| Senegalski papagaj (Poicephalus senegalus) | |
|
+9Abc Ondrej patrik.g GoranKac silwert ipapige n.ekv rtomek Zika 13 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
Zika Sumadinac
Broj poruka : 1122 Datum upisa : 20.12.2009 Lokacija : Kragujevac
| Naslov: Senegalski papagaj (Poicephalus senegalus) Pet Apr 02, 2010 12:14 am | |
| | |
|
| |
Zika Sumadinac
| Naslov: Re: Senegalski papagaj (Poicephalus senegalus) Pet Apr 02, 2010 12:17 am | |
| | |
|
| |
Zika Sumadinac
| Naslov: Re: Senegalski papagaj (Poicephalus senegalus) Pet Apr 02, 2010 12:19 am | |
| | |
|
| |
Zika Sumadinac
| Naslov: Re: Senegalski papagaj (Poicephalus senegalus) Pet Apr 02, 2010 12:45 am | |
| Postoje tri podvrste senegalskog papagaja; -poicephalus senegalus senegalus -poicephalus senegalus versteri -poicephalus senegalus mesotilus U divljini senegalski papagaj je stidljiva ptica i izbegava coveka.Ovo ponasanje ima tendenciju da ostane cak i u zarobljenistvu,osim ako su uceni i socijalizuju se u ranoj dobi.Kroz njihove zivote potrebna im je ljudska interakcija,nezno rukovanje i i podstrek da ostanu pitomi i blagi.Od ove tri podvrste najpoznatiji je poicephalus senegalus senegalus.Senegalci su zaista zabavna stvorenja,posebno sa nekim svojim posebnim ponasanjima,kao sto je to valjanje po tkanini ili recimo prekrivacu na krevetu,lezanje na ledjima ili vesanje i ljuljanje u naopakom polozaju,duze vreme.Iako nije veliki talenat(relativno) oni mogu da nauce da oponasaju i to uvek relativno tihim glasom.Njihove ludorije,njihova velicina i jos mnogo toga donetog iz prirode cine da senegalski papagaj bude kao stvoren za kucu ili stan.Prosecna cena im je od 250-700 dolara u zavisnosti dali se kupuju od odgajivaca ili u prodavnici. brza statistika; velicina,23-27 cm boja;preovladava zelena boja a svetlije i zute boje perja u zoni nogu,rep smedje zelene boje,grudi i abdomen obojeni zuto koja naginje narandzastoj,siva boja na glavi,a noge su braon boje. ishrana;65-80 posto komercijalna hrana,mesavina bogata svetlim semenom,suncokretom,prosom,sa malo konoplje i ljustenog ovsa.Pored toga treba im davati kikiriki,voce,sargarepe i zelenisa.Treba izbegavati keks i sve druge namirnice koje goje.Pored toga,treba u kavezu da je obavezno sipina kost ili komad starog maltera koji bi stalno kljuckali i na taj nacin se sprecavao nagli porast kljuna.U ostatku ishrane treba da bude 15-30 posto povrca 5 posto svezeg hleba sa povremenim davanjem oraha.Koristiti vise vrsta voca i povrca i obavezno pre davanja o prati dobro. kompatibilnost;ako je kao mlad kod vlasnika tolerantan je u suprotnom moze biti vrlo agresivan i teritorijalan. oglasavanje;tihim glasom peva u vidu formi zvizdaljki i brbljanja razigranost;stidljiva ptica sa kojim se jedino uspeh postize neznim pristupom i tako ostaje krotak zivotni vek;35 godina zrelost;2-3 godine gnezdenje;u prirodi u supljini drveta uzgojna sezona;septembar-novembar pol;najsigurnija je DNK analiza ili endoskopija posto spoljnim izgledom se vrlo tesko razlikujuVerovatno ih zbog toga vrlo retko razmnozavaju i uglavnom se uvoze. literatura;Google link pet education.com | |
|
| |
rtomek
Broj poruka : 721 Datum upisa : 28.12.2009 Godina : 50 Lokacija : SU-V-SRB
| Naslov: Re: Senegalski papagaj (Poicephalus senegalus) Sre Apr 14, 2010 8:39 am | |
| Ova divna za mene izuzetno draga ptica u smislu razmnožavanja je pravi izazova za odgajivače koji imaju beskonačno strpljenje! Po statistici nekih zapadnih stručnjaka samo 3-5% ovih papagaja uhvaćenih u divljini bude kasnije i dobar roditelj i izvodi mlade ( sa ručnim hranjenjem se ovaj procenat znatno povećava) , a u populaciji koja je ležena kod odgajivača ovaj procenat varira između 40-60% što je već znatno bolji ali zapravo i tu samo polovina ptica leže. Odgajivači koji se ozbiljno bave odgojem senegalaca preporučuju držanje ovih ptica u malim kavezima ( oko 0.5m3) ...ali da ovaj poduhvat ipak pokazuje napredovanje i donosi rezultae govore i činjenice da su se pojavili senegalci u mutacijama evo nekoliko zanimljivih slika sa neta: divni mladi moj par pozdrav ROBY | |
|
| |
n.ekv
Broj poruka : 156 Datum upisa : 09.08.2010
| Naslov: Re: Senegalski papagaj (Poicephalus senegalus) Sre Nov 24, 2010 3:55 pm | |
| Kod senegalaca se lako ralikuju polovi po zelenom V izrazu na grudima i zelenom perju oko trtice kod zenke! Dok je kod mujaka ono zute boje. | |
|
| |
ipapige
Broj poruka : 77 Datum upisa : 02.08.2010 Lokacija : Virovitica
| Naslov: Re: Senegalski papagaj (Poicephalus senegalus) Čet Nov 25, 2010 12:00 pm | |
| n.ekv je to istina za V izraz i za boju perija na trtci ali nije 100% tocno jer sve ovisi koliko je ptica stara i od cega je nastala (kod nas ljudi krizaju zute i narancaste a da ni ne znaju da su to dvije vrste) tako ako zelis 100% znat spol DNA analiza je jedini nacin. Par koji ja imam jos uvijek nisam siguran da imam muzijaka a za zenku jesam jer ima DNA test. Jako plahe i plasljive papige a izlezene su kod nas. | |
|
| |
silwert
Broj poruka : 34 Datum upisa : 18.04.2011 Godina : 42 Lokacija : Petrovaradin
| Naslov: Re: Senegalski papagaj (Poicephalus senegalus) Pon Jul 25, 2011 9:32 pm | |
| evo da i ja stavim sliku mog papagaja | |
|
| |
silwert
| Naslov: Re: Senegalski papagaj (Poicephalus senegalus) Čet Avg 25, 2011 4:17 pm | |
| Da se malo pohvalim moja zenka dobila djuvegiju do duse malo ocupanog al musko je to | |
|
| |
GoranKac
Broj poruka : 87 Datum upisa : 20.12.2010 Godina : 37 Lokacija : Vojvodina, Kac
| Naslov: Re: Senegalski papagaj (Poicephalus senegalus) Pet Avg 26, 2011 1:51 pm | |
| Cestitam komsija na svadbi !!! Sada samo da docekamo mlade i to je to!! Gde si pronasao muzjaka? zzz | |
|
| |
silwert
| Naslov: Re: Senegalski papagaj (Poicephalus senegalus) Pet Avg 26, 2011 9:23 pm | |
| e da znas koja je putesestvija bila do tog papagaja Inace tica je iz mesta Veliki Borak pitomog seoceta tu nadomak BG | |
|
| |
patrik.g
Broj poruka : 4 Datum upisa : 14.02.2012 Godina : 44 Lokacija : vodnjan/hrvatska
| Naslov: Re: Senegalski papagaj (Poicephalus senegalus) Sub Jun 09, 2012 12:44 am | |
| ciao evo mog senegalca :ima dva i pol mijeseca ručno hranjen i velika velika maza | |
|
| |
Ondrej
Broj poruka : 93 Datum upisa : 22.11.2011 Godina : 56 Lokacija : Backi Petrovac Vojvodina
| Naslov: Re: Senegalski papagaj (Poicephalus senegalus) Sub Jun 09, 2012 2:36 pm | |
| | |
|
| |
Abc
Broj poruka : 16 Datum upisa : 13.11.2011
| Naslov: Re: Senegalski papagaj (Poicephalus senegalus) Sub Jun 09, 2012 4:43 pm | |
| Gde ima da se nabavi Kapski papagaj - Cape Parrot (Poicephalus robustus), da li neko zna? Da li neko drzi ovu vrstu senegalca? | |
|
| |
Abc
| Naslov: Re: Senegalski papagaj (Poicephalus senegalus) Ned Jun 10, 2012 6:53 pm | |
| Ondrej, hvala! | |
|
| |
Ondrej
Broj poruka : 93 Datum upisa : 22.11.2011 Godina : 56 Lokacija : Backi Petrovac Vojvodina
| Naslov: Re: Senegalski papagaj (Poicephalus senegalus) Ned Jun 10, 2012 11:07 pm | |
| I drugi put | |
|
| |
n.ekv
| Naslov: Re: Senegalski papagaj (Poicephalus senegalus) Sub Jun 16, 2012 12:07 pm | |
| ABC, Cape je Cape, a ne senegalac. A jedino su senegalci - senegalci. | |
|
| |
Abc
| Naslov: Re: Senegalski papagaj (Poicephalus senegalus) Ned Jun 17, 2012 11:14 am | |
| Procitaj pazljivije moj post. | |
|
| |
n.ekv
| Naslov: Re: Senegalski papagaj (Poicephalus senegalus) Ned Jun 17, 2012 5:55 pm | |
| - Abc ::
Gde ima da se nabavi Kapski papagaj - Cape Parrot (Poicephalus robustus), da li neko zna?
Da li neko drzi ovu vrstu senegalca?
Procitao sam ja pazljivo, vise puta... pa, iz potonjeg se moze zakljuciti da si napisao da je Cape vrsta Sengealca. A to nije. Bilokakobilo, Cape su dosta skupe i kod nas ih skoro pa nema. Bilo je nesto iz uvoza, ali ne znam koliko se njih uopste zadrzalo kod nas. Znam za jedan par, ali se nisu legli jos. | |
|
| |
mime30
Broj poruka : 445 Datum upisa : 10.04.2010 Lokacija : Srbobran
| Naslov: Re: Senegalski papagaj (Poicephalus senegalus) Ned Jun 17, 2012 6:00 pm | |
| | |
|
| |
n.ekv
| Naslov: Re: Senegalski papagaj (Poicephalus senegalus) Ned Jun 17, 2012 6:48 pm | |
| skoro pa cena pž are u jevropi. | |
|
| |
northstar
Broj poruka : 25 Datum upisa : 06.02.2012 Godina : 54 Lokacija : Beograd
| Naslov: Re: Senegalski papagaj (Poicephalus senegalus) Čet Avg 09, 2012 1:44 am | |
| - patrik.g ::
- ciao evo mog senegalca :ima dva i pol mijeseca ručno hranjen i velika velika maza
predivan je Medena pticica, jedna od mojih najdrazih Smile | |
|
| |
ervinio
Broj poruka : 17 Datum upisa : 23.11.2013 Godina : 53 Lokacija : Slovenija
| Naslov: Re: Senegalski papagaj (Poicephalus senegalus) Pon Dec 30, 2013 7:31 pm | |
| Jel ima neko iskustva kot senegalaca, u kojoj godini možeji imat mlade, želio bi znat od iskustva, ne iz knjige. Hvala | |
|
| |
n.ekv
| Naslov: Re: Senegalski papagaj (Poicephalus senegalus) Pon Dec 30, 2013 10:49 pm | |
| Kod nas je 99 posto senegalaca iz uvoza, tj hvatanih u divljini, pa im se ne zna starost, tako da malo ko ovde ima takvih iskustava. | |
|
| |
Iwan97
Broj poruka : 550 Datum upisa : 03.05.2011 Godina : 26 Lokacija : Sabac
| Naslov: Re: Senegalski papagaj (Poicephalus senegalus) Uto Dec 31, 2013 12:15 am | |
| S obzirom da divlje ptice ne dočekaju duboku starost u divljini, jedini problem je, ako se uopšte i može nazvati problem, da su ptice mlade odnosno nisu polno zrele. | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Senegalski papagaj (Poicephalus senegalus) | |
| |
|
| |
| Senegalski papagaj (Poicephalus senegalus) | |
|