Postovane kolege pticari, treba mi hitno savjet u vezi problema koji imam.Naime, do prije dva mjeseca od ptica sam imao par nimfi koje sam drzao zajedno u kavezu i stiglica i zenku bastarda koje sam drzao u jednoj mini volijeri. POtom sam od druga dobio komodu sa 3 parilice i kavez uz koje su isli i par kanarinaca. Nakon sto sam se upoznao sa kanarincima i osnovnim savjetima u vezi parenja pristupio sam istom i za rezultat kanarinka sada lezi na jajima a kanarinca sam odvojio u zasebni kavez. Juce dok sam ujutro hranio ptice u mini volijeri primjetim na rubovima drvene precke nekoliko tekuti (lupio sam precku od stol i ispale su). Spalio sam rubove svih precki i ocistio ih, a pticama sam ukapao po dve kapi nekog rastvora sto sam dobio od veterinara. PLaniram hitno nabaviti naftu i njome premazati volijeru jer je drvena..Moj problem je sto sam jutros pregledao precke kod kanarinke i iz one precke koja je do gnjeza je ispalo puno tekuti. Sve precke sam krajeve spalio ali je problem sto je vjerovatno gnjezdo u kojem kanarinka lezi puno tekuti (bar predpostavljam) pa ne znam sta da radim. Gnjezdo je spoljasnje i u plasticno gnjezdo sam stavio podlosku koju sam oho ljepilom zaljepio za gnjezdo jer je kanarinka izvrtala gnjezdo prilikom izlazenja, a potom je na to kanarinka savila svoje gnjezdo. Sad ne znam sta da radim jer se plasim da bi uznemiravanjem samo mogao uznemiriti kanarinku i otjerati je sa jaja. Da li postoji nesto sto mogu u ovom trenutku uraditi protiv tekuti, pogotovo sto bi kroz 3-4 dana trebali se izlaci mladi?Nadam se da ce mi neko od iskusnijih pticara pomoci sa savjetom...