| Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) | |
|
+97Miloš Stalać coja danee9877 amir2 saggit MilanNis karlo28 markan banex Miljan B. daniel87 Don Milanessi Dusan91ks Pash031 cica danee987 lepotica cana marinac1 TomoCv Marjan milojed gorany82 MilosPlana Kyuzo aleksa culuman Ivan/Rex steva27 mocur miroslav bg žako miticsinger blueboy Aleksandar Djuric magi Djerdan vladogouldovi vasko Exotic sgrubi goran74 Matija95 skorkovic Dijamant kelies ivankv Igorche81 florida Šarengrad tatjanasd Stankovic Dalibor Vasic braneOS Iwan97 ivan79 farmacy vladimircvele nemanja-77 boze draganbely Rea Dare milun rade GoranM mt_manki dr.nenad86 ado marconi ivan83 acca dino sipi cody007 jecham papayajamaica bacobobi srdjan vr Gero Vasa fuz80 DarkoMne vlatko-phoenix stamil lica VeljaVa rtomek vecos ZQKY zucko Danijel SrdjanKG Sale77-Nis Alexandar Perceval Бане Laza Luckyboy 101 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
bacobobi
Broj poruka : 28 Datum upisa : 07.03.2010 Godina : 52 Lokacija : Osijek RH Slavonija
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Sre Dec 08, 2010 9:50 pm | |
| na ovom forumu a vezano za SZZ (standard zebrastu zebu) već je davnih dana gotovo sve objasnio moj jako dobar prijatelj Vedran Matković koji trenutno zbog posla i sveukupne situacije ne boravi u Osijeku pa samim tim i nije više aktivan u našem društvu, i mogu reći da nam jako ne dostaje njegova uzgojna linija i kvalitativno-kvantitativna, natjecateljska osobnost. No Vedrana na stranu htio sam reći da je SZZ uistinu ptica koja daje mogućnosti i ne baš iskusnim uzgajivačima da se afirmiraju u smislu eksperimentiranja boja i oblika ove ptice. Ovo govorim iz vlastitog iskustva uzgajivaća koji je krenuo od jednog para smeđeg mužjaka ( ne baš reprezentativnog) i sive svjetloleđe ženke koju sam prozvao "Big mama" jer je bilaskoro duplo veća od njega. Od te linije sam dobio toliko puno ptica selektivno ih pareći unazad 3 godine da niti dan danas ne mogu dokućiti odakle sve te mutacije, oblici i boje, osim toga da kroz svaku treću generaciju dobivam potpuno različite boje potpuno različite veličine i potpuno različite izvedbe ptica iz nerazumljivih razloga. Naime htio sam reći jednu jednostavnu stvar ili sam ja neznalica u uzgoju SZZ ili su one u tolikoj mjeri iskrižane sa svim i svačim da ih se jednostavno ne može kontrolirati, one jednostavno bacaju mlade kojom prilikom svaki puta iznova iznenađuju uzgajivača sa svojim bojama koje sežu do granica nevjerojatnosti, npr. od dvije bijele ladno dobijete mlade koji su crno-obrazni, pa onda od dvije smeđe ptice dobijete mlade koji su svjetloleđi sive boje, pa onda od smeđe i sive dobijete maskirne ženke (marmozet) sa smeđim markacijama a mužjake sa crnim obrazima i tako dalje i tako dalje. Jednako tako u međuvremenu dogodi vam se i to da vam crtež i veličina varira za 2 brtoja kako ja to znam reći pa vam je jedna ptica xxl, druga xl, a ostale dvije ss, jednostavno sa SZZ se nikad ne zna, sve ovo što sam vam ja napisao nije ništa u usporedbi sa pticama koje sam vam nabrojao, odnosno sa onim što one nose u sebi i čega su nositelji. Eto nabrojah vam ja tu svega i svačega a vi čitajte, razmišljajte i bavite se pticama koliko vas volja, one vas neće iznevjeriti nikada, osim što će vas iznevjeriti uvijek vaša očekivanja od njih. Lijep vam pozdrav želim i dase idalje bavite uzgojem ptica posebice SZZ, a sva korisna saznanja napišite na ovom forumu nadovezujući se i na moje komentare i sve druge ostale, pa možda nešto inaučimo, pozdravlja vas uzgajivač SZZ! | |
|
| |
sipi
Broj poruka : 4 Datum upisa : 16.11.2010 Godina : 52 Lokacija : stubline-obrenovac
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Sub Jan 01, 2011 9:58 pm | |
| pitanje imam 4 para zeba vec par puta nose jaja ali do sada se izleglo samo jedno ptice sada ima oko 30 jaja u vise kucica ako neko moze da mi pomogne sta da radim posto sam pocetnik hvala unapred Sipi | |
|
| |
Gero
Broj poruka : 20 Datum upisa : 13.05.2010 Godina : 51 Lokacija : Osijek-okolica,RH
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Sub Jan 01, 2011 11:38 pm | |
| Može tu biti raznih stvari. Dali upće sjede na jajima? A ako nisu u grijanom prostoru ja bi ih pripremio za sljedeću sezonu. Odvojio bi mužjake od ženki par mjeseci pa bi ih vratio u jato i možda bi se stanje popravilo kada se vrate u parove ili se ponovo upare, možda bi dobili veću želju za razmnožavanjem. Malo ih "nakljukati" vitaminima i kvalitetnijom hranom pa vidjeti što će se dogoditi. Par mjeseci neznači ništa., tj. u biti može biti puno stvari što je već napisano u ovoj temi ali treba svakako nešto pokušati da bi se popravilo stanje, možda bi ovaj način pomogao. Sretno!
Pozzz... | |
|
| |
dino
Broj poruka : 69 Datum upisa : 07.05.2010 Lokacija : podgorica
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Ned Jan 02, 2011 12:51 am | |
| [You must be registered and logged in to see this link.]Evo malo slika mojih zeba nisam ih bas najbolje naslikao i kad ih budem sledeci put slikao potrudicu se da to bolje ispadne. | |
|
| |
fuz80 egzoticar u usponu
Broj poruka : 532 Datum upisa : 18.06.2010
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Ned Jan 02, 2011 1:18 am | |
| pozz kolega lepe zebe imas. moj savet ti je da sklonis kucice jer je suvise hladno za njih!! kod mene su napustile mlade pre 15-tak dana a moje su na temperaturi od 10 do 15 stepeni ! pozz od Nikole | |
|
| |
dino
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Ned Jan 02, 2011 12:48 pm | |
| Ali nebi vjerovali meni se zebe ne razmnozavaju kad su u letilici ne znam zasto ali ja kada zavrsim sa parenjem u toku godine ja ih sve stavim u letilicu i one dosada nisu izlegnjivale mlade ne znam zasto cak su mi i ljeti neke bile u letilici kada je sezona parenja a ja sam im kucice stavio da im nije hladno. Hvala vam Nikola na savjetu ako budu htjele da se razmnozavaju ja cu im kucice maci mada cisto sumnjam.
Veeeeliki pozdrav od Dina | |
|
| |
dino
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Ned Jan 02, 2011 3:31 pm | |
| I moram da kazem da imam problm sa jednim parom zeba u pitanju je jedna bijela zenka i jedan sareni muzijak ta zenka stvarno uvijek snese 7-8 jaja i uviek su ili sva plodna ili je jedno neplodno e sad taj par zeba veoma slabo podize pilad prosle godine stavio sam ih u jedan kavez zajedno i zenka je od aprila do avgusta non stop snosila jaja ali su samo jedno pile podigli sva su im crkavala nije bio problem sa gnijezom jer imam odlicna kockasta gnijezda taman su dimenzije sve im dajem da jedu sta treba ja sam ih kasnije naravno odvojio da se zenka ne preforsira .Ne znam sta da radim bojim se da i ove godine ne bude isto tako da ne podizu pilad.Sta mi vi preporucujete da uradim. Veliki pozdrav | |
|
| |
bacobobi
Broj poruka : 28 Datum upisa : 07.03.2010 Godina : 52 Lokacija : Osijek RH Slavonija
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Ned Jan 02, 2011 10:22 pm | |
| NEMOJ sklanjat kućice pusti ptice da se legu, od 5 ostaće ti 2 ali te će bit prave i nećeš ih morat grijat to će biti one ptice koje su zdrave i one koje će garantirat zdravo potomstvo | |
|
| |
fuz80 egzoticar u usponu
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Pon Jan 03, 2011 12:02 am | |
| pozdrav Dino iskreno da ti kazem ja bi se te zenke resio jer ona nece nikad izvesti vise mladih. jednostavno je takva. ja sam probavao i muzjake da menjam i ishranu i u izolaciji su bili ali kad nece nece. ako hoces mlade od nje moras njena jaja da podmetnes pod drugu zenku koja je u istom periodu snela jaja kao i ona. ja sam to uradio letos i to uspesno!! neznam dino, uradi kako mislis da je ispravno jer nas dosta te savetujemo ovde a svi imamo drugacija iskustva. pa izaberi ... pozz od Nikole i nemoj mi persirati nisam toliko star | |
|
| |
jecham
Broj poruka : 273 Datum upisa : 21.10.2010 Godina : 52 Lokacija : Smederevo
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Ned Jan 23, 2011 4:12 pm | |
| Ja sam mom zebanu ponudio naklijalo zito i ne ljuti se. [You must be registered and logged in to see this image.] | |
|
| |
acca
Broj poruka : 35 Datum upisa : 20.01.2011 Godina : 45 Lokacija : surdulica
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Čet Jan 27, 2011 11:36 am | |
| sta mislite ima li sanse izvesti guldove ispod zebraste zebe POCETNIK | |
|
| |
ivan83
Broj poruka : 30 Datum upisa : 26.04.2010 Lokacija : Krusevac
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Čet Jan 27, 2011 4:11 pm | |
| ima, ali bolji su galebici i prvo bolje pocni sa zebama ako jos nisi nista pilio pa tek onda guldove. pozdav | |
|
| |
acca
Broj poruka : 35 Datum upisa : 20.01.2011 Godina : 45 Lokacija : surdulica
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Čet Jan 27, 2011 5:37 pm | |
| Drugar jesam izlegao zebice ,papagaje al sa guldovima nemam iskustva a galebice nemam | |
|
| |
jecham
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Ned Jan 30, 2011 10:30 pm | |
| | |
|
| |
marconi
Broj poruka : 163 Datum upisa : 23.05.2010 Godina : 50 Lokacija : Jagodina Srbija
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Ned Feb 13, 2011 12:55 pm | |
| | |
|
| |
jecham
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Ned Mar 13, 2011 8:05 pm | |
| Evo i ja sam konacno kompletirao jedan par zeba. HVALA Luckyboy-u. Za sad se dobro slazu, sede jedna pored druge, ali i sinoc i veceras muzjak udje u kucicu(zatvoreno gnezdo), a zenka ostane na stapu pored. [You must be registered and logged in to see this image.] | |
|
| |
Laza
Broj poruka : 1208 Datum upisa : 20.12.2009 Godina : 37 Lokacija : Svilajnac
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Ned Mar 13, 2011 8:56 pm | |
| Ma tvrdi pazar, ne da prvu noc ! | |
|
| |
fuz80 egzoticar u usponu
| |
| |
jecham
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Sub Mar 19, 2011 2:41 pm | |
| Evo i novosti. [You must be registered and logged in to see this image.]Jutros sam primetio jedno jaje.Nadam se da ce ih biti jos. | |
|
| |
ado
Broj poruka : 37 Datum upisa : 20.03.2011 Lokacija : austrija
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Ned Mar 20, 2011 2:38 am | |
| pozdrav ja sam novi na forumu! imam par australiskih zebrica koje sam nabavio prije dvije sedmice kupio sa kavez i svu opremu hranu itd.i posle prve sedmice muzjak je napravio gnijezdo i vec imam 4 jaja u kavezu imam jos i 2 tigrice ! htio bih pitati posto sam totalni amater sto se tice zeba nakon polaganja jaja koliko mogu da racunam na mlade?? i jos nesto muzjak je napravio gnijezdo extra tako da ne mogu da vidim koliko ima jaja zadnji put sam vidio 4 posle je doradio jgnijezdo vise nista ne vidim! lijep pozdrav molim odgovor ! | |
|
| |
fuz80 egzoticar u usponu
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Ned Mar 20, 2011 7:25 am | |
| - ado ::
- pozdrav ja sam novi na forumu! imam par australiskih zebrica koje sam nabavio prije dvije sedmice kupio sa kavez i svu opremu hranu itd.i posle prve sedmice muzjak je napravio gnijezdo i vec imam 4 jaja u kavezu imam jos i 2 tigrice ! htio bih pitati posto sam totalni amater sto se tice zeba nakon polaganja jaja koliko mogu da racunam na mlade?? i jos nesto muzjak je napravio gnijezdo extra tako da ne mogu da vidim koliko ima jaja zadnji put sam vidio 4 posle je doradio jgnijezdo vise nista ne vidim!
lijep pozdrav molim odgovor ! kolega nemoj da ti je tesko da citas od pocetka jer je sve objasnjeno na prvoj stranici ove teme, a ostalo su nasa iskustva ..... | |
|
| |
ado
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Ned Mar 20, 2011 3:11 pm | |
| evo slicica i od mene pa molim misljenje | |
|
| |
ado
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Ned Mar 20, 2011 3:19 pm | |
| | |
|
| |
dr.nenad86 ministar bez fotelje
Broj poruka : 2501 Datum upisa : 21.12.2009 Godina : 38 Lokacija : Niš
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Ned Mar 20, 2011 3:26 pm | |
| - ado ::
- kako da postavim slike??
Evo linka pa pogledaj......... [You must be registered and logged in to see this link.]Pozdrav | |
|
| |
ado
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Ned Mar 20, 2011 3:34 pm | |
| | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) | |
| |
|