Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Forum za ljubitelje ptica
Pravila foruma
1. Zabranjeno je vredjanje po bilo kom osnovu
2. Zabranjeno je slati privatne poruke i poruke na forumu u vidu spamova i reklamiranja
3. Zabranjeno je postavljati autorske tekstove a da ne ostavite i link odakle je preuzet
4. Lazno predstavljanje i koriscenje tudjih identiteta kao i dupli nalozi
5. Koristiti vulgarne izraze
6. Krsenje privatnosti tj postavljati podatke trecih lica bez njihove dozvole
7. Mogucnost slanja privatnih poruka dobijate posle 20te poruke na forumu
8. Oglasavanje na forumu je strogo zabranjeno, osim u delu predvidjenom za to (za oglasavanje morate da ispunite uslov od 20 poruka na forumu a onda se javite administratoru foruma)
Sekcija pticara Subotica
Od skora smo postali oficijelni forum sajta sekcije pticara Subotice pa sve ujedno pozivam da posete sajt
Broj poruka : 26 Datum upisa : 13.02.2010 Godina : 38 Lokacija : Trebinje, BiH
Naslov: Usiljeni stiglic i neusiljena kanarinka Sub Feb 13, 2010 7:24 pm
Potrebna mi je pomoc jer imam jako usiljenog stiglica, cim mu pocnem tiho zvizdati il mu pustim klip sa neta sa pticima odmah cucne i plese lijevo desno u cucecem polozaju, skace po kavezu gruze zice hranilice i sve mu ostalo smeta.... da ne pricam o pjesmi, pjeva od jutra do veceri.... medjutim posto se tome nisam nadao nisam usilio kanarinku, imam tu neku lutino lipokrom kanarinku staru najvise oko 2g, malo manje... poceo sam danas da joj dajem jajcanu hranu pomjesanu sa neklijalim nigerom, cekam da mi niger proklija pa cu i njega klijavog da joj dajem, vec sam joj postavio gnijezdo i ponudio vatu da formira gnijezdo....
al me srrah da ne prodje ovog stiglica nagon? mislim koliko dugo on moze da ceka tako usiljen? za koliko dana najbrze mogu da usilim zenku i kojice biti znakovi da je i ona usiljena, i dal sam mozda preuranio sa gnijezdom vatom i dal joj to mozda smeta? dal da pocnem da sklanjam pregradu izmedju njih? dal i njemu treba da dajem sada jajcanu hranu i niger? molim vas da me savjetujete sta i kako da radim...
p.s. ni jedno ni drugo do sada nemaju iskustva u izvodjenju mladih u kavezu....
Jocom
Naslov: Snimci ponasanja ptica Sub Feb 13, 2010 7:24 pm
Evo napravio sam par snimaka da sami vidite kako s ponasaju ptice...
na ovom drugom klipu je snimljeno ponasanje zenke prvi put nakon sto sam sklonio pregradu i nakon sto je ugledala muzjaka pocela je da se oglasava kao sto i vi to cujete inace nikada se ne oglasava i jako je mirna....
Zika Sumadinac
Broj poruka : 1122 Datum upisa : 20.12.2009 Lokacija : Kragujevac
Naslov: Re: Usiljeni stiglic i neusiljena kanarinka Sub Feb 13, 2010 7:54 pm
Bravo Joco legendo,dosao si na pravo mesto medju prave ljude,samo nastavi napred i neka ti je sa srecom.Ovde ces imati sve odgovore na pitamnja koja te eventualno muce kao uostalo m i sve nas.Srecan dolazak i da se lepo osecas medju ljudima koji isto neizmerno vole ptice kao i ti.....
Laza
Broj poruka : 1208 Datum upisa : 20.12.2009 Godina : 37 Lokacija : Svilajnac
Naslov: Re: Usiljeni stiglic i neusiljena kanarinka Ned Feb 14, 2010 9:24 am
Stiglicu nastavi da dajes sve sto mu dajes da bi ostao usiljen, prvenstveno jaca hrana i niger koji je naklijan, Da bi zenku oraspolozio pojacaj temperaturu, produzi dan malo na 14-16 sati i daj joj nesto od vitamina ako imas u pojilicu (ne one zute farbe sto ima uglavnom po pet shopovima) i ne diraj je vise. Stavi kavez do kaveza da se gledaju, siguran znak ako pocnu poljupci, tj dodirivanje kljunovima, sto se tice stiglica moze on dugo da bude usiljen, najvise je usiljen kada mu je kljun skroz beo kao i noge, kada vidi pticu on rasiri krila itd
E sad ovo je pamuk za gnezdo koliko ja vidim, to izbaci, stavi slamkice, seno (dobro ocisceno), pamuk zna da zakaci noktom i da iznese celo gnezdo
Jos jedna stvar, ako ti stiglic prvi put pari kanarinku, zamaskiraj gnezdo, uzmi vestacku jelku od nove godine i zamaskiraj ga dobro, tako ce on imati osecaj da je u prirodi i nece biti nervozan kada pridjes kavezu jer zna da su mu klinci na bezbednom.
Toliko od mene za sada, pitaj ako te jos nesto interesuje
Pozdrav
Laza
Naslov: Re: Usiljeni stiglic i neusiljena kanarinka Ned Feb 14, 2010 9:28 am
cekaj jos par dana i ubaci ih u isti kavez, mada ovaj kavez gde ti je zenka ne bih preporucio da paris, al ko zna mozda i uspe
sestoperac
Broj poruka : 173 Datum upisa : 30.12.2009 Godina : 47 Lokacija : Podgorica, Crna Gora
Naslov: Re: Usiljeni stiglic i neusiljena kanarinka Ned Feb 14, 2010 9:22 pm
Joco, moje misljenje je da ces cekati jos da ovdje bude nesto...
Prvo, stiglic ima odlicno ponasanje za ovaj period, ali je daleko od usiljenosti. Nastavi sa proklijalim nigerom, moja prognoza je da bi trebalo da bude spreman krajem aprila. Kontrolisi da se ne ugoji. Drugo, kanarinki pod hitno izbaci vatu i stavi jutane koncice. Jos neki period je hrani tanko da se ne udeblja. Po snimku se ne moze zakljuciti u kojoj je fazi usiljenosti.
Drzi ih odvojeno veci dio vremena, stiglic treba dobro da se raspjeva i da pojaca pjesmu. Vidjet ces da ce mu tada nestati crno sa vrha kljuna. Kad imas vremena stavi ih da se gledaju, gledaj kako se ponasaju. Ponekad uhvati stiglica i ubaci ga kod nje, nek se navikava na hvatanje, na njeno prisustvo, na njen kavez. Onda ga opet odvoji da se ne gledaju, on ce pojacavati pjesmu a ona ce ga slusati i tako se navikavati na njega.
Jocom
Naslov: Re: Usiljeni stiglic i neusiljena kanarinka Pon Feb 15, 2010 12:00 am
Lazar ::
Stiglicu nastavi da dajes sve sto mu dajes da bi ostao usiljen, prvenstveno jaca hrana i niger koji je naklijan, Da bi zenku oraspolozio pojacaj temperaturu, produzi dan malo na 14-16 sati i daj joj nesto od vitamina ako imas u pojilicu (ne one zute farbe sto ima uglavnom po pet shopovima) i ne diraj je vise. Stavi kavez do kaveza da se gledaju, siguran znak ako pocnu poljupci, tj dodirivanje kljunovima, sto se tice stiglica moze on dugo da bude usiljen, najvise je usiljen kada mu je kljun skroz beo kao i noge, kada vidi pticu on rasiri krila itd
E sad ovo je pamuk za gnezdo koliko ja vidim, to izbaci, stavi slamkice, seno (dobro ocisceno), pamuk zna da zakaci noktom i da iznese celo gnezdo
Jos jedna stvar, ako ti stiglic prvi put pari kanarinku, zamaskiraj gnezdo, uzmi vestacku jelku od nove godine i zamaskiraj ga dobro, tako ce on imati osecaj da je u prirodi i nece biti nervozan kada pridjes kavezu jer zna da su mu klinci na bezbednom.
Toliko od mene za sada, pitaj ako te jos nesto interesuje
Pozdrav
Lazare hvala ti na dosta korisnih savjeta, samo imam pitanje, koja ti je zamjerka kavezu i u kakav kavez predlazes da je stavim? Jos jednom hvala...
Jocom
Naslov: Re: Usiljeni stiglic i neusiljena kanarinka Pon Feb 15, 2010 12:03 am
sestoperac ::
Joco, moje misljenje je da ces cekati jos da ovdje bude nesto...
Prvo, stiglic ima odlicno ponasanje za ovaj period, ali je daleko od usiljenosti. Nastavi sa proklijalim nigerom, moja prognoza je da bi trebalo da bude spreman krajem aprila. Kontrolisi da se ne ugoji. Drugo, kanarinki pod hitno izbaci vatu i stavi jutane koncice. Jos neki period je hrani tanko da se ne udeblja. Po snimku se ne moze zakljuciti u kojoj je fazi usiljenosti.
Drzi ih odvojeno veci dio vremena, stiglic treba dobro da se raspjeva i da pojaca pjesmu. Vidjet ces da ce mu tada nestati crno sa vrha kljuna. Kad imas vremena stavi ih da se gledaju, gledaj kako se ponasaju. Ponekad uhvati stiglica i ubaci ga kod nje, nek se navikava na hvatanje, na njeno prisustvo, na njen kavez. Onda ga opet odvoji da se ne gledaju, on ce pojacavati pjesmu a ona ce ga slusati i tako se navikavati na njega.
pa on jeste iskreno jako dobro raspjevan... na ovome snimku se ne vidi dobro kako pjeva jer sam ga snimao i on je vidjeo da se nesto desava pa je na to obratio paznju, inace pjeva od kako svane pa dok ne ugasim svijetlo.... nista onda cu da cekam dok mu kljun potpuno ne pobjeli.... Hvala na savjetima.....
Laza
Naslov: Re: Usiljeni stiglic i neusiljena kanarinka Pon Feb 15, 2010 8:28 am
Jocom, stiglicu moras da ponudis kavez gde ce on moci da rasiri krila i da poleti bukvalno, ne bi bilo lose da vidis od nekog letilice i parilice sto DUZE, ovo je cini mi se kavez za papagaja, njima je bitna visina jer se pentraju, a stiglicima je bitna duzina.
Jocom
Naslov: Re: Pon Feb 15, 2010 10:41 am
Lazar ::
Jocom, stiglicu moras da ponudis kavez gde ce on moci da rasiri krila i da poleti bukvalno, ne bi bilo lose da vidis od nekog letilice i parilice sto DUZE, ovo je cini mi se kavez za papagaja, njima je bitna visina jer se pentraju, a stiglicima je bitna duzina.
ok, onda moram da nabavim takav neki kavez...
Danijel
Broj poruka : 939 Datum upisa : 29.12.2009 Godina : 43 Lokacija : Srbija-Vranje
Naslov: Re: Usiljeni stiglic i neusiljena kanarinka Pon Feb 15, 2010 10:58 am
Joco prvo da te pitam u kakvoj prostoriji tj. dali ove ptice drzis na toplom ili hladnom? Ako ih drzis u toplom, a kanarinka kako kazes ima skoro 2 god. ce se brzo usiliti, a posto si postavio gnezdo moje misljenje je da ce brzo biti spremna i napraviti gnezdo i naravno bez stiglica sneti neoplodjena jaja. Ja bi se upotpunosti slozio sa Goranom-Sestoperac da se stiglic lepo ponasa za ovo doba godine ali po meni nije on jos uvek spreman do kraja. Ako su ptice na hladnom poslusaj sestoperca neka ih tako kao sto si ih postavio neka se gledaju i neka se kanarinka navikava na njega i njegovu pesmu i probaj da zenku sto duze neusilis jer stiglica nece proci niako usiljenost on ce biti jos spremniji.Nastavi samo sa spremanjem samo stiglica i pocetkom aprila ih pusti zajedno i tad nastavi da ih zajedno spremas.Kad ih pustis zajedno tad okaci gnezdo i stavi im materijal za pravljenje istog, a pre toga mozes ponuditi stiglicu malo pamuka cisto da vidis kako se ponasa. Spreman stiglic pocne odmah vuci pamuk (interesuje se za pravljenje gnezda) i krene se razdragano poskati po trbuhu i cistiti perje. Zanimljivo je da se svi dobro spremni stiglici tako ponasaju jer sam to licno video mnogo puta.Pobelece mu vrh kljuna u potpunosti i bice jos raspevaniji.Ako se desi da pogodi tj. upari zenku u prvoj turi zanimljivo je i to da se vecina stiglica odmah smiri i onako nakostresi i stoji pored gnezda i to sam mnogo puta video,a ako ne upari iz prva moras biti uporan i nemoj nikako da menjas stiglica vec moras biti strpljiv i uvek pustas taj isti par.Normalno je i desava se da stiglici cesto omanu u prvoj turi ali bez razocarenja.Joco zelim ti puno uspeha i srece.Pozdrav....
Jocom
Naslov: Re: Pon Feb 15, 2010 11:31 am
danijel ::
Joco prvo da te pitam u kakvoj prostoriji tj. dali ove ptice drzis na toplom ili hladnom? Ako ih drzis u toplom, a kanarinka kako kazes ima skoro 2 god. ce se brzo usiliti, a posto si postavio gnezdo moje misljenje je da ce brzo biti spremna i napraviti gnezdo i naravno bez stiglica sneti neoplodjena jaja. Ja bi se upotpunosti slozio sa Goranom-Sestoperac da se stiglic lepo ponasa za ovo doba godine ali po meni nije on jos uvek spreman do kraja. Ako su ptice na hladnom poslusaj sestoperca neka ih tako kao sto si ih postavio neka se gledaju i neka se kanarinka navikava na njega i njegovu pesmu i probaj da zenku sto duze neusilis jer stiglica nece proci niako usiljenost on ce biti jos spremniji.Nastavi samo sa spremanjem samo stiglica i pocetkom aprila ih pusti zajedno i tad nastavi da ih zajedno spremas.Kad ih pustis zajedno tad okaci gnezdo i stavi im materijal za pravljenje istog, a pre toga mozes ponuditi stiglicu malo pamuka cisto da vidis kako se ponasa. Spreman stiglic pocne odmah vuci pamuk (interesuje se za pravljenje gnezda) i krene se razdragano poskati po trbuhu i cistiti perje. Zanimljivo je da se svi dobro spremni stiglici tako ponasaju jer sam to licno video mnogo puta.Pobelece mu vrh kljuna u potpunosti i bice jos raspevaniji.Ako se desi da pogodi tj. upari zenku u prvoj turi zanimljivo je i to da se vecina stiglica odmah smiri i onako nakostresi i stoji pored gnezda i to sam mnogo puta video,a ako ne upari iz prva moras biti uporan i nemoj nikako da menjas stiglica vec moras biti strpljiv i uvek pustas taj isti par.Normalno je i desava se da stiglici cesto omanu u prvoj turi ali bez razocarenja.Joco zelim ti puno uspeha i srece.Pozdrav....
hvala puno na pomoci....
Danijel
Naslov: Re: Usiljeni stiglic i neusiljena kanarinka Pon Feb 15, 2010 11:35 am
Nista Joco, probacemo da pomognemo kolko mozemo...
Jocom
Naslov: Re: Uto Feb 16, 2010 11:49 am
Za sada im dajem jajcanu hranu i proklijali niger... dal bi jos nesto trebao da im dajem za usiljavanje?
Danijel
Naslov: Re: Usiljeni stiglic i neusiljena kanarinka Uto Feb 16, 2010 12:07 pm
Joco nisi mi reko dali ih drzis na toplom, ako i zenki dajes proklijali niger i jajcanu hranu vrlo brzo ce biti spremna i snosice ti mucka jaja, nemoj nju toliko da forsiras spremaj samo stiglica. Mozes mu kupiti neki multivitamin sa vecim procentom E vitamina, imas onaj Belgiski Ferti-vit on je bas dobar i on se daje 3-4 nedelje, a ja ga dajem tri dana pa jedan dan pauza uz to jajcanu hranu do pet puta nedeljno samo stiglicu. List moze i cvet maslaka to mozes svakodnevno ako ga mozes naci, a ima ga listovi su veoma mali ali mozes im skupiti vise listica i obavezno neka ima u kavezu grita i sipine kosti. Ja sam moje stiglice krenuo spremati od juce i ponasaju se isto kao ovaj tvoj, a za jedno tri cetri nedelja cu ih snimiti pa ces videti razliku u ponasanju.Pozdrav...
Jocom
Naslov: Re: Usiljeni stiglic i neusiljena kanarinka Uto Feb 16, 2010 12:13 pm
danijel ::
Joco nisi mi reko dali ih drzis na toplom, ako i zenki dajes proklijali niger i jajcanu hranu vrlo brzo ce biti spremna i snosice ti mucka jaja, nemoj nju toliko da forsiras spremaj samo stiglica. Mozes mu kupiti neki multivitamin sa vecim procentom E vitamina, imas onaj Belgiski Ferti-vit on je bas dobar i on se daje 3-4 nedelje, a ja ga dajem tri dana pa jedan dan pauza uz to jajcanu hranu do pet puta nedeljno samo stiglicu. List moze i cvet maslaka to mozes svakodnevno ako ga mozes naci, a ima ga listovi su veoma mali ali mozes im skupiti vise listica i obavezno neka ima u kavezu grita i sipine kosti. Ja sam moje stiglice krenuo spremati od juce i ponasaju se isto kao ovaj tvoj, a za jedno tri cetri nedelja cu ih snimiti pa ces videti razliku u ponasanju.Pozdrav...
da drzim ih na toplom... temperatura se krece oko 23-25 stepeni po noci manje.... a gdje mogu kupiti taj Ferti-vit? i ti e vitamini jel to moraju biti specijalno za ptice il oni koje koriste ljudi?
Danijel
Naslov: Re: Usiljeni stiglic i neusiljena kanarinka Uto Feb 16, 2010 1:22 pm
Onda ces morati stiglica pre da pustis kod zenku jer ce ona vrlo brzo na toplom biti spremna, videces i sam... Kreni odmah da stiglicu dajes taj ferti-vit imas ga po pet sopovima, bar ga kod mene u Vranju ima svuda to ti je Belgiski proizvod, a imas i Qvikov E-vitamin to ti je Nemacki proizvod. Ima sigurno i drugih proizvodjaca, ja sam ovo koristio pa ti zato to i preporucujem, mozes davati i onaj vitamin E namenjen za ljudsku upotrebu ali bi ti ja preporucio da uzmes ono sto je namenjeno pticama jer je to tacno izbalansirano i tacno utvrdjeno kako se dozira dok za ono sto je namenjeno ljudima ja nebi znao kako da doziram i mozemo napraviti neki problem s tim.
sestoperac
Broj poruka : 173 Datum upisa : 30.12.2009 Godina : 47 Lokacija : Podgorica, Crna Gora
Naslov: Re: Usiljeni stiglic i neusiljena kanarinka Uto Feb 16, 2010 7:58 pm
Pitanje za sve, u sklopu ove teme i jeste i nije, ali nije od goreg:
da li se zenka vise navikava na muzijaka slusajuci ga ili gledajuci ga ???
Odgovori mogu biti jako korisni Jocu.
Jocom
Naslov: Re: Uto Feb 16, 2010 8:03 pm
sestoperac ::
Pitanje za sve, u sklopu ove teme i jeste i nije, ali nije od goreg:
da li se zenka vise navikava na muzijaka slusajuci ga ili gledajuci ga ???
Odgovori mogu biti jako korisni Jocu.
da slazem se... ako bi neko mogao da odgovori bio bih mu zahvalan... i jos jedno pitanje mozeli se pretjerati sa davanjem jajcane hrane, ja dajem jajcanu hranu pomjesanu sa proklijalim nigerom dakle jaje+plazma keks+proklijani niger, kako to da im dajem? dal dnevno il? i po koliko?
Bogdanik
Broj poruka : 691 Datum upisa : 28.12.2009 Godina : 36 Lokacija : Leskovac
Naslov: Re: Usiljeni stiglic i neusiljena kanarinka Uto Feb 16, 2010 9:23 pm
Svaka zenka ima svojstven karakter i svaka razlicito reagujd. Ako je zenki problem da cucne na stiglicevu pesmu, moze se pored staviti kanarinac da peva dok je stiglic u kavezu sa kanarinkom ali bez vizualnog kontakta kanarinac kanarinka i onda zenka cucne na pesmu kanarinca i stiglic zavrsava poso. Takodje moze posluziti i pesma sa cd.
Danijel
Naslov: Re: Usiljeni stiglic i neusiljena kanarinka Sre Feb 17, 2010 11:28 am
Bogdanik ::
Svaka zenka ima svojstven karakter i svaka razlicito reagujd. Ako je zenki problem da cucne na stiglicevu pesmu, moze se pored staviti kanarinac da peva dok je stiglic u kavezu sa kanarinkom ali bez vizualnog kontakta kanarinac kanarinka i onda zenka cucne na pesmu kanarinca i stiglic zavrsava poso. Takodje moze posluziti i pesma sa cd.
