| Tigrica (Melopsittacus undulatus) | |
|
+71DjordjeW daki12 Dane 9877 Nomak_ ivica1 Wuck0o lepotica cana blueeye djuro123 sasam acca Александра.Рај steva27 holder vatrogasac mime30 SIMO PAJICIC Kyuzo Nastee errorsrb Milos993 žako Iwan97 jelena_padjen@yahoo.com Nidzo Ivan/Rex batinic stefan.peric Dragomir jomabo Matija95 igorbozanic miroslavilic acahaski suzic69 Mirko_98 border Bojan_ManUtd Tihomir proDarKing ax00 bane_ru psittacula Alex skorkovic Drasko milun GoranKac Dare milkica5 MILAN Dalibor Vasic ticar86 slobodan Rea pticar farmacy Jovo13 SasaVR bojan93pn dr.nenad86 Dejan08 Siskin haralampijexxl papayajamaica Saša vr igorsand SrdjanKG ZQKY Laza Luckyboy 75 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
ZQKY
Broj poruka : 139 Datum upisa : 23.02.2010 Godina : 36 Lokacija : Knjazevac
| Naslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus) Uto Mar 23, 2010 11:32 pm | |
| Do koje niske temperature se mogu tigrice drzati u spoljasnoj volijeri??? | |
|
| |
SrdjanKG
Broj poruka : 442 Datum upisa : 18.02.2010 Godina : 53 Lokacija : Resnik,KG - SRB 10 2
| Naslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus) Uto Mar 23, 2010 11:36 pm | |
| Cele zime ti tigrice mogu ziveti u spoljnoj volijeri zasticenoj najlonom ( normalno tada im se skidaju kucice i ne pare se )!!! | |
|
| |
papayajamaica
Broj poruka : 200 Datum upisa : 10.04.2010 Godina : 44 Lokacija : Beograd
| Naslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus) Pon Avg 02, 2010 7:29 pm | |
| Moze li mi neko objasniti razliku izmedju standard tigrica i obicnih koje ljudi uglavnom gaje? I po cemu se razlikuju od onih tigrica u prirodi? | |
|
| |
igorsand
Broj poruka : 201 Datum upisa : 11.03.2010 Lokacija : Zrenjanin
| Naslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus) Uto Avg 03, 2010 12:51 am | |
| Pa razlika je prvenstveno u velicini kao i nesto drugacijem obliku glave zbog duzine perija. Zive nesto krace i losiji su letaci. Imas neke slike izlozbenih, odnosno standard tigrica na ovom sajtu, pa lako mozes da uporedis obicnu tigricu sa standard/izlozbenom tigricom. | |
|
| |
igorsand
Broj poruka : 201 Datum upisa : 11.03.2010 Lokacija : Zrenjanin
| |
| |
papayajamaica
Broj poruka : 200 Datum upisa : 10.04.2010 Godina : 44 Lokacija : Beograd
| Naslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus) Uto Avg 03, 2010 4:40 pm | |
| Uf, nisam imao pojma da je tolika razlika u velicini ptice! A tigrice u prirodi koje su velicine? | |
|
| |
haralampijexxl
Broj poruka : 57 Datum upisa : 24.03.2010 Lokacija : Beograd
| Naslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus) Čet Avg 05, 2010 9:50 am | |
| - SrdjanKG ::
- Cele zime ti tigrice mogu ziveti u spoljnoj volijeri zasticenoj najlonom ( normalno tada im se skidaju kucice i ne pare se )!!!
moram samo da dodam da se u tom slucaju kad su veliki minusi voda ledi, pa se mora voditi racuna i o tome... | |
|
| |
Siskin
Broj poruka : 35 Datum upisa : 30.03.2010 Godina : 38 Lokacija : BiH
| Naslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus) Pet Avg 06, 2010 10:22 am | |
| Kod tigrica - kako razlikovati mužijaka od ženke i da li ih je teško upariti? Ovo pitam jer namjeravam nabaviti jedan par pa da probam upariti kada za to dođe vrijeme.
Pozdrav | |
|
| |
Dejan08
Broj poruka : 6 Datum upisa : 31.07.2010 Godina : 30 Lokacija : Sremska Mitrovica
| Naslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus) Pet Avg 06, 2010 11:49 am | |
| Pol tigrice se određuje po boji nosnice, ali to je jako teško u prvih godinu dana starosti jer se boja nosnice menja...Mužjaci po pravilu imaju tamno plavu, a ženke smeđu, ružičastu ili bež nosnicu... | |
|
| |
Siskin
| Naslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus) Pet Avg 06, 2010 5:18 pm | |
| Može li se par tigrica držati u istoj volijeri sa kanarincima i štiglićima?
U kojem mjesecu počinje priprema za parenje i parenje tigrica? | |
|
| |
Siskin
| Naslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus) Čet Avg 12, 2010 11:37 pm | |
| Zna li neko odgovore na pitanja koja sam postavio? | |
|
| |
dr.nenad86 ministar bez fotelje
Broj poruka : 2501 Datum upisa : 21.12.2009 Godina : 38 Lokacija : Niš
| Naslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus) Čet Avg 12, 2010 11:45 pm | |
| Mozes zajedno da ih drzis, ali nista neces dobiti...... Odvojis hranu za tigtrice od one za kanarice i stiglice i mozes u istoj volijeri, nikakv problem.... Sezona parenja je tokom citave godine, ja sma bar to tako radio, kucice su nonstop bile tu i preko cele godine je bilo mladih...... A naravno, mozes ih pariti kad hoces, ja sam tokom cele godine, kad njiema odgovara one krenu, same od sebe a mozes i sam da tempiras vreme tj. sezonu parenja.... Pozdrav | |
|
| |
Siskin
| Naslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus) Pet Avg 13, 2010 11:42 am | |
| Ima li negdje tema o pripremi tigrica za parenje, da li im se daje nešto posebno u pripremnom periodu ili je sve prepušteno njima? | |
|
| |
dr.nenad86 ministar bez fotelje
Broj poruka : 2501 Datum upisa : 21.12.2009 Godina : 38 Lokacija : Niš
| Naslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus) Pet Avg 13, 2010 1:48 pm | |
| najlakse ti je da pripremis tigricu, bar je meni tako bilo, davao sma samo proso, bar klas, vodu, po nekad vitamine i sve su se parile i bez problema hranile mlade.... Ali ako im das njima najsladju poslasticu proklijalo zito , e onda nastaje rsum , sve zivo krece das e pari i da hrani mlade, tako sma radio pre nekih 8-9 godina..... Pozdrav | |
|
| |
bojan93pn
Broj poruka : 17 Datum upisa : 20.06.2010 Godina : 31 Lokacija : Paracin
| Naslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus) Sre Avg 18, 2010 8:48 pm | |
| Imam jedno pitanje... Svi ste iskusniji od mene pa se nadam da cete mi odgovoriti... Rucno sam odxranio tigricu... Muzijak je... Jos malo pa ce da napuni 2 meseca... Otac mu je svetlo zute boja, a majka plave, a on je ispao tamno zeleno-crne boje... Cak crna preovladjuje krlima... Nikad nisam video tigricu onakve boje... Da li ce da mu se promeni boja posle mitarenja, ili nece...? Xvala unapred. | |
|
| |
Siskin
| Naslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus) Čet Avg 19, 2010 7:27 pm | |
| bojane, možeš li da napišeš kako i kada spremaš tigrice za parenje?
Hvala | |
|
| |
bojan93pn
Broj poruka : 17 Datum upisa : 20.06.2010 Godina : 31 Lokacija : Paracin
| Naslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus) Čet Avg 19, 2010 11:07 pm | |
| Nemam neki odredjeni nacin sto se spremanja za parenje tice. U prolece im okacim gnezda, dajem im kuvana jaja, pojacam isxranu, dajem im neke zelenise,voce, povrce kao vitamine i to je to... | |
|
| |
SasaVR
Broj poruka : 25 Datum upisa : 21.08.2010 Lokacija : Srbija Vranje
| Naslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus) Uto Avg 24, 2010 10:12 am | |
| ja sam negde cuo da nesme da se pare dve tigrice plave boje. | |
|
| |
Jovo13
Broj poruka : 179 Datum upisa : 05.09.2010 Godina : 32 Lokacija : Vitkovac-Kraljevo
| Naslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus) Ned Sep 05, 2010 10:38 am | |
| Pozdrav svima,nov sam na forumu i hteo sam da pitam kolike temperature tigrice podnosi dobro?Tj koje su minimalne temperature pri kojima ona treba da se unosi?Hvala unapred | |
|
| |
Luckyboy General
Broj poruka : 1626 Datum upisa : 20.12.2009 Lokacija : Smed.Palanka Šumadija
| Naslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus) Ned Sep 05, 2010 11:45 pm | |
| Jovo,tigrice kao i vecina papagaja odlicno podnosi zimu,bez problema zivi u spoljnoj volijeri koja je samo zasticena od vetra. Jedino o cemu treba striktno voditi racuna da ne smeju ostati bez hrane,koja ima daje energiju za prezivljavanje,i moras im nekoliko puta menjati vodu,ukoliko mrazevi ne popustaju. | |
|
| |
Jovo13
Broj poruka : 179 Datum upisa : 05.09.2010 Godina : 32 Lokacija : Vitkovac-Kraljevo
| Naslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus) Pon Sep 06, 2010 12:51 am | |
| A pa dobro,ja sam imao skroz drugaciju predstavu,ja sam mislio da trebam da je unesem u kucu jos malo,jer u kavezu mi je na terasi a uvece je unesem,ne zbog hladnoce,doduse u zadnje vreme da,ali prvobitni razlog je zbog macke koja je zamalo nije pojela jednu noc.Znaci nemam sta da brinem moze ona jos napolju.Hvala puno | |
|
| |
Jovo13
| Naslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus) Pon Sep 13, 2010 10:48 pm | |
| Da li mogu da se drze dve tigrice u jednom obicnom kavezu,onom sto se svuda moze videti u kojima prodavci i prodaju tigrice,hocu reci nije nesto veliki pa me ineteresuje zbog prostora? | |
|
| |
farmacy
Broj poruka : 62 Datum upisa : 03.11.2010 Godina : 61 Lokacija : Vučje, Leskovac, Srbija
| Naslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus) Uto Nov 09, 2010 6:19 pm | |
| - Jovo13 ::
- Da li mogu da se drze dve tigrice u jednom obicnom kavezu,onom sto se svuda moze videti u kojima prodavci i prodaju tigrice,hocu reci nije nesto veliki pa me ineteresuje zbog prostora?
pozdrav, nov sam ovde ali sa tigricama imam podosta iskustva pa videh da ti jos niko nije odgovorio i evo ja cu. dve tigrice (predpostavljam da su par) mozes drzati i u kavezu koji si napomenuo ali ih stalno pustaj po sobi da malo polete i (naprave ti malo loma po kuci) ali ih je ipak pozeljnije drzati u vecem kavezu a ako mislis da ih paris onda ti kavez mora biti prostran da u njega stavis gnezdo sto ce reci nekih 50x20x40 minimum. shvati kako bi bilo da ti prozivis dan zatvoren u kupatilu 1.5x1.5 m i ako bi imao jela i pica u izobilju. moj pozdrav! | |
|
| |
farmacy
Broj poruka : 62 Datum upisa : 03.11.2010 Godina : 61 Lokacija : Vučje, Leskovac, Srbija
| Naslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus) Uto Nov 09, 2010 6:46 pm | |
| Kako sam Jovi dao neka pojašnjenja oko Tigrica, da napisem koju reč o razmnožavanju. Pored onog bla-bla oko izgleda polova kod tigrica, da kažem da kad odaberete par koji je star oko godinu dana (mada može i oko 8 meseci), stavite ih u kavez sa gnezdom, dajete im hranu koju obično i dajete svim pticama iz ove vrste (proso, ljušteni ovas, bar klas, salatu, jabuku, šargarepu, listove stočne repe, travu mišjakinju, mineralnu hranu, sipinu kost...) pratite ponašanje para. uparivanje ponekad traje dosta dugo (čak sam imao primera i 6 meseci) i kad primetite da počinju onako da se dodiruju kljunovima tj. ljube znak je da će biti nešto od prinove. onda počne mužjak da hrani ženku, što čini i tokom othranjivanja mladih, i počne kljunom udarati po žicama kaveza uz pesmu (kreštanje).malo potom počne ulaziti u gnezdo kao svaki novi domaćin i onda počne terati ženku na ulazak u gnezdo. ubrzo ženka počinje sa nošenjem jaja i to svaki drugi dan po jedno. posle snešenog drugog jajeta počinje aktivno da ih leži i snosi, retko ustaje. za svo to vreme nošenja i leženja i kasnije othranjivana mladih, mužjak je intenzivno hrani. u tom periodu hranlica mora uvek biti puna prosa. uz semensku hranu mladi daleko bolje napreduju ako im se samo potopi u drugoj hranilici Plazma keks ponekad pomešan sa makom i jajčanom kanarinskom hranom. posle negde mesec dana mladi počunju da izlaze onim redom kako su i izlegani tj. razlika izmedju prvog ptića i šestog bude 12 dana. znači ovaj prvi izlazi iz gnezda a zadnji tek što je operjao. odvajanje mladog od roditelja se vrši kad primetite da ga ženka već tera od sebe i neće da ga hrani (kao da mu kaže - kofer u ruke i u svet). da napomenem da u kavezu ili volijeri trebate postaviti duplo više gnezda nego parova jer bude da zadnji ptići još nisu napustili gnezdo a ženka u drugom ponovo započinje reproduktivni ciklus. da rezimiram: nema lakšeg odgajanja i manje zahtevnijih ptica od tigrica. nadam se da ću nekom pomoći ovim tekstom, a za podrobnije informacije slobodno pitajte. sezona parenja i odgajanja mladih u toploj prostoriji je 12 meseci, ali nemojte više od 4 legla. | |
|
| |
pticar
Broj poruka : 39 Datum upisa : 16.09.2010 Godina : 53 Lokacija : prijedor
| Naslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus) Sub Nov 27, 2010 5:06 pm | |
| Pozdrav,uvijek kada citam nesto o sastavu hrane za ptice u ovom slucaju za tigrice procitam ljusteni ovas (zob) i pa me interesuje zasto mora bas biti ljusteno posto svojim pticama trenutno (slucajno sam dobio kilogram) dajem takvo neljusteno zrno,ptica ga ocisti jednakom brzinom kao drugi mada ostane vise otpada,cijena je bagatela a dodajem negdje 20 posto ! | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Tigrica (Melopsittacus undulatus) | |
| |
|
| |
| Tigrica (Melopsittacus undulatus) | |
|