| Lizard kanarinac | |
|
+8BABURA golubx Bogdanik Boban dr.nenad86 SrdjanKG Aleksa border 12 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
Boban
Broj poruka : 281 Datum upisa : 28.12.2009 Godina : 64 Lokacija : Srbija Vranje
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Pet Jul 29, 2011 6:32 pm | |
| Ponovo sam malo ceprkao materjale o londonskim kanarincima. Ono sto sam napomenuo, a stoji u starim zabelezenim podacima je da je jako mali broj london fancy kanarinaca bio gotovo idealan , odnosno zlatno zut sa tamnim letnim perima i repom. Vecina ptica bila je izmedju toga i plus po telu krljustastih sara kakvi su lizardi celi, takve stvari su ostale zabelezene. Pre mitarenja mladi obe rase identicni, opet to podvlacim, to su jako zanimljive a sacuvane i sigurno tacne konstatacije. | |
|
| |
border
Broj poruka : 365 Datum upisa : 13.03.2011 Godina : 69 Lokacija : Zenica BiH
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Čet Avg 04, 2011 11:33 pm | |
| Boban je napisao :
"Koliko ja znam ako se recimo lizard pari s lipohrom kanarincem dobijaju se sarene ptice kod kojih se javlja gusterast crtez na sarama recimo, a parenjem lizarda s melaninskom pticom, gusterast crtez se ne javlja direktno, dakle recesivan je u odnosu na normalan crtez u melaninskih kanarinaca".
Bobane ,ja sam gledao kod nas u BiH ,80-tih godina,parenje lizarda sa lipohromim i melaninskim pticama,ne radi proizvodnje london fancy-a nego iz očaja -nisu imali dovoljan broj kvalitetnih lizarda
kod melaninskih ptica nisu dobili ništa kod parenja lipohromih ptica stvarno su dobili šarene ptice ,na dijelovima gdje je bio melanin postojale su strašne krljušti to je bila dugogodišnja borba i odustali su | |
|
| |
border
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Čet Avg 04, 2011 11:45 pm | |
| ja nemam problema tipa-šta je bilo i šta bi bilo kad bi bilo mene intersuje ovo može li neko u svom uzgoju lizarda pokazati ovaka prsa ovo me je uvijek oduševljavalo poseban problem je što se radi o intezivnim pticama one imaju daleko slabije krljušti | |
|
| |
Aleksa
Broj poruka : 207 Datum upisa : 22.03.2010 Godina : 48 Lokacija : Beograd
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Ned Sep 25, 2011 10:36 pm | |
| | |
|
| |
border
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Pon Sep 26, 2011 5:06 pm | |
| Aleksa lijepi su ti lizardi najviše mi se sviđa ovaj na drugoj slici ima dosta melanina i solidne krljušti,kapa mu je dobra
šta je sa ovim drugim pticama,privikavanje ili su slučajno tu ? | |
|
| |
dr.nenad86 ministar bez fotelje
Broj poruka : 2501 Datum upisa : 21.12.2009 Godina : 38 Lokacija : Niš
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Pon Sep 26, 2011 11:51 pm | |
| Pozdrav Aleksa, ptice si odlicne, meni se najvise svidja onaj drugi na prvoj slici....... Daj malo slika ostalih ptica, dobro bi bilo da i ostali vide sta sve ima kod tebe........ Pozdrav | |
|
| |
Aleksa
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Uto Sep 27, 2011 2:30 pm | |
| - border ::
- šta je sa ovim drugim pticama,privikavanje ili su slučajno tu ?
Nisam siguran da sam razumeo pitanje... Druga dva lizarda nisu slucajno tu i nije u pitanju nikakvo privikavanje... to su mlade ptice koje su zapocele mitarenje (fotografija je napravljena pre oko 2 meseca...) dok su na prve dve fotografije lizardi koji su izlezeni prvi i oni su u zavrsnim fazama mitarenja. | |
|
| |
Aleksa
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Uto Sep 27, 2011 2:35 pm | |
| na ovoj stranici pokusavamo da predstavimo rasu, tako da mi je razumljivo da se postavljaju fotografije u svim fazama mladih - dok su u gnezdu, pre mirarenja, mitarenje, posle mitarenja, bez obzira sto to nisu reprezentativne fotografije.
| |
|
| |
border
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Uto Sep 27, 2011 6:01 pm | |
| Aleksa, mislio sam na ptice koje su u istom kavezu sa lizardima | |
|
| |
golubx
Broj poruka : 9 Datum upisa : 20.11.2010
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Uto Sep 27, 2011 8:25 pm | |
| Poslednja takmičarska sezona za crvene lizarde na izložbama pri SOF-u. Zadnjim novinama u opisu i ocenskim listama poziturnih kanarinaca od strane COM-a lizardi su svrstani u grupu poziturnih kanarinaca koji se ne boje, što znači da lizardi u crvenoj boji više nisu dozvoljeni. Stoga će se odlukom SO SOF-a još ove takmičarske sezone na našim izložbama ocenjivati crveni lizardi. | |
|
| |
Aleksa
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Uto Sep 27, 2011 9:06 pm | |
| Koliko sam upoznat, bojeni lizardi nisu dozvoljeni odavno od strane COM-a. I, nisam znao da je moguce takmiciti se sa crvenim lizardima kod nas! Znam za Englesku i jos neke zemlje gde je to regularno. Naravno, ja bojim lizarde jer mi se svidjaju takvi - crveni. Sto kazu, za svoju dusu. Ali to ne znaci da crvene ptice koje odgajivaci imaju, propadaju od sledece sezone... jer te crvene ptice mogu da se pare u kombinacijama koje bi davale "dozvoljene" boje lizarda.
Poslednji izmenio Aleksa dana Uto Sep 27, 2011 9:21 pm, izmenjeno ukupno 1 puta | |
|
| |
Aleksa
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Uto Sep 27, 2011 9:19 pm | |
| - border ::
- Aleksa,
mislio sam na ptice koje su u istom kavezu sa lizardima ptice koje su sa lizardima su tu jer ima dovoljno mesta u kavezu i za njih... magelan muzjak i zenka slavujara, mozda par kobalta... su ptice koje su na istom rezimu ishrane kao i lizardi koje nisam bojio... | |
|
| |
border
| |
| |
Aleksa
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Uto Sep 27, 2011 11:22 pm | |
| djavolski mudro | |
|
| |
BABURA
Broj poruka : 32 Datum upisa : 31.10.2010 Godina : 59 Lokacija : banja luka
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Ned Okt 02, 2011 6:44 pm | |
| svaka cast aleksa ovi lizardi su pravo osvezenje .ja ih se nemogu nagledati ,ma jednostavno sam bez teksta. | |
|
| |
Aleksa
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Pon Okt 10, 2011 10:50 pm | |
| Hvala posto je ovo poslednja izlozbena sezona za bojene lizarde, izlagacu ih na nekim izlozbama | |
|
| |
border
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Pon Okt 10, 2011 11:04 pm | |
| Aleksa, postoji duša i medalje ja sam za dušu, nadam se da razumiješ | |
|
| |
Aleksa
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Pon Okt 10, 2011 11:24 pm | |
| Naravno Border! Slazem se potpuno sa vama! Za dušu nastavljam da bojim ptice i narednih sezona. | |
|
| |
border
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Pet Okt 28, 2011 3:35 pm | |
| | |
|
| |
Aleksa
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Pet Okt 28, 2011 11:19 pm | |
| lepa tica! samo nek se množe, lako ćemo ispravljati što ne bude valjalo! | |
|
| |
Aleksa
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Sub Okt 29, 2011 11:13 am | |
| Border, da li mozete da mi kazete iz koje kombinacije je dobijen ovaj primerak? I ako mozete jos i to... koji su pretci njegovih roditelja? Da li su svi preci ovog lizarda zlatni x srebrni lizard? | |
|
| |
border
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Ned Okt 30, 2011 11:25 pm | |
| 1986.te-godine u Zenici smo bili svi šokirani Lizardima moje vizit kartice su bile takve da je na njima bio dominantan i jedini Lizard sada kada mogu imati šta želim-stanje se promijenilo sada i uvijek me voza BORDER-ja sam opčinjen tom pticom svi moji Lizardi su porijeklom iz Holandije tamo imam prijatelja koji mi je -"napakovao" donio mi je Lizarde i jednog Vectisa parenjem ja sam dobio 100% Vectise-znači oni su "kuhali" mislio sam se riješiti i vjerovatno hoću Lizarda na ovim prostorima -"samo jedan sudija " mi je rekao da sam budala i da to ne radim ovo je jedna od tih kombinacija-koju radim mehanički bez namjera ja razumijem pitanje-ali nisam IN-ne interesuje me šta me intersuje?-prsa ja bi u Beogradu klečao kod Alekse i molio za pticu Lizarda sa prsima kakva ja smatram da trebaju biti-i kakva stvarno trebaju biti takvih nema-idemo dalje sve se može dobiti,crne noge,fantastična kapa,dobre krljušti sve prsa?????? Border je posebna priča-kakvog ja želim-460 funti ili 533 eura,komad -čekanje 2 godine i šta dobiješ u Bosni kažu -tebi Fato lijeka nema Inače, Aleksa imaš stvarno dobre Lizarde | |
|
| |
Aleksa
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Pon Okt 31, 2011 1:10 am | |
| Hvala Vam Border na lepim rečima! Mislim da ima još posla do stvarno dobrih lizarda. Pitao sam Vas za kombinaciju parenja zato što mi to kod lizarda postaje sve veća zagonetka i uskoro ću postaviti jednu tabelu parenja lizarda koju sam pronašao na internetu. Biće zanimljivo prokomentarisati je, nadam se uz učešće što većeg broja odgajivača kanarinaca uopšte. | |
|
| |
border
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Pon Okt 31, 2011 9:41 pm | |
| evo Aleksa ja ću za početak citirat Duška Matošića-ovo si vjerovatno čitao ali neka posluži kao povod ostalim članovima za diskusiju Duško Matošić: -"najbolji rezultati se postižu ako se pare ptice zlatne osnovne boje sa srebrenom,a nikad par zlatnih ili srebrenih.Osnovna boja perja je ona na koju se nadograđuju svi crteži na ptici.Neke varijante osnovne boje variraju kod zlatnih od brončano žute do tamno kestenjaste,a kod srebrenih od srebrenasto sive do smećkasto žute. Osnovna boja perja mora biti čista ,bez ikakvih znaka zelene boje,i jednolična po čitavoj ptici.Ako se pari par srebrenih ptica ,gubi se kvaliteta boje i perja, a ako se pari par zlatnih ,gubi se oblik perja pa ptica izbleda mršavo.Za parenje se izbjegavaju ptice koje imaju svijetlo perje na kapi koja se nastavlja prema licu ,a takođe i ptice koje imaju sivi izgled perja jer je takvo perje nemoguće eliminirati iz potomstva-" ovome se može vjerovati ili ne vjerovati ali da bi se demantiralo treba puno vremena i velik broj uzoraka slika nema veze sa ovom diskusijom ,to je moj lizard | |
|
| |
Aleksa
| Naslov: Re: Lizard kanarinac Sre Nov 30, 2011 4:10 am | |
| Nisam čitao ovaj članak, ali ako je pisan ranije (pre, npr. 10ak godina) onda mogu da naslutim gde je nepotpunost ovakvom tumačenju parenja kod lizarda.
Preporuke nekih odgajivača (konkretno za tabelu koja sledi - Carlos Lima, OMJ sudija, koju prenose portugalski odgajivači, otac i sin, Antonio i Goncalo Ferreira) kažu sledeće:
1 - plavi dominantni X zlatni (homozigotni) = plavi dominantni i zlatni (homozigotni);
2 - plavi recesivni X zlatni (homozigotni) = zlatni nosilac plave (heterozigotni) i plavi dominantni;
3 - plavi recesivni X zlatni nosilac plavog = plavi i zlatni nosilac plavog;
4 - zlatni nosilac plavog X zlatni nosilac plavog = zlatni, plavi i zlatni nosilac plavog;
5 - plavi recesivni X plavi recesivni = plavi recesivni (mužjaci i ženke);
6 - plavi dominantni X plavi recesivni = plavi dominantni nosioci recesivnog i zlatni nosioci plavog recesivnog (ova kombinacija nije preporučljiva);
7 - srebrni dominantni X srebrni dominantni = ova kombinacija takođe nije preporučljiva jer se dobiju mladi srebrni dominantni sa defektom u volumenu i kvalitetu perja.
| |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Lizard kanarinac | |
| |
|
| |
| Lizard kanarinac | |
|