| Pitanja u vezi sa genetikom | |
|
+21srxa golubx Matija95 skorkovic Džoni mica vasic Dalibor Vasic braneOS igorsand Vasa pero Rea fuz80 ticar sasar_le skender bajraktari sasaznas Boban malinois Laza dr.nenad86 25 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
Vasa YA HABIBI YA AEINI
Broj poruka : 1395 Datum upisa : 28.03.2010 Godina : 39 Lokacija : Srbija-Vranje RS 7-64
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Pet Mar 11, 2011 5:57 pm | |
| Upravo tako , ima dosta stvari koje odgajivaci neznaju, pa bi bilo lepo da se jave geneticari i odgovore na Acino pitanje.... Ajde Neso nemoj da brukas mentora pozdrav | |
|
| |
dr.nenad86 ministar bez fotelje
Broj poruka : 2501 Datum upisa : 21.12.2009 Godina : 38 Lokacija : Niš
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Pet Mar 11, 2011 6:16 pm | |
| - Vasa ::
- Upravo tako , ima dosta stvari koje odgajivaci neznaju, pa bi bilo lepo da se jave geneticari i odgovore na Acino pitanje....
Ajde Neso nemoj da brukas mentora
pozdrav Veceras kad dobijem slobodnog vremena javice se Nesa, jer ne smem da brukam profesora..... Ne ide....... Sad moram da citam nesto drugo sto nema veze sa avikultutom, stisli ispiti, jbg...... Pozdrav | |
|
| |
igorsand
Broj poruka : 201 Datum upisa : 11.03.2010 Lokacija : Zrenjanin
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Sub Mar 12, 2011 12:35 am | |
| - pero ::
- Ako je sve u redu sa praocem P i posljednjom generacijom valjalo bi nastaviti po shemi i petu generaciju koja bi imala blizu 98 % naslijeđa praoca P. Ovdje je riječ o okomitoj shemi krvnog srodstva. Ove ptice nisu izložbeni primjerci. Mogu se dobiti nevitalne ptice, smanjena nosivost, gubitak volje za reprodukciju itd.
Vodoravna shema križanja daje i bolje izložbene primjerke. Pero je li ovo znaci da tek kada krenes u vodorano parenje imas kvalitetne izlozbene ptice? Znaci bez obzira sto u cetvrtoj/petoj generaciji imaju veliki procenat ocevih osobina nisu izlozbene ptice? Ajde malo pojasni i rad sa trecom zenkom. Do 5. generacije ide isto kao i sa ove dve zenke. A kako ide u vodoravno? | |
|
| |
braneOS
Broj poruka : 201 Datum upisa : 22.12.2010 Godina : 38 Lokacija : osijek
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Sub Avg 13, 2011 1:15 am | |
| dali postoji pastel intenzivna ptica i kako ju prepoznat..i kakim puutem se dolazi do te ptice...nedavno sam nesto nacuo na tu temu i zanima me dali to postoji?hvala ljepo | |
|
| |
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Sub Avg 13, 2011 1:43 am | |
| - braneOS ::
- dali postoji pastel intenzivna ptica i kako ju prepoznat..i kakim puutem se dolazi do te ptice...nedavno sam nesto nacuo na tu temu i zanima me dali to postoji?hvala ljepo
Naravno da postoji ! Lipohrom pastel intenzivni se prepoznaje po tome sto na sebi nema inja i po strukturi pera. Do te ptice se dolazi parenjem muzijaka i zenke, intenzivnog i neintenzivnog kanarinaca lipohrom pastele ili putem nosioca... Molim lepo...... Pozdrav | |
|
| |
Dalibor Vasic
Broj poruka : 531 Datum upisa : 03.01.2011 Godina : 29 Lokacija : Cicevac, Srbija
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Sub Avg 13, 2011 10:37 am | |
| Da li se moze pustiti na parenje, recesivno bela kanarinka, sa recesivno belim muzijakom ? Nisu ni u kakvom srodstvu, muzijak ja kupljen u Paracinu, a zenka iz okolone Kragujevca. Neki su mi rekli da nije dobro da se pusta belo na belo, pa rekoh da pitam vas ovde ? Pozdrav! | |
|
| |
mica vasic
Broj poruka : 86 Datum upisa : 18.12.2010 Godina : 53 Lokacija : Aleksinac
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Sub Avg 13, 2011 11:01 am | |
|
Poslednji izmenio mica vasic dana Uto Dec 24, 2013 6:13 pm, izmenjeno ukupno 1 puta | |
|
| |
Dalibor Vasic
Broj poruka : 531 Datum upisa : 03.01.2011 Godina : 29 Lokacija : Cicevac, Srbija
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Sub Avg 13, 2011 11:11 am | |
| Ok, hvala puno, pokusacu, pa videcu sta ce biti.... Pozdrav! | |
|
| |
Džoni
Broj poruka : 18 Datum upisa : 02.05.2011 Lokacija : Nis
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Pet Sep 23, 2011 3:34 pm | |
| Nisam bio dosta vremena na forumu a interesuje me da li neko zna da mi kaže, obrazloži ili nacrta šemu parenja satine kanarinaca mužijaka sa bakarcem ( ženkom ) , šta se dobija iz te kombinacije ? Unapred zahvalan odgovorom. | |
|
| |
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Pet Sep 23, 2011 9:23 pm | |
| Sto se tice parenja satine kanarinca sa bakrenim, tu se radi o polno vezanom nasledjivanju. Polno vezano nasledjivanje je takvo nasledjivanje gde se osobine za tu mutaciju ( satine ) prenose preko X polnog hromozoma. A sema nasledjivanja je sledeca..... Pozdrav | |
|
| |
ticar
Broj poruka : 432 Datum upisa : 31.12.2009 Godina : 40 Lokacija : Zadar,hr
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Sub Sep 24, 2011 5:07 am | |
| a jesi zakomplicira sa ovim, uglavnom sve ženke satinet a muški normali nosioci satineta. što se dobije parenjem izabela cr.moz nosioc satineta x satinet cr.moz ženka | |
|
| |
ticar
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Sub Sep 24, 2011 5:10 am | |
| evo i još jedno pitanje.
što se dobije parenjem crnog jaspe crv,moz sa crnim crvenim mozaikom.
| |
|
| |
ticar
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Ned Sep 25, 2011 1:27 am | |
| nije vrag da nitko nezna ni jedno ni drugo
| |
|
| |
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Ned Sep 25, 2011 8:44 pm | |
| - ticar ::
- a jesi zakomplicira sa ovim,
uglavnom sve ženke satinet a muški normali nosioci satineta.
što se dobije parenjem izabela cr.moz nosioc satineta x satinet cr.moz ženka Ticar , ovu tabelu moze shvatiti i dete u 4. razredu osnovne skole, nista niej zakomplikovano vec uprosceno A u ovoj tvojoj kombinaciji se dobijaju : Muzijaci : normal izabela crveni mozaik nosioc satinea i satine crveni mozaik Zenke : normal izabela crveni mozaik i satine crveni mozaik Sva sreca samo sto se vratio sa sudijskog seminara gde sam ja imao temu koju sma obradjivao i prezentovao ostalim kolegama sudijama i sudijskim pripravnicima na temu opste genetike i termini u avikulturi, pa se po nesto i secam........ A cekam i ostale da se jave u ovoj temi za ostala pitanja........ Pozdrav | |
|
| |
Boban
Broj poruka : 281 Datum upisa : 28.12.2009 Godina : 64 Lokacija : Srbija Vranje
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Ned Sep 25, 2011 9:22 pm | |
| Za jaspe napisi da li heterozigotan ili homozigotan, bez toga pitanje nije potpuno. | |
|
| |
ticar
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Pon Sep 26, 2011 4:10 am | |
| ma bezveze si dole stavljao 4 slićice kad su dosta dvije,pola muških normala i pola ženki satinet,muški nosioci satineta. isto ti je trebalo 2 dana da odgovoriš na pitanje.
za jaspe,heterozigotan i homozigotan. | |
|
| |
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Pon Sep 26, 2011 12:00 pm | |
- ma bezveze si dole stavljao 4 slićice kad su dosta dvije,pola muških normala i pola ženki satinet,muški nosioci satineta.
isto ti je trebalo 2 dana da odgovoriš na pitanje.
za jaspe,heterozigotan i homozigotan. Ticar prvo da ti objasnim semu nasledjivanja. Svaka ptica u priplodu formira dva tipa zigota, muzijak ima dva polna hromozoma XX, a zenka formira XY , tako da kada se to prilikom oplodnje razdvoji muzijak ima X , X a zenka X, Y a kada se prostim mnozenjem pomnozi 2 x 2 dobija se 4 , upotrebi zdravu logiku i shvatices to. Prosto je nemoj da se brukas ovakvim ispadima...... Drugo ja ne spavam, uz komp, to da imas u vidu, ja sam pticar, sudija, takmicar, predsednik drustva, clan Uo saveza, ja nemam vremena kao ti na pretek pa da jedva cekam neko da napise nesto u nekoj temi pa da jurim da odgovaram. Ja do sada nisam video tvoju pticu na izlozbi na vasem Drzavnom sampionatu zadnjih nekoliko godina, slobdno vreme iskoristi malo i poradi na svom jatu, izadji malo u carsiju. Sto se tice ovih dva dana za odgovor, ticar ja sam bio da uzivam sa kolegama sudijama na Srebrnom Jezeru na skupstini i strucnom sudijskom seminaru, prezentovao sam tamo svoju temu o opstoj genetici i terminima u avikulturi , ako ti nesto oko toga nije jasno pitaj slobodno, objasnicu ti.... A da te informisem i oko toga dva dana su i vase sudije imale strucni sudijski seminar u Osjeku, tako da, informisi se malo, sto ne znas nauci ili pitaj........ Pozdrav | |
|
| |
ticar
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Pon Sep 26, 2011 12:57 pm | |
| bio si na forumu više puta a nisi odgovorio. | |
|
| |
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Pon Sep 26, 2011 1:08 pm | |
- bio si na forumu više puta a nisi odgovorio.
Xaxxaxa, e bas si smesan , mozda je moj klon bio, ja sam u to vreme bio zauzet i forum mi je bio daleko, dalekooo....... Ticar nemoguce je fizicki biti na dva razlicita mesta udaljenosti cca oko 200 km, ne mogu biti i tamo i ovamo, to bar shvatas, a da je bilo tamo neta poslao bi vam neku sliku uzivo odande....... Sto vise pises sve dublje tones....... Tek skoro si shvatio da postoji satine izabela itd itd....... Udari na nekog slabijeg, mani se ti mene.......... Pozdrav | |
|
| |
ticar
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Pon Sep 26, 2011 1:51 pm | |
| | |
|
| |
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Pon Sep 26, 2011 1:53 pm | |
- dr.nenad86 ::
- ticar ::
- bio si na forumu više puta a nisi odgovorio.
Xaxxaxa, e bas si smesan , mozda je moj klon bio, ja sam u to vreme bio zauzet i forum mi je bio daleko, dalekooo.......
Ticar nemoguce je fizicki biti na dva razlicita mesta udaljenosti cca oko 200 km, ne mogu biti i tamo i ovamo, to bar shvatas, a da je bilo tamo neta poslao bi vam neku sliku uzivo odande.......
Sto vise pises sve dublje tones.......
Tek skoro si shvatio da postoji satine izabela itd itd.......
Udari na nekog slabijeg, mani se ti mene..........
Pozdrav hahahahahahahahahahahaha
Najbolje tako nasmejes se, priznas gresku, tj. glupost i idemo dalje...... P.s kad ljudi budu procitali malo o ovome ovde , brisem ove postove koji nemaju veze sa genetikom tj. ove tvoje gluposti, tj napade histerije.... Pozdrav | |
|
| |
Boban
Broj poruka : 281 Datum upisa : 28.12.2009 Godina : 64 Lokacija : Srbija Vranje
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Pon Sep 26, 2011 6:29 pm | |
| Ako je jaspe kanarinac u pomenutom paru heterozigotan pola mladih bice jaspe heterozigotni crni crveni mozaik, a druga polovina normal crni crveni mozaik, bez obzira na pol, a ako je jaspe kanarinac u paru homozigotan svi mladi bice jaspe heterozigotni crni crveni mozaik. | |
|
| |
ticar
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Uto Sep 27, 2011 12:56 pm | |
| - Boban ::
- Ako je jaspe kanarinac u pomenutom paru heterozigotan pola mladih bice jaspe heterozigotni crni crveni mozaik, a druga polovina normal crni crveni mozaik, bez obzira na pol, a ako je jaspe kanarinac u paru homozigotan svi mladi bice jaspe heterozigotni crni crveni mozaik.
ko zna zna ko nezna 2 | |
|
| |
skorkovic
Broj poruka : 356 Datum upisa : 05.05.2011 Lokacija : Uzice
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Sub Jan 07, 2012 9:05 pm | |
| Citajuci neke tekstove o mutacijama standard zeba naleteo sam na izraze koji su mi potpuno strani Inheritance: Sex-linked (polno vezano) Inheritance: Recessive (recesivno) Inheritance: Dominant - ne znam Inheritance: Co-dominant - takodje ne znam Prva sam godina gimnazije i sve gore spomenuto mi je veoma poznato jer je u gradivu iz biologije. Ali sa ,prenosenjem" nisam upoznat. Pa ako neko moze da mi malo objasni sta znaci uopste prenosenje i sta znace ove gore spomenute ,,vrste prenosenja" pozdrav i nadam se odgovoru | |
|
| |
Matija95
Broj poruka : 643 Datum upisa : 12.12.2011 Godina : 29 Lokacija : Indjija
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom Sub Jan 07, 2012 9:38 pm | |
| Prenosenje gena znaci-prenos gena roditelja na potomke. Vrste prenosenja gena su-reprodukcija i kloniranje Ako gresim neka me neko ispravi | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom | |
| |
|
| |
| Pitanja u vezi sa genetikom | |
|