| Gugutka (Streptopelia decaocto) | |
|
|
Autor | Poruka |
---|
Zika Sumadinac
Broj poruka : 1122 Datum upisa : 20.12.2009 Lokacija : Kragujevac
| Naslov: Gugutka (Streptopelia decaocto) Sub Feb 20, 2010 8:15 pm | |
| Gugutka gugutka1 Vrsta izvorno potice iz Azije,pa kako u Evropi nalazi sve vise prostora i uslova za zivot i razmnozavanje,rasirila se skoro celom Evropom.U medjuvremenu siri se dalje prema severioistoku.Sada je postala stanarica u parkovima i vrtovima,uvek u blizini ljudskih naselja,najradje u mirnim stambenim delovima u kojima ima nekoliko stabala crnogorice.Crnogoricna stabla su im potrebna radi gnezdenja.Nisu inace preterano agresivne ptice.Gugutka je vrsta ptice,iz porodice golupcarki koja je rasprostranjena u severoistocnoj Africi,juznoj Arabiji,Indiji,Maloj Aziji,Balkanskom poluostrvu i po srednjoj Evropi sve do Severnog mora.U mnogim jezicima ima narodno ime "turski golub" jer je pocetkom 20 veka iz Turske pocela naseljavati Evropu.Od prvih divljih golubova vrlo primamljiv stanovnik nasih gradova i sela je i gugutka,kumrija,smejacica,Slicna je grlici jedino sto su joj gornja pera krila skoro iste boje kao i hrbat.Dugom selekcijom stvorena je i potpuno bela gugutka koju ponekad vidimo na nekim cirkuskim predstavama.Duzina tela je 31 santimetar.Boravi kao sto sam vec rekao oko naseljenih mesta,najcesce u parkovima,votnjacima i sumicama.Trazi sumarke kao i zidove i tornjeve.Hrani se semenkama korova i drugim plodovima.Glas joj je slican glasu domaceg goluba- "koo-koo-koo,kvurr".Gnezdi se vise puta u toku godine odnosno u toku leta.Mladi se izlegu za 16 dana.lako se moze pripitomiti i kao takva drzi se u kavezima.Uvek je spremna da iz kaveza dsoleti na ruku svog domacina da primi koje zrno hrane.I na kraju da napomenem da gugutke imaju vrlo skromno da ne kazem sljampavo gradjena gnezda od samo nekoliko slamki i grancica.U gnezdu su najcesce jedno do dva jaja.Gugutke legu vise legla jedno za drugim jer imaju velike gubitke u jajima i mladuncima(macke,svrake,kreje,veverice) Literatura;Google Wikipedia licno znanje | |
|
| |
Zika Sumadinac
| Naslov: Re: Gugutka (Streptopelia decaocto) Sub Feb 20, 2010 8:20 pm | |
| | |
|
| |
SrdjanKG
Broj poruka : 442 Datum upisa : 18.02.2010 Godina : 53 Lokacija : Resnik,KG - SRB 10 2
| Naslov: Re: Gugutka (Streptopelia decaocto) Sub Feb 20, 2010 9:16 pm | |
| Samo jedna ispravke Ziko(bez zle namere-da ne bude zabune)!!Bela,kako si napisao da je vidjamo u cirkusima(a naveliko se gaji kod nas),nije nastala od gugutke,vec od Nubiske grlice,il ti kumrije(taj termin se za nju koristi kod nas), lat. Streptopelia roseogrisea var. risoria! | |
|
| |
Zika Sumadinac
| Naslov: Re: Gugutka (Streptopelia decaocto) Sub Feb 20, 2010 9:24 pm | |
| Eto to da si znao na ispitu sada bi imao zvanje saveznog sudije.Vidis kako moze da se nauci,sednes zagrejes stolicicu i posle sve znas i sudis drugima.(Ni po babu ni po stricevima).Pozdravlja te tvoj sugradjanin | |
|
| |
SrdjanKG
Broj poruka : 442 Datum upisa : 18.02.2010 Godina : 53 Lokacija : Resnik,KG - SRB 10 2
| Naslov: Re: Gugutka (Streptopelia decaocto) Sub Feb 20, 2010 10:56 pm | |
| Xe xe,pozz i tebi!Ja nisam sudija ne sto nisam znao-nisam ni polagao(a istazirao sam),vec zbog spleta svakakvih okolnosti!!!!! | |
|
| |
ZQKY
Broj poruka : 139 Datum upisa : 23.02.2010 Godina : 36 Lokacija : Knjazevac
| Naslov: Re: Gugutka (Streptopelia decaocto) Pon Jun 07, 2010 12:12 pm | |
| Dali moze da se jaja gugutke podmetnu ispod pismonose??? Dali hoce da ophrane mlade? | |
|
| |
marconi
Broj poruka : 163 Datum upisa : 23.05.2010 Godina : 50 Lokacija : Jagodina Srbija
| Naslov: Re: Gugutka (Streptopelia decaocto) Pon Jun 07, 2010 3:25 pm | |
| naravno da moze,ne samo jaja vec i mlade mozes da podbacis slobodno ako imas gde. | |
|
| |
dalibor
Broj poruka : 277 Datum upisa : 06.04.2010 Godina : 44 Lokacija : Kragujevac
| Naslov: Re: Gugutka (Streptopelia decaocto) Čet Jul 22, 2010 3:36 pm | |
| evo mojih ljubimaca | |
|
| |
ZQKY
Broj poruka : 139 Datum upisa : 23.02.2010 Godina : 36 Lokacija : Knjazevac
| Naslov: Re: Gugutka (Streptopelia decaocto) Pet Jul 23, 2010 11:23 am | |
| jel ih cuvas slobodne ili u kavezu kao golubove??? | |
|
| |
dalibor
Broj poruka : 277 Datum upisa : 06.04.2010 Godina : 44 Lokacija : Kragujevac
| Naslov: Re: Gugutka (Streptopelia decaocto) Sub Jul 24, 2010 12:21 am | |
| ma jok,majka im je napravila gnezdo veoma nisko pa sam ga ja malo obezbedio,hranio sam roditelje kad hranim moje ptice tako da su se pomalo pripitomili a kada su se izveli mladi posto su imali dosta hrane,a i ja sam im stalno nutkao pripitomili su se,i sada su jos tu oko volijera ali zov divljina je cudo... a i vise volim kad su slobodne...pozzzz | |
|
| |
Zeljko 99
Broj poruka : 21 Datum upisa : 12.10.2012 Godina : 25 Lokacija : Padina
| Naslov: Re: Gugutka (Streptopelia decaocto) Čet Okt 18, 2012 8:43 pm | |
| Pozdrav eee samo da pitam cime hranite gugutku moj rodak ima belu gugutku hrani je mlevenim kukuruzom (usitnenim) i suncokreto da pitam mora suncokret biti oljusteni ka joj se daje ili moze u celine to vazi i za proso i dali moze da se daje ovos u ubrzo ocekujem odgovor srdacan pozdrav Zeljko | |
|
| |
Marjan
Broj poruka : 1557 Datum upisa : 25.02.2011 Godina : 46 Lokacija : Pirot, R. Srbija.
| Naslov: Re: Gugutka (Streptopelia decaocto) Čet Okt 18, 2012 8:51 pm | |
| - Zeljko 99 ::
- Pozdrav
eee samo da pitam cime hranite gugutku moj rodak ima belu gugutku hrani je mlevenim kukuruzom (usitnenim) i suncokreto da pitam mora suncokret biti oljusteni ka joj se daje ili moze u celine to vazi i za proso i dali moze da se daje ovos u ubrzo ocekujem odgovor srdacan pozdrav Zeljko
Ishrana za belu gugutku: - kukuruz, proso i suncokret - nemora ljušteni, ovas, svetlo seme,uljana repica, sirak, kardi........ Uz svakodnevnu zamenu vode za piće. | |
|
| |
Zeljko 99
| Naslov: Re: Gugutka (Streptopelia decaocto) Čet Okt 18, 2012 9:32 pm | |
| eee hvala puno si mi pomogao pozdrav Zeljko
| |
|
| |
Zeljko 99
| Naslov: Re: Gugutka (Streptopelia decaocto) Čet Okt 18, 2012 9:35 pm | |
| Pozdrav a kako odrediti pol gugutke smejacice da li je muzjak ili zenka hvala puno na nesebicnim odgovorima | |
|
| |
Zeljko 99
| Naslov: Re: Gugutka (Streptopelia decaocto) Pet Okt 19, 2012 10:54 pm | |
| evo on ima istu ovakvu | |
|
| |
Zeljko 99
| Naslov: Re: Gugutka (Streptopelia decaocto) Pet Okt 19, 2012 10:55 pm | |
| hvala vam na svemu marjane | |