Avikultura
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Forum za ljubitelje ptica

PrijemGalerijaLatest imagesRegistruj sePristupi
Pravila foruma
1. Zabranjeno je vredjanje po bilo kom osnovu
2. Zabranjeno je slati privatne poruke i poruke na forumu u vidu spamova i reklamiranja
3. Zabranjeno je postavljati autorske tekstove a da ne ostavite i link odakle je preuzet
4. Lazno predstavljanje i koriscenje tudjih identiteta kao i dupli nalozi
5. Koristiti vulgarne izraze
6. Krsenje privatnosti tj postavljati podatke trecih lica bez njihove dozvole
7. Mogucnost slanja privatnih poruka dobijate posle 20te poruke na forumu
8. Oglasavanje na forumu je strogo zabranjeno, osim u delu predvidjenom za to (za oglasavanje morate da ispunite uslov od 20 poruka na forumu a onda se javite administratoru foruma)
Sekcija pticara Subotica
Od skora smo postali oficijelni forum sajta sekcije pticara Subotice pa sve ujedno pozivam da posete sajt

Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje

Ići dole 
+23
mime30
milos0205
Marjan
momoks
Stankovic
tina
farmacy
Laza
errorsrb
fuz80
zucko
Zika
Danijel
Luckyboy
haralampijexxl
VeljaVa
igorsand
Bogdanik
sestoperac
pipi1979
peja 07
dr dac
dr.nenad86
27 posters
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3  Sledeći
AutorPoruka
VeljaVa

VeljaVa

Broj poruka : 70
Datum upisa : 23.03.2010
Godina : 65

Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje   Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje - Page 2 Icon_minitimeSre Mar 31, 2010 9:03 pm

Moram pitati za tigricu pocetkom februara je snela 3 jajaposto je vreme bilo hladno ona je ustajala sa jaja ja sam jaja polupao bila su oplodena i posto sam jaja pobacao ona je i dlje boravila u kucici posle 2 nedelje sam je pogedao onaj deo jajovoda sve je plav i nateko a ona jede normalno ali je u kucici non stop i danas sam gledao i dalje je plavo i nateklo muzijak je sa njom u posebnom su kavezu on pokusava da je hrani ona odbija neznam kako da je lecim ako neko nesto moze da mi pomogne biobh mnogo zahvalan svima pozzz. U pisanju me mrzi da stavljam odgovarajuce znakove pa se zbog toga izvinjavam.
Nazad na vrh Ići dole
haralampijexxl

haralampijexxl

Broj poruka : 57
Datum upisa : 24.03.2010

PočaljiNaslov: Re: Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje   Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje - Page 2 Icon_minitimeSre Mar 31, 2010 11:27 pm

veljo promasio si topic...

inace, to se tako kako si uradio ne radi, vec se svaki dan po jedno jaje polako vadi i zatim skida kucica (jer je kucica tera da nosi) i onda ne bi trebalo da bude problema!

sto se lecenja tice, meni se nikada (hvala Bogu) nije tako nesto desilo. pitao sam koga sam mislio da zna i opet nista. ja sam misljenja da trebas da je pustis u volijeru da leti, pa sta joj Bog da, mada bolje sacekaj jos nekog. mozda ima boljih resenja...

pozz
Nazad na vrh Ići dole
igorsand

Broj poruka : 201
Datum upisa : 11.03.2010

PočaljiNaslov: Re: Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje   Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje - Page 2 Icon_minitimeČet Apr 01, 2010 10:24 am

Ja mislim da sada nemozes nista posebno da uradis. Zasto si joj uopste drzao gnezdo kada si joj izbacio jaja? Zasto si vadio jaja?
Izbaci sada gnezdo/kucicu. To je sve sto mozes uraditi. Mislim da nece biti nekih specijalnih problema. Mozda budes imao probleme u buducnosti zbog toga (sterilnost, ili neke druge komplikacije)
Nazad na vrh Ići dole
igorsand

PočaljiNaslov: Re: Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje   Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje - Page 2 Icon_minitimeČet Apr 01, 2010 8:11 pm

Sta mi se desi pre 15 minuta. Mozda nije tema ovde, ali...
Udjoh u pticarnik sa sinom od sestre da mu pokazem ptice. Hoce da ih vidi, nije dugo bio. Udjemo unutra i ja mu pokazem neke mlada u gnezdima. U tom trenutku, najbolja ptica koju sam dobio one godine, kao da izgubi balans prevrnu se nazad, pade na pod cijuknu, 2-3 puta se mrdnu i uginu. Sve je trajalo 4-5 sekundi. Nisam primetio nikakve simptome jutros ili juce.
Interesuje me sta moze biti razlog ove smrti? Ja sumnjam na srce, i da se mozda uplasio ovog malog jer u 98% slucajeva sam ulazim kod ptica.
Bas sam se iznervirao, ali sam barem video sta se desilo pa mogu da analiziram.
Nazad na vrh Ići dole
Luckyboy
General
General
Luckyboy

Broj poruka : 1626
Datum upisa : 20.12.2009

PočaljiNaslov: Re: Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje   Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje - Page 2 Icon_minitimeČet Apr 01, 2010 9:56 pm

Ja imam jako dobrog drugara koji izuzetno glasno prica,pogotovo kad se odusevljava sa necim.Jedanput je usao kod mene u pticarnik,i nikad vise,bilans je bio 5 mrtvih ptica pale
Nazad na vrh Ići dole
Danijel

Danijel

Broj poruka : 939
Datum upisa : 29.12.2009
Godina : 43

PočaljiNaslov: Re: Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje   Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje - Page 2 Icon_minitimePet Apr 02, 2010 1:04 am

Meni je pre nedelju dana na isti nacin uginula zenkica stiglice i to izvedena u kavez koja je bila dosta mirna ptica,a do toga je doslo kada je moj sin pokusao da joj stavi list maslacka u kavez, bas kao sto je naveo igor to je trajalo svega nekoliko sekundi. Po meni to je ocigledno posledica stresa, a Boban mi je cak i reko da je ptica imala sigurno neki poremecaj na srcu ili je bila debela i sve se to poklopilo sto je veoma verovatno i ja u to nimalo nesumnjam. Takve stvari se desavaju i kod ljudi i mi tu nemozemo pomoci da je ptica bila 100% zdrava do toga sigurno nebi doslo, ostaje malo tuge ali glavu gore i idemo dalje. Pozdrav...
Nazad na vrh Ići dole
igorsand

PočaljiNaslov: Re: Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje   Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje - Page 2 Icon_minitimePet Apr 02, 2010 11:40 am

A koje su ptice u pitanju bile Luckyboy? Nekako mi kanarinci, stiglici izgledaju nezno pa mi i nije toliko cudno.

Ma iznervira se pravo. Inace jako losa sezona, i onda ispade jedna ptica koja lici na nesto a uginu od stresa.
Nazad na vrh Ići dole
igorsand

PočaljiNaslov: Re: Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje   Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje - Page 2 Icon_minitimePet Apr 02, 2010 11:43 am

Ma da danijel, sigurno je tu vise faktora. Jedino sto je dobro je to sto sam bio prisutan, inace bi sada glavu razbio razmisljajuci zasto i kako.
Nazad na vrh Ići dole
Luckyboy
General
General
Luckyboy

Broj poruka : 1626

PočaljiNaslov: Re: Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje   Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje - Page 2 Icon_minitimePet Apr 02, 2010 1:11 pm

Tada je stradalo 2 japanska galebica,jedna zeba i 2 gulda.
Nazad na vrh Ići dole
dr.nenad86
ministar bez fotelje
dr.nenad86

Broj poruka : 2501
Datum upisa : 21.12.2009
Godina : 38

PočaljiNaslov: Re: Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje   Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje - Page 2 Icon_minitimeSre Apr 28, 2010 5:31 pm

GRCEVI -Ptica se iznenada sruši uz trzaje, mlataranje krilima, okretanje, počinje da drhti, tetura, koluta očima, vrti glavom pada i praćaka se žestoko. Uzroci: Uzbuđenje, strah, takođe gojaznost, boravak u suviše uskom kavezu, velika vrućina od peći ili sunca, nezadovoljan polni nagon i slično. Sredstva za lečenje: promene hrane, više zeleni i voće, sveži vazduh, promena mesta, hladne obloge na glavu, Pri napadu uzeti pticu u ruku i uspraviti je, da se ne ozledi. Ukoliko se grč samo jedanput pojavi, obično je bez značaja. Ako se ponovi primenjuju se sredstva za lečenje i ispituju se uzroci.

