| Tenebrozus fazan (Phasianus colchicus mut. Tenebrosus) | |
|
|
Autor | Poruka |
---|
Vasa YA HABIBI YA AEINI
Broj poruka : 1395 Datum upisa : 28.03.2010 Godina : 39 Lokacija : Srbija-Vranje RS 7-64
| Naslov: Tenebrozus fazan (Phasianus colchicus mut. Tenebrosus) Sre Apr 14, 2010 6:22 pm | |
| Fazan Tenebroz (Phasianus colchicus mut. Tenebrosus)
Ova pojava ne spada u podvrstu već jednu lepu mutaciju. Ovaj fazan brzo pleni svojim lepim i neobičnim izgledom. Dužina mužjaka je 80cm a koka je 60cm. Na glavi se nalazi kljun srednje veličine, svetložute boje do boje roga, zatim lice koje prekriva glatka kožica crvene boje. Ona se pruža iznad i ispod oka, tako da kada nabubri ona stvara malu krestu kao i podbradnjake. Na kožici ispod oka nalazi se jedna mala fleka zelene boje. Takodje možemo primetiti na glavi dva mala čuperka. Mužjak je na prednjoj strani metalno zelen, dok su krila i donji deo oko trtice tamnije boje nalik maslinasto zelenoj boji. Grudi imaju plav odsjaj. Rep je zelenkasto braon boje sa crnim crtežom. Dužina repa kod mužjaka je 45cm a kod ženke je 35cm. Ženka izgleda drugačije od svog para. Kod nje je osnovna boja tamno braon-kestenjasta, sa crtežom svetlije boje. Kljun je manji nego kod mužjaka i noge su tamne boje roga. Ženke snesu godišnje od 20 do 25 jaja. Nisu mnogo probirljivi kada je hrana u pitanju. U volijerama su piomog temperamenta, i nisu plašljivi. Prstenuju se s 15mm-13mm. | |
|
| |
Vasa YA HABIBI YA AEINI
Broj poruka : 1395 Datum upisa : 28.03.2010 Godina : 39 Lokacija : Srbija-Vranje RS 7-64
| |
| |
igorstamen
Broj poruka : 29 Datum upisa : 25.01.2010 Godina : 47 Lokacija : Sajinovac,Nis
| Naslov: Re: Tenebrozus fazan (Phasianus colchicus mut. Tenebrosus) Sre Apr 14, 2010 10:00 pm | |
| script src='http://img541.imageshack.us/shareable/?i=picture2511.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript> </noscript> Malo i mi da se vidimo | |
|
| |
Vasa YA HABIBI YA AEINI
| Naslov: Re: Tenebrozus fazan (Phasianus colchicus mut. Tenebrosus) Čet Apr 15, 2010 4:13 pm | |
| Igore nije ti to cisti Tenebroz, to jeste neka mutacija divljeg ogrlicastog u plavo braonkastoj boji. Pozdrav | |
|
| |
igorstamen
Broj poruka : 29 Datum upisa : 25.01.2010 Godina : 47 Lokacija : Sajinovac,Nis
| Naslov: Re: Tenebrozus fazan (Phasianus colchicus mut. Tenebrosus) Čet Apr 15, 2010 11:10 pm | |
| Znam i sam lose pile sa odabrao a roditelji su cisti,bar na izgled. Pozz | |
|
| |
mladenbp
Broj poruka : 113 Datum upisa : 10.02.2010 Godina : 44 Lokacija : Bela Palanka, Srbija
| Naslov: Re: Tenebrozus fazan (Phasianus colchicus mut. Tenebrosus) Pet Apr 16, 2010 8:46 am | |
| Zdravo,
Slucajno sam svratio na ovu temu o fazanima...pa rekoh da se oglasim, mada nisam neki poznavaoc fazana...
Skrenulo mi je paznju to sto je Vasa napisao da su mirnog i pitomog temperamneta...Mi smo imali Tenebroza na izlozbi u Beloj Palanci u volijeri i bio je vise nego plasljiv...sve vreme je skakao i udarao u gornji deo volijere i pokusao da izadje, pa smo na kraju morali da stavimo neki karton da se ne bi povredio. Inace, razgovarao sa vlasnikom, jer sam vec rqazmiljao da ga sklonim s izlozbe da se ne bi povredio, jer sam mislio da nije izlagan do tada pa se zbog toga plasi. Vlasnik mi je rakao da ga stalno izlaze ali da mu je takav temperament?!
Pozdrav, Mladen | |
|
| |
Vasa YA HABIBI YA AEINI
| Naslov: Re: Tenebrozus fazan (Phasianus colchicus mut. Tenebrosus) Pet Apr 16, 2010 8:52 am | |
| Mladene postoje vise faktora zasto je taj tenebroz toliko plasljiv. Postoji mogucnost da je naplasen od strane neke zivotinje, da nije imao stalni kontakt sa ljudima i malim kavezima pa zbog guzve i galame skace ima mnogo razloga zbog čega on to tako ispoljava. 100 ljudi 100 ćudi,tako ti je i kod životinja, ne mora svaki primerak da se ponaša u skladu sa njegovom istorijom i nastankom rase. Pozdrav za mog druga Mladena | |
|
| |
SrdjanKG
Broj poruka : 442 Datum upisa : 18.02.2010 Godina : 53 Lokacija : Resnik,KG - SRB 10 2
| Naslov: Re: Tenebrozus fazan (Phasianus colchicus mut. Tenebrosus) Pet Apr 16, 2010 3:53 pm | |
| Samo jedno pitanje za tebe Mladenbp! Taj Tanebrozus fazan sto je bio kod vas na izlozbi jel bio cist Tanebrozus,i ako je,znas li mozda ko je vlasnik?? Pozz | |
|
| |
mladenbp
Broj poruka : 113 Datum upisa : 10.02.2010 Godina : 44 Lokacija : Bela Palanka, Srbija
| Naslov: Re: Tenebrozus fazan (Phasianus colchicus mut. Tenebrosus) Sub Apr 17, 2010 12:29 am | |
| Srdjane,
Zaista nisam siguran da li je cist ili mesanac, jer kao sto sam rekao za njih sam totalni laik. Inace, vlasnik je Joca iz Nisa - covek koji ima svoj privatni zoo-park sa (izmedju ostalog) nekoliko vrsta fazana, paunova, itd. itd.
Joca je i predsednik jednog od niskih drustava za sitne zivotinje koje se zove "Moj ljubimac-Pantalej"! Ukoliko hoces njegov kontakt posalji mi svoj broj mobilnog telefona, pa cu ti poslati...da ne bih ostavljao njegov broj na forumu bez pitanja...
Pozdrav, Mladen | |
|
| |
boban18
Broj poruka : 31 Datum upisa : 17.04.2010
| Naslov: Re: Tenebrozus fazan (Phasianus colchicus mut. Tenebrosus) Sub Apr 17, 2010 9:58 pm | |
| - igorstamen ::
- script src='http://img541.imageshack.us/shareable/?i=picture2511.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript></noscript>
Malo i mi da se vidimo ZdRaVo Slike su od net... Muzjak i Zenka Bitno je da obratite i paznju na zenkama tenebrosus fazana !! P.S igorstamen taj fazan na slici je zeleni varijatet od tenebrosusa ne mu znam tacni latinski naziv ali najcesto gi zovu zeleni fazan ili mutant.... PoZdRaV BoBaN | |
|
| |
Vasa YA HABIBI YA AEINI
| |
| |
SrdjanKG
Broj poruka : 442 Datum upisa : 18.02.2010 Godina : 53 Lokacija : Resnik,KG - SRB 10 2
| Naslov: Re: Tenebrozus fazan (Phasianus colchicus mut. Tenebrosus) Ned Apr 18, 2010 3:11 pm | |
| Nepostoji! Tanebrozus je samo ovakav kakav je u izvornom obliku!! Sve drugo je ukrsten on sa drugim podvrstama ili njihovim mutacijama,ali to vise nije cist Tanebrozus!!! Pozz | |
|
| |
boban18
Broj poruka : 31 Datum upisa : 17.04.2010
| Naslov: Re: Tenebrozus fazan (Phasianus colchicus mut. Tenebrosus) Ned Apr 18, 2010 4:35 pm | |
| Soriii gresno sam napisao..... | |
|
| |
Vasa YA HABIBI YA AEINI
| Naslov: Re: Tenebrozus fazan (Phasianus colchicus mut. Tenebrosus) Uto Apr 20, 2010 4:56 pm | |
| | |
|
| |
SALE KV
Broj poruka : 71 Datum upisa : 31.07.2010 Godina : 43 Lokacija : KRALJEVO
| Naslov: Re: Tenebrozus fazan (Phasianus colchicus mut. Tenebrosus) Sub Feb 19, 2011 10:08 pm | |
| pozdrav,ja imam neku od mutacija ovog fazana,najverovatnije je mix sa lovnim fazanom,slikacu ga pa cu poslati slike. | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Tenebrozus fazan (Phasianus colchicus mut. Tenebrosus) | |
| |
|
| |
| Tenebrozus fazan (Phasianus colchicus mut. Tenebrosus) | |
|