Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Forum za ljubitelje ptica
Pravila foruma
1. Zabranjeno je vredjanje po bilo kom osnovu
2. Zabranjeno je slati privatne poruke i poruke na forumu u vidu spamova i reklamiranja
3. Zabranjeno je postavljati autorske tekstove a da ne ostavite i link odakle je preuzet
4. Lazno predstavljanje i koriscenje tudjih identiteta kao i dupli nalozi
5. Koristiti vulgarne izraze
6. Krsenje privatnosti tj postavljati podatke trecih lica bez njihove dozvole
7. Mogucnost slanja privatnih poruka dobijate posle 20te poruke na forumu
8. Oglasavanje na forumu je strogo zabranjeno, osim u delu predvidjenom za to (za oglasavanje morate da ispunite uslov od 20 poruka na forumu a onda se javite administratoru foruma)
Sekcija pticara Subotica
Od skora smo postali oficijelni forum sajta sekcije pticara Subotice pa sve ujedno pozivam da posete sajt
Broj poruka : 1208 Datum upisa : 20.12.2009 Godina : 37 Lokacija : Svilajnac
Naslov: Gnezda za egzote Pet Jan 01, 2010 7:33 pm
Evo par zanimljivih ideja kako napraviti zanimljivo i funkcionalno gnezdo za egzote od prirodnih materijala.
GNEZDO U PANJU
Uzmite panj odgovarajuce velicine, ili Sumadijski zvan trupac iscepajte ga na pola a da pritom ne ostetite koru i exterijer. Napomena, panj mora da bude odgovarajuce i visine ! Kada je prepolovljen izvadite srce drveta tako da dobijete supalj oblik unutar panja ! Sada jedan deo panja probusiti burgijom i napraviti rupu zavisno od velicine ptice koju cuvamo ! Takodje odmah ispod rupe napraviti stajalicu od drveta ! sada ostaje samo poklopac sa jedne i druge strane, i to je to !
GNEZDO OD TIKVE
Uzmite ukrasnu tikvu, ili bundevu u zrelom i suvom stanju ! Ima toga po selima za izvoz ! Napravimo otvor negde na sredini, takodje napravimo stajalicu ispod i izvucemo sve iz tikve/bundeve ! Ima tu semenja i tzv mesnatog dela, ostaviti da se prosusi jos malo na suncu, ili na slaboj vatri , u rerni na kratko vreme
GNEZDO OD PLETENOG PRUCA
Ako imate nekog dedu na selu on ce vam to sigurno odraditi, postupak je malo komplikovaniji za laike ali mozete u svakom slucaju da probate put od 1000 kilometara zapocinje jednim korakom. Po sistemu batarice za koje svi znamo, isplete se jedno gnezdo sa ostavljenim otvorom za ptice.
GNEZDO OD SUVE TRAVE
Napravite zicanu konturu gnezda, znaci obicnu zicu isprepletate po zelji. Uzmete snopic sena, tanke sase (stabljike kukuruza) ili trske i obavijete preko konture, vezete gornji i donji kraj i naravno ostavite rupu za pticice...
Toliko od mene za sada !
Kada budem pravio nesto od ovoga, a uskoro hocu, postavicu slike !!
Pozdrav
Sasha
Broj poruka : 27 Datum upisa : 28.12.2009 Godina : 32 Lokacija : Vranje Srbija
Naslov: Re: Gnezda za egzote Pet Jan 01, 2010 10:20 pm
evo shta ja koristim za egzote..........
Alexandar
Broj poruka : 724 Datum upisa : 23.12.2009 Godina : 46 Lokacija : Kragujevac
Naslov: Re: Gnezda za egzote Ned Jan 03, 2010 10:23 pm
Evo jednog prakticnog resenja
zucko
Broj poruka : 113 Datum upisa : 14.03.2010 Lokacija : Veliko Gradiste
Naslov: Re: Gnezda za egzote Sub Mar 20, 2010 6:20 pm
[url=][/url], evo i mojih kucica!!!!!!!!!!
Luckyboy General
Broj poruka : 1626 Datum upisa : 20.12.2009 Lokacija : Smed.Palanka Šumadija
Naslov: Re: Gnezda za egzote Ned Jul 18, 2010 2:18 pm
Evo jednog videa step by step kako se od tetrapak ambalaze izradjuje gnezdo
dejanns
Broj poruka : 15 Datum upisa : 01.06.2010
Naslov: Re: Gnezda za egzote Ned Okt 17, 2010 10:03 pm
hehehe dobra fora... pa jel neko koristi ovakva gnezda od vas prisutnih?
papayajamaica
Broj poruka : 200 Datum upisa : 10.04.2010 Godina : 44 Lokacija : Beograd
Ja sam napravio slicno ali od manje kartonske kutije
jecham
Broj poruka : 273 Datum upisa : 21.10.2010 Godina : 52 Lokacija : Smederevo
Naslov: Re: Gnezda za egzote Ned Okt 31, 2010 8:12 pm
Ko nece ili nemoze da pravi ima u pet shopovima da kupi jako dobra gnezda Samo nemojte da kupite najmanje, posto zna da bude prilicno tesno ako ima vise pticica
dejanns
Naslov: Re: Gnezda za egzote Uto Nov 02, 2010 11:45 am
Ma ja sam pristalica da sve sam treba prviti iako ce biti nekvalitetnije ali ipak znas da si ti to pravio Poslacu vam slike kasnije
fuz80 egzoticar u usponu
Broj poruka : 532 Datum upisa : 18.06.2010
Naslov: Re: Gnezda za egzote Pet Nov 12, 2010 9:26 pm
jecham ::
Ko nece ili nemoze da pravi ima u pet shopovima da kupi jako dobra gnezda Samo nemojte da kupite najmanje, posto zna da bude prilicno tesno ako ima vise pticica
jedno pitanje: da li je ovo gnezdo za jednokratnu upotrebu ili... neznam kako bih ga ocistio jer ja moja gnezda isparim vrelom vodom
dejanns
Naslov: Re: Gnezda za egzote Pet Nov 12, 2010 10:08 pm
Pozdrav, pa predpostavljam da je to gnedo za vise upotreba, samo unutrasnjost zamenis novim materijalom... Mada moje egzote vole vise intimnija gnezda zatvorenijeg tipa. pitao si me za guldove, trenutno oformljujem jato tako da necu nista prodavati dok ih ne budem imao bas puno A to puno jos nisam skonto koliko je to
jecham
Broj poruka : 273 Datum upisa : 21.10.2010 Godina : 52 Lokacija : Smederevo
Naslov: Re: Gnezda za egzote Ned Nov 14, 2010 10:10 am
Naravno da je gnezdo za visekratnu upotrebu. Ja moje koristim bar 2 godine i stalno je u kavezu posto zebe vole da spavaju u gnezdu. Povremeno ga izvadim(prvo pustim ptice da predju u drugi kavez) i ocistim i operem pod mlazom vode i pomocu cetkice za zube, a zatim osusim na promaji i suncu. Vrlo brzo se osusi i spremno je za vracanje. Pozdrav.
dino
Broj poruka : 69 Datum upisa : 07.05.2010 Lokacija : podgorica
Naslov: Re: Gnezda za egzote Sub Jan 01, 2011 11:00 pm
jecham ::
Ja sam bio uzeo najmanje kada sam tek poceo da se bavim uzgojem egzota i nije mi se nikako pokazalo vazda su starija pilad u gnezdu gazila ova mladja tako da mi se mali broj piladi podizao
dino
Naslov: Re: Gnezda za egzote Ned Jan 02, 2011 3:20 pm
Ja mojim egzotama pravim gnijezda na razne nacine pravim ona obicna kockasta gnijezda od drveta pa sam naucio da pletem gnijezdo od vrbe ono ispadne kao gnijezdo koje kupujemo kao ono sto je jecham izbacio da pogledamo i onda mi je palo na pamet da napravim gnijezdo tako sto kanticu od pavlake onu malu prevrnem naopako tako da poklopac bude dno a ono pravo dno od kantice da bude kao krov i samo izbusim nozem rupu da ulaze i kanticu posto je bijele boje oblozim listovima trske.Pa sam onda pravio gnijezdo os jedne minijaturne kace od sira ona je veoma mala taman za gnijezdo za ptice i samo izbusim rupu da mogu da udju i tako pravim raznovrsna gnijezda za ptice i lijepo ih ukrasim zelenilom da su im sto privlacnija i tako svaka izabere svoje gnijezdo i nemam problema oko toga da li ce s muzijaci boriti za neko gnijezdo
dino
Naslov: Re: Gnezda za egzote Pon Jan 03, 2011 8:43 pm
Evo malo gnijezda koje sam ja pravio mojim egzotama ovo su prvenstveno gnijezda za zebe i galebice
Evo prvo gnijezda od kantice od pavlake https://2img.net/r/ihimizer/i/picture181h.jpg/ https://2img.net/r/ihimizer/i/picture182w.jpg/ https://2img.net/r/ihimizer/i/picture183u.jpg/ A sada jedna slika gnijezda od male kace od sira https://2img.net/r/ihimizer/i/picture184s.jpg/ I na kraju slika obicnog kockastog gnijezda https://2img.net/r/ihimizer/i/picture185x.jpg/ Fotoaparat mi se nesto pokvario pa sam slikao telefonom i onda se bojim da slike nisu bas najjasnije.Veliki pozdrav
dino
Naslov: Re: Gnezda za egzote Čet Jan 06, 2011 1:22 pm
Moze jedno pitanje posto ja imam problem sa galebicima znam da lose prave gnijedo iznutra moji ga lijepo naprave od sijena ali pilad sve prpadaju ispod sijena i oni ne mogu da ih hrane pa crknu. Pa koji je najbolji materijal da stavim pticama da prave gnijezda
fuz80 egzoticar u usponu
Broj poruka : 532 Datum upisa : 18.06.2010
Naslov: Re: Gnezda za egzote Čet Jan 06, 2011 1:38 pm
ja stavljam kao i ti sitno seckano seno. ali ja ga malo ispresujem bas zbog propadanja ptica
dejanns
Naslov: Re: Gnezda za egzote Uto Jan 18, 2011 9:20 pm
Ja stavim samo dzak od kafe kao podloga i tu nose jaja, jer dosta puta mi se desilo da im jaje zapadne u podlogu i ne vide ga... poz