Rane se leče obično brzo. Pošto smo ili oprali pomoću sunđera čistom, mlakom vodom, očistimo ih Arnika- vodom /1:25-50/ i rastvorom ulja i karbolne kiseline /1:100/, alkoholom ili hidrigenom, posle toga ranu premazati jodom ili rivanolom.

Pozdrav cheers
Nazad na vrh Ići dole
Zika
Sumadinac
Sumadinac
Zika

Broj poruka : 1122

PočaljiNaslov: Re: Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje   Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje - Page 2 Icon_minitimeČet Maj 06, 2010 12:37 am

PSITAKOZA-ORNITOZA-je veoma tesko zarazno oboljenje golubova i drugih ptica a prenosi se i na ljude.U strucnoj literaturi ima vise naziva za ovu bolest.Prvobitan naziv je bio psitakoza(psitakus-grcki papagaj),posto seojavila kod ljudi u vreme naglog uzgoja papagaja,a u narodu je bila poznata i kao papagajska bolest.S obzirom da je kasnije utvrdjeno da i druge vrste ptica ,koje okruzuju coveka.mogu biti izazivaci ove zarazne bolesti.Bolest je dobila novo ime ornitoza(ornitos na grckom ptica).No,bez obzira na razlicite nazive,rec je o jednom oboljenju,koje sa ptica prelazi na ljude.Slobodno se moze reci da skoro svaka vrsta ptica s kojom covek dolazi u dodir,moze da bude izvor infekcije.Smatra se da je infekcija vrlo rasirena medju golubovima.podjednako medju divljim i domacim.Poznati su slucajevi infekcije ljudi koji su bili u dodiru sa takvim golubovima.gajenje golubova pismonosa,letaca ili drugih vrsta na tavanima.medju kojima je bilo i bolesnih u Americi je prouzrokovalo 500 oboljenja kod ljudi,od kojih se 19 zavrsilo smrtnim ishodom.U Evropi je ornitoza dokazana u gotovo svim zemkljama bez izuzetka pa i kod nas.kao primer navodim slucaj iz davne 1975,godine na izlozbi ptica u Ljubljani zabelezeno je oboljenje i nekkoliko slucajeva kod ljudi.Ornitoza se kod golubova tesko raspoznaje i nju jedino moze da dijagnostikuje strucnjak.Ona protice u vidu zapaljenja ocnih sluzokoza,kijavice,zapaljenja pluuca,creva i zglobova,neveseloscu,pospanoscu,gubitkom apetita i prolivom.Dobar deo obolelih golubova ugine,dok neki prezive i postanu dalji raznosaci zaraze.Znaci bez panike ali oprez na ovu temu.... Smile
Nazad na vrh Ići dole
zucko

zucko

Broj poruka : 113
Datum upisa : 14.03.2010

PočaljiNaslov: Re: Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje   Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje - Page 2 Icon_minitimePet Dec 17, 2010 11:21 pm

Zebice mi od juche zatvaraju oci, shto nisu pre radile. Jel to pipa ili sta, kako da ih lecim?????
Nazad na vrh Ići dole
sestoperac

sestoperac

Broj poruka : 173
Datum upisa : 30.12.2009
Godina : 47

PočaljiNaslov: Re: Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje   Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje - Page 2 Icon_minitimeSub Dec 18, 2010 12:32 am

imaju li vode ?
Nazad na vrh Ići dole
zucko

zucko

PočaljiNaslov: Re: Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje   Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje - Page 2 Icon_minitimeSub Dec 18, 2010 11:31 pm

imaju kupalicu...
Nazad na vrh Ići dole
fuz80
egzoticar u usponu

Broj poruka : 532
Datum upisa : 18.06.2010

PočaljiNaslov: Re: Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje   Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje - Page 2 Icon_minitimeNed Dec 19, 2010 7:41 am

a da im nije hladno kojim slucajem ?
Nazad na vrh Ići dole
zucko

zucko

PočaljiNaslov: Re: Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje   Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje - Page 2 Icon_minitimeNed Dec 19, 2010 3:21 pm

nije...temperatura je sobna... malo hladnije...18-19 stepeni.....
Nazad na vrh Ići dole
errorsrb

errorsrb

Broj poruka : 16
Datum upisa : 19.02.2011
Godina : 46

PočaljiNaslov: Re: Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje   Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje - Page 2 Icon_minitimeSub Feb 19, 2011 9:31 am

pozdrav ne bih da otvaram novu temu , nakon nocasnjeg uclanjenja upisao sam da imam par kozica... jutros me je probudio bukvalno muzjak sa simptomima teskog disanja kao da se nesto zadavio, tesko disanje stao na hranilicu i bukvalno lego u nju, uzeo ga u ruke, on samo ispruzio noge disanje josh gore zabacena glava, zovem veterinara on kazed da mu dam eritromicim (razblazen u vodi) dok sam izaso iz zgrade po lek papiga je vec uginula... da li je imao josh neko ovakav slucaj nije bilo 10 min sve ukupno vremenski, pitam posto josh uvek imam zenkicu sa kojom je on imao dva uspesna legla.. sta dalje preporuuka vasa...ne daj boze sad da mi ode zenka ja ne znam sta cu..
Nazad na vrh Ići dole
Laza

Laza

Broj poruka : 1208
Godina : 37

PočaljiNaslov: Re: Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje   Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje - Page 2 Icon_minitimeSub Feb 19, 2011 1:50 pm

errorsrb ::
pozdrav ne bih da otvaram novu temu , nakon nocasnjeg uclanjenja upisao sam da imam par kozica... jutros me je probudio bukvalno muzjak sa simptomima teskog disanja kao da se nesto zadavio, tesko disanje stao na hranilicu i bukvalno lego u nju, uzeo ga u ruke, on samo ispruzio noge disanje josh gore zabacena glava, zovem veterinara on kazed da mu dam eritromicim (razblazen u vodi) dok sam izaso iz zgrade po lek papiga je vec uginula... da li je imao josh neko ovakav slucaj nije bilo 10 min sve ukupno vremenski, pitam posto josh uvek imam zenkicu sa kojom je on imao dva uspesna legla.. sta dalje preporuuka vasa...ne daj boze sad da mi ode zenka ja ne znam sta cu..

desavalo se i za minut sve to...
Nazad na vrh Ići dole
errorsrb

errorsrb

Broj poruka : 16
Datum upisa : 19.02.2011
Godina : 46

PočaljiNaslov: Re: Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje   Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje - Page 2 Icon_minitimeSub Feb 19, 2011 2:04 pm

a uzrok da li se zna... ili se pa mora nositi na vestacenje, bitno mi je da znam zbog zenke, da ne ode i ona tako brzo nesto
Nazad na vrh Ići dole
farmacy

Broj poruka : 62
Datum upisa : 03.11.2010
Godina : 61

PočaljiNaslov: Re: Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje   Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje - Page 2 Icon_minitimeUto Maj 24, 2011 11:29 pm

Pozdrav! Duže me nije bilo na forumu. Problem i pitanje prvenstveno za komšiju Saleta. Imam Gulda mužjaka kome otpadaju zakržljala pera od krila.
Pero kad izrasta je nekako uvrteno i zakržljalo. Jedan prijatelj mi reče da je to možda PEROJED. Ako jeste kako i čime da tretiram pticu?
Nazad na vrh Ići dole
dr.nenad86
ministar bez fotelje
dr.nenad86

Broj poruka : 2501
Datum upisa : 21.12.2009
Godina : 38

PočaljiNaslov: Re: Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje   Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje - Page 2 Icon_minitimeČet Jun 23, 2011 10:42 pm

PRELOMI KOSTIJU KOD PTICA

Prelomi kostiju zarastaju takode lako. Prosti prelom noge iznad zgloba traži mirovanje , da bi ponovo zacelio.
Bolje je, dovesti oba kraja kosti opreznim navlačenjem u ispravan i fizioloski položaj i staviti između dva glatka drveta, trake od kartona ili norveških zavoja. Ovi se omotaju mekanom trakom, preko toga gips ili toplo stolarsko lepilo- tutkalo. Dok se ne osuši pticu treba držati čvrsto i tada je staviti u uski kavez sa niskim stapom za sedenje. Za otprilike četiri nedelje skida se zavoj omekšavanjem pomoću vode.
Kod običnih preloma krila stavlja se ispod i ( prirodni položaj dovedeno krilo) traka od vate i poveže se pomoću zavoja, najbolje oba krila, čvrsto uz telo. Kod težih preloma sa spoljnim ranama potrebno je liečenje kao kod rana.

Pozdrav cheers
Nazad na vrh Ići dole
tina

tina

Broj poruka : 71
Datum upisa : 12.06.2011
Godina : 54

PočaljiNaslov: Re: Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje   Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje - Page 2 Icon_minitimeSre Jul 20, 2011 6:37 pm

htela bih da znam koje bakterije se ispituju kad je u pitanju koprokultura izmeta?
Hvala unapred.
Nazad na vrh Ići dole
Stankovic

Broj poruka : 52
Datum upisa : 19.07.2011
Godina : 34

PočaljiNaslov: Re: Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje   Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje - Page 2 Icon_minitimeČet Jul 21, 2011 6:20 am

errorsrb ::

Ovo su prve i osnovne stvari koje trebaju da se pogledaju najprije:

U zatočenistvu ptice se razbole zbog
Prvo: --- Prljave vode
Drugo: --- Prljave Hrane
Treće: --- Prljavi ambijent

To znači da sudove za hranu i vodu moraju da se operu svaki dan pre nego što se opet napune. Hrana treba da je čista, seme da nije buđavo ili isprljano miševim izmetom itd. Kad se daje meka hrana najbolje je da se pravi istog dana a ne da se pravi nedeljno ili mesečno a onda drži u frižideru dok se neupotrebi. Ako se ptičice čuvaju u kavezu mora da se postave novine na dnu kaveza i da se menjaju, najbolje svaki dan a ako su u volieri ja pospem pesak i kad se isprlja ja ga lako sakupim i izbacim i onda pospem novi i opet je čisto. Kao i prečke, moraju da se istružu redovno jer na nju ptice uvek čiste kljun to znači da su pune svakojakih bakterija i buđa.

Ako je sve ovo u redu jer kao što kažu "Bolje sprečiti nego lečiti" ondak moguće je da je ptica već stara, jer ptice obično žive do 6 godina a ako je sve više od 6 to je bonus.
Ili nešto se desilo ptici pa je potrebna hitna operacija ili slično.

Sada u vašem slučaju najbolje je dobro oprati i disinfectovati kavez i dati ženki neki antibiotic za svaki slučaj.
Nazad na vrh Ići dole
momoks

momoks

Broj poruka : 191
Datum upisa : 22.04.2010
Godina : 56

PočaljiNaslov: Re: Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje   Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje - Page 2 Icon_minitimeČet Jul 21, 2011 7:26 am

Stankovic ::

moguće je da je ptica već stara, jer ptice obično žive do 6 godina a ako je sve više od 6 to je bonus.

Sa svim drugim napisanim se slazem posto je higijena kao i kod ljudi osnova zdravlja ali za starost ne bih rekao da je tacno. Koliko znam uz pravilnu negu i ishranu tigrica moze da dozivi oko 15 godina pa mislim da i svi ostali papagaji zavisi od vrste mogu da zive 15 godina pa navise.
Nazad na vrh Ići dole
Stankovic

Broj poruka : 52
Datum upisa : 19.07.2011
Godina : 34

PočaljiNaslov: Re: Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje   Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje - Page 2 Icon_minitimeČet Jul 21, 2011 1:48 pm

momoks ::
Stankovic ::

moguće je da je ptica već stara, jer ptice obično žive do 6 godina a ako je sve više od 6 to je bonus.

Sa svim drugim napisanim se slazem posto je higijena kao i kod ljudi osnova zdravlja ali za starost ne bih rekao da je tacno. Koliko znam uz pravilnu negu i ishranu tigrica moze da dozivi oko 15 godina pa mislim da i svi ostali papagaji zavisi od vrste mogu da zive 15 godina pa navise.

U pravu si! Tigrice obično žive i do desetak godina a u zatočenistvu i duplo, nego mislio sam na Zebice i Štiglice itd.
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje   Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje - Page 2 Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole

Najcesca oboljenja sobnih ptica i njihovo lecenje
Nazad na vrh 
Strana 2 od 3Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3  Sledeći
 Similar topics
-
» Medjugradska izlozba ptica Drustvo za zastitu i odgoj ptica,,SLAVUJ” iz Beograda, 21.11- 24.11.2013.
» bolesti i lecenje
» Šugavac kod ptica
» Predlog u vezi teme bolesti i lecenje
» Cene ptica !

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Avikultura :: Odrzavanje :: Nega i zaštita ptica :: Bolesti ptica-
Skoči na: