Avikultura
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Forum za ljubitelje ptica

PrijemGalerijaLatest imagesRegistruj sePristupi
Pravila foruma
1. Zabranjeno je vredjanje po bilo kom osnovu
2. Zabranjeno je slati privatne poruke i poruke na forumu u vidu spamova i reklamiranja
3. Zabranjeno je postavljati autorske tekstove a da ne ostavite i link odakle je preuzet
4. Lazno predstavljanje i koriscenje tudjih identiteta kao i dupli nalozi
5. Koristiti vulgarne izraze
6. Krsenje privatnosti tj postavljati podatke trecih lica bez njihove dozvole
7. Mogucnost slanja privatnih poruka dobijate posle 20te poruke na forumu
8. Oglasavanje na forumu je strogo zabranjeno, osim u delu predvidjenom za to (za oglasavanje morate da ispunite uslov od 20 poruka na forumu a onda se javite administratoru foruma)
Sekcija pticara Subotica
Od skora smo postali oficijelni forum sajta sekcije pticara Subotice pa sve ujedno pozivam da posete sajt

Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus)

Ići dole 
+5
fuz80
srdjan vr
Luckyboy
zucko
Zika
9 posters
AutorPoruka
Zika
Sumadinac
Sumadinac
Zika

Broj poruka : 1122
Datum upisa : 20.12.2009

Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus) Empty
PočaljiNaslov: Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus)   Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus) Icon_minitimeNed Feb 14, 2010 5:16 pm

Narandzasti pletac pripada rodu Plocediae a u prirodnom stanistu zivi u podsaharskoj Africi.Zive u velikim kolonijama a svojom brojnoscu cesto nanose stete tamosnjim usevima.Ovo su ptice velicine naseg vrapca,svetlih su boja,obicno crvene zutemcrne oranz ili kombinacije ovih boja.Gnezda prave od raznih trava i grancica dostupnih u prirodi.Ptica narandzasti pletac je kod odgajivaca veoma cenjena i rado gajena,no u poslednje vreme manje je ima.Muzjak je veoma skladnih boja,teme glave i obrazi su crni,vrat i grudi su narandzasti sa malo kudravim perjem.Telo mu je na ledjima mrko-crno,a sa strane i ispod potpuno crno,rep je,takodje,narandzaste boje.Zenka je pretezno oker zuta sa sa mrkim prugama,a sa donje strane tela i ispod repa sivo-bela.Domovina ovih ptica je istocna Afrika gde nastanjuju savane kao i mocvarne predele,a rado se nalazi i na obradjenom zemljistuu,narocito gde se seje proso i slicno semenje.Gnezdo svije,isplete,poput svih pletacica,ali nisko najvise dio jedan metar visine od zemlje u zbunastoj travi ili bodljikavom grmlju.Ako mu se pored hrane daje i karotin(moze,a i bolje je prirodna crvena paprika-babura)muzjaci poprime gotovo purpurnu crvenu boju.
Udvaranje i ritual parenja ovih ptica je interesantan.Muzjak se sepureci se gotovo pretvori u loptu crvenog perja i u jednakom ritmu igrajuci cvrkutanjem izvodi igre pred zenkom sve dok je ne privoli na parenje.Tek posle tog cina otpocinje da plete gnezdo.Izvodjenje mladih je malo teze sa jednim parom zato se preporucuje drzanje vise pari ovih ptica u jednoj volijeri,jer se u drustvu osecaju slobodniji.Volijera mora biti komforna,a u kavezu-nece izvoditi mlade.Gnezdo ovih ptica pletacica je pravo remek delo-ovalno potpuno zatvoreno daboi odozdo imale otvor kroz koji zenka ulazi i izlazi.Obicno snese do cetiri jaja plave boje na kojima samo zenka lezi i to do 13 dana,koliko treba da se izvedu mladi.Hrani ih majka i to poput mekokljunca-iz kljuna daje im hranu do 18 dana kada se mladi razviju i napustaju gnezdo,dabi ih majka jos jedno vreme hranila.No sve to ide ako obezbedimo zivu hranu-crve brasnare,sitnije skakavce,,puzice,larve od muva i drugo.Inace,odrasle ptice se hrane sa zrnevljem kao i gotovo sve egzote(muhar,proso,svetlo seme.niger,laneno...)Poslastica im je zelenis povrce,a posebno zrelo voce..... Very Happy
Nazad na vrh Ići dole
Zika
Sumadinac
Sumadinac
Zika

PočaljiNaslov: Re: Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus)   Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus) Icon_minitimeNed Feb 14, 2010 5:26 pm

narandzasti pletac
[You must be registered and logged in to see this image.]
muzjak narandzastog pletaca

female
Nazad na vrh Ići dole
Zika
Sumadinac
Sumadinac
Zika

PočaljiNaslov: Re: Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus)   Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus) Icon_minitimeNed Feb 14, 2010 5:29 pm

Nazad na vrh Ići dole
Zika
Sumadinac
Sumadinac
Zika

PočaljiNaslov: Re: Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus)   Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus) Icon_minitimeNed Feb 14, 2010 5:33 pm

Lteratura koriscena prilikom prezentacije narandzastog pletaca;
Google
licno znanje
Siblei i Monro(199o. i 1993.)
Egzote R.Cirkli
tema zooloski vrt Israel
flick r from Yahoo
Nazad na vrh Ići dole
zucko

zucko

Broj poruka : 113
Datum upisa : 14.03.2010

PočaljiNaslov: Re: Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus)   Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus) Icon_minitimeČet Mar 25, 2010 8:55 pm

Cika ziko jel ima ovo chudo da se kupi kod nas?????
Nazad na vrh Ići dole
Luckyboy
General
General
Luckyboy

Broj poruka : 1626

PočaljiNaslov: Re: Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus)   Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus) Icon_minitimeČet Mar 25, 2010 9:21 pm

Tog "cuda" Very Happy je bilo po berzama i nisu bili skupi,samo od 30 muzijaka u ponudi,svega par zenki sam video
Nazad na vrh Ići dole
srdjan vr

srdjan vr

Broj poruka : 68
Datum upisa : 26.03.2010
Godina : 61

PočaljiNaslov: Re: Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus)   Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus) Icon_minitimePon Maj 03, 2010 1:40 pm

Zile,jel ovo cudo isto kao ono tvoje na gornjoj slici?
Inace slike su sa neta.
Nazad na vrh Ići dole
Zika
Sumadinac
Sumadinac
Zika

PočaljiNaslov: Re: Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus)   Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus) Icon_minitimePon Maj 03, 2010 10:00 pm

jeste i ima ga na berzama,prodaje se,kod nasBilo ih je recimo na LORIS-u jedan i dva gledao sam ih i mogu ti reci da su raj za oci,podsecaju na rajsku pticu u malom.... Smile
Nazad na vrh Ići dole
fuz80
egzoticar u usponu

Broj poruka : 532
Datum upisa : 18.06.2010

PočaljiNaslov: Re: Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus)   Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus) Icon_minitimeSub Dec 17, 2011 12:12 am

ima li neko pletace kod nas da razmnozava!?

Nazad na vrh Ići dole
klenjanin

Broj poruka : 9
Datum upisa : 21.09.2012
Godina : 55

PočaljiNaslov: Re: Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus)   Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus) Icon_minitimePet Nov 09, 2012 4:18 pm

evo da i ja napisem koju rec.naime prosle nedelje sam nabavio par verovatno ovog narandzastog pletaca,mada mi je ovaj sto mi je prodao,rekao da je to Africki pletac.Pa ako je neko voljan da mi kaze da li je neko razmnozio ovu vrstu u  volijeri,jer u kavezu ne verujem da hoce da se razmnozava.Takodje me zanima kojom hranom da ih hranim,pozdrav i hvala unapred
Nazad na vrh Ići dole
klenjanin

Broj poruka : 9
Datum upisa : 21.09.2012
Godina : 55

PočaljiNaslov: Re: Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus)   Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus) Icon_minitimePet Nov 09, 2012 5:20 pm

zaboravih da pitam da li im treba davati crve brasnare
Nazad na vrh Ići dole
Pepikg

Pepikg

Broj poruka : 212
Datum upisa : 29.10.2011
Godina : 50

PočaljiNaslov: Re: Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus)   Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus) Icon_minitimeNed Sep 14, 2014 8:10 pm

ima li ko kod nas pletace narandzaste,u Pozarevcu sam video jedan par i razmisljao da uzmem.
koja je cena inace.da li ih je izveo neko?
Nazad na vrh Ići dole
karlo28

Broj poruka : 70
Datum upisa : 17.01.2012

PočaljiNaslov: Re: Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus)   Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus) Icon_minitimeSub Sep 20, 2014 6:28 pm

vidio sam par u monoru ali su mi bili malo skupi.
Nazad na vrh Ići dole
stamil

stamil

Broj poruka : 73
Datum upisa : 06.03.2010
Godina : 38

PočaljiNaslov: Re: Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus)   Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus) Icon_minitimeNed Sep 21, 2014 10:49 pm

Koja je cena bila za par?
Nazad na vrh Ići dole
karlo28

Broj poruka : 70
Datum upisa : 17.01.2012

PočaljiNaslov: Re: Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus)   Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus) Icon_minitimePon Sep 22, 2014 5:01 pm

nisam siguran al mislim da je lik tražio 65eura za par i to su bili jedini na sajmu,bar ja druge nisam vidio.A valjda cu i njih nabavit dogodine!
Nazad na vrh Ići dole
Pepikg

Pepikg

PočaljiNaslov: Re: Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus)   Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus) Icon_minitimePon Sep 22, 2014 5:58 pm

u Pozarevcu mislim da je 40 evra bio par,ali nisam siguran.Prodavac je pričao drugome o njima,ja sam samo bio u blizini.
Nazad na vrh Ići dole
stamil

stamil

Broj poruka : 73
Datum upisa : 06.03.2010
Godina : 38

PočaljiNaslov: Re: Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus)   Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus) Icon_minitimePon Sep 22, 2014 9:12 pm

U Požarevcu su bili moji na berzi. Dao sam ih drugu da ih proda.
Nazad na vrh Ići dole
Pepikg

Pepikg

PočaljiNaslov: Re: Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus)   Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus) Icon_minitimeUto Sep 23, 2014 8:16 am

jesu li prodati?
Napiši nešto o njima,ishrana,ponašanje,koliko dugo si ih imao?Probao parenje?
Da naučimo nešto..
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus)   Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus) Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole

Narandzasti pletac (Euplectes franciscanus)
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Avikultura :: Ptice :: Egzote :: Pletači i udovice-
Skoči na: