Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Forum za ljubitelje ptica
Pravila foruma
1. Zabranjeno je vredjanje po bilo kom osnovu
2. Zabranjeno je slati privatne poruke i poruke na forumu u vidu spamova i reklamiranja
3. Zabranjeno je postavljati autorske tekstove a da ne ostavite i link odakle je preuzet
4. Lazno predstavljanje i koriscenje tudjih identiteta kao i dupli nalozi
5. Koristiti vulgarne izraze
6. Krsenje privatnosti tj postavljati podatke trecih lica bez njihove dozvole
7. Mogucnost slanja privatnih poruka dobijate posle 20te poruke na forumu
8. Oglasavanje na forumu je strogo zabranjeno, osim u delu predvidjenom za to (za oglasavanje morate da ispunite uslov od 20 poruka na forumu a onda se javite administratoru foruma)
Sekcija pticara Subotica
Od skora smo postali oficijelni forum sajta sekcije pticara Subotice pa sve ujedno pozivam da posete sajt
Odlično je napravljeno, ptice imaju dovoljno prostora dobro je osvjetljeno i prozračno, ali vidim jedan mogući problem! Zeraste zebe su kao i večina ptica za vrijeme parenja i podizanja mladih jako teritorijalne ptice, a tvoja su gnjezda poredana jedna do drugih i u istoj visini... Znači jedino što moraš napraviti je "pobacati" gnjezda po cijeloj volijeri sa što večim razmakom i poželjno je da nisu u istoj visini tako da se jači parovi smjeste u najviše i tako imaju bolji pregled, te ostale ne gledaju kao prijetnju. Postoji i druga mogučnost, da postavljaš gnjezda do samog vrha volijere tako da ostali parovi ne mogu stati na vrh gnjezda drugog slabijeg para, te će taj isti "slabiji" par imati bolju poziciju za braniti svoj teritorij.
pozz Slike su odlične!
ivan79
Broj poruka : 211 Datum upisa : 11.07.2011 Godina : 44 Lokacija : nova pazova
Moj savjet je da napraviš par privremenih (ako nisi u mogućnosti napraviti stalna), te ih postaviš na mjesta koja smatraš najboljima, te ih nakon što se mladi izlegnu zamjeniš stalnima.
vecos
Broj poruka : 88 Datum upisa : 31.03.2010 Godina : 40 Lokacija : CALGARY
Što se tiće savjeta Jecham da staviš nekakvo bilje u saksiji unutar volijere je odličan ako se radi o umjetnom bilju ili zimzelenim živim biljkama, to su ptice koje će strašnom brzinom pojesti šta god da staviš zelenoga unutar volijere, a meni se dešavalo da su i žive zimzelene biljke obrstili do korjena, ne da bi ga pojeli nego da bi isti koristili kao materijal za gnjezda.
Moj savjet je da ono prekrasno bilje koje ti je pored volijere na žici samo dobro odžavaš, te će se one jako dobro osjećati i ovako zaštičene.
Što se tiće vrbinih grana... jako dobra ishrana mladim pticama, pticama pred parenje i općenito svim generacijama, pod hranu mislim pupove i mlado lišče... samo pazi da su duže od 20-30 cm jer će ih ptice bez problema nositi u gnjezda, a kako su ista jako kruta znaju polupati jaja. pozz
ivan79
pomoc. iz gnezda mi izaslo jedno pile staro 15 dana ,ali sad ne moze da se vrati do gnezda, dali ce ga hraniti na patosu volijeri ili da ga vratim ja u gnezdo?
Sale77-Nis
Broj poruka : 939 Datum upisa : 28.12.2009 Godina : 47 Lokacija : Nis -Srbija
pomoc. iz gnezda mi izaslo jedno pile staro 15 dana ,ali sad ne moze da se vrati do gnezda, dali ce ga hraniti na patosu volijeri ili da ga vratim ja u gnezdo?
Bez brige hranice ga roditelji i tako nista ne diraj iako ga vratis opet ce izleteti !!!!
ivan79
pozdrav Ivane. lepa ti je i prostrana volijera ali nekako prazna. pticama treba postaviti sto vise elemenata iz prirode da se bolje osecaju. mozes videti na slikama moju volijeru koja je tu negde tvojih dimenzija a u njoj trenutno ima dvadesetak ptica i enterijer kao u prirodi sa brdascetom i potocicem gde se kupaju. imas bas dovoljno mesta da im ubacis celo stablo nekog sasusenog drveta i videces kako ce tad izgledati svetski. mnogo uspeha i kao sto ti rece moj komsija Sale jos egzota ubaci.
farmacy
Broj poruka : 62 Datum upisa : 03.11.2010 Godina : 61 Lokacija : Vučje, Leskovac, Srbija
Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Sub Avg 06, 2011 10:02 am
hvala farmacy ,dobra ideja za fontanu ali ne mogu sad da je pravim posto planiram na prolece da spojim ove dve volijere , i da zidam novu od cigle volijeru 2x3 sa prostorijom za zimu ,pa sam mislio tu da pravim fontanu i da zasadim par drveca.a sto se ptica tice narucio sam rizarice ,galebice ,ogrlicaste zebe i kineske prepelice sve po par .i cekam da mi se izleze desetak mojih zebica.mislim da ce mi to biti dovoljno
ivan79
Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Sub Avg 06, 2011 10:05 am
ovo je ta druga u njoj imam samo par zeba i par guldova [You must be registered and logged in to see this image.]
Dalibor Vasic
Broj poruka : 531 Datum upisa : 03.01.2011 Godina : 29 Lokacija : Cicevac, Srbija
Naslov: Re: Zebraste zebe (Taeniopygia guttata ) Ned Avg 07, 2011 11:05 am
Pozdrav! Citajuci ovu temu, i ove postove, dosta sam se zagrejao za ove zebe, i odlucio da nabavim jedan par(za pocetak).... nego, imam neku nedoumicu, moj drug ih ima godinu i po dana, tj. jedan par... drzi ih same u volijeri, i do sad su mu 3 puta pravile gnezdo(inace ima kucicu kao gnezdo) i tako leze 4-5 dana, i odjednom izbacuju jedno po jedno jaje, on rasturi gnezdo, one ga opet naprave, snesu, i opet izbace, sad im je skinuo gnezdo i nece vise da se nervira, pa ce pokusati tamo zimus ili odgodine.... Mada citajuci ovu temu video sam da ima i dosta ozbiljnijih stvari, na izgleda su kao neke sitnice ali veoma bitne!! Dosta sam procitao i naucio neke stvari tj.gomilu novih stvari u vezi njih! Hvala!
Pozdrav!
ivan79
Danas sam nabavio prelepog muzijaka, bice uskoro i slika... e sad video sam da u nekom postu pise da se daje seme niger, je l' se daje proklijalo ili onako obicno u dozeru?? I da, je l' biste mogli malo vise da napisete o ishrani, zanima me sta im se sme davati od voca i povrca, za usiljavanje sam vec procitao, dajem mu za sada gotovu hranu za egzote, stavio sam grit, i barklas....
Pozdrav!
Luckyboy General
Broj poruka : 1626 Datum upisa : 20.12.2009 Lokacija : Smed.Palanka Šumadija
Seme nigera ide u smeši za egzote uglavnom 2%,neke ptice neće da ga jedu,ali naklijan jedu sve. Što se bara tiče ja ga dajem jednom do dva puta nedeljno,više kao poslasticu i zanimaciju za ptice,nego kao deo obavezne ishrane,mada znam neke odgajivače koji samo proso daju i bar.
Dalibor Vasic
Broj poruka : 531 Datum upisa : 03.01.2011 Godina : 29 Lokacija : Cicevac, Srbija
Dalibore, ja zebicama dajem pored prosa i mesavine za kanarince i poluzreli muhar (kad ga ima) i zreli muhar i primecujem da muhar rado jedu u periodu parenja i odgoja mladih. normalno i jajcana hrana dok ne snesu prvo jaje a onda tek kod ishrane mladih. nesto ne jedu natopljenu plazmu kao tigrice. pozdrav!
Dalibor Vasic
Cuo sam danas od odgajivaca od kog sam kupio zebicu, da moze i hrana za kanarinca, danas sam slucajno naleteo u dvoristu na muhar sivi (Setaria glauca) i ubrao dva ova kao klasa i dao mu, koliko sam mu stavio poceo je da jede.... Znaci kad se upare tj.kad dostignu polnu zrelost da im dajem jaje dok ne snesu prvo jaje, i posle prestaje, ako sam dobro razumeo ?? A kad se izlegu mladi citao sam nesto, moze jaje pomesano sa keksom i malo potopljeno, da bude onako kasasto ?? Hvala ti puno na ovim informacijama, pomogao si mi jako!
Pozdrav!
ivan79
Moze, ali mora da ima ispod oka narandzaste krugove, ili neke druge boje uglavnom ispod oka, izgleda kao da su mu to ,,usi,, to je znak da je muzijak 1000% ako nema onda nije.....