| Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) | |
|
+97Miloš Stalać coja danee9877 amir2 saggit MilanNis karlo28 markan banex Miljan B. daniel87 Don Milanessi Dusan91ks Pash031 cica danee987 lepotica cana marinac1 TomoCv Marjan milojed gorany82 MilosPlana Kyuzo aleksa culuman Ivan/Rex steva27 mocur miroslav bg žako miticsinger blueboy Aleksandar Djuric magi Djerdan vladogouldovi vasko Exotic sgrubi goran74 Matija95 skorkovic Dijamant kelies ivankv Igorche81 florida Šarengrad tatjanasd Stankovic Dalibor Vasic braneOS Iwan97 ivan79 farmacy vladimircvele nemanja-77 boze draganbely Rea Dare milun rade GoranM mt_manki dr.nenad86 ado marconi ivan83 acca dino sipi cody007 jecham papayajamaica bacobobi srdjan vr Gero Vasa fuz80 DarkoMne vlatko-phoenix stamil lica VeljaVa rtomek vecos ZQKY zucko Danijel SrdjanKG Sale77-Nis Alexandar Perceval Бане Laza Luckyboy 101 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
jecham
Broj poruka : 273 Datum upisa : 21.10.2010 Godina : 52 Lokacija : Smederevo
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Sub Apr 14, 2012 10:51 am | |
| Gnezdo je bilo kao kućica, ali sam ga zamenio sa ovim otvorenim kad su ptičice počele da izleću, da bi se lakše vratile u gnezdo( i da bi ono očistio) | |
|
| |
Dalibor Vasic
Broj poruka : 531 Datum upisa : 03.01.2011 Godina : 29 Lokacija : Cicevac, Srbija
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Sub Apr 14, 2012 12:30 pm | |
| - jecham ::
- Slobodno ih odvoj. Oni bi trebalo poodavno da jedu sami. Trebao bi im davati bar-klas jer to vole da jedu.
Ima prijatelju i barklas, ma ja im stavljam dole na pod seme i jajčanu, kljucnu kad-kad, ali jutros ih hranio otac, i dalje traže da se hrane, a majka ih juri čim se popnu na stajalice, ona jutros snela 3 jaje... Hvala ti! | |
|
| |
Ivan/Rex
Broj poruka : 242 Datum upisa : 29.02.2012 Godina : 27 Lokacija : Cacak
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Sub Apr 14, 2012 9:54 pm | |
| - jecham ::
- Gnezdo je bilo kao kućica, ali sam ga zamenio sa ovim otvorenim kad su ptičice počele da izleću, da bi se lakše vratile u gnezdo( i da bi ono očistio)
e sad ne znam koliko su ti prihvatile takvo gnezdo ali moje tako nece( jer su plasljive i onda samo izlete sa gnezda i tako par puta i propade tura... dok u kucici teze izlaze jer su tako navikle( valjda se osecaju sigurnije) | |
|
| |
jecham
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Ned Apr 15, 2012 12:22 pm | |
| Prihvatile su odlično. Ženka je prvu noć provela napolju, ali je kasnije i ona ušla. Ne sme se menjati gnezdo dok su ptičice male. Ja sam ga stavio kad su sve izlazile napelje više dana, ali je jedna slabo letela pa sam je ja uveče vraćao ručno u gnezdo. | |
|
| |
Ivan/Rex
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Ned Apr 15, 2012 8:14 pm | |
| nisam ja njima ni menjao od kako sam napravio onu malu kucicu posto su dosta plasljive i onda kad nekog vide a pogotovu kad su bile napolju onda vide nekog i sidju sa jaja :S
napravio sam za zebe kucice (iz jednog dela ali sa pregradama ukupno 5 kucica) dimenzije su visina 12cm dubina 12cm i sirina 10cm... ja mislio da napravim 10x10x10cm ali mi se nekako omaklo za ta 2cm ali nema veze Smile tj nije jos komplet gotovo, jer treba da izbusim rupe i da napravim sa zadnje str vratanca da bih gledao da li ima jaja ili mladih Wink | |
