| Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno | |
|
+52ATOS makimk Ondrej srxa Dusko žako rade MILAN laci marconi Dalibor Vasic Džoni GoranKac dusan dragan itan bubnjar papayajamaica VeljaVa salle55 milannish jecham igorsand fuz80 psittacula Aleksa Marjan pedja cb Alex Rale akimak Rea Luckyboy momoks Bogdanik milos0205 ticar slavishab KUM mime30 klokkende Sale77-Nis Boban vlada nish ipapige jevca5 micko Laza dr.nenad86 Danijel TheFameMonster szigics rtomek 56 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
rtomek
Broj poruka : 721 Datum upisa : 28.12.2009 Godina : 50 Lokacija : SU-V-SRB
| Naslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno Uto Maj 03, 2011 11:35 pm | |
| evo ovde možete videti kako su nam komšije rešili ovaj problem ..barem za mutacije ...mislim da i mi trebamo da idemo u ovom pravcu !!!
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/dodatni/411588.pdf
strana 60!!
pozdrav ROBY | |
|
| |
salle55
Broj poruka : 259 Datum upisa : 27.12.2009 Godina : 47 Lokacija : Rača
| Naslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno Uto Maj 03, 2011 11:53 pm | |
| Ma ok je ovo.Nisi mi rekao da li se prijavljuju sa citesa1 ili i 2i3 ako nu na onom spisku? | |
|
| |
Sale77-Nis
Broj poruka : 939 Datum upisa : 28.12.2009 Godina : 47 Lokacija : Nis -Srbija
| Naslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno Sre Maj 04, 2011 12:15 am | |
| Evo da obavstim sve pticare u Srbiji da u cetvrtak 5.6 2011 na kioscima kupe reviju ZOV u kojoj predsednik SOF-a gos.Slobodan Kulic objavio duzi clanak o legalizaciji zasticenih i strogo zasticenih vrsta ptica, a tako isto i u nedelju 8.6.2011 na drugom programu u emisiji MOJ LJUBIMAC koja krece sa emitovanjem u 10 i 30 casova bice objavljena reportaza isto sa cos.Kulicem na istu temu. PA POGLEDAJTE!!!!!!!!!!!! | |
|
| |
Alex
Broj poruka : 67 Datum upisa : 26.03.2010 Lokacija : Pancevo
| Naslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno Čet Maj 05, 2011 8:15 pm | |
| Dakle, da utvrdimo, ima li koja još vrsta papagaja koji se ne trebaju prijavljivati osim tigrica i ninfi (mali aleksandri, rozenkolinsi, čini mi se da ni oni ne treba ali ipak da to neko stručniji potvrdi) | |
|
| |
rtomek
| Naslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno Čet Maj 05, 2011 8:38 pm | |
| da ..navedene vrste nisu na spisku za popis , mada ima još vrsta koje su najverovatnije greškom izostale sa spiska ali onda treba da se pogleda sama CITES lista ili pak prilozi iz pravilnika za prekogranični promet ili spisak zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta .....ajajajajaaa nije jednostavno ....ali šta je tu je ..... pozdrav ROBY
| |
|
| |
papayajamaica
Broj poruka : 200 Datum upisa : 10.04.2010 Godina : 44 Lokacija : Beograd
| Naslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno Čet Maj 05, 2011 8:51 pm | |
| Da li mi neko moze reci za japanske galebice i guld amadine, da li su na spisku za prijavljivanje? | |
|
| |
rtomek
| Naslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno Čet Maj 05, 2011 9:07 pm | |
| ne ...japanski galebić nikad nije postojao u prirodi ona je veštački stvorena vrsta ...a gouldike nisu na citesu a nisu ni autohtone tako da njih nema na spisuku za evidentiranje
pozdrav ROBY
| |
|
| |
Rale
Broj poruka : 320 Datum upisa : 26.12.2009 Godina : 50 Lokacija : Backa Palanka Vojvodina
| Naslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno Čet Maj 05, 2011 9:37 pm | |
| Citajuci malo po temi "Upoznavanje" primetio sam da deo clanova Foruma poseduje po jednu pticu kao kucnog ljubimca koja se nalazi na listi za legalizaciju da li i oni moraju da prijave tu pticu Ministarstvu. | |
|
| |
mime30
Broj poruka : 445 Datum upisa : 10.04.2010 Lokacija : Srbobran
| Naslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno Čet Maj 05, 2011 10:25 pm | |
| Pa svi vlasnici zaštićenih vrsta ptica... | |
|
| |
rtomek
| Naslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno Čet Maj 05, 2011 10:29 pm | |
| da treba ..ali njima tu se i zapravo završava cela priča ....prijave i . ..a mi koji gajimo ..trebaćemo još predati zahtev za odgoj ...pošto će nam prijavjeno jato ( legalizovano ) činiti matični fond ....
ali sve redom ......
pozdrav ROBY | |
|
| |
Rale
Broj poruka : 320 Datum upisa : 26.12.2009 Godina : 50 Lokacija : Backa Palanka Vojvodina
| Naslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno Čet Maj 05, 2011 10:35 pm | |
| Mislim da bi zbog takvih clanova onda trebalo na Forumu postaviti primer popunjavanja obrazaca kako bi mogli sami da ih ispune i posalju Ministarsvu | |
|
| |
mime30
| Naslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno Čet Maj 05, 2011 10:38 pm | |
| Dali se zna koji je rok za traženje dozvole za odgoj ili ga nema... | |
|
| |
milos0205
Broj poruka : 253 Datum upisa : 01.01.2010 Godina : 57 Lokacija : Beograd
| Naslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno Sub Maj 07, 2011 12:03 am | |
| Sto se Slavuja iz Beograda tice zavrsena je preregistracija drustva, danas mi je to potvdjeno u drustvu | |
|
| |
Aleksa
Broj poruka : 207 Datum upisa : 22.03.2010 Godina : 48 Lokacija : Beograd
| Naslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno Sub Maj 07, 2011 12:33 am | |
| - mime30 ::
- Dali se zna koji je rok za traženje dozvole za odgoj ili ga nema...
Pre godinu i po sam podneo zahtev za CITES odobrenje odgajivacnice i tada su mi rekli da jos uvek ne daju takve dozvole, ali je dobro i moguce je podneti zahtev pa kada pocnu da daju dozvole, dobices. Napominjem, ovo se odnosi na dozvolu za odgoj, a ne samo drzanje ptica. | |
|
| |
Rea
Broj poruka : 760 Datum upisa : 31.10.2010 Godina : 50 Lokacija : Indjija
| Naslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno Sub Maj 07, 2011 9:20 am | |
| Jako dosta stvari u ovom zakonu je ne proformulisano ili ne doreceno kako bi trebalo i valjalo . OK sve ptice sa citesa 1,2 i 3 prijavljujemo maticne parove okej i to ali nikako nemogu da ukapiram onaj deo , upisem pticu koja mi ne cini maticni fond za sada , ptica je ili za prodaju ili za zamenu . Sta cu sa njom moci da uradim posle popisa ? Takodje ja za sada imam dve rucno hranjene ptice , ali dali cu zadrzati obe ? mozda jednu resim da otudjim . Sta onda ? Naj gore u svemu sada imamo matican par ali se nikada nezna sta sa pticom moze da krene po zlu , mozda nece hteti da rade sledece godine , mozda ce jaja biti muckovi . Sta cemo onda ?
Bilo kako bilo ja sam popisala svaku pticu koja se nalazi na Citesu. Ali ja verujem da vecinu buni ono sto sam ja gore navela, pa bilo bi dobro da nam to neko malo pojasni. | |
|
| |
mime30
| Naslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno Sub Maj 07, 2011 9:50 am | |
| - Rea ::
- Jako dosta stvari u ovom zakonu je ne proformulisano ili ne doreceno kako bi trebalo i valjalo . OK sve ptice sa citesa 1,2 i 3 prijavljujemo maticne parove okej i to ali nikako nemogu da ukapiram onaj deo , upisem pticu koja mi ne cini maticni fond za sada , ptica je ili za prodaju ili za zamenu . Sta cu sa njom moci da uradim posle popisa ? Takodje ja za sada imam dve rucno hranjene ptice , ali dali cu zadrzati obe ? mozda jednu resim da otudjim . Sta onda ? Naj gore u svemu sada imamo matican par ali se nikada nezna sta sa pticom moze da krene po zlu , mozda nece hteti da rade sledece godine , mozda ce jaja biti muckovi . Sta cemo onda ?
Bilo kako bilo ja sam popisala svaku pticu koja se nalazi na Citesu. Ali ja verujem da vecinu buni ono sto sam ja gore navela, pa bilo bi dobro da nam to neko malo pojasni. Pa jeste malo nezgodno...Imam neke ptice koje nisu prstenovane i jedan par ima mlade koji su još u gnezdu a drugi par ima jaja i ovih dana treba da se ispile...A ovih dana ću prijaviti ptice i šta se radi sad sa tim mladima,,?????Treba ih prijaviti???DA PRIJAVIM JAJA???HAHAHA!!!!Da navedem u rubrici -starost ptice-Tek jaja... A ako ne prijavim imam problem....rok za prijavu će proći i rok za raručivanje prstenja za ovu god.je prošao odavno a ja imam mlade sa CITES I neprijavljene i neprstenovane... I šta će neko da radi ako ima par ljubimaca sa CITESA,dali i njima treba posle dozvola za odgoj (za jedan par)???Ili će biti neki uslovi u smislu koliko parova ti treba za farmsko držanje,koliko za mini farmu,i koliko za odgoj koji ne pripada farmskom odgoju.. | |
|
| |
Rea
| Naslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno Sub Maj 07, 2011 10:07 am | |
| Tu gde imas jaja haha napisi da jedinke cine maticni fond. da ocekuje s mlade 3 do 6 ptica po jednom paru ptica. Za one ostale kao mozda za zamenu ili prodaju mozda je naj bolje i napisati kako je . Meni su se vec neki pilili i neocekujem od njih za ovu godinu vise ptica , te ptice sam vec prodala. Meni su svi maticni parovi neprstenovani jer sam uvek gledala na to da prsten neznaci da je ptica prava u smislu o dgoja i lezenja . | |
|
| |
milos0205
Broj poruka : 253 Datum upisa : 01.01.2010 Godina : 57 Lokacija : Beograd
| Naslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno Sub Maj 07, 2011 10:42 am | |
| Da li neko moze da mi protumaci dimenzije kaveza u kojima treba da se drze stiglici, nisu mi jasne tabele koje su navedene, procitao sam u avifauni | |
|
| |
milannish
Broj poruka : 248 Datum upisa : 23.12.2009 Godina : 44 Lokacija : Niš
| Naslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno Sub Maj 07, 2011 12:15 pm | |
| Pozdrav svima, evo pokusacu ja, onako kako sam shvatio tabelu iz avifaune. Za stiglice, buduci da su manje od 15cm minimalna povrsina osnove kaveza je 0.8m2, sirina 40cm i visina 40cm sto implicira da taj kavez treba da bude u osnovi sirok 40cm, dubok 20cm i visok 40cm - to je valjda minimum. Za svaku narednu pticu (ili par), kako pise u tabeli, treba uvecati kavez za 25%. Logicno je da treba uvecati celu zapreminu kaveza sto bi onda bilo: (0.8m2 x 0.4m)x1.25=0.4m3 za 2 para, i tako redom, za npr. 3 para bice 0.4x1.25=0.5m3 (to je odprilike kavez osnove 1mx1m i visine 50cm) i tako redom zavisno koliko ptica ima. Zastitni prostor, po mom misljenju, se odnosi na zebe kojima ne odgovaraju nasi klimatski uslovi sto ne vazi za stiglice. Ovo je bilo moje tumacenje, ne tvrdim da sam 100% u pravu ali na osnovu tabele sam dosao do ovakvog zakljucka | |
|
| |
mime30
| Naslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno Sub Maj 07, 2011 2:38 pm | |
| Samo mi nije jasno kako su naši stručnjaci svrstali pevajuće papagaje u najugroženije ptice prvog stepena ako Australija kaže da po ugroženosti spadaju u CITES 2. Ma šta Australijanci znju o svojim pticama...Oni će nama,hmm.... | |
|
| |
Rea
| Naslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno Sub Maj 07, 2011 2:54 pm | |
| - mime30 ::
- Samo mi nije jasno kako su naši stručnjaci svrstali pevajuće papagaje u najugroženije ptice prvog stepena ako Australija kaže da po ugroženosti spadaju u CITES 2.
Ma šta Australijanci znju o svojim pticama...Oni će nama,hmm.... Mime pa i ti ga pises na 2 | |
|
| |
rtomek
| Naslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno Sub Maj 07, 2011 3:22 pm | |
| Mine to je greška ...a ima ih mnogo ..... Pevajući su CITES II .....nažalost dosta je akaradno napisan spisak ... pozdrav ROBY
| |
|
| |
mime30
| Naslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno Sub Maj 07, 2011 8:02 pm | |
| A,,nisam znao... Mislio sam ako je zvanično onda je i tačno....
| |
|
| |
Rea
| Naslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno Ned Maj 08, 2011 12:00 pm | |
| E ljudi ja da vas obavestim ... ja sam izvrsila prijavu mojih ptica , katastrofa i brdo papira . Budite stalozeni i smireni ja sam na samom pocetku kiksnula pa onda ispocetka morala da pisem . Zelim vam srecu i nadam se da ce nakraju ispasti sve kako treba . | |
|
| |
bubnjar
Broj poruka : 1 Datum upisa : 08.05.2011
| Naslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno Ned Maj 08, 2011 2:11 pm | |
| ljudi gde mogu da nadjem da procitam kako da prijavim ptice | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno | |
| |
|
| |
| Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno | |
|