Avikultura
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Forum za ljubitelje ptica

PrijemGalerijaLatest imagesRegistruj sePristupi
Pravila foruma
1. Zabranjeno je vredjanje po bilo kom osnovu
2. Zabranjeno je slati privatne poruke i poruke na forumu u vidu spamova i reklamiranja
3. Zabranjeno je postavljati autorske tekstove a da ne ostavite i link odakle je preuzet
4. Lazno predstavljanje i koriscenje tudjih identiteta kao i dupli nalozi
5. Koristiti vulgarne izraze
6. Krsenje privatnosti tj postavljati podatke trecih lica bez njihove dozvole
7. Mogucnost slanja privatnih poruka dobijate posle 20te poruke na forumu
8. Oglasavanje na forumu je strogo zabranjeno, osim u delu predvidjenom za to (za oglasavanje morate da ispunite uslov od 20 poruka na forumu a onda se javite administratoru foruma)
Sekcija pticara Subotica
Od skora smo postali oficijelni forum sajta sekcije pticara Subotice pa sve ujedno pozivam da posete sajt

Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno

Ići dole 
+52
ATOS
makimk
Ondrej
srxa
Dusko
žako
rade
MILAN
laci
marconi
Dalibor Vasic
Džoni
GoranKac
dusan dragan
itan
bubnjar
papayajamaica
VeljaVa
salle55
milannish
jecham
igorsand
fuz80
psittacula
Aleksa
Marjan
pedja cb
Alex
Rale
akimak
Rea
Luckyboy
momoks
Bogdanik
milos0205
ticar
slavishab
KUM
mime30
klokkende
Sale77-Nis
Boban
vlada nish
ipapige
jevca5
micko
Laza
dr.nenad86
Danijel
TheFameMonster
szigics
rtomek
56 posters
Idi na stranu : Prethodni  1 ... 7 ... 11, 12, 13, 14, 15  Sledeći
AutorPoruka
mime30

mime30

Broj poruka : 445
Datum upisa : 10.04.2010

Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno - Page 12 Empty
PočaljiNaslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno   Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno - Page 12 Icon_minitimeNed Apr 22, 2012 9:24 am

Nemora biti velik boj ptica da bi se izgubio..dovoljno je desetak mladih žakoa pa da se izgubiš...pa i 5-6 komada..
Nazad na vrh Ići dole
mime30

mime30

Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno - Page 12 Empty
PočaljiNaslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno   Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno - Page 12 Icon_minitimeNed Apr 22, 2012 9:41 am

Kod kolonijalnog uparivanja žakoa stave se desetak žakoa u jednu prostoriju da bi se sami izabrali parovi..svi su isti-slični...da vidim tog koji će popamtiti koji je koji i od kog para je taj potomak...
Nazad na vrh Ići dole
srxa

Broj poruka : 161
Datum upisa : 27.10.2011
Godina : 47

PočaljiNaslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno   Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno - Page 12 Icon_minitimeNed Apr 22, 2012 10:08 am

Pa ja vidim dva resenja. Prvi je da stavis otvorene markirne prstenove, pa da lepo sebi upises koji je serijski broj cipa kod koje ptice. A drugi, pa posto je cip RFID, vec ima mobilnih telefona koji to citaju (SmartTag opcija), a verujem da ce vrlo brzo to raditi skoro svaki telefon.

Pozz.

Nazad na vrh Ići dole
mime30

mime30

PočaljiNaslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno   Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno - Page 12 Icon_minitimeNed Apr 22, 2012 3:39 pm

Hvala ! Pa da,ovo prvo rešenje sa otvorenim prstenjem nije loše...
Nazad na vrh Ići dole
rtomek

rtomek

Broj poruka : 721
Datum upisa : 28.12.2009
Godina : 50

PočaljiNaslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno   Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno - Page 12 Icon_minitimeNed Apr 22, 2012 8:08 pm

