Pravila foruma | 1. Zabranjeno je vredjanje po bilo kom osnovu
2. Zabranjeno je slati privatne poruke i poruke na forumu u vidu spamova i reklamiranja
3. Zabranjeno je postavljati autorske tekstove a da ne ostavite i link odakle je preuzet
4. Lazno predstavljanje i koriscenje tudjih identiteta kao i dupli nalozi
5. Koristiti vulgarne izraze
6. Krsenje privatnosti tj postavljati podatke trecih lica bez njihove dozvole
7. Mogucnost slanja privatnih poruka dobijate posle 20te poruke na forumu
8. Oglasavanje na forumu je strogo zabranjeno, osim u delu predvidjenom za to (za oglasavanje morate da ispunite uslov od 20 poruka na forumu a onda se javite administratoru foruma) |
Sekcija pticara Subotica | Od skora smo postali oficijelni forum sajta sekcije pticara Subotice pa sve ujedno pozivam da posete sajt |
|
| Kanarinci boje | |
|
+41phaeo92 Pepikg Miloš Stalać lepotica cana sasaznas Dragomir srxa braneOS madnesstears Igorche81 Srdjan akimak acahaski jelenalaz VlatkoSK mimo Martin marconi Green Singer Rale dragan67 gorany82 SasaVR Luckyboy Laza Dijamant zozi malinois krstokljun pero Milan Nis BORA milos0205 sestoperac Dax BG SrdjanKG Ivica Rale KG Danijel ticar dr.nenad86 45 posters | |
Autor | Poruka |
---|
dr.nenad86 ministar bez fotelje
Broj poruka : 2501 Datum upisa : 21.12.2009 Godina : 38 Lokacija : Niš
| Naslov: Kanarinci boje Pon Dec 28, 2009 6:06 pm | |
| Evo da otvorim i ovu temu o brojnim kanarincima boje, ovde cemo pisati o podeli kanarinaca boje i mutacijama koje su priznate do sada. Pozdrav | |
| | | ticar
Broj poruka : 432 Datum upisa : 31.12.2009 Godina : 40 Lokacija : Zadar,hr
| Naslov: Re: Kanarinci boje Čet Dec 31, 2009 6:25 pm | |
| evo moja ekipa za 2010.
https://2img.net/r/ihimizer/g/001oy.jpg/ | |
| | | Danijel
Broj poruka : 939 Datum upisa : 29.12.2009 Godina : 43 Lokacija : Srbija-Vranje
| Naslov: Re: Kanarinci boje Sub Feb 20, 2010 11:44 pm | |
| Kako bi bilo lepo da covek ima ovakvo carstvo kod kuce, mislim ovoliko rasa na jednom mestu... | |
| | | Rale KG
Broj poruka : 84 Datum upisa : 01.03.2010 Godina : 63 Lokacija : Kragujevac
| Naslov: Re: Kanarinci boje Pet Mar 05, 2010 12:18 am | |
| Pozdrav Dr. Nenadu iz Nish i svim forumasima. | |
| | | Ivica
Broj poruka : 51 Datum upisa : 01.01.2010 Godina : 49 Lokacija : Skopje
| Naslov: Re: Kanarinci boje Sub Mar 13, 2010 11:41 pm | |
| Imam jedno pitanje vezano za crvene mozaike i jajcanu hranu koja se daje pri podizanju mladih. Naime, poznato je da je najbolje da se daje bela jajcana hrana, jer zuta farba letna pera u zuto, ali zanima me kakva je situacija sa crvenu jajcanu hranu? Dali moze da se daje jer ipak su to crvani mozaici? Pozdrav svima!! | |
| | | dr.nenad86 ministar bez fotelje
| Naslov: Re: Kanarinci boje Sub Mar 13, 2010 11:45 pm | |
| Da to jesu crveni mozaici ali se to zove nekorektno karotiniranje....... Pozdrav | |
| | | SrdjanKG
Broj poruka : 442 Datum upisa : 18.02.2010 Godina : 53 Lokacija : Resnik,KG - SRB 10 2
| Naslov: Re: Kanarinci boje Sub Mar 13, 2010 11:53 pm | |
| Posto su kod mozaika crvene lipohromne particije na telu na : glavi,ramenima,grudima i trtici (a nema crvenog lipohroma na letnim perima i repu) ne moras ih karotinirati iz gnezda,vec mozes krenuti sa karotinirabnjem sa starosti mladih od 3,5-4 meseca kad menjaju prvo perje(mlad kanarinac prve godine u tom prvom mitarenju menja svo perje sem letnog i repnog - a kao sto sam prethodno rekao tu kod mozaika i nema crvenog lipohroma)!Pozz | |
| | | Ivica
| Naslov: Re: Kanarinci boje Ned Mar 14, 2010 12:11 am | |
| - SrdjanKG ::
- Posto su kod mozaika crvene lipohromne particije na telu na : glavi,ramenima,grudima i trtici (a nema crvenog lipohroma na letnim perima i repu) ne moras ih karotinirati iz gnezda,vec mozes krenuti sa karotinirabnjem sa starosti mladih od 3,5-4 meseca kad menjaju prvo perje(mlad kanarinac prve godine u tom prvom mitarenju menja svo perje sem letnog i repnog - a kao sto sam prethodno rekao tu kod mozaika i nema crvenog lipohroma)!Pozz
Hvala Nenadu i Srdjanu na odgovorima, ali moje pitanje je bilo povazano sa tim dali karotin osim u beloj jajcanoj moze da se daje i u crvenom? Tacnije ako se nema bela na raspolaganju, pa se mora birati izmedju crvene i zute? | |
| | | SrdjanKG
Broj poruka : 442 Datum upisa : 18.02.2010 Godina : 53 Lokacija : Resnik,KG - SRB 10 2
| Naslov: Re: Kanarinci boje Ned Mar 14, 2010 12:14 am | |
| Ne razumem sta podrazumevas pod belom,zutom i crvenom jajcanom hranom?Objasni mi,pa cu ti reci! | |
| | | Ivica
| Naslov: Re: Kanarinci boje Ned Mar 14, 2010 12:22 am | |
- Ne razumem sta podrazumevas pod belom,zutom i crvenom jajcanom hranom?Objasni mi,pa cu ti reci!
Kupovna jajcana hrana (pr. CEDE) osim zutu i crvenu, ima i belu namenjenu bas za mozaike. Moje pitanje se odnosilo na to, kako tu kod nas nema da se kupi bela, sta je bolje da se daje pri podizanju mladih, t. e. pri karotiniranju - crvenu ili zutu? | |
| | | SrdjanKG
| Naslov: Re: Kanarinci boje Ned Mar 14, 2010 12:31 am | |
| Razumeo!Diskutabilno je,cilj kod mozaika je da ima jasno ocrtane sve lipohromne particije bez razlivanj,ili sa sto manje razlivanja crvenog lipohroma(to znas),zato sluzi bela jer je neutralna!E sad,i davanjem karotina u crvenu(u kojoj vec ima karotina) doprineces razlivanju!A davanjem u zutu(u njoj ima zutog karotina) mozes malo izgubiti na intenzitetu crvene boje!Moje misljenje je u zutu,ali sa beta karotinom,a ne cantaxsantinom!Pozz | |
| Naslov: Re: Kanarinci boje Ned Mar 14, 2010 12:33 am | |
| bela se daje za nesto drugo kod mozaika, a ti pitas ako ja dobro razumem da li trebas karotin od 40. dana da dajes u zutoj ili crvenoj hrani....???? Moj odgovor je u crvenoj .... Zasto???? Zato jer ako karotin pomesas za zutom dobices narandastu boju i to nece biti to kod farbanja..... Pozdrav | |
| Naslov: Re: Kanarinci boje Ned Mar 14, 2010 12:36 am | |
- Razumeo!Diskutabilno je,cilj kod mozaika je da ima jasno ocrtane sve lipohromne particije bez razlivanj,ili sa sto manje razlivanja crvenog lipohroma(to znas),zato sluzi bela jer je neutralna!E sad,i davanjem karotina u crvenu(u kojoj vec ima karotina) doprineces razlivanju!A davanjem u zutu(u njoj ima zutog karotina) mozes malo izgubiti na intenzitetu crvene boje!Moje misljenje je u zutu,ali sa beta karotinom,a ne cantaxsantinom!Pozz
Ne bi se slozio, zuta i crvena daju narandzastu koja se ne preporucuje..... Razlivanje nema veze sa karotinom , vec sa genetikom ako su mu mozaici dobri nece dci do razlivanja... I kod mozaika nisu particije vec mozaicne zone, maska, rub krila, trougao na grudima, i iznad trtice... Pozdrav | |
| | | SrdjanKG
| Naslov: Re: Kanarinci boje Ned Mar 14, 2010 12:49 am | |
| To u teoriji jeste tako,zuto x crveno daju naranzasto! Ali gdeto ovde imas u genu ptice,pa da tako bude??? Ima malo zutog karotina u zutoj hrani(sem ako nije specijalna za zute ptice,pa je puna zutog karotina)! Razlivanje(slazem se) ima najvise veze sa genotipom ptica,ali ne slazem se da na to ne utice i nacin i vrsta karotina!!! A particije,il mozaicne zone,ko imalo zna razume !!! | |
| Naslov: Re: Kanarinci boje Ned Mar 14, 2010 12:54 am | |
| Kod crvenih mozaika se nikako ne preorucuje zuta jajcana hrana, samo crvena .... Zbog oslabljivanja tog karotina kad se pomesa lutein i karotin, i nece biti na tim zonamam jarko crvena boja vec neka nandzarasta koja vuce prema crvenoj..... A sto se zona tice tako je, mi smo ovde da bi ljudi od nas nesto naucili bar malo, i moramos e prilagodjavati njima i upotrebljavati pravilne termine..... A oko razlivanja, nismos e razumeli, ako je ptica jakak i gentski stabilna onda nece dozvoliti razlivanje lipohromne boje nigde van dozvoljenih zona, pa moze ta ptica da pojede i tonu bilo kod karotina... Pozdrav | |
| | | SrdjanKG
| Naslov: Re: Kanarinci boje Ned Mar 14, 2010 12:57 am | |
| Ne vredi,do pola isto pricamo al od pola se nikako ne slazemo!:-) | |
| Naslov: Re: Kanarinci boje Ned Mar 14, 2010 1:05 am | |
| Ne znam, ja znam da je ovako, crveno i zuto narandasto i na perju se dobije nista sto treba, a razlivanje ide sa genotipom i to ne odredjue vrsta kartoina vec genetika, a karotin u crvenu ide , i sada ne znam gde se ne slazemo u kojoj polovini, ja sam napisao kako bi trebalo..... Pozdrav | |
| | | SrdjanKG
| Naslov: Re: Kanarinci boje Ned Mar 14, 2010 1:15 am | |
| Jeste ,crveno x zuto,dobije se narandzasto!Al kad se pare tako,a ovde paris dve ptice sa K faktorom i kako moze da se dobije narandzasto??Tu se ne slazemo i da nije bitno kojim crvenim karotinom se mozaik farba!!Velika je rezlika u npr. beta i cantaxantinu! Tu se ne slazemo,u ostalom se slazemo!Pozz | |
| Naslov: Re: Kanarinci boje Ned Mar 14, 2010 1:20 am | |
| Nisam ja reko da kad se pare dve crvene tice sa k faktorom se dobije narandzasta tica, vec kada se takvoj ptici koja je crvena da katorin CRVENI sa zutom jajcanom hranom koja u sebi ima luteina u posudi kad se sve to lepo zimesa dobije se narandasta ne efikasna boja, to sam pisao ( ne znam dal si me razumeo) nema veze tica sa ovim nego ako pomesas zutu hrtanu sa zutim karotinom i crvenu sa crvenim dobijas narandastu o tome pricam.... A karotin i tonu sam naveo kao poredjenje , ako je tica jaka i u tipu nece doci do razlivanja boje van zona.... to sma i licno proverio... Pozdrav | |
| | | SrdjanKG
| Naslov: Re: Kanarinci boje Ned Mar 14, 2010 1:29 am | |
| Poenta je da kod nas nema skoro uopste tako jakih genetskih mozaika,i razlivanje je redovna pojava! E to se moze do nekle redukovati karotiniranjem(jbg pisem onako kako je shodno nasim uslovima,a vrlo dobro znam kako je i kako treba,jer sam lip. mozaike gajio godinama,a sad melaninske)! Tako da ako je klasicna meka zuta hrana(a ne ona namenjena zutim pticama),sa adekvatnim karotinom ce biti manje razlivanja,nego sa crvenom karotiniranom(zbog raznih crvenih karotina unutra), a zna se kojim se karotinom farbaju mozaci!Pozz | |
| Naslov: Re: Kanarinci boje Ned Mar 14, 2010 1:34 am | |
| Ja fabram bogenom intenzivom, i nikada mi nije doslo do razlivanja boje, ja sam zadnji put jake mozaike vido u Subotici na drzavnom 2006 god kada sam stazirao za sudiju, izlagao ih je jedan gospodin iz Panceva koji vise nije medju nama, ocenjivao je eres Arpad, i od tada ih nisam video vise u Srbiji.... Pozdrav | |
| | | SrdjanKG
| Naslov: Re: Kanarinci boje Ned Mar 14, 2010 1:39 am | |
| Znam,to su bili lipohrom crveni mozaici Vlade iz Panceva!Al samo extra muzijaci,nikad nije izlozio zenku!!Jesi li video nekad njegove zenke-prenaseljene toliko da su imale male maske ko muzijaci!!! | |
| Naslov: Re: Kanarinci boje Ned Mar 14, 2010 1:42 am | |
| Da covek je furao samo musku liniju, skoro sam drzao jedno predavanje o tim mozaicima, ako covek hoce vrhunskle tice ne moze da kupi dva sampiona izlozbe i da ih dobije, to kod mozaika nece da moze, ako hoce dobre muzijake mora malko vise da se potrudi...... Od dva extra mozaika nikad ne ispadaju dobri, vec treba da se usmeri odgoj na ono sto zelimo dobiti i sa cime cemo se takmiciti.... kolko sam upoznat on nikada zenku nije ni prodao, nudili mu ljudi i mpo 100 eura ali jok, nista nije izaslo od njega.... Pozdrav | |
| | | SrdjanKG
| Naslov: Re: Kanarinci boje Ned Mar 14, 2010 1:46 am | |
| Jeste prodavao i zenke(al retko ko sto kazes),tako sam imao i priliku da ih vidim!Al jbg,to meni nije to-skart zenke i extra muzijake dobijati!Valjda je cilj i zenke izlagati i imati kvalitetne!Al ti je mnogo vise rada i znanja potrebno,a vako je lakse-picis sam dobre muzijake! | |
| Naslov: Re: Kanarinci boje Ned Mar 14, 2010 1:50 am | |
| Epa zato je i tezi rad sa mozaicima, ako hoces muzijake dobre ides za muskom linijom , a ako hoces zenke izlozbene onda ides sa zenkoskom linijom i to je to..... Pozdrav | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Kanarinci boje | |
| |
| | | | Kanarinci boje | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 77 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 77 Gosta :: 1 Provajder
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 314 dana Sre Nov 20, 2024 10:51 pm
|
Zadnje teme | » POMOC KOD KATARINAPet Okt 21, 2022 10:28 pm od Kaludjerica » Kucica za gnezdo nasih ljubimaca Pet Okt 21, 2022 10:09 pm od Kaludjerica » Kragujevacki visokoletacSre Jan 27, 2021 10:37 pm od marconi » Zebraste zebe (Taeniopygia guttata )Pon Jul 27, 2020 5:00 pm od ZQKY » БЕРЗА, ПАНЧЕВО 25.02.2018.Sre Feb 12, 2020 9:52 pm od sasad » Malino kanarinciPet Maj 31, 2019 12:27 pm od Laza» Malino kanarinci - ocenjivanjePet Maj 31, 2019 12:22 pm od Laza» Tigrica - Cudna nanosnicaČet Maj 30, 2019 3:28 pm od Laza» Tigrica (Melopsittacus undulatus)Uto Maj 14, 2019 5:14 pm od TatjanaS |
|