Pravila foruma | 1. Zabranjeno je vredjanje po bilo kom osnovu
2. Zabranjeno je slati privatne poruke i poruke na forumu u vidu spamova i reklamiranja
3. Zabranjeno je postavljati autorske tekstove a da ne ostavite i link odakle je preuzet
4. Lazno predstavljanje i koriscenje tudjih identiteta kao i dupli nalozi
5. Koristiti vulgarne izraze
6. Krsenje privatnosti tj postavljati podatke trecih lica bez njihove dozvole
7. Mogucnost slanja privatnih poruka dobijate posle 20te poruke na forumu
8. Oglasavanje na forumu je strogo zabranjeno, osim u delu predvidjenom za to (za oglasavanje morate da ispunite uslov od 20 poruka na forumu a onda se javite administratoru foruma) |
Sekcija pticara Subotica | Od skora smo postali oficijelni forum sajta sekcije pticara Subotice pa sve ujedno pozivam da posete sajt |
|
| Niski standard letac | |
|
+4pedjavuksanovic SrdjanKG Laza Boban 8 posters | |
Autor | Poruka |
---|
Boban
Broj poruka : 281 Datum upisa : 28.12.2009 Godina : 64 Lokacija : Srbija Vranje
| Naslov: Niski standard letac Uto Dec 29, 2009 4:54 pm | |
| NISKI LETAC STANDARD U nasoj zemlji selekcionisan je poveci broj rasa golubova, pa se s pravom moze reci da smo jedna od vodecih zemalja u Evropi po tome. Najvise rasa kreirano je u Vojvodini, gde tradicija gajenja rasnih golubova traje veoma dugo. Blizina Madjarske, koja takodje ima veoma mnogo svojih rasa golubova, ucinila je da su njihove rase kombinovanjem sa nekim domacim, a u manjoj meri i sa golubovima koje su na prostore Balkana doneli Turci, imale najveci uticaj i udeo pri dobijanju nasih rasa golubova u Vojvodini. Prostori juzne i jugoistocne Srbije su skoro pet vekova bili pod Turcima, a upravo to je bilo presudno za razvoj golubarstva na ovim prostorima. Poznato je da su Turci bili strastveni golubari i veliki zaljubljenici u golubove prevrtace. Jedna stara, izumrla, turska rasa golubova, mohamedanski golub, bila je osnova za stvaranje niskih visokoletaca. Niski visokoletaci su jedna od nasih najstarijih rasa golubova, nastala oko 1800. godine. Krajem devetnaestog veka ukrstani su sa letacima iz Grcke i severne Afrike radi poboljsanja letackih osobina, a oko 1920. godine poboljsane su im i eksterijerne osobine i vec tada su niski visokoletaci odgajeni u cistim i intenzivnim bojama. Negde izmedju 1950. i 1960. godine mnogi odgajivaci niskih visokoletaca poceli su da selekciju sve vise usmeravaju na lep i prefinjen izgled, a manje na let golubova. Tezilo se da se dobiju krupniji golubovi sa vecim glavama, izrazenim celom, mnogo jacim i masivnijim, a nesto kracim kljunom, potpuno bistrim ocima koje su uokvirene belim dvostrukim okvirima. Na stvaranju i sirenju rase radili su odgajivaci iz Nisa, Vranja, Leskovca, Zajcara, Prokuplja, Krusevca i dr. Za pocetna ukrstanja birani su krupniji niski visokoletaci intenzivnih boja i ukrstani su sa peckim golubovima, poljskim kratkokljunim golubovima(mascuhama), novosadskim kratkokljunim, a u izvesnoj meri i sa indijanerima, pa se zatim ponovo islo na parenja sa biranim niskim visokoletacima i ukrstanja u srodstvu, dok nije dobijen golub koji danas najvise podseca na izvornog niskog visokoletaca, ali je krupniji, lepsi i plemenitijeg je izgleda. Incijativu za priznavanje rase pokrenuli su odgajivaci ovih golubova iz Nisa i Vranja oko 2000. godine, izradili su radni standard i novu rasu nazvali niski letac standard. Nakon tri godine izlaganja kao rase u razvoju, niski standard letaci su zvanicno priznati na izlozbi sitnih zivotinja u Nisu januara 2005. godine od strane strucnog odbora Saveza odgajivaca sitnih zivotinja SCG. Verifikovane su tri boje crna, crvena i zuta, dok se za golubove u plavoj, srebrnoj(silver) i one sa belim letnim perima(spicaste) tek ocekuje da budu priznati jer su na navedenoj izlozbi bili izlozeni u malom broju i nisu bile prikazane tri generacije golubova u tim bojama. U medjuvremenu u izlozbenoj sezoni2007/2008. godine od strane Saveza odgajivaca sitnih zivotinja Republike Srbije priznati su niski letaci standard u plavoj I srebrnoj boji. Jedna od nasih najmladjih rasa golubova, niski letac standard, su srednjekljuni letaci, vrlo su temperamentni i skloni cestom poletanju sa krova uz prelepo lupanje krilima. Letacke osobine nisu stavljene u prvi plan, vec je to prefinjen, elegantan izgled ove rase golubova. Veoma su popularni i dosta se gaje u juznoj i jugoistocnoj Srbiji, a interesovanje za njima je sve vece u Sandzaku i centralnoj Srbiji. Ove godine novembra meseca na evropskoj izlozbi sitnih zivotinja u Nitri- Slovacka niski standard letaci su priznati iod strane Evropskog saveza, a kolekciju od 16 golubova u 4 boje (crna, crvena, zuta i vuga) izlozili su odgajivaci iz Nisa. crni zuti crveni vuga spicasti plavi srebrni- silver par crni arap i crveno bela pestanka | |
| | | Laza
Broj poruka : 1208 Datum upisa : 20.12.2009 Godina : 37 Lokacija : Svilajnac
| Naslov: Re: Niski standard letac Uto Dec 29, 2009 5:13 pm | |
| svaka cast za tekst, nisam golubar ali se divim ovim pticama ! | |
| | | SrdjanKG
Broj poruka : 442 Datum upisa : 18.02.2010 Godina : 53 Lokacija : Resnik,KG - SRB 10 2
| Naslov: Re: Niski standard letac Pet Feb 19, 2010 6:07 pm | |
| Odlicno je sto se trud isplatio,i sto su priznati od strane Evropskog saveza!Svaka cast ekipi koja je to odradila!U startu(kad su pravljeni,nisu mi se svidjali-vukli su krila,...),a sad kad su skoro skockani(ima tu jos da se radi)svidjaju mi se,i uzecu ih!Obezbedio sam sebi nekoliko parova(al nikako da odem da ih uzmem). | |
| | | Boban
| | | | SrdjanKG
Broj poruka : 442 Datum upisa : 18.02.2010 Godina : 53 Lokacija : Resnik,KG - SRB 10 2
| Naslov: Re: Niski standard letac Pet Feb 19, 2010 7:31 pm | |
| Sve to znam Bobane.Iako sam iz KG,dosta prijatelja imam na Jugu Srbije,pa dugo pratim Niske standarde!Samo sam rekao da mi se u startu nisu svidjali(jer kao i svaka rasa u radu,imalo je svakakvih)!Drago mi je sto su uspesno standardizovani,a rekoh,i ja cu poceti da ih gajim! | |
| | | Boban
| Naslov: Re: Niski standard letac Pet Feb 19, 2010 7:42 pm | |
| Ne ti jesi u pravu da ima pojave da primerci ove rasa vuku krila, ali to jeste mana. | |
| | | SrdjanKG
| Naslov: Re: Niski standard letac Pet Feb 19, 2010 7:56 pm | |
| To me je ranije najvise i odbijalo od njih,ta spustena krila!A i preterano veliki,nesrazmerni -preglomazni,prebuljavi(jbt skoro ko indijaneri...)!E sad,tj. zadnje vreme vidim sve vise skockanih primeraka! | |
| | | Boban
| Naslov: Re: Niski standard letac Pet Feb 19, 2010 8:12 pm | |
| Ti sa okvirima kao u bradavicastih golubova, sa zvalama ispod kljuna su priznati kao posebna rasa u okviru naseg saveza krusevacko pomoravski golub. | |