čipovanje ptica (tu mislim prvenstveno na grabljivice, velike papagaje ..) je uobičajna pojava u razvijenom avikulturizmu ali sve manje se koristi pošto se pokazalo kao neadekvatno rešenje ! Pošto ptice nemaju odnosno imaju jeko malo masno tkivo gde bi se čip mogao implementirati i kao takav rtajno mogao da se očita , kod ptica dolazi do problema nakon nekoliko godina iz razloga što organizam ptice stvori oko stranog tela ( ovom slučaju čipa) jedno tkivo preko kojeg se posle određenog vremenskog perioda neprode slignal ( ili neznam kako da nazovem ) zapravo se nemože očitati !!
čip se pretežo implementira u deo tela ptice koju nemože da dohvati što je zapravo samo vrat ali neredko se došava da i u ovom slučaju ptica sama sebe ozledi nogama - noktom u želji da odstrani strano telo ( no ova pojava je ređa ..ali ima primera za to !!)
koliko se nerado koriste čipovi za obeležavanje ptica govori jedan zanimljiv primer sa poslednjeg svetskog prvenstav gde je plavožuta ara jednog mađarskog odgajivača osvojila prvo mesto pa je taj plasman prvo doveden u pitanje zbog čipa ali pošto je prikazao zvanične dokumenta čina čipovanja .... odobrili plasman ..ali i dalje je ostao problem očitavanja pošto ni tamo nisu bili pripremljeni za očitananje ...ali se naravno i to rešilo ..ovo sam naveo samo iz razloga da ukažem na redkost čipovanja odgijenih jedinki !!
sve ovo nam ukazuje da takozvani " karantinski prsten " koji se dugo godina koristi za naknadno obeležavanje velikih ptica možda i najbolji način da se obeleže neobeleženi odrasli primerci ...iskreno se nadam da će to da zaživi i kod nas u skoroj budućnosti ili barem ostane kao alternativno rešenje !!!
pozdrav ROBY Very Happy

Nazad na vrh Ići dole
fuz80
egzoticar u usponu

Broj poruka : 532
Datum upisa : 18.06.2010

PočaljiNaslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno   Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno - Page 12 Icon_minitimeNed Apr 22, 2012 8:56 pm

rekoh ja u onoj zakljucanoj temi.... Smile
Nazad na vrh Ići dole
Ondrej

Ondrej

Broj poruka : 93
Datum upisa : 22.11.2011
Godina : 56

PočaljiNaslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno   Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno - Page 12 Icon_minitimeNed Apr 22, 2012 10:46 pm

To bi i bilo najbolje resenje verujem da bi se svi sa tim slozili.
Nazad na vrh Ići dole
makimk

Broj poruka : 132
Datum upisa : 13.04.2012

PočaljiNaslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno   Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno - Page 12 Icon_minitimePon Apr 23, 2012 12:01 am

u zakljucanu temu ste dobro oribali duska zdruzenim silama.dva puta sam preprocitao receno i ako su citati zakona koje je naveo tacni covek je u pravu.
Nazad na vrh Ići dole
momoks

momoks

Broj poruka : 191
Datum upisa : 22.04.2010
Godina : 56

PočaljiNaslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno   Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno - Page 12 Icon_minitimePon Apr 23, 2012 3:40 pm

Mozda nije bas 100% u pravu, ali rekao je nesto o cemu treba da se rzamislja. Videcemo kad se sve privede kraju, u principu mi smo nadrljali, koliko videcemo. da me pogresno ne shvatite ja sam za red i pravdu, ali za svakog.
Nazad na vrh Ići dole
Dusko

Broj poruka : 230
Datum upisa : 21.11.2011
Godina : 61

PočaljiNaslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno   Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno - Page 12 Icon_minitimePon Apr 23, 2012 7:00 pm

Tu sam ja samo rekoh ako nastavim sa komentarima iz zakona ovaj forum ce postati Seveningen.

Sve cemo vidjeti sa prvom berzom, kad se razlete inspektori da svako na svoj nacin promovise zakon.
Nazad na vrh Ići dole
Dusko

PočaljiNaslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno   Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno - Page 12 Icon_minitimeUto Apr 24, 2012 3:20 pm

Zaboravio sam Vam nesto vazno reci ali nadam se da ce gazde ovog foruma da vam malo pojasne i obrazloze. A to je da se uveliko pravi "Prihvatiliste za papagaeje" koji ce biti uskoro u funkciji za oduzete ptice. Mozda kad napune ovo prihvatiliste promjene nesto u zakonu u korist odgajivaca. Logika, oduzmi pa prodaj i onda ce sve biti legalno majko mila! Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno - Page 12 508808
Nazad na vrh Ići dole
mime30

mime30

PočaljiNaslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno   Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno - Page 12 Icon_minitimeUto Apr 24, 2012 3:32 pm

PPPssssssttttt....to je tajna......
Nazad na vrh Ići dole
makimk

Broj poruka : 132
Datum upisa : 13.04.2012

PočaljiNaslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno   Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno - Page 12 Icon_minitimeSre Apr 25, 2012 12:17 am

Dusko bas si im se naljutio prilicnio si raspolozen za svadju samo sto su izgleda resili da te distanciraju.I ja sam ocekivao linc kada sam rekao da si u pravu to i dalje mislim.Da obrazlozim zasto.Sve sto si rekao potkrepio si citatima iz zakon a zakonodavac kaze da se zkoni sprovode doslovno zbog mogucnosti razlicitog tumacenja(svako po svome) zato se zakoni kada se pominju citiraju.lepa mi je bila prica da kada se neka ptica proda popunis formular posaljes ministarstvu i zavrseno tako i treba da bude ali izgleda da zakon kaze da nije tako prvo dozvola pa posle drzanje (od kako ministarstvo utvrdi stepen ugrozenosti tu su i uslovi gajenja pa prsteni)sve u svemu bice tesko kupiti papagala a bogami i prodati.Ja sam iz Makedonije i mislim da ovo sto se sada desava kod vas brzo ce da bude i kod nas.Zato sam sa interesovanjem pratio desavanja nije da sam protiv zakon bas mislim da i tekako treba da se stavi kraj na krivolov divih ptica pevacica.Ali kako je krenulo kod vas bice stvarno tesko biti odgajivacna na ovim prostorima nebitno dali se radi o papagaima ili faune evrope.Iskreno se nadam da nece da byde sve tako crno zato sto svi mi koi stvarno volimo ptice prilagodicemo se ma kako teski uslovi bili ali i drzava ne trba da pokaze silu na postene odgaivace. Pozdrav svima nadam se da nisam preterao
Nazad na vrh Ići dole
rade

rade

Broj poruka : 175
Datum upisa : 07.01.2011

PočaljiNaslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno   Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno - Page 12 Icon_minitimeSre Apr 25, 2012 11:32 am

"prihvatiliste za papagaje" ?!!! ,Auuu ... Question
Nazad na vrh Ići dole
rtomek

rtomek

PočaljiNaslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno   Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno - Page 12 Icon_minitimeSre Apr 25, 2012 12:08 pm

"prihvatiliste za papagaje " Laughing Very Happy lol! ....šta sve ljudima nepadne na pamet to je čudo ...
prihvatilište za divlje životinje već postoji na Paliću uz zoološki vrt, ovde se zbrinjavaju ozleđene, napuštene pa i oduzete divlje životinje među kojima naravno i ptice ( skoro je oduzeto nekoliko desetina reptila na granici i oni su zbrinuti tu u prihvatalištu na Paliću iako su oduzete na drugom kraju Srbije ..) nelogično je da u celoj srbiji postoji samo ovo jedno prihvatilište a i kapaciteti su ograničeni , pa ukoliko se i formira drugo to je apsolutno potrebno !!!

pozdrav ROBY
Nazad na vrh Ići dole
Dusko

PočaljiNaslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno   Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno - Page 12 Icon_minitimeSre Apr 25, 2012 1:04 pm

Robi pa ti bi trebao da znas, jedno prihvatiliste za ptice se gradi u Subotici a drugo u Beogradu. Sve vjerovatno u okviru ZOO vrtova.
Treba da ljudi znaju da ce tu biti smjestene i privremeno oduzete ptice koje nisu prosle legalizaciju. Sve ce tu biti smjesteno i iz kokosinjaca i kaveza pa kad krene zaraza blagi boze.
Ali nema veze sve cete te ptice moci posle legalno kupiti od drzave.
Nemojte se ljutiti na mene ja samo govorim sta je sve preduzeto od strane drzave da nas dovedu u Geto ovaj, red. affraid
Nazad na vrh Ići dole
rtomek

rtomek

PočaljiNaslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno   Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno - Page 12 Icon_minitimeSre Apr 25, 2012 2:15 pm

Dobro si rekao Dusko " Robi pa ti bi trebao da znas" znam da govoriš bez veze i znam i da se "nešto" gradi a ne u Su ni u Bg ....i ne za namene što si ti izneo ...i molim te da se maneš ovih neodgovornih , neproverenih izmišljotina ..
a što se tiče onih koji se nisu uključili u legalizaciju, koji se celo vreme bune protiv uvođenju reda u ovu oblast ( zna se i iz kojih razloga ...) oni nek se bune, nek ne obeleževaju ptice, nek rade šta hoće iza njih naravno da neće steti niti društva niti savez niko ko misli ozbiljno da se bavi ptičarstvom jer ptičarstvo je prvenstveno sport , ljubav, izazov i HOBY !!
U Srbiji se prijavilo više stotina ljudi prilikom legalizacije (samo u SU 255 lica ) prijavjeno je više desetine hiljada zaštićenih životinja , pretežno ptica ( samo u SU oko 7500!! ) e iza ovih ljudi će stati i klubovi i SOF i svi koji smo uključeni u ovu proceduru .... a za one koji to posmaraju sa strane ...e za njih neznam šta će da bude ,
uveren sam da svi koji smo ušli u proceduru kako je od nas država Srbija tražila i dalje lepo družiti po izložbama , berzama
tako da apelujem na sve odgajivače da prstenuju svoje novoizlegle ljubimce i da imaju strpljenja i poverenja u rukovodstva svojih klubova i SOF , jel ima ljudi koji iako se ne reklamiraju vredno rade za dobrobit " odgajivača "!!!
pozdrav ROBY

Nazad na vrh Ići dole
Dusko

PočaljiNaslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno   Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno - Page 12 Icon_minitimeSre Apr 25, 2012 5:13 pm

Nemoj da se ljutis na mene, ja kazem u ime ljudi koji nisu clanovi udruzenja, jer kao Hobisti to i ne moraju. Svi mi mozemo se baviti nekim hobijem i da nismo clanovi udruzenja. E sad sto je Drzava donjela takav zakon za sve je problem. Neko ce biti pukovnik a neko pokojnik.
To si iskreno i posteno rekao da iza takvih ljudi nece stojati niko i nek im je bog na pomoci. Bolje im je nek pobiju ptice nego da nose na berzu.

I nemislim da je strasno sto sam rekao da se grade prihvatilista za ......... ljubimce. To je cinjenica i treba ljudi da znaju, upravo ono sto si rekao samo prstenovano i prijavljeno. Sve drugo sto nebude bice sankcionisano i sa tom cinjenicom treba reci ljudima " takve primjerke ptica ako imate nemojte nositi na berze "

Mislim da je to posteno.
Nazad na vrh Ići dole
rtomek

rtomek

PočaljiNaslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno   Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno - Page 12 Icon_minitimeSre Apr 25, 2012 7:49 pm

Dusko jel lov hobi ..jeste dali može neko pušku na rame pa pravac livada a da nema dozvolu za lov da nije član lovačkog saveza,
jel pecanje hobi .... jeste dali je potrebno imati ribolovačku dozvolu i pridržavati se pravila ( kad se šta može pecati, manje šatane vratiti i slično ...)
sve je to hobi i sve je uređeno tako će i ovo nase , samo smo mi navikli da radima kako nam se ćefne .... ta vremena su prošla
i nije sve tako crno kao što misliš ..veruj mi !!!
u državama sa razvijenom Avikulturom zapravo nema ptičara koji nije član nekog društva ..ja nevidim u čemu je tu problem
kažeš da svako ima problem ...ja uopšte nevidim problem .... ako država donese bilo kakav zakon ja ću se truditi da ispoštujem jel bukvalno bez ptica neznam zamisliti sutra ....a onaj kome su ptice samo onako da ubiju vreme i da padne koji dinar ....čak i oni imaju izbor da se prilagode ili da gaje kokoš za njih netreba dozvola Very Happy
pozdrav ROBY
P.S. a ne ljutim Cool
Nazad na vrh Ići dole
Dusko

PočaljiNaslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno   Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno - Page 12 Icon_minitimeSre Apr 25, 2012 8:35 pm

Ma crno da nemoze crnje. Evo jedno prostog pitanje ali da mi date konkretan odgovor.

