| Rozele ( Platycercus eximius) | |
|
+66jomabo ivica1 Kettyca ikkacc dado-bi goran2905 IgorV ZARKOTEKICA miticsinger Nidzo Vladakg RADE 80 marinac1 gaborka David djuro123 rakac makimk goranpirot Ivan/Rex Ondrej Dusko batinic vladogouldovi karlo28 Matija95 golub978 fuz80 florida Svrca Dalibor Vasic ivankv shikis skorkovic Tamara acahaski anita75love žako Rozela pedjolino rade Sale77-Nis Angel pedja cb mime30 Iwan97 holder acca psittacula igorsand Atyesz gogagrizli MILAN GoranKac ljubaribolovac Duska ATOS milun Despot Rea Zika Caba-Su Luckyboy Sasha Boban rtomek 70 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
marinac1
Broj poruka : 53 Datum upisa : 08.10.2012 Godina : 42 Lokacija : lazarevac
| Naslov: Re: Rozele ( Platycercus eximius) Uto Jun 04, 2013 1:31 pm | |
| Upravo jutros primetio dva mlada pileta izlezena ispod rozele....Sada moram dobro da joj pojacam hranu,ima li ko kakav savet sta bih mogao da im ponudim?Krastavac,maslacak,Jaja i keks obavezno...Ostala su mi jos dva jajeta ispod rozele,da li da ih vadim ili da probam da ostavim da vidim dal ce se iz njih izleci nesto? | |
|
| |
goranpirot
Broj poruka : 49 Datum upisa : 15.04.2012 Godina : 54 Lokacija : Pirot
| Naslov: Re: Rozele ( Platycercus eximius) Uto Jun 04, 2013 4:45 pm | |
| Jaja ni slučajno e diraj,biće tu još mladih,ne izlegu se oni svi odjednom...Savetujem da makar u prvim danima ne daješ ništa od zeleniša niti voće i povrće,samo rendana jaja i keks ako već time hraniš.Vidi kolika im je porcija potrebna da ne ostaje puno u hranilicu.... | |
|
| |
marinac1
| Naslov: Re: Rozele ( Platycercus eximius) Uto Jun 11, 2013 6:58 am | |
| Imam 2 mlada u gnezdu od rozela,jedno je od drugog veceg 5 puta,imam utisak kao da ce ovo manje da ugine uskoro,kao da ga majka ne hrani dovoljno?Dal ih pustiti da se sami staraju o njima (posto im je prvo izgurano leglo) ili pokusati hraniti mlado rucno,ako ne bude kasno? | |
|
| |
dado-bi
Broj poruka : 11 Datum upisa : 10.10.2013 Godina : 51 Lokacija : Bihac BiH
| Naslov: Re: Rozele ( Platycercus eximius) Čet Okt 10, 2013 7:14 pm | |
| Ja sam svoje Rozele premjestio iz velike volijere koja je bila vani u kavez u stan.Muzijak non stop naskace na zenku,jeli se sad oni pare i sta im trebam obezbjediti,kad da ocekujem jaja.Nemam iskustva sa papagajima. | |
|
| |
žako
Broj poruka : 701 Datum upisa : 07.04.2011 Godina : 56 Lokacija : Osijek,HR
| Naslov: Re: Rozele ( Platycercus eximius) Pet Okt 11, 2013 7:35 am | |
| Stavi im kućicu i ako se stvarno pare, moglo bi biti i jaja za desetak dana, a mozda i prije. | |
|
| |
dado-bi
| Naslov: Re: Rozele ( Platycercus eximius) Pet Okt 11, 2013 3:43 pm | |
| Kad mi je mali kavez,pa neznam sta da uradim.Postoji li mogucnost da ih vratim van u veliku volijeru gdje imam i kucicu i da prezime vani.Volijera mi je na vanjskom balkonu. | |
|
| |
rade
Broj poruka : 175 Datum upisa : 07.01.2011
| Naslov: Re: Rozele ( Platycercus eximius) Sub Okt 12, 2013 9:44 am | |
| dado-bi nisi ih trebao jos premestati unutra,sada bolje ne diraj nista.A ako stvarno hoce da se pare onda su osetili toplo unutra pa se poremetili malo,samo sto ti je nezgodno sad stavljeti kucicu unutra.Ako imas mesta za kucicu da okacis sa vanjske strane okaci onda pa ces videti ponasanje,na tebi je da odlucis, | |
|
| |
dado-bi
| Naslov: Re: Rozele ( Platycercus eximius) Sub Okt 12, 2013 11:33 am | |
| Hvala,nesto cu pokusati pa cu vidjeti sta ce se desiti.Pozz | |
|
| |
dado-bi
| Naslov: Re: Rozele ( Platycercus eximius) Sub Okt 19, 2013 3:55 pm | |
| Mogu li se ovako pariti sa vanjskim gnijezdom. | |
|
| |
dado-bi
| Naslov: Re: Rozele ( Platycercus eximius) Sub Okt 19, 2013 3:58 pm | |
| I koliki otvor treba biti na kutiji za parenje,ja sam napravio 7 cm pa neznam jeli to dovoljno. | |
|
| |
žako
| Naslov: Re: Rozele ( Platycercus eximius) Sre Okt 23, 2013 1:55 pm | |
| | |
|
| |
žako
| Naslov: Re: Rozele ( Platycercus eximius) Čet Okt 24, 2013 6:13 pm | |
| | |
|
| |
dado-bi
| Naslov: Re: Rozele ( Platycercus eximius) Pet Nov 08, 2013 4:25 pm | |
| Kod mene zenka ulazi u kucicu ali jaja jos nema,muzjak non stop naskace na nju. | |
|
| |
marinac1
| Naslov: Re: Rozele ( Platycercus eximius) Pon Dec 02, 2013 2:52 pm | |
| Samo neka naskace,nema veze,dobro si im odradio spoljnu kucicu,otvor je dovoljan,7-8 gm precnika je sasvim dovoljno za njih...meni ove godine nisu uopste radile rozele,a sad imam u gnezdu 3 jajeta,posto je jedno razbijeno i nadjeno na podu...ostavljam ih da rade,jer sam i prosle godine u isto vreme imao 2 mlada... | |
|
| |
ikkacc
Broj poruka : 31 Datum upisa : 20.09.2013 Godina : 39 Lokacija : leskovac
| Naslov: Re: Rozele ( Platycercus eximius) Uto Dec 24, 2013 3:48 pm | |
| Za razmnozvanje i zivot par rozela, jel dovoljan boks dimenzija:1,7 m duzina, 1m visina, 0,7 m sirina..Planiram da napravim takva tri boksa za tri para rozela(rubin, rubiino, lutino).. | |
|
| |
marinac1
| Naslov: Re: Rozele ( Platycercus eximius) Uto Dec 24, 2013 6:22 pm | |
| Mozes,ali to ti je minimalac,bukvalno je i to maso,ali mozes da iskombinujes. | |
|
| |
ikkacc
Broj poruka : 31 Datum upisa : 20.09.2013 Godina : 39 Lokacija : leskovac
| Naslov: Re: Rozele ( Platycercus eximius) Uto Dec 24, 2013 9:23 pm | |
| Hvala ti. Nista, moracu da prosirim dimenzije malo, posto nemam mnogo mesta.. | |
|
| |
Kettyca
Broj poruka : 12 Datum upisa : 10.03.2014 Lokacija : NS
| Naslov: Re: Rozele ( Platycercus eximius) Pon Mar 10, 2014 4:07 am | |
| | |
|
| |
žako
| Naslov: Re: Rozele ( Platycercus eximius) Pon Mar 10, 2014 6:44 am | |
| | |
|
| |
Kettyca
| Naslov: Re: Rozele ( Platycercus eximius) Pon Mar 10, 2014 1:23 pm | |
| hvala! Trebalo joj je godinu i po dana da se oslobodi krene da slece na ramena, glavu, ruku, ali iskljucivo ako je nagradim crnim suncukretovim semenom. Hoce i da uzme iz mojih usta seme ali ne dozvoljava da je mazim i gnjavim i bezi od ruke ali se ne boji. Odleti ako bas mora, samo se sklanja od dodira i bezi po stolu. Zna cesto i da ujede i da bude agresivna i da napada (kidise na prst) ali ne pokazuje strah samo se iznervira. Nekad se tako ponasa kad joj gurnes prst kroz resetke na kavezu a nekad iz cista mira, takva je vrsta. Opet se vidi da ne misli ozbiljno, posto je odmah posle vesela i pravi se luda:) tako da je ja ne bih preporucila kao ljubimca za decu, jer ujedi mogu da budu jaki ako pogodi izmedju nokta i mesa na prstu. Voli da cepka papir i ako ostavite pare na stolu imacete jako skupe konfete. Odmah se hvata za najkrupniju novcanicu one od 10 din je ne interesuju puno Zna da bude glasna, oglasava se glasnim piskom, vezanim 3-6 pisaka za redom, za tako malu pricu ima prilicno dobra pluca. Osim piska imitira zvizduk kojim se mi medjusobno u kuci dozivamo, pravi opstu konfuziju. Zna i meko da ćukče uglavnom kad je iznesemo na terasu ili kad dobije plazma keks ili nesto slatko. Kao da odobrava. Slabo hoce da jede jabuke i zelenu salatu, samo razbaca okolo. Proso slabo jede, bira prvo crno seme. Trebalo mi je malo da ukapiram da bira, ugojice se pohlepa pernata. U pocetku nije htela nazad u kavez tek kad ogladni, posle dva-tri dana. Sad setnje po sobi traju oko sat-dva vremena odmah ide nazad u kavez, zna da ce biti pustena ubrzo. Ovde pozira za portret umetniku Da li je ovaj kavez na slici dovoljan za dve ptice, nemam nameru da ih razmnozavam u narednih par godina, za sada su ljubimci? | |
|
| |
ivica1
Broj poruka : 26 Datum upisa : 05.08.2013 Godina : 46 Lokacija : Azanja
| Naslov: Re: Rozele ( Platycercus eximius) Pon Mar 10, 2014 8:34 pm | |
| Mutacije mogu biti lepse na oko ali je to kratkog daha. Ostajem pri tome da su prirodne forme najlepse. | |
|
| |
Kettyca
| |
| |
žako
| Naslov: Re: Rozele ( Platycercus eximius) Sre Apr 02, 2014 9:54 am | |
| Drugi pokušaj rozela. Prvih šest je bio totalni fijasko. Sva jaja puna, ali su malci uginuli u jajetu. Izgleda majka nije bila dovoljno brižna te nije dobro sjedila. Evo i drugog pokušaja s pet komada. | |
|
| |
Kettyca
| Naslov: Re: Rozele ( Platycercus eximius) Čet Apr 10, 2014 7:43 pm | |
| Srecno Zako! Bas je lepa ta tvoja mlada Pepungica (mi u kuci sve rozele zovemo Pepi) Elem, muzijak rozele sa slike je kod mene stigao bolestan (cekao me je 5 dana u pet shopu dok ga nisam pokupila moja pretpostavka je da se tamo razboleo), sto sam ustanovila sutradan ujutru. Imao je proliv i spavao je dosta. Pravac kod veterinara, dobio je terapiju i oporavio se. Kod mene je evo tacno mesec dana i ponasanje se dosta popravilo. Mada juce i danas je manje aktivan, prepisujem to vremenu. Praticu situaciju svakako. Da li neko ima neku preporuku kako da mu dopunim ishranu zelela bih da ojaca i poraste u zdravu i srecnu pticu? Trenutno svaki dan ima na raspolaganju mesavinu semena za nimfe i srednje papagaje marke Versele laga, sipinu kost, svezu vodu svaki dan i nesto od voca/povrca u kombinacijama: jabuka, sargarepa, pomorandza, persunov list. Danas sam mu ponudila nesto klijalog opranog semena koje ja inace jedem u saltati (fenugreek seme) mada ne deluje previse zainteresovano. | |
|
| |
jomabo
Broj poruka : 77 Datum upisa : 09.03.2012 Lokacija : Skopje
| Naslov: Re: Rozele ( Platycercus eximius) Ned Apr 13, 2014 12:33 am | |
| Zravo svima. Evo mene i u rubrici Rozela. :-) osim nekoliko parova tigrica i rozenkolisa, 2 para pevajuci i rosenburki, od juce imam preljep par standard rozela. Vec su imali 2 legla ove godine' uspesno odgojili mlade, ako je za verovati tipu koji mi je prodao, ne znam koliko su stari i koliko su vec legla imali, nisu prstenovani...muzjak je preljep, krupan, zenka je prosecna, na glavi malo celava...bice slike kasnije kad ih slikam. Pitanje: vec danas napravila i ubacila u njihovu letelicu koja je dim. 150 sirina, 80 duzina, visoka 220. Znaci napravila kucicu, ali sada mislim da je preduboka. 30x30 ali visoka 80cm. Na 70 od dna je rupa za ulazak, ( neprakticno jer ne mogu da dohvatim od gore eventualna jaja) jer sam ishla s tim da sto dublje, to bolje za prerani izlazak pilica. Sad se kajem, mislim da je ipak previse, a tesko mogu da je preradim, odlicno je zakucana sa 1000 eksera, da mogu lavove unutra da selim. Dajte savet dali merdevine od cvrste zice ili jos jedna stajalica nize od ove unutra da ne bi zenka skakala direktno na jaja. Samo da ne bude iznova pravljenje nove kucica, a zelim to da resim sto brze, jer rozele su jos u soku i panici zbog preseljenja da nit jedu ko sto valja a za kucicu nisu nesto zainteresovani zasad dok se snadgju u novom prostoru. I jos nesto, dali moram je okaciti na visoko ili je mogu na betonskom podu volijere. ...aha...i dali unutra piljevine i koliko? Nadam se brzom odgovoru iskusnih. Rea? luckyboy? Neko?
Poslednji izmenio jomabo dana Ned Apr 13, 2014 9:40 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Rozele ( Platycercus eximius) | |
| |
|
| |
| Rozele ( Platycercus eximius) | |
|