| Pevajući papagaj(Psephotus haematonotus) | |
|
+51tomislav šimunić pajja Pjevac ivankv ikkacc žako ciki Moreno dandzy jomabo vasko DadaDada neshns miticsinger Vladakg goranpirot IgorV marinac1 Kyuzo gaborka Iwan97 ExploCaty skorkovic florida Mateas78 Vasa boze psittacula Atyesz Gero ljubaribolovac ATOS acca rade pedja cb Dalibor Vasic pocetnik MILAN Caki1 dr.nenad86 Rea Sale77-Nis Caba-Su fuz80 mime30 sasar_le kasper Grumpy szigics Luckyboy rtomek 55 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
Rea
Broj poruka : 760 Datum upisa : 31.10.2010 Godina : 50 Lokacija : Indjija
| Naslov: Re: Pevajući papagaj(Psephotus haematonotus) Uto Nov 09, 2010 7:27 pm | |
| Potiču iz jugo-istočne Australije, a ima ih i u južnom Kvinslendu i Viktoriji.Gnezde se u rupama debala,u panjevima, pa čak i ispod krovova i na sličnim mestima.Veličina ovih papagaja je od 27-28 cm, a razlika među pojovima je, u odnosu na sve druge papagaje, veoma uočljiiva čak i kod veoma mladih ptica, još u gnezdu. Ženke su sivo-zelene, dok mužjaci imaju fluorescentno zelenu glavu i vrat, zelena leđa i rep sa crnim primesama, a grudi su intenzivno žute, dok im je nadrepni deo jarko crvene boje, krila su zelena sa tamno plavim rubovima tj. najdužim letnim perima.
Pored osnovne boje postoji i pastelno žuta mutacija koja je prisutna i na našim prostorima u volijerama naših odgajivača, pa čak i šarena mutacija, dok su poslednjih godina u Nemačkoj, Holandiji i Belgiji uspeli da proizvedu i intenzivno žute, plave i bele mutacije kojih na žalost na našim prostorima još uvek nema zbog velikih cena, a i zbog nemogućnosti uvoza.
Ako se izuzmu tigrice i nimfe,pevajući papagaji su najčešće čuvana vrsta po volijerama naših avikulturista. Veoma su zahvalni za početnike zbog izuzetno finog karaktera i skromne ishrane, kao i lake uočljivosti polova kod veoma mladih ptica iako je, u odnosu na zrele ptice, intenzitet boja nešto slabiji. Mladi papagaji su polno zreli i spremni na parenje posle 6-8 meseci. Stariji i iskusniji odgajivači koriste ove papagaje za izlaganje retkih vrsta papagaja, na taj način što zamenjuju jaja, a s'obzirom da su pevajući papagaji izuzetni roditelji, uspešno odhranjuju do kraja mlade izležene iz poturenih jaja drugih papagaja.
U dupljama drveća ženka nosi od 4-8 belih jaja veličine 19x24 mm i leži na njima 20 dana. Mlade hrani sa puno pažnje i gotovo nikada ne napušta gnezdo, s tim što mužjak napola prevarenu hranu iz vojke povraća ženki u kljun, da bi je i ona po prevarivanju u svojoj vojci, prenela u kljunove mladih. Ptići napuštaju gnezdo posle 4 nedelje od izleganja i bivaju hranjeni naredne 2-3 nedelje od strane mužjaka. Oglašavaju se veoma prijatnim i dosta različitim, ali ne i bučnim pesmama, po čemu su i dobili ime i zapravo su od svih ostalih vrsta papagaja ''kanarici u telu papagaja''.
Osnovna hrana im je proso, ovas, suncokret, kanarinsko seme, listovi maslačka, spanać, šargarepa, jabuka, kao i lišće sa grančicama peršuna, dok mlade treba dohranjivati mešavinom kuvanih rendanih jaja, mlevenog keksa i maka.Takođe moraju da dobijaju vitamine i minerale u čemu, po mom iskustvu prednjače kombinacije istih od veoma renomiranog proizvođača ''Vitamineral'' iz Belgije i ''Vitakraft'' iz Austrije, a mogu se nabaviti kod vrsnih odgajivača koji vode računa o zdravlju i vizuelnom izgledu svojih ljubimaca.
U prirodi pevajući papagaji ne menjaju partnera i međusobno kljunovima čiste perije, što je redak slučaj za ptice koje naseljavaju prostore Australije.
Nisu podložni crevnim parazitima, pa im samim tim ne treba davati preparate za prevenciju, a zbog prašine koju seme poseduje bez obzira koliko je čisto, trebalo bi im par puta godišnje dati rastvor hipermangana radi pročišćavanja disajnog trakta. | |
|
| |
dr.nenad86 ministar bez fotelje
Broj poruka : 2501 Datum upisa : 21.12.2009 Godina : 38 Lokacija : Niš
| Naslov: Re: Pevajući papagaj(Psephotus haematonotus) Uto Nov 09, 2010 7:53 pm | |
| Za tekst i za trud 10 .......... | |
|
| |
Caki1
Broj poruka : 3 Datum upisa : 03.12.2010 Godina : 48 Lokacija : vrsac
| Naslov: Re: Pevajući papagaj(Psephotus haematonotus) Pon Dec 27, 2010 9:22 pm | |
| mozete mi dati savet imam par pevajucih papagaja zenka je juce snela jaje ali nelezi na njemu vec lezi u darugom gnezdu povremeno ga obilazi neznam zasto pa mi treba savet za dalje posto sa razmnozavanjem nemam nikakvog iskustva... | |
|
| |
kasper
Broj poruka : 90 Datum upisa : 20.05.2010 Godina : 44 Lokacija : Kikinda
| Naslov: Re: Pevajući papagaj(Psephotus haematonotus) Pon Dec 27, 2010 9:34 pm | |
| Gde ih drzis malo je hladno da se sad razmnozavaju a i vecina papagaja legne na jaja kad snese 2, 3 jaja. Pozdrav | |
|
| |
MILAN
Broj poruka : 320 Datum upisa : 26.08.2010 Godina : 33 Lokacija : BEZDAN
| Naslov: Re: Pevajući papagaj(Psephotus haematonotus) Pon Dec 27, 2010 11:23 pm | |
| Najbolje bi bilo da poskidas gnezda, a jaje ili jaja baci...pa negde u martu ili aprilu stavi ponovo kućice-gnezda.. Pozdrav | |
|
| |
Caki1
| Naslov: Re: Pevajući papagaj(Psephotus haematonotus) Pon Dec 27, 2010 11:58 pm | |
| drzim ih u volijeri koja ima grejanje,temperatura im je oko 20 stepeni...da li postoji mogucnost da se u tim uslovima izlegu mladi?
| |
|
| |
MILAN
Broj poruka : 320 Datum upisa : 26.08.2010 Godina : 33 Lokacija : BEZDAN
| Naslov: Re: Pevajući papagaj(Psephotus haematonotus) Uto Dec 28, 2010 9:39 am | |
| Radi će oni na toj tepmeraturi, ali najbolje bi ipak bilo da skines gnezda i da ih na proleće stavis kako bi se ptice odmorile......Pozdrav | |
|
| |
Rea
| Naslov: Re: Pevajući papagaj(Psephotus haematonotus) Uto Dec 28, 2010 1:04 pm | |
| I ja se pridruzujem malo ovoj temi a takodje sam Milanovog misljenja . Sada ceti se pariti i leci na vestacki proizvedenoj toploti , tada nailazi prolece i ponovo pocinje sezona parenja i lezenja . Ptice ce opet raditi jer to je prirodni nagon i to vreme je bogom dano i u prirodi . Naj bolje je znaci da skines kucicu da ostavis ptice da odmore a sa proleca da pocnu da rade . Sto se ptica vise forsira samim tim im je i kraci vek zivota i ne samo to , nego bude manje jaja mladi budu sitiji itd . Ima tu svega . | |
|
| |
Caki1
| Naslov: Re: Pevajući papagaj(Psephotus haematonotus) Uto Dec 28, 2010 2:04 pm | |
| | |
|
| |
pocetnik
Broj poruka : 18 Datum upisa : 17.05.2010 Godina : 56 Lokacija : Backi Petrovac
| Naslov: Re: Pevajući papagaj(Psephotus haematonotus) Čet Dec 30, 2010 8:07 pm | |
| E oranz opalin to me zanima fali mi u kolekciji.Video sam skoro negde oglas da neko u Subotici prodaje ali ga sad ne mogu naci. | |
|
| |
Dalibor Vasic
Broj poruka : 531 Datum upisa : 03.01.2011 Godina : 29 Lokacija : Cicevac, Srbija
| Naslov: Re: Pevajući papagaj(Psephotus haematonotus) Čet Jan 06, 2011 7:17 am | |
| Evo da se ukljucim i ja, imam nekih nejasnoca, video sam kroz postove da se spominju rucno hranjeni papagaji?! po mojoj logici to bi bilo uzimanje mladih iz gnezda i rucno hranjeni... ili nesto drugo???? Pozdrav | |
|
| |
pocetnik
| Naslov: Re: Pevajući papagaj(Psephotus haematonotus) Sub Jan 08, 2011 5:41 pm | |
| | |
|
| |
pedja cb
Broj poruka : 353 Datum upisa : 02.09.2010 Godina : 49 Lokacija : Indjija
| Naslov: Re: Pevajući papagaj(Psephotus haematonotus) Sub Jan 08, 2011 6:28 pm | |
| Pocetnik bilo bi lepo kad bi postavio slike tvoih ptica | |
|
| |
Dalibor Vasic
Broj poruka : 531 Datum upisa : 03.01.2011 Godina : 29 Lokacija : Cicevac, Srbija
| Naslov: Re: Pevajući papagaj(Psephotus haematonotus) Sub Jan 08, 2011 7:17 pm | |
| Ok, hvala Pocetnik.... pozzz | |
|
| |
mime30
Broj poruka : 445 Datum upisa : 10.04.2010 Lokacija : Srbobran
| Naslov: Re: Pevajući papagaj(Psephotus haematonotus) Sub Jan 08, 2011 8:00 pm | |
| Da,da,da čekamo slike,interesuju me mutacije pevajućih.. | |
|
| |
Rea
| Naslov: Re: Pevajući papagaj(Psephotus haematonotus) Ned Jan 09, 2011 6:04 am | |
| Hajde da vidimo nesto lepo ! Samo vodimo i dijalog koji vec polako skrece sa teme ! Ja nisam nesto veliki zanesenjak u pevajuce papagaje i naj manje su zastupljene kod mene u mojim voalijerama . Ali da stoji da volim da vidim svakog papagaja to stoji . A ako shvatim da vlasnik ima ambiciju da radi kao vecina nas na forumu to jest bude i odgajivac E onda rastem kao kvasac od srece . Zato daj da vidimo ! fotke | |
|
| |
pocetnik
| Naslov: Re: Pevajući papagaj(Psephotus haematonotus) Ned Jan 09, 2011 9:48 pm | |
| Vrlo rado bih postavio slike i pokusavao sam ali nisam na zalost uspeo i ako sam dobio povratnu porukunkako se to ovde radi.Pokusacu ponovo pa ako uspem | |
|
| |
pocetnik
| |
| |
Luckyboy General
Broj poruka : 1626 Datum upisa : 20.12.2009 Lokacija : Smed.Palanka Šumadija
| |
| |
pocetnik
| Naslov: Re: Pevajući papagaj(Psephotus haematonotus) Ned Jan 09, 2011 10:25 pm | |
| uspelo je ali sam slao jos 7-8 slika i to nije uspelo..pokusacu ponovo
| |
|
| |
pocetnik
| Naslov: Re: Pevajući papagaj(Psephotus haematonotus) Ned Jan 09, 2011 10:30 pm | |
| | |
|
| |
pocetnik
| Naslov: Re: Pevajući papagaj(Psephotus haematonotus) Ned Jan 09, 2011 10:32 pm | |
| | |
|
| |
pocetnik
| Naslov: Re: Pevajući papagaj(Psephotus haematonotus) Ned Jan 09, 2011 10:34 pm | |
| | |
|
| |
pocetnik
| Naslov: Re: Pevajući papagaj(Psephotus haematonotus) Ned Jan 09, 2011 10:36 pm | |
| | |
|
| |
pocetnik
| Naslov: Re: Pevajući papagaj(Psephotus haematonotus) Ned Jan 09, 2011 10:38 pm | |
| | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Pevajući papagaj(Psephotus haematonotus) | |
| |
|
| |
| Pevajući papagaj(Psephotus haematonotus) | |
|