Pravila foruma | 1. Zabranjeno je vredjanje po bilo kom osnovu
2. Zabranjeno je slati privatne poruke i poruke na forumu u vidu spamova i reklamiranja
3. Zabranjeno je postavljati autorske tekstove a da ne ostavite i link odakle je preuzet
4. Lazno predstavljanje i koriscenje tudjih identiteta kao i dupli nalozi
5. Koristiti vulgarne izraze
6. Krsenje privatnosti tj postavljati podatke trecih lica bez njihove dozvole
7. Mogucnost slanja privatnih poruka dobijate posle 20te poruke na forumu
8. Oglasavanje na forumu je strogo zabranjeno, osim u delu predvidjenom za to (za oglasavanje morate da ispunite uslov od 20 poruka na forumu a onda se javite administratoru foruma) |
Sekcija pticara Subotica | Od skora smo postali oficijelni forum sajta sekcije pticara Subotice pa sve ujedno pozivam da posete sajt |
|
| Ogrlicasta zeba (Amadina fasciata) | |
|
+21stamil vladogouldovi karlo28 sgrubi MilosPlana Pash031 Marjan milojed northstar janjicazanja Sale77-Nis Vasa zucko VeljaVa Grumpy sudimnja SrdjanKG Boban Danijel Laza Luckyboy 25 posters | |
Autor | Poruka |
---|
Luckyboy General
Broj poruka : 1626 Datum upisa : 20.12.2009 Lokacija : Smed.Palanka Šumadija
| Naslov: Ogrlicasta zeba (Amadina fasciata) Sub Dec 26, 2009 11:19 pm | |
| Cuttroath finch Kod ogrlicaste zebe jako je lako utvrditi polove,muzijaci imaju crvenu ogrlicu na vratu,a zenke ne. [You must be registered and logged in to see this image.]Ova egzota nam dolazi iz Afrike,i nije toliko rasirena kod odgajivaca.Zahteva tople prostorije preko zime,i nije toliko domestifikovana,kao guldovi recimo. Ishrana je jednostavna,standardna hrana za egzote,sa malo vecim procentom prosa u njoj,jajcanu hranu standardno prihvataju,neki pominju i zivu hranu,ali moja iskustva i ljudi sa kojima pticarim su suprotna. [You must be registered and logged in to see this image.]Sto se parenja tice,ogrlicarke su jako prgave prema bilo kojim pticama,sa kojima dele volijeru,odvajanje po parovima za vreme parenja je obavezno. Kavezi za ovu pticu,kao i za sve druge:sto veci to bolji,mada je neki minimum 60X30X30,kucica poluotvorenog tipa dimenzija12X12X15. Na dno kucice je dobro ubaciti malo piljevine,i nesto materijala,neke ptice prave odlicna gnezda,dok druge se ne trude uopste,i nosice jaja po podu kucice. Ptice bez preke potrebe ne uznemiravati dok su na jajima ili hrane mlade. Veliki problem kod ovih ptica je nabaviti zenke,u gnezdu bude vise muzijaka,cak i 100%,tako da je osvezavanje krvi jako tesko(zbog toga ih vise nemam),na berzama se nude samo muzijaci na prodaju,zadnjih 6 godina nisam video zenku,tako da nemojte da vas ubedjuju da postoji zenka sa ogrlicom. [You must be registered and logged in to see this image.]Povremeno bude uvoza divljih ptica iz Afrike,te je to malte ne jedina mogucnost za nabavku,po prici nekih kolega bilo je i uspeha u razmnozavanju i tih divljih ptica,ali se ne nadajte preterano takvoj mogucnosti,jer su to izuzeci. napomena: Ovaj tekst je napisan pre izvesnog vremena,situacija se sada promenila,te je na svakoj izlozbi bilo moguce nabaviti ogrlicarke koje su prstenovane,prodavane su u paru,sto je zaista lepa novina
Poslednji put izmenio Luckyboy dana Čet Mar 04, 2010 9:43 pm, izmenio ukupno 2 puta | |
| | | Laza
Broj poruka : 1208 Datum upisa : 20.12.2009 Godina : 37 Lokacija : Svilajnac
| Naslov: Re: Ogrlicasta zeba (Amadina fasciata) Ned Dec 27, 2009 1:21 pm | |
| to je ta ptica koju sam kao mali video na nekoj izlozbi imam cak i crno belu sliku iz neke stare knjige i tu pise da je nema kod nas, Laki ima li neko kod nas da cuva to uspesno? i kakva im je pesma, baci neki link | |
| | | Danijel
Broj poruka : 939 Datum upisa : 29.12.2009 Godina : 43 Lokacija : Srbija-Vranje
| Naslov: Re: Ogrlicasta zeba (Amadina fasciata) Uto Feb 09, 2010 3:03 pm | |
| [You must be registered and logged in to see this image.]Dali je ovo opal mutacija ogrlicaste zebe... Mislim da su muzjaci u pitanju. Prelepe ptice... | |
| | | Boban
Broj poruka : 281 Datum upisa : 28.12.2009 Godina : 64 Lokacija : Srbija Vranje
| Naslov: Re: Ogrlicasta zeba (Amadina fasciata) Uto Feb 09, 2010 5:11 pm | |
| | |
| | | SrdjanKG
Broj poruka : 442 Datum upisa : 18.02.2010 Godina : 53 Lokacija : Resnik,KG - SRB 10 2
| Naslov: Re: Ogrlicasta zeba (Amadina fasciata) Pet Feb 19, 2010 12:14 am | |
| Imam ih,izlagao sam ih na drzavnom.Izlegao sam ih od ptica uvezenih iz prirode!
Poslednji izmenio SrdjanKG dana Pon Mar 22, 2010 9:57 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| | | sudimnja
Broj poruka : 38 Datum upisa : 07.03.2010
| Naslov: Re: Ogrlicasta zeba (Amadina fasciata) Uto Mar 09, 2010 8:45 pm | |
| Pa kao i Srdjna, i ja sam jedan od onih koji je uspeo da izvede ogrlicaste zebe od uvezenih i prstenovao ih naravno. | |
| | | Luckyboy General
Broj poruka : 1626 Datum upisa : 20.12.2009 Lokacija : Smed.Palanka Šumadija
| Naslov: Re: Ogrlicasta zeba (Amadina fasciata) Pon Mar 22, 2010 9:50 am | |
| | |
| | | Boban
| Naslov: Re: Ogrlicasta zeba (Amadina fasciata) Pon Mar 22, 2010 5:24 pm | |
| | |
| | | Boban
| Naslov: Re: Ogrlicasta zeba (Amadina fasciata) Pon Mar 22, 2010 6:04 pm | |
| OGRLICASTA AMADINA (AMADINA FASCIATA) MUZJAK OKICEN CRVENOM OGRLICOM Ogrlicasta amadina ili zeba spada u veoma popularne i solodno rasirene egzoticne ptice. U prirodi nije retka jer naseljava gotovo citavo podrucje Afrike i njen areal rasprostranjenosti obuhvata podrucje od 3 300 000 km², a zanimljivo je da ih ima u prirodi u Portugalu gde su vestacki naseljene. Nema ih jedino u severnim i severo istocnim, pustinjskim predelima, te jednom malom delu jugo zapadne Afrike uz obalu. Naseljavaju oblasti nize od 1300m nadmorske visine, mada je nadjena jedna kolonija ovih ptica i na 2100m nadmorske visine. Hrane se mnogim semenjem trava i korova, raznim vrstama prosa, pupoljcima, povrcem, vocem, a vole i zivu hranu, posebno kada imaju mlade, te rado love leptire, ose, pcele, skakavce, mrave termite, sitne beskicmenjake koje nakon ulova odnose na skrovito mesto da bi pojeli. Gnezde se najcesce u supljinama drveca, neretko zbunju i drvecu, a znaju sviti gnezdo, za koje su pravi majstori, po strevama kuca. Monogame su, ne menjaju partenere, a u volijeri znaju biti prilicno agresivne u peridu reprodukcije, te je najbolje parove drzati u zasebnim boksevima kada se razmnozavaju. U prirodi zive u jatima, nekad manjim porodicnim, a kada krenu u potragu za hranom formiraju veca jata koja su neretko mesovita, sastavljena i od drugih srodnih im zeba. U volijeri se relativno lako odgajaju, hrane se mesavinom za egzote obogacenom raznim vrstama prosa, zelenisom, vocem i povrcem, a u peridu parenja jajcanom hranom i zivom hranom – moze crvima brasnara, ali sve umereno jer su sklone gojenju. Naravno da zahtevaju relativno topao prostor jer su africke ptice. Polni dimorfizam kod ogrlicastih zeba je veoma jasan zbog karmin crvene ogrlice na vratu muzjaka, a ispred nje kod njega je i belo perje koje se pruza ispod kljuna i ide do obraza. Ovakva obelezja ne krase zenku, a kod muzjaka su uocljive i braonkaste pege na stomacnom perju, koje je na ostalim delovima telo lepih pastelno smedjih tonova. Zanimljivo je da i mlade ptice u pocetku operjavanja vec pocinju ispoljavati polni dimorfizam jer muzjacicii odmah dobijaju neka perjana obelezja. Ogrlicaste amadine duge su oko 12cm, imaju masu od 18g, a uocljivo je da prema telu imaju malo nesrazmerne, jake i visoke noge. Kod ogrlicastih amadina ostvareno je nekoliko mutacija. Najcesce vidjena je zuta ili narandzasta mutacija, koja se od normala razlikuje jedino po boji perjane ogrlice u muzjaka, koja je kod njih umesto crvene obojenosti poprimila narandzasto zute tonove. Pored nje selekcionisane su ogrlicaste amadine u opalnoj, pastelnoj(neki je determinesu i kao izabelna) i albino mutaciji. Ovo je jedan moj clanak objavljen u "Zov-u" Zuta mutacija [You must be registered and logged in to see this image.] | |
| | | Grumpy
Broj poruka : 29 Datum upisa : 22.03.2010 Lokacija : Beograd
| Naslov: Re: Ogrlicasta zeba (Amadina fasciata) Čet Mar 25, 2010 7:42 pm | |
| - Lazar ::
- to je ta ptica koju sam kao mali video na nekoj izlozbi imam cak i crno belu sliku iz neke stare knjige i tu pise da je nema kod nas, Laki ima li neko kod nas da cuva to uspesno? i kakva im je pesma, baci neki link
Moje iskustvo sa pesmom ovih zeba,naravno muzjaka,je razlicito. Jedan muzjak je imao prelepu,tihu pesmu,dok se drugi oglasavao malo grublje,a kasnije bi nastavio "normalno" da peva.Cini mi se da tu pomalo podsecaju na guldove. U globalu,mislim da su prijatni za slusanje. Ipak,mislim da je bolje prepustiti boljim poznavaocima ovih egzota da daju svoju rec. | |
| | | VeljaVa
Broj poruka : 70 Datum upisa : 23.03.2010 Godina : 65 Lokacija : Valjevo
| Naslov: Re: Ogrlicasta zeba (Amadina fasciata) Ned Mar 28, 2010 10:17 pm | |
| Jel moze neko da ubaci neki link da cujem kako pevaju? | |
| | | zucko
Broj poruka : 113 Datum upisa : 14.03.2010 Lokacija : Veliko Gradiste
| Naslov: Re: Ogrlicasta zeba (Amadina fasciata) Pon Mar 29, 2010 8:58 pm | |
| | |
| | | Vasa YA HABIBI YA AEINI
Broj poruka : 1395 Datum upisa : 28.03.2010 Godina : 39 Lokacija : Srbija-Vranje RS 7-64
| Naslov: Re: Ogrlicasta zeba (Amadina fasciata) Ned Apr 04, 2010 8:05 pm | |
| Lepe ove pticice OGRLICASTA AMADINA (AMADINA FASCIATA) , ne mozete od njih ocekivati neku sjajnu pesmu, vise su one za lepotu | |
| | | Sale77-Nis
Broj poruka : 939 Datum upisa : 28.12.2009 Godina : 47 Lokacija : Nis -Srbija
| Naslov: Re: Ogrlicasta zeba (Amadina fasciata) Ned Apr 04, 2010 8:16 pm | |
| Tako je Vaso veliki broj ljudi od egzota ocekuje PESMU ali to je diskutabilno jer svaka ptica ima pesmu samo sta podrazumevamo pod tim kad neko pita DALI PEVA. | |
| | | Vasa YA HABIBI YA AEINI
Broj poruka : 1395 Datum upisa : 28.03.2010 Godina : 39 Lokacija : Srbija-Vranje RS 7-64
| Naslov: Re: Ogrlicasta zeba (Amadina fasciata) Ned Apr 04, 2010 8:35 pm | |
| Postoje egzote koje imaju lepu pesmu ali samo za vreme parenja dok se muskarci udvaraju ali to je kratkog daha, oni tada daju sve od sebe da bi zadivili svoje zenke i zato su im pesme i najlepse tada. Pozdrav Vasa | |
| | | janjicazanja
Broj poruka : 1 Datum upisa : 03.06.2012 Godina : 38 Lokacija : azanja
| Naslov: Re: Ogrlicasta zeba (Amadina fasciata) Ned Jun 03, 2012 4:35 pm | |
| pozdrav svima na forumu ....... | |
| | | northstar
Broj poruka : 25 Datum upisa : 06.02.2012 Godina : 54 Lokacija : Beograd
| Naslov: Re: Ogrlicasta zeba (Amadina fasciata) Čet Avg 09, 2012 1:25 am | |
| Pored papagaja, imala sam donedavno i dve zebe, muzjaka i zenku. Muzjak je iskljucao zenku do smrti i pocupao joj sve perje na ledjima i glavi. Bila sam ocajna. Dugo su se lepo slagali, a onda ju je jedne noci ubio. Muzjaka sam poklonila i odstranila iz kuce.Moja komsinica je imala isto iskustvo, a pre par dana i jos jedan moj prijatelj. Da li iko zna zbog cega se to tako cesto desava kod zeba, da muzjak ubije zenku? To su preslatke ptice koje sam razmisljala da opet nabavim, ali se plasim da se ne ponovi ista prica. | |
| | | milojed
Broj poruka : 27 Datum upisa : 16.11.2011 Godina : 50 Lokacija : srbija
| Naslov: Re: Ogrlicasta zeba (Amadina fasciata) Pon Nov 12, 2012 12:22 pm | |
| lepo peva, ako ne postoji zenka sa ogrlicom onda sam dobio dva muzjaka | |
| | | Sale77-Nis
| Naslov: Re: Ogrlicasta zeba (Amadina fasciata) Sre Nov 14, 2012 12:44 pm | |
| NEPOSTOJI zenka sa ogrlicom !!!!!!!!!11znaci imas dva uzijaka ako oba imaju crtu ispod kljuna!!!!!!!!! | |
| | | Marjan
Broj poruka : 1557 Datum upisa : 25.02.2011 Godina : 46 Lokacija : Pirot, R. Srbija.
| Naslov: Re: Ogrlicasta zeba (Amadina fasciata) Sre Feb 13, 2013 8:24 pm | |
| | |
| | | Pash031
Broj poruka : 58 Datum upisa : 17.01.2012 Godina : 58 Lokacija : Čepin/Hrvatska
| Naslov: Re: Ogrlicasta zeba (Amadina fasciata) Sub Feb 16, 2013 12:22 pm | |
| Ogrličaste amadine...hm..jedno pitanje iskusnijima od mene...već dva puta mi se ponovilo nešto u uzgoju i ne mogu vjerovat da je slučajnost... Par ogrličastih amadina, prošlo ljeto...sve odlično, 4 jaja...uredno ležanje na jajima...dan prije izlijeganja ugine mužjak...ženka napusti jaja, sva četiri oplođena... Nabavim novog mužjaka...2 mjeseca kasnije, 4 jaja...izleglo se 3 mlada, 1 mućak....dan poslije, mužjak opet ugine...ženka ostavi mlade... e, pa sad ovo ne može biti slučajnost...sad je treći mužjak sa ženkom...opet 4 jaja...za sada sve u redu...tek je sjela na jaja... Jel možda negdje griješim?...Pomagajte...Ovaj mužjak ni ne zna koliko mu život visi o koncu | |
| | | Sale77-Nis
| Naslov: Re: Ogrlicasta zeba (Amadina fasciata) Sub Feb 16, 2013 8:39 pm | |
| Čudno, nesto tu nije uredu da uvek samo muzijak ugine u tom periodu,........ | |
| | | MilosPlana
Broj poruka : 34 Datum upisa : 09.09.2012 Godina : 33 Lokacija : Velika Plana
| Naslov: Re: Ogrlicasta zeba (Amadina fasciata) Pon Feb 18, 2013 2:21 pm | |
| Moje misljenje je da je tu nesto vise u pitanju od slucajnosti.. Al neka iskusniji kazu svoje.. | |
| | | Pash031
Broj poruka : 58 Datum upisa : 17.01.2012 Godina : 58 Lokacija : Čepin/Hrvatska
| Naslov: Re: Ogrlicasta zeba (Amadina fasciata) Pon Feb 18, 2013 10:34 pm | |
| Za koji dan se trebaju mladi pojaviti, pa ću vidjeti hoće li ovaj mužjak preživjeti...možda je stvar u ženki, možda iz nekog razloga ubije mužjaka... | |
| | | sgrubi
Broj poruka : 77 Datum upisa : 22.01.2012 Godina : 43 Lokacija : Osijek
| Naslov: Re: Ogrlicasta zeba (Amadina fasciata) Uto Feb 19, 2013 8:24 pm | |
| ...možda ga i ubije,ogrličaste su dosta agresivne u doba razmnožavanja.Možda ženka samo štiti mlade kad se izlegu,a mužjaka smatra uljezom pa on plati glavom! Mislim ne mora biti ali sve je moguće,imao sam ženke koje kad sjednu na jaja više nijednoj ptici ne daju blizu gnjezda pa tako ni mužjaku! | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Ogrlicasta zeba (Amadina fasciata) | |
| |
| | | | Ogrlicasta zeba (Amadina fasciata) | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 48 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 48 Gosta :: 2 Provajderi
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 314 dana Sre Nov 20, 2024 10:51 pm
|
Zadnje teme | » POMOC KOD KATARINAPet Okt 21, 2022 10:28 pm od Kaludjerica » Kucica za gnezdo nasih ljubimaca Pet Okt 21, 2022 10:09 pm od Kaludjerica » Kragujevacki visokoletacSre Jan 27, 2021 10:37 pm od marconi » Zebraste zebe (Taeniopygia guttata )Pon Jul 27, 2020 5:00 pm od ZQKY » БЕРЗА, ПАНЧЕВО 25.02.2018.Sre Feb 12, 2020 9:52 pm od sasad » Malino kanarinciPet Maj 31, 2019 12:27 pm od Laza» Malino kanarinci - ocenjivanjePet Maj 31, 2019 12:22 pm od Laza» Tigrica - Cudna nanosnicaČet Maj 30, 2019 3:28 pm od Laza» Tigrica (Melopsittacus undulatus)Uto Maj 14, 2019 5:14 pm od TatjanaS |
|