Dosao sam na ovu temu jer sam pre petnestak godina na izlozbi sitnih zivotinja u Kragujevcu prvi put video nesto sto je licilo na morku a bilo je zute boje perije posuto belim biserima ali malo cudnije glave i tela,upitao sam coveka koji je bio tu sta je to nasta je on odgovorio da je to orpington morka,dobijena ukrstanjem petla rase orpington i morke.
Naime kasnije sam saznao kao sto dolazi do basterdiranja raznih vrsta ptica tako se to desava i kod morki.Desava se da ako morke drzimo sa ostalom domacom i rasnom zivinom moze doci i ne treba se iznenaditi kada se potomstvu pojave pilici koji nisu ni morke ni kokoske,rec je o basterdima koji po obliku tela podsecaju na morke dok su po boji i velicini totalno razliciti.
Naravno takvo potomstvo (basterdi) su neplodni i oni se dalje ne mogu koristiti u priplodu.
Pre jedno pet,sest godina takve basterde sam video i kod jednog prijatelja odgaivaca rasne zivine u selu Cumicu nadomak Kragujevca gde se morka uparila sa petlom rase Juznosrpski (Kosovski,Turski) pevac,jedinke su bile crne boje dugackog vrata i uspravnog repa kao kod Juznosrpskog pevaca,crnih nogu,a telo kao kod morke i isto se oglasavali kao morka.
Iako gajim morke i rasnu i ukrasnu zivinu ja takve hibride nikada nisam imao u svom jatu,ko zna mozda jednog dana...
Malo sam istrazivao po netu i nasao iste takve basterde dobijene ukrstanjem sa paunovima.
Evo malo slika preuzetih sa neta morka x domaca i rasna zivina...