|
| |
fuz80 egzoticar u usponu
Broj poruka : 532 Datum upisa : 18.06.2010
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Pon Apr 16, 2012 2:37 pm | |
| 10x10x10 je malo za zebe.... ja ih imam i ne koristim jer kad se ptici izlegnu s vremenom postaje tesna .... moje su 13x13x13 i sasvim zadovoljavaju potrebe.... rupa je 3,5 u precniku | |
|
| |
Ivan/Rex
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Pon Apr 16, 2012 3:25 pm | |
| nek se zadovolje i sa ovim e sad jbg kasno je ali cm vamo tamo nije strasno | |
|
| |
Dijamant
Broj poruka : 53 Datum upisa : 22.07.2010 Godina : 40 Lokacija : Pozarevac
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Pon Apr 16, 2012 10:46 pm | |
| Moje zebe nece da ulaze u kucice sve se legu u kanarinskom gnezdu neznam zasto nece u kucice | |
|
| |
skorkovic
Broj poruka : 356 Datum upisa : 05.05.2011 Lokacija : Uzice
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Pon Apr 16, 2012 11:36 pm | |
| Ja sam kupio 2 para zeba pre 2-3 meseca i ostavio ih zajedno u box. Stavim ubrzo i jedan par pocne da pravi gnezdo van kucice, na nekom nazidu. Drugi par pocne da pravi u kucici ali koliko god ja materijala stavim oni sve ubace u gnezdo. Na kraju je materijal poceo da ispada iz kucice. Vidim da nema leba od toga i razdvojim muzjake i zenke. Budu razdvojeni oko mesec dana i stavim ih onda u parilice, po par. Nakacim po kucicu na parilice i jedan par vec drugi dan je imao gotovo gnezdo(jos je malo trebalo da se dotera) a onaj par sto je pravio gnezdo van kucice nije posle 10 dana skoro nista uneo u kucicu. Pitam jednog prijatelja i on mi kaze da im stavim kanarinsko gnezdo. Ja im uvece stavim gnezdo i zenka ujutru snese jaje u njega, novi problem. Parili su se a nisu spremili gnezdo. Medjutim bili su veoma aktivni, gnezdo su zavrsili za 3 dana a zenka je svaki dan nosila. Medjutim vadio sam ta jaja i stavljao podmetna. Kada su zavrsili gnezdo vratio sam njihova jaja i zenka je pocela da lezi. 5 jaja je snela i ocekujem mlade uskoro. Onaj drugi par koji nema mere u ubacivanju materijala je krenuo po starom, ali sada sam ja ranije prestao da im dajem materijal i oni vise nisu imali od cega da prave tako da su od onog materijala maksimalno doterali gnezdo i pocela zenka da nosi. Danas je snela sesto jaje, mozda bude jos koje | |
|
| |
vecos
Broj poruka : 88 Datum upisa : 31.03.2010 Godina : 40 Lokacija : CALGARY
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Pon Apr 16, 2012 11:40 pm | |
| Vidim da se dosta rasprave vode oko hrane za mlade, gnjezdima, odvajanju od roditelja... uglavnom osnovna znanja koja je potrebno usvojiti prije nego počnemo uzgajati neku vrstu ptica! Postoje osnovna pravila i pravila koja vi sami stvarate ovisno o uvjetima i financijskim mogućnostima.
-mladi napuštaju gnjezdo sa tri tjedna, a uzimaju sami hranu sa oko 30-ak dana starosti... što bi značilo da će se najmanje tjedan- dva vraćati prespavati u gnjezdo ako im to roditelji dopuste! A ako roditelji imaju jaja ili ih namjeravaju imati tući će ptiće kao znak udaljavanja od istog... to nije znak da će ubiti mlade ili da ih neće hraniti, nego da je vrijeme da sebi nađu drugo mjesto za prenočiti! Najjednostavniji način je da stavite još jednu kućicu dok nevidite da se sami mogu 100% hraniti, te ih je tada najbolje odvojiti od roditelja!
-Hrana za mlade: Jedino pravilo je da im se hrana poslužuje u većim posudama (u kojima mogu stajati)... izbor sjemena je nebitan, iako će više imati problema sa prosom nego sa muharom (proso je veći i okrugliji)...
-veličina gnjezda: nepisano pravilo glasi 10x10x12 (šxdxv) za "obične" i 12x12x15 za izložbene SZZ... kod ove teme uistinu nema pravila, meni su se legle i u velikim i u malim gnjezdima, otvorenim, zatvorenim, saksijama (kalićima), hranilicama... čak su ga i same pravile u grmlju kao pletije... tu se više radi o samoj ptici (u čemu se ona osijeća sigurnije) i navikama koje stvarate sami vi!
| |
|
| |
Ivan/Rex
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Uto Apr 17, 2012 2:55 pm | |
| e vidis koliko moje ne vole gnezda toliko tvoje ih vole,a moje ih ne podnose imam jedno pitanje ne vezano za temu al ae ovde da pitam jer je najsvezije ovde [You must be registered and logged in to see this link.]izleti mi ovo kad hocu da posaljem pm, ne znam zbog cega, do sad je htelo... | |
|
| |
fuz80 egzoticar u usponu
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Uto Apr 17, 2012 4:59 pm | |
| verovatno si spamovao ........... | |
|
| |
Ivan/Rex
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Uto Apr 17, 2012 5:02 pm | |
| i ja mislim da je to, al ipak da proverim, hvala na odgovoru! izbusio sam kucice u obliku nekog neravnog kruga jer sam busio burgijom(zaboravio da kupim glodalicu, ako se tako zove) pa se nekako snasao.... nisu sve rupe jednake ali su priblizne... pola cm vamo tamo nije strasno(kad se uzme u obzir da sam busio burgijom) jos samo sa zadnje strane da napravim vrata za nadgledanje | |
|
| |
Matija95
Broj poruka : 643 Datum upisa : 12.12.2011 Godina : 29 Lokacija : Indjija
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Uto Apr 17, 2012 5:15 pm | |
| - Ivan/Rex ::
- nisam ja njima ni menjao od kako sam napravio onu malu kucicu posto su dosta plasljive i onda kad nekog vide a pogotovu kad su bile napolju onda vide nekog i sidju sa jaja :S
napravio sam za zebe kucice (iz jednog dela ali sa pregradama ukupno 5 kucica) dimenzije su visina 12cm dubina 12cm i sirina 10cm... ja mislio da napravim 10x10x10cm ali mi se nekako omaklo za ta 2cm ali nema veze Smile tj nije jos komplet gotovo, jer treba da izbusim rupe i da napravim sa zadnje str vratanca da bih gledao da li ima jaja ili mladih Wink Mislim da si pogresio sto si napravio iz jednog dela kucice jer su zebe teritorijalne.Zebama se obicno kace kucice na raznim visina i po celom kavezu,a ne u jednoj ravni. | |
|
| |
Ivan/Rex
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Uto Apr 17, 2012 6:43 pm | |
| nema veze ako bude trebalo da se nesto popravlja ili da se prave nove ima materijala a i ako se pobiju uletim ja i skrcam ih salim se pa proba cu ovako ako nista onda cu morati nove da pravim... | |
|
| |
Ivan/Rex
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Pet Apr 20, 2012 7:49 pm | |
| da li mi je bolje da nove zebe(ovogodisnje i sa ovim mojim starim) da odmah pustim u veliku volijeru ili da ih po parovima stavim prvih mesec dana u posbne kaveze pa posle da ih pustim u veliku volijeru... tj `veliku` volijeru, nece ona biti nesto preterano velika 1mx70cmx50cm vxsxd, ali nije ni bitno... i da li mi je bolje da sad ovaj par(mama i sin) razdvojim sa nekim drugim zebama, tacnije mamu sa nekim novim mladim muzjakom a sina sa nekom novom mladom zenkom jer da ne bi bile u srodstvu, ili mi sve to nista ne znaci (ako dodje do rasparivanja i novog sparivanja u zajednickoj volijeri) ne znam da li sam lepo objasnio ali mislim da cete razumeti sta sam hteo da kazem... | |
|
| |
Exotic
Broj poruka : 41 Datum upisa : 27.01.2011 Lokacija : Kovačica
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Uto Apr 24, 2012 3:28 pm | |
| Ne znam da li se to i vama događalo, ali moje zebe (uglavnom mužjaci) su počeli da čupaju perje jedan grugom i da ga nose u gnezda. Verovatno to rade zbog nagona da prave gnezdo, ali već su ga odavno napravili i već treba da im se legu mladi, pa zato ne želim da im stavim novi materijal za pravljenje gnezda. Šta mislite, kako da ih sprečim da to rade? | |
|
| |
ivan79
Broj poruka : 211 Datum upisa : 11.07.2011 Godina : 44 Lokacija : nova pazova
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Uto Apr 24, 2012 3:45 pm | |
| ja im ubacujem svaki dan po malo materijala.taman da kao nesta rade a obicno ne zatrpaju jaja ali moras gledati.ako pokriju ti skloni | |
|
| |
skorkovic
Broj poruka : 356 Datum upisa : 05.05.2011 Lokacija : Uzice
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Uto Apr 24, 2012 3:57 pm | |
| Tako sto cete im staviti opalo perje drugih ptica i oni ce to koristiti umesto da cupaju jedni drugima | |
|
| |
fuz80 egzoticar u usponu
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Uto Apr 24, 2012 5:30 pm | |
| - Exotic ::
- Ne znam da li se to i vama događalo, ali moje zebe (uglavnom mužjaci) su počeli da čupaju perje jedan grugom i da ga nose u gnezda. Verovatno to rade zbog nagona da prave gnezdo, ali već su ga odavno napravili i već treba da im se legu mladi, pa zato ne želim da im stavim novi materijal za pravljenje gnezda. Šta mislite, kako da ih sprečim da to rade?
nestavljaj im ništa jer će to čupanje trajati par dana i prestaće.......ako staviš materijal ili bilo šta drugo zatrpaće jaja i ništa od mladih...... | |
|
| |
Exotic
Broj poruka : 41 Datum upisa : 27.01.2011 Lokacija : Kovačica
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Sre Apr 25, 2012 3:08 pm | |
| Nisam ni planirao da im stavljam još materijala, danas su se izlegli novi mladi i nadam se da će sada biti preokupirani hranjenjem mladih, pa valjda neće čupati perje. | |
|
| |
Ivan/Rex
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Sre Apr 25, 2012 7:36 pm | |
| imam jedno pitanje da li moze da se daju zebama ili drugim papagajima crvici koji se koriste za pecanje? to jos uvek nisam probao, pa zbog toga pitam, da li da kupujem to ili ne... | |
|
| |
florida
Broj poruka : 80 Datum upisa : 02.09.2011 Godina : 45 Lokacija : ledine
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Sre Apr 25, 2012 8:10 pm | |
| nemoj crvice za pecanje ,uzmi ako nedjes tenebrije one su dobre za ptice ima ljudi po oglasima ih prodaju ja ih koristim u ishrani egzota pozzz....
| |
|
| |
Ivan/Rex
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Sre Apr 25, 2012 8:19 pm | |
| a sta ti to dodje tehebrije... | |
|
| |
jecham
| Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Sre Apr 25, 2012 9:36 pm | |