| Genetika u praksi | |
|
+8Banjalucanin Jovo13 dusan dragan ticar braneOS pero Danijel dr.nenad86 12 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
braneOS
Broj poruka : 201 Datum upisa : 22.12.2010 Godina : 38 Lokacija : osijek
| Naslov: Re: Genetika u praksi Pon Feb 07, 2011 12:11 am | |
| uposto )smo usli u temu o genetici u praksi..odma da kazem pario sam intenzivnog zutog muzjaka x lipohrom zenka pastel rezultat je bio katastrofalan u tom leglu sam dobio samo 1pticu muzjaka pastel sa velikom crnom flekom a glavi.. | |
|
| |
braneOS
| Naslov: Re: Genetika u praksi Pon Feb 07, 2011 12:33 am | |
| to u bili moji prvi pocetci:))nije me toga sramota;))))) | |
|
| |
dr.nenad86 ministar bez fotelje
Broj poruka : 2501 Datum upisa : 21.12.2009 Godina : 38 Lokacija : Niš
| Naslov: Re: Genetika u praksi Pon Feb 07, 2011 2:16 am | |
| - braneOS ::
- uposto )smo usli u temu o genetici u praksi..odma da kazem pario sam intenzivnog zutog muzjaka x lipohrom zenka pastel rezultat je bio katastrofalan u tom leglu sam dobio samo 1pticu muzjaka pastel sa velikom crnom flekom a glavi..
Pozdrav BraneOS, iz kombinacije MUZIJAK LIPOHROM ZUTI INTENZIVNI X ZENKA LIPOHROM PASTEL nikako nisi mogao dobiti muzijaka lipohrom pastel...........Lipohrom pastel osobina je polno vezana i iz te kombinacije si samo mogao dobiti : MUZIJAKE- lipohrom zute nosioce lipohrom pastele i ZENKE- lipohrom zute............. Pozdrav | |
|
| |
ticar
Broj poruka : 432 Datum upisa : 31.12.2009 Godina : 40 Lokacija : Zadar,hr
| |
| |
| Naslov: Re: Genetika u praksi Pon Feb 07, 2011 2:37 pm | |
| - ticar ::
- dr.nenad86 ::
- braneOS ::
- uposto )smo usli u temu o genetici u praksi..odma da kazem pario sam intenzivnog zutog muzjaka x lipohrom zenka pastel rezultat je bio katastrofalan u tom leglu sam dobio samo 1pticu muzjaka pastel sa velikom crnom flekom a glavi..
Pozdrav BraneOS, iz kombinacije MUZIJAK LIPOHROM ZUTI INTENZIVNI X ZENKA LIPOHROM PASTEL nikako nisi mogao dobiti muzijaka lipohrom pastel...........
Lipohrom pastel osobina je polno vezana i iz te kombinacije si samo mogao dobiti : MUZIJAKE- lipohrom zute nosioce lipohrom pastele i ZENKE- lipohrom zute.............
Pozdrav
mogao je dobiti i mužijake u pastelu ako mu je muški intenzivac bio nosioc pastela.ali onda su sve ženke trebale biti u pastelu isto, Ticar je citam kako je napsiano , u njegovom postu pise: MUZIJAK LIPOHROM ZUTI INTENZIVNI X ZENKA LIPOHROM PASTEL Iz ove kombinacije ne moze dobiti lipohrom pastel muzijake, nikako.......Pozdrav | |
|
| |
braneOS
| Naslov: Re: Genetika u praksi Pon Feb 07, 2011 2:52 pm | |
| kazem dobio sam samo 1pticu u tom gnjezdu i to je bio muzjak pastel..na oko odlican ali sa greskom...ocu reci da je moguce doci do kontra efekta..to govorim iz prakse a sto je rekao ticar stim se slazem...u genetskom tipu nastao je od pastele ...ali se pitam kako se moze dogoditi takav promasaj pogotovo kad se radi o pastel ptici..da popravlja strukturu perija i masnu obojenost ptice..upravo me to zanima..sto sam dobio dobio nema veze ali teorija nemoze nekada funkcionirati u praksi naglasavam to jer mora postojati neka greska u geno tipu..pojedinih ptica upravo zato sto se puno eksperimentira u radu ptica..smatram da to ima negativan ucinak kod nekih ptica... | |
|
| |
| Naslov: Re: Genetika u praksi Pon Feb 07, 2011 3:00 pm | |
| Za negativan ucinak nisam bas nesto cuo da lipohrom pastel moze da napravi toliki dar mar, a to sto je taj mladi tic imao fleku, to nije zbog lipohrom pastela nikako. Sledeci put lepo navedi parove , kako bi se jasno znalo sta je sta, i ko sta nosi........ Pozdrav | |
|
| |
braneOS
| Naslov: Re: Genetika u praksi Pon Feb 07, 2011 3:15 pm | |
| ocekivao sam šire objasnjenje..zasto je takav ucinak ja upravo pripisujem toj ptici kad znam sta mi je taj intenzivni muzjak dao u iducim leglima..a ta pastela mi je dva puta izbacila sto nije za komentirat.. i da naglasim te dvije ptice nisu bile u krvnom srodstvu.. dapace sa tom pastelom sam isao da dam svijezu krv jatu... | |
|
| |
pero
Broj poruka : 163 Datum upisa : 20.04.2010 Godina : 71 Lokacija : Darda, Hrvatska
| Naslov: Re: Genetika u praksi Pon Feb 07, 2011 6:30 pm | |
| Komentare sam pročitao i pridružiti ću se sa svojim. BraneOS je dao fenotipski opis (vanjski izgled) para. Kao da je voda naplavila (nemoj se ljutiti). Govoriš o kanarincima boje pa ju stavi na prvo mjesto. Lipokrom se podrazumjeva. Dakle žuti intenzivni (muški) x lipokrom pastel (pretpostavljam da je žuta). Za ovo sam ti već dao primjedbu. Da si u ovoj formi napisao dobio bi jedan odgovor, a ovako ćeš dobiti 3 (ako me netko ne pretekne). I ženka ima kategoriju pa si ju mogao navesti. Da li je i ona intenzivna?, pitam sabe, jer si rekao da si dobio «katastrofalan rezultat». Znači li to da je bilo i uginuća. Kako je potomak muški i lipokrom pastel otkrivamo nešto iz genotipa oca. Nosioc je lipokrom pastel faktora. U protivnom sin ne bi mogao biti lipokrompastel. Lipokrom pastel faktor je spolno vezan i da bi se fenotipski manifestirao mora biti na oba x kromosoma. Znamo da je jednog naslijedio od majke, a drugog od oca (koji se ufenotipu ne vidi). Napisao si da je potomak pastel. To je pojam za melaninsku mutaciju. Iz opisa roditelja i što su do sada dali proizlazi da im potomci mogu biti, bez obzira na spol žuti i lipokrom pastel (žuti-jer nisi naveo boju ženke) –i ona predstavlja svježu krv (autkros) sa/bez velike crne fleke. Ps. Drugi puta prije nego platiš pticu obrati pažnju da nema melaninske greške na kljunu ili nogama i malo raspiri perje.
| |
|
| |
braneOS
| Naslov: Re: Genetika u praksi Pon Feb 07, 2011 8:25 pm | |
| tesko se moze vidjet na slici ali rad se o jakoj dobroj ženki lipohrom pastela..niti se radio o melaninskim greskama na kljunu i nogama..jedina moguca situacija moze biti da je ta zenka nastala od ino ptice ...pario sam ino pticu vec sa obicnim lipohromom i dobio indenticnu pticu u gnjezdu... žao mi je sto nemogu uvecati sliku jer se radi o jakom ljepom primerku ptice... stvarno ljepe primjerke sam ocekiva od nje..al eto nije sve u uzgajivacu priroda radi cuda. | |
|
| |
dusan dragan
Broj poruka : 325 Datum upisa : 27.09.2010 Godina : 54 Lokacija : Nis
| Naslov: Re: Genetika u praksi Uto Mar 15, 2011 11:00 pm | |
| Da li moze da napise neko i za zivinu. Sta se najcesce dobija kada se pomesa naprimer crna i bela boja (gde ce se koja boja nalaziti) ili kulumbija bela i crna itd. Cije ce pile gene nositi ako je naprimer stara koka a mlad pevec ili obrnuto. Molim vas sto pre da napisete. Pozdrav | |
|
| |
| Naslov: Re: Genetika u praksi Sre Mar 16, 2011 1:48 am | |