| | | SrdjanKG
| Naslov: Re: Niski standard letac Pet Feb 19, 2010 9:00 pm | |
| Znam sta je Krusevacko-Pomaravski,ial on mi nije nimalo interesantan!Ostale tri rase Niskih volim(letaca,kratkokljunog i standarda)! | |
| | | Boban
| Naslov: Re: Niski standard letac Čet Apr 08, 2010 6:51 pm | |
| | |
| | | Boban
| Naslov: Re: Niski standard letac Čet Apr 08, 2010 6:52 pm | |
| Za Srdjana - Pozdrav, uspeo sam nekako da ovo ubacim, nije sjajno ali ne moze bolje. | |
| | | Boban
| Naslov: Re: Niski standard letac Uto Apr 27, 2010 6:43 pm | |
| Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us | |
| | | Boban
| Naslov: Re: Niski standard letac Uto Apr 27, 2010 9:52 pm | |
| Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us | |
| | | pedjavuksanovic
Broj poruka : 12 Datum upisa : 29.04.2010 Godina : 46 Lokacija : Podgorica
| Naslov: Re: Niski standard letac Čet Apr 29, 2010 10:53 pm | |
| | |
| | | Boban
| Naslov: Re: Niski standard letac Pet Apr 30, 2010 3:02 pm | |
| Pozdrav
Pestanac plavo beli mi se svidja, spicasti na prvoj slici dobar golub za rad, steta sto ima belo pero u repu. | |
| | | pedjavuksanovic
| Naslov: Re: Niski standard letac Pet Apr 30, 2010 10:05 pm | |
| Slike sam postavio u Niski standard i ako mislim da nisu za tu jer su ovo golubovi koji hoce da polete i samo zdog svoje velicine lice na njih.Spicasta belobrada zenka je 2003 letela sa preko 4 sata .Selekciom u trazenju duzine golubova gubi se duzina leta a i zbog malog broja retko ko ih tera na let. Trenutno nemam golubove a to su golubovi kod drugara Kraljevu koji i gaje ovaj tip Niskog standard letaca. Inace sam zaljubljenik u stari tip Niskog visokoletaca . | |
| | | Boban
| Naslov: Re: Niski standard letac Pet Apr 30, 2010 10:14 pm | |
| Pa za niske standard do pre desetak i vise godina unazad kada nisu bili zvanicno priznati, a odgajani su u ovom cak i boljem kvalitetu, taj let nije bio nista neobicno i svi su ih pustali na let. Meni je mlada zuta klot golubica odlicnog eksterijera vise puta letela preko 4h, kada sam kao mlad odgajao taj tip golubova u crvenoj i zutoj boji. Inace zabelezeni su i duzi letovi takvih golubova, koje danas retko ko pusta na let. Ti golubovi pripadaju standardima, nisi pogresio. | |
| | | pedjavuksanovic
| Naslov: Re: Niski standard letac Pet Apr 30, 2010 10:30 pm | |
| Ja sam do 99 godine ziveo u Kosovu Polju i secam se primeraka koji su imali letove i preko 8 sati , voleo bi da takvih primeraka ima kod nekog od odgaivaca.Ako imas takve primerke ili poznajes nekog od odgajivaca takvih golubova rado bih stupio u kontakt radi saradnje. Unapred hvala i pozdrav. | |
| | | Boban
| Naslov: Re: Niski standard letac Sub Maj 01, 2010 7:47 am | |
| Niko ne pusta na let takve golubove skoro, zato moras sam da iz postojecih golubova polako treniras i izvuces let, a tacno je da su bili u stanju da izlete vreme koje si naveo. | |
| | | dalibor
Broj poruka : 277 Datum upisa : 06.04.2010 Godina : 44 Lokacija : Kragujevac
| Naslov: Re: Niski standard letac Pon Maj 03, 2010 7:21 pm | |
| trenutno imam ovu jednu sliku u kompu,napravicu jos uskoro | |
| | | dalibor
| Naslov: Re: Niski standard letac Sre Maj 05, 2010 12:55 am | |
| arapa sam dobio od drugara iz Kg-a nikad nisam ni pitao za poreklo,a ovu drugu sam kupio prosle godine na izlozbi u KG-u,prodavali su otac i sin cinimi se bas iz Nisa ili okoline,imali su bas lepe golubove na oko,a ova je bila mlada i nesto mi se svidela,a nije bila ni skupa... | |
| | | dalibor
| Naslov: Re: Niski standard letac Čet Maj 06, 2010 12:13 am | |
| ma ne planiram nista sa njima jednostavno mi se svidjaju i to je to,a dal ce da leti ili ne uopste mi nije bitno jer vise volim da ih gledam na krovu ili u travici,a i ti si prvi koji je rekao da arap ne valja jer dosta njih koji su ga videli kazu bas suprotno i trazili su mi seo par arapa da prodam, al poklon je poklon ,i ostali su kod mene,a i voleo bi bas da mi kazes zasto ti se ne svidja i kako si to uocio sa slike a ja ti kazem da je vrh | |
| | | dalibor
| Naslov: Re: Niski standard letac Čet Maj 06, 2010 12:29 am | |
| ma nema potrebe da pitam nikog,taj par nije kod mene od juce, vec pet godina ,a neki mladi od njih su zavrsili i u tvom kraju ... | |
| | | mladenbp
Broj poruka : 113 Datum upisa : 10.02.2010 Godina : 44 Lokacija : Bela Palanka, Srbija
| Naslov: Re: Niski standard letac Čet Maj 06, 2010 8:03 am | |
| Arap je Niski kratokljuni golub po svim karakteristikama, solidnog kvaliteta...nikako Niski standard golub...Zenka jeste Niski standard i da nije tog crvenog ocnog okvira bila bi dobra.
Pozdrav,
Mladen | |
| | | mladenbp
Broj poruka : 113 Datum upisa : 10.02.2010 Godina : 44 Lokacija : Bela Palanka, Srbija
| Naslov: Re: Niski standard letac Pon Nov 01, 2010 5:22 pm | |
| Poštovani odgajivači i ljubitelji niških rasa golubova,
Pozivam vas da posetite PRVU ZVANIČNU INTERNET PREZENTACIJU o niškim rasama golubova! Na ovom mestu moći ćete da pročitate dosta korisnih stvari o svim priznatim niškim rasama golubova. Naravno, kako je ovo moja privatna prezentacija poseban akcenat stavljen je na Niške visokoletače i Niške belorepce koje ja gajim, što ne znaci da se već u bližoj budućnosti neće na sajtu naći i dosta zanimljivosti o ostalim rasama, kao i njihovi standardi… Naravno, pozivam vas da pogledate i foto galeriju u kojoj možete videti gro golubova iz mog uzgoja, kao i jedan deo matičnog jata…
Nažalost, knjiga utisaka još uvek nije završena pa za sada nećete moći da ostavite svoje komentare, ali vas pozivam da ukoliko imate bilo kakav komentar, kritiku ili predlog to pošaljete meni na e-mail adresu koju možete naći na sajtu!
Uživajte: www.niskigolubovi.info
Pozdrav, Mladen
| |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Niski standard letac | |
| |
| | | | Niski standard letac | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 96 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 96 Gosta :: 1 Provajder
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 314 dana Sre Nov 20, 2024 10:51 pm
|
Zadnje teme | » POMOC KOD KATARINAPet Okt 21, 2022 10:28 pm od Kaludjerica » Kucica za gnezdo nasih ljubimaca Pet Okt 21, 2022 10:09 pm od Kaludjerica » Kragujevacki visokoletacSre Jan 27, 2021 10:37 pm od marconi » Zebraste zebe (Taeniopygia guttata )Pon Jul 27, 2020 5:00 pm od ZQKY » БЕРЗА, ПАНЧЕВО 25.02.2018.Sre Feb 12, 2020 9:52 pm od sasad » Malino kanarinciPet Maj 31, 2019 12:27 pm od Laza» Malino kanarinci - ocenjivanjePet Maj 31, 2019 12:22 pm od Laza» Tigrica - Cudna nanosnicaČet Maj 30, 2019 3:28 pm od Laza» Tigrica (Melopsittacus undulatus)Uto Maj 14, 2019 5:14 pm od TatjanaS |
|