| Lezanje pilica vestackim putem uz pomoc INKUBATORA | |
|
+44Sremac bojan* Banerott ringeee brankoKW markotiki123 toma MarkoKV mnedel3 bozo Joks itan sasa87 maja_paunovic Miks grujini makimk SALE GUZONJIN.SIN dsc64am2 Kundak Ivan/Rex Ruster sladjan78 peca Banjalucanin Srdjan79 filip kam. markos87 Marjan Beca272 szrtoma pedja cb laci byrkomi Sale77-Nis mladenbp dusan dragan SALE KV bozen marconi Luckyboy MILAN jecham dalibor 48 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
peca
Broj poruka : 78 Datum upisa : 21.02.2012 Lokacija : Beograd
| Naslov: Re: Lezanje pilica vestackim putem uz pomoc INKUBATORA Pet Apr 06, 2012 6:46 pm | |
| Pozdrav svima. Ulozio sam u inkubator sopstvene izrade 100 koksijih jaja. 75 komada od mojih koksaka ( stara i do 16 dana) i 25 koje sam kupio na pijaci , jer sam video da su domaca cisto da popunim inkubator , pa sta bude.Od toga izbacio 20-ak jaja 7. i 18. dana prilikom lampiranja. Elem, danas je punih 20 i 21. dan kako sam ulozio jaja i zamislite od kupljenih na pijaci je izaslo jedno pile , i ima par nakljuvanih, a od mojih kokosaka ni jedno...Malo sam u panici , pa me zanima , da li treba da prodje pun 21 dan, od ulaganja ili ce se zbog starosti jaja produziti jos malo. Inkubator je jednoslojni bez ventilatora , temperatura je 38,5 proveravano zivinim termometrom,vlaga 60-65 posto do 18 dana a sada 75 posto. Mogu da je podignem jedino prskanjem jaja posto imam dve velike posude za vodu ispod jaja. Vlagu merim psihrometrom i sigurno je tacna.Hvala | |
|
| |
jecham
Broj poruka : 273 Datum upisa : 21.10.2010 Godina : 52 Lokacija : Smederevo
| Naslov: Re: Lezanje pilica vestackim putem uz pomoc INKUBATORA Pet Apr 06, 2012 9:29 pm | |
| Peco, sačekaj sa otvaranjem vrata . Tako gubiš dosta vlage. Što se tice starosti ona ne bi trebalo da utiče na vreme leženja pilica. Možda ti nije ravnomerna temperatura svud u inkubatoru, pa je to razlika. Najverovatnije da nije ista vrsta kokošaka, pa i tu može biti razlike od 10-20 sati. | |
|
| |
peca
| Naslov: Re: Lezanje pilica vestackim putem uz pomoc INKUBATORA Pet Apr 06, 2012 9:58 pm | |
| Hvala na savetu. Temperatura u toku inkubacije i nije bila ravnomerna (malo je niza na uglovima nego u sredini) , ali sam se trudio da okrecem ceo ram i jos mesam poziciju prilikom okretanja jaja. Nisu iste rase u pitanju. Ja imam Australorp-e i Saseks-e , a jedino su se nakljuvala jaja od domacih kokosaka koje sam kupio na pijaci. Tek veceras vidim i nekoliko nakjuvanih od mojih koka. Da li treba da prskam i dalje ili da ih ostavim , pa sta bude? Koliko ako znas treba vremena od kad probiju ljusku , pa do izleganja.Prvo koje je izaslo je "ispalo" iz ljuske za sat i manje , a neki su probili ljusku pre par sati i nikako da izadju? Donja polovina stakla na vratima je skroz orosena i zamagljena od vlage. Pozdrav | |
|
| |
jecham
| Naslov: Re: Lezanje pilica vestackim putem uz pomoc INKUBATORA Pet Apr 06, 2012 10:07 pm | |
| Ne prskaj više. Sad će se vlaga sama povećavati kako se pilići izležu i suše. Koliko treba piletu da izađe iz ljuske, zavisi od vitalnosti samog pileta- može biti i više sati. Bitno je da NE otvaraš inkubator sledećih 20-ak sati. Pozdrav. | |
|
| |
sladjan78
Broj poruka : 27 Datum upisa : 28.02.2012
| Naslov: Re: Lezanje pilica vestackim putem uz pomoc INKUBATORA Pet Apr 06, 2012 10:09 pm | |
| od prvog kljucanja do izleganja pileta treba da prodje i do 10 sata ako imas vlagu oko 70 ja mislim da ti vise i ne treba jer sa velikom vlagom (neznam bas ali pogusices ih sve) nije lose da ti jos neko pomogne oko toga.poz... | |
|
| |
peca
| Naslov: Re: Lezanje pilica vestackim putem uz pomoc INKUBATORA Sub Apr 07, 2012 12:08 am | |
| Hvala na pomoci. Malo sam nestrpljiv jer prvi put posle 17 godina izvodim pilice u inkubatoru. Zaboravio sam detalje , ali se secam da sam tada imao oko 80 procenata izlezenih pilica. U inkubatoru se cuje pijukanje, pa se nadam da cu ujutru da zateknem guzvu od pilica. Javicu sta se desava. Pozdrav | |
|
| |
peca
| Naslov: Re: Lezanje pilica vestackim putem uz pomoc INKUBATORA Sub Apr 07, 2012 9:34 pm | |
| Pozdrav svima. Samo da se javim da sam bez razloga strahovao. Jutros je izaslo gro pilica od domacih kokosaka koje sam kupio na pijaci , a kasnije u toku dana , znaci sa punih 21 dan inkubacije , su poceli da izlaze i pilici od mojih koka. Videcu tacno koliko ce izaci posto jos izlaze. Inace vlaga se popela na 80 posto , kako su se pilici susili , tako da sam otvarao par puta da pokupim suve pilice i ljuske i smanjim guzvu u inkubatoru, i opet se vracala na 80 posto. Primetio sam da su prvo izasli pilici od najsvezijih jaja ,a imam i 8 komada koje sam ubacio 2 dana kasnije, i sad vidim da su i ona pocela da probijaju ljusku. Inace svi pilici su koliko mi se cini zdravi , bez krivih kljunova,nogu i nisu ulepljeni. Ostavicu ih jos nocas , pa sutra javljam tacan procenat izleganja. Pozdrav | |
|
| |
peca
| Naslov: Re: Lezanje pilica vestackim putem uz pomoc INKUBATORA Sub Apr 07, 2012 9:41 pm | |
| Ne bi "gusio" sa procentom izleganja , ali mi je jako bitno da inkubator radi kako treba, posto mi sledece nedelje stizu jaja iz Engleske , koja ce verovatno biti stara bar 14 dana , i transportovana 2000 milja , tako da procenat izleganja nece biti bas sjajan. Da sam jos i ja uprskao sa inkubatorom ne bi izaslo verovatno nista. Hvala na savetima i podrsci. Pozdrav | |
|
| |
jecham
| Naslov: Re: Lezanje pilica vestackim putem uz pomoc INKUBATORA Sub Apr 07, 2012 10:46 pm | |
| Bravo Peco. Samo nisi morao(a ni trebao) da otvaras vise puta inkubator. | |
|
| |
peca
| Naslov: Re: Lezanje pilica vestackim putem uz pomoc INKUBATORA Ned Apr 08, 2012 7:32 am | |
| Hvala Jecham. Najverovatnije nisam , ali sam se bojao da ne dehidriraju, posto se izleganje oduzilo , i prvo pile je izaslo u petak oko podne , a neki su izasli pre par sati , znaci oteglo se na skoro 48 sati. Mislim da je uzrok razlika u temperaturi na sredini i obodu (mada je inkubator dobro izolovan) , ali izgleda da najvise ima veze starost jaja za nasad. I dalje ne znam koliko je ukupno izaslo pilica jer jos izlaze... Pozdrav | |
|
| |
peca
| Naslov: Re: Lezanje pilica vestackim putem uz pomoc INKUBATORA Ned Apr 08, 2012 10:47 pm | |
| Samo da javim da je izvodjenje zavrseno. Izaslo je 61 pile od 77 oplodjenih jaja. Nije bas sjajno , ali sam ja zadovoljan jer su poneka jaja bila stara i 17 dana. Naravno ta najstarija se nisu ni prokljuvila. Primetio sam da su jaja od jedne moje koke suvise okrugla umesto normalnog oblika. Nijedno od 7 komada se nije izvelo. Sledeci put ih necu ni ubacivati u inkubator. Pozdrav | |
|
| |
dsc64am2
Broj poruka : 9 Datum upisa : 15.03.2012
| Naslov: Re: Lezanje pilica vestackim putem uz pomoc INKUBATORA Pon Apr 09, 2012 3:04 pm | |
| da se i ja umesam, sutra bi trebalo da mi stigne nov stankovicev inkubator od 100kokosijih, jaja, a citam ovde da ne treba bas dosledno pratiti upustvo, moze li neko ako vam nije tesko da mi napise sta se to ne radi po upustvu, koliko vode da sipam u posudu, koju temperaturu da drzim i tako to, imam praistorijski inkubator u kome uglavnom lezem prepelice i imam izlezenost od 50-80% od ukupnog broja jaja, niti ih lampiram niti biram vec sve sto imam stavim u inkubator pa sta bude | |
|
| |
sladjan78
| Naslov: Re: Lezanje pilica vestackim putem uz pomoc INKUBATORA Pon Apr 09, 2012 3:44 pm | |
| ima nas mnogo na ovom forumu sa stankovicevim ink... ako inkubiras prepelice nemoj staviti odmah 2 tepsije,stavi samo jednu a na kraju 2 tepsije.sve drugo je TACNO (bar kod mene) i mogu da kazem jedino reci pohvale,jedino je kod njih malo vlaga problem ili je velika ili mala pa jos ako imas vlagomer . a temperaturu odredi tacno jer je tu VELIKI problem.srecno | |
|
| |
dsc64am2
Broj poruka : 9 Datum upisa : 15.03.2012
| Naslov: Re: Lezanje pilica vestackim putem uz pomoc INKUBATORA Pon Apr 09, 2012 3:59 pm | |
| pa prvo bih stavio ukrasne (sebrit, kokinkin i svilene) pa posle prepelice, tako da mi je svaki savet dobro dosao. a moze li neki kontakt za te vlagomere (ako je reklama moze i na pp) | |
|
| |
sladjan78
| Naslov: Re: Lezanje pilica vestackim putem uz pomoc INKUBATORA Pon Apr 09, 2012 4:12 pm | |
| pa neznam dali je reklama, ima tu gde si kupio inkubator, digitalni vlagomer i termometar tu sam ja kupio | |
|
| |
peca
| Naslov: Re: Lezanje pilica vestackim putem uz pomoc INKUBATORA Uto Apr 10, 2012 11:31 am | |
| Pozdrav. Pravo da Vam kazem ja sam kupio 3 vlagomera, i digitalne i analogne, ali ni jedan ne pokazuje vlagu kako treba. Nasao sam na net-u da je najpreciznije koristiti psihrometar , posto se on koristi i meteorologiji. Vrlo ga je jednostavno napraviti a sigurno je 100 posto tacan. Potrebna su dva termometra koja pokazuju istu temperaturu. Jedan je suvi , i ujedno pokazuje temperaturu vazduha u inkubatoru , a na drugi se na dnu, gde je ziva ili alkohol navuce krpica od pamucnog platna, a ispod njega se stavi mali sud koji se napuni destilovanom vodom , a zatim se krpica uvuce u sud i sluzi kao fitilj. Razlika izmedju suvog i vlaznog termometra pokazuje vlaznost vazduha. Ocitavanja se ubace u mali online kalkulator koji izracuna vlaznost vazduha. Postoji i tabela , pa sta je kome jednostavnije. Postavicu sliku kako izgleda i tabelu, a i link za izracunavanje ocitanih vrednosti. http://www.ringbell.co.uk/info/humid.htm Nadam se da sam pomogao. Pozdrav | |
|
| |
dusan dragan
Broj poruka : 325 Datum upisa : 27.09.2010 Godina : 54 Lokacija : Nis
| Naslov: Re: Lezanje pilica vestackim putem uz pomoc INKUBATORA Uto Apr 10, 2012 12:20 pm | |
| Gde moze da se kupi psihrometar? | |
|
| |
peca
| Naslov: Re: Lezanje pilica vestackim putem uz pomoc INKUBATORA Uto Apr 10, 2012 1:58 pm | |
| Na zalost , nasao sam ih na jednom mestu u Beogradu , i to u veleprodaji. Imaju i termometre , zivine i alkoholne, pa su mi prodali dva komada,"na malo" i ja sam ga sam napravio za 700 din. Ovaj na slici ovde kosta 4000 din , a gledao sam na sajtu proizvodjaca, za naruciti u Engleskoj, je cena 14 funti. Ne znam da li smem da napisem ime firme zbog reklame. Slikacu ovaj koji sam ja napravio posto sam upravo iskljucio inkubator i uskoro ubacujem novu turu. Pozdrav | |
|
| |
Kundak
Broj poruka : 5 Datum upisa : 19.03.2012
| Naslov: Re: Lezanje pilica vestackim putem uz pomoc INKUBATORA Pet Apr 13, 2012 11:20 am | |
| napravio sam inkubator od frizidera,ali vlaznost nikako ne mogu da postignem vecu od 30%..na dnu inkubatora sam stavio jednu tepsiju sa 1L vode..a grejanje postizem sa 3 sijalice i 3 kulera (ventilatora od starih kompjutera )..molim ako neko moze neko da mi kaze kako da povecam vlagu. | |
|
| |
jecham
| Naslov: Re: Lezanje pilica vestackim putem uz pomoc INKUBATORA Pet Apr 13, 2012 12:52 pm | |
| Taj tvoj inkubator bi bio super za sušenje(dehidraciju) bilja i voća sa tako malom vlažnošću. -posuda za vodu treba da ima što veću površinu -možeš da staviš jedan mali ventilator iznad posude da duva u vodu i tako je talasa i povećava isparenja. -možda su ti otvori za ventilaciju loši pa sva vlaga izađe tamo. Pozdrav | |
|
| |
SALE GUZONJIN.SIN
Broj poruka : 3 Datum upisa : 13.04.2012 Godina : 27 Lokacija : SUBOTICA
| Naslov: Re: Lezanje pilica vestackim putem uz pomoc INKUBATORA Pet Apr 13, 2012 6:26 pm | |
| E ovako, imam inkubator obican, kod kokosijih jaja mo je prosek 70% i zadovoljan sam (sa obizrom da neznam kako da odredim plodno od neplodnog jajeta(sto bih molio da mi neko objasni detaljno)) i sada hocu da MORKINA jaja izlezem u inkubatoru pa dal bi neko mogao da objasni proces inkubatiranja morkinih jaja. ( i jos da objasnite kako da rashladim jaja sto sam u ranijim postovima procitao) odlicna je tema i molio boh odgovor | |
|
| |
peca
| Naslov: Re: Lezanje pilica vestackim putem uz pomoc INKUBATORA Pet Apr 13, 2012 8:39 pm | |
| Sale, za morkina jaja ne znam , ali ovako se vidi da li je jaja oplodjeno ili ne posle 7 dana. Obicna kutija u koju se ubaci lampa i probusi rupa za jaje neoplodjeno jaje oplodjeno jaje i kako izgleda jaje po danima kada se lampira Pozdrav | |
|
| |
makimk
Broj poruka : 132 Datum upisa : 13.04.2012 Lokacija : skopje
| Naslov: Re: Lezanje pilica vestackim putem uz pomoc INKUBATORA Pet Apr 13, 2012 9:41 pm | |
| Kundak ja imam tri termostata od Stankovica dva sam uzeo jos davne 94( rade besprekorno) a kutije sam sam napravio.Neznam kako si ti napravoi to od frizidera ali ako su ti jaja na vise nivoa mora kuler stavi sijalicu malo da dodiruje vodu ali tako i ako pukne da zice ne naprave spoj i dobices vise vlage ali ako su ti samo na jedno nivo kao moji kuleri ti uopste ne trebaju zato sto smanjujy vlaznost dovoljno je da ona tacna sa vodom prekriva dve trecine povrsine i bice ok.Barem ja tako radim od februara do avgysta kada izvedem prepelice i zavrsim sezonu.imam u pocetku devedeset posto izlazak oplodjenih jaja posle se smanjuje kao se i koke iznose.NADAM SE DA SAM TI POMOGAO POZZ | |
|
| |
makimk
Broj poruka : 132 Datum upisa : 13.04.2012 Lokacija : skopje
| Naslov: Re: Lezanje pilica vestackim putem uz pomoc INKUBATORA Pet Apr 13, 2012 10:04 pm | |
| nesto sam zeznuo.sale morkina jaja se nemogy lampirati zbog debljine ljuske .kada sam ih ja izvodio sve je ostalo kao za kokosje zato sto sam imao preko 160 kokosja i 40 morkina samo sam ih malo cesce prskao zadnjih dana lezanja.mislim da su izasli 27 ili 28 dana nesto vise od 50 posto | |
|
| |
SALE GUZONJIN.SIN
Broj poruka : 3 Datum upisa : 13.04.2012 Godina : 27 Lokacija : SUBOTICA
| Naslov: Re: Lezanje pilica vestackim putem uz pomoc INKUBATORA Pet Apr 13, 2012 11:27 pm | |
| Znaci morkina jaja treba drzati 28 dana, zadnjih dana malo vise prskati i ima jos neka caka? | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Lezanje pilica vestackim putem uz pomoc INKUBATORA | |
| |
|
| |
| Lezanje pilica vestackim putem uz pomoc INKUBATORA | |
|