Ja imam prstenje saveza BiH, hocu da poklonim papagaja koji je prstenovan prijatelju iz Srbije. Do sada sam to mogao uraditi ali od ove godine vise ne mogu. Problem je u tome sto on ne moze prijaviti tu pticu svom savezu. Dalje papagaj mora da prodje legalnu proceduru koja je opterecena sa kojekakvim dozvolama CITIS, veterinarska, ministarstva o uvozu, i da moj prijatelj ima dozvolu ministarstva o drzanju ptica. Dok recimo ptice FE koje slobodno lete u prirodi nemaju i netrebaju im takve dozvole. Ko ce njih sprijeciti da lete preko granica, mozda nose zarazu H5N1?

E, sto se hobija tice, ja se bavim filatelijom i numizmatikom vise decenija razmjenjujem kupujem prodajem i nisam clan nijednog udruzenja. To je moj hobi a ne izvor zarade, tako i papagaji su moj hobi ono sto imam viska mijenjam, poklonim a nesto prodam. Ja shvatam mozda krivo radi godina kojim se bavim ovim hobijem. Za mene drzanje i gajenje papagaja nista manje ne predstavlja nego drzanje kokosaka, svinja i sl, nista posebno ili extravagantno. Mi to radimo dugi niz godina. Evropa je nesto drugo, oni se trenutno bave mutacijama velikih papagaja imaju skupe ptice a mi nismo tu ni blizu.

Ovako donesen zakon je drakonski, nema se sta reci, ako zeli drzava da sve to sprovede a kako vidim da zeli, bice bolno za mnoge. To povlaci sa sobom odustajanje gajenja, slabu posjecenost berzama, ko ce doci ako nema sta da kupi ili proda, usput slabije posjete izlozbama. Ko ce imati od toga koristi vidjet cemo uskoro.
Nazad na vrh Ići dole
rtomek

rtomek

PočaljiNaslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno   Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno - Page 12 Icon_minitimeSre Apr 25, 2012 9:26 pm

e nemam snage više .....pokušao sam ali džaba affraid

pozdrav ROBY
Nazad na vrh Ići dole
Dusko

PočaljiNaslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno   Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno - Page 12 Icon_minitimeSre Apr 25, 2012 9:54 pm

E biga ja samo trazim odgovor hoces tebi da poklonim prstenovanog papagaja.
Nazad na vrh Ići dole
rtomek

rtomek

PočaljiNaslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno   Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno - Page 12 Icon_minitimeSre Apr 25, 2012 10:51 pm

može nije problem ..odradićemo ...spremi dokumentaciju u Bosni a za Srbiju nije problem tu se procedura odradi bez problema !!!
čekam
pozdrav ROBY
Nazad na vrh Ići dole
ticar

ticar

Broj poruka : 432
Datum upisa : 31.12.2009
Godina : 40

PočaljiNaslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno   Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno - Page 12 Icon_minitimeČet Apr 26, 2012 3:22 am

Robi kod nas ne možeš više ni kokoše držati ako si u gradu.samo na selu i to samo ako ne smetaju susjedima.hahahah
Nazad na vrh Ići dole
Dusko

PočaljiNaslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno   Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno - Page 12 Icon_minitimeČet Apr 26, 2012 9:13 am

Cuj sad dokumentaciju,samo ptica sa ovogodisnjim prstenom. Kod nas nema dokumentacije.
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno   Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno - Page 12 Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole

Problematika drzanja (gajenja) zasticenih vrsta ptica - uopsteno
Nazad na vrh 
Strana 12 od 15Idi na stranu : Prethodni  1 ... 7 ... 11, 12, 13, 14, 15  Sledeći
 Similar topics
-
»  Legalizacija strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta ptica
» Legalizacija drzanja ptica faune Evrope
» Medjugradska izlozba ptica Drustvo za zastitu i odgoj ptica,,SLAVUJ” iz Beograda, 21.11- 24.11.2013.
» Problematika uzgoja hibrida žutarica x kanarinka i obratno
» Koja je ovo vrsta ?

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Avikultura :: Legalizacija strogo zaštićenih i zaštićenih ptica i ptica sa CITES-a-
Skoči na: