zenku mozajku i dobijes sve mozaice onda mi javi. :-))) Aj pozz i nemam vise komentara pa bi vas zamolio da me ne spominjate i ne pitate nista posto vi sve znate, a ja pojma nemam. Pozzz
Nazad na vrh Ići dole
VlatkoSK

VlatkoSK

PočaljiNaslov: Re: Pastel mutacija   Pastel mutacija - Page 7 Icon_minitimeNed Feb 26, 2012 5:36 pm

A dalje, Vlatko, sto se tice moga iskustva mogu ti reci da sam posle ona dva mladunca izveo jos oko 20-ak mladih, da imam nasadjeno jos 6 gnezda sa 26 jaja u njima, da sam danas nasadio CARDUELIS CARDUELIS MAJOR (ako znas sta je to Smile ) na 5 jaja(ocekujem i neke mutacije), i da sam sa namerom pravio slicnu kombinaciju onoj za koju sam te pitao. Isti dan kada sam izveo ona dva zuta izveo sam i 4 mlada iz kombinacije lipohrom beli recesivni(isti otac kao kod zutih) x izabel crvena mozaik. Muzijaka iz te kombinacije nameravam dogodine da parim sa zenkom carduelis majora u izabel mutaciji, nosioca witkopfa. Da nemas slucajno ideju sta cu dobiti?

Cim imas toliko mlade onda pofali se sa neku sliku da vidimo da se izradujemo i mi. Pozzz
Nazad na vrh Ići dole
ticar

ticar

PočaljiNaslov: Re: Pastel mutacija   Pastel mutacija - Page 7 Icon_minitimeNed Feb 26, 2012 6:36 pm

Ja pojma nemam ne razumem se od kanarince. Kad uparis muzjak beli recesivni x zenku mozajku i dobijes sve mozaice onda mi javi. :-))) Aj pozz i nemam vise komentara pa bi vas zamolio da me ne spominjate i ne pitate nista posto vi sve znate, a ja pojma nemam. Pozzz

evo ja se javljam,upravo iz te kombunacije sad imam mlade.
Nazad na vrh Ići dole
srxa

PočaljiNaslov: Re: Pastel mutacija   Pastel mutacija - Page 7 Icon_minitimePon Feb 27, 2012 11:39 am

Vlatko, bas je neobicno to kod tebe sto kad uparis lipohrom belog recesivnog sa lipohrom pastel zenkom dobijes sve pastele, a kad uparis lipohrom belog recesivnog sa lipohrom mozaik zenkom dobijes kojechega osim mozaika. Ti ces decko izgleda redefinisati genetiku kod kanarinaca. scratch

A sto se slika tice, naveo sam u upoznavanju da im tek spremam smestaj, ali samo za tebe idu veceras slike iz privremenog smestaja. Bice link u ovoj temi, slike cu naravno staviti u galeriju nasih ptica.
Nazad na vrh Ići dole
pero

pero

Broj poruka : 163
Datum upisa : 20.04.2010
Godina : 71

PočaljiNaslov: Re: Pastel mutacija   Pastel mutacija - Page 7 Icon_minitimePon Feb 27, 2012 6:19 pm

Nadmudrivanje će ići u nedogled, ako je samo sebi svrha. Dobar razlog za odustajanje. srxa - te su kombinacije moguće. Kad se javila recesivna mutacija nije se ništa desilo sa lipokromom. On samo ne može da prodre u pero jer je recesivac ptica bez lipokroma. Opet, ne definirate ono što uparujete. fenotip x fenotip i ono što nastane je odraz genotipa, jednog ili oba roditelja.
VlatkoSK - sam se dovodiš u nezavidan položaj. Svi ili gotovo svi znaju da recesivci imaju kategoriju. Mozaik spada u kategoriju. Kad recesivac ima pregusto perje ubacuje se intenzivac. Oni koji to češće prakticiraju sa sigurnošću mogu tvrditi koju kategoriju ima njihov recesivac.
Nazad na vrh Ići dole
srxa

PočaljiNaslov: Re: Pastel mutacija   Pastel mutacija - Page 7 Icon_minitimePon Feb 27, 2012 8:33 pm

Evo, za VlatkaSK par slika koje imaju veze sa temom, a ostatak na linku na kraju teksta...

Pastel mutacija - Page 7 Img0102x

Ovo ti je VlatkoSK par crni melanin beli recesivni muzijak sa crni melanin cvena mozaik zenka.Ovo im je drugo leglo.

Pastel mutacija - Page 7 Img0073qxPastel mutacija - Page 7 Img0075yn

Na ove dve slike su u prvom planu mladi iz gornje kombinacije, stari su oko 25 dana i cisto sumnjam da nece biti mozaici,a li videcemo posle karotiniranja i mitarenja.U drugom planu su mladi iz kombinacije lipohrom beli recesivni muzijak i izabel crvena mozaik zenka. Na sledece dve slike jedan takav u prvom planu.

Pastel mutacija - Page 7 Img0072bvPastel mutacija - Page 7 Img0078bx

Na sledecoj slici jedan "povratnik" na temu, u fazi mitarenja. Ticar, naravno da si bio u pravu, a ja sam kao sto sam i pretpostavio pogresno procenio boju. Evo sad se vec fino nazire tamno zuta.
Pastel mutacija - Page 7 Img0079iw

I na kraju, evo i link da vidite sve ostale slike. Vlatko, naterao si me da slikam sve ovo pre nego zavrsim kako sam zamislio, ali ne zameram ti Smile .

http://www.avikultura.com/t1292-srxa-slike-ptica
Nazad na vrh Ići dole
VlatkoSK

VlatkoSK

PočaljiNaslov: Re: Pastel mutacija   Pastel mutacija - Page 7 Icon_minitimePon Feb 27, 2012 9:19 pm

Bravo Srxa svaka cast. Slavujare su ti odlicne :-)
Nazad na vrh Ići dole
srxa

PočaljiNaslov: Re: Pastel mutacija   Pastel mutacija - Page 7 Icon_minitimePon Feb 27, 2012 9:25 pm

Bravo Srxa svaka cast. Slavujare su ti odlicne :-)

Pa rekoh ti... lol!
Nazad na vrh Ići dole
ticar

ticar

PočaljiNaslov: Re: Pastel mutacija   Pastel mutacija - Page 7 Icon_minitimeUto Feb 28, 2012 3:51 am

neznam jesi znao da se za parenje i pobiljšavalje bijelih ahata recesivnih koriste ahat crveni mozaik.veliki uzgajivaći bijelih ahata idu preko naravno kvalitetnih ahata crvenih mozaika za poboljšat bijele,naravno opet je tu u pitanju ono kao kod bijelih lipokroma koji se poboljšavaju crvenim lipokromima,dok parenjem bijelog ahata recesivnog sa žutim ahatima se pojačava feomelanin na bijelima.

p.s-ćini mi se da je ovaj tvoj dominanti jer na prvoj slici ispod oca i majke imaš jednog mozaika i jednog crno bijelog.
ILI je majka već nosioc bijelog recesivnog.ako nije onda je otac dominantni.
Nazad na vrh Ići dole
ticar

ticar

PočaljiNaslov: Re: Pastel mutacija   Pastel mutacija - Page 7 Icon_minitimeUto Feb 28, 2012 4:02 am

e zaboravi reći,ovom što izbija tamno žuta Very Happy jesi ga počeo karotinirati
Nazad na vrh Ići dole
srxa

PočaljiNaslov: Re: Pastel mutacija   Pastel mutacija - Page 7 Icon_minitimeUto Feb 28, 2012 4:12 am

ticar ::
neznam jesi znao da se za parenje i pobiljšavalje bijelih ahata recesivnih koriste ahat crveni mozaik.veliki uzgajivaći bijelih ahata idu preko naravno kvalitetnih ahata crvenih mozaika za poboljšat bijele,naravno opet je tu u pitanju ono kao kod bijelih lipokroma koji se poboljšavaju crvenim lipokromima,dok parenjem bijelog ahata recesivnog sa žutim ahatima se pojačava feomelanin na bijelima.

p.s-ćini mi se da je ovaj tvoj dominanti jer na prvoj slici ispod oca i majke imaš jednog mozaika i jednog crno bijelog.
ILI je majka već nosioc bijelog recesivnog.ako nije onda je otac dominantni.

Moze biti da si u pravu, da je dominantni, a sto se tice majke provericu ko su joj roditelji, pa cu tacno znati na cemu sam.
Nazad na vrh Ići dole
srxa

PočaljiNaslov: Re: Pastel mutacija   Pastel mutacija - Page 7 Icon_minitimeUto Feb 28, 2012 4:15 am

e zaboravi reći,ovom što izbija tamno žuta Very Happy jesi ga počeo karotinirati

Ne, to se mali bacio na dedu. Razz
Nazad na vrh Ići dole
ticar

ticar

PočaljiNaslov: Re: Pastel mutacija   Pastel mutacija - Page 7 Icon_minitimeUto Feb 28, 2012 5:01 am

Ne, to se mali bacio na dedu. Razz

e jebiga sad,a ko je dida, Very Happy
probaj ga karotinirati
Nazad na vrh Ići dole
dr.nenad86
ministar bez fotelje
dr.nenad86

Broj poruka : 2501
Datum upisa : 21.12.2009
Godina : 38

PočaljiNaslov: Re: Pastel mutacija   Pastel mutacija - Page 7 Icon_minitimePet Mar 02, 2012 1:31 pm

Uhhh, ala se ovde ispisalo u mom odsustvu.......

Ticar bio glavni ispitivac, tj. profesor genetike... Cool

Kad budem procitao sve sto sam propustio, odkucacu i ja koju rec..

Pozdrav cheers
Nazad na vrh Ići dole
dr.nenad86
ministar bez fotelje
dr.nenad86

PočaljiNaslov: Re: Pastel mutacija   Pastel mutacija - Page 7 Icon_minitimePet Mar 02, 2012 1:44 pm

golubx ::
Iz tih kombinacija se mogu dobiti pasteli, samo ako je taj beli muzjak lipohrom pastel beli.

od kad bijeli lipokrom može biti pastel. Question

Ticar moze li kanarinac biti beli lipohrom pastel???
Ako moze kako da dokazemo da li je bas beli lipohrom pastel ili je to uopste nemoguca misija ???

Pozdrav cheers
Nazad na vrh Ići dole
ticar

ticar

PočaljiNaslov: Re: Pastel mutacija   Pastel mutacija - Page 7 Icon_minitimePet Mar 02, 2012 1:48 pm

dr.nenad86 ::
golubx ::
Iz tih kombinacija se mogu dobiti pasteli, samo ako je taj beli muzjak lipohrom pastel beli.

od kad bijeli lipokrom može biti pastel. Question

Ticar moze li kanarinac biti beli lipohrom pastel???
Ako moze kako da dokazemo da li je bas beli lipohrom pastel ili je to uopste nemoguca misija ???

Pozdrav cheers

ma vrag više zna može ili nemože. Very Happy
ja mislim da bi mogao biti.
Nazad na vrh Ići dole
srxa

PočaljiNaslov: Re: Pastel mutacija   Pastel mutacija - Page 7 Icon_minitimePet Mar 02, 2012 1:49 pm

Nenade, procitaj do kraja sve sto je napisano pa komentarisi...mislim da je diskusija sve to vec pretresla...znaci, odgovor na tvoje pitanje je moze, dokazujes pareci lipohrom (potencijalno pastel) beli recesivni sa pastel zutom zenkom, i ako je rezultat da su svi pasteli, a znas kako ide polno vezano, eto ti odgovora...

Poslednji izmenio srxa dana Pet Mar 02, 2012 1:55 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
dr.nenad86
ministar bez fotelje
dr.nenad86

PočaljiNaslov: Re: Pastel mutacija   Pastel mutacija - Page 7 Icon_minitimePet Mar 02, 2012 1:54 pm

Nenade, procitaj do kraja sve sto je napisano pa komentarisi...mislim da je diskusija sve to vec pretresla...znaci, odgovor na tvoje pitanje je moze, dokazujes pareci lipohrom (potencijalno pastel) beli recesivni sa pastel zutm zenkom, i ako je rezultat da su svi pasteli, a znas kako ide polno vezano, eto ti odgovora...

Vecinu postova sam vec procitao.
Ok, hvala srxa na iscrpnom odgovoru, mada sve to ja vec znam, pitao sam ticara.
Vidim napada se VlatkoSk da ne zna, a decko je tek krenuo sa bojasima, a ticar cuva dugi niz godina a mesa ovo , da li pastel moze biti beli........

To sam hteo, da se malo strasti smire....

Pozdrav pa nastaljamo sa temom genetike u genetici, ima dosta toga zanimljivog..... Very Happy

A eto dobio si odgovor ticar od srxe, pa zapamti..... Moze biti i beli lipohrom pastel...

Pozdrav cheers
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Pastel mutacija   Pastel mutacija - Page 7 Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole

Pastel mutacija
Nazad na vrh 
Strana 7 od 11Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Sledeći
 Similar topics
-
» Zebraste zebe (Taeniopygia guttata )
» Brazilski ili sivi kardinal (Paroaria cucullata)
» Crvenogruda mutacija
» Mutacije majora
»  Sivokrila mutacija kanarinaca boje

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Avikultura :: Ptice :: Kanarinci :: Kanarinci boje-
Skoči na: