Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Forum za ljubitelje ptica
Pravila foruma
1. Zabranjeno je vredjanje po bilo kom osnovu
2. Zabranjeno je slati privatne poruke i poruke na forumu u vidu spamova i reklamiranja
3. Zabranjeno je postavljati autorske tekstove a da ne ostavite i link odakle je preuzet
4. Lazno predstavljanje i koriscenje tudjih identiteta kao i dupli nalozi
5. Koristiti vulgarne izraze
6. Krsenje privatnosti tj postavljati podatke trecih lica bez njihove dozvole
7. Mogucnost slanja privatnih poruka dobijate posle 20te poruke na forumu
8. Oglasavanje na forumu je strogo zabranjeno, osim u delu predvidjenom za to (za oglasavanje morate da ispunite uslov od 20 poruka na forumu a onda se javite administratoru foruma)
Sekcija pticara Subotica
Od skora smo postali oficijelni forum sajta sekcije pticara Subotice pa sve ujedno pozivam da posete sajt
Broj poruka : 88 Datum upisa : 31.03.2010 Godina : 40 Lokacija : CALGARY
Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Sre Mar 28, 2012 10:27 am
Nisam siguran da se mogu složiti sa izjavama o jajčanoj ishrani u vrijeme kad ptice imaju mlade. Godinama držim ptice u jatu i nisam u mogućnosti svakoj pojedinačno davati hranu koja je njoj potrebna, tako da moje ptice dobivaju jajčanu prije leženja, dok leže na jajima i dok hrane mlade... i tako cijelu sezonu! A i ptice koje su mi odvojene također hranim istim principom. Štoviše kvalitetno pripremljena jajčana hrana je izuzetno važna za mlade jer djelom izaziva gigantizam (veći mladi). Poznato je da se izbacivanje mladih često pojavljuje kod mladih gouldova (isto tako nije rijedak primjer ni kod drugih egzota), te se neke ptice nastave tako ponašati cijeli svoj životni ciklus ili bar neko vrijeme, takve ptice udaljavam ili jednostavno podbacujem jaja pod druge. Tu se jednostavno radi o psihi ptice i tu se ne može ništa! Kvalitetno pripremljena ptica za parenje, ako je zdrava i psihološki i fizički ne bi smjela raditi takve stvari! Pozz!
Matija95
Broj poruka : 643 Datum upisa : 12.12.2011 Godina : 29 Lokacija : Indjija
Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Sre Mar 28, 2012 10:59 am
vecos ::
Nisam siguran da se mogu složiti sa izjavama o jajčanoj ishrani u vrijeme kad ptice imaju mlade. Godinama držim ptice u jatu i nisam u mogućnosti svakoj pojedinačno davati hranu koja je njoj potrebna, tako da moje ptice dobivaju jajčanu prije leženja, dok leže na jajima i dok hrane mlade... i tako cijelu sezonu! A i ptice koje su mi odvojene također hranim istim principom. Štoviše kvalitetno pripremljena jajčana hrana je izuzetno važna za mlade jer djelom izaziva gigantizam (veći mladi). Poznato je da se izbacivanje mladih često pojavljuje kod mladih gouldova (isto tako nije rijedak primjer ni kod drugih egzota), te se neke ptice nastave tako ponašati cijeli svoj životni ciklus ili bar neko vrijeme, takve ptice udaljavam ili jednostavno podbacujem jaja pod druge. Tu se jednostavno radi o psihi ptice i tu se ne može ništa! Kvalitetno pripremljena ptica za parenje, ako je zdrava i psihološki i fizički ne bi smjela raditi takve stvari! Pozz!
Kako pripremas tu hranu koja izaziva gigantizam ?
vecos
Broj poruka : 88 Datum upisa : 31.03.2010 Godina : 40 Lokacija : CALGARY
Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Sre Mar 28, 2012 11:06 am
Gigantizam kod ptica je vrlo složena tema! Želio sam reći da ako kvalitetno napravite jajčanu hranu, vaši mladi napreduju puno bolje! Naravno nesmijemo zaboraviti zelenilo, voće, sjeme... ukratko- što raznovrsnija i kvalitetnija hrana, to su vaši mladi bolji!
skorkovic
Broj poruka : 356 Datum upisa : 05.05.2011 Lokacija : Uzice
Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Sre Mar 28, 2012 11:09 am
Matija nisi dobro razumeo. To je prihrana u koju ulaze zelenis, voce i povrce i jajcana hrana. Jajcanu hranu neki kupuju gotovu, neki sami prave. Vecos inace sam pravi. Sigurno ce ti mladi bolje napredovati i biti krupniji ako su im roditelji bili dobro spremljeni za parenje i ako od svog prvog dana budu hranjeni dobrom i kvalitetnom hranom. Sigurno ce biti veci mladi od jednog para ako su hranjeni svim gore spomenutim prihranama od mladih istog tog para ako su hranjeni obicnom zrnastom hranom. Sto raznovrsnije to bolje.
Matija95
Broj poruka : 643 Datum upisa : 12.12.2011 Godina : 29 Lokacija : Indjija
Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Sre Mar 28, 2012 11:25 am
skorkovic ::
Matija nisi dobro razumeo. To je prihrana u koju ulaze zelenis, voce i povrce i jajcana hrana. Jajcanu hranu neki kupuju gotovu, neki sami prave. Vecos inace sam pravi. Sigurno ce ti mladi bolje napredovati i biti krupniji ako su im roditelji bili dobro spremljeni za parenje i ako od svog prvog dana budu hranjeni dobrom i kvalitetnom hranom. Sigurno ce biti veci mladi od jednog para ako su hranjeni svim gore spomenutim prihranama od mladih istog tog para ako su hranjeni obicnom zrnastom hranom. Sto raznovrsnije to bolje.
Ja dajem zebama jajcanu hranu svaki drugi dan kad imaju mlade (kupovnu i hranu koju sam pravim),a dok leze na jajima prekidam davanje jajacane hrane.
skorkovic
Broj poruka : 356 Datum upisa : 05.05.2011 Lokacija : Uzice
Ako su ptice bez siljenja snele jaja i pocele da leze,a dok su lezale dobijale su jajcanu hranu,moguce je da se muzijak usili i dobije ponovo zelju za parenjem pa se desava da poizbacuje mlade,apsurdno je diskutovati na ovu temu jer je sve zavisi od same ptice,poz
Dijamant
Broj poruka : 53 Datum upisa : 22.07.2010 Godina : 40 Lokacija : Pozarevac
pozz. svima ,evo moj beo cubasti par je izlegao 4 komada zebica,danas su izasle iz gnezda i primetio sam da je muzjak dosta zivahan sve je pocupao repove mladim pticama,jednoj se cak i rana otvorila ali ne toliko strasna,bila je u nekakvom soku,a zatim je uzletela i vratila se u gnezdo sa ostalim pticama... sta mi je ciniti,mucio sam muke sa tim muzjakom nije nikako hteo da menja zenku na jajima sad mu je prvi put .. ?
magi
Broj poruka : 6 Datum upisa : 26.03.2011 Godina : 35
pozdrav svima, jedan par mojih zeba je sneo 3 jaja,ali samo zenka lezi po ceo dan a muzjak samo nocu ulazi u gnezdo. lezi vec nedelju dana. da li je to normalna pojava ? Hvala
florida
Broj poruka : 80 Datum upisa : 02.09.2011 Godina : 45 Lokacija : ledine
Pozdrav! Imam jedno pitanje!? Od lani držim zebice. U jesen sam ih iz vanjske volijere premjestio u jednu prostoriju u kući gdje se temp.zraka nije spuštala ispod +16 . Planiram ih vratit u vanjsku volijeru i početi razmnožavati,ali ne znam kada da to uradim jer su kod nas noći i do +5. Koji su vaši savjeti?
jecham
Broj poruka : 273 Datum upisa : 21.10.2010 Godina : 52 Lokacija : Smederevo
Dosta ste napredovali od mog zadnjeg pisanja, svaka čast! No, od 4 jajeta se izlegla 3 mlada ptića koja su pre par dana izašla iz kaveza, sada su na patosu još ih hrane roditelji. Polako je krenulo, ne bih da idem u offtopic, krenuli su i kanarinci, očekujem jaja od pevajućih, i dijamant golubića, od divljaka očekujem nešto tek početkom maja. Uskoro slike, izvinjavam se još jednom za off...
steva27
Broj poruka : 17 Datum upisa : 05.04.2012 Lokacija : Prokuplje
Imam par zebica koje su se uparile i vec sagradile gnezdo. Muzjak je skroz beo,pa me zanima da li je to neka mutacija ili postoji i ta varijanta zebrastih. Unapred hvala
Aleksandar Djuric
Broj poruka : 138 Datum upisa : 05.10.2011 Godina : 27 Lokacija : Vlasotince
Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Sub Apr 07, 2012 3:00 am
Pozdrav Stevo Procitaj temu od pocetka i sve ce ti biti jasno !
evo i mojih ovogodisnjih zebica. Mužjak je eliminisan(u drugi kavez) jer je počeo da maltretira male, jer hoće ponovo da se pari.[You must be registered and logged in to see this image.]
Kod mene je počela i druga tura, ženka je danas snela drugo jaje. Problem mi je što su tri mlada iz prve ture još uvek sa njima, umeju da lete koliko-toliko, mislim da su naučili sami da jedu, ali još uvek traže da ih hrane. Majka ih juri da ih ,,tuče,, E sad, strah me da se to ne završi fatalno jer je počela opet da nosi i da leži. Kad da odvojim mlade, danas im je 31.dan sa roditeljima, kljunovi su im još uvek crni...
jecham
Broj poruka : 273 Datum upisa : 21.10.2010 Godina : 52 Lokacija : Smederevo
Slobodno ih odvoj. Oni bi trebalo poodavno da jedu sami. Trebao bi im davati bar-klas jer to vole da jedu.
Ivan/Rex
Broj poruka : 242 Datum upisa : 29.02.2012 Godina : 27 Lokacija : Cacak
Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Sub Apr 14, 2012 9:45 am
jecham ::
evo i mojih ovogodisnjih zebica. Mužjak je eliminisan(u drugi kavez) jer je počeo da maltretira male, jer hoće ponovo da se pari.[You must be registered and logged in to see this image.]
Ne mogu dobro da vidim gnezdo jel to gnezdo kao kucica ili ono samo udubljenje kao sto prave domace pticice ( obicno gnezdo)...