Pravila foruma | 1. Zabranjeno je vredjanje po bilo kom osnovu
2. Zabranjeno je slati privatne poruke i poruke na forumu u vidu spamova i reklamiranja
3. Zabranjeno je postavljati autorske tekstove a da ne ostavite i link odakle je preuzet
4. Lazno predstavljanje i koriscenje tudjih identiteta kao i dupli nalozi
5. Koristiti vulgarne izraze
6. Krsenje privatnosti tj postavljati podatke trecih lica bez njihove dozvole
7. Mogucnost slanja privatnih poruka dobijate posle 20te poruke na forumu
8. Oglasavanje na forumu je strogo zabranjeno, osim u delu predvidjenom za to (za oglasavanje morate da ispunite uslov od 20 poruka na forumu a onda se javite administratoru foruma) |
Sekcija pticara Subotica | Od skora smo postali oficijelni forum sajta sekcije pticara Subotice pa sve ujedno pozivam da posete sajt |
|
| Pitanja u vezi sa genetikom | |
|
+21srxa golubx Matija95 skorkovic Džoni mica vasic Dalibor Vasic braneOS igorsand Vasa pero Rea fuz80 ticar sasar_le skender bajraktari sasaznas Boban malinois Laza dr.nenad86 25 posters | |
Autor | Poruka |
---|
dr.nenad86 ministar bez fotelje
Broj poruka : 2501 Datum upisa : 21.12.2009 Godina : 38 Lokacija : Niš
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Ned Apr 01, 2012 9:34 pm | |
| Rekoh ti vec kako mogu s tobom ucestvovati u nekoj diskusiji...... Nisi dostojan da sa tobom polemisem o genetici kad pravis greske koje svi pocetnici znaju, imas fore do 00 : 00h da se ispravis i da mi objasnis kako je ono moguce sto si ti napisao, tj. pogresio, jer ono nema dve blage veza sa zivotom. A ja cu ti odmah nakon toga kao uvazenom kolegi odgovoriti i s tobom nastaviti neku diskusiju... Ljudima objasnjavam na najlaksi moguci nacin, jer znam, a ti.... nekome objasnjavas nesto i drzis casove a ne znas osnovne pojmove i stvari. Ja sve sto napisem i kazem, obrazlozim, svako je dobio objasnjenje od mene dokumentovano ili semama parenja ili slikom, i rekoh ti ne skreci s'teme....... Imas vec postavljena pitanja, ocekujem odgovore od tebe kolega ticar....... Pozdrav | |
| | | ticar
Broj poruka : 432 Datum upisa : 31.12.2009 Godina : 40 Lokacija : Zadar,hr
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Ned Apr 01, 2012 10:04 pm | |
| može se vidjeti po crtežu naravno,ali feo je smeđa ptica i tako je najbolja u smeđoj seriji.
a sad oćeš li odgovoriti na moje pitanje,tj to si ti prvi napisao pa tako i nije moje pitanje već samo da kažeš kako može biti dominantan ahat crv moz.tj zašto je dominantan.
| |
| | | dr.nenad86 ministar bez fotelje
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Ned Apr 01, 2012 10:22 pm | |
| Ok, ipak znaci raspitao si se i sada imas dve teorije, jedna od danas gde si napisao da je nemoguce razlikovati ahat feosa i smedjeg, i sada ova druga gde si napisao da je ipak moguce ih razlikovati, jel su to izlozbeni primerci??? A sto se tice tvog pitanja nikakv problem da ti odgovorim, sa zadovoljstvom... Ti mene pitao zasto je mozaik dominatan u odnosu na obojenost ???? Jel to bilo tvoje pitanje konkretno??? Ili si mislio na nesto drugo?? Pozdrav | |
| | | ticar
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Ned Apr 01, 2012 10:29 pm | |
| - dr.nenad86 ::
- Ok, ipak znaci raspitao si se i sada imas dve teorije, jedna od danas gde si napisao da je nemoguce razlikovati ahat feosa i smedjeg, i sada ova druga gde si napisao da je ipak moguce ih razlikovati, jel su to izlozbeni primerci???
A sto se tice tvog pitanja nikakv problem da ti odgovorim, sa zadovoljstvom... Ti mene pitao zasto je mozaik dominatan u odnosu na obojenost ???? Jel to bilo tvoje pitanje konkretno??? Ili si mislio na nesto drugo??
Pozdrav nisam se raspitao ali i dalje tvrdim da je teško prepoznati ako ne znaš što gledaš.tj trebaš dobro znati da bi raspoznao,ja možda i nebi uspio raspoznati. rekao si da AHAT CRV MOZ može biti dominantan i recesivan. ja kažem da nemože biti recesivan ali da je dominantan da. pitanje je zašto je AHAT CRV MOZ dominantan i zašto se ponaša kao dominantan.zbog čega. | |
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Ned Apr 01, 2012 10:50 pm | |
| Ok, to sam hteo , da vidim da li mislis na mozaicnu kategoriju uopsteno da li je dominatna i zbog cega ili mislis na ono sto sam ja pisao.... To su dve razlicite stvari....... Pa me to zanimalo da ti konkretno i odgovorim. Odgovoricu ti na to..... Kako je otkrivena odavno caka oko mozaika intenzivnih i neintenzivnih ( naravno ovde govorimo samo o odgajivackim cakama i internim odgajivacjkim terminima), pa se vodile diskusije po citavom svetu, i ostatak sveta pravio Talijane na one koji izmisljaju, fantaziraju i ne govore istinu, to se dokazalo posle izvesnog vremena i Italijani im se sada smeju i u zadnjih desetak godina drze primat u mozaicima, uzastopni svetski prvaci u mozicima su Italijani... A pravili su ih na......... Da ne pisem... Tako su u zadnjih 5,6 godina ti isti Talijani uocili recesivne i dominantne moziake crvene ahate, jer se trazilo da kod njih nema zutih letnih pera pa se radilo dosta na tome. I dostiglo se, da odredjeni mozaici koji jedu cak i uljane repice ne dobijaju zuta letna pera i da se doslo do necega korisnog... I samim tim su se izdvojile dve grupe ahat crvenih mozaika recesivni ( bez zutih krila ) i dominatni ( sa zutim krilima) u prvoj godini i nastali termini recesivni i dominantni ahat normal crveni moaici. Ukratko oko istorije. Imao sam prilike da vidim pre 3 godine kod kralja mozaika na Balkanu i te ptice koje su direktne linije svetskih prvaka a ja sa tim gospodinom saradjujem odlicno. Bila mi je totalna nepoznanica, ali sam se uverio, jer sam i ja nabavio te ptice i krenuo da radim sa njima. Parenjem dva dominantna cista dobijaju se samo dominantni ahat mozaici, parenjem dva dominantna nosioca recesivnog dobijaju se i jedni i drugi, ali i parenjem dva recesivca dobijaju se cisti recesivni mozaici ahat crveni. I to dovoljno govori u prilog tome, ja sam imao samo dominantne mozaike pa sam dobijao samo njih,a kada sam dobio i ove druge ptice poceli su se javljati i recesivni, to dovoljno govori u prilog ove do skoro tajne..... Cuce se za koju godinu i za ovo, pa ce se kao i za intenzivne mozaike shvatiti....... P.s. a sto se tice tvog odgovora oko feosa, gresis u potpunosti, kazes da se uporedbom jedva moze prepoznati ptica, to nije tacno, niti ispravno, i zato sam te navodio da kazes sta mislis da potvrdim ono sto mislim a to je da nemas elementarnog znanja, a to cu ti i dokazati u sledecem postu a videce i ostali...... Kao i do sada argumentima...... Pozdrav | |
| | | ticar
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Ned Apr 01, 2012 11:28 pm | |
| smeđeg i crnog ćeš teško prepoznati ali ahatnog i izabelnog je lako prepoznati jer i ne liče na feose,jer je ahat i izabela izbljeđena serija. znam ja što si ti mislio. ja sam pitao zašto se ahat crveni mozaik ponaša kao dominantan. zato jer je on u biti crveno naranđast(naranđast kad ne uzima karotin) a u pravilu naranđasta boja je dominantna. ps moji ahati nemaju žuta krila,znaći svi su recesivni | |
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Ned Apr 01, 2012 11:35 pm | |
| - ticar ::
- smeđeg i crnog ćeš teško prepoznati ali ahatnog i izabelnog je lako prepoznati jer i ne liče na feose,jer je ahat i izabela izbljeđena serija.
znam ja što si ti mislio.
ja sam pitao zašto se ahat crveni mozaik ponaša kao dominantan.
zato jer je on u biti crveno naranđast(naranđast kad ne uzima karotin) a u pravilu naranđasta boja je dominantna.
ps moji ahati nemaju žuta krila,znaći svi su recesivni Xaxaxxa, ovo je treca promena iskaza ticar za ovo kratko vreme.....Oko feosa i sada si zbunio ljude, tesko se razliku, sada lako, skoro ne postoje........ Ne smes menjati svoj stav, pravednije je reci ne znam, jbg...... A ti lepo definisi pitanje, zato sam te i pitao na sta konkretno mislis...... A mozaik je dominantan u odnosu lipohrom boju. A sto se tice tvojih, stvarno nisma upucen, niti sam ih video, ali eto prilike od prosle godine si krenuo ptice izlagati pa cemo se vidjati po izlozbama........ JA moje vec desetak godina izlazem, pa znam........ I jel si se odlucio sta ce biti konacni odgovor oko feosa i satinea, ili da obelodanjujem dokaze??? Pozdrav | |
| | | srxa
Broj poruka : 161 Datum upisa : 27.10.2011 Godina : 47 Lokacija : Novi Sad
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Pon Apr 02, 2012 12:20 am | |
| Ticar... - Citat :
- zato jer je on u biti crveno naranđast(naranđast kad ne uzima karotin) a u pravilu naranđasta boja je dominantna.
I Dr.Nenad... - Citat :
- A ti lepo definisi pitanje, zato sam te i pitao na sta konkretno mislis...... A mozaik je dominantan u odnosu lipohrom boju.
E sad...ovo sto cu da iznesem je samo teoretski, ali bih voleo da mi pojasnite svoje stavove. Crvena boja je dominantna. Mozaik je dominantan. A ja kazem ima i lipohrom beli dominantni, pa sta se onda dobije parenjem lipohrom belog dominantog sa bilo kojim od ova dva? Jel to znaci da ima "dominantno" i "dominantnije"?...a genetika kaze da se parenjem jedinki sa dva dominantna svojstva dobije intermedijalno...a ako je mozaik recesivni(pretpostavljam da se pod tim smatra nedostatak lipohroma na belim mozaicnim delovima ptice), zar ne bi dokazivanje toga bilo parenje takvog mozaika sa lipohrom crvenim, gde bi trebali dobiti sve lipohrom crvene, nosioce mozaicnog faktora, a u slucaju dominantnog mozaika da dobijemo intermedijalnu pticu sa losim rasporedom obojenosti? Jako bih voleo da mi ovo objasnite... PS. zanemario sam melaninsku seriju jer smatram da je nebitna za ovu diskusiju | |
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Pon Apr 02, 2012 2:56 am | |
| "zar ne bi dokazivanje toga bilo parenje takvog mozaika sa lipohrom crvenim"
Da zanemarimo melanin, parenjem lipohrom crvenog mozaika ( recesivnog) sa lipohrom crvenim zna se jasno sta se dobija... Kada govorim o "dominantnosti-recesivnosti kod mozaika", ne odnosi se na umesanost tog faktora i mesanju sa osnovnom lipohrom bojom... Dosta je specificno. Jer u protivnom slucaju kada se pomesa zuta boja i crvena boja znamo sta se dobija, dobijemo narandzastu ( i nasledjivanje je intermedijalno), kada se radi o dominantno belom i crvenom ahat normal mozaiku. Ali znamo da se dobija samo crvena boja ( ne narandzasta) u ovim slucajevima kod parenja ovih mozaika sa ovim faktorom i teorija oko "mesanja boja pada u vodu". A kada sam rekao dominatno, zna se na sta sam mislio, to sam i napisao, mozaik faktor je dominantan u odnosu na lipohrom boju kod lipohromaca. Pozdrav | |
| | | pero
Broj poruka : 163 Datum upisa : 20.04.2010 Godina : 71 Lokacija : Darda, Hrvatska
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Ned Apr 08, 2012 6:40 pm | |
| Probao sam pratiti ovu temu zadnjih par stranica pa mi neke stvari nisu jasne. Mislim da imate dosta problema sa terminologijom. Najprije pitanje tičaru. Šta te zanima? Satinei, feosi ili bijela krila ? (ispravite me ako griješim, možda nisam dobro proradio ili svatio pitanja). Najprije crveno oko kod melanina (satine, feo). Crveno oko nastaje kada izstanu samo crni ili samo smeđi melanini. Mutacije mogu biti u sve 4 serije. U standardima piše koje se SERIJE ne takmiče, što ne znači i da ne postoje. Zašto se ne takmiče? Jer dolazi do razrjeđenja melanina. Crni satine izgleda kao lipokromac. Talijani kažu lipokrom-melaniko. I na koju foru onda ne možeš razlikovati feosa u smeđoj seriji(gdje je najjači, od ahatne serije gdje se gubi crtež. Kada govoriš o recesivnim krilima kod ahata mozaika, tu prvenstveno griješiš u terminologili. Ahat je serija, mozaik kategorija, a koliko sam savatio želiš bijela krila(govoriš o lipokromu). Mislim da je tu sve jasno ali ipak ću malo dodati. Nije ovo vezano uz kategoriju mozaik. Pogledajte da imamo kod lipokromaca zasebne razrede. Na primjer žuti sa bijelim krilima i žuti bez bijelih krila. Što se tiče kategorije mogu biti A, B ili C. Za C je to posebno važno jer se dobije više kredno bijelih zona. A u temi govorite o dominantnoj žutoj ili crvenoj boji letnih pera ili recesivnoj (bijeloj), boji krila. Tičar za početak probaj izdvojiti „recesivne“ –one sa bijelom ili bljeđom bojom letnih pera krila. Dogodine ih međusobno upari, a do 54 dana davaj hranu koja je siromašna lipokromskim pigmentima. Srxa: PA NACICU I JA SLIKU PA CU TI POKAZATI RAZLIKU IZMEDJU NEINTENIZIVNOG I LIPOHROM PASTELA. Neintenzivno je kategorija, a lipokrom pastel je faktor koji 50-ak % razrijedi lipokrom boju. Kompariramo kruške sai jabukama. ..POD PRETPOSTAVKOM DA JE TO TACNO, ONDA NE VAZI SAMO ZA AHAT CRVENE MOZAIKE, ZASTO NE BI BILO DOMINANTNIH I RECESIVNIH PTICA I KOD SVIH OSTALIH MOZAIKA, BEZ OBZIRA DA LI SU MELANINSKI ILI LIPOHROMNI? Ovdje govoriš o bijelim krilima. Kako se nasljeđuju je objasnio dr.nenad86. Točno da se odnosi na sve serije, ali i lipokrom kanarinci se takmiče se u A, B i C kategoriji u zasebnim razredima. E SAD...OVO STO CU DA IZNESEM JE SAMO TEORETSKI, ALI BIH VOLEO DA MI POJASNITE SVOJE STAVOVE. CRVENA BOJA JE DOMINANTNA. MOZAIK JE DOMINANTAN. A JA KAZEM IMA I LIPOHROM BELI DOMINANTNI, PA STA SE ONDA DOBIJE PARENJEM LIPOHROM BELOG DOMINANTOG SA BILO KOJIM OD OVA DVA? JEL TO ZNACI DA IMA "DOMINANTNO" I "DOMINANTNIJE"?...A GENETIKA KAZE DA SE PARENJEM JEDINKI SA DVA DOMINANTNA SVOJSTVA DOBIJE INTERMEDIJALNO...A AKO JE MOZAIK RECESIVNI(PRETPOSTAVLJAM DA SE POD TIM SMATRA NEDOSTATAK LIPOHROMA NA BELIM MOZAICNIM DELOVIMA PTICE), ZAR NE BI DOKAZIVANJE TOGA BILO PARENJE TAKVOG MOZAIKA SA LIPOHROM CRVENIM, GDE BI TREBALI DOBITI SVE LIPOHROM CRVENE, NOSIOCE MOZAICNOG FAKTORA, A U SLUCAJU DOMINANTNOG MOZAIKA DA DOBIJEMO INTERMEDIJALNU PTICU SA LOSIM RASPOREDOM OBOJENOSTI? Srxa – razmišljanje je dobro. Ali pojmovi (nespretna terminologija) je uputila na nešto što je posve krivo. Niti je crvena boja dominantna, a niti je mozaik kategorija dominantna. Drži se pojma bijela krila. Kad si govorio o crvenoj boji pretpostavljam da si podrazumijevao lipokrom na letnim perima u odnosu na bijela krila za koja kažete da su recesivna. Važno je znati da se oa osobina nasljeđuje. Pozdrav ! | |
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Ned Apr 08, 2012 7:03 pm | |
| Mom dragom kolegi ticaru sa osobnim zadovoljstvom kao sto sam i obecao, dokazacu da nije upravu i da nema osnovnog elementarnog znanja kad kaze da se smedji feos i ahat feos veoma tesko razlikuju i da je potrebno iskusno ostro oko odgajivaca iliti sudije....... Sa posebnim zadovoljstvom i u nadi da ce ticar moci da razlikuje ove dve serije feosa postavljam ove slike sa zeljom da i nas profesor ticar nauci nesto..... Ovo je tradiconalni smedji feos crveni mozaik , koji postoji , po svim teorijama....... A ima i lepu masku, moram priznati....... E sada ovo sto cu sada postaviti nije fatamorgana, ova ptica postoji, to je feos u ahatnoj seriji..... Samo po ticarevoj teoriji ta ptica ne postoji...... E sada, da li ovo stvarno postoji ili ne, nisam kompetentan da presudim, ko zna , mozda se ovde umesala neka vanzemaljska sila pa su meni ove slike pale s' neba tj. poslale mi ih kolege sa druge planete, iako ova mutacija na zemlji "ne postoji".... Razlika je evidentna, za ovo ne treba niko imati ostro oko, niti jedan minut iskustva, vec covek treba posedovati osnovnog elementarnog znanja, kada se upusta u neku diskusiju. P.s ubuduce bi molio da u ovoj temi predavanja drze dobri poznavaoci osnovnih elementarnih pojmova tj. oni koji poseduju bar minimum znanja o genetici i kanarincima boje, prvi i bitan uslov, da taj koji se upusta u diskusiju zna da svaka mutacija postiji u sve cetiri serije......A u svojoj licnoj arhivi imam slikanog ahatnog feosa crvenog mozaika, koga zanima ustupicu fotografiju i postaviti ovde, da vide da i kod nas u okruzenju ima ovakvih ptica. Toliko od mene, pozdrav iz Nisa | |
| | | srxa
Broj poruka : 161 Datum upisa : 27.10.2011 Godina : 47 Lokacija : Novi Sad
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Ned Apr 08, 2012 7:23 pm | |
| Dr.Nenade, jedno pitanje...
Kazes da svaka mutacija postoji u svakoj seriji..jos uvek ne posve tacno. Slazem se da postoji svaka mutacija koja dovodi do razredjenja melanina, ali evo, ima i nekih novih, neke su priznate, neke u fazi priznavanja, pa me tako zanimaju dve stvari.
Da li postoji homozigotni kanarinac sa duplim faktorom za braon? Znamo da postoji sa duplim faktorom za crno. Da li postoji Jaspe mutacija u Braon seriji? | |
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Ned Apr 08, 2012 9:10 pm | |
| Da stojim iza toga, svaka mutacija u svakoj seriji postoji..... Postoji homozigotni kanarinac sa duplim fakrorom za smedje, a to su "novi tip" smedjih kanarinaca koji imaju skoro crn crtez kada se pogleda na prvi pogled a u stvari su smedji tj. "braon" kako ti kazes....... Genetika je daleko otisla... Da bi mutacija kanarinaca bila priznata mora postojati u svim serijama, a mi ih svrstavamo u izlozbene i neizlozbene, ali svaka mutacija jer je to i uslov postoji u svakoj seriji. Jaspe postoji u smedjoj seriji naravno..... Ako smedju seriju zoves braon ??? Jel si na to mislio da bi bio siguran u tvoje pitane.... Cekamo sada ticara da se javi, jer zbog ovih ispisanih postova moze da nadje izgovor da niej video da postoji ahat feos...... Do skorog kucanja....... Pozdrav | |
| | | ticar
| | | | dr.nenad86 ministar bez fotelje
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Ned Apr 08, 2012 10:28 pm | |
| - ticar ::
- dr.nenad86 ::
- Drago mi ej ticar da si to naucio, i ovo ubrajam u moj veliki uspeh, da si posle tri godine shvatio do postoji ahat feos, sada te treba biti sram od onoga sto si pisao na jednom forumu, kada ti ja objasnjavao d apostoji ahat feos.....
A znas li da li takva ptica uopste postoji, pusti teoriju, mene praksa zanima , da li u Evropi ima koji primerak ahat feosa, u RH, Srbiji itd itd.....?????
P.s. A u ovom gnezdu ni jedan nije nikakv letna pera kompletno nisu izasla......
Pozdrav naravno da postoji samo je to teško vidjeti,ti vidiš feosa ili satinea ali se teško vidi jel ahat ili smeđi ili crni. isto kao što ahat topaze i eume možeš raditi preko crnih i preko ahata,dobit ćeš povratnim parenjem opet topaze ali neznaš kako su dobiveni.
a što se tiće recesivnih i dominantnih ahat mozaika crvenih to si ti negdje krivo pročitao,recesivni ne mogu biti a dominantni su svi.reci ti nama sad kad me prozivaš zašto su dominanti i zašto se ponašaju kao dominantni. U ovom postu si sve rekao, " tesko je razlikovati jeli ahat ili smedji ili crni......" Naravno da nije tesko, to je nebo i zemlja...... Zemlja i mars... Ok necu te vise daviti... Vazno je da su svi uocili razliku izmedju ahat feosa i smedjeg izmedju zemlje i marsa... Nadam se da si i ti to sada shvatio, zato sam i tu, da ti pomognem tj. edukujem kao stariji i iskusiniji kolega... Do skorog kucanja, Pozdrav | |
| | | ticar
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Ned Apr 08, 2012 11:21 pm | |
| a jesi me nasmija. stariji i iskusniji kolega,ja mislim da sam ipak ja stariji.
| |
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Ned Apr 08, 2012 11:44 pm | |
| Xaxaxxa, ticar ticar........ Tu smo malo i da se smejemo , jer ako nema smeha nema ni mladih odgajivaca, u suprotnom napravicemo bauk od genetike.... P.s a ono stariji i iskusniji se odnosi na " godine provedene na izlozbama, i takmicenjima" od 2002god se aktivno trakmicim od Drzavnog Sampionata u Nisu, pa proceni sam sta je pisac hteo reci.... Pozdrav | |
| | | pero
Broj poruka : 163 Datum upisa : 20.04.2010 Godina : 71 Lokacija : Darda, Hrvatska
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Uto Apr 10, 2012 9:50 pm | |
| Dupli smeđi - radi se o smeđem eumelaninu. Dupli faktor crnog ili smeđeg nastali su od južnoameričkih cajzlova. Ono "dupli faktor crnog ili smeđeg" mislio sam na zajedničko porijeklo od eumelanina. | |
| | | Zeljko 99
Broj poruka : 21 Datum upisa : 12.10.2012 Godina : 25 Lokacija : Padina
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Pet Nov 02, 2012 1:59 pm | |
| Pozdrav izvinite ali ja nebih da pravim pometnju u vezi kanarinaca ili sta vec ja bih samo hteo da pitam sta su to maticni parovi i da li ima i jos ovakvih naziva za parove(posebne) neznam kolko ce te shvatiti sta pitam ali pocetnik sam u ovome Hvala unapred | |
| | | Rea
Broj poruka : 760 Datum upisa : 31.10.2010 Godina : 50 Lokacija : Indjija
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Sub Nov 03, 2012 9:54 am | |
| - Zeljko 99 ::
- Pozdrav izvinite ali ja nebih da pravim pometnju u vezi kanarinaca ili sta vec ja bih samo hteo da pitam sta su to maticni parovi i da li ima i jos ovakvih naziva za parove(posebne) neznam kolko ce te shvatiti sta pitam ali pocetnik sam u ovome
Hvala unapred Rec MATICNI u svetu pticara oznacava ptice to jest parove muzjaka i zenku koji se reprodukuju , tacnije razmnozavaju i odhranjuju svoje mlade . | |
| | | Zeljko 99
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Sub Nov 03, 2012 10:52 am | |
| Pozdrav pa to radi svaki par odhranjuje mlade samo ako neuzmes na rucno odhranjivanje znaci sad kad bi ja imao male ptice a roditelji bi ih odhranili ja bih imao maticni par (to znaci da svi odgajivaci imaju maticne parove koji neuz imaju iz gnezdana rucno ohranivanje ) a maticni par se gleda po leglima ili ne napr "ako bi" moje tigrice odhranili trece leglo ili drugo znaci da su maticni par ili samo po prvom leglu su maticni par | |
| | | Rea
Broj poruka : 760 Datum upisa : 31.10.2010 Godina : 50 Lokacija : Indjija
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Sub Nov 03, 2012 11:14 am | |
| Mozes da ga gledas kako hoces , ne uzimaju odgajivaci za rucnu odhranu ptice uvek jer nece par da hrani . To je vec nesto drugo . Kod mnogih papagaja uparivanje neide bas lako , mnoge vrste uparivanje zna da traje i godinama , jednostavno treba naci adekvatnog partnera kako bi se dobio savrsen par koji ce ti dati brojnost mladih i prvenstveno kvalitet istih . | |
| | | Zeljko 99
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Sub Nov 03, 2012 12:34 pm | |
| dobro shvatio sam mnogo ti hvala | |
| | | pero
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Uto Sep 02, 2014 1:47 am | |
| Da li recesivna mutacija može da sadrži dominantno svojstvo. Tako je nekad, u Jugi, glasilo jedno od ispitnih pitanja za suca D grupe. dr.nenad86 - da li kod Vas u ispitnim pitanjima za suca postoji slična formulacija. | |
| | | neshns
Broj poruka : 15 Datum upisa : 06.02.2012
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Sub Maj 16, 2015 1:33 am | |
| Postovani...nadam se da na pravom mestu postavljam pitanje: Od dva para pevajucih, ostali su mi jedan muzjak i jedna zenka...otac i cekra, i po svemu sudeci, sad su se uparili. Citajuci temu, primetio sam da se uglavnom drzite kanarinaca,i ako sam dobro zakljucio, kod dve dobre ptice, to ne bi trebalo da pravi problem,. Zanima me da li se to odnosi i na papagaje?
Hvala! | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom | |
| |
| | | | Pitanja u vezi sa genetikom | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 77 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 77 Gosta :: 2 Provajderi
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 314 dana Sre Nov 20, 2024 10:51 pm
|
Zadnje teme | » POMOC KOD KATARINAPet Okt 21, 2022 10:28 pm od Kaludjerica » Kucica za gnezdo nasih ljubimaca Pet Okt 21, 2022 10:09 pm od Kaludjerica » Kragujevacki visokoletacSre Jan 27, 2021 10:37 pm od marconi » Zebraste zebe (Taeniopygia guttata )Pon Jul 27, 2020 5:00 pm od ZQKY » БЕРЗА, ПАНЧЕВО 25.02.2018.Sre Feb 12, 2020 9:52 pm od sasad » Malino kanarinciPet Maj 31, 2019 12:27 pm od Laza» Malino kanarinci - ocenjivanjePet Maj 31, 2019 12:22 pm od Laza» Tigrica - Cudna nanosnicaČet Maj 30, 2019 3:28 pm od Laza» Tigrica (Melopsittacus undulatus)Uto Maj 14, 2019 5:14 pm od TatjanaS |
|