| Kanarinci boje | |
|
+41phaeo92 Pepikg Miloš Stalać lepotica cana sasaznas Dragomir srxa braneOS madnesstears Igorche81 Srdjan akimak acahaski jelenalaz VlatkoSK mimo Martin marconi Green Singer Rale dragan67 gorany82 SasaVR Luckyboy Laza Dijamant zozi malinois krstokljun pero Milan Nis BORA milos0205 sestoperac Dax BG SrdjanKG Ivica Rale KG Danijel ticar dr.nenad86 45 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
kima
Broj poruka : 200 Datum upisa : 28.02.2010 Godina : 42 Lokacija : Kragujevac
| Naslov: Re: Kanarinci boje Sub Jun 29, 2013 1:35 am | |
| Izabel ti je razredjena smedja ptica..Zbog redukcije smedjeg melanina javlja se bledji crtez...Pepi ti jos uvek ne razdajas serije od mutacija...Naravno da mozes da uneses satine u svaku seriju jedino sto po Com-u Crni i Ahat satineti nisu takmicarske ptice... | |
|
| |
VlatkoSK
Broj poruka : 155 Datum upisa : 03.10.2011 Godina : 42 Lokacija : Skopje Makedonija
| Naslov: Re: Kanarinci boje Sre Jul 24, 2013 3:51 pm | |
| - Pepikg ::
- Nista mi nije jasno.
Sad ispade da u ove smedje moze da se unese satine Kima? Negde sam citao raspravu u vezi smedjih I neko je pitao da li su to izabele,ali je dobio odgovor da nisu. Pa da li je pastel,nije ni pastel. Jedino sto mi je Dragan Lazarevic rekao kad je dolazio da su to normal smedje I nista vise.
Evo ja da probam da ti razjasnim malo is pocetka: Postoje serije kod kanarince i to su: 1. Crna 2. Smedja 3. Ahatna 4. Izabela Znaci uvek kad sparis Crnu seriju sa neka od ove druge dobijas Crne nosioce na druge to je zbog to da Crna serija je naj jaca serija pa ide Smedja Ahatna i Izabela. E vako sad: Ako paris Normal Crni(bakarac) X Normal Smegji= Normale Crne/muzjaci nosioce na Smedje Sledece godine mozes da paris mlade muzjake Crne/ nosioc na Smedje X Nihova majka Smedja i dobijas i Crne i Smedje. Prve dve serije su guste pa zato mozes da ih paris megusobno.Druge dve serije Ahatna i Izabela su retke i zato se ne preporucuje da paris sa gusto, ili Crna serija X Ahatna serija. U ovom slucaju nikada neces da dobijes dobre ni crne ni ahate. Mozes da paris Ahatnu X Izabelu i onda dobijas isto kako i predhodno=Ahate nosioce na izabele. Najbolje je da nabavis jedan par dobre smegje pa i da paris megusobno a i da ih uparis da crne pa tako bi imao mnogo bolje ptice nego sada i plus imaces ne toliko parenje u bliskom srodstvu. Ubacivanje Satinete x Normale je druga prica, ja neznam sta ti je ideja, dali hoces da popravis crtez ili nestio drugo? Kod Satinete serije su obratne naj jaci crtez ima Satinet Izabela i Smedji, dodeka Crni i Ahatni skoro da nemaju crtez i mnogo nalikuju na Lipohromce. Za ovo pitanje najbolje mislim da moze da ti objasni Dragan Lazarevic posto on ima Satinete i je jedan od najcenetih sudija. Pozz pisi ako nesto treba. | |
|
| |
Pepikg
Broj poruka : 212 Datum upisa : 29.10.2011 Godina : 50 Lokacija : Kragujevac
| Naslov: Re: Kanarinci boje Čet Jul 25, 2013 11:17 am | |
| hvala na odgovorima svima,u principu nisam procitao jedan post lepo,pa sam otisao u stranu sa pitanjima. VlatkoSK-nema muzjaka smejeg izgleda niko,jer nema koga nisam pitao za istog. Medjutim dobio sam ja ove godine jednog,pre neki dan je potvrdio da je muzjak kroz cvrkutanje I nadimanje guse radi pocetne pesme.Izrazito je krupan,postavicu slike.Povratnim parenjem Oca nosioca smedjeg na kcer smedju.I plus 5 zenki smedjih.
| |
|
| |
Pepikg
| Naslov: Re: Kanarinci boje Čet Jul 25, 2013 11:44 am | |
| smedji muzjak I nabavio sam par opala. Ptice su u fazi mitarenja. | |
|
| |
ticar
Broj poruka : 432 Datum upisa : 31.12.2009 Godina : 40 Lokacija : Zadar,hr
| Naslov: Re: Kanarinci boje Čet Jul 25, 2013 2:05 pm | |
| Ubacivanje Satinete x Normale je druga prica, ja neznam sta ti je ideja, dali hoces da popravis crtez ili nestio drugo? Kod Satinete serije su obratne naj jaci crtez ima Satinet Izabela i Smedji, dodeka Crni i Ahatni skoro da nemaju crtez i mnogo nalikuju na Lipohromce. Za ovo pitanje najbolje mislim da moze da ti objasni Dragan Lazarevic posto on ima Satinete i je jedan od najcenetih sudija. Pozz pisi ako nesto treba. [/quote] ovo mi nije skroz jasno, kažeš da satinet crne serije i ahatne izgleda kao lipokromac ili da kad bi ubacili satinete u crne ili ahatne da bi dobili izgled lipokromca. | |
|
| |
VlatkoSK
Broj poruka : 155 Datum upisa : 03.10.2011 Godina : 42 Lokacija : Skopje Makedonija
| Naslov: Re: Kanarinci boje Čet Jul 25, 2013 5:02 pm | |
| - ticar ::
Ubacivanje Satinete x Normale je druga prica, ja neznam sta ti je ideja, dali hoces da popravis crtez ili nestio drugo? Kod Satinete serije su obratne naj jaci crtez ima Satinet Izabela i Smedji, dodeka Crni i Ahatni skoro da nemaju crtez i mnogo nalikuju na Lipohromce. Za ovo pitanje najbolje mislim da moze da ti objasni Dragan Lazarevic posto on ima Satinete i je jedan od najcenetih sudija. Pozz pisi ako nesto treba. ovo mi nije skroz jasno, kažeš da satinet crne serije i ahatne izgleda kao lipokromac ili da kad bi ubacili satinete u crne ili ahatne da bi dobili izgled lipokromca.[/quote] Da, to kazem da crna i ahatna serija satinete skoro da nemaju melaninski crtez i to nisu takmicarske ptice, kako sto sam i rekao. Evo sad ti je jasno :-):-) | |
|
| |
ticar
| Naslov: Re: Kanarinci boje Čet Jul 25, 2013 10:28 pm | |
| - VlatkoSK ::
- ticar ::
Ubacivanje Satinete x Normale je druga prica, ja neznam sta ti je ideja, dali hoces da popravis crtez ili nestio drugo? Kod Satinete serije su obratne naj jaci crtez ima Satinet Izabela i Smedji, dodeka Crni i Ahatni skoro da nemaju crtez i mnogo nalikuju na Lipohromce. Za ovo pitanje najbolje mislim da moze da ti objasni Dragan Lazarevic posto on ima Satinete i je jedan od najcenetih sudija. Pozz pisi ako nesto treba. ovo mi nije skroz jasno, kažeš da satinet crne serije i ahatne izgleda kao lipokromac ili da kad bi ubacili satinete u crne ili ahatne da bi dobili izgled lipokromca. Da, to kazem da crna i ahatna serija satinete skoro da nemaju melaninski crtez i to nisu takmicarske ptice, kako sto sam i rekao. Evo sad ti je jasno :-):-)[/quote] dobro to zna već i ptica na grani,ali ako bi ja želio imati crnog satineta ili ahatnog,bili mi mogao reći kako ću ga dobiti.što trebam pariti da bi dobio takvog satineta | |
|
| |
VlatkoSK
| Naslov: Re: Kanarinci boje Pet Jul 26, 2013 12:20 am | |
| Lelee Ticar stvarno lupas nesto. Aj ti meni reci prvo ZASTO bi ti hteo da cuvas crne i ahatne satinete kad nisu izlozbene? Zasto kad se ne takmice uopste bi trosio vreme da popravas melaninski crtez? I ga bi ga popravio ZASTO bi to uradio? Ovo sto pises je cista glupost. A za ptice na grani neznam bas dalu znaju o satinete ali ti definitivno ne. | |
|
| |
Pepikg
| Naslov: Re: Kanarinci boje Pet Jul 26, 2013 8:35 am | |
| smanjite tenziju,forum i sluzi da bi neko nesto naucio,a ne za podsmevanje i proveru necijeg znanja ili neznanja.Niko ne zna sve. | |
|
| |
pero
Broj poruka : 163 Datum upisa : 20.04.2010 Godina : 71 Lokacija : Darda, Hrvatska
| Naslov: Re: Kanarinci boje Pet Jul 26, 2013 10:01 am | |
| Tičar - talijani ih zovu lipokrom-melaniko. Samo po podlozi vidiš o čemu se radi, kad su u pitanju satinei. U fenotipu vidimo gustu lipokrom boju. Zanimljivi su u bastardiranju i u "Ređiki" su na cijeni. Kad je u pitanju feo mutacija onda razrijeđene serije (ahat i izabela) daju ptice kod kojih je crtež slabo vidljiv, nešto netipično, flekavo. Ni jedna od ovih mutacija (satine i feo) nije takmičarska. Pepikg, izabele žute i recesivne, kao i crvene boje imaš u Petrovaradinu. Što se tiče serije kod ptica treba utvrditi koje eumelanine i feomelanine posjeduju. Na osnovu toga ćemo znati jesu li to radne ptice i kako dalje provoditi selekciju. Fotografija može da prevari. | |
|
| |
ticar
| Naslov: Re: Kanarinci boje Pet Jul 26, 2013 10:13 am | |
| - VlatkoSK ::
- Lelee Ticar stvarno lupas nesto. Aj ti meni reci prvo ZASTO bi ti hteo da cuvas crne i ahatne satinete kad nisu izlozbene? Zasto kad se ne takmice uopste bi trosio vreme da popravas melaninski crtez? I ga bi ga popravio ZASTO bi to uradio? Ovo sto pises je cista glupost. A za ptice na grani neznam bas dalu znaju o satinete ali ti definitivno ne.
eto vidiš sad ko ne zna.i kako možeš popraviti crtež sa crnim satinetima kad oni nemaju crtež. eto mene zanima da mi objasniš kako ću dobiti crni satinet,pa da probam malo baštardirati s njima. | |
|
| |
pero
Broj poruka : 163 Datum upisa : 20.04.2010 Godina : 71 Lokacija : Darda, Hrvatska
| Naslov: Re: Kanarinci boje Pet Jul 26, 2013 11:50 am | |
| Probao bi ovako (iz kombinacuja uzimam samo ono što me zanima ne spominjući što se sve može dobiti, ako mi nije interesantno). Muški satine sa crnom ženkom će dati sinove na majku (crne)/ nosioce satinea. Njih parimo sa satine žekama i dobijemo oddređeni broj lipokrom melaniko (oba spola) s tim da su muški nosioci izabela satinea. Inače ovo je paspartu kombinacija. Nama je jedenako zanimljiv crni satine , kao i ahat satine. Dakle dobivamo sve 4 serije u normal i satine mutaciji.
| |
|
| |
sasa.kg
Broj poruka : 17 Datum upisa : 08.03.2011 Godina : 44 Lokacija : kragujevac
| Naslov: Re: Kanarinci boje Ned Nov 10, 2013 8:20 pm | |
| Mozete li mi na osnovu slike reci o kakvoj vrsti kanarinke se radi? Da li je pogodna za basterdiranje? | |
|
| |
Pepikg
| Naslov: Re: Kanarinci boje Pon Nov 11, 2013 8:22 am | |
| Takozvani "slavujar".Obicna sarena kanarinka.Moze da posluzi za bastardiranje,ali za bastardiranje sa stiglicem su potrebne zute,crvene,mozaik crvene zenke,radi dobijanja lepsih bastarda.Ovo je tzv.plavo bela kanarinka. | |
|
| |
sasa.kg
| Naslov: Re: Kanarinci boje Pon Nov 11, 2013 9:03 pm | |
| - Pepikg ::
- Takozvani "slavujar".Obicna sarena kanarinka.Moze da posluzi za bastardiranje,ali za bastardiranje sa stiglicem su potrebne zute,crvene,mozaik crvene zenke,radi dobijanja lepsih bastarda.Ovo je tzv.plavo bela kanarinka.
Hvala pepi | |
|
| |
pero
| Naslov: Re: Kanarinci boje Uto Nov 12, 2013 3:15 pm | |
| E, pa ne bi se složio. To je stvar ukusa. Ako analiziramo slavujarku (pretpostavka da je dominantno bijela) vrlo je zanimljiva. Šareno također može razbiti melanin divljeg roditelja (nemora). Bastardi mogu naslijediti dominantnu bijelu boju i kao takvi su vrlo interesantni. Drugi gen je žuti Pepig je spomenio žutu boju. Valja probati | |
|
| |
sasa.kg
| Naslov: Re: Kanarinci boje Uto Nov 12, 2013 3:24 pm | |
| meni je ona interesantna iz razloga sto ima belu bradu ispod kljuna isto kao i belobradi stiglic sa kojim cu je pariti.....videce mo ako uspe parenje kakvi ce mladunci biti od ovog para | |
|
| |
Marjan
Broj poruka : 1557 Datum upisa : 25.02.2011 Godina : 46 Lokacija : Pirot, R. Srbija.
| Naslov: Re: Kanarinci boje Uto Nov 12, 2013 4:02 pm | |
| A ja mislim da ce od tog para 95% mladih biti sive- srebarnaste maske! | |
|
| |
lordlord
Broj poruka : 7 Datum upisa : 14.05.2015
| Naslov: Re: Kanarinci boje Čet Maj 14, 2015 1:00 pm | |
| Ako imam lipokrom zutog kanarinca s bijelim krilima, da li da dajem samo bijelu jajcanu hranu ili ne? jer u biti zuta jajcana hrana boji ta bijela krila.
Da li poslije 40 dana kad se izlegu ptici, mogu davati zutu jajcanu hranu ili da se drzim samo bijele jajcane hrane (suhe ili mokre), pokusam raditi analogiju s crvenim mozaicima.
znaci zelim zadrzati ta bijela krila kod zutih intenzivnih lipokrom kanarinaca.
| |
|
| |
pero
| Naslov: Re: Kanarinci boje Ned Maj 17, 2015 1:53 pm | |
| lordlord - ako imate kanarinca s bijelim krilima, onda govorimo o muškom jednogodišnjaku. Ovo je bitan podatqk koji je trebalo navesti. Kod mladih se primjenjuje opisani postupak. Bitno je da su letna pera završila rast (kad se krene sa žutom hranom) i da se naknadno ni jedno pero ne ošteti ili ispadne. | |
|
| |
lordlord
Broj poruka : 7 Datum upisa : 14.05.2015
| Naslov: Re: Kanarinci boje Pon Maj 25, 2015 2:13 pm | |
| Da, tako je to je ptic iz prosle godine, 2014.
Sto je bolje, Da li poslije 40 dana kad se izlegu ptici, mogu davati zutu jajcanu hranu ili da se drzim samo bijele jajcane hrane (suhe ili mokre), pokusam raditi analogiju s crvenim mozaicima? | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Kanarinci boje | |
| |
|
| |
| Kanarinci boje | |
|