I ja bi se slozio s Bogdanikom da ne reaguju sve zenke na isti nacin, neke su mekse i lakse se upare dok kod nekih ide to malo teze. I ovo sa unosenjem kanarinca je tacno jer ima zenke koje su se navikle na kanarinca i dok on ne zapeva one nece da cucnu i to rade nekopliko odgaivaca koje ja znam iz mog okruzenja. Ja licno stiglice i zenke koje planiram da parim s njima drzim u posebnoj sobi gde nema muzjaka kanarinaca nesto slicno kao sto je Joca uradio, zenke su u grupnoj volijeri, a stiglici odvojeni po kavezima u stalazi i mogu da gledaju jedno druge.Drzim ih na hladnom i pustam ih zajedno tek na prolece pocetkom aprila i dosad nisam imao nikakvih problema da neka zenka nece da se upari ili slicno. Neke stiglice sam drzao i zajedno sa zenkama dok leze na jajima i cak su neki branili zenke i zajedno odhranjivali mlade, mada se sa njima nikad nezna jer nekad hoce i da zbog skucenog prostora,ubrzanog ponovnog nagona za parenjem ili neznam vec cega razbijaju jaja pa sam poceo da ih izdvajam i stavljam u posebnom kavezu pored zenke gde lezi na jajima. Neznam ja mislim da je ovaj nacin ispravan mada ima odgaivaca koji praktikuju neki drugi nacin, svako ima svoju metodu i u to ne ulazim. Joco ja im jajcanu hranu dajem pet puta nedeljno u onim malim mineralkama ali samo stiglicima, tek kad ih pustim zajedno nastavljam i zenki i njemu da dajem zajedno naravno tad i multivitaminski preparat pocinjem da dajem zenki i ona se spremi brzo za nekih nedelju dana...
Bogdanik
Broj poruka : 691 Datum upisa : 28.12.2009 Godina : 36 Lokacija : Leskovac
Naslov: Re: Usiljeni stiglic i neusiljena kanarinka Sre Feb 17, 2010 7:34 pm
Znaci Danijele sa za vreme mirovanja kanarinkama ne dajes jajcanu, cak ni jednom nedeljno. Verovatno zbog debljanja, ali ako se ne daje jajcana smanjuje se broj jaja.
Jocom
Naslov: Parilica Čet Feb 18, 2010 12:31 am
Posto su mi mnogo savjetovali danas sam napravio parilicu, nadam se da je ok i da nemate velikih i radikalnih zamjerki, al naravno svaka sugestija je dobro dosla.... molim za jos savjeta oko usiljavanja ptica... evo i par slika da mozete vidjeti kako je ispala parilica i kako sam to sve poslozio... inace dimenzije parilice su (ukupno 63cm x 31cm i visina 42cm) (pojedinacno kavez za zenku 43cmx31cm visina 42cm, kavez za muzjaka 31cm x 20cm visina42cm).... [img][/img][img][/img][img][/img]
Alexandar
Broj poruka : 724 Datum upisa : 23.12.2009 Godina : 46 Lokacija : Kragujevac
Naslov: Re: Usiljeni stiglic i neusiljena kanarinka Čet Feb 18, 2010 1:03 am
Imam jednu zamerku na dnu maveza treba biti sitan pesak a ne novina na novini ima boje i olova a ptice uvek kljuckaju ono sto netreba ko da to rade izinata . Mozes malo staviti materijala u gnezdo i vezi za zicu jutane koncice (od dzaka za kafu) da se kanarinka zanima i obavezno kuvano jaje sa plazmom . Inace lepo osmisljena parilica sve u svemu OK samo napred puno srece
Jocom
Naslov: Re: Usiljeni stiglic i neusiljena kanarinka Čet Feb 18, 2010 12:07 pm
Alexandar ::
Imam jednu zamerku na dnu maveza treba biti sitan pesak a ne novina na novini ima boje i olova a ptice uvek kljuckaju ono sto netreba ko da to rade izinata . Mozes malo staviti materijala u gnezdo i vezi za zicu jutane koncice (od dzaka za kafu) da se kanarinka zanima i obavezno kuvano jaje sa plazmom . Inace lepo osmisljena parilica sve u svemu OK samo napred puno srece
hvala na savjetima....
Sponsored content
Naslov: Re: Usiljeni stiglic i neusiljena kanarinka