Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Forum za ljubitelje ptica
Pravila foruma
1. Zabranjeno je vredjanje po bilo kom osnovu
2. Zabranjeno je slati privatne poruke i poruke na forumu u vidu spamova i reklamiranja
3. Zabranjeno je postavljati autorske tekstove a da ne ostavite i link odakle je preuzet
4. Lazno predstavljanje i koriscenje tudjih identiteta kao i dupli nalozi
5. Koristiti vulgarne izraze
6. Krsenje privatnosti tj postavljati podatke trecih lica bez njihove dozvole
7. Mogucnost slanja privatnih poruka dobijate posle 20te poruke na forumu
8. Oglasavanje na forumu je strogo zabranjeno, osim u delu predvidjenom za to (za oglasavanje morate da ispunite uslov od 20 poruka na forumu a onda se javite administratoru foruma)
Sekcija pticara Subotica
Od skora smo postali oficijelni forum sajta sekcije pticara Subotice pa sve ujedno pozivam da posete sajt
Najkrupnija Evropska vrsta golubova. Lovna je divljac. Naseljava sume a cesto je i u gradovima, gde se moze sresti u bastama. Dugacak je 38-43cm a tezak 400-600gr. Plavo sive je boje sa ruzicastom nijansom na grudima. Imaju bele mrlje sa obe strane vrata, nalik ogrlici ( grivni), kao i bele pruge na krilima, koje se isticu u letu. Kljun im je jarko narandzast a noge crvene. Mladunci su sivkasti i pojavljuje im se grivna tek nakon navrsenih 6 meseci. Oglasavaju se tonom nalik na "ghu-u-hu-huhu". Prilikom poletanja, cuje se bucni klepet krila. Zivi sirom Evrope, osim najsevernijih predela. Naseljavaju i severo-zapad Afrike kao i zapad Azije, na istoku sve do zapadnog Sibira i Himalaja. U severnim delovima Evrope je selica a u juznim stanarica. U Srbiji je ranije bio redak i sretao se samo u nepristupacnim sumskim predelima. U drugoj polovini 20. veka se prosirio na sela i gradove. Gnezdi se, uglavnom, dva puta godisnje, u aprilu i junu. Gnezdo pravi iskljucivo na stablima gde zenka snese dva bela jaja na kojima sama lezi a muzjak je zamenjuje samo u izuzetnim slucajevima. Inkubacija traje 18 dana. Ptici ostaju u gnezdu dvadesetak dana a nakon izletanja ih roditelji hrane 2-3 dana. Desetak dana kasnijem mladi se odvajaju od odraslih ptica i sa mladima od drugih parova, udruzuju u jata. A sada evo nekoliko slicica goluba grivnasa. Pozz!
Rale KG
Broj poruka : 84 Datum upisa : 01.03.2010 Godina : 63 Lokacija : Kragujevac
A evo i sta me je navelo da otvorim ovaj novi post ( nadam se da mi urednici foruma nece zameriti). Povod je bio taj sto su se golubovi grivnasi, jedan par, nalegli ispod moga prozora u krosnji drveta. Slikao sam ih juce i evo slika. Kad te oce, oce te. Sta mislite, dali da ih alkiram?
Sale77-Nis
Broj poruka : 939 Datum upisa : 28.12.2009 Godina : 47 Lokacija : Nis -Srbija
Vazi Sale. Njima su noge deblje nego kod nasih domacih golubova. Raspitacu se kolika tu alka ide. Slikacu ih za nekoliko dana ponovo i propraticu to po etapama i nadam se na kraju da slikam i mlade. Pozdrav! Hristos Voskrese!
SrdjanKG
Broj poruka : 442 Datum upisa : 18.02.2010 Godina : 53 Lokacija : Resnik,KG - SRB 10 2
Rale kak planiras da ih uzmes, hoces li da ti pozajmim penjalice za bandre Ma salim se. Moj drug je cuvao grinase, nasao ih je kao mlade, cuvao ih je 2 godine i nije uspeo da izlegne nista od njih, on cuva SVL pa je mislio da podmetne jaja. Onda je zvao mene da ih ja uzmem ali dok sam ja otisao , on zivi u selu nadomak Vranja, kuna udavila zenku, a samo muzjaka nisam hteo da uzmem. Nego Rale uzimaj ti te mlade na vreme nemoj da mislis ima vremena, i kad ti se cini da ne mogu da odu oni odleprsaju Pozdrav
SrdjanKG
Broj poruka : 442 Datum upisa : 18.02.2010 Godina : 53 Lokacija : Resnik,KG - SRB 10 2
Domaci golubovi nemogu da izdadiljaju grivasa!! Odgaje ih do velicine pesnice,pocnu klice pera da im nicu,i uginu!!! A u cemu je problem,to neznam,al ovo je provereno!!!
Rale KG
Naslov: Re: Golub grivnas (Columba palumbus) Ned Apr 11, 2010 12:20 am
Lako cu Vaso prijatelju moj. Znam ove iz Elektrosumadije. Njima je bolje da rade ovako neki humani posao nego da ljudima koji nemaju para seku zice i iskljucuju struju . Evo dve slicice od danas. Pozdrav svima
Srdjane sta ima kod tebe. Kako ide izvodjenje?
dr.nenad86 ministar bez fotelje
Broj poruka : 2501 Datum upisa : 21.12.2009 Godina : 38 Lokacija : Niš
Naslov: Re: Golub grivnas (Columba palumbus) Ned Apr 11, 2010 12:28 am
Evo malo i zuivo grivnasa, inace moja omiljena divljac za lov........
Pozdrav
stefanos7
Broj poruka : 8 Datum upisa : 24.12.2009 Godina : 32 Lokacija : Nish
Naslov: Re: Golub grivnas (Columba palumbus) Ned Apr 11, 2010 2:21 am
Jaoooooooooooooooooo.... i ti si mi neki ljubitelj ptica i zivotinja ... a ovamo spominjes tvoju omiljenu "divljac za lov"
Rale KG
Naslov: Re: Golub grivnas (Columba palumbus) Ned Apr 11, 2010 11:17 am
Pa zasto Stefane. Ja sam u mom postu na pocetku i rekao da spada u lovnu divljac. Ja sam lovac ali njih nikada nisam lovio niti bih mogao. Isuvise sam mekog srca Doco sta mislis o ovim mojim grivnasima?
Vasa YA HABIBI YA AEINI
Broj poruka : 1395 Datum upisa : 28.03.2010 Godina : 39 Lokacija : Srbija-Vranje RS 7-64
Naslov: Re: Golub grivnas (Columba palumbus) Ned Apr 11, 2010 11:31 am
Pa sta da radimo mi lovci, ja cuvam jarebice, prepelice i fazane i sad ne treba da idem u lov. Mi lovci kad smo kuci tad drugacije gledamo nase zivotinje ali kad izadjemo u loviste i caleta bi ubio iako ga volim
Pa zasto Stefane. Ja sam u mom postu na pocetku i rekao da spada u lovnu divljac. Ja sam lovac ali njih nikada nisam lovio niti bih mogao. Isuvise sam mekog srca Doco sta mislis o ovim mojim grivnasima?
Rale pusti ti ove sitne provokatore, suspendovacu ga u utorak u drustvu.......
A za grivnase, lepi su, svidjaju mi se, i mogu ti reci da ce populacija grivnasa za koju gorinu preovladati u Nisu , i da ce ih biti vise nego obicnih grlica i gugutki...
Pozdrav
Rale KG
Za ovo da ce populacija grivnasa polako ali sigurno nadmasiti broj grlica i gugutki se slazem sa Nesom...zato je on tu da regulise brojno stanje... Sekretar, ti li bre mene da banujes? Malo ti je sto si Dr.Mr. , sudija, lovac, milioner...pa bi sad da budes i admin u drustvo ..
Izvolte na sastanak Uo drustv a u utorak od 18 oo h , poa cemo razmatrati i to pitanje pod tackom razno... Vi ste kolega clan drustva "GAJ" koje je na glasu i morate se ponasati u skladu sa tim.....Hvala....
Pozdrav
Vanja
Broj poruka : 11 Datum upisa : 19.04.2010 Godina : 43 Lokacija : Beograd
Da predstavim grivase sa svoje terase. Slike su od prosle godine. Ja se igrala pa napravila pricicu u slikama
Gospodin je neodredjene nacionalnosti. Sve mu je geografski siroko.
Ima oci koje gledaju bez pauza...
...za junakinjom koja treba da se ukrca u pricu.
Nespretna ruza u pricu je sasvim nehotice upala u obliku srca. Bas kad se upoznaju. Zove se April. Ona Maja. Cujete li kako pricaju?
Ravnopravno podeljena ljubav smesta se u belju ljusturu.
Pa u dve.
Onda smo ponosni cuvali ljusture. Na smenu. Ona po suncu...
...on u nevreme.
I tako...
Rastemo ubrzano...
Jer jedemo kao nenormalni...
Toliko da sopstvenu majku umalo udavili nismo.
Ali se volimo. Treci lik u prici, ovaj iza objektiva, ne mora vise da misli kako cemo majku udaviti i tim povodom je braniti od nas, jer cemo ga sledeci put i za drugi prst ugristi.
SrdjanKG
Vanja, svaka cast. Lepa pricica, ti se lepo igrala i sada je mene vise sramota da objavljujem slike ovih mojih grivnasa ispod mog prozora. Mis`im...... Sta reci? Veliki pozdrav iz KG-a