| Raspoznavanje pola kod kanarinaca | |
|
+9Dalibor Vasic bastard kv gorany82 Siskin Vasa SasaVR BORA dr.nenad86 Danijel 13 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
Danijel
Broj poruka : 939 Datum upisa : 29.12.2009 Godina : 43 Lokacija : Srbija-Vranje
| Naslov: Raspoznavanje pola kod kanarinaca Pon Jan 18, 2010 4:50 pm | |
| I pored jasno izrazenih razlika izmedju zenke i muzjaka koja se pre svega manifestuje u pesmi, desava se narocito kod pocetnika da se prilikom kupovine pogresi oko odabira pola ptice. Za razliku od kupaca, odgaivac tacno moze znati ako pazljivo prati o kakvoj ptici se radi, dali o muzjaku ili o zenki. Vec nakon 45 dana starosti mladi muzjaci se raspoznju tako sto pevuseci duvaju gusu,dok se desava da i mlade i usilne zenke mogu pevati ali je razlika u pesmi drasticna, pre svega sto zenke ne duvaju gusu i ture u pesmi osim sto se vidno razlikuju mnogo su krace. Zanimljivo je i to da se pol ptice moze raspoznati i nakon samo desetak dana starosti, a za to postoje dva ili vise manje pouzdana znaka. -Muzjaci imaju to prvo perje koje ih izbije zivijih i izrazitijih boja od zenki, narocito na glavi,ledjima i trtici. -Osim toga, kada se gnezdu priblizi odgaivac muzjaci se povlace ka dnu gneda, nastojaci da se sakriju, saginju glavu, dok se zenke ne kriju, vec drze glavu podignuto. | |
|
| |
dr.nenad86 ministar bez fotelje
Broj poruka : 2501 Datum upisa : 21.12.2009 Godina : 38 Lokacija : Niš
| Naslov: Re: Raspoznavanje pola kod kanarinaca Pet Feb 12, 2010 8:40 pm | |
| Evo ja cu pored svega ovoga sto je Danijel rekao malo i da docaram situaciju oko raspoznavanja polova, jer pocetnicima je to mnogo bitnije i lakse ce razumeti, jer slika govori vise od hiljadu reci, pored pesme postoje jos neki nacini za prepoznavanje pola, mada stavio sam slike pa pogledajte, prva metoda je u vecini slucajeva tacna ali desi i po koja greska, dok druga metoda je sigurna i proverena i puno lakse se moze odrediti pol kod kanarinaca....... Zenka Muzijak Zenka Muzijak Pozdrav | |
|
| |
Danijel
| Naslov: Re: Raspoznavanje pola kod kanarinaca Pet Feb 12, 2010 8:48 pm | |
| Ovo drugo po meni je mnogo sigurniji nacin za raspoznavanje pola ali to se moze videti kod ptica koje su usiljene tj. pred parenjem, a kod mldih ptica kloaka je sasvim drugacija i moze se pogresiti. Ovo gore sto je prvo prikazano sam licno probao i jeste tacno mada ima zenki koje hoce da spuste rep. | |
|
| |
BORA
Broj poruka : 249 Datum upisa : 10.03.2010 Godina : 44 Lokacija : Kragujevac
| Naslov: Re: Raspoznavanje pola kod kanarinaca Pet Mar 19, 2010 4:07 pm | |
| Dali ovo sa repom vazi i za kanarince starosti oko 80 dana? | |
|
| |
Danijel
| Naslov: Re: Raspoznavanje pola kod kanarinaca Pet Mar 19, 2010 4:11 pm | |
| Da, ta metoda moze da se primenjuje kad im onako porastu repovi neko kratko vreme posle izlaska iz gnezda... | |
|
| |
SasaVR
Broj poruka : 25 Datum upisa : 21.08.2010 Lokacija : Srbija Vranje
| Naslov: Re: Raspoznavanje pola kod kanarinaca Sub Avg 21, 2010 10:15 pm | |
| da li je to samo raspoznavanje kanarinaca ili se i bastardi tako raspoznaju | |
|
| |
Danijel
| Naslov: Re: Raspoznavanje pola kod kanarinaca Sub Avg 21, 2010 10:53 pm | |
| Uglavnom to je to, stim sto je najsigurnije kod bastarda pesma,mada se muzjaci i primecuju i pre mitarenja tj. kad dobiju masku onda je jasno sta je musko, a sta zensko. Muzjaci imaju vece maske i intenzivnijih su boja od zenkica, dok zenke imaju prepoznatljivu plitku masku i normalno nepevaju. Kad su maladi kod muzjaka se ispod kljuna primecuju zuckastonarandzaste pegice uvidu pruga sto je jedan od znakova da se radi o muskom bastardu. Pozdrav... | |
|
| |
Gost Gost
| |
| |
| Naslov: Re: Raspoznavanje pola kod kanarinaca Ned Avg 22, 2010 9:15 pm | |
| Dobra metoda gaso................ Pozdrav | |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Raspoznavanje pola kod kanarinaca Ned Avg 22, 2010 9:22 pm | |
| mala sala nemojte mi zameriti.kod glostera se vidi jos u gnezdu postoje razlike izmedju muzijaka i zenke. |
|
| |
Vasa YA HABIBI YA AEINI
Broj poruka : 1395 Datum upisa : 28.03.2010 Godina : 39 Lokacija : Srbija-Vranje RS 7-64
| |
| |
| Naslov: Re: Raspoznavanje pola kod kanarinaca Ned Avg 22, 2010 9:28 pm | |
| Znate kako sui mene stari pticari ucili, ja proverio i mogu vam reci d aje pouzdana metoda.... Kad mladi budu u gnezdu i kad je zenka van gnezda, vi pridjete pored , one ptice koje podignu glavu gore su zenke ( radoznale) a oni plasnljivi koji se skupe i nabiju u gnezdo na dno to su muzijaci, ima i ta metoda..... Pozdrav | |
|
| |
Gost Gost
| |
| |
Siskin
Broj poruka : 35 Datum upisa : 30.03.2010 Godina : 38 Lokacija : BiH
| Naslov: Re: Raspoznavanje pola kod kanarinaca Sre Sep 22, 2010 4:21 pm | |
| Koliko trebaju biti stari kanarinci da im se pol utvrdi na osnovu ove druge metode u docinom postu?
| |
|
| |
gorany82
Broj poruka : 83 Datum upisa : 29.09.2010 Godina : 42 Lokacija : Kruševac-Srbija
| Naslov: Raspoznavanje pola kod kanarinaca Sre Okt 06, 2010 7:02 pm | |
| Pa po nekom mom vidjenju od izlaska iz gnezda mora da prodje minimum 6 meseci da bi bio siguran sto se tice pola. | |
|
| |
bastard kv
Broj poruka : 24 Datum upisa : 03.10.2010 Godina : 52 Lokacija : kraljevo
| Naslov: Re: Raspoznavanje pola kod kanarinaca Sre Okt 06, 2010 9:44 pm | |
| doca je devedeset devet posto u pravu obelezavo sam mlade koji zabijaju glavu i ispostavilo se da je tacno | |
|
| |
Dalibor Vasic
Broj poruka : 531 Datum upisa : 03.01.2011 Godina : 29 Lokacija : Cicevac, Srbija
| Naslov: Re: Raspoznavanje pola kod kanarinaca Sub Jan 08, 2011 10:38 am | |
| E ovako, imam jedno pitanje, imam jednog zutog kanarinca ne znam da li je muzjak ili zenka, ali znam da je stariji od godinu dana, kupio sam ga od pouzdanog odgaivaca, i kod mene je preko 5 meseci vec, na pesmu starijeg kanarinca ne reaguje, samo kad-kad pisne, gledao sam pod rep nisam primetio neko ispupcenje. Ja mislim da bi do da sada treba da ima nekakvu pesmu ali nista. Sta vi mislite o tome ? Pozdrav | |
|
| |
vrscanin
Broj poruka : 41 Datum upisa : 19.09.2010 Lokacija : Vrsac
| Naslov: Re: Raspoznavanje pola kod kanarinaca Sub Jan 08, 2011 4:26 pm | |
| A jel cucne kad zapeva drugi kanarinac? Stavi ih zajedno i spremi gnezdo. | |
|
| |
Dalibor Vasic
Broj poruka : 531 Datum upisa : 03.01.2011 Godina : 29 Lokacija : Cicevac, Srbija
| Naslov: Re: Raspoznavanje pola kod kanarinaca Sub Jan 08, 2011 5:25 pm | |
| Drzim ih u komodama jedno pored druge, nisam bas primetio da li cucune, imam gnezda, stavicu ih sutra zajedno i spremicu gnezdo, da im dajem jajcanu hranu ili nesto drugo ?? | |
|
| |
ivan83
Broj poruka : 30 Datum upisa : 26.04.2010 Lokacija : Krusevac
| Naslov: Re: Raspoznavanje pola kod kanarinaca Sub Jan 08, 2011 11:23 pm | |
| kako pouzdan odgajivac a ne rece ti dal je muzijak il zenka! ma zenka je sigurno, pa pojacaj malo hranu i probaj, mada ja mislim da bi trebalo prvo malo da ih odvojeno pripremis. ukoliko planiras da prodas zenku javi se, ipak smo mi komsije | |
|
| |
Dalibor Vasic
| Naslov: Re: Raspoznavanje pola kod kanarinaca Ned Jan 09, 2011 12:08 am | |
| Nadam se da jeste. Hocu da ih pripremim, mislim moram jer sam skoro poceo da se bavim kanarincima, za sad jos trazim da kupim po neki par, pa za kasnije cu videti.... hehe pa komsije, nismo daleko, jaki ste vi Krusevljani sa kanarincima.... Pozzz | |
|
| |
Dalibor Vasic
| Naslov: Re: Raspoznavanje pola kod kanarinaca Ned Jan 09, 2011 7:13 pm | |
| E ovako danas sam ih spojio u jednu komodu i odmah prikacio gnezdo, u njega sam stavio tj.oblozio jednom vunenom carapom ne celom samo jedan deo koji sam isekao, kazite mi sta da stavim od hrane za usiljavanje?? pozz | |
|
| |
ivan83
Broj poruka : 30 Datum upisa : 26.04.2010 Lokacija : Krusevac
| Naslov: Re: Raspoznavanje pola kod kanarinaca Ned Jan 09, 2011 9:32 pm | |
| Pa standardno, malo jajcanu (ako neces da kupujes gotovu jaje+plazma+ npr. rendana sargarepa...), jaca semenska( u obicnu mesavinu dodas ili pojacas niger), i zelenis (preporucujem ti kad kad jabuku pogotovu ako ti zenka prvi put nosi). Dobro bi bilo ako imas neki vitaminski preparat da m das. Pazi samo da ti se kanarinki ne kace nokti na tu vunenu carapu, ja sam tako probao jednom sa krpicama pa se ona zakacila i razbila jaje | |
|
| |
Alexandar
Broj poruka : 724 Datum upisa : 23.12.2009 Godina : 46 Lokacija : Kragujevac
| Naslov: Re: Raspoznavanje pola kod kanarinaca Ned Jan 09, 2011 10:05 pm | |
| - Dalibor Vasic ::
- E ovako danas sam ih spojio u jednu komodu i odmah prikacio gnezdo, u njega sam stavio tj.oblozio jednom vunenom carapom ne celom samo jedan deo koji sam isekao, kazite mi sta da stavim od hrane za usiljavanje?? pozz
Prvo si trebao da ih usilis pa onda da ih spojis. Znaci prvo usiljavas kanarinca jer se muzijaci malo teze usiljavaju zenki treba nesto manje vremena, jer ako nisu dovoljno usiljeni moze doci do tuce . Moj savet je odvoj muzijaka ,zenku stavi u kavez u kojem ima gnezdo od materijala joj ponudi konce od jutanog dzaka (dzak u koji se pakuje kafa )jer svaki drugi materijal nije dobar . Sto se tice usiljavanja jaja rendana pomesana sa plazmom (na jedno jaje jedna supena kasika plazme) kada kanarinka uvrti gnezdo ona je spremna a kanarinac kada je usiljen peva i igra na sipci. po neki put ih pusti da se vide stavi muzijaka pored nje ako muzijak zapeva a ona cucne na sipku i cvrci onda pustaj kanarinca | |
|
| |
braneOS
Broj poruka : 201 Datum upisa : 22.12.2010 Godina : 38 Lokacija : osijek
| Naslov: Re: Raspoznavanje pola kod kanarinaca Ned Jan 09, 2011 10:15 pm | |
| jel vi raspoznajete ptice ili parite...otisli vi sa teme:)))al neka to je za dobrobit avikulture...sve to ide:)) | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Raspoznavanje pola kod kanarinaca | |
| |
|
| |
| Raspoznavanje pola kod kanarinaca | |
|