| Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! | |
|
+78zozi drvetmed Browningbar ivica1 senjin Goran Cvetanoski-Coko Matija95 Pash031 pedjacure makimk žako lepotica cana fuz80 DjordjeVet ivica.m srxa Džoni BABURA goran74 Iwan97 Nemanja Ars zoran ptice pjevice mica vasic Aleksandar Djuric grujo skorkovic Jovo13 bastard kv ADI KG Marjan Šarengrad koja* Rale Milan 92 bratislav misic sasa.kg milos0205 Đole braneOS Alexandar milun mozaik vlada130168 joki_skrce sasko Dalibor Vasic farmacy srdjan vr jigor Don Milan Nis sasaznas Vasa Бане IGOR 72 Saša vr gocke kima SrdjanKG Luckyboy Dax BG Rale KG sasar_le lakigtb Koki-Baba Boban zikanis dr.nenad86 Steva BOCKA milannish Santa Petar mica Bogdanik Danijel Zika Laza 82 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
Goran Cvetanoski-Coko
Broj poruka : 35 Datum upisa : 17.05.2013 Godina : 61 Lokacija : Skopje, Makedonija
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Sub Nov 02, 2013 9:34 pm | |
| - mica ::
E ovaj ima pravu ''meru'' bas po mom ukusu. | |
|
| |
senjin
Broj poruka : 27 Datum upisa : 30.05.2010 Godina : 56 Lokacija : Ureterp Nederland
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Ned Nov 03, 2013 2:16 pm | |
| Prelijepe slike,prelijepi primjerci,fenomenalno maticno jato C.C.Balkanika ako se ne varam.Jedinke su stvarno prelijepe a vidio sam par vrhunskih ptica bar sto se tice eksterijera.Ne znam samo kakav imaju pjev jer svako lokalno jato specifican pjev.Ocekivao sam vise C.C.Nominalni ali ili ja nisam pazljivo gledao ili ga nema u vasem jatu,mada posle prvog mitarenja i ulaska u jesen ptice je tesko odmah kvalifikovati u odredjene tipove. | |
|
| |
senjin
Broj poruka : 27 Datum upisa : 30.05.2010 Godina : 56 Lokacija : Ureterp Nederland
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Ned Nov 03, 2013 2:22 pm | |
| Mada zapazam par primjeraka sa intezivnijom bijelom bojom po licu i da se ovde mozda ipak ne radi o uzajamnom parenju ta dva tipa. | |
|
| |
mica
Broj poruka : 538 Datum upisa : 15.01.2010 Godina : 70 Lokacija : Svilajnac
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Pon Nov 04, 2013 5:30 pm | |
| - senjin ::
- Mada zapazam par primjeraka sa intezivnijom bijelom bojom po licu i da se ovde mozda ipak ne radi o uzajamnom parenju ta dva tipa.
Kada sam 2005-te počeo odgoj štiglića planirao sam da parenjem proizvedem ptice približno istog eksteriera. Vrlo brzo sam odustao od te ideje. Kako nemam takmičarskih ambicija, ujednačavanje štiglića u jatu po eksterieru nije imalo smisla. Pario sam normale u čistoj krvi, balkanike u čisto krvi ali sam veoma rado pario štigliće jedne podvrste sa drugom. Rezultat takvih parenja je jato štiglića heterogenog izgleda. Meni lično su najlepši štiglići nastali parenjem podvrsta, koji imaju eksterijerne odlike i jedne i druge podvrste u razičitom odnosu: Mešovita parenja dala su štigliće različitog eksteriera, tako da se svaka ptica manje ili više razlikuje od drugih. Te razlike nisu velike, ali su ipak pažljivim posmatranjem uočljive. nomoinalis: nominalis: nominalis desno, mešoviti -intermediarni tip levo razlika je diskretna i ogleda se u tome što mešoviti tip nema belu kragnu na vratu za razliku od nominalisa. Dva štiglića mešovita (intermedijarni tip). Oba imaju bele obrazte po tipu nominalisa i tamne kragne na vratu po tipu ballkanike: nominalis: mešoviti-intermedijarni: Tri štiglića, tri generacije: 2011, 2012, 2013: | |
|
| |
senjin
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Pon Nov 04, 2013 7:42 pm | |
| Mico konacno imam priliku da razgovaram konkretno sa uzgajivacem koji preko sopstvenog jata i iskustva i rezultata dokazuje cinjenicu da postoje razliciti tipovi stiglica.U ovom tvom slucaju se zaista radi o Balkanici i Nominalnom ,znaci moje prepostavke vezane za tvoje ptice su bile tacne.Drugo ja zastupam tezu da i u Balkanici samoj postoji dalja tipografija ptica pa tako da Balkanika koja je u Srbiji dijelovima Bosne se opet dijeli na Mediteransku Balkaniku koja obitava pretezno duz Jadranskog mora(Hrvatska Crna Gora,dijelovi Makedonije,dijelovi Hercegovine a koje imaju opet kontakta sa Africkim pticama i tako obrazuju poseban tip nase Balkanike.No da se vratim vasim pticama i da vam dam kompliment sa bazicnom vizijom drzanja a to je nacin kako ste poceli da odgajate ptice.Savrseno dobra i pametna ideja .Tako ce te imati dobru i autohtonu pticu,jer ne pare se samo kod vas razliciti tipovi stiglica nego je to realnost i u prirodi samoj.Ovako ste stvorili savrsenu bazu sa dobro odabranim i izbalansiranim autohtonim pticima a samim tim imate i kvalitet. | |
|
| |
senjin
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Pon Nov 04, 2013 7:53 pm | |
| Gledajuci slike vasih ptica prvo sam uocio dobre i prvenstveno zdrave i lijepo obojene ptice.Forma i velicina ptica ,njihova obojenost i karakteristike za odredjeni tip stiglica se kroz vase maticno jato jasno vide.Kad gledam vase ptice gledam ptice koje sam imao prilike da vidjam nekad davno kroz moje djetinjstvo i kroz moja sjecanja vezana za ptice koje sam mogao samo u prirodi da nadjem.Svaka jedinka koju imate je prica za sebe i mogao bi o svakoj ponesto da kazem a o tome se i radi u ovom nasem hobiju o pticama samim.Pa cu kasnije ako vam to ne smeta pokusati dati utiske vise o individualnim primjercima a vas bih zamolio da me demantujete ako grijesim.Ja se ne ljutim na drugacija misljenja nego pokusavam sto vise da doznam i da nesto novo naucim. | |
|
| |
senjin
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Pon Nov 04, 2013 8:22 pm | |
| Jako je uocljiva i duzina primjeraka gdje je Balkanika ipak malo sitnija nego li Nominalni sto je jako bitno bar ovdje gdje ja zivim.U Holandiji se stiglici dijele na male i velike(kleine putter en Grote putter)sto se tice zvanicnog standarda i to su samo priznate izlozbene ptice.Znaci nebitno je tip stiglica pa bio on C.C Britanika Parva ili Balkanika.Izmedju tog tipa imaju malo duzi tip on se zove bloemputter koji ne ulazi u kategoriju standarda.Sta hocu da kazem je da duzina i forma ptica je itekako bitna u uspjesnom odgoju stiglica.A zasto duzina pa zato sto Balkanika ova druga sto sam naveo kao Mediteranski tip je ptica koja je sitnija i od ovih vasih ptica Balkanike.I ne bi bilo lose mozda u daljem uzgoju razmisljati i o tom aspektu uzgoja.Ja ovdje u holandiji pokusavam da odgojim balkaniku Mediteranskog tipa.Ove godine sam napravio dosta veliku vanjsku volijeru pa ce mo vidjeti sta ce biti.U svakom slucaju razmjenuti ce mo mi nasa iskustva.A vidim da ste iz Svilajnca i sjetim se 1998 sam bio na slavi u Brzohodama kod Svilanjca.Kako je svijet mali. | |
|
| |
senjin
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Pon Nov 04, 2013 8:34 pm | |
| Mada Mico i za Nominalnog u Srbiji dosta utice I onaj Rumunski tip stiglica naravno zavisno na kojem geografskom dijelu dolazi najcesce do njihovog mjesanja.Ptice stiglice u Srbiji bih podjelio na Nominalnog koji ima najcesce kontakta sa stiglicima kontitentalne europe.I NESTO MALO bALKANIKE ZAVISNO OD GEOGRAFSKOG DIJELA SRBIJE.No to je samo teza ne mora da bude bas tako. | |
|
| |
Marjan
Broj poruka : 1557 Datum upisa : 25.02.2011 Godina : 46 Lokacija : Pirot, R. Srbija.
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Pon Nov 04, 2013 8:46 pm | |
| ,,A zasto duzina pa zato sto Balkanika ova druga sto sam naveo kao Mediteranski tip je ptica koja je sitnija i od ovih vasih ptica Balkanike.,,
- ta podvrsta je carduelis carduelis tuci- areal koji nastanjuje je sicilija, sardinija i jug italije. Najmanja je podvrsta stiglica, duzina 11- 12 cm. I najvise po boji lici na balkaniku! | |
|
| |
senjin
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Pon Nov 04, 2013 9:06 pm | |
| Bravo Marjane o toj podvrsti sam i mislio.Samo nema bas mnogo ljudi koji djele nase teze.No ti znas savrseno o kakvoj ja Mediteranskom tipu stiglica ovdje govorim.Moje su ptice iz Hercegovine i Hrvatske i to odredjenog tipa sto ja nazivam Mediteranskim. | |
|
| |
mica
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Sub Nov 09, 2013 7:34 pm | |
| | |
|
| |
mica
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Sub Nov 16, 2013 3:22 pm | |
| | |
|
| |
Marjan
Broj poruka : 1557 Datum upisa : 25.02.2011 Godina : 46 Lokacija : Pirot, R. Srbija.
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Čet Nov 21, 2013 4:58 pm | |
| - Marjan ::
- ,,A zasto duzina pa zato sto Balkanika ova druga sto sam naveo kao Mediteranski tip je ptica koja je sitnija i od ovih vasih ptica Balkanike.,,
- ta podvrsta je carduelis carduelis tuci- areal koji nastanjuje je sicilija, sardinija i jug italije. Najmanja je podvrsta stiglica, duzina 11- 12 cm. I najvise po boji lici na balkaniku! evo ocigledne reazlike carduelis carduelis major i carduelis carduelis tuci | |
|
| |
mica
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Čet Nov 28, 2013 2:48 pm | |
| | |
|
| |
mica
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Sub Dec 07, 2013 3:15 pm | |
| | |
|
| |
mica
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Čet Dec 19, 2013 7:46 pm | |
| | |
|
| |
mica
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Pon Dec 30, 2013 7:20 pm | |
| | |
|
| |
mica
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Sub Jan 04, 2014 8:18 pm | |
| | |
|
| |
mica
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Sre Jan 08, 2014 3:25 pm | |
| Fotografije mogu poslužiti za analizu eksteriera štiglića. Da bi se štiglić posmatrao sa fotografija, potrebno je naslikati bar nekoliko forografija iz različitih uglova. Ptica se slika iz blizine, a fotografije moraju biti dovoljno oštre: | |
|
| |
mica
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Ned Jan 12, 2014 2:29 pm | |
| | |
|
| |
mica
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Čet Jan 16, 2014 7:08 pm | |
| | |
|
| |
mica
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Čet Jan 23, 2014 7:30 pm | |
| | |
|
| |
mica
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Uto Feb 04, 2014 3:09 pm | |
| | |
|
| |
mica
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Pet Feb 14, 2014 8:53 pm | |
| | |
|
| |
mica
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Pet Mar 14, 2014 9:30 pm | |
| Dva mužjaka neobičnog perja: Kako se radi o pticama koje su u krvnom srodstvu ( stariji mužjak je ujak mlađem) ova anomalija perja bi mogla biti mutacija. Za donošenje konačnog zaključka potrebnan je dalji rad sa njima i veći broj njihovih potomaka. | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! | |
| |
|
| |
| Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! | |
|