Avikultura
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Forum za ljubitelje ptica

PrijemGalerijaLatest imagesRegistruj sePristupi
Pravila foruma
1. Zabranjeno je vredjanje po bilo kom osnovu
2. Zabranjeno je slati privatne poruke i poruke na forumu u vidu spamova i reklamiranja
3. Zabranjeno je postavljati autorske tekstove a da ne ostavite i link odakle je preuzet
4. Lazno predstavljanje i koriscenje tudjih identiteta kao i dupli nalozi
5. Koristiti vulgarne izraze
6. Krsenje privatnosti tj postavljati podatke trecih lica bez njihove dozvole
7. Mogucnost slanja privatnih poruka dobijate posle 20te poruke na forumu
8. Oglasavanje na forumu je strogo zabranjeno, osim u delu predvidjenom za to (za oglasavanje morate da ispunite uslov od 20 poruka na forumu a onda se javite administratoru foruma)
Sekcija pticara Subotica
Od skora smo postali oficijelni forum sajta sekcije pticara Subotice pa sve ujedno pozivam da posete sajt

Belobradi stiglic

Ići dole 
+17
Petrovicjkd
žako
drvetmed
gocke
Matija95
Бане
mica
Marjan
Dalibor Vasic
jevca5
Vasa
kima
Boban
Danijel
Mossad
Bogdanik
Laza
21 posters
Idi na stranu : 1, 2, 3, 4, 5  Sledeći
AutorPoruka
Laza

Laza

Broj poruka : 1208
Datum upisa : 20.12.2009
Godina : 37

Belobradi stiglic Empty
PočaljiNaslov: Belobradi stiglic   Belobradi stiglic Icon_minitimeNed Feb 07, 2010 5:01 pm

Da li je belobradi stiglic mutacija? i da li se u potomcima moze ocekivati neka mutacija tog tipa?
Nazad na vrh Ići dole
Bogdanik

Bogdanik

Broj poruka : 691
Datum upisa : 28.12.2009
Godina : 36

Belobradi stiglic Empty
PočaljiNaslov: Re: Belobradi stiglic   Belobradi stiglic Icon_minitimePon Feb 08, 2010 1:19 am

Belobradi stiglic je degeneracija , ne mutacija. Postoji sema parenja belobradih negde na netu, ne mogu sad da nadjem. Ali koliko se secam iz svog fotografskog pamcenja, parenjem belobradi x belobradi dobija se 25% beloglavih crnookih, 25% belobradih i po 25% nosilaca i normala. Kazem nemam semu, mislim da bese ovako.
Nazad na vrh Ići dole
Mossad

Broj poruka : 21
Datum upisa : 11.01.2010
Godina : 41

Belobradi stiglic Empty
PočaljiNaslov: Re: Belobradi stiglic   Belobradi stiglic Icon_minitimePon Feb 08, 2010 12:59 pm

Sajtovi su na italijanskom, mislim da ce pomoci.

http://xoomer.virgilio.it/aop/index.php/_/genetica/accoppiamenti.html

http://www.webalice.it/francomonopoli/genetica.htm
Nazad na vrh Ići dole
Danijel

Danijel

Broj poruka : 939
Datum upisa : 29.12.2009
Godina : 43

Belobradi stiglic Empty
PočaljiNaslov: Re: Belobradi stiglic   Belobradi stiglic Icon_minitimeUto Feb 16, 2010 10:57 am

Bogdanik ::
Belobradi stiglic je degeneracija , ne mutacija. Postoji sema parenja belobradih negde na netu, ne mogu sad da nadjem. Ali koliko se secam iz svog fotografskog pamcenja, parenjem belobradi x belobradi dobija se 25% beloglavih crnookih, 25% belobradih i po 25% nosilaca i normala. Kazem nemam semu, mislim da bese ovako.
Bogdanik odkud ti to da je belobradi stiglc degeneracija, a ne mutacija?
Nazad na vrh Ići dole
Laza

Laza

Belobradi stiglic Empty
PočaljiNaslov: Re: Belobradi stiglic   Belobradi stiglic Icon_minitimeUto Feb 16, 2010 11:13 am

danijel ::
Bogdanik odkud ti to da je belobradi stiglc degeneracija, a ne mutacija?

I mene to malo zagolica ali cekao sam dr.nenada da se javi posto je on ludi naucnik geneticar =)
Nazad na vrh Ići dole
Danijel

Danijel

Belobradi stiglic Empty
PočaljiNaslov: Re: Belobradi stiglic   Belobradi stiglic Icon_minitimeUto Feb 16, 2010 11:23 am

Belogrli stiglic je MUTACIJA i nista drugo i to je mutacija koja se javlja i u prirodi. To je osobina koja se dominantno nasledjuje kod parenja sa takvom pticom mozemo dobiti belogrle ptice, a nikako normale nosioce belogrlosti.
Parenjem belogrlih sa belogrlim mogu se dobiti belogrle ptice, bele crnooke i sarene ptice za to postoje tacno napravljene seme.
Nazad na vrh Ići dole
Danijel

Danijel

Belobradi stiglic Empty
PočaljiNaslov: Re: Belobradi stiglic   Belobradi stiglic Icon_minitimeUto Feb 16, 2010 11:33 am

Belobradi stiglic Bach24

Belogrla mutacija
Nazad na vrh Ići dole
Danijel

Danijel

Belobradi stiglic Empty
PočaljiNaslov: Re: Belobradi stiglic   Belobradi stiglic Icon_minitimeUto Feb 16, 2010 11:50 am

Belobradi stiglic 4641c

Belobrada mutacija
Nazad na vrh Ići dole
Danijel

Danijel

Belobradi stiglic Empty
PočaljiNaslov: Re: Belobradi stiglic   Belobradi stiglic Icon_minitimeUto Feb 16, 2010 4:07 pm

Parenjem belogrla x belogrla osim belogrle mogu se dobiti i bele crnooke i sarene ptice

Belobradi stiglic Y1potfhqiqjuuihjzso43uq
Belobradi stiglic Y1potfhqiqjuxow3zgwuzua

Bela crnooka mutacija

Belobradi stiglic Esp51h
Belobradi stiglic Nap61
Belobradi stiglic Y1potfhqiqjuwgwuq8gfhhrr

Sarene ptice
Nazad na vrh Ići dole
Laza

Laza

Belobradi stiglic Empty
PočaljiNaslov: Re: Belobradi stiglic   Belobradi stiglic Icon_minitimeUto Feb 16, 2010 4:54 pm

Danijele da li si imao belobrade ili belogrle? i kakva su tvoja iskustva sto se tice podmlatka sa njima?
Nazad na vrh Ići dole
Danijel

Danijel

Belobradi stiglic Empty
PočaljiNaslov: Re: Belobradi stiglic   Belobradi stiglic Icon_minitimeUto Feb 16, 2010 5:05 pm

Nisam imao Lazo ni belobrade niti belogrle ali to sa podmlatkom sa takvim pticama je odavno ispitano. Od belogrle stiglice se mogu ocekivati ove ptice kao sto sam naveo i to je mutacija koja je dominantna,a od belobrade se nemoze ocekivati nesto posebno u smislu sarenih i belih crnookih i belogrlih ptica jedino parenjem dve belobrade se moze ocekivati belobradi mladi mada i to nije pravilo i nedesava se uvek jer ta mutacija nije dominantna. Ima velike razlike izmedju belogrle i belobrade mutacije.
Nazad na vrh Ići dole
Boban

Broj poruka : 281
Godina : 64

Belobradi stiglic Empty
PočaljiNaslov: Re: Belobradi stiglic   Belobradi stiglic Icon_minitimeUto Feb 16, 2010 6:48 pm

Ovo sto je Danijel napisao je delimicno tako, pojava bele boje ispod grla samo, ispod citave brade, pa i sarene ptice su mutacija koja je bila definisana nasledjem kako je Danijel napisao sto nije netacno, ali i neki drugi faktori uticu na naslednost ovih pojava, odnosno mutacija na vise gena te se ona po najnovijim istarazivanjima objavljenim u novoj knjizi o mutacijama stiglica iz novembra 2009 godine(M. Natale i l.G. Pidala) definise kao poligenska ili polimerna( ali ipak nekog dominantnog tipa, da je tako slobodno nazovem). Oni svaku belu boju pa ma ona gde bila na stiglicu, mada je najcesce ispod grla ili citave brade definisu sarenom pticom, a tim imenom nazivaju i prave sarene.
Evo nekih sema koje su dali

Sarena(belobrada, belogrla itd.) x normal daje 50% sarenih(belobradih itd.) i 50% normala/ nosioca polimernog gena za sarenost(belobradost)

Sarena x sarena daje 25% normala/ nosioca poli. gena za sarenost+ 50% sarenih + 25% belih crnih ociju

Bela crnooka x normal daje 100% sarenih( tu ulaze kao i svuda belobradi, belogrli, belovrati)

Bela crnooka x sarena daje 50% sarenih i 50% belih crnookih
Nazad na vrh Ići dole
Danijel

Danijel

Belobradi stiglic Empty
PočaljiNaslov: Re: Belobradi stiglic   Belobradi stiglic Icon_minitimeSre Feb 17, 2010 1:43 pm

Bela crnooka x normal daje 100% sarenih... Jesu li ovi belovrati isto sto i beloglavi ?

Belobradi stiglic Jmcabezablanca1

Belobradi stiglic Y1potfhqiqjuub5jt3hu02k

Beloglava mutacija...
Nazad na vrh Ići dole
Boban

Broj poruka : 281
Godina : 64

Belobradi stiglic Empty
PočaljiNaslov: Re: Belobradi stiglic   Belobradi stiglic Icon_minitimeSre Feb 17, 2010 5:16 pm

Ne Danijele beloglava je posebna mutacija sa potpuno poznatom naslednoscu i to ptice koje si postavio, tu je raspored boja potpuno definisan za razliku od predhodnih kombinacija koje pominjemo. Inace oni procenti su statisticki i ne moraju vaziti za svaki par, vec je u globalu tako, a na to sto sam napisao utice polimerna naslednost mutacije.
Nazad na vrh Ići dole
kima

kima

Broj poruka : 200
Datum upisa : 28.02.2010
Godina : 42

Belobradi stiglic Empty
PočaljiNaslov: Re: Belobradi stiglic   Belobradi stiglic Icon_minitimePet Mar 05, 2010 2:07 am

Danaijele ove dve zadnje ptice nisu belovrata mutacija nego beloglava,na drugoj slici je ahatbeloglavi stiglic
Nazad na vrh Ići dole
Danijel

Danijel

Belobradi stiglic Empty
PočaljiNaslov: Re: Belobradi stiglic   Belobradi stiglic Icon_minitimeSub Mar 06, 2010 12:39 pm

Belobrada mutacija

Belobradi stiglic Bach231
Nazad na vrh Ići dole
Vasa
YA HABIBI YA AEINI
Vasa

Broj poruka : 1395
Datum upisa : 28.03.2010
Godina : 39

Belobradi stiglic Empty
PočaljiNaslov: Re: Belobradi stiglic   Belobradi stiglic Icon_minitimeSre Mar 31, 2010 10:01 pm

e ovaj mi se svidja Smile
Nazad na vrh Ići dole
jevca5

jevca5

Broj poruka : 106
Datum upisa : 21.05.2010
Godina : 55

Belobradi stiglic Empty
PočaljiNaslov: Re: Belobradi stiglic   Belobradi stiglic Icon_minitimePet Maj 28, 2010 7:48 pm

dali se iovaj primerak smatra belogrlim ili treba da ima vecu belinu?

https://2img.net/r/ihimizer/img245/551/d0011133.jpg

https://2img.net/r/ihimizer/img688/4923/d0011132.jpg

slika nije bas jasna zbog blica ali valjda ce da se vidi.
Nazad na vrh Ići dole
Bogdanik

Bogdanik

Belobradi stiglic Empty
PočaljiNaslov: Re: Belobradi stiglic   Belobradi stiglic Icon_minitimePet Maj 28, 2010 8:04 pm

Veoma los snimak , skoro da se ne prepoznaje sta je na njemu. Brada jeste lepa i simetricna , ali ja ovo ne zovem belogrlim. Ali je zato izuzetan primerak belobradog stiglica , niko nije ravnodusan pored ovakve ptice , veoma lepo !!!
Nazad na vrh Ići dole
jevca5

jevca5

Belobradi stiglic Empty
PočaljiNaslov: Re: Belobradi stiglic   Belobradi stiglic Icon_minitimePet Maj 28, 2010 8:54 pm

Veoma los snimak , skoro da se ne prepoznaje sta je na njemu. Brada jeste lepa i simetricna , ali ja ovo ne zovem belogrlim. Ali je zato izuzetan primerak belobradog stiglica , niko nije ravnodusan pored ovakve ptice , veoma lepo !!!
onda evo jedan par " belobradih" koji sam skoro napario ali jos nece da rade"

https://2img.net/r/ihimizer/img138/2451/d0011182.jpg
javascript:emoticonp('bounce')
a ovog pokusavam da naparim sa florkom:

https://2img.net/r/ihimizer/img13/3236/d0011177.jpg

nadam se da ce biti nesto od zamisljenog.

pozdrav od jevca.

bounce
Nazad na vrh Ići dole
Bogdanik

Bogdanik

Belobradi stiglic Empty
PočaljiNaslov: Re: Belobradi stiglic   Belobradi stiglic Icon_minitimePet Maj 28, 2010 9:48 pm

Reci mi jel obracas paznju jel su stiglici furlani ili domaci balkanci cigancici. Vidjao sam po tvojim slikama balkance , ali i neke koji velicinom vise su furlani. A posto bastardiras zbog izgleda , nekako mi logicnije da paris krupne i svetle ptice sto furlani jesu !
Nazad na vrh Ići dole
jevca5

jevca5

Belobradi stiglic Empty
PočaljiNaslov: Re: Belobradi stiglic   Belobradi stiglic Icon_minitimeSub Maj 29, 2010 1:18 pm

Reci mi jel obracas paznju jel su stiglici furlani ili domaci balkanci cigancici. Vidjao sam po tvojim slikama balkance , ali i neke koji velicinom vise su furlani. A posto bastardiras zbog izgleda , nekako mi logicnije da paris krupne i svetle ptice sto furlani jesu !
radim sa pticama koje sam izvodio ranijih godina (domestifikovanim) a naravno da je bolje bastardirati sa svetlijim i krupnijim pticama ka cemu i tezim.ali kad nema kisa dobar je i grad kako kazu nasi ljudi.

raspitivao sam se da kupim neke stiglice u mutacijama ali nisam
u mogucnosti da izdvojim 200- 500 eura po komadu,pa mora da radim sa vlastitim odgojem dok se nesto ne snadjem.

pozdrav od jevca
Nazad na vrh Ići dole
Dalibor Vasic

Dalibor Vasic

Broj poruka : 531
Datum upisa : 03.01.2011
Godina : 29

Belobradi stiglic Empty
PočaljiNaslov: Re: Belobradi stiglic   Belobradi stiglic Icon_minitimeSre Sep 07, 2011 6:14 pm

Danjelov zadnji post, e takovog štiglića ima moj drugar, kolega i pre svega prijatelj, e kod njega sam prvi put video belobrade štigliće, imao je kolekciju od 15 komada, u toj kolekciji se nalazio i jedam beloglavi štiglić imam sliku da vam postavim kao dokaz(rekao sam beloglavi jer ne znam kako da se izrazim bolje, mada mu nije cela glava bila bela jedna polovina) postaviću ovde sliku pa procenite, onda su bili uglavnom belobradi sa većom ili manjom bradom kako koji, od kojih je imao 3 bastarda kod kojih je bila veoma uočljiva bela brada, i 3 bastarda od normalnog štiglića. E sda pričao mi je o belobradom štigliću koji je pored normalnog kljuna imao još jednu dođe mu kao kost sa kojoj je otvarao semenje i njome je uglavnom ubacivao hranu, nisam mogao da verujem, ali to je bilo ranije i on mu je posle nekoliko godina uginuo. E sad, trenutno se oporavlja, jer ga je skoro zadesila katastrofa, nešto mu pobilo ptice, ostao je samo na jednog belobradog onaj što sam rekao na početku(zadnji Danijelov post) i mislim da ima još dva, tri štiglića ovako i to je to. Od bastarda su mu ubijena 2 čini mi se, i ostale je prodao. Tako da ga je zadesilo nešto što ne želim da se desi ni najgorem neprijatelju. No, moje iskustvo sa njima je još uvek veoma malo, možda što sam mlad i nisam dovoljno iskusan ili šta znam već, imao sam jednog belobradog sa malom bradom ne nešto preterano velikom, držao ga nekoliko dana i uginuo mi je, čuo sam da se razlikuju po održavanju od ostalih štiglića mada ko će da mu ga zna, trenutno sa tim znakovima imam jednog, koji ima par belih tačaka na bradi i nekoliko na glavi tj.odpozadi. I to je to, mada me dosta više interesuju i zanimaju i privlače od normalnih štiglića.

Pozdrav! cheers
Nazad na vrh Ići dole
Marjan

Marjan

Broj poruka : 1557
Datum upisa : 25.02.2011
Godina : 46

Belobradi stiglic Empty
PočaljiNaslov: Re: Belobradi stiglic   Belobradi stiglic Icon_minitimeSub Apr 06, 2013 8:16 pm

Nazad na vrh Ići dole
mica

mica

Broj poruka : 538
Datum upisa : 15.01.2010
Godina : 70

Belobradi stiglic Empty
PočaljiNaslov: Re: Belobradi stiglic   Belobradi stiglic Icon_minitimePon Jun 23, 2014 11:45 am

Mladunci od para belogrlih štiglića:

Belobradi stiglic 200ag5x

Belobradi stiglic Rb9q9d

Belobradi stiglic Aoric4

Belobradi stiglic 2cnz3b4

Belobradi stiglic 2hqcrrk

Belobradi stiglic 1zdcfp4

Taj par izvodi belogrle, belobrade i normale, nosioce gena za belinu ispod kljuna.
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

Belobradi stiglic Empty
PočaljiNaslov: Re: Belobradi stiglic   Belobradi stiglic Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole

Belobradi stiglic
Nazad na vrh 
Strana 1 od 5Idi na stranu : 1, 2, 3, 4, 5  Sledeći
 Similar topics
-
» Video klipovi stiglica
» melanizirani stiglic
» Sivoglavi Stiglic (Carduelis caniceps)
» Danski štiglić
» Štiglić x Juričica

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Avikultura :: Ptice :: Avifauna Evrope :: Ptice pevacice :: Stiglic (Carduelis carduelis)-
Skoči na: