| Nimfe (Nymphicus hollandicus) | |
|
+80ZQKY sibin darko1977 neshns NklCn slavko73 Duska Simeun lepotica cana cvrki caki_pr Zeljko 99 steva27 IgorV miticsinger blagodar rado7rado žako acafbatocina Vladakg Mima10 goranpirot Laza Milos993 anita75love nimfa smoki Carli makimk Kyuzo Bobi* parrots lejla Miro NZ Ivan/Rex Tihomir Nidzo toma Matija95 goran74 shikis acahaski Aleksandar Djuric skorkovic rade Iwan97 zvucnik Mirko_98 Rozela kasper Dalibor Vasic Bojan_ManUtd boze Alen ljubaribolovac psittacula Danijel GoranKac Viktor 86 dusan dragan mime30 pedja cb Rea ATOS ax00 MILAN momoks Dare salle55 Gile dr.nenad86 suzic69 ceda80 fuz80 bojan93pn Grumpy igorsand Sasha Luckyboy chule rtomek 84 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
Bobi*
Broj poruka : 22 Datum upisa : 15.08.2012 Lokacija : Pancevo
| Naslov: Re: Nimfe (Nymphicus hollandicus) Sre Sep 26, 2012 2:44 pm | |
| Moja nimfa uopste ne jede suncokret. Za prosom je luda. Jabuku voli, ali ne stavim joj rendanu, vec onako malo parce zakacim kod drveta na kojem stoji, i onda ona malo gleda, pa gricka i kad vise nece sklonim. Sargarepu obozava. Suv hleb, i keks takodje (to jako retko dajem).
Probala sam sa dohranom jaje kuvano, mak i keks. Jedva malo je probala...
Izgleda da je svaka nimfa ipak karakter za sebe. | |
|
| |
Milos993
Broj poruka : 53 Datum upisa : 18.09.2012
| Naslov: Re: Nimfe (Nymphicus hollandicus) Sre Sep 26, 2012 11:23 pm | |
| Apsolutno se slazem. Evo i moja je pocela da jede suncokret a nije htela verovatno nije mogla da ga odtvori. Sad kako jestarija i kako se privikla ovladala je tehnikom otvaranja, inace poceleo je perje da joj nice novo mlado kod cube i raste. Ne znam da li Vase nimfe jedu puno i oblino ali moja je prava mala halapljivica. Posto ima mesec i nesto dana ne znam da li je to normalno ili kao sto Bobi* kaze svaka nimfa je karakter za sebe... Da li Vase nimfe jedu puno? Sta koja voli da jede sta im dajete? Bilo bi lepo kad bi smo uporedili jelovnike pa videli ipak je rec o istoj vrsti mozda i pohvatamo par caka. | |
|
| |
nimfa smoki
Broj poruka : 40 Datum upisa : 08.09.2012
| Naslov: Re: Nimfe (Nymphicus hollandicus) Ned Okt 21, 2012 8:57 pm | |
| Evo i mene Bila sam banovana do sada Moj Smoki menja perje sada,i raste mu tamnije perje,vise nije zuto siv,nego samo siv. A citala sam da muzjacima pri prvom mitarenju potamni malo perje. Jel tacno to? Inace,poceo je malo da jede i druge semenke,osim suncokreta,cak i jabuku proba ponekad Da slazem se da je svaka nimfa karakter za sebe. | |
|
| |
anita75love
Broj poruka : 49 Datum upisa : 19.10.2011 Godina : 49 Lokacija : beograd
| Naslov: Re: Nimfe (Nymphicus hollandicus) Ned Okt 21, 2012 9:54 pm | |
| Ja nisam cula da nimfe mogu promeniti naknadno boju perja....moj bar nikad nije! A bio je mlad kad je dosao, odn. nije jos znao ni da jede pa smo ga mi hranili sa kuvanim jajetom. Mozda je to zato jer je bio zute boje-pa tesko da bi od zute postao siv, jel .
Poslednji izmenio anita75love dana Pon Okt 22, 2012 8:15 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
|
| |
Milos993
| Naslov: Re: Nimfe (Nymphicus hollandicus) Pon Okt 22, 2012 12:21 am | |
| Au sve do sad BANOVANA???? I moja menja perje. Nekako joj postaje svetlije. Perje na glavi joj raste. Isto se nekako menja. Ja sam moju nudio voce ali nece prosto izvadio sam porciju i ostavio joj voce ona je nesto probala i nije htela a izrendao sam jabuku, sargarepu i sve joj lepo stavio. Sad jede neko prestiz hranu sa puno semenja vidim da je kvalitetnija od prethodne jer ima vise semenke i manje pojede. Onu je jela jer je bio sam proso i semenke i jos neke , ovde bas ima jedno 6-7 vrsti semenki ako ne i vise. | |
|
| |
Bobi*
Broj poruka : 22 Datum upisa : 15.08.2012 Lokacija : Pancevo
| Naslov: Re: Nimfe (Nymphicus hollandicus) Pon Okt 22, 2012 8:30 am | |
| Moj Cici je poceo da jede suncokret. Sto je prosto neverovatno, ranije nije hteo ni da ga pogleda. Samo ga izbaci iz korpice, ili prosto zaobidje. Eto menjaju i oni navike u ishrani. | |
|
| |
nimfa smoki
| Naslov: Re: Nimfe (Nymphicus hollandicus) Pon Okt 22, 2012 11:21 am | |
| I moj jede tu prestiz hranu. Pa citala sam da te perlaste nimfe(sto imaju na ledjima tako sareno perje kao moja) pri prvom mitarenju gube pomalo te perlice,odnosno sarice,i postaju tamnije ako su muzjaci. I glava im postaje vise zuta,i obrazi vise crveni,to se sad desava mom Smokiju.... | |
|
| |
Mima10
Broj poruka : 2 Datum upisa : 22.10.2012
| Naslov: Re: Nimfe (Nymphicus hollandicus) Pon Okt 22, 2012 12:35 pm | |
| Htela bih da kupim Nimfu, pa bih volela da znam nesto vise o zutim Nimfama, s obizrom da zelim takvu, da li ima specificno ime, tj koja je vrsta i mozda neke karakteristike, da li je bolji muzjak ili zenka i slicno. Hvala unapred! | |
|
| |
nimfa smoki
| Naslov: Re: Nimfe (Nymphicus hollandicus) Pon Okt 22, 2012 1:48 pm | |
| Preporcujem ti nimfe,vrlo su zahvalne kao kucni ljubimci,lako se pripitome i nisu nesto zahtevne Ne znam da li su bolji muzjaci ili zenke,znam samo da su muzjaci glasniji,ali i da bolje mogu na nauce neke reci ili pesmice | |
|
| |
Milos993
| Naslov: Re: Nimfe (Nymphicus hollandicus) Pon Okt 22, 2012 7:31 pm | |
| Tako je muzjaci su bolji u ucenju govora, a zenke se brze pripitomljavaju i vezuju za ljude. Nema tu karakteristike po bojama, ako mislis zuta nimfa bolje peva siva je pitomija. Ne nema toga svaka nifma je za sebe kao i svaki covek tj osoba. Ali ono je je savet mnogih jeste da kupis mladu pticu koja ce se brze pripitomiti dok je mlada mozda i nauci neke pesmice, reci mada vise melodije pamete. Tako da ako te nesto jos zanima slobodno pitaj tu smo da pomognemo? | |
|
| |
Mima10
Broj poruka : 2 Datum upisa : 22.10.2012
| Naslov: Re: Nimfe (Nymphicus hollandicus) Uto Okt 23, 2012 12:05 pm | |
| Jao hvala vam, mislila sam da zuta nimfa ima drugi naziv kao sto ima npr perlasta i druge.. Kad budem imala jos nekih nedoumica pitacu! | |
|
| |
Vladakg
Broj poruka : 65 Datum upisa : 01.10.2012 Godina : 32 Lokacija : Kragujevac
| Naslov: Re: Nimfe (Nymphicus hollandicus) Uto Okt 23, 2012 12:42 pm | |
| To su samo mutacije jedne iste vrste papagaja, npr. zuta - lutino, bela - albino i drugo. Pozdrav | |
|
| |
anita75love
| Naslov: Re: Nimfe (Nymphicus hollandicus) Uto Okt 23, 2012 5:00 pm | |
| Jedina mana nimfama je da umeju puno da kreste ako su nezadovoljne (ako im je dosadno npr) pa imaj to na umu! Znaci za tu vrstu papagaja moras imati puno vremena inace ce se muciti i ona i ti sa njom!
