| Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! | |
|
+78zozi drvetmed Browningbar ivica1 senjin Goran Cvetanoski-Coko Matija95 Pash031 pedjacure makimk žako lepotica cana fuz80 DjordjeVet ivica.m srxa Džoni BABURA goran74 Iwan97 Nemanja Ars zoran ptice pjevice mica vasic Aleksandar Djuric grujo skorkovic Jovo13 bastard kv ADI KG Marjan Šarengrad koja* Rale Milan 92 bratislav misic sasa.kg milos0205 Đole braneOS Alexandar milun mozaik vlada130168 joki_skrce sasko Dalibor Vasic farmacy srdjan vr jigor Don Milan Nis sasaznas Vasa Бане IGOR 72 Saša vr gocke kima SrdjanKG Luckyboy Dax BG Rale KG sasar_le lakigtb Koki-Baba Boban zikanis dr.nenad86 Steva BOCKA milannish Santa Petar mica Bogdanik Danijel Zika Laza 82 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
mica
Broj poruka : 538 Datum upisa : 15.01.2010 Godina : 70 Lokacija : Svilajnac
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Pon Nov 08, 2010 12:46 pm | |
| - Don ::
- @Mica slike su fenomenalne za ptice nemam rijeci stvarno svaka cast....slikar ste za 100
Aparat je FinePix S5600. Ima Cajs optiku i zum 10x Nije vrhunska klasa ali služi zadovoljavajuće. Kupio sam ga kao polovnog po veoma povoljnoj ceni. Amaterski se bavim fotografijom kad stignem. Moje znanje o fotofgafiji je prosečno ali sasvim dovoljno za ovakve potrebe. Voleo bih da mnogo više forumaša postavlja fotografije svojih ptica. Svako ko se bavi pticama voli da vidi ptice i drugih odgajivača. Kada ima puno fotofrafija to je kao da posećujemo jedni druge i posmatramo ptice. Dobro je da uz fotografije uvek ide i neki komentar vlasnika ptica o postavljenim fotografijama. Kada je slikano, kratka priča o ptici-pticama na fotografiji. To bi Forum učinilo puno interesantnijim. Slike Forum čine vizuelno privlačnijim i time popularišu odgoj i čuvanje ptica. | |
|
| |
Boban
Broj poruka : 281 Datum upisa : 28.12.2009 Godina : 64 Lokacija : Srbija Vranje
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Pon Nov 08, 2010 4:16 pm | |
| Amaterski ali sa jako puno smisla za to, fotografije su zaista veoma lepe. | |
|
| |
mica
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Uto Nov 09, 2010 12:40 pm | |
| | |
|
| |
srdjan vr
Broj poruka : 68 Datum upisa : 26.03.2010 Godina : 61 Lokacija : Vranje
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Uto Nov 09, 2010 3:06 pm | |
| Slike su vrh profesionalno odradjene pogledajte samo pozadinu majstorski nema sta ,a stiglici naravno svaki komentar je suvisan "PRELEPI" | |
|
| |
mica
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Pet Nov 19, 2010 11:44 am | |
| | |
|
| |
farmacy
Broj poruka : 62 Datum upisa : 03.11.2010 Godina : 61 Lokacija : Vučje, Leskovac, Srbija
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Sre Dec 08, 2010 11:04 pm | |
| Vidim da je Laza online, pa jedno pitanje. Kod prijatelja danas videh dva štiglića, jedan ima onako jarko crvenu masku a drugi nekako narandžastu. O čemu se tu radi? | |
|
| |
Laza
Broj poruka : 1208 Datum upisa : 20.12.2009 Godina : 37 Lokacija : Svilajnac
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Čet Dec 09, 2010 7:28 am | |
| Moze da bude da je jedan mlad pa nije jos uvek dobio punu boju a moze da bude star pa da je zbog lose ishrane izgubio boju... | |
|
| |
farmacy
Broj poruka : 62 Datum upisa : 03.11.2010 Godina : 61 Lokacija : Vučje, Leskovac, Srbija
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Čet Dec 09, 2010 10:44 am | |
| Hvala ti Lazo na odgovoru. Da ne budem totalni laik kad odem sledeći put kod njega i on mi priča pričice... te ovo te ono. Pozdrav! | |
|
| |
Bogdanik
Broj poruka : 691 Datum upisa : 28.12.2009 Godina : 36 Lokacija : Leskovac
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Čet Dec 09, 2010 12:46 pm | |
| Svaki stiglic ima svoju individualnu sposobnost kakvu ce masku imati. Znaci drzi 2ili vise stiglica po istim uslovima ishrana , smestaj , osuncenje i moze da se desi da neki dobije crvenu neki narandzastu. Pricam o mitarenju u kavezu. I u prirodi ima ptica sa zutim i narandzastim maskama. Najbitnije da imaju raznovrsnu semensku ishranu, u vreme mitara sa vise LANA , zelenis ja najvise koristim list maslacka tokom cele godine. Opet i posle svega opet bude po koji narandzasti. | |
|
| |
Laza
Broj poruka : 1208 Datum upisa : 20.12.2009 Godina : 37 Lokacija : Svilajnac
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Čet Dec 09, 2010 5:25 pm | |
| - Bogdanik ::
- Svaki stiglic ima svoju individualnu sposobnost kakvu ce masku imati. Znaci drzi 2ili vise stiglica po istim uslovima ishrana , smestaj , osuncenje i moze da se desi da neki dobije crvenu neki narandzastu. Pricam o mitarenju u kavezu. I u prirodi ima ptica sa zutim i narandzastim maskama. Najbitnije da imaju raznovrsnu semensku ishranu, u vreme mitara sa vise LANA , zelenis ja najvise koristim list maslacka tokom cele godine. Opet i posle svega opet bude po koji narandzasti.
To je zato sto ne jedu svi isto, narandzastu masku ne moze da ima stiglic koji ima sve kvalitetne uslove ! Pogledaj Micine slike npr. | |
|
| |
mica
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Pet Jan 07, 2011 6:01 pm | |
| Nedeljama ne postoje uslovi za dobru fotografiju. Dani su tmurni sa malo prirodnog svetla. Od moje namere da slikam i postavim nekoliko aktuelnih fotografija nema ništa. Ove slike su iz prošlogodišnje arhive: Što se tiče maske kod Štiglića, problem je složen. Od više faktora koji su međusobno kompaktibilini ili suprotni zavisi će izgled i boja maske. Genetika. Koja podrazimeva naslednu sposobnost jedinke da asimilira pigmentne materije koje hranom unosi i da pigmente u perije ugrađuje. Ishrana. Hrana bogata pigmentima naročito za crvenu boju važna je za izgled maske. Više pigmenta u hrani, tamnija maska na glavi Štiglića. Voda. Što se Štiglići češće kupaju imaće lepše perije, samim tim i masku. Vodom ptica odstranjuje parazite perja, nečistoću sa perja i ma kolko to čudno zvušalo daje potebnu količinu vlage u perju. Količina vlage u perju ptice je jako mala ali ipak neophodna za zdravo perje. Zdravlje. Opšta kondicija i zdravlje ptice bitni su za celokupno operjavanje ptice pa i za izgled njene maske. Svetlost. Prirodna sunčeva svetlost daje lepši izged perja i maske Štiglića. Doba godine. Najlepša maska je krajem zime i početkom proleća pred sezonu parenja. Tokom godine ptica se troši i maska bledi do menjanja perja. Poslednje perje Štiglić menja na glavi. Po promeni perja maska je bleđa da bi vremenom ,,sazrevala,, i najintenzivnije boje je krajem zime. Starost. Najlepšu masku imaju štiglići koj nisu mladi ni suviše stari. Od 2-5 godine života. Ima izizetaka ali su oni ređi. Pol. Mužjaci su lepšeg blistavijeg perja od ženki. Tako će i maska mužjaka biti lepša, obično za nijansu tamniju masku ima mužjak ako se radi o bratu i sestri. ,,Igrom,, svih ovih faktora nastaje maska određenog intenziteta boje. Zbog toga se može dogoditi da ista ptica ima jedne godine crveniju masku nego predhodne ili obratno. | |
|
| |
jigor
Broj poruka : 48 Datum upisa : 14.06.2010 Godina : 49 Lokacija : Niš
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Sub Jan 08, 2011 4:15 pm | |
| Kada komentarišemo masku i koji sve faktori utiču na kvalitet boje perja na masci, evo ja ću vam reći moj primer sa pticama od prošle godine. Dva mlada štiglića su bila u istom kavezu i pošto sam od njih odlučio da napravim mirne pevače koji poput kanarinca pevaju bez obzira na blizinu i prisustvo ljudi, stavio sam kavez na frižider. Po mojoj proceni, a kasnije se ispostavilo da je procena bila dobra, oba su ličila da će biti mužjaci, pa sam jednog stavio u volijeru na terasi sa ostalim pticama, a jenog zadržao u kavezu na frižideru. Hranjeni su identičnom hranom, seme sa svim nama dostupnim dodatcima i svim biljem i semenjem koje sam brao u prirodi. Nakon polnog sazrevanja i dobijanja maske štiglić koji je bio na terasi dobio je žarko crvenu masku kao divljak a onaj na frižideru mnogo bleđu i ne tako atraktivnu masku. Tako da sam zaključio da veoma značajnu ulogu u boji maske ima i dnevna svetlost tj direktno izlaganje ptica suncu. . I još ovo da ne zaboravim, uspeo sam da od onog na frižideru napravim mirnog pevača koji bez obzira na prisustvo ljudi u blizini peva i to veoma dobre ture! | |
|
| |
Bogdanik
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Sub Jan 08, 2011 4:53 pm | |
| Snimi ga pa da cujemo . A vezano za masku , sve to moze da bude , ali ne mora da znaci ! Znaci bice ptica koje ce imati sve navedeno i opet ce imati narandzastu ili zutu masku , a bice onih kojima niste pruzili nikakvu posebnu paznju a dobio je crvenu masku kao krv ! Stoji da raznovrsna ishrana doprinosi crvenoj masci i zdravlju ptica , a kako objasniti ishranu suncokreom i konopljom (samo) i dobijanje crvenih maski i starost ptica preko 10 godina. Znaci pravila ne postoje ! | |
|
| |
dr.nenad86 ministar bez fotelje
Broj poruka : 2501 Datum upisa : 21.12.2009 Godina : 38 Lokacija : Niš
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Sub Jan 08, 2011 7:14 pm | |
| Ne bih se slozio da pravila ne postoje. Jednom prilikom smo usli u debatu sta to daje zarko crvenu boju maske stiglica i svi koji su krenuli u tu diskusiju su u glas tvrdili da je to karotin i da ona od tog dobija crvenu boju, sto apsolutno niej tacno... Raznovrsna ishrana i obavezno sunce je recept za dobijenje zarko crvene boje kod stiglica. Pozdrav | |
|
| |
Dalibor Vasic
Broj poruka : 531 Datum upisa : 03.01.2011 Godina : 29 Lokacija : Cicevac, Srbija
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Ned Jan 09, 2011 9:32 am | |
| Moji stiglici su u toku mitarenja sada letos izgubili crvenu masku, bila im je nikakva onda su svi postebeno dobijali izbeljenu onako pa narandzastu, i sad vec ima jedno 3 meseca kako imaju crvenu masku kao da su juce uhvaceni, jedno jedan muzjak je jos uvek zadrzao narandzastu, verovatno mu nesto fali... Pozdrav | |
|
| |
Bogdanik
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Ned Jan 09, 2011 12:52 pm | |
| - dr.nenad86 ::
- Ne bih se slozio da pravila ne postoje. Jednom prilikom smo usli u debatu sta to daje zarko crvenu boju maske stiglica i svi koji su krenuli u tu diskusiju su u glas tvrdili da je to karotin i da ona od tog dobija crvenu boju, sto apsolutno niej tacno...
Raznovrsna ishrana i obavezno sunce je recept za dobijenje zarko crvene boje kod stiglica.
Pozdrav Ja pricam iz svog iskustva , ove godine imam pticu koja je 5 meseci vec u treningu za pesmu . Ptica je zamracena i da kazem nije "videla" svetlost dana od svog rodjenja, ptica je izmitarena savrseno ima crvenu masku kao za izlozbu . Znaci moze i bez sunceve svetlosti ! Na zalost ptica je "zastranila" i sada ima normalne uslove i zivi na dnevnom svetlu ! | |
|
| |
mica
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Pon Jan 10, 2011 6:36 pm | |
| | |
|
| |
sasko
Broj poruka : 16 Datum upisa : 13.12.2010
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Pon Jan 10, 2011 8:52 pm | |
| https://2img.net/r/ihimizer/i/51mnu.jpg/][img]
Mica, jeli stiglic jede smreku ? | |
|
| |
jigor
Broj poruka : 48 Datum upisa : 14.06.2010 Godina : 49 Lokacija : Niš
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Pon Jan 10, 2011 9:10 pm | |
| - Bogdanik ::
- Snimi ga pa da cujemo . A vezano za masku , sve to moze da bude , ali ne mora da znaci ! Znaci bice ptica koje ce imati sve navedeno i opet ce imati narandzastu ili zutu masku , a bice onih kojima niste pruzili nikakvu posebnu paznju a dobio je crvenu masku kao krv ! Stoji da raznovrsna ishrana doprinosi crvenoj masci i zdravlju ptica , a kako objasniti ishranu suncokreom i konopljom (samo) i dobijanje crvenih maski i starost ptica preko 10 godina. Znaci pravila ne postoje !
Ja trenutno nemam tehnickih mogucnosti da ga snimim - nemam cime, imam kameru ali je to sa kasetom 8mm pa tako ne mogu da postavljam klipove, inace bih vec to uradio. Ali, pozivam svakog ko zeli da dodje kod mene da se druzimo i uzivo slusa ono sto sam i napisao. Pogotovu ti to mozes jer posto zivis u Leskovcu predpostavljam da si cesto u Nisu. | |
|
| |
Bogdanik
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Pon Jan 10, 2011 10:21 pm | |
| Nisam bas cesto , ali seticu se poziva kad budem dolazio. Snimak boljim mobilnim telefonom moze pokazati dal ptica dobro peva i sasvim je zadovoljavajuceg kvaliteta ! | |
|
| |
joki_skrce
Broj poruka : 4 Datum upisa : 30.10.2010 Lokacija : macedonia
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Pet Jan 14, 2011 8:06 pm | |
| | |
|
| |
vlada130168
Broj poruka : 59 Datum upisa : 23.01.2011 Godina : 56 Lokacija : pirot
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Pet Jan 28, 2011 8:38 am | |
| valjda sam uspeo | |
|
| |
vlada130168
Broj poruka : 59 Datum upisa : 23.01.2011 Godina : 56 Lokacija : pirot
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Pet Jan 28, 2011 8:40 am | |
| Uspeo sam Slika je iz sopstvenog uzgoja iz 2009 godine.Bice jos slika | |
|
| |
mozaik
Broj poruka : 4 Datum upisa : 12.01.2011 Godina : 40 Lokacija : Pozarevac
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Pet Jan 28, 2011 10:31 pm | |
| moze li neko objasniti kako da razlikujem kod stiglica muzijaka od zenke?
odvoji malo vremena pa procitaj teme od pocetka, da se ne mucis mnogo evo ti link http://www.avikultura.com/t12-stiglic-carduelis-carduelis
@ Vasa @ | |
|
| |
mozaik
Broj poruka : 4 Datum upisa : 12.01.2011 Godina : 40 Lokacija : Pozarevac
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! Sub Jan 29, 2011 12:28 am | |
| | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! | |
| |
|
| |
| Slike stiglica, podvrste i objasnjenja! | |
|