| Xmmmm, Ovo pitanje bi trebalo da se postavi nekom ko zna genetiku zivine i mehanizme nasledjivanja odredjenih osobina, jer nije sve isto u procesu nasledjivanja, cak se procesi mehanizama nasledjivanja odredjenih osobina razlikuju kod kanarinaca i papagaja a kamo li zivine. Tako da za jednu istu osobinu kod kanarinaca i papagaja, imamo dva razlicita tipa nasledjivanja. Ajd da pokusam da ja dam odgovor sa strane kanarindzija.... Naso malo slobodnog vremana u pauzi.... Prvo pitanje parenje bele x crne - kod nas u prevodu parenjem lipohromnih sa melaninskim kanarincima dobijas sarene, neizlozbene primerke kanarinaca. A na ovo drugo pitanje mogu da ti dam odgovor iako ne gajim zivinu...... Cije ce pile gene nositi ako je naprimer stara koka a mlad pevec ili obrnuto???Pile ce nositi po 50 % gena od oba roditelja. Jer definicija oplodjenja ili fertilizacije i nastajanja zigota jeste da svaki polni hromozom oba roditelja ucestvuje sa 50 % u izgradnji tj. forimiranju zigota tj. mladog ptica... Evo jedne seme koju sam na brzinu sklepao...... Pozdrav | |
|
| |
dusan dragan
| Naslov: Re: Genetika u praksi Sre Mar 16, 2011 1:12 pm | |
| Da, da, da ali pevac ipak ima na nekim delovima i bele boje, kao sto sam i vec rekao !!! Ali u svakom slucaju hvala na pomoci !! Pozdrav | |
|
| |
Jovo13
Broj poruka : 179 Datum upisa : 05.09.2010 Godina : 32 Lokacija : Vitkovac-Kraljevo
| Naslov: Re: Genetika u praksi Sre Mar 16, 2011 6:15 pm | |
| Dragane ja nemam pojma o genetici ali evo da ti dam moj primer za misirke,parenjem dve misirke one standardne boje koje su imale bele grudi izleglo mi se dva bela,jedno sivo i jedno pile kao roditelji,stvar je u tome sto su njima zajednicki roditelji bili beli muzjak i siva zenka,tako da se mozda mogu preneti te osobine ako je neko od roditelja tvog pelta i koke bio bele boje. | |
|
| |
Banjalucanin
Broj poruka : 60 Datum upisa : 07.02.2011 Godina : 52 Lokacija : Banja Luka
| Naslov: Re: Genetika u praksi Sre Mar 16, 2011 10:37 pm | |
| Nisam veliki strucnjak za genetiku kod zivine,ali nesto malo znam.Bijela boja je dominantna u odnosu na druge boje,tako da je moguce od 2 crna primjerka dobiti cisto bijelog.Neki od roditelja nosi gen za bjelu boju,mozda i od prije 2 generacije.Stari pijetao i mlade koke ili obrnuto imaju veze sa nasledjivanjem boje i pola.Neznam napamet tacno sta se dobija ovim parenjem,ako nadjem napisacu.Primjer,ove godine u moje jeto crnih australorpa ubacim plavog pijetla i dobijem:cisto crne,ciste plave i cisto bijele.Da napomenem da moji austrlorpi nikad nisu davali nista osim crnih dok sam ih pario sa crnim pijetlom,a drzim ih 11 godina.Pozz | |
|
| |
igorsand
Broj poruka : 201 Datum upisa : 11.03.2010 Lokacija : Zrenjanin
| Naslov: Re: Genetika u praksi Pet Mar 18, 2011 12:16 am | |
| Meni ovo nezvuci logicno. Mada o zivini nista neznam. Ako je belo dominantna boja u odnosu na crnu, i ako bi u sebi ptica nosila gen za belu boju, onda bi ptica bila bela. | |
|
| |
dusan dragan
| Naslov: Re: Genetika u praksi Pon Mar 21, 2011 1:03 pm | |
| Danas sam kod peta gledao malo pazljivije i primetio da ispod svakog crnog stoji belo pero samim tim mislim da ce biti cisto belih pilica. Dali bi bilo dobro da ubacim i belu koku kod njega zajedno sa crnom, da se igram malo genima? Mislim da je petlic mesan sa graorastom kokinkinom pa je zbog toga tako. A ako je bela boja dominantnija onda je oko 25% mogucnosti da ce biti belog pileta !!! Pozdrav | |
|
| |
Miks
Broj poruka : 85 Datum upisa : 21.05.2011 Godina : 59 Lokacija : ZR
| Naslov: Re: Genetika u praksi Pon Maj 23, 2011 9:11 pm | |
| Hoce li biti malo i o genetici kod golubova | |
|
| |
dusan dragan
| Naslov: Re: Genetika u praksi Pon Maj 23, 2011 11:40 pm | |
| Kod golubova pile uvek nosi ili gene jednog ili drugog roditelja. Pozdrav !! | |
|
| |
filip kam.
Broj poruka : 22 Datum upisa : 28.06.2011 Godina : 35 Lokacija : Kraljevo - Srbija
| Naslov: Re: Genetika u praksi Sub Jul 02, 2011 8:59 am | |
| zna li neko koje boje kokoski treba upariti kako bi se dobila plava boja kokoski?? | |
|
| |
pero
Broj poruka : 163 Datum upisa : 20.04.2010 Godina : 71 Lokacija : Darda, Hrvatska
| Naslov: Re: Genetika u praksi Pon Sep 01, 2014 10:44 pm | |
| Za dusan dragan Ako isključimo partenogenezu (djevičansku oplodnju) mladunac bilo koje ptice nosi jednak broj gena od svakog roditelja, što ne znači da je primio više gena od onog roditelja na kojeg liči. Taj je roditelj svoje gene preneo u vanjski izgled ili fenotip potomstva.
| |
|
| |
dalibor
Broj poruka : 277 Datum upisa : 06.04.2010 Godina : 44 Lokacija : Kragujevac
| Naslov: Re: Genetika u praksi Sre Sep 03, 2014 1:52 am | |
| Naj prostije receno: osnovne boje kod zivine su crna,bela,plava i graorasta tako da mesanjem tih boja nebitno koja sa cim uvek se dobije neka navedena osnovna boja. Od osnovnih boja moze se dobiti i sarena jedinka ali tada smo sigurni da je doslo do parenja u srodstvu ili do liniskog parenja u srodstvu posto znamo da od npr.jednog petla i jedne koke dobijemo pilice koji imaju 50% gena od oca i 50% od majke i svi oni imaju neku osnovnu boju gore navedenu,kada zenske primerke od tog podmladka vratimo parenjem u srodstvu na oca(ili obrnuto muske na majku) opet dobijamo osnovne boje jer je 50% gena isto a 50% se razlikuju,ovakvo parenje u srodstvu primenjujemo kada hocemo da zadrzimo kvalitete koje poseduju roditelji, e sad u slucaju da dodje do parenja podmladka iz istog legla tu moze doci do javljanja sarenila ili fleka jer tu dolazi do parenja jedinki koje imaju podjednake indenticne gene i tu se javljaju problemi (govorim o cistim rasama) da moze doci prvo do smrtnosti,da podmladak bude slabije vitalan, podlozniji bolestima,javljaju se nezeljene boje sa raznim flekama i td...to ne mora biti jako izrazno u F2 generaciji ali u daljem nekontrolisanom parenju sigurno Sto se tice "izvedenih boja(varjeteta:kolumbija,srebrna,zlatna,jarebicasta,schamois,porcelan,citron,splash itd )"tu se jasnije moze videti parenje jedinki razlicitog varijeteta kao i parenje u srodstvu gde se na podmladku vec u prvoj F1 generaciji moze videti da nije paren isti varijetet vec dva razlicita.I ovakva parenja se primenjuju kada su kontrolisana radi osvezavanja krvi ali se podmladak iz F1 i F2 gen. vraca na jedinke istog varijeteta ali o tome sta se dobija, sledeci put. Takodje mozemo pariti osnovnu boju sa izvedenom gde dobijamo u F1 generaciji podmladak pola sa osnovnom bojom a pola sa izvedenom koja u sustini nije dobra(za izlaganje na izlozbama) jer se uvek razlikuje od izvorne izvedene boje (bude svetlija,tamnija,razlivena,vise preovladava osnovna ali se raspoznaju fleke od izvedene izvorne boje itd) ali naravno i ovo se radi gde se u sledecim generacijama podmladak vraca ako je osnovna boja u pitanju na osnovnu a ako je izvedene na izvedenu a sve to zbog osvezavanja krvi ili vracanja kvalitetnih fizioloskih ili morfoloskih karakteristika nekog odredjenog priplodnjaka,linije ili soja... Trudio sam se da malo uprostim i da se ne koristim strucnom terminologijom....pozzzz... | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Genetika u praksi | |
| |
|
| |
| Genetika u praksi | |
|