| Problem sa tigricom | |
|
+6Dule jecham Nidzo Dalibor Vasic Luckyboy Aleksandar Djuric 10 posters |
Autor | Poruka |
---|
Aleksandar Djuric
Broj poruka : 138 Datum upisa : 05.10.2011 Godina : 27 Lokacija : Vlasotince
| Naslov: Problem sa tigricom Ned Feb 05, 2012 10:32 pm | |
| | |
|
| |
Luckyboy General
Broj poruka : 1626 Datum upisa : 20.12.2009 Lokacija : Smed.Palanka Šumadija
| Naslov: Re: Problem sa tigricom Ned Feb 05, 2012 10:55 pm | |
| Ne bih da budem grub,ali ovde nema pomoći. Najverovatnije se radi o tumoru,tako da ... | |
|
| |
Aleksandar Djuric
| Naslov: Re: Problem sa tigricom Ned Feb 05, 2012 10:59 pm | |
| Znaci nema leka ? Koliko ce ona dugo da zivi ? a ja mislio da je spremam za parenje... | |
|
| |
Luckyboy General
| Naslov: Re: Problem sa tigricom Ned Feb 05, 2012 11:05 pm | |
| To se nikad nezna,imao sam takav slučaj,doduše zeba je u pitanju bila,čak je uspela i jedno jaje da snese,ali kad su krenule velike vrućine,tumor se toliko uvećao da je skoro bio veliki kao trećina ptice | |
|
| |
Aleksandar Djuric
| Naslov: Re: Problem sa tigricom Ned Feb 05, 2012 11:37 pm | |
| | |
|
| |
Aleksandar Djuric
| Naslov: Re: Problem sa tigricom Ned Feb 05, 2012 11:46 pm | |
| Laki znam da sam dosadan,ali me zanima kako nastaje tumor kod ptica i da li ima tema o tome na forumu ? | |
|
| |
Luckyboy General
| Naslov: Re: Problem sa tigricom Pon Feb 06, 2012 12:11 am | |
| Nema te teme,ali ako jedan gospodin bude dobre volje,možda i napiše nešto o tome. Interesantna je to tema,i neobrađena do sada. | |
|
| |
Dalibor Vasic
Broj poruka : 531 Datum upisa : 03.01.2011 Godina : 29 Lokacija : Cicevac, Srbija
| Naslov: Re: Problem sa tigricom Pon Feb 06, 2012 9:54 am | |
| Ja sam imao ovakav problem sa ženkom tigrice, otišao kod odgajivača kod kog sam je kupio pre godinu dana i on kaE da se prejela, to je i bilo. Napipao je stomak i bilo je dosta semena, posle je i meni dao da napipam, i ja sam mislio da ne može da snese jaje. Sad je kod njega u letelici. Vidi napipaj stomak malo, nežno možda se i ona prejela. Ali što kaže Laku, možda je i tumor. Pozdrav! | |
|
| |
Nidzo
Broj poruka : 120 Datum upisa : 08.01.2012 Godina : 27
| Naslov: Re: Problem sa tigricom Pon Feb 06, 2012 10:36 am | |
| Javljaju se u odraslom uzrastu od 1. do 8. godine. Kod ptica, kao i drugih vrsta životinja, razlikuju se dobroćudni - benigni i zloćudni - maligni tumori. Dobroćudni se sporo razvijaju, ne metastaziraju (ne šire se po telu), niti recidiviraju (nakon hirurškog odstranjenja više se ne pojavljuju). Tumori se mogu pojaviti na različitim tkivima pa se nazivaju prema vrsti tkiva od kojeg su građeni.
Kod papagaja se najčešće u potkožnom tkivu javlja dobroćudni tumor - lipom. Lipomi imaju čvorast ili kuglast spoljašnji oblik, dosižu različite veličine, uglavnom su tvrde konzistencije, dobro ograničene od okoline i obavijene vezivnotkivnom čaurom, a građene od zrelih masnih ćelija. Razvoj ovakvih tumora kod tigrica povezan je sa gojaznošću, hipotireoidizmom i genetskim faktorima. Iako mogu da budu gotovo neuočljivi, često porastu do takvih veličina koje ograničavaju kretanje, a u svom središtu nekrotiziraju i ulceriraju. Bol i neprijatnost je popratna pojava - često se uočava da ptica čupa perje na mestu tumora, što često rezultira krvarenjem i sekundarnom bakterijskom infekcijom, kada stanje može biti opasno po život, ako se ne preduzme terapija.
Ako lipom nije nekrotičan ili ulcerativan, početno lečenje sprovodi se modifikacijom ishrane i pojačanim kretanjem. Takođe je u ovom stadijumu preporučen i dodatak ishrani obogaćen jodom. Oni lipomi koji ne odgovore na ovakvu terapiju skloni su ulceriranju. Ishrana mora biti sa niskim procentom masnoća, a jodni dodaci za stimulisanje štitne žlezde i metabolizam masnog tkiva. Ukoliko nakon dve nedelje ovakvog režima ishrane i aktivnosti ne dođe do rezultata, jedini uspešni način lečenja je hirurško odstranjivanje istog. Ako je lipom ograničen, ovakav se problem uspešno leči.
Naravno da dijagnozu može da postavi samo veterinar na osnovu kliničkog pregleda i dodatniih dijagnostičkih metoda, tako da vam je moj savet da pticu odnesete u neku od veterinarskih ambulanti na pregled. Dalju prognozu stanja može Vam dati isključivo veterinar koji bi pregledao ptičicu i koji će postaviti dijagnozu, jer je moguće da je u pitanju i apsces ili hematom, a ja se iskreno nadam se da će nalaz pokazati povoljan ishod za Vašeg ljubimca.
Preuzeto http://www.pet-centar.rs/content/view/4942/70/ | |
|
| |
jecham
Broj poruka : 273 Datum upisa : 21.10.2010 Godina : 52 Lokacija : Smederevo
| Naslov: Re: Problem sa tigricom Pon Feb 06, 2012 5:30 pm | |
| Bravo Nidzo za članak. Znači ipak je malo bolje da nam ljubimci budu malo gladni, nego da se prejedaju. Pozdrav. | |
|
| |
Aleksandar Djuric
| Naslov: Re: Problem sa tigricom Pon Feb 06, 2012 7:19 pm | |
| | |
|
| |
Aleksandar Djuric
| |
| |
Dule
Broj poruka : 2 Datum upisa : 18.04.2012
| Naslov: Re: Problem sa tigricom Sre Apr 18, 2012 6:50 pm | |
| tigrica mi je u losem stanju,jako puno perija mu je otpalo sa prednje strane,koza mu je vidljiva,cini mi se da se normalno ponasa,jede,leti,kupio sam neke vitamine,ne znam sta da radim i od cega mu je to,moze pomoc?? unapred hvala | |
|
| |
sasaznas
Broj poruka : 105 Datum upisa : 27.12.2009 Godina : 54 Lokacija : Bijeljina RS BiH
| Naslov: Re: Problem sa tigricom Sre Apr 18, 2012 8:00 pm | |
| - Dule ::
- tigrica mi je u losem stanju,jako puno perija mu je otpalo sa prednje strane,koza mu je vidljiva,cini mi se da se normalno ponasa,jede,leti,kupio sam neke vitamine,ne znam sta da radim i od cega mu je to,moze pomoc?? unapred hvala
dule postavi sliku da bi ti rekli nesto vise | |
|
| |
Dule
Broj poruka : 2 Datum upisa : 18.04.2012
| Naslov: Re: Problem sa tigricom Čet Apr 19, 2012 12:26 am | |
| nov sam clan,sliku ne mogu da postavim,tek posle 7 dana,tako mi kaze poruka. | |
|
| |
djole74
Broj poruka : 32 Datum upisa : 12.10.2011 Godina : 50 Lokacija : Sombor
| Naslov: Re: Problem sa tigricom Čet Maj 31, 2012 9:30 am | |
| Pozdrav svima. Juče sam dobio tigricu koju sam hteo da dodam u postojeće jato ali sam primetio da sa tigricom nešto nije u redu. Trenutno stoji odvojena. Evo slika pa molim savet i pomoć kako da je izlečim i da li vredi da je spajam sa ostalima da nebi zarazio i njih. | |
|
| |
djole74
Broj poruka : 32 Datum upisa : 12.10.2011 Godina : 50 Lokacija : Sombor
| Naslov: Re: Problem sa tigricom Čet Maj 31, 2012 10:25 pm | |
| Neko! Zna li neko bar nešto o ovome? Grinje ili nešto drugo? Sigurno su se odgajivači tigrica sretali sa ovim. | |
|
| |
Luckyboy General
| Naslov: Re: Problem sa tigricom Čet Maj 31, 2012 11:27 pm | |
| Hlorofenikolom(mast) ćeš rešiti problem. | |
|
| |
Aleksandar Djuric
| |
| |
šuma 40
Broj poruka : 1 Datum upisa : 15.07.2012
| Naslov: Re: Problem sa tigricom Ned Jul 15, 2012 1:38 pm | |
| Veliki pozdrav! Evo malo listam o bolestima i procjenjujem da ste veoma kompetentni da mi odgovorite na moje pitanje , kupio sam tigricu prije 3 mjeseca koja je do prije dva dana bila veoma vesela ptica izlazila iz kaveza ,pomoču štapiča dolazila na ruku , rame itd...odjednom počela je da kunja da se puše i neče da izlazi iz kaveza , jednostavno iz brige i radoznalosti uhvatio sam je na silu da je pogledam i primjeto sam da joj se izmet naljepio dole na otvoru i to veoma velik grumen . Pretpostavio sam da da bi bilo dobro da ga namočim u mlakastu vodu da mu to omeči i da pokušam to skinuti , što je i uspjelo .Poslije toga blago sam ge brisao mekom krpicom i lagano puhao u perje .ubacio sam ga u kavez i nakon 3 - 4 sata postao je veseliji . Danas sam vidio da donovo počinje počinje da mu se ljepi i nema snage da leti , prsna kost mu je izražena kao da nije uhranjen a ima sve moguče od hrane vitaminskih štapiča itd . Pošto kod nas nema adekvatnih veterinara ima li kakav ljek ili savjet šta da radim ? Hvala | |
|
| |
florida
Broj poruka : 80 Datum upisa : 02.09.2011 Godina : 45 Lokacija : ledine
| Naslov: Re: Problem sa tigricom Uto Jul 24, 2012 8:09 pm | |
| nisi napisao kakav je izmet koje je boje moguce da je fasovo salmonelu ili koksidiozu nebi bilo lose da uzmes nesto za te vrste bolesti pozdrav... | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Problem sa tigricom | |
| |
|
| |
| Problem sa tigricom | |
|