| |
|
| |
Milos993
| Naslov: Re: Nimfe (Nymphicus hollandicus) Uto Okt 23, 2012 10:43 pm | |
| Svaka ptica trazi paznju pa i tigrica. Moram da kazem da moja uopste ne kresti oglasava se, cvrkuce pevusi, ali ne proizvodi iritantne zvuke. Sto se tice vremena posvetim u proseku ujutru dok malo stavljam hranu i sredjujem kavez i uvece kad smo svi na okupu pustim je ali ona obicno bude na mom ramenu zanima se. Tako da u proseku to je nekih 3-4 sata maksimum. Ali ako ne mozes da postignes kupi para dve ptice u paru da se druze. | |
|
| |
anita75love
| Naslov: Re: Nimfe (Nymphicus hollandicus) Sre Okt 24, 2012 12:36 am | |
| Pa 3-4 sata vremena dnevno je PUNO vremena i ne mislim da bas svi misle da je to malo ili cak uobicajena kolicina vremena......i ne mislim da svako moze toliko da izdvoji da bude sa pticom svaki dan (svaka cast onome ko to uspeva)! Zato tvoja ptica i ne kresti,.... cik da te vidim da pocnes da joj posvecujes samo po pola sata na dan-sta bi bilo-sto je po meni neki realni prosek......naravno da i tigrica trazi paznju ali bi tigrica sa tih istih posla sata bila sasvim zadovoljna jer ona nema kao prvo taj irirtantan pisak vec samo crkutanje i `kreketanje` kao nacin oglasavanja.....kao drugo tigrica je mnogo razigraniji papagaj (u kavezu ona skace non stop tamo ovamo) i mnogo je sposobnija da se sama zabavi igrackicama u kavezu, glupiranjem ispred ogledala, ljuljanjem itd.....pa ce samim tim manje i zavisiti od paznje coveka. Nimfe su mirnije ptice, ako je nervozna ona ce ici tamo ovamo po kavezu (delovace maltene poremeceno) ali ce retko padati na ogledala, igracke isl-u stvari postace agresivna prema njima pa ce ih unistavati! Nimfe se jednostavno mnogo manje igraju predmetima a mnogo vise zavise od paznje coveka! Konkretno-ako covek ima neke obaveze (po ceo dan je na poslu, dodje kuci tek uvece oko 7, a tada ga cekaju mala deca,kupanje, hranjenje, kuvanje rucka, spremanje stana, ....briga o bolesnom clanu porodice itd....vremena ako skupi za ljubimca je dnevno 10-15 min i ev. pola sata/sat preko vikenda) nimfa nikako nije za njega jer poslednje sto vam treba jeste ptica koja ce tada krenuti da besomucno kresti (a koja je to uzgred radila i ceo dan-pa cete imati problem i sa komsilukom)! Onda bolje uzeti tigricu i to dve-ako pricamo o jeftinijim pticama-koje ce se sasvim lepo zabavljati zajedno a kada su sa covekom biti zahvalne za ma koje vreme koje im posvetite! S druge strane nimfe su jako agresivne ptice prema drugima i ako ih uparite a ne nadjete odgovarajuci par moze se desiti da se ubijaju od batina-u tom smislu lakse je upariti tigrice mada ni one nisu cvecke sto se agresivnosti tice. Ovo se isto odnosi i na one ljude kojima se zivot moze promeniti u narednih 10-15 godina u navedenom smislu jer nimfe zive oko 20 godina i na to morate misliti! Nimfa je idealna za mlade ljude -decu stariju od 15 godina koja su vec u stanju da se brinu sama o nekoj zivotinji, adolescente, studente,....ili penzionere sa odraslom decom....odn onima koji se ptici mogu posvetiti vise sati dnevno i kojima se situacija u zivotu nece promeniti duzi vremenski period! Znaci kad imate 30 godina i planirate porodicu u naredne 2-5 godina npr..... poslednje sto cete zeleti posle neprospavanih noci, grceva, zubica i temperature jeste neka ptica koja ce krestati 5 sati bez prestanka bas onda kada vi ili beba konacno uzmognete da sklopite oci!....(verujte necete znati da li da ubijete sebe ili papagaja u tom slucaju a drzati pticu pokrivenu `krpom` kako bi cutala je svojevrsni teror ..... a teror ce vam biti i to kada vam papagaj probudi jedva zaspalo dete koje ste pre toga ljuljali 2 sata na rukama.....) Tako da o svemu ovome jako treba voditi racuna......jer ljubimac bi trebao da bude tu sa vama do kraja njegovog bioloskog zivota i podrazumeva se da se o njemu i njegovim potrebama brinete maksimalno kako prvog tako i poslednjeg dana....... Nadam se da ste shvatili poentu sta sam htela da vam kazem! A sve ovo vam kazem iz iskustva kao neko ko je imao obe vrste papagaja....i obe vrste su zivele do kraja prirodnog zivota kod mene! S tim da sam u tom smislu imala srece jer sam ptice pocela cuvati kao dete od 10 godina....i o ovome sto vama sada kazem naravno nisam imala pojma tada (vec sam shvatila iskustvom)....sada vec kao zena od 37 godina, poslovnim obavezama i porodicom sa malom decom znam da recimo nimfa za mene nikako nije dobar izbor....... Tako da o svemu tome morate povesti racuna kako se ne bi razocarali ili neko zivo bice posle recimo 10 godina pustili da odleti kroz prozor (sto je put u skoro sigurnu smrt), kada shvatite da vam cela ta situacija sada predstavlja vise horor nego zadovoljstvo a posle 10 godina npr tesko da cete moci da nadjete nekoga ko bi udomio vaseg ljubimca! | |
|
| |
Milos993
| Naslov: Re: Nimfe (Nymphicus hollandicus) Sre Okt 24, 2012 12:50 pm | |
| Pa zato sam i nabavio pticu da joj pruzim osim hrane vode i igracki malo i ljubavi. Ako neko namerava da ima pticu samo proforme, i da ocekuje da ona sama sebe zabavlja to onda pada u ovdu i odma da batali taj plan. Ako jos i ocekuje prinovu u porodici ili mu se malo dete rodilo, zasto bi nabavljao pticu?? Prosto neke stvari su logicko-kompulsivne i jedna drugu vuce. Ako nemas vremena ne nabavlja ptice kupi akvarijum sa ribicama i eto problem resen. Imas zivo bice, das mu hranu i to je to. Nivo aspiracije za zivotinju je zavrsen ona ima sve sto joj treba ti mozes da obavljas svoje poslove itd itd. Ukoliko hoces da imas nekog "opopljivijeg" u smislu da mozes da se mazis, pricas, igras, onda je ptica izbor. Tigrica jeste dobra ali onda u tom slucaju rucnohranjena jer ona se ne plasi coveka i bice mnogo bolji ljubimac. | |
|
| |
anita75love
| Naslov: Re: Nimfe (Nymphicus hollandicus) Sre Okt 24, 2012 5:51 pm | |
| Milose, ti mi se cin mi se da ti mene bas nista ne razumes! Ne planiras ti dete sada i kupujes pticu u isto vreme nego nabavis pticu pa posle 10 godina se ozenis i dobijes dete! To su 2 razlicita pojma! A nimfe zive 20 godina i gde smo onda? Hocu da kazem da ljudi ne razmisljaju o tome da im se zivoti mogu promeniti za 10 godina, sto nije kratko vreme! Znaci samo treba misliti na dugacko-a ne na kratko, po principu-ja sada imam vremena a da li cu ga imati sutra....pa o tome cu misliti sutra! Zato i ima toliko napustenih kucnih ljubimaca na ulici jer ljudi o tome ne misle! Ali mislim da me ti ne razumes jer i sam nemas puno godina, pa ti ne zameram-ima vremena, naucice te zivot! A gresis i jako u vezi i akvarijuma (da tu nema posla i da "samo" nahranis ribice i cao-ali to je druga prica, pa necemo o tome!-jer ja imam i ribice i ptice a i macku i mislim da sam jako kvalifikovana da govorim o kucnim ljubimcima s te strane!) Samo toliko, nista vise!
Poslednji izmenio anita75love dana Sre Okt 24, 2012 11:14 pm, izmenjeno ukupno 1 puta | |
|
| |
Laza
Broj poruka : 1208 Datum upisa : 20.12.2009 Godina : 37 Lokacija : Svilajnac
| Naslov: Re: Nimfe (Nymphicus hollandicus) Sre Okt 24, 2012 8:00 pm | |
| Ja se mislim da se zenim... ali ne znam da li ce mi biti zanimljivo sa njom za neko vreme, da li da ja ipak ostanem sam ceo zivot jer ne mogu da znam sta ce se desiti za 20 god?
p.s. molim te smanji znake uzvicnika, stice se utisak da vices. | |
|
| |
nimfa smoki
| Naslov: Re: Nimfe (Nymphicus hollandicus) Sre Okt 24, 2012 9:58 pm | |
| Slazem se da nimfa zahteva vise paznje od tigrice,posto imam i jednu i drugu vrstu. Tigrica se igra sa igrackama,ljulja se,gleda u ogledalo,i kad je pustim zna sama da se zanima necim,igra se sa bilo cim... Dok nimfu kad pustim leti svuda za mnom,ne interesuju je igracke,samo bi da se mazi... Ali opet i to je neka prednost Mada svaki papagaj je karakter za sebe,moze i tigrica da bude tako umiljata,a moza i nimfa da bude tako mastovita,pa da sama sebi nadje neku zanimaciju.... Inace,koliko hrane dnevno dajete svojim nimfama? | |
|
| |
Milos993
| Naslov: Re: Nimfe (Nymphicus hollandicus) Sre Okt 24, 2012 11:18 pm | |
| Da ali nije sve tako crno-belo.. Nimfa moze da zivi 20 godine ako je dobro negovana, ali sta ako se desi neka bolest ne stigne se da se reaguje, nimfa padne povredi se ne daj boze nikom umre. Ne mozes da kazes "Ja sam kupio ovu pticu i traja ce mi 20 godina"?! Ne pise na njoj rok trajanja kad je kupis. Mislio sam da ribice ne mogu da bude dete. Imama i nimfu i tigrice dve koje su od moje sestre i macka. I sve se stize kad se hoce iako sam mlad i imama more obaveza. Inace dajem 1/3 porcije... Sta vi dajete da jede vasa nimfa? Sta voli a sta manje? | |
|
| |
anita75love
| Naslov: Re: Nimfe (Nymphicus hollandicus) Sre Okt 24, 2012 11:25 pm | |
| Lazo u pravu si...smanjila sam uzvicnike....za zenidbu savete delim na drugom forumu-ovaj je o papagajima Nimfa smoki , neko ipak razume sta je pisac hteo da kaze Pticu hranis onoliko koliko moze da pojede plus malo vise, nisu to ribice pa da ce prejesti i crci ako ih previse hranis, niti kuce pa da postane pregojeno! Ptica jede onoliko koliko joj se jede i kada je sita ona vise nece! Ne postoje gojazne ptice. Znaci konkretno vidis koliko ti ptica moze pojesti za dan (ako hoces da je hranis svaki dan a ako imas vecu ciniju mozes i na dva-tri dana jer se hrana ne kvari ali onda papagaj razbacuje hranu kako bi izbacio ostatke semenja iz cinije a tako baca i celo zrno) i sipas joj toliko i jos malo vise (ovo iz razloga da ako se dese neke nepredvidjene okolnosti pa ne stignes da je nahranis sutra u planirano vreme onda ce papagaj biti gladan sto ne bi bilo lepo). | |
|
| |
Matija95
Broj poruka : 643 Datum upisa : 12.12.2011 Godina : 29 Lokacija : Indjija
| Naslov: Re: Nimfe (Nymphicus hollandicus) Sre Okt 24, 2012 11:34 pm | |
| Nimfi pogotovo treba davati hranu na mericu jer je sklona da jede samo suncokret, a od suncokreta se ugoji. | |
|
| |
Laza
Broj poruka : 1208 Datum upisa : 20.12.2009 Godina : 37 Lokacija : Svilajnac
| Naslov: Re: Nimfe (Nymphicus hollandicus) Sre Okt 24, 2012 11:43 pm | |
| - Matija95 ::
- Nimfi pogotovo treba davati hranu na mericu jer je sklona da jede samo suncokret, a od suncokreta se ugoji.
Tako je | |
|
| |
anita75love
| Naslov: Re: Nimfe (Nymphicus hollandicus) Sre Okt 24, 2012 11:51 pm | |
| Ja se ne bih slozila da sam ikada videla debelu nimfu (onaj ko ima takvu neka je uslika pa neka nam je pokaze)....niti bilo koju pticu sem mozda kljukanih patki! Ali to opet nije dobrovoljno vec nasilno! A ako ti ptica jede samo suncokret i nece ostalo semenje onda nece to jesti cak i da joj dajes na mericu...i sta cemo onda? Onda ce pretpostavljam biti mrsava?! A ako jede ostalo semenje onda nema mnogo veze da li je prvo pojela sav suncokret pa onda tek proso i ovas.....radije na tu temu obratite paznju na sastav hrane koji dajete ptici odn. % udeo semenja negoli na kolicinu! Imate mesavina sa pijace koje se sastoje samo od crnog suncokreta koji je masniji i prosa i to nikako nije dobra ishrana ni za jednog papagaja a i one kvalitetne koje se sastoje od 10 tak vrsta semenki pa cak i komadica voca i vitaminsko mineralnih dodataka! Tu nikada nemate puno suncokreta a taj koji imate je sareni (koji je manje masan i samim tim bolji za ptice). Zato pustite ljudi ptice da jedu koliko su gladne....batalite se merica! I sta znaci recimo 1/3 porcije? Ja imam cinije za hranu svih mogucih velicina.....od malih preko stvarno king sajz velicina. Onda kazite na grame....a nisu ni svi papagaji isto aktivni-neke ptice lete van kaveza ceo dan a neke izlaze jednom nedeljno, niti iste velicine (kao ni ljudi uostalom) pa ne mogu ni isto jesti! A sta cete kada recimo planirate da odete negde na vikend? Onda date celu porciju i vasa halapljiva ptica se pregoji jer je dobila troduplo? ....kao sto rekoh ptice nisu kao psi i ne prejedaju se!
Poslednji izmenio anita75love dana Čet Okt 25, 2012 12:04 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
|
| |
Matija95
Broj poruka : 643 Datum upisa : 12.12.2011 Godina : 29 Lokacija : Indjija
| Naslov: Re: Nimfe (Nymphicus hollandicus) Čet Okt 25, 2012 12:02 am | |
| Koliko je zastupljen suncokret u vasoj mesavini hrane?Nisam reko da uskratite hranu vasoj ptici nego da joj dajete odredjenu kolicinu svaki dan jer ptice kad ima vecu kolicinu hrane ona izabere seme kojoj se svidja u slucaju Nimfi to je suncokret.Suncokret se pojacava pred zimu jer je suncokret masan i daje energiju ptici tokom hladni dana.
| |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Nimfe (Nymphicus hollandicus) | |
| |
|
| |
| Nimfe (Nymphicus hollandicus) | |
|