| Lizard kanarinac | |
|
+8BABURA golubx Bogdanik Boban dr.nenad86 SrdjanKG Aleksa border 12 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
border
Broj poruka : 365 Datum upisa : 13.03.2011 Godina : 69 Lokacija : Zenica BiH
| Naslov: Lizard kanarinac Ned Jun 19, 2011 11:00 pm | |
| | |
|
| |
border
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Ned Jun 19, 2011 11:28 pm | |
| ovo su vrlo interesantni kanarinci pouzdano znam da ih na ovim prostorima drže uzgajivači gotovo iz svih zemalja regiona poznato mi je da kod mnogih uzgajivača postoje problemi sa bojom možda je ovo prilika da se razmijene mišljenja i naučimo svi
ptica ima izgled kao da je prekrivena ljuskama sličnim gušteru Lizard na engleskom znači gušter
ovo je jedna od najstarijih vrsta kanarinaca na svijetu smatra se da je nastala u Francuskoj a da su je 1572.godine prenijeli u Englesku englezi kakvi jesu, stabilizovali su ovu vrstu kanarinaca ,i sada se smatra da je to engleska vrsta kanarinaca
naj teži period ,ove vrsta kanarinaca, je bio između 1940. i 1945.godine tada je registrovano samo 50 parova Lizard kanarinaca nastao je poziv za spas ove vrste kanarinaca | |
|
| |
border
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Ned Jun 19, 2011 11:52 pm | |
| Lizardi su jedina vrsta posebne grupe kanarinaca stasa posebna grupa su -KANARINCI SA CRTEŽOM
na izložbama ,i u praksi,svi prvo primjete lipohromu plohu na glavi i kažu ovo je naj bolji lizard kapa nije osnovna karakteristika lizarda pošto se zovu kanarinci crteža,crtež ,odnosno ljuske na perju su osnovne karakteristike ove vrste kanarinca posebno ću pisati o oblicima kape posebno bih volio čuti ,od drugih odgajivača,boje lizarda-priznate glavni problem lizarda su prsa i bokovi vrlo malo uzgajivača u svijetu je postiglo ovo svi idu na kapu i misle -to je to nisu znali za jedno,vrlo bitno:
LIZARD BEZ KAPE JE LIZARD,LIZARD BEZ KRLJUŠTI NIJE LIZARD | |
|
| |
Aleksa
Broj poruka : 207 Datum upisa : 22.03.2010 Godina : 48 Lokacija : Beograd
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Pon Jun 20, 2011 4:19 am | |
| Upravo sam se pripremao da postavim temu o Lizardima i drago mi je da ste to ucinili! Voleo bih da cujem misljenje odgajivaca ove rase! Boja je mozda i najzanimljivija tema vezana za lizarde. Kao i kod nekih drugih rasa kanarinaca, i ovde ima dosta neslaganja. Odluka COM-a (da se lizardi ne boje) nailazi na odobravanje podjenako kao i na negiranje. Mislim da se ta prica, na kraju, svodi na ukus odgajivaca... (Naravno, o ovome bih voleo da diskutujemo.) Recenica kojom zakljucujete tekst o ovoj rasi je cesto citirana i zasigurno vredi je pominjati sto cesce, jer lizard bez krljusti nije lizard. Ovom prilikom cu postaviti fotografije ovogodisnjih lizarda (starosti oko 2,5 meseca) i uz pozdrav novoj temi! Voleo bih da cujem diskusije i drugih odgajivaca, a pokusacu da prevedem i neke zanimljive tekstove o lizardima. Fotografije nisu bas prikladne, ali za sada nemam boljih... | |
|
| |
border
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Pon Jun 20, 2011 5:41 pm | |
| Aleksa,žao mi je ako sam nešto poremetio ja imam svoj ritam i zamisao šta sve pisati na ovom forumu ako nas bude više ,ljubitelja kanarinaca stasa,ovo će biti najbolje mjesto gdje su obrađeni kanarinci stasa
lijepi su ti ovi mladi lizardi ali i sam znaš da moramo sačekati krljušti radujem se novim fotografijama i novom javljanju
ja ću malo "zakočiti "-pa izvoli piši | |
|
| |
Aleksa
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Pon Jun 20, 2011 9:38 pm | |
| Nema mesta žaljenju, niste ništa poremetili i baš mi je drago da ste započeli ovu temu! Naravno, bilo bi mi drago da nastavimo sa diskusijom (ili je otpočnemo)!
Fotografije mladih sam postavio, eto uz prvi post, iako znam da se na njima još uvek ne vidi sve ono što bi trebalo. Ali, mislim da su melaninska "polja" obećavajuća, iako bih imao čime da budem i nezadovoljan...
| |
|
| |
border
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Sre Jun 22, 2011 10:49 pm | |
| Aleksa svaka čast za postavljene slike samo ovako se može naprijed ,kad više ljudi pogleda i dobronamjerno piše tvoje nezadovoljstvo možda se odnosi na noge-melanin-moraju biti crne možemo odmah krenuti oko ovog iskustva-kako ga rješavaš ? maslačak je čudo-pogotovo ako ga daješ od početka i stalno
pozdrav | |
|
| |
SrdjanKG
Broj poruka : 442 Datum upisa : 18.02.2010 Godina : 53 Lokacija : Resnik,KG - SRB 10 2
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Čet Jun 23, 2011 12:04 am | |
| Pozz za Bordera!!! Bas mi je drago sto si pokrenuo ovu strucniju diskusiju o Lizardima,jer oni to zasluzuju!!! Zapostavljeni su ovde kod nas kao i vecina poziturnih kanarinaca! Trenutno ih nemam,a bas ih volim(Aleksa zna),pa pomno pratim sve sta vas dvojica pisete!!!! Nastavite ovako, i veliki pozzzzz | |
|
| |
dr.nenad86 ministar bez fotelje
Broj poruka : 2501 Datum upisa : 21.12.2009 Godina : 38 Lokacija : Niš
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Čet Jun 23, 2011 1:25 am | |
| - border ::
- Aleksa svaka čast za postavljene slike
samo ovako se može naprijed ,kad više ljudi pogleda i dobronamjerno piše tvoje nezadovoljstvo možda se odnosi na noge-melanin-moraju biti crne možemo odmah krenuti oko ovog iskustva-kako ga rješavaš ? maslačak je čudo-pogotovo ako ga daješ od početka i stalno
pozdrav Pozdrav border i Aleksa, svaka cast na angazovanju da predstavite kanarince stasa koji su malobrojni na ovim prostorima i nisu toliko zastupljeni na izlozbama. Sa zadovoljstvom citam vase tekstove jer se do sada malo pisalo o tim kanarincima. Evo da pokusam nesto i aj na ovu temu melanina kod kanarinaca stasa, da pitam, predlozim ili dodam.... P.s da li moze da se melanin poboljsa spirulinom, jer je poznato da spirulina pored svih karakteristika i pojacava melanin i koristi se kod bojasa..... ???? Pozdrav | |
|
| |
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Čet Jun 23, 2011 1:43 am | |
| Evo i ja da dam doprinos u razvijanju teme oko kanarinaca stasa..... Nasao sam nekoliko fotki kanarinaca stasa, pa me interesuje vase misljenje o ovim kanartincima, jer nisam strucnjak za stas, i ne mogu dati strucan komentar, ali mi se svidjaju ove ptica koje sam postavio... Mislim da su dobre..... Zeleo bi i vase misljenje da cujem, da li mogu greske da se vide i da li zaista vrede nesto, ili je moje oko pogresilo....... Pozdrav | |
|
| |
Aleksa
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Čet Jun 23, 2011 3:18 am | |
- Aleksa svaka čast za postavljene slike
samo ovako se može naprijed ,kad više ljudi pogleda i dobronamjerno piše tvoje nezadovoljstvo možda se odnosi na noge-melanin-moraju biti crne možemo odmah krenuti oko ovog iskustva-kako ga rješavaš ? maslačak je čudo-pogotovo ako ga daješ od početka i stalno pozdrav Pozdrav Border! Pozdrav Srdjane i Nenade! Slazem se da su noge kod tog mališana svetle. Postoje razna sredstva (Spirulina, Black Magic (bas za lizarde i "crne kanarince" - sluzi jačanju pigmenta noktiju, nogu i kljuna), ima jos 2-3 proizvoda iz Nemačke za koje znam... ali ako kažem da sam neka od tih sredstava davao pticama i da je opet ispalo ovako, onda bih voleo da odgovorim u formi pitanja: Šta mislite da li bi moglo da se utiče na melanin parenjem npr. srebrne ženke sa plavim mužjakom? (ili kako već.... akcenat je na plavom lizardu.) Pogledajte fotografije plavih lizarda - nisam nailazio na ptice sa svetlim nogama, kljunom... Interesuje me vaše iskustvo ili mišljenje o ovome? Za sada, uzgoj usmeravam ka tome da dobijem ptice sa što boljom krljušti. Lizardi me kao rasa interesuju kroz istoriju pa zato sada najviše tragam za tekstovima koji govore o tome. Ne bih da banalizujem priču, ali kada čujem lizarda dok peva, to nikako nije pesma kanarinaca koje imam pored njih - zato me interesuju počeci, sam nastanak rase, koliko je moguce ići u prošlost. Malo sam se raspisao jer ovih dana ređe dolazim na Forum... Voleo bih da se vratimo na priču o melaninskim zonama... Evo sada mi pada na pamet da vas (Border) pitam: Da li ste parili nekom prilikom zlatni x zlatni (ili srebrni x srebrni)? Veliki pozdrav! | |
|
| |
Aleksa
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Čet Jun 23, 2011 3:30 am | |
| Nenade, gde kriješ ovo pile?! Valjda je dobar... deluje dobro, ali fotografija iz kaveza (ili boksa za fotografisanje) bi rekla više...
| |
|
| |
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Čet Jun 23, 2011 3:40 am | |
| - Aleksa ::
- Nenade, gde kriješ ovo pile?!
Valjda je dobar... deluje dobro, ali fotografija iz kaveza (ili boksa za fotografisanje) bi rekla više...
Sto nema u izlog ima u radnju........ Pozdrav | |
|
| |
Aleksa
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Čet Jun 23, 2011 4:01 am | |
| Evo još jednog mališana koji je sada kod Vlade (Nenad zna o kome je reč) i nadam se da će to biti jedna lepa ptica kada izmitari. | |
|
| |
border
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Čet Jun 23, 2011 10:44 am | |
| Uh ....što me raduju ovakve stvari-diskusije nisam očekivao ovoliko interesovanje za lizarde Na meni i Aleksi je da se potrudimo
Aleksa, pokrenuo si od jednom puno pitanja pa ćemo ići jedno po jedno | |
|
| |
Boban
Broj poruka : 281 Datum upisa : 28.12.2009 Godina : 64 Lokacija : Srbija Vranje
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Čet Jun 23, 2011 5:45 pm | |
| Uskoro ce jedan clanak o london fancy izumrlim kanarincima, a kako su oni isprepletani s lizardima, odnosno njihovo poreklo, ima i jedne zanimljive predpostavke o nastanku, koja je po meni jako logicna, a to donekle pojasnjava i njihov specifican pev. | |
|
| |
border
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Čet Jun 23, 2011 6:42 pm | |
| to Bobane ,postavi taj članak da vidimo jesu li izvori isti ja ću postaviti ovo -kape-lipohromske plohe | |
|
| |
border
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Čet Jun 23, 2011 7:25 pm | |
| ovo su vrste kapa -lipohromskih ploha na glavi lizard kanarinca slika broj 1(clear-cap) ovo je slika lizarda sa potpuno oblikovanom kapom,ujedno naj boli lizard što se tiče kape kapa je ovalnog oblika od korijena kljuna do potiljka iznad očiju moraju se vidjeti tamne melaninske crte koje nazivamo obrvama ako lizard ima veliku kapu i nije simetrična -kažnjava se slika broj 2 (non-cap) ovo je lizard bez kape i ovdje se umjesto kape ocjenjuju ljuske na glavi neki smatraju da su ovi lizardi ljepši od onih sa kapom -smatraju da imaju ukupno ljepše krljušti slika broj 3 (broken-cap) ovo je lizard sa ubačenom melaninskom šarom-veoma lijep lizard ove šare se obično pojavljuju na rubovima kape-ovdje se oduzimaju bodovi slika broj 4 (short - cap) ovo je lizard sa skraćenom kapom -to se kažnjava slika broj 5 i 6 ovo su lizardi sa produženim kapama -to se kažnjava ostale slike ovo su naj gori lizardi što se tiče kapa | |
|
| |
border
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Čet Jun 23, 2011 7:36 pm | |
| dužan sam dr.Nenadu odgovoriti !! ptice su lijepe-nismo saznali starost radi krljušti e sada ide ostalo -nogice -ne vidimo ih-melanin ??? prsa-noćna mora za ljubitelje lizarda??? kapa-vidiš problema pošteno rečeno -nemam ni ja bolje-osim kupljenih UOPŠTENO PTICA JE SUPER
pozdrav | |
|
| |
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Čet Jun 23, 2011 7:38 pm | |
- dužan sam dr.Nenadu odgovoriti !!
ptice su lijepe-nismo saznali starost radi krljušti e sada ide ostalo -nogice -ne vidimo ih-melanin ??? prsa-noćna mora za ljubitelje lizarda??? kapa-vidiš problema pošteno rečeno -nemam ni ja bolje-osim kupljenih UOPŠTENO PTICA JE SUPER
pozdrav Hvala border, vec sam nesto novo naucio sto se tice lizarda i tehnike ocene..... Ovakva komunikacija sa pravim znalcima je najproduktivnija ko zeli nesto nauciti i skapirati.... Pozdrav | |
|
| |
Boban
Broj poruka : 281 Datum upisa : 28.12.2009 Godina : 64 Lokacija : Srbija Vranje
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Čet Jun 23, 2011 7:51 pm | |
| Clanak je tek napisan u rukopisu, kada bude objavljen postavicu, mislim da ce ici u dva dela, vise se odnosi na london fancy kanarince, ali oni idu po predpostavci o poreklu s lizardima i sve je povezano. | |
|
| |
border
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Čet Jun 23, 2011 8:32 pm | |
| znam šta je London fancy-kako je nastao i kako završio Bobane ,samo opleti !!!! | |
|
| |
border
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Čet Jun 23, 2011 11:33 pm | |
| ovo je preuzeto sa interneta ovo je školski primjer lizarda-kapa -u istom gnijezdu imate sve na jednom mjestu | |
|
| |
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Čet Jun 23, 2011 11:49 pm | |
| Po meni ovaj krajnje desno najbolji.......... pozdrav | |
|
| |
border
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Pet Jun 24, 2011 12:10 am | |
| dobar dr. Nenad kapa kreće od korijena kljuna a nije otišla daleko na vrat ali ? moramo ih pustiti da narastu krljušti,noge i prsa su jako bitni faktori i nose prevagu pozdrav | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Lizard kanarinac | |
| |
|
| |
| Lizard kanarinac | |
|