Avikultura
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Forum za ljubitelje ptica

PrijemGalerijaLatest imagesRegistruj sePristupi
Pravila foruma
1. Zabranjeno je vredjanje po bilo kom osnovu
2. Zabranjeno je slati privatne poruke i poruke na forumu u vidu spamova i reklamiranja
3. Zabranjeno je postavljati autorske tekstove a da ne ostavite i link odakle je preuzet
4. Lazno predstavljanje i koriscenje tudjih identiteta kao i dupli nalozi
5. Koristiti vulgarne izraze
6. Krsenje privatnosti tj postavljati podatke trecih lica bez njihove dozvole
7. Mogucnost slanja privatnih poruka dobijate posle 20te poruke na forumu
8. Oglasavanje na forumu je strogo zabranjeno, osim u delu predvidjenom za to (za oglasavanje morate da ispunite uslov od 20 poruka na forumu a onda se javite administratoru foruma)
Sekcija pticara Subotica
Od skora smo postali oficijelni forum sajta sekcije pticara Subotice pa sve ujedno pozivam da posete sajt

Mali aleksandar(Psittacula krameri)

Ići dole 
+73
koss
daki12
jomabo
papige73
manest
doki
rado7rado
RADE 80
goran2905
kozic64@gmail.com
IgorV
dragoSG
tutti
topal15209
Sladja Pribanovic
Stvorowski
Ivan/Rex
gaborka
zoran.savic
Dejan-Ilijev
goranpirot
errorsrb
Dusko
shikis
zaharije
Nidzo
mnedel
golub978
Nikola24
Carli
žako
northstar
ATOS
Meeko89
florida
misaBG
bugi
anita75love
Luckyboy
pikasovl
Iwan97
discox
skorkovic
maksic_ue
Rico
klokkende
mime30
csipi007
MILAN
Jidspeed
Aleksandrija
rade
psittacula
kasper
pedja cb
anamarija77
Atyesz
Slobodan Kragujevac
Nemanja
GoranKac
Rea
gogagrizli
rkomi
Laza
vlada_76
byrkomi
dr.nenad86
RedMan
SasaVR
Gagic
dog&bird lover
momoks
Zika
77 posters
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sledeći
AutorPoruka
mime30

mime30

Broj poruka : 445
Datum upisa : 10.04.2010

Mali aleksandar(Psittacula krameri) - Page 7 Empty
PočaljiNaslov: Re: Mali aleksandar(Psittacula krameri)   Mali aleksandar(Psittacula krameri) - Page 7 Icon_minitimeUto Feb 28, 2012 12:04 am

Pročitaj na forumu o malim aleksandrima (srednji papagaji)
Pa o vel.aleksandrima (veliki papagaji)
I to je to...
Nazad na vrh Ići dole
GoranKac

GoranKac

Broj poruka : 87
Datum upisa : 20.12.2010
Godina : 37

PočaljiNaslov: Re: Mali aleksandar(Psittacula krameri)   Mali aleksandar(Psittacula krameri) - Page 7 Icon_minitimeUto Feb 28, 2012 8:59 am

Carli ::
Kupio sam dva para m. Aleksandri od tri i pet godina. Interesuje me kada mogu da stavim kucice posto sam cuo da oni ranije dobijaju nagon za parenje. Hvala u napred

Ubaci im odma kucice za parenje i pojacaj im ishranu sa mekom ranom i naklijalim semenima. Aleksandrima se moze ubaciti kucica jos u Januaru posto jako rano krecu sa lezenjem. Moja zenka malog Aleksandra vec 2 nedelje lezi na jajima pa ce mo videti sta ce biti od toga!!

zzz
Nazad na vrh Ići dole
Carli

Broj poruka : 21
Datum upisa : 22.02.2012
Godina : 40

PočaljiNaslov: Re: Mali aleksandar(Psittacula krameri)   Mali aleksandar(Psittacula krameri) - Page 7 Icon_minitimeČet Mar 01, 2012 9:10 pm

Stavio sam kucicu pre 4-5, vec su ulzili tako da moze biti necega. Od klijalog semena znam da se daje zito. Posto se moje aleksandre razvaljuju od suncokreta, verovatno su tako naucene, da li im mogu davati prolijali suncokret i proso npr.
Nazad na vrh Ići dole
skorkovic

skorkovic

Broj poruka : 356
Datum upisa : 05.05.2011

PočaljiNaslov: Re: Mali aleksandar(Psittacula krameri)   Mali aleksandar(Psittacula krameri) - Page 7 Icon_minitimeČet Mar 01, 2012 9:15 pm

Mozete im davati proklijali suncokret i proso samo biste trebali da smanjite procenat suncokreta u zrnastoj hrani jer crni suncokret ima previse masnoce a kada se ptice ugoje gube zelju za parenjem...
Nazad na vrh Ići dole
Carli

Broj poruka : 21
Datum upisa : 22.02.2012
Godina : 40

PočaljiNaslov: Re: Mali aleksandar(Psittacula krameri)   Mali aleksandar(Psittacula krameri) - Page 7 Icon_minitimeČet Mar 01, 2012 9:59 pm

Znam za da suncokret goji doziram ga. Mislim njega davati klijalog posto se ga sigutno jesti.
Nazad na vrh Ići dole
pedja cb

pedja cb

Broj poruka : 353
Datum upisa : 02.09.2010
Godina : 49

PočaljiNaslov: Re: Mali aleksandar(Psittacula krameri)   Mali aleksandar(Psittacula krameri) - Page 7 Icon_minitimeČet Mar 01, 2012 11:55 pm

proklijali proso netreba ni da pokusavas da dajes jer se mali aleksandar hrani uglavnom nogom ali suncokret,konoplja krupnija ovas,zob to prolazi jako dobro
Nazad na vrh Ići dole
golub978

Broj poruka : 14
Datum upisa : 16.01.2011
Godina : 46

PočaljiNaslov: Re: Mali aleksandar(Psittacula krameri)   Mali aleksandar(Psittacula krameri) - Page 7 Icon_minitimeSub Mar 03, 2012 9:07 am

da li moze da se odredi pol malog aleksandra posle godinu dana ...... po glavi ,, po klunu ,, po glasu...........
Nazad na vrh Ići dole
mime30

mime30

PočaljiNaslov: Re: Mali aleksandar(Psittacula krameri)   Mali aleksandar(Psittacula krameri) - Page 7 Icon_minitimeSub Mar 03, 2012 10:59 am

Postavi dobre slike profila aleksandra pa da čuješ komentare...
Nazad na vrh Ići dole
mnedel

Broj poruka : 1
Datum upisa : 12.03.2012

PočaljiNaslov: Re: Mali aleksandar(Psittacula krameri)   Mali aleksandar(Psittacula krameri) - Page 7 Icon_minitimePon Mar 12, 2012 9:42 am

Imam zenku malog aleksandra staru 6 godina. Nije rucno hranjena ali je sada jako pitoma i privrzena. Posto sam pocela da radim pa pola dana nisam tu hocu da joj kupim muzijaka. Imam ponudu za 3 godine starog decka, ali je on veoma divalj. Da li je mnogo teze pripitomiti odraslu pticu?
Sto je jos vaznije, da li ce njeno ponasanje da se promeni?

Pozdrav i hvala
Nazad na vrh Ići dole
Nidzo

Broj poruka : 120
Datum upisa : 08.01.2012
Godina : 27

PočaljiNaslov: Re: Mali aleksandar(Psittacula krameri)   Mali aleksandar(Psittacula krameri) - Page 7 Icon_minitimeČet Mar 15, 2012 11:19 pm

Interesuje me da mi kazete ako uzmem rucno hranjenog malog aleksandra,koliko moram da ga pustam van kaveza(ovo pitam iz znatizelje)i kolike dimenzije kaveza minimum treba da budu za taj jedan komad?Cuo sam od nekih da rucno hranjeni aleksi izgube volju za parenjem i posle nece da rade,da li je to tacno?
Nazad na vrh Ići dole
Nidzo

Broj poruka : 120
Datum upisa : 08.01.2012
Godina : 27

PočaljiNaslov: Re: Mali aleksandar(Psittacula krameri)   Mali aleksandar(Psittacula krameri) - Page 7 Icon_minitimeSub Mar 17, 2012 2:07 pm

Da li zna neko da mi odgovori na gore postavljeno pitanje,hvala!
Nazad na vrh Ići dole
zaharije

Broj poruka : 47
Datum upisa : 11.03.2012

PočaljiNaslov: Re: Mali aleksandar(Psittacula krameri)   Mali aleksandar(Psittacula krameri) - Page 7 Icon_minitimeSub Mar 17, 2012 7:53 pm

ma ovaj forum je koliko ja vidim mrtav...jedna poruka nedeljno se napise..i to je to...
Nazad na vrh Ići dole
skorkovic

skorkovic

PočaljiNaslov: Re: Mali aleksandar(Psittacula krameri)   Mali aleksandar(Psittacula krameri) - Page 7 Icon_minitimeSub Mar 17, 2012 8:33 pm

90% pitanja koja se ovde postave su vec spomenuta u prethodnim postovima samo treba da se izdvoji vreme i ako vas nesto bas zanima tu cete naci. Evo ja cu odgovoriti na nidzovo pitanje...
Kavez za aleksa bi trebao da bude min 60x45x90 ali ako se ptica cesto pusta nije problem i da bude malo manji kavez...
Ja iskreno nikada nisam cuo da ptica moze da izgubi volju za parenjem(trajno)... Ukoliko nekada budes zeleo da mu nabavis para oni ce se spariti posle odredjenog vremena ako pravilno budes postupao...
pozdrav
Nazad na vrh Ići dole
momoks

momoks

Broj poruka : 191
Datum upisa : 22.04.2010
Godina : 56

PočaljiNaslov: Re: Mali aleksandar(Psittacula krameri)   Mali aleksandar(Psittacula krameri) - Page 7 Icon_minitimeNed Mar 18, 2012 9:16 am

Nidzo ::
Interesuje me da mi kazete ako uzmem rucno hranjenog malog aleksandra,koliko moram da ga pustam van kaveza(ovo pitam iz znatizelje)i kolike dimenzije kaveza minimum treba da budu za taj jedan komad?Cuo sam od nekih da rucno hranjeni aleksi izgube volju za parenjem i posle nece da rade,da li je to tacno?
Moze da bude slobodan 24 sata a mozes nikad da ga ne pustis, tvoja stvar. Ako ga uzimas vec za ljubimca trebalo bi da odvojis neko odredjeno vreme u toku dana minimum pola sata da mu posvetis paznju. Moras imati u vidu da ta ptica zna za coveka kao roditelja a ti a uzimas i on te prihvata kao druga iz jata, znaci naneces mu dusevnu patnju ako ga uzms i zapostavis. Mnogi ljudi grese uzimajuci pticu i zapostavljajuci je. Itekako imaju karakter, licnost i znaju da misle i osecaju. Velicina kaveza? Zavisi koliko ce boraviti unutra, moras znati da je to njegov prostor gde ce se on odmarati, hraniti i osecati sigurno, mere ne bih znao da ti kazem ali sto prostraniji to bolji, najmanje sto mora da bude je da kad rasiri krila ne zakacinje o ivice kaveza.
Od starijih odgajivaca koji su koristili neke stare literature pisane sam cuo da je rucno hranjena ptica neplodna, to je neko napisao oni to prenose onima koji hoce da ih slusaju. ne znam zasto bi rucno hranjena ptica bila neplodna. U njenom odrastanju i razvijanju dobija sve kompometne iz smese hrane koja se koristi za rucno hranjnje. ta hrana je tako izbalansirana od strane strucnjaka da roditelji nikad ne bi mogli da daju mladom sve sto mu odgajivac kroz tu hranu da. Sve rucno hranjene ptice su zdravije, krupnije i pre postizu polnu zrelost od onih odhranjenih od roditelja. Vecina mojih ptica koje spremam za maticno jato su rucno hranjene, a vremenom polako" divljaju", i to ne sve jednako, zavisi od vrste, recimo plavoglave aratinge i zutoceli amazonci su neverovatne maze iako su matori preko dve godine dok mi je par ara nobilis potpuno "podivljao".
Nazad na vrh Ići dole
mime30

mime30

PočaljiNaslov: Re: Mali aleksandar(Psittacula krameri)   Mali aleksandar(Psittacula krameri) - Page 7 Icon_minitimeNed Mar 18, 2012 3:27 pm

Ali ručno hranjene ptice često nisu dobri roditelji,odvajaju se od roditelja i ptice doživljavaju stres.Mladunci na primer žakoi koji bi trebali biti u mračnom gnezdu 3 meseca !!! stavljaju se pod kvočke sijalice,navikli su se na glas roditelja još u jajetu a posle uzimanja više to ne čuju već glas vlasnika...Takve ptice koje nisu roditelji odhranili samim tim im nisu usadili znanje kvalitetnog odgoja.Velik je procenat da će takve ptice biti loši roditelji,praviće greške u hranjenju,grejanju ptića,gube interesovanje za mladunce..Instikt će im proraditi i voditi ih ali ima nešto gde instikt ne vodi već im roditelji kroz njihov odgoj usadjuju znanje...Žena mi je psiholog pa evo potvrdjuje da je radjeno istraživanje i životinje i LJUDI koje su rasli bez roditelja u velikom procentu su loši roditelji..A čuo sam i od nekih odgajivača da se ručno hranjene ptice loše prema mladima i od svih takvih roditelja je najsigurnije uzeti mlade po izleganju i njih ručno hraniti..
Nazad na vrh Ići dole
momoks

momoks

Broj poruka : 191
Datum upisa : 22.04.2010
Godina : 56

PočaljiNaslov: Re: Mali aleksandar(Psittacula krameri)   Mali aleksandar(Psittacula krameri) - Page 7 Icon_minitimeNed Mar 18, 2012 10:36 pm

Vrlo je verovatno da je tako. Ja i planiram da uzimam mlade i rucno hranim i prodajem kao ljubimce, tako da kod mene nece biti problema. Zavisi sta covek zeli sa svojim pticama, ali sigurno nece biti neplodne posto ih mi rucno hranimo a ne strojimo.
Nazad na vrh Ići dole
mime30

mime30

PočaljiNaslov: Re: Mali aleksandar(Psittacula krameri)   Mali aleksandar(Psittacula krameri) - Page 7 Icon_minitimeNed Mar 18, 2012 10:41 pm

Naravno!
Nazad na vrh Ići dole
shikis

Broj poruka : 33
Datum upisa : 08.09.2011

PočaljiNaslov: Re: Mali aleksandar(Psittacula krameri)   Mali aleksandar(Psittacula krameri) - Page 7 Icon_minitimeUto Mar 27, 2012 10:38 am

Koletge i prijatelji,pokusao sam da dam oglas ali mi ne ide
ili me uputite ili mi pomozite oko pronalazenja zrele zenke alexa.
znam da je malo kasno ,ali imam jednog muyjaka koji je po malo nervozan pa bih barem da ga ozenim.Unapred Vam hvala
Nazad na vrh Ići dole
shikis

PočaljiNaslov: Re: Mali aleksandar(Psittacula krameri)   Mali aleksandar(Psittacula krameri) - Page 7 Icon_minitimeUto Mar 27, 2012 11:14 am

imam jedan par sivih alexa koji su kod mene vec 2 sezone imali su 2puta jaja ali ni jednom nisu bila oplodjena.
Zenka se po nekad uplasi i izadje iz kucice dok lezi na jajaima ali se malo zadrzi i pri pregledu,jaja su topla.
Neki dan sam im izvadio jaja ,nebi li se parili ponovo.juce sam video muzjaka kako hrani zenku i to nekoliko minuta,ali ih nikada nisam video da se pare.Imate li neki predlog
cak sam im zamenio mesto,posto sam cuo da i to moze biti jedan od eventualnih problema,ali i ove godine nista.Dok ostala 2 para normalno rade
Nazad na vrh Ići dole
Rea

Rea

Broj poruka : 760
Datum upisa : 31.10.2010
Godina : 50

PočaljiNaslov: Re: Mali aleksandar(Psittacula krameri)   Mali aleksandar(Psittacula krameri) - Page 7 Icon_minitimeUto Mar 27, 2012 1:10 pm

shikis ::
imam jedan par sivih alexa koji su kod mene vec 2 sezone imali su 2puta jaja ali ni jednom nisu bila oplodjena.
Zenka se po nekad uplasi i izadje iz kucice dok lezi na jajaima ali se malo zadrzi i pri pregledu,jaja su topla.
Neki dan sam im izvadio jaja ,nebi li se parili ponovo.juce sam video muzjaka kako hrani zenku i to nekoliko minuta,ali ih nikada nisam video da se pare.Imate li neki predlog
cak sam im zamenio mesto,posto sam cuo da i to moze biti jedan od eventualnih problema,ali i ove godine nista.Dok ostala 2 para normalno rade

za davanje oglasa moras sacekati Lakya njemu ga ispisi u privatnoj poruci i on ce ga objaviti .
Nazad na vrh Ići dole
skorkovic

skorkovic

PočaljiNaslov: Re: Mali aleksandar(Psittacula krameri)   Mali aleksandar(Psittacula krameri) - Page 7 Icon_minitimeUto Mar 27, 2012 1:18 pm

Shikis ptice su verovatno mlade i jaja ne mogu da se oplode... Je li muzjak dobio ogrlicu?
Nazad na vrh Ići dole
shikis

PočaljiNaslov: Re: Mali aleksandar(Psittacula krameri)   Mali aleksandar(Psittacula krameri) - Page 7 Icon_minitimeUto Mar 27, 2012 2:22 pm

na protiv,papagaji su bili zreli jos 2009 i tada sam ih doneo od coveka s kojim saradjujem odavno.Sada je vec druga sezona kako su kod mene ali i dalje nema nista....
Nazad na vrh Ići dole
Iwan97

Iwan97

Broj poruka : 550
Datum upisa : 03.05.2011
Godina : 26

PočaljiNaslov: Re: Mali aleksandar(Psittacula krameri)   Mali aleksandar(Psittacula krameri) - Page 7 Icon_minitimeUto Mar 27, 2012 4:04 pm

Na plodnost kod ptice uticu i crevni paraziti pa ako se nisu tretirali od toga,desava se da sva jaja budu prazna.A moze da bude i neplodnost muzijaka.
Nazad na vrh Ići dole
Dusko

Broj poruka : 230
Datum upisa : 21.11.2011
Godina : 61

PočaljiNaslov: Re: Mali aleksandar(Psittacula krameri)   Mali aleksandar(Psittacula krameri) - Page 7 Icon_minitimeNed Apr 15, 2012 6:14 pm

Problem moze biti jednolicna ishrana, nepripremljenost muzijaka, nedostatak vitamina, stres, ometanje itd. A nekad bukvalno neznam sta je u pitanju desavalo se i meni ista situacija ali sto je gore kod raznih papagaja i u isto vrijeme. Tad opravdanje trazim u izgovoru da su muzijaci nepripremljeni tj da su zenke ranije pocele nositi jaja.
Nazad na vrh Ići dole
Rea

Rea

Broj poruka : 760
Datum upisa : 31.10.2010
Godina : 50

PočaljiNaslov: Re: Mali aleksandar(Psittacula krameri)   Mali aleksandar(Psittacula krameri) - Page 7 Icon_minitimePet Apr 20, 2012 7:29 pm

Pricajuci sa dosta kolega sa kojima saradjujem smo konstatovali da imamo radnih parova koji su stari i po sest sedam godina pa cak i vise . Predhodnih gdina parovi odrade svoju namenu ispile i odhrane svoje mlade . Prosla i ova sezona koja je pocela
kao da su bile kriticne ispostavilo se mnogo ne oplodjenih jaja ili cak da parovi nisu hteli ni da se pare . Svako od nas svoje ptice hrani razlicitom hranom i na drugaciji nacin usiljava .
kako Dusko kaze pravila ili objasnjivog razloga nema.
Zakljucili smo da jedini preostali faktor moze biti promena vremena ili bolje receno ne doslednost godisnjih doba , uticaj same prirode na organizam i zelju za parenjem .
Aleksandri se vezuju medjusobno ne prihvataju bas olako promenu partnera . Nisu odusevljeni cak ni promenom prostora , pa cak ne prihvataju olako ni promenu vlasnika [ ovo se odnosi na odrasle jedinke ]
Ivan je dobro napisao gore kod ptica koje se hrane pretezno tako sto uzimaju hranu nogama mora se voditi racuna o higijeni kao i o tome da se ptica svremena na vreme mora tretirati preparatima protiv crevnih parazita .
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Mali aleksandar(Psittacula krameri)   Mali aleksandar(Psittacula krameri) - Page 7 Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole

Mali aleksandar(Psittacula krameri)
Nazad na vrh 
Strana 7 od 10Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sledeći
 Similar topics
-
» Veliki aleksandar (Psittacula eupatria)
» Bradati Aleksandar (Psittacula alexandri)
» Mali aleksandar
» Braonouhi ili mali Aleksandar
» Mali Aleksandar-HITNO POMOC

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Avikultura :: Ptice :: Papagaji :: Srednji papagaji-
Skoči na: