Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Forum za ljubitelje ptica
Pravila foruma
1. Zabranjeno je vredjanje po bilo kom osnovu
2. Zabranjeno je slati privatne poruke i poruke na forumu u vidu spamova i reklamiranja
3. Zabranjeno je postavljati autorske tekstove a da ne ostavite i link odakle je preuzet
4. Lazno predstavljanje i koriscenje tudjih identiteta kao i dupli nalozi
5. Koristiti vulgarne izraze
6. Krsenje privatnosti tj postavljati podatke trecih lica bez njihove dozvole
7. Mogucnost slanja privatnih poruka dobijate posle 20te poruke na forumu
8. Oglasavanje na forumu je strogo zabranjeno, osim u delu predvidjenom za to (za oglasavanje morate da ispunite uslov od 20 poruka na forumu a onda se javite administratoru foruma)
Sekcija pticara Subotica
Od skora smo postali oficijelni forum sajta sekcije pticara Subotice pa sve ujedno pozivam da posete sajt
Broj poruka : 1626 Datum upisa : 20.12.2009 Lokacija : Smed.Palanka Šumadija
Naslov: Japanski galebic (Lonchura striata domestica) Sub Dec 26, 2009 11:31 pm
Society Finch Muzijaci i zenke se ne razlikuju vizuelno.Jedini siguran nacin za raspoznavanje muzijaka je njihova pesma ,pevaju skoro kao i sve egzote sa nakostresenim perjem na glavi i cupkajuci u mestu.Postoje i muzjaci koji nisu dominantni ,te u prisustvu drugog muzijaka ne pevaju. Jedan od sigurnijih nacina utvrdjivanja pola je da sigurnu zenku(koja je nosila jaja)stavite samu u poseban kavez,te nakon dan dva stavite pticu kojoj zelite da utvrdite pol,ukoliko peva znaci da je... Za galebice preporucujem hranu za tigrice,jer rado jedu ljusteni ovas i proso.Rado jedu sve vrste jajcane hrane i klijavo proso. Grit je obavezan,a sipinu kost do sada nisam nikada video da su takli. Najbolji nacin za odgoj galebica je da svaki par drzimo posebno,jer ako bude vise ptica u kavezu,sve ce uci u jednu kucicu i spakovati se jedni preko drugih (zato je zovu Society finch,drustven zeba). [You must be registered and logged in to see this image.] Radije se gnezde u poluotvorenim kucicama,nego onim sa kruznim otvorom.Najcesce nose izmedju 4 i 8 jaja,a mladi se izlegu nakon 13 dana. Oko 25-og dana mladi se osamostaljuju,ako se desi da ne odvojite mlade na vreme,ti mladi ce pomagati roditeljima prilikom odgoja sledece ture.
Galebici su predani roditelji i jako ih je tesko skinuti sa gnezda,cak i kada ih uhvatite za repic u nameri da prekontrolisete jaja,cvrsto se drze za materijal kojim ste im VI stavili u gnezdo,jer su jako losi graditelji.Mada u svakom pravilu ima izuzetaka. Sa 3 meseca su vec polno zreli,mada ih ne treba pustati u rasplod pre 6 ili vise meseci. Galebici su jako zahvalne ptice za drzanje,i najbolja vrsta sa kojom trebaju da krenu apsolutni pocetnici u ovom nasem hobiju. [You must be registered and logged in to see this image.] Vecina uzgajivaca ih cuva za podmetanje i odgoj guld amadina i drugih egzota koje se teze izvode,mada oni nezasluzuju odgoj samo zbog toga. Na zapadu postoji puno klubova odgajivaca japanskih galebica,i organizuju nacionalne izlozbe samo sa njima. [You must be registered and logged in to see this image.] Japanski galebic se tradicionalno odgaja u Kini i Japanu,a pretpostavlja se da je to prva ptica koja se gajila u kavezima u Kini,pa je kasnije preneta u Japan.Inace to je vrsta koja ne postoji u prirodi vec se smatra da je nastala ukrastanjem vise vrsta munia i nona.
Poslednji izmenio Luckyboy dana Čet Mar 04, 2010 9:45 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Laza
Broj poruka : 1208 Datum upisa : 20.12.2009 Godina : 37 Lokacija : Svilajnac
Naslov: Re: Japanski galebic (Lonchura striata domestica) Ned Dec 27, 2009 1:19 pm
Bio sam kod jednog odgajivaca guld amandina u Paracinu koji cuva oko 20tak parova istih, a isto toliko galebica samo u svrhu dadilja, cak mi je rekao da ima parove koji primaju jaja i ako nisu usiljeni.
Luckyboy General
Naslov: Re: Japanski galebic (Lonchura striata domestica) Ned Dec 27, 2009 1:22 pm
Tacno je to sto ti je rekao,cak se desava da 2 muzijaka bolje hrane od normalnog para
rtomek
Broj poruka : 721 Datum upisa : 28.12.2009 Godina : 50 Lokacija : SU-V-SRB
Lucky drago mi je što si opisao za mene izuzetno dragu vrstu i kao što si naveo oni nimalo nezaslužuju da ih izključivo držimo kao dadilje , nove mutacije koje su se pojavile i u ovoj vrsti daju posebnu draž gajenju jap. galebića evo nekoliko slika mojih ljubimaca [img][You must be registered and logged in to see this image.][/img][img][You must be registered and logged in to see this image.][/img][img][You must be registered and logged in to see this image.][/img][img][You must be registered and logged in to see this image.][/img]
Bogdanik
Broj poruka : 691 Datum upisa : 28.12.2009 Godina : 36 Lokacija : Leskovac
Veliki broj egzota koristi zatvorena gnezda maltene sve,pa tako i japanski galebic.To su gnezda koja su zatvorena sa sve cetri strane samo napred imaju otvor kruznog oblika,tako da je priroda mladima svih egzota dala florescentne bradavice pored kljuna ili u kljunu da bi ptice videle gde im je kljun kada ih hrane u mraku jer je gnezdo kako smo rekli zatvorenog tipa.
Bogdanik
Broj poruka : 691 Datum upisa : 28.12.2009 Godina : 36 Lokacija : Leskovac
Kapiram, ja stvarno nemam nikakvog iskustva ,a ni znanja o egzodama. Pa sam postavio i glupo pitanje! Ali sam u prvi mah pomislio da i ishrana galebica ne bi odgovarala nijednoj ptici faune!
Sale77-Nis
Broj poruka : 939 Datum upisa : 28.12.2009 Godina : 47 Lokacija : Nis -Srbija
Bogdanik druze nijedno pitanje nije glupo ako je pravilno postavljeno,dakle pitaj sve sta te zanima u vezi egzota ako znam pomocicu a ako ne sigurno necu da odmognem.pozdrav kolega
Laza
Evo nešto novo kod mene ...a možda i u Srbiji direktno iz zemje vikingaa i lala u Suboticu BRAUN PERLASTI ( BISERNI ) GALEBIĆ[You must be registered and logged in to see this image.]
Luckyboy General
Naslov: Re: Japanski galebic (Lonchura striata domestica) Uto Jan 05, 2010 12:04 am
Zar nisi isao da gledas rolere
rtomek
Naslov: Re: Japanski galebic (Lonchura striata domestica) Uto Jan 05, 2010 12:07 am
hahaha " i " rolereeeee
dr.nenad86 ministar bez fotelje
Broj poruka : 2501 Datum upisa : 21.12.2009 Godina : 38 Lokacija : Niš
Naslov: Re: Japanski galebic (Lonchura striata domestica) Uto Jan 05, 2010 12:15 am
Xmmmmm, opasan ovaj Robi, ne bi me cudilo da radi i za DB............
Pozdrav
rtomek
Naslov: Re: Japanski galebic (Lonchura striata domestica) Uto Jan 05, 2010 12:19 am
looo vidi Ti našeg Nešu otkud ti ovde e da ti imaš ovakvog kanarinca pa ti bi bio ..opaa
Naslov: Re: Japanski galebic (Lonchura striata domestica) Uto Jan 05, 2010 12:31 am
Pozdrav
Laza
Naslov: Re: Japanski galebic (Lonchura striata domestica) Uto Jan 05, 2010 10:33 am
E nisu ovo ptice za Nenada, ovo je za pticare koji uzivaju a ne za ove sudije
Бане
Broj poruka : 326 Datum upisa : 02.01.2010 Godina : 44 Lokacija : Loznica-RS
Naslov: Re: Japanski galebic (Lonchura striata domestica) Uto Jan 05, 2010 11:07 am
Lazar ::
Bio sam kod jednog odgajivaca guld amandina u Paracinu koji cuva oko 20tak parova istih, a isto toliko galebica samo u svrhu dadilja, cak mi je rekao da ima parove koji primaju jaja i ako nisu usiljeni.
Lazo da nije taj ogajivac Goran Jovanovic?
Laza
Naslov: Re: Japanski galebic (Lonchura striata domestica) Uto Jan 05, 2010 11:14 am
Ne znam kako se preziva, znam da ima volijeru od 20tak metara
Sale77-Nis
Broj poruka : 939 Datum upisa : 28.12.2009 Godina : 47 Lokacija : Nis -Srbija
Zabluda je ako mislite da svi galebici hoce da hrane mlade ima koji hoce bez ikakvog siljenja i budu kao kvocke samo stavis kucicu nasadis i to je to,dok neki nece da rade,kao i kod svake druge egzote.
xaxaxaxxa, e dobar si, pa gde cu ja da uzivam kad ono malecko i ne vidi se, ja sam vec mator uzivam u kanarincima ima ih, krupni su, mogu lepo da se vide, a bogami i da se ocene.......
Evo obecavama da cu sledece godine da pocnem da cuvam egzote.........AKO MI ROBY DA JEDAN PAR PERLASTIH GALEBICA......
Pozdrav
Бане
Broj poruka : 326 Datum upisa : 02.01.2010 Godina : 44 Lokacija : Loznica-RS
xaxaxaxxa, e dobar si, pa gde cu ja da uzivam kad ono malecko i ne vidi se, ja sam vec mator uzivam u kanarincima ima ih, krupni su, mogu lepo da se vide, a bogami i da se ocene.......
Evo obecavama da cu sledece godine da pocnem da cuvam egzote.........AKO MI ROBY DA JEDAN PAR PERLASTIH GALEBICA......
Pozdrav
Razmisljam se da ti obrisem ovo iz razloga sto sam ja pitao za perlaste
begaj bre na te tvoje obojene kokoske, ostavi nama ove letece miseve
Laza
Ne znam kako se preziva, znam da ima volijeru od 20tak metara
to je taj ima on sve zivo...razne egzote,papagaje,kanarince...
veverice....
Ima svasta, mada ja ono ne volim! Ono je vec preterivanje za mene, niti vidim sta koja ptica radi niti bilo sta, ne volim kad su ptice na gomili i to vise vrsta, ali posteno svaka mu cast za ono!
Danijel
Broj poruka : 939 Datum upisa : 29.12.2009 Godina : 43 Lokacija : Srbija-Vranje
Neznam nista posebno o egzotama i japanskim galebicima uopste i necu da komentarisem nista,nasao sam samo neke slike od njih i mogu da kazem da su ovo prelepe ptice koje su me na prvi pogled fascinirale....