Avikultura
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Forum za ljubitelje ptica

PrijemGalerijaLatest imagesRegistruj sePristupi
Pravila foruma
1. Zabranjeno je vredjanje po bilo kom osnovu
2. Zabranjeno je slati privatne poruke i poruke na forumu u vidu spamova i reklamiranja
3. Zabranjeno je postavljati autorske tekstove a da ne ostavite i link odakle je preuzet
4. Lazno predstavljanje i koriscenje tudjih identiteta kao i dupli nalozi
5. Koristiti vulgarne izraze
6. Krsenje privatnosti tj postavljati podatke trecih lica bez njihove dozvole
7. Mogucnost slanja privatnih poruka dobijate posle 20te poruke na forumu
8. Oglasavanje na forumu je strogo zabranjeno, osim u delu predvidjenom za to (za oglasavanje morate da ispunite uslov od 20 poruka na forumu a onda se javite administratoru foruma)
Sekcija pticara Subotica
Od skora smo postali oficijelni forum sajta sekcije pticara Subotice pa sve ujedno pozivam da posete sajt

Tigrica (Melopsittacus undulatus)

Ići dole 
+71
DjordjeW
daki12
Dane 9877
Nomak_
ivica1
Wuck0o
lepotica cana
blueeye
djuro123
sasam
acca
Александра.Рај
steva27
holder
vatrogasac
mime30
SIMO PAJICIC
Kyuzo
Nastee
errorsrb
Milos993
žako
Iwan97
jelena_padjen@yahoo.com
Nidzo
Ivan/Rex
batinic
stefan.peric
Dragomir
jomabo
Matija95
igorbozanic
miroslavilic
acahaski
suzic69
Mirko_98
border
Bojan_ManUtd
Tihomir
proDarKing
ax00
bane_ru
psittacula
Alex
skorkovic
Drasko
milun
GoranKac
Dare
milkica5
MILAN
Dalibor Vasic
ticar86
slobodan
Rea
pticar
farmacy
Jovo13
SasaVR
bojan93pn
dr.nenad86
Dejan08
Siskin
haralampijexxl
papayajamaica
Saša vr
igorsand
SrdjanKG
ZQKY
Laza
Luckyboy
75 posters
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, ... 10, 11, 12  Sledeći
AutorPoruka
ZQKY

ZQKY

Broj poruka : 139
Datum upisa : 23.02.2010
Godina : 36

Tigrica (Melopsittacus undulatus) - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus)   Tigrica (Melopsittacus undulatus) - Page 2 Icon_minitimeUto Mar 23, 2010 11:32 pm

Do koje niske temperature se mogu tigrice drzati u spoljasnoj volijeri??? Rolling Eyes
Nazad na vrh Ići dole
SrdjanKG

SrdjanKG

Broj poruka : 442
Datum upisa : 18.02.2010
Godina : 53

PočaljiNaslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus)   Tigrica (Melopsittacus undulatus) - Page 2 Icon_minitimeUto Mar 23, 2010 11:36 pm

Cele zime ti tigrice mogu ziveti u spoljnoj volijeri zasticenoj najlonom ( normalno tada im se skidaju kucice i ne pare se )!!!
Nazad na vrh Ići dole
papayajamaica

papayajamaica

Broj poruka : 200
Datum upisa : 10.04.2010
Godina : 44

PočaljiNaslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus)   Tigrica (Melopsittacus undulatus) - Page 2 Icon_minitimePon Avg 02, 2010 7:29 pm

Moze li mi neko objasniti razliku izmedju standard tigrica i obicnih koje ljudi uglavnom gaje? I po cemu se razlikuju od onih tigrica u prirodi?
Nazad na vrh Ići dole
igorsand

Broj poruka : 201
Datum upisa : 11.03.2010

PočaljiNaslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus)   Tigrica (Melopsittacus undulatus) - Page 2 Icon_minitimeUto Avg 03, 2010 12:51 am

Pa razlika je prvenstveno u velicini kao i nesto drugacijem obliku glave zbog duzine perija. Zive nesto krace i losiji su letaci. Imas neke slike izlozbenih, odnosno standard tigrica na ovom sajtu, pa lako mozes da uporedis obicnu tigricu sa standard/izlozbenom tigricom.
Nazad na vrh Ići dole
igorsand

Broj poruka : 201
Datum upisa : 11.03.2010

PočaljiNaslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus)   Tigrica (Melopsittacus undulatus) - Page 2 Icon_minitimeUto Avg 03, 2010 1:26 am

Evo slike razlika je ocigledna. Smile I da napomenem da se obicna i izlozbena/standard tigrica mogu pariti bez problema Smile

Tigrica (Melopsittacus undulatus) - Page 2 Bushvsshow1
Nazad na vrh Ići dole
papayajamaica

papayajamaica

Broj poruka : 200
Datum upisa : 10.04.2010
Godina : 44

PočaljiNaslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus)   Tigrica (Melopsittacus undulatus) - Page 2 Icon_minitimeUto Avg 03, 2010 4:40 pm

Uf, nisam imao pojma da je tolika razlika u velicini ptice! Smile A tigrice u prirodi koje su velicine?
Nazad na vrh Ići dole
haralampijexxl

haralampijexxl

Broj poruka : 57
Datum upisa : 24.03.2010

PočaljiNaslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus)   Tigrica (Melopsittacus undulatus) - Page 2 Icon_minitimeČet Avg 05, 2010 9:50 am

SrdjanKG ::
Cele zime ti tigrice mogu ziveti u spoljnoj volijeri zasticenoj najlonom ( normalno tada im se skidaju kucice i ne pare se )!!!

moram samo da dodam da se u tom slucaju kad su veliki minusi voda ledi, pa se mora voditi racuna i o tome...
Nazad na vrh Ići dole
Siskin

Siskin

Broj poruka : 35
Datum upisa : 30.03.2010
Godina : 38

PočaljiNaslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus)   Tigrica (Melopsittacus undulatus) - Page 2 Icon_minitimePet Avg 06, 2010 10:22 am

Kod tigrica - kako razlikovati mužijaka od ženke i da li ih je teško upariti? Ovo pitam jer namjeravam nabaviti jedan par pa da probam upariti kada za to dođe vrijeme.

Pozdrav
Nazad na vrh Ići dole
Dejan08

Dejan08

Broj poruka : 6
Datum upisa : 31.07.2010
Godina : 30

PočaljiNaslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus)   Tigrica (Melopsittacus undulatus) - Page 2 Icon_minitimePet Avg 06, 2010 11:49 am

Pol tigrice se određuje po boji nosnice, ali to je jako teško u prvih godinu dana starosti jer se boja nosnice menja...Mužjaci po pravilu imaju tamno plavu, a ženke smeđu, ružičastu ili bež nosnicu...
Nazad na vrh Ići dole
Siskin

Siskin

PočaljiNaslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus)   Tigrica (Melopsittacus undulatus) - Page 2 Icon_minitimePet Avg 06, 2010 5:18 pm

Može li se par tigrica držati u istoj volijeri sa kanarincima i štiglićima?

U kojem mjesecu počinje priprema za parenje i parenje tigrica?
Nazad na vrh Ići dole
Siskin

Siskin

PočaljiNaslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus)   Tigrica (Melopsittacus undulatus) - Page 2 Icon_minitimeČet Avg 12, 2010 11:37 pm

Zna li neko odgovore na pitanja koja sam postavio?
Nazad na vrh Ići dole
dr.nenad86
ministar bez fotelje
dr.nenad86

Broj poruka : 2501
Datum upisa : 21.12.2009

PočaljiNaslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus)   Tigrica (Melopsittacus undulatus) - Page 2 Icon_minitimeČet Avg 12, 2010 11:45 pm

Mozes zajedno da ih drzis, ali nista neces dobiti...... Odvojis hranu za tigtrice od one za kanarice i stiglice i mozes u istoj volijeri, nikakv problem....
Sezona parenja je tokom citave godine, ja sma bar to tako radio, kucice su nonstop bile tu i preko cele godine je bilo mladih...... A naravno, mozes ih pariti kad hoces, ja sam tokom cele godine, kad njiema odgovara one krenu, same od sebe a mozes i sam da tempiras vreme tj. sezonu parenja....

Pozdrav cheers
Nazad na vrh Ići dole
Siskin

Siskin

PočaljiNaslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus)   Tigrica (Melopsittacus undulatus) - Page 2 Icon_minitimePet Avg 13, 2010 11:42 am

Ima li negdje tema o pripremi tigrica za parenje, da li im se daje nešto posebno u pripremnom periodu ili je sve prepušteno njima?
Nazad na vrh Ići dole
dr.nenad86
ministar bez fotelje
dr.nenad86

Broj poruka : 2501
Datum upisa : 21.12.2009

PočaljiNaslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus)   Tigrica (Melopsittacus undulatus) - Page 2 Icon_minitimePet Avg 13, 2010 1:48 pm

najlakse ti je da pripremis tigricu, bar je meni tako bilo, davao sma samo proso, bar klas, vodu, po nekad vitamine i sve su se parile i bez problema hranile mlade.... Ali ako im das njima najsladju poslasticu proklijalo zito , e onda nastaje rsum , sve zivo krece das e pari i da hrani mlade, tako sma radio pre nekih 8-9 godina.....

Pozdrav cheers
Nazad na vrh Ići dole
bojan93pn

Broj poruka : 17
Datum upisa : 20.06.2010
Godina : 31

PočaljiNaslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus)   Tigrica (Melopsittacus undulatus) - Page 2 Icon_minitimeSre Avg 18, 2010 8:48 pm

Imam jedno pitanje... Svi ste iskusniji od mene pa se nadam da cete mi odgovoriti... Rucno sam odxranio tigricu... Muzijak je... Jos malo pa ce da napuni 2 meseca... Otac mu je svetlo zute boja, a majka plave, a on je ispao tamno zeleno-crne boje... Cak crna preovladjuje krlima... Nikad nisam video tigricu onakve boje... Da li ce da mu se promeni boja posle mitarenja, ili nece...? Xvala unapred.
Nazad na vrh Ići dole
Siskin

Siskin

PočaljiNaslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus)   Tigrica (Melopsittacus undulatus) - Page 2 Icon_minitimeČet Avg 19, 2010 7:27 pm

bojane, možeš li da napišeš kako i kada spremaš tigrice za parenje?

Hvala
Nazad na vrh Ići dole
bojan93pn

Broj poruka : 17
Datum upisa : 20.06.2010
Godina : 31

PočaljiNaslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus)   Tigrica (Melopsittacus undulatus) - Page 2 Icon_minitimeČet Avg 19, 2010 11:07 pm

Nemam neki odredjeni nacin sto se spremanja za parenje tice. U prolece im okacim gnezda, dajem im kuvana jaja, pojacam isxranu, dajem im neke zelenise,voce, povrce kao vitamine i to je to... Smile
Nazad na vrh Ići dole
SasaVR

SasaVR

Broj poruka : 25
Datum upisa : 21.08.2010

PočaljiNaslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus)   Tigrica (Melopsittacus undulatus) - Page 2 Icon_minitimeUto Avg 24, 2010 10:12 am

ja sam negde cuo da nesme da se pare dve tigrice plave boje. Tigrica (Melopsittacus undulatus) - Page 2 Icon_smile
Nazad na vrh Ići dole
Jovo13

Jovo13

Broj poruka : 179
Datum upisa : 05.09.2010
Godina : 32

PočaljiNaslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus)   Tigrica (Melopsittacus undulatus) - Page 2 Icon_minitimeNed Sep 05, 2010 10:38 am

Pozdrav svima,nov sam na forumu i hteo sam da pitam kolike temperature tigrice podnosi dobro?Tj koje su minimalne temperature pri kojima ona treba da se unosi?Hvala unapred
Nazad na vrh Ići dole
Luckyboy
General
General
Luckyboy

Broj poruka : 1626
Datum upisa : 20.12.2009

PočaljiNaslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus)   Tigrica (Melopsittacus undulatus) - Page 2 Icon_minitimeNed Sep 05, 2010 11:45 pm

Jovo,tigrice kao i vecina papagaja odlicno podnosi zimu,bez problema zivi u spoljnoj volijeri koja je samo zasticena od vetra. Jedino o cemu treba striktno voditi racuna da ne smeju ostati bez hrane,koja ima daje energiju za prezivljavanje,i moras im nekoliko puta menjati vodu,ukoliko mrazevi ne popustaju.
Nazad na vrh Ići dole
Jovo13

Jovo13

PočaljiNaslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus)   Tigrica (Melopsittacus undulatus) - Page 2 Icon_minitimePon Sep 06, 2010 12:51 am

A pa dobro,ja sam imao skroz drugaciju predstavu,ja sam mislio da trebam da je unesem u kucu jos malo,jer u kavezu mi je na terasi a uvece je unesem,ne zbog hladnoce,doduse u zadnje vreme da,ali prvobitni razlog je zbog macke koja je zamalo nije pojela jednu noc.Znaci nemam sta da brinem moze ona jos napolju.Hvala puno
Nazad na vrh Ići dole
Jovo13

Jovo13

PočaljiNaslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus)   Tigrica (Melopsittacus undulatus) - Page 2 Icon_minitimePon Sep 13, 2010 10:48 pm

Da li mogu da se drze dve tigrice u jednom obicnom kavezu,onom sto se svuda moze videti u kojima prodavci i prodaju tigrice,hocu reci nije nesto veliki pa me ineteresuje zbog prostora?
Nazad na vrh Ići dole
farmacy

Broj poruka : 62
Datum upisa : 03.11.2010
Godina : 61

PočaljiNaslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus)   Tigrica (Melopsittacus undulatus) - Page 2 Icon_minitimeUto Nov 09, 2010 6:19 pm

Jovo13 ::
Da li mogu da se drze dve tigrice u jednom obicnom kavezu,onom sto se svuda moze videti u kojima prodavci i prodaju tigrice,hocu reci nije nesto veliki pa me ineteresuje zbog prostora?

pozdrav, nov sam ovde ali sa tigricama imam podosta iskustva pa videh da ti jos niko nije odgovorio i evo ja cu.
dve tigrice (predpostavljam da su par) mozes drzati i u kavezu koji si napomenuo ali ih stalno pustaj po sobi da malo polete i
(naprave ti malo loma po kuci) ali ih je ipak pozeljnije drzati u vecem kavezu a ako mislis da ih paris onda ti kavez mora biti prostran da u njega stavis gnezdo sto ce reci nekih 50x20x40 minimum. shvati kako bi bilo da ti prozivis dan zatvoren u kupatilu 1.5x1.5 m i ako bi imao jela i pica u izobilju. moj pozdrav!
Nazad na vrh Ići dole
farmacy

Broj poruka : 62
Datum upisa : 03.11.2010
Godina : 61

PočaljiNaslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus)   Tigrica (Melopsittacus undulatus) - Page 2 Icon_minitimeUto Nov 09, 2010 6:46 pm

Kako sam Jovi dao neka pojašnjenja oko Tigrica, da napisem koju reč o razmnožavanju. Pored onog bla-bla oko izgleda polova kod tigrica, da kažem da kad odaberete par koji je star oko godinu dana (mada može i oko 8 meseci), stavite ih u kavez sa gnezdom, dajete im hranu koju obično i dajete svim pticama iz ove vrste (proso, ljušteni ovas, bar klas, salatu, jabuku, šargarepu, listove stočne repe, travu mišjakinju, mineralnu hranu, sipinu kost...) pratite ponašanje para. uparivanje ponekad traje dosta dugo (čak sam imao primera i 6 meseci) i kad primetite da počinju onako da se dodiruju kljunovima tj. ljube znak je da će biti nešto od prinove. onda počne mužjak da hrani ženku, što čini i tokom othranjivanja mladih, i počne kljunom udarati po žicama kaveza uz pesmu (kreštanje).malo potom počne ulaziti u gnezdo kao svaki novi domaćin i onda počne terati ženku na ulazak u gnezdo. ubrzo ženka počinje sa nošenjem jaja i to svaki drugi dan po jedno. posle snešenog drugog jajeta počinje aktivno da ih leži i snosi, retko ustaje. za svo to vreme nošenja i leženja i kasnije othranjivana mladih, mužjak je intenzivno hrani.
u tom periodu hranlica mora uvek biti puna prosa. uz semensku hranu mladi daleko bolje napreduju ako im se samo potopi u drugoj hranilici Plazma keks ponekad pomešan sa makom i jajčanom kanarinskom hranom.
posle negde mesec dana mladi počunju da izlaze onim redom kako su i izlegani tj. razlika izmedju prvog ptića i šestog bude 12 dana. znači ovaj prvi izlazi iz gnezda a zadnji tek što je operjao. odvajanje mladog od roditelja se vrši kad primetite da ga ženka već tera od sebe i neće da ga hrani (kao da mu kaže - kofer u ruke i u svet). da napomenem da u kavezu ili volijeri trebate postaviti duplo više gnezda nego parova jer bude da zadnji ptići još nisu napustili gnezdo a ženka u drugom ponovo započinje reproduktivni ciklus. da rezimiram: nema lakšeg odgajanja i manje zahtevnijih ptica od tigrica. nadam se da ću nekom pomoći ovim tekstom, a za podrobnije informacije slobodno pitajte. sezona parenja i odgajanja mladih u toploj prostoriji je 12 meseci, ali nemojte više od 4 legla.
Nazad na vrh Ići dole
pticar

pticar

Broj poruka : 39
Datum upisa : 16.09.2010
Godina : 53

PočaljiNaslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus)   Tigrica (Melopsittacus undulatus) - Page 2 Icon_minitimeSub Nov 27, 2010 5:06 pm

Pozdrav,uvijek kada citam nesto o sastavu hrane za ptice u ovom slucaju za tigrice procitam ljusteni ovas (zob) i pa me interesuje zasto mora bas biti ljusteno posto svojim pticama trenutno (slucajno sam dobio kilogram) dajem takvo neljusteno zrno,ptica ga ocisti jednakom brzinom kao drugi mada ostane vise otpada,cijena je bagatela a dodajem negdje 20 posto !
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus)   Tigrica (Melopsittacus undulatus) - Page 2 Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole

Tigrica (Melopsittacus undulatus)
Nazad na vrh 
Strana 2 od 12Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, ... 10, 11, 12  Sledeći
 Similar topics
-
» Moja Tigrica!
» Za uzgajivace tigrica pitanje
» Mutacije tigrica
» tigrica bolest
» Parenje tigrica

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu