| Nju Hemšir... | |
|
+11severac MarkoKV Marjan Toni72 SDnebojsa ilija01 elff12 mnedel3 markotiki skembi69 zoranknez 15 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
zoranknez
Broj poruka : 144 Datum upisa : 07.03.2010 Godina : 65 Lokacija : Kruševac
| Naslov: Nju Hemšir... Čet Apr 01, 2010 7:55 pm | |
| NJU HEMPŠIR Živina od koje je nastao Nju Hempšir bio je Rodelender, koji je tada bio zlatno-braon boje. Kroz strogu selekciju gajenja od pre 30 godina dobila se nova rasa, sa duplim ciljom; brzo rastućih pilića (tovni pilići) i nadprosečnu nosivost. Jaja, braon boje, upotrebljavali su za dalju reprodukciju. Ova rasa nosilja nastala je u planinama Nju Hempšira u Americi. Forma se određuje od širine i visine tela. U to se uzima u obzir polukružna proporcija. Leđna linija je prostrana, okrugla i pruža se sedlom, preko dobro široko nosećeg, uzdignutog repa. Leđa moraju biti široka kao i predeo sedla. Pera za upravljanje su mu malo otvorena. Mora da ima pokrivena sporedna i glavna srpasta pera. Donja linija sastoji se od niskih i dobro okruglastih prsiju. Prsna kost mora biti dugačka. Stomak mu je pun i širok. Dobro razvijena vratna pera treba da padaju do ramena. Vratna linija ima blagi luk (nekoliko stepeni). Butke su mu vidljive, mišićave, srednje dužine, i sitnih kostiju. Petao i kokoška imaju jednostavnu krestu srednje veličine čvrsto postavljenu i mesnato lisnatu. Vratna kresta je bez falti, duguljasta. Ušne minđuše su glatke i čisto crvene. Oči su crvenkasto braon boje. Noge su žute boje. Zlatno-braon Nju Hemširi su veoma česta pojava, dok su beli retkost. Petao ima malo crne boje koja je sakrivena u vratnom perju. Ostalo perje na telu je svetlo žućkasto braon boje. Repna pera su intenzivno zeleno sjajne- crne boje. Gornji repni pokrivač ima crvenkasto-braon porub. Po celom telu kokoške preovladava malo svetlija boja. Ima malo tamnijih tonova između vrata i guše i na prekrivaču krila. Na donjem vratnom perju traži se da bude crna boja. Važno je da ima jednako raspoređene boje; jako svetla, jako tamna ili mućkana. Ova rasa upada u oči zbog prijatnih boja. Vidljivo veliki petao takođe je imponzantan, kao i topli zlatni tonovi perja. Na prvom mestu je za nasad i za meso. Kokoška za godinu dana snese preko 200 komada jaja. Meso im je odličnog kvaliteta. zlatno braon | |
|
| |
skembi69
Broj poruka : 26 Datum upisa : 21.06.2010 Godina : 54 Lokacija : Beograd
| Naslov: Re: Nju Hemšir... Čet Jun 24, 2010 2:50 pm | |
| Da li neko sa foruma gaji Nju Hemsir? | |
|
| |
markotiki
Broj poruka : 9 Datum upisa : 21.02.2011
| Naslov: Re: Nju Hemšir... Sre Feb 23, 2011 8:26 am | |
| Ja sam pre nekoliko dana nabavio 2 koke i 1 petla. | |
|
| |
mnedel3
Broj poruka : 39 Datum upisa : 27.06.2011 Godina : 33 Lokacija : Slovenija
| Naslov: Re: Nju Hemšir... Uto Sep 06, 2011 3:18 pm | |
| ja sam nabavio mjeseca ožujaka 5 piceka New Hampshire. sat imam 2 koke in jednog pjetela. Sat jedva čekam 1. jaje, a onda oću da ih razmnožim. Ali so koke dobre kvočke? ako nisu budem jaja stavio pod kokinkine... | |
|
| |
elff12
Broj poruka : 3 Datum upisa : 16.10.2011 Godina : 44 Lokacija : Kraljevo
| Naslov: Re: Nju Hemšir... Ned Okt 16, 2011 10:36 am | |
| zeleo bih da nabavim petla rase Nju Hemšir. Da li neko moze da mi preporuci nekog odgajivaca? | |
|
| |
ilija01
Broj poruka : 1 Datum upisa : 05.12.2011 Lokacija : Smederevska Palanka;Šumadija
| Naslov: Re: Nju Hemšir... Pon Dec 05, 2011 1:19 pm | |
| ima lepe čovek u smederevu !stalno ih donosi na izložbe.požarevac,pančevo | |
|
| |
SDnebojsa
Broj poruka : 58 Datum upisa : 21.01.2012 Godina : 51 Lokacija : Smederevo
| Naslov: Re: Nju Hemšir... Čet Apr 19, 2012 9:02 am | |
| Čovek koji gaji ovu izuzetno dobru rasu a u odličnom kvalitetu je Vlada iz Smedereva,član je udruženja u Smederevu pa možete preko vašeg udruženja da nas kontaktirate pa cu vam ja dati broj.Inače i ovog proleća su doneta jaja iz Nemačke za osveženje krvi.Pozdrav | |
|
| |
mnedel3
| Naslov: Kokoši New Hamsphire Čet Apr 26, 2012 11:31 am | |
| Doma ima kokoši New Hampshire, koje su stare malo više od 1 godine. Danas sam našao od jedne koke gnijezdo sa 7 jaja, koje je vrlo skrito. Interesuje me dali se bude koka razkvockala ili naj jaja poberem i stavim pod drugp kvocko? Pozdrav svima! | |
|
| |
Toni72
Broj poruka : 162 Datum upisa : 15.03.2010 Godina : 51 Lokacija : Skopje
| Naslov: Re: Nju Hemšir... Čet Apr 26, 2012 12:27 pm | |
| vidi ovako kolega hamburgeri mnogo retko kvace ili ic nekvace i najbole biti biloda skloni tejaja il ako imas neku kvacku daih podmetnes ja bar mislim tako pozdrav i mnogo srece u uzgolu. | |
|
| |
mnedel3
| Naslov: Re: Nju Hemšir... Sre Maj 16, 2012 7:27 pm | |
| Ja imam doma oko 30 pilića pasme New Hampshire, koji su se mi izlegli u inkubaturi Kalimero. Interesuje me, ali se može ločiti spol od 2 tjedna starih pileča, i kako? | |
|
| |
SDnebojsa
Broj poruka : 58 Datum upisa : 21.01.2012 Godina : 51 Lokacija : Smederevo
| Naslov: Re: Nju Hemšir... Pet Maj 18, 2012 12:12 am | |
| Kolega razlika u polu kod vecine rasa kod kojih nije moguca razlika po boji,moguca je tek sa oko 4 nedelje i to po kresti,petlicima pcinje da crveni,postoje ljudi koji uocavaju razliku i ranije,ali to su mahom iskusni uzgajivaci sa mnogo odnegovanih pilica. | |
|
| |
Marjan
Broj poruka : 1557 Datum upisa : 25.02.2011 Godina : 46 Lokacija : Pirot, R. Srbija.
| Naslov: Re: Nju Hemšir... Sre Sep 19, 2012 9:44 pm | |
| Postojbina ove rase kokoški je severna Amerika tačnije SAD, nastanak ove rase je u dvadesetim godinama prošlog veka. Rasa Rodajland je imala udeo u stvaranju ove rase, sa ciljem poboljšavanja njene rasne osobine, kvalitet i broj snešenih jaja u toku godine i kvalitet mesa.
Postoji u dva varijateta. Veliki- težina se kreće od 3 do 3,5 kg za petla a koke 2 do 2,5 kg. Dok kod patuljastog od 1,1 kg za petla i 1 kg za koke.
Boje dozvoljene po standardu su žuto smeđa, crveno-smeđa sa crnim prugicama u repu i vratu, plava i od skora bela koja je stvorena u Nemačkoj.
Glavna osobina HJuhemšir živine je količina jaja koju snese tokom godine, odličan kvalitet mesa i ranostasnos (pilići brzo rastu i sazrevaju, koke u šestom mesecu pronesu). Idealna je za ispuste, jer tada njena rasna osobina dolazi do punog izražaja.
Nagon za ležanje kod ove rase je razvijen, pa ne zahteva dadilje ili pomoć inkubatora.
Prsten za obelažavanja petla velikog varijateta je II a koke III. Dok za patuljasti varijatet petao VI a koke VII.
| |
|
| |
mnedel3
| Naslov: Re: Nju Hemšir... Pet Feb 01, 2013 10:24 pm | |
| Ako želite novo krv i imate kvalitetnu jatu kokoši, je bolje ako kupite jedno kvalitetno koko. Jer s petelinom čete promijeniti 50% gena piliča. Ako imate dobro koku ili dobrog petela onda ga morete pariti sa njegovom djecom, to znači, da budo ta druga deca imala 75% petela. Znači da budi kvaliteni Nju Hemširi. To možete raditi do pet generacija. Ali nesmijeti pariti brata i sestru, maju i sina ili kćeru i otaca pa slobodno možete do 5 generacija. Pozdrav iz sLOVEnije!
| |
|
| |
mnedel3
| Naslov: Re: Nju Hemšir... Pet Feb 01, 2013 10:25 pm | |
| O tome se prije pisalo. | |
|
| |
MarkoKV
Broj poruka : 79 Datum upisa : 22.12.2011 Godina : 39 Lokacija : Kraljevo
| Naslov: Re: Nju Hemšir... Sub Feb 02, 2013 2:26 pm | |
| Moze li samo malo objasnjenje sta predstavljaju tj koga slova P,A i B da bih bolje razumeo ovu semu? | |
|
| |
mnedel3
| Naslov: Re: Nju Hemšir... Sub Feb 02, 2013 2:33 pm | |
| P- peteo A-koka 1 B- koka 2 Je zdaj razumljivo? Primer: P + A = a1 (piliči). ove piliče onda trebaš pariti sa otacom to znači: a1+P =a2 piliči druge generacije i tako dalje. Na koncu imaju piliči 4. generacije - a4 93,75 % iste lastnosti kao peteo-P. Ovo se radi, kad imaš jako dobrega pjetela (ali koko, isto moraš napraviti sa kokom), ali zato rabiš puno vremena. Ali na koncu se splati. Bo zdaj išlo?
| |
|
| |
severac
Broj poruka : 6 Datum upisa : 01.02.2013 Godina : 49 Lokacija : Kikinda
| Naslov: Re: Nju Hemšir... Sub Feb 02, 2013 8:37 pm | |
| Tako se po mom skromnom misljenju ulazi u usko grlo i dolazi do pada imuniteta,slabije nosivosti i lose oplodnje. Shvatis sta radis tek sa odlicnim primercima sa krivim prstima. Pozz KIKINDA
| |
|
| |
mnedel3
| Naslov: Re: Nju Hemšir... Sub Feb 02, 2013 8:41 pm | |
| To što ste vi napisali, bi se desilo, ako bi parili brata i sestro, v ovom primeru ne! | |
|
| |
severac
| Naslov: Re: Nju Hemšir... Sub Feb 02, 2013 10:13 pm | |
| Ima li kvalitetnih Njuhemsira u Sloveniji? | |
|
| |
mnedel3
| Naslov: Re: Nju Hemšir... Ned Feb 03, 2013 9:05 am | |
| Ima. Ima i puno odgajivača Njuhemšira. | |
|
| |
MarkoKV
| Naslov: Re: Nju Hemšir... Uto Feb 05, 2013 8:38 pm | |
| Sad je jasno sve i razumljivo i hvala na objasnjenju konacno neki dobar geneticar da malo poblize i prostije razjasni havala jos jednom | |
|
| |
mnedel3
| Naslov: Re: Nju Hemšir... Uto Feb 05, 2013 9:07 pm | |
| Pa zato je forum, da se možemo nešto novo naučiti. Ja se nadam, da me razumete, moja srbščina nije baš na nivoju. | |
|
| |
MarkoKV
| Naslov: Re: Nju Hemšir... Uto Feb 05, 2013 10:17 pm | |
| Nema veze sve se lepo razumemo,po neka rec mozda je nejasna ali nista strasno,ima google translate i to se da resiti Pozdrav i hvala jos jednom | |
|
| |
mnedel3
| Naslov: Re: Nju Hemšir... Uto Feb 05, 2013 10:22 pm | |
| Stavljam vam sliko mojog pjetela. Komentari so dobro došli. | |
|
| |
severac
| Naslov: Re: Nju Hemšir... Sre Feb 06, 2013 9:28 pm | |
| Srpski ti je mnogo bolji nego moj slovenački, a petao je odličan. [img] [/img] Ovo je moj KIKINSKI PJETEL Komentari i saradnja dobro došli. | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Nju Hemšir... | |
| |
|
| |
| Nju Hemšir... | |
|