Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Forum za ljubitelje ptica
Pravila foruma
1. Zabranjeno je vredjanje po bilo kom osnovu
2. Zabranjeno je slati privatne poruke i poruke na forumu u vidu spamova i reklamiranja
3. Zabranjeno je postavljati autorske tekstove a da ne ostavite i link odakle je preuzet
4. Lazno predstavljanje i koriscenje tudjih identiteta kao i dupli nalozi
5. Koristiti vulgarne izraze
6. Krsenje privatnosti tj postavljati podatke trecih lica bez njihove dozvole
7. Mogucnost slanja privatnih poruka dobijate posle 20te poruke na forumu
8. Oglasavanje na forumu je strogo zabranjeno, osim u delu predvidjenom za to (za oglasavanje morate da ispunite uslov od 20 poruka na forumu a onda se javite administratoru foruma)
Sekcija pticara Subotica
Od skora smo postali oficijelni forum sajta sekcije pticara Subotice pa sve ujedno pozivam da posete sajt
Broj poruka : 200 Datum upisa : 01.03.2010 Lokacija : stokholm
Naslov: bolest jetre Pon Dec 31, 2012 2:21 pm
Ovo je cesta bolest kod ptice a najveci krivci smo sami mi uzgajivaci. Pri ostecenju jetre takodje i druge bolesti se lakse sire. Za jetru se mozi reci da je izvor zdravlja nasih ptica koja kontrolise sve kroz krvotok creva do organa za varenje. Imamo dva razlicita oboljenja jetre benigno i maligno. Benigno oboljenje Najveci krivac je masna jetra. Ovo se desava kod ptica koje absorbuju hranu sa previse proteina. Ako sadrzaj hrane sadrzi 20-22% proteina tu nece biti problema, ali ako se cifra popne na 30% nastupice problemi. Kod mladih ptica u gnezdu vidi se masna jetra i izmet nije cvrst i glatak. Nase ptice vole uljane semenke ali posto se ono ne dovoljno trose u kavezima kao u prirodi ovde se mora dobro obratiti paznja na ishranu da ne bi dovela do oboljenja. Kod starijih ptica se masnoca uglavnom talozi na ledjima, vratu i oko organa. Nije redak slucaj utvrditi uvecanje jetre na kraju grudne kosti.
Maligna bolest
Ovo je upala trovanje jetre Ataxoplasmosis i jetra ima cesto tamnu boju. Ova bolest ne zahvata samo jetru, vec u poodmakloj fazi i druge organe kao sto su pluca slezina i mozak. U tom slucaju lecenje ptica nije moguce.
Kao preventiva i melem za zdravu jetru daje se ekstrakt od sarenog ckalja, ako on nije dostupan mozemo napraviti caj sami i davati ga dvaput nedeljno tokom citave godine. 4 kafene kasike staviti u vec prokljucalu vodu i ostaviti 15-20 minuta da odstoji.
Komponente ovo biljke imaju zastitni i regenerativni efekat na jetru, posebno Silimarin. Ostali sastojci ove biljke su etericna ulja, gorke supstance, smola, tiramin, histamin i flavones.
pedja cb
Broj poruka : 353 Datum upisa : 02.09.2010 Godina : 49 Lokacija : Indjija
Naslov: Re: bolest jetre Pon Dec 31, 2012 4:37 pm
gocke koji je latinski naziv biljke? Ovo mi definitivno treba
gocke
Naslov: Re: bolest jetre Pon Dec 31, 2012 4:41 pm
pedja cb ::
silybum marianum
Marjan
Broj poruka : 1557 Datum upisa : 25.02.2011 Godina : 46 Lokacija : Pirot, R. Srbija.
Naslov: Re: bolest jetre Pon Dec 31, 2012 4:50 pm
gocke ::
pedja cb ::
silybum marianum
i u slici
p.s. Ovu biljku imam kao rasad!
kima
Broj poruka : 200 Datum upisa : 28.02.2010 Godina : 42 Lokacija : Kragujevac
Naslov: Re: bolest jetre Pon Dec 31, 2012 7:11 pm
Jako dobra stvar kod preoblemima sa jetrom i za vreme farbanja kanarinaca...
https://2img.net/r/ihimizer/img526/1967/kima8.jpg
ipak lakse kupiti nego biti izbusenih ruku
Luckyboy General
Broj poruka : 1626 Datum upisa : 20.12.2009 Lokacija : Smed.Palanka Šumadija
Naslov: Re: bolest jetre Pon Dec 31, 2012 7:24 pm
Peđi ova biljka neće da reši problem
gocke
Naslov: Re: bolest jetre Pon Dec 31, 2012 8:11 pm
Luckyboy ::
koji problem mislis? Preciznije
mica vasic
Broj poruka : 86 Datum upisa : 18.12.2010 Godina : 53 Lokacija : Aleksinac
Naslov: Re: bolest jetre Čet Jan 03, 2013 3:17 pm
.
Poslednji izmenio mica vasic dana Uto Dec 24, 2013 5:36 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Sale77-Nis
Broj poruka : 939 Datum upisa : 28.12.2009 Godina : 47 Lokacija : Nis -Srbija
Naslov: Re: bolest jetre Čet Jan 03, 2013 5:40 pm
Luckyboy ::
Nas brat PEDJA CB problem sa jetrom mze da resi samo ako proda kazan za pecenje rakije hehehehehehehe!!!!!nikave travke tu ne pomazu samo oglasi!!hhehehehe
Dragomir
Broj poruka : 259 Datum upisa : 20.03.2012 Godina : 37 Lokacija : Kraljevo
Naslov: Re: bolest jetre Čet Jan 03, 2013 10:33 pm
da li i koliko cesto dajete cajeve? kakva su vasa iskustva sa cajevima?
jelenalaz
Broj poruka : 22 Datum upisa : 31.10.2011 Lokacija : de meern
Naslov: Re: bolest jetre Sub Jan 05, 2013 7:41 pm
mica vasic ::
Pri kraju klipa vidi se "tajna" zdrave jetre mojih ljubimaca
ovaj klip se vrti na mnogim forumima. mogao bih da ih snimis jos jednom ali sa nekom drugom biljkom(tako lepi uslovi a samo jedan klip od tebe.Cudno!!) u kavezu da vidimo da su to stvarno tvoje ptice i tvoji kavezi.
Бане
Broj poruka : 326 Datum upisa : 02.01.2010 Godina : 44 Lokacija : Loznica-RS
Naslov: Re: bolest jetre Sre Jun 18, 2014 7:49 pm
imam upravo problem na ovu temu.jetra kod jednog stiglica je otecena i odrzavam ga u zivotu vec skoro mesec dana davajuci mu razne travke i cajeve.dosta je slab i nema sanse da poleti ali je ziv i cak pevusi tiho i to mi daje nadu da nece uginuti.nebi zeleo da ga izgubim pa mi je svaki savet dobrodosao